Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

De studerende fra blandt andet Aarhus Universitet er i høj kurs, når virksomheder er på udkig efter den kvalificerede arbejdskraft. Foto: Søren Kjeldgaard; AU-foto

Her er de virksom­heder, unge helst vil arbejde hos

De fleste af os husker vores første rigtige job. Uanset om det var godt eller dårligt, spændende eller kedeligt, så er netop det første job med til at forme vores arbejdsliv. Derfor er det første job også rigtig vigtigt for nutidens unge kandidater, der som aldrig før, er blevet en attraktiv vare.

Og netop fordi der er kamp om den kvalificerede arbejdskraft, er det blevet endnu mere relevant for virksomheder at sælge sig selv. Nu er det ikke længere kun de håbefulde kandidater, der skal gøre sig bemærket.

Hvad er det så, de unge nyuddannede og uerfarne kandidater vægter hos en virksomhed?

Det får du svar på i dagens nyhedsbrev. For vi ser nærmere på den nye undersøgelse Young Professional Attraction Index, der lister de 25 mest attraktive arbejdspladser hos de unge. Og så spørger vi fire af dem: Rambøll, Cowi, Vestas og Arla, hvad de gør for at tiltrække de eftertragtede unge.

Vi giver også ordet til én, der har prøvet det på egen krop, Mie Kjær Hansen, der er dennes uges gæsteskribent og til daglig kommunikationskonsulent hos Publico. Hun giver tre gode råd til, hvordan virksomhederne kan fastholde og støtte de nyuddannede, der tager deres første skridt på karrierevejen.

God læselyst

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Vindmølleproducenten Vestas er ikke overraskende at finde på listen over de mest attraktive arbejdspladser, hvor de har fået en placering som nummer 15. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

4 attraktive arbejdspladser: Her er vores bedste råd til rekruttering af unge

Virksomheder med et godt omdømme og godt arbejdsmiljø ligger øverst på listen, når den næste generation skal pege på de mest attraktive arbejdspladser. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Academic Work.

Undersøgelsen indeholder en samlet liste over de 25 mest attraktive arbejdsgivere. Blandt de 25 virksomheder finder vi også flere med base eller store afdelinger i Aarhus.

Vi har spurgte fire virksomheder i Aarhus, hvordan de gør deres arbejdsplads særlig attraktiv for de unge nyuddannede eller mindre erfarne kandidater.

For de unge nyuddannede kandidater er der meget på spil, når de jagter det første job. Men det, der går igen, er et ønsket om en samlet pakke, hvor udvikling, worklife balance og bæredygtighed alle indgår.

For mange virksomheder har det de seneste år været en sand kamp at tiltrække den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft. Særligt de unge talenter er i høj kurs, og til trods for at det meste af verden taler om høj inflation og energikrise, så er manglen på arbejdskraft fortsat en reel udfordring mange steder.

Derfor er det også i disse tider særligt attraktivt at være en populær arbejdsplads blandt de unge, og nu har en ny undersøgelse netop kåret de 25 mest attraktive arbejdsgivere for denne gruppe.

Young Professional Attraction Index (YPAI) er en årlig undersøgelse baseret på data fra over 1100 respondenter, der giver et indblik i unges ønsker til deres næste arbejdsgiver. Her identificerer undersøgelsen, hvad der er vigtigt for dem, og de faktorer, der påvirker deres beslutninger.

Undersøgelsen bliver udført af Academic Work i tæt samarbejde med Kantar.

De store fylder mest

På listen over de mest attraktive virksomheder er det de store organisationer og brands, der fylder. Og ifølge Mattias Stenberg, administrerende direktør i Academic Work, er det faktisk slet ikke så mærkeligt med tanke på de parametre, de unge kandidater vægter højt.

- Nogle af de konklusioner, vi har draget fra dette års undersøgelse, er, at det, der tiltrækker young professionals, er udviklingsmuligheder, jobsikkerhed og finansiel sikkerhed, og det er noget, som de her store virksomheder og organisationer kan give, siger han til Børsen.

Se den samlede undersøgelse her.

De 25 mest attraktive arbejdspladser er primært placeret omkring Storkøbenhavn, men der findes også et par Aarhus-virksomheder på listen og ikke mindst virksomheder, der har store afdelinger her i byen. Vi har spurgt fire af dem, hvordan de lykkes med at tiltrække og fastholde de unge.

Rambøll: Der skal være plads til at fejle

Nummer fem på den samlede liste ud af 25 virksomheder er Rambøll.

- Et eller andet sted er det på en måde ret banalt. Det handler om at være ægte. Det er ikke nok at skrive det på et stykke papir, du skal opleve og mærke det i virksomheden. Vi er tro mod vores værdier i Rambøll, og det er noget, de unge er optaget af. Vi har et formål, der er værd at arbejde for, siger senior-direktør, Johan Brandstrup Fegar.

- Den anden del handler om også at leve de indre værdier, og det gør vi ved at skabe nogle trygge rammer, hvor der er gode udviklingsmuligheder. Vi skaber plads til at lære, og det betyder, at der er plads til at fejle. Det er vigtigt for os med et højt fagligt niveau, det giver virksomheden en vist tyngde, og så bliver det selvforstærkende, fordi det tiltrækker højt kvalificerede medarbejdere.

Cowi: Bæredygtighed er vigtigt

Cowi er nummer 11 på den samlede liste ud af 25 virksomheder.

- En af de vigtigste ting for at tiltrække unge det er, at der skal være nogle spændende projekter at kaste sig over, der har en positiv impact på samfundet. Vi oplever, at det betyder meget for kandidaterne i dag. De spørger til bæredygtighed til jobsamtaler og er meget optaget af hele klima-problematikken, siger Jasper Kyndi, regionsdirektør i Cowi.

- Derudover er det vigtigt for de unge med en god worklife balance, man skal kunne planlægge sin egen tid. Vi skal være fleksible, og til gengæld vil de gerne give den en skalle, når det gælder. Generelt er det meget en samlet pakke, de skal tiltrækkes på, hvor løn betyder en mindre del. Det vigtigste er en god arbejdsplads, hvor det sociale fællesskab også er i centrum.

Vestas: Det er ikke bare et job

Vestas har fået plads som nummer 15 på den samlede liste ud af 25 virksomheder.

- Når vi snakker om tiltrækning og fastholdelse af unge talenter, så er der ingen tvivl om, at et meningsfyldt formål har en stor betydning. Mange unge finder det i dag vigtigt, at de lægger deres arbejdstimer et sted, hvor de føler, de får mere ud af det end blot penge. De vil kunne se, at deres arbejde gør en forskel. Og det er netop her, vores styrke ligger.

- Vi kan tilbyde et job, som ikke bare er et job. Hos Vestas bidrager vi alle, enten direkte eller indirekte, til en grønnere og mere bæredygtig fremtid for både os selv og de kommende generationer. Og det er et formål, som mange unge kan spejle sig selv i, siger Lise Linnebjerg, chef for Global Talent Management i Vestas.

- Vi lægger stor vægt på at skabe et stærkt brand, før selve rekrutteringen begynder, og dermed få skabt bevidsthed hos kandidaten omkring vores brand og agenda fra et tidligt tidspunkt – faktisk før kandidaten overhovedet er kandidat til en specifik rolle. Det gør vi for eksempel ved at samarbejde med uddannelsesinstitutioner globalt, hvorved vi forsøger at presse den grønne agenda frem i pensum.

- Kandidater er forskellige og kræver noget forskelligt af deres arbejdsgiver, uagtet hvor de befinder sig i medarbejder-cyklussen, forklarer Lise Linnebjerg.

Arla: Den personlig udvikling er vigtig

Endelig er Arla nummer 19 på den samlede liste ud af 25 virksomheder.

- Vi oplever, at det er enormt vigtigt at tilbyde de unge en arbejdsplads, hvor der er mulighed for konstant læring og udvikling. Og det skal være synligt i hele organisationen, ikke kun i et skræddersyet intro-forløb målrettet de unge.

- Derfor arbejder vi fokuseret på at sikre, at alle vores medarbejdere udvikles i takt med, at virksomheden udvikler sig, og at der er rig mulighed for at udfordre sig selv enten i ens nuværende rolle eller ved at indtræde i en ny rolle, siger Kasper Bjerg, Head of Talent Acquisition i Arla.

- Som ny medarbejder er det vigtigt, at man hurtigt føler medindflydelse. Vi gør meget for at dyrke en tillidsbaseret kultur, hvor man, også som ny kollega, har stort råderum og rent faktisk oplever, at lederne stiller sig til rådighed og påtager sig det vigtige ansvar at sikre dette. Nye talenter får lov til at teste sig selv af, og de får også lov til at fejle, for der er en kultur, der støtter dem og giver værdifuld feedback.

Mie Kjær Hansen er uddannet i kommunikation fra DJMX og har været ansat hos Publico siden juni 2022. Foto: Publico

Tre ting du skal vide, når du ansætter en nyuddannet

At være nyuddannet på arbejdsmarkedet kan være overvældende – og fra tid til anden afføde en del bekymringer. Sådan lyder det fra denne uges gæsteskribent, Mie Kjær Hansen, som selv er nyuddannet og en af dem, der er begyndt i sit første voksenjob hos Publico Kommunikation.

For i en tid med stor mangel på kvalificeret arbejdskraft er det vigtigt både at kunne tiltrække, men også fastholde de unge talenter. For det første job er med til at skabe fundamentet for et helt arbejdsliv.

I denne klumme giver Mie Kjær Hansen sine tre bud på, hvordan man som virksomhed skaber nogle gode rammer for de ivrige unge, så de kan blive en langvarig ressource i virksomheden:

1. At være ambitiøs behøver ikke gøres op i timeantal

2. Vi er ikke nødvendigvis ude af døren om tre år – bare giv os de rigtige rammer.

3. Italesæt nyuddannedes pleaser-syndrom.

Lad os slå én ting fast med det samme: Arbejdsmarkedet er rødglødende, og virksomheder ansætter som aldrig før – også nyuddannede. Samtidig har coronapandemien kastet lys på den hybride arbejdsplads, og medarbejdertrivsel og work-life-balance spiller i dag en afgørende rolle for både at tiltrække og fastholde de dygtigste medarbejdere.

At være nyuddannet på arbejdsmarkedet kan være overvældende – og fra tid til anden afføde en del bekymringer. Jeg er selv nyuddannet, og den 1. juni begyndte jeg i mit første vaskeægte voksenjob (og drømmejob) som kommunikationskonsulent hos Publico Kommunikation. Siden har jeg gået og spekuleret over, hvordan det er at være nyuddannet på arbejdsmarkedet anno 2022 – og hvordan min arbejdsgiver har håndteret det.

Derfor har jeg listet tre ting, virksomheder med fordel kan vide og prioritere, når de ansætter nyuddannede. Ikke som en facitliste, men som en inspirationsliste til at møde nyuddannede, der hvor de er – og sikre, at de bliver en værdifuld ressource for virksomheden.

1. At være ambitiøs behøver ikke gøres op i timeantal

Min (nyuddannede) generation skal være på arbejdsmarkedet i maaaaange år, og det skal være holdbart for både hjerne og hjerte. En skrøne, jeg desværre ofte støder ind i, er, at hvis du vil være ambitiøs, skal du gerne kunne lægge et (pardon my french) shitload af arbejdstimer.

Den myte vil jeg gerne aflive. Jeg er ansat et sted, hvor vi er ambitiøse inden for sunde arbejdsforhold. Publico vil nemlig gerne passe på mig, så jeg ikke brænder ud – eller flygter væk – om tre år, fordi jeg har kørt mig selv for hårdt. De har skabt rammerne, der gør, at jeg sagtens kan gå klokken 16 hver dag uden at være eller blive opfattet som uambitiøs. Det er selvfølgelig op til den enkelte i praksis, men rammerne er der. Publico er vist lidt atypisk som bureau i den sammenhæng – i hvert fald findes der mange rygter om bureaubranchen og arbejdsforhold. Jeg er stolt af at arbejde et sted, der gør op med den kultur – og det føler jeg mig bestemt ikke mindre ambitiøs af.

2. Vi er ikke nødvendigvis ude af døren om tre år – bare giv os de rigtige rammer

Jeg har ofte hørt, at vi nyuddannede er "arbejdspladsens gæst". Forstået på den måde, at nyuddannede har kortere ansættelsesforhold og ofte søger hurtigere videre. Men det glæder mig at læse i konsulenthuset ballisagers Kandidatanalyse for 2022, at det billede skal revideres. Sammenlignet med tal fra 2019 ønsker unge og nyuddannede faktisk længere ansættelsesforhold end tidligere.

Vi nyuddannede er altså ikke illoyale, med mindre du giver os grund til at være det. Det bekræfter mig i, at det ofte handler mere om rammer i forhold til livsfaser end om selve jobbet. Jeg tror på, at ved at kunne designe og tilpasse arbejdslivet til den enkelte, vil du som arbejdsgiver have langt nemmere ved at fastholde dine medarbejdere i længere ansættelsesforhold. I mit job hos Publico ved jeg, at jeg kan give den en skalle med 180 kilometer i timen nu – og skalere ned, hvis og når jeg har behov for det. Jeg omgiver mig med 30 kolleger, der strukturerer deres arbejdsliv på 30 forskellige måder. Og det gør, at jeg tror på, at der både er plads og rum til mig som 28-årig, 35-årig og 49-årig. Hvis dét ikke er fastholdelse, så ved jeg snart ikke…

3. Italesæt nyuddannedes pleaser-syndrom

Det kan være svært som nyuddannet at sige fra, når alt er nyt og spændende, og man gerne vil gøre et godt indtryk. Det er jo her, vi tager de første spadestik til et langt arbejdsliv.

Vi kan godt risikere at sige ja til alt – opgaver, projekter, arrangementer, you name it – uden rent faktisk at have tiden, ressourcerne eller sommetider lysten. Vi er jo nye og skal bevise vores værd. Men jeg vil alligevel anbefale virksomheder at italesætte det pleaser-syndrom, nyuddannede kan have. Det kan synes banalt, men det viser flere ting om din virksomhed: I har en sund kultur, I tør adressere og tage hånd om udfordringer. Og så viser I, at man som nyuddannet er en del af et team.

Jeg siger ikke, at nyuddannede skal pakkes ind i bobleplast, eller at de ikke tør sige fra. Det er individuelt, hvad man kan holde til, og hvordan man arbejder bedst. Se det som langsigtede indsatser, der sikrer et godt arbejdsmiljø – pleaser eller ej.

Navnenyt

Kongelunden igen på jagt efter en styrmand, ny COO hos No Zebra og DEAS opruster i Aarhus

Her får du tre udvalgte navnenyheder fra Aarhus.

Kongelunden skal have ny projektdirektør - igen

Alvaro Arriagada har siden november 2020 stået i spidsen for Kongelundens projektkontor på Aarhus Rådhus. Foto: Axel Schütt

Kongelunden skal på jagt efter en ny styrmand - og det bliver så den tredje siden december 2019, hvor projektet blev præsenteret. Alvaro Arriagada, der i dag er projektdirektør for Kongelunden, har nemlig afleveret sin opsigelse. Han begynder 1. november 2022 som direktør for By og Land i Aalborg Kommune.

- Det er med stor ærgrelse, at jeg har modtaget Alvaros opsigelse. Men heldigvis er Projekt Kongelunden, ikke mindst takket være Alvaro, i god udvikling og progression. Og vi har et velfungerende og fagligt kompetent projektkontor til at fortsætte processen, siger stadsdirektør Martin Østergaard Christensen i en pressemeddelelse.

Det forventes, at Hardy Pedersen, 63 år, tidligere forvaltningschef for Økonomi og Administration i Børn og Unge konstitueres, indtil der findes en ny projektdirektør.

Jytte Müller bliver ny COO hos No Zebra

Jette Müller er tredobbelt vinder af HubSpot’s 'Global Partner of the Year' award, og hun ser interessante muligheder i at skabe resultater med flere forskellige systemer og udviklingsløsninger. Pressefoto

No Zebra har budt velkommen til den tidligere Avidly-direktør, Jytte Müller. Hun medbringer stærke lederkompetencer og prisvindende erfaring med HubSpot.

Skiftet til den nye titel som COO ved No Zebra matcher Jyttes ønske om at arbejde i et bureau med store ambitioner for fremtiden, og som tilbyder en stærk kombination af løsninger inden for online handel.

- Det er enormt spændende at blive en del af et hus i vækst med de helt rigtige strategiske tanker om fremtiden. No Zebra har stærke kompetencer inden for tech, marketing og design – den kombination er virkelig stærk, og vi er altså inde og pille ved noget essentielt og forretningskritisk for kunderne, siger Jytte Müller.

DEAS styrker sin erhvervsudlejning med ny Leasing Manager

Trine Kjøller er uddannet ejendomsmægler med en HA og HD, er 51 år og bor på Frederiksbjerg i Aarhus. Pressefoto

Trine Kjøller er tiltrådt som ny Leasing Manager i DEAS’ Erhvervsudlejning i Aarhus. Hun får udlejningsansvaret for erhvervslejemål i Aarhus og omegn, herunder kontor- og butikslejemål. 

- Jeg glæder mig meget til at være med til at styrke DEAS’ rådgivning og erhvervsudlejning i Jylland. Jeg kan gøre en reel forskel for de potentielle lejere, jeg møder. Det er en stor fornøjelse, når jeg hjælper dem med at finde de helt rette rammer for deres virksomhed og arbejdsliv, samtidig med at investors interesser mødes, siger Trine Kjøller.

Aarhus Byråd besluttede i 2015 at fjerne bilerne fra Bispetorv. Nu vil byrådet forsøge sig med bilfrie søndage for at spare på energien. Arkivfoto

Medarbejderantallet i tech-startups sætter rekord, Terma i opkøb, og skepsis omkring bilfri søndag

Her får du tre udvalgte nyheder fra og om virksomhederne i Aarhus.

Antallet af ansatte i tech-startups vokser historisk hurtigt

Lunar er en af de techvirksomheder, der fylder godt i statistikken med i dag omkring 600 medarbejdere fordelt i Aarhus og København. Pressefoto.

En ny analyse fra organisationen Digital Hub Denmark viser, at tech-iværksætterne er vokset til en stor branche, hvor der tilsammen var næsten 26.000 ansatte på dansk jord ved udgangen af 2021. 

Analysen har med håndkraft opgjort antallet af ansatte i tech-startups de seneste fem år. Og antallet steg kraftigt sidste år – sandsynligvis hurtigere end nogen anden branche før. Det skriver Finans.

- Vi kender ikke andre brancher, der er vokset med samme hastighed. Det, vi ser nu, er en udvikling, som tilsyneladende begynder at være eksponentiel. Det er enormt positivt, at det udvikler sig på den måde. Så er udfordringen bare, at vi skal understøtte den udvikling, siger Nicolaj Christensen, konstitueret direktør i Digital Hub Denmark til mediet.

Sidste år skete der et heftigt spring i antallet af ansatte hos de spirende start-ups. Tallet rykkede fra godt 18.000 til knap 26.000 medarbejdere, altså en stigning på 43 procent. Det ryk er det hurtigste i en branche nogensinde ifølge Digital Hub Denmark.

Terma køber en del af fransk rumfart­s­for­ret­ning

Diane Galbe, Senior Executive Vice President i Atos sammen med Terma-topchef Jes Munk Hansen. Pressefoto

Danmarks største virksomhed i forsvarsindustrien og en af de førende i hele den europæiske rumfartssektor, Terma, kan i 2022 fejre 50-års jubilæum som leverandør til rumfarten. Det markeres med et strategisk vigtigt opkøb, som vil bringe virksomheden endnu længere frem i denne helt specielle sektors førerfelt. Terma overtager en del af franske Atos’ forretning, der blandt andet omfatter test af satellitter. Det skriver Børsen.

- Det bliver Termas første opkøb i mange år. Udover at være et bevis på virksomhedens finansielle styrke, er det også et vigtigt strategisk opkøb for os. Det er et tungt teknisk opkøb, og vi overtager blandt andet højt kvalificerede rumfartsingeniører og eksperter. Atos-aktiviteterne er meget komplementære til vores eksisterende forretning, siger CEO og president i Terma, Jes Munk Hansen.

Cityforeningen er modstander af bilfrie søndage

Direktør Claus Bech fra Aarhus City Forening frygter for byens handelsliv, hvis der bliver indført bilfri søndag i centrum. Foto: Kim Haugaard

Aarhus Byråd vil i et eller andet omfang have indført bilfrie søndage. Det blev en af konklusionerne efter de seneste budgetforhandlinger, skriver Stiften.

- Det er da også et helt utroligt uigennemtænkt forslag. Aarhus er en metropol. En by med stor tiltrækningskraft. Mennesker kommer langvejs fra på grund af vores museer og detailhandel. Og vi har ikke en kollektiv trafik, der fungerer til og fra vores omegnsbyer, siger Claus Bech, direktør for Aarhus City Forening.

Forslaget kommer fra Enhedslisten, og partiets ordfører på forslaget, Thure Hastrup, siger til stiften.dk, at det er partiets ambition, at det meste af Aarhus bliver bilfrit.

Claus Bech, lyder det ikke som en god ide med nogle torvedage og festlige aktiviteter?

- Nej. Det kan jeg ikke se. Det er uigennemtænkt, siger Claus Bech til Stiften.