Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Starten er gået til DHL-Stafetten, og ruten vender igen mod vest, så man skal løbe opad i begyndelsen. Foto: Flemming Krogh

Verdens største firmaevent runder 40 år

'Bakken er hård, men du er hårdere!'

Hvis du nogensinde har vovet dig ud på de fem kuperede kilometer til DHL-Stafetten, så har du helt sikkert også lagt mærke til skiltet med denne ordlyd på ruten. Lige nu går det løs igen, når mere end 41.000 deltagere over tre dage sætter motion og fællesskab i højsæde.

'Verdens største firmafest´, der er det uofficielle navn for DHL-Stafetten, kan i år fejre 40 års jubilæum som netop dette. For motionseventet er endt med at blive et tilløbsstykke for virksomheder fra hele Østjylland, og der er efterhånden ikke mange virksomheder med respekt for sig selv, der ikke stiller med et hold.

- Virksomhederne kommer primært for sammenholdet og det sociale. Men det er også en måde at blive set på, når alle kommer i ens løbe-t-shirts, fortæller Jeanette Boye Sørensen, eventchef hos Aarhus Motion.

Derfor kan du selvfølgelig også finde Erhvervsliv Aarhus på en af bakkerne onsdag aften. Jeg løber med sammen med gode kollegaer fra Århus Stiftstidende og tøv ikke med at hilse på, hvis du ser mig. Det er mig i den sorte løbe-t-shirt.

Held og lykke til motionisterne og god læselyst til alle.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
- Til den første stafet i 1983 kunne materialet til opsætningen være i et folkevognsrugbrød, og listen over frivillige kunne være på et A4 ark. I dag opsættes der cirka 10.000 kvadratmeter teltplads, og der er cirka 1400 frivillige hjælpere involveret før, under og efter løbet, fortæller Jeanette Boye Sørensen, eventchef hos Aarhus Motion. Foto: Kirsten Louise Laursen

Klar parat start: DHL-Stafetten er meget mere end løb

Fællesskab, sammenhold og god employer-branding er nogle af de ting, der år efter år tiltrækker masser af virksomheder til DHL-Stafetten. Tilsæt muligheden for at være aktive sammen, og du har den perfekte cocktail til en gigantisk havefest for virksomheder.

I år er det 40. gang, at stafetten bliver afholdt, og den er kun blevet mere populær med årene. Faktisk har den efterhånden nået et niveau, hvor der ikke er plads til yderligere vækst.

Erhvervsliv Aarhus har talt med arrangøren bag byens største firmaevent, Aarhus Motion, om, hvad der har skabt succesen, og hvorfor netop virksomhederne har taget motionseventet til sig.

I år kan DHL-Stafetten fejre 40 års jubilæum, og siden det første løb har det udviklet sig fra at være et traditionelt motionsløb til at være byens største event for virksomheder. 41.000 deltagere finder i år vej til Mindeparken, og de kommer alle for det samme: Fællesskabet.

EVENT: Der er sket meget siden, den første DHL-stafet fandt sted i 1983 under navnet Aarhus Stafetten.

Dengang var der 800 tilmeldte løbere på en enkelt løbsdag, hvor der i dag er godt 41.000 løbere med, fordelt på tre dage.

Det er Aarhus Motion, der står for at afvikle og arrangere DHL-Stafetten, og eventchef Jeanette Boye Sørensen kan ikke sige præcis, hvornår stafetten blev et firma-arrangement. Hendes bud er, at det er kommet snigende hen over årene. Helt fra begyndelsen er stafetten vokset stødt fra år til år, men særligt da der blev indført en walk i 2002, tog det fart med antallet af deltagere.

- Selvom det handler om motion, så er DHL først og fremmest et socialt arrangement. Langt størstedelen af dem, der deltager, kommer fra virksomheder. Og virksomhederne bruger løbet som et personalearrangement, nogle bruger det som en opstart efter sommerferien og deres sommerarrangement. Rammerne er jo lagt, så det er blot at møde op, fortæller Jeanette Boye Sørensen.

Alle er lige i løbetøj

Op igennem nullerne fik virksomhederne for alvor øje på DHL-Stafetten, og ifølge Jeanette Boye Sørensen kan der være flere årsager til, at det er blevet en succes som firmaevent.

- Hierarkiet i en virksomhed bliver udlignet lidt, når man mødes i løbetøj uden for kontoret, siger hun.

Og tilføjer:

- Samtidig er det en aktivitet, der understøtter fællesskabet, fordi der også er mange med, som hepper på kollegaerne uden selv at deltage. Langt de fleste virksomheder får også lavet ens t-shirts til lejligheden for at signalere sammenhold.

DHL-Stafetten

• DHL-Stafetten afholdes 16., 17. og 18. august 2022, og der bliver løbet 225.000 kilometer over de tre dage.

• DHL-Stafetten afholdes for 40. år og hed indtil 1993 Aarhus Stafetten.

• Stafetten har omkring 41.000 deltagere.

• Cirka 1400 frivillige fra foreninger i Østjylland tjener tilsammen cirka 800.000 kroner til deres foreninger.

• DHL-Stafetten er Danmarks næststørste motionsevent – kun overgået af DHL-Stafetten i København.

• Arrangøren er Aarhus Motion.

Aarhus Motion

Det er også en mulighed for virksomhederne at brande sig over for hinanden og ikke mindst kommende medarbejdere ved at være med til løbet. For nogle går der derfor også lidt sport i at have et hurtigt hold, fordi de hurtigste løbere gerne bliver annonceret over højtalerne, når de kommer i mål, og det giver virksomhederne lidt gratis reklame.

Aarhus Motion beskriver selv DHL-Stafetten som en gigantisk havefest, og derfor gør arrangørerne også meget for at fastholde den gode stemning, så der er musik på ruten og skilte med motiverende udsagn på de hårdeste bakker.

Traditionernes løb

40 år på bagen kan give de fleste lyst til at forny sig lidt, det gør de også gerne hos Aarhus Motion, men kun i små doser, for de mange virksomheder er en konservativ målgruppe.

- Mange virksomheder har efterhånden sine egen traditioner omkring DHL, for eksempel er der nogle, som har sin egen grillmester med. Så vi har erfaret, at vi ikke skal lave for meget om på rammerne, så virksomhederne kan dyrke deres egne traditioner, siger Jeanette Boye Sørensen.

Henover årene er der kommet forskellige nye tiltag til, blandt andet heppezoner, muligheden for all inklusive og så er man gået væk fra de store fælles telte, så hver virksomhed i stedet kan samles i sit eget telt. Og netop teltene er et vigtigt element til en vellykket stafet, fordi det danske sommervejr altid er uforudsigeligt.

- Vejret er altid en joker, men fordi det er en stafet, så er holdet jo afhængige af, at alle møder op, hvis ikke de skal mangle en løber. Derfor ser vi ikke ret mange afbud, selvom det regner. Så sidder folk bare mest inde i teltene, modsat en solskinsdag, hvor parken er fyldt med mennesker.

Det hårdeste år

De tre dages løbefest, der blev skudt i gang i går aftes, er ikke blot 40 års jubilæum, det er også første løb, hvor DHL er tilbage for fuld skrue efter pandemien. En periode som tog hårdt på Aarhus Motion, der måtte aflyse mange arrangementer, herunder DHL-Stafetten, og afskedige et par medarbejdere.

- Det var den hårdeste periode i mit liv, og usikkerheden var det værste. Vi skulle hele tiden forsøge at finde motivationen og finde nye løsninger.

Aarhus Motion

Aarhus Motion udspringer oprindeligt fra AGF Atletik, men blev oprettet som en selvstændig forening med egne vedtægter i 1996 med det almennyttige formål at yde støtte til motionslivet i Aarhus. 

I alt ni personer har deres daglige gang hos Aarhus Motion, som beskæftiger sig med opgaver, der spænder bredt lige fra planlægning til afvikling af arrangementerne.

I 2021 lykkedes det at komme uden om coronarestriktionerne ved at rykke DHL-Stafetten til september, hvor det meste vendte tilbage til normalen. Det blev dog kun et løb og to dage med omkring 25.000 deltagere, så det var kun halvdelen af det, der normalt trækkes til Mindeparken.

Derfor glæder det eventchefen, at den store havefest er tilbage i sin vante form, og selvom de ikke slår deltagerrekord i år, er hun meget godt tilfreds. For løbet er faktisk ved at nå sit max i sin nuværende form.

- Både i 2013 og 2014 nåede vi 47.000 deltagere, og det er et niveau, hvor vi ikke kan bære flere. Hvis vi rammer 50.000, vil det kræve en løbsdag mere.

Eventchefen og teamet fra Aarhus Motion løber desværre ikke selv med i Mindeparken, der er alt for travlt med at holde styr på det hele. I stedet laver de gerne deres eget firma-arrangement og deltager i DHL-Stafetten i København, der eftersigende skulle have en nem og flad rute.

I 2021 måtte DHL-Stafetten rykkes til september for at undgå corona restriktionerne. Foto: Aarhus Motion, Torben Bjerre

Virksomhederne er vilde med DHL: Det sætter sammenhold og sundhed i højsæde

I år kan DHL-Stafetten fejre 40 års jubilæum, og med 41.000 deltagere, der løber eller går over tre dage, må man sige, at der er blevet skabt en vaskeægte succes i Mindeparken.

Henover årene er eventet vokset fra at være et traditionelt motionsløb til et stort firma-arrangement, hvor virksomheder fra hele Østjylland samles. Alle er lige, når de mødes i motionstøjet, og derfor favner arrangementet alle typer af virksomheder. Mange af dem kommer igen år efter år.
 
Erhvervsliv Aarhus har talt med tre af de virksomheder, der stiller til start til DHL-Stafetten: Aarhus Kommune, der kommer med flest deltagere, New Power Partners, der er med for første gang, og Kamstrup, der har været med i over 10 år.

41.000 deltagere har sagt ja til enten at gå eller løbe fem kilomenter omkring Mindeparken, og langt størstedelen af dem kommer sammen med deres arbejdsplads. For DHL-Stafetten er blevet årets helt store firmaevent, hvor både de store, de små, de offentlige og de private kan mødes i motionens tegn.

I denne uge bliver Mindeparken igen forvandlet til en gigantisk firmafest med motion i højsædet. Efter to år, hvor covid-19 først fik aflyst eventet og siden rykket det til begyndelsen af september, er DHL-Staffetten tilbage for fuld skrue og med næsten det maksimale antal deltagere, de tre løbsdage kan bære, med 41.000 tilmeldte.

For mange virksomheder i Aarhus og omegn er DHL en tilbagevendende begivenhed år efter år, der er med til at skyde hele forretningen i gang efter sommerferien.

Erhvervsliv Aarhus har spurgt tre udvalgte virksomheder, hvorfor de prioriterer at deltage, og hvad de håber at få ud af de fem hårde kilometer omkring Mindeparken.

Kamstrup har gjort DHL til et firmaevent

Michel Stubbe er vicepresident for HR i Kamstrup. Pressefoto

Hvor mange år har I være med?

- Vi har været med i rigtigt mange år, men vi begyndte sådan at strukturere det for 10 år siden. Inden da, var det noget, nogle af medarbejderne selv arrangerede og tog med til. Men da de nåede op på et niveau med 100 deltagere, besluttede vi at lægge det ind i HR, fordi det krævede en del ressourcer at arrangere.

Hvorfor tager I med år efter år?

- Det er medarbejderpleje. Det er sundt at mødes uden for arbejdspladsen, hvor der er mulighed for at netværke på kryds og tværs af virksomheden. Man kommer jo til at møde nogle, man ikke taler så meget med til dagligt, når vi er så mange afsted.  

Skal du selv løbe med?

- Jeg skal desværre ikke løbe med i år, men jeg kommer med ud i Mindeparken og er klar til at heppe på kollegaerne. 

New Power Partners er med for første gang

Jeanett Gerth Jørgensen er head of HR og management hos New power Partners. Pressefoto

Hvad har fået jer til at stille op i år?

- Vi er en mindre virksomhed med medarbejdere på projekter rundt i hele verden, og vi har derfor ikke tidligere kunnet stille hold til DHL-stafetten. Men vi er i kraftig vækst og er nu omkring 90 medarbejdere, så vi i år kan stille med flere hold. Derudover er vi på vej til at flytte til Aarhus, hvor vi flytter i nye lokaler her 1. september, så det er også en mulighed for at signalere vores nye tilhørsforhold og skabe en ny tradition.

Hvad håber I som virksomhed at få ud af at være med?

- Vi har meget fokus på motivation og fastholdelse, og i den kontekst betyder det meget med et godt sammenhold, og det er sådan et arrangement med til at styrke, fordi man mødes i hyggelige rammer uden for den normale arbejdskontekst og skaber gode og sjove oplevelser sammen som et team.

Hvad får medarbejderne ud af det?

- Vi er en virksomhed med ambitiøse medarbejdere med et godt konkurrence-gen, og det bliver der rig mulighed for at udfolde. Det er alle typer af medarbejdere, der er med, lige fra partnere til graduates. Så vi forventer, at det bliver en sjov oplevelse, som vi kan leve højt på længe og have lidt kollegialt efterspil om. Hvem der var hurtigst, eller hvem der var mest presset og så videre.

Aarhus Kommune kommer med flest deltagere

Aarhus Kommune slår de øvrige virksomheder med flere længder i antallet af deltagere og stiller med 5.150 medarbejdere i år. Foto: Per Ryolf, Aarhus Kommune

Hvad får kommunen ud af at deltage i DHL?

DHL er et arrangement, som har fokus på både sundhed og socialt samvær for medarbejderne. Derfor ligger det også godt i tråd med den (sundheds)politik, Aarhus Kommune har på området, og vores ønske om at være en attraktiv arbejdsplads, fortæller Joan Ottesgaard Petersen, chef for Personale og Organisation i Borgmesterens afdeling.

Hvad får medarbejderne ud af at være med?

På linje med de mange andre offentlige og private virksomheder, der deltager, tror vi på, at det er en god investering i den sociale kapital, trivslen og arbejdsglæden, og at medarbejderne bruger deres fritid på det vidner om, at de er engagerede - både i kommunen som arbejdsplads og deres kolleger.

Hvor mange år har I været med?

Aarhus Kommune har deltaget i DHL som samlet kommune siden 2010. Før da var der nogle år, hvor enkelte afdelinger deltog for sig selv. Den flotte opbakning, som slår igennem på deltagerantallet, understreger også, at medarbejderne er glade for muligheden, for samværet og fællesskabet.

Aarhus Havn har forsat fremgang, men er presset på pladsen. Pressefoto

Fremgang på Aarhus Havn, Lindberg afslører salgspris og stigning i varemærker i Midtjylland

Her får du tre udvalgte nyheder fra virksomhederne i Aarhus.

Aarhus Havn er presset på pladsen, men leverer fortsat fremgang

– Vi har tidligere i år lavet en ny aftale med Royal Arctic Line, der øger antallet af containere med 5-10 procent. Og med både eksisterende og nye kunder, der skal bruge plads, begynder vores kapacitet at være fyldt godt op. Samtidig har vi generelt godset liggende i længere perioder end tidligere på grund af de logistikforandringer, der er skabt i kølvandet på Corona, og det kræver også ekstra plads, siger havnedirektøren. Pressefoto

Aarhus Havn har i første halvår af 2022 håndteret endnu større mænger gods end i et ellers travlt 2021. Samlet har havnen håndteret knap 5,3 millioner ton gods i de første seks måneder af året, og det er en vækst på 7,5 procent.

Containerhåndteringen er et af de store forretningsområder på Aarhus Havn, som er landets største på netop dette område. Og antallet af containere er også steget i første halvår 2022. Hele 361.545 teus (Twenty-foot Equivalent Units) har været igennem havnen, og det er en vækst på 1,67 procentpoint sammenlignet med de første seks måneder af 2021.

– Den flotte fremgang viser, at Aarhus Havn har en stærk markedsposition, som mange virksomheder vælger at bruge til både import og eksport. Det er vi selvfølgelig glade for. Det betyder nemlig også fremgang for Aarhus, Østjylland og resten af landet. Men på grund af de usikkerheder, der er i den globale økonomi lige nu, forventer vi dog, at udviklingen bliver mere flad i resten af året, forklarer CEO Thomas Haber Borch.

Udover væksten på containerområdet er det blandt andet vegetabilske olier, korn og biobrændsler, der er med til at øge væksten. Samtidig har markant flere byggematerialer også fundet vejen forbi Aarhus Havn. Med de stigende godsmængder og flere nye aktører på vej til Aarhus Havn er rammerne på havnen mere trange i år end for blot et år siden. Flere af de store logistikoperatører ønsker mere areal på havnen i Aarhus, men det er stadig mere vanskeligt at imødekomme.

Regnskabet fra Lindberg afslører salgsprisen i millardhandel

Tidligere direktør og medejer af Lindberg Optik, Henrik Lindberg, fortæller til Finans, at familien fortsat vil drive en optikerbutik videre i den centrale del af Aarhus, og at familien fortsat vil investere i ejendomme. Men hvad fremtiden ellers bringer er uvis. Foto: Martin Dam Kristensen.

Det har hidtil været hemmeligt, hvad den franske luksuskoncern Kering betalte for at købe den danske brillesucces Lindberg sidste år. Men et nyt regnskab fra Pam Holding, det tidligere ejerselskab bag Lindberg, har afsløret, at prisen på salget blev 2,5 mia. kroner. Det skriver Finans.

Med i købet var også antikviteter, kunst, ædelsten, en Ferrari og andre samleobjekter. Det fortæller Henrik Lindberg, hvis far stiftede brillevirksomheden i 1986, og som Henrik Lindberg ejede med sin familie indtil salget til Kering.

- De købte det hele, også de diamanter, som vi tidligere solgte mange briller med. Det marked gik i stå, men nu håber Kering at få solgt briller med diamanter igen. Jeg forstår godt, at Kering købte alt, hvad vi havde. For det var en del af virksomheden, siger han til mediet.

Midtjyllands virksomheder sætter varemærke-rekord

Louise Pedersen er en af dem, der har registreret sit varemærke med sin virksomhed Rakna, der producerer MBT tøj. Pressefoto

Antallet af registrerede varemærker i 2021 nåede sit højeste niveau siden 2011. Kun overgået af Region Hovedstaden er Midtjylland den region i Danmark, hvor flest virksomheder i 2021 har registreret en varemærkerettighed. Det viser nye tal fra Patent- og Varemærkestyrelsen. Regionens virksomheder registrerede samlet set 942 varemærker i Danmark og EU i 2021. 

En af de virksomheder, der er bevidst om værdien af deres varemærke, er Rakna, der laver mountainbiketøj til mænd og kvinder. De står over for et eksporteventyr, hvor varemærket spiller en central rolle.

- Da jeg stiftede Rakna, ville jeg gerne være sikker på ikke at krænke andre. Derfor undersøgte jeg markedet og ansøgte fra start om et varemærke. Inden for mountainbikegear er der nemlig andre markeder, der er større end det danske, som jeg gerne vil eksportere til. Og der kommer jeg ud blandt nogle store spillere, hvor det er helt afgørende, at jeg har beskyttet min forretning, siger stifter Louise Pedersen.