Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Anne Katrine Matthiesen, partner hos aarhusianske Vertica, kigger i dagens nyhedsbrev i krystalkuglen og peger på de 10 vigtigste tendenser i ecommerce-verdenen i 2023. Foto: Lucas Jackson/Reuters/Ritzau Scanpix

E-handel: 10 trends og 30 lysende eksempler

Julen er for længst forbi, og de fleste gaver er pakket ud. Men der er nu ikke noget som at få en gave, man ikke vidste, man havde brug for, og det er netop, hvad du får i dagens nyhedsbrev.

For her giver vi ordet til Anne Katrine Matthiesen, partner hos ecommerce-bureauet Vertica og kåret som et af Danmarks største erhvervstalenter i Berlingskes Talent 100 i 2022.

Anne Katrine Matthiesen har noget, hun gerne vil give. Et dyk ned i de vigtigste trends, som alle e-handlere bør kende ved indgangen til 2023.

Vi deler ecommerce-ekspertens Top 10 i nyhedsbrevet, ligesom du får 30 eksempler til inspiration - tre til at belyse hver trend.

2023 er fortsat et lidt ubeskrevet blad, men har du noget, du gerne vil dele med læserne af Erhvervsliv Aarhus, eller har du blot lyst til at invitere på en kop kaffe, er du altid velkommen til at skrive til os lige her.

God læselyst

Bliv abonnent på Erhvervsliv Aarhus

  • Hvis du ikke allerede er abonnent på Erhvervsliv Aarhus, vil vi gerne have dig med på holdet.
  • Skriv til salg@erhvervslivaarhus.dk, så finder vi en løsning, der passer til dig og din virksomhed. Eller køb din egen direkte adgang her.
Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Anna Katrine Matthiesen, partner hos Vertica i Aarhus, giver sit bud på de 10 vigtigste ecommerce-trends i 2023. Pressefoto

Værsgo! Her er 10 trends, som e-handleren anno 2023 skal kende

Teknologier og trends forandrer verden med rekordfart, og ecommerce er ingen undtagelse.

Det gælder - også her - om at være beredt, og derfor har det aarhusianske e-handelsbureau Vertica samlet de 10 vigtigste trends, som e-forretningerne ifølge partner og trendekspert, Anne Katrine Matthiesen, skal holde sig for øje i 2023.

Du får en redigeret Top 10-liste med 30 inspirerende eksempler herunder. Eller du kan læse endnu mere her.

Om Anne Katrine Matthiesen

  • Anna Katrine Matthiesen er partner i ecommerce-bureauet Vertica og en af landets førende trend-eksperter inden for handel.
  • I 2022 blev hun udvalgt i Berlingskes Talent 100 over landets største erhvervstalenter under 36 år.
  • Derudover taler hun ved Dansk Erhvervs konferencer og indgår som jurymedlem ved E-handelsprisen.
Kilde: Vertica

1. Genbrug er guld

Recommerce – eller gensalg af brugte produkter – vokser hurtigt frem. Og det er ikke kun genbrug af tøj. Mere end tre ud af fire produkter inden for recommerce (76 procent) hører hjemme i kategorierne outdoor, biler, elektronik og interiør.

Inflationen spiller også her ind og får flere til at købe eller sælge brugte genstande, ligesom de unge - Generation Z og millennials - hurtigt er hoppet med på recommerce-vognen.

Genbrug og upcycling er - kort sagt - billigt, bæredygtigt og kommet for at blive.

Tre eksempler:

Nudie Jeans tilbyder gratis reparation, når dine jeans går i stykker.

Vestiaire Collective har skabt en platform for gensalg af alle mulige luksusvarer - herunder diamanter.

Too Good To Go har fået verdensomspændende succes med deres bekæmpelse af madspild.

2. Undgå en ommer

Returvarer koster - især hvis kunden ender med en dårlig oplevelse. Derfor skal kundeservice og returhåndteringen være i orden.

Det samme gælder produktbeskrivelser og billedmateriale på websitet, fordi fejl og mangler her er kundens væsentligste årsag til at returnere.

Derfor: Sørg for at varen og oplevelsen stemmer overens med forventningerne.

Tre eksempler:

Hos Turnr sender kunder, som ikke ønsker en vare alligevel, selv produktet videre til den næste kunde.

Giv kunden lidt ekstra at shoppe for - hvis de slår til på et her og nu-tilbud - i stedet for blot at tilbagebetale kunden det præcise beløb de handlede for.

Cuup (undertøjsbrand) er gået all in på en størrelsesguide, så kunder kan prøve sig frem i et virtuel rum. Prøv guiden her.

3. Kriser kalder på marketing

Når forbrugerne sparer, bør virksomhederne ikke gøre det samme på marketingbudgettet. Det er læren af tidligere kriser som finanskrisen i 2008.

Skærer du ned for markedsføringen nu, så risikerer du nemlig også at skrue ned for vækstmulighederne. Fordelene ved at annoncere i krisetider er ifølge det amerikanske erhvervsmagasin Forbes blandt andet:

- Du får mere plads, når konkurrenter skærer ned.

- Virksomheden fremstår som stabil i krisetider.

- Prisen på annoncer falder.

Tre eksempler:

Everlane vendte sommerens udsalg til et anti-inflations-udsalg med priser som i 2019.

Roccamore gav Black Friday-kunder samme besparelse på nye sko, som de kunne fremvise at have sparet i strøm den seneste uge via app'en 'Min Strøm'.  Se kampagnen her.

Outdoorsy skaber fortællinger om en verden renset for bekymringer - lev uden at tænke på inflationen. Se kampagnevideoen her.

4. Dét, de unge vil ha'

Nutidens unge er drevet af store spørgsmål som klima, social retfærdighed og bæredygtighed. Samtidig er de nærmest født med en smartphone i hånden, købestærke og kommer til at sætte standarden for fremtidens forbrug.

Derfor er det på tide at stille skarpt på Generation Z (1995-2010), hvis du ikke allerede gør det.

Tre eksempler:

Adidas sætter fokus på bæredygtighed, bruger influencer-marketing og autentisk storytelling.

Chipotle (fastfoodkæde) har lanceret sit eget spil i Roblox (populært computerspil), fordi unge bruger størstedelen af deres budget på mad.

The Ordinary (skønhedsbrand) har succes hos de unge med kombinationen; simpelt, billigt og godt.

5. Formålet fylder for forbrugerne

Der står stærke værdier bag et stærkt brand. Og det er afgørende med et (for-)mål, der er større end virksomhedens eget udbytte.

Bundlinjen skal med andre ord være sund hele vejen rundt - og ikke kun økonomisk - fordi tæt på halvdelen af forbrugerne er drevet af purpose.

Tre eksempler:

Patagonias grundlægger forærede virksomheden til en nonprofit-organisation i klimakampens navn.

Nike sætter fokus på ligestilling ved, at dit køn ikke skal stå i vejen for dine drømme. Just do it! Se reklamen her.

Lush (skønhedsbrand) tog konsekvensen af visionen om at være et etisk brand ved at forlade alle SoMe-platforme.

6. Spil er vejen til at vinde hjerter

Vi er vilde med spil - og det gælder i alle aldersgrupper, men især blandt de unge, som spiller 9-12 timer om ugen i gennemsnit.

Du kender sikkert spil som Farmville, Candy Crush, Wordfeud eller Kahoot-quiz, der udover selve spillet også er en måde at connecte og dyrke sociale relationer på. Derfor ligger der et stort potentiale i at møde forbrugerne i spilverdenen.

Tre eksempler:

Fortnite bygger bro mellem spil og virkelighed ved at lade kendte kunstnere give koncerter i spillet. Se dem på Tiktok her.

I det digitale kæledyrsunivers Axie Infinity køber du væsner - Axies - med kryptovalutaen Ethereum.2.

Louis Vuitton lancerede 'Louis: The Game' og avataren Vivienne i forbindelse med fashionbrandet 200 års-fødselsdag.

7. Metaverset er her

Metaverset er så småt begyndt at vinde frem, og det er allerede nu værd at forholde sig til.

For selv om forlængelsen af virkeligheden mest foregår i separate universer som Roblox, Decentraland og The Sandbox, så er det store brands som Nike og Vans , der slår sig løs i de digitale verdener.

De tre eksempler:

Walmart Land i Roblox består af shampoo'er i gigantstørrelse og virtuelle prøverum til din avatar.

Gucci er aktiv i både Roblox og The Sandbox. Se med her.

Coca-Cola gik til metaverset ved halloween ved at forvandle universitets snack-automater til virtuelle trick or treat-dispensere. Få den fulde oplevelse i videoen her.

8. Gennemsigtighed gør godt

Transparens er det nye sort - ikke kun i forhold til lovgivning, ESG-rapporter og Scope 1, 2 og 3. Forbrugerne vil også have fuld gennemsigtighed i forhold til de produkter, som de køber.

Og det gælder alt fra klimaaftryk, arbejdsforhold og værdier. Det kan virksomheden samtidig bruge aktivt til at udtrykke sig og skabe sin egen fortælling.

Tre eksempler:

Veja har dedikeret et helt område på deres website til at gennemgå, hvordan deres sneakers rent faktisk produceres. Se hvordan her.

Reformation fortæller løbende om, hvordan det går med virksomhedens mål i læsevenlige bæredygtigheds-rapporter. Læs rapporten her.

Ben and Jerrys site er fyldt med politiske holdninger, og handler næsten mere om, hvad de mener, end de is de sælger. Tag et nærmere kig på Ben og Jerrys værdier og statements her.

9. Videoen er værdifuld

Tiktok er blevet kæmpestort - især hos den unge målgruppe. Og her er video en afgørende faktor.

Fremgangen for Tiktok er så stor, at Google er begyndt at opleve nedgang i nogle søgninger.

På Tiktok bliver det mest underholdende content - bedømt på brugeradfærd - belønnet, og derfor kan det være en god idé at lade ung medarbejdere overtage Tiktok-kontoen, fordi de kender målgruppen bedst.

Tre eksempler:

Chipotle opnåede med deres Guacadance (guacamole-dans) 430 millioner videoåbninger på under en uge på Tiktok.

Matas gav opgaven at ramme målgruppen på Tiktok til tre butikselever - med stor succes. Se med her.

Cerave valgte at ty til kendte influencere med videoer målrettet mænd og har i dag har hashtagget #CeraVe 826.1 millioner views.

10. Intelligent kunstig intelligens

Den kunstige intelligens hører ikke kun fremtiden til. Det er allerede nutid, og der er mange muligheder med AI indenfor ecommerce.

En af dem er chatrobotten ChatGPT. Her kan brugerne altid få et råd eller et svar.

Tre eksempler:

Olaplex har skabt den virtuelle medarbejder, Kai, der kan repræsenterer alle køn, accenter og etniciteter. Tag en tur i salonen her.

Starbucks benytter AI til at bestemme hvilke ordre, der skal brygges hvornår, sådan at kaffen får den perfekte temperatur i kundens hænder.

Deutsche Bahn bruger en algoritme til at identificere internationale destinationer og tyske look-a-likes, for at nudge tyskerne til at vælge en hjemlig sommerferie. Se Deutsche Bahns reklame her.

Heyday skifter ud i ledelsen, Føtex får ny topchef, og Sinful henter CEO fra Zalando

Her får du seneste nyt om navne fra det aarhusianske erhvervsliv.

Heyday får ny CEO

Cecilia Jonasson vil fokusere på at udvikle Heydays forretningsområder og sikre en fortsat vækst. Pressefoto

Cecilia Jonasson tiltræder som ny CEO hos Heyday 1. februar 2023. Hun kommer fra en stilling som øverste leder hos Dentsu Aarhus.

- Jeg er meget glad for at have fået muligheden, og jeg glæder mig til at blive en del af virksomheden og til at fortsætte med at levere høj kvalitet inden for tech, creative og marketing. Jeg ser et stort potentiale i Heyday, og jeg ser frem til at arbejde sammen med resten af ledelsen for at udvikle virksomheden og sikre en fortsat vækst, siger Cecilia Jonasson i en pressemeddelelse.

De to nuværende CEO’s Anders Lorentz og Ditte Rønn, der også er ejere og stiftere af virksomheden, vil fortsat være en del af ledelsen i Heyday.

Salling Group ændrer i ledelsen af Føtex

Den 53-årige Morten Møberg Nielsen bliver ny topchef i Føtex. Pressefoto

Den nye direktør i Føtex bliver en erfaren profil med en bred baggrund inden for dagligvarehandlen i form af Morten Møberg Nielsen, der har mere end 25 års erfaring i Salling Group.

Morten har varetaget forskellige funktioner i Salling Group med omdrejningspunkt i at udvikle forretningen, blandt andet som chef for den interne Business Development-afdeling og fra flere opgaver i både ind- og udland. Morten bliver med sin udnævnelse en del af Executive Committee i Salling Group. 

Nuværende direktør Anja Madsen har ikke kunnet se sig selv i en ny rolle i virksomheden, hvorfor hun fratræder.

Clemens Advokatfirma udnævner ny partner med fokus på compliance

Camilla Sand Fink er 38 år og uddannet jurist fra Aarhus Universitet i 2012. Pressefoto

Camilla Sand Fink indtrådte 1. januar 2023 i partnerkredsen hos Clemens Advokatfirma og sætter sig i spidsen for forretningsområdet ’compliance’ – et område i hastig udvikling og med stort potentiale.

Camilla har stor erfaring med juridisk og praktisk rådgivning på højeste plan og bistår til daglig alt fra store børsnoterede virksomheder til startup-virksomheder med rådgivning om blandt andet databeskyttelse, markedsføringsret, whistleblowerordninger og NIS2.

Sinful har fundet sin nye direktør

Søren Gundtoft Johansen kommer med et cv med stillinger i Zalando, Bestseller, Dansk Supermarked og Mærsk. Pressefoto

Søren Gundtoft Johansen er den nye CEO i Sinful, der skal sidde for bordenden, efter medstifter af firmaet Tonny Andersen i sommer valgte at træde tilbage fra direktørrollen, som han har varetaget siden stiftelsen i 2008, skriver Børsen.

- I mit sind er Sinful en af de største e-handlere i Danmark, og at træde op som direktør for den organisation er et ret stort skridt for mig. Der er en særlig kultur og atmosfære, som jeg har sat pris på, siden jeg startede i bestyrelsen, og det har jeg kun fået bekræftet siden, siger Søren Gundtoft Johansen til Børsen.

Han blev en del af selskabets bestyrelse i oktober 2021 og har været direktør for Zalandos finske marked op til skiftet til Sinful.

Kommunens økonomidirektør træder tilbage

Økonomidirektør Peter Pedersen ses her til budgetforhandlinger i 2021. Foto: Jens Thaysen

Peter Pedersen stopper som økonomidirektør i Aarhus Kommune ved udgangen af maj. Fra 1. juni fortsætter han i en deltidsstilling med klima som hovedfokus.

Peter Pedersen har været økonomidirektør siden 2012, men nu presser alderen sig på. 

- Jeg har i alle årene brændt for jobbet som økonomidirektør med alle de udfordringer og muligheder, der ligger i jobbet, og det gør jeg stadig – og jeg holder fuld damp på til 1. juni. Men jeg er fyldt 67, og tiden er inde til at træde et skridt tilbage, udtaler han i en pressemeddelelse.

Gæsterne er tilbage i Musikhuset, Landfolk præsenterer sit første regnskab, og Olav de Linde indgår samarbejde med lejer

Her får du et overblik med seneste nyt fra de aarhusianske virksomheder.

Markant stigning i Musikhusets billetsalg

I alt 344.000 gæster indløste i 2022 billet til et arrangement i Musikhuset. Det er 112.000 flere end i 2021 og mere end en fordobling sammenlignet med 2020, hvor coronaen for alvor rasede. Pressefoto

Musikhusets gæster er vendt tilbage. Op mod 350.000 indløste billet til store liveoplevelser i 2022. Det er 50 procent flere end året før og på niveau med årene før corona. Musikhusets 40 års jubilæum begyndte i skyggen af pandemi og ufred i Europa, men specielt en slutspurt i særklasse i november og december tegner godt for 2023.

- Vi glæder os over, at gæsterne igen strømmer til Musikhuset. Vores strategi har været at holde en ambitiøs fejring af Musikhusets første 40 år med masser af suveræne og ekstraordinære oplevelser for vores gæster trods udfordringer i omverdenen. Det er dejligt at erfare, at vores gæster har responderet så fint på programmet og prioriteret at komme ud og få gode liveoplevelser sammen med venner og familie, siger Musikhusets direktør, Jan Christensen.

Underskud hos Landfolk i det første regnskab

I 2023 fortsætter Landfolk dets fokus på at udvide platformen og få flere udlejere til sitet. Virksomheden har udvidet medarbejderstaben den seneste tid, og har nu ca. 35 ansatte. Foto: Landfolk

Udlejningsplatformen Landfolk har netop leveret sit første regnskab, og det er gået helt som forventet. Resultatet er et stort underskud på 10,7 mio. kroner.

De har ambitioner om at blive de største i Nordeuropa. Det er ikke en langsigtet plan: Det skal ske så hurtigt som muligt.

Det store underskud er muligt, fordi man har offentlig støtte fra blandt andet Vækstfonden og en stærk investor i form af Anders Holch Povlsen i ryggen. Holch Povlsen ejer 45 procent af selskabet. Det skriver Finans.

- Vi kommer til at investere endnu mere intensivt i at bygge platformen endnu mere ud og få endnu flere flotte, fantastiske huse, og åbne op i endnu flere markeder. I det hele taget ekspandere på en lang række områder, så vi netop kan opfylde den ambition, vi har for Landfolk, siger Christian Schwarz Lausten, medstifter og direktør i Landfolk til mediet.

Abildskou køber afdeling af DSV-Transport

Lars Saltoft Kristoffersen (t.v) og Jess Abildskou, der forsegler handlen. Den indbefatter, at Abildskou overtager to kranbiler samt tre funktionærer. Derudover er der en lang række opgaver og aftaler, som fremover vil blive udført og serviceret af Abildskou. Pressefoto

Transportvirksomheden Abildskou har fra årsskiftet overtaget kran- og kube-aktiviteterne hos DSV Transport region Vest. Abildskou har allerede eget grej inden for krankørsel og har senest vundet en kontrakt på Djursland med kubetømninger.

Administrerende direktør og ejer af Abildskou, Jess Abildskou, udtaler:

- Abildskou har igennem samarbejdet med DSV-Transport opnået ekspertise i opgaver inden for krankørsel. Den knowhow ønsker vi at udvikle, så vi er glade for at kunne overtage den del fra DSV Transport. Vi vil fortsat udvikle vores lastbil og kranafdeling, og vi glæder os til at påtage os de nye opgaver i samarbejde med nye kollegaer og kunder.

Virkplan sælger BI til Olav de Linde

Salgschef Bent Grønvald Svendsen fra Virkplan og Financial Manager Michael Hougaard fra Ejendomsselskabet Olav de Linde. Pressefoto

Ejendomsselskabet Olav de Linde ønsker at blive mere datadrevent og ser derfor muligheder i et samarbejde med Virkplan.

- Vi ønsker at supplere vores ledelsessystem med live data. Det vil gøre os i stand til at reagere hurtigere på eventuelle forandringer og vores forhåbning er, at vi vil kunne sammenligne finansdata med data fra byggestyringen, siger financial manager, Michael Hougaard fra Ejendomsselskabet Olav de Linde.

Platformen Virkplan består af en lang række standardmoduler, som sammensættes individuelt til den enkelte kunde. Platformen giver overblik over nøgletal inden for finans, salg, produktion med videre.