Værsgo! Her er 10 trends, som e-handleren anno 2023 skal kende
Teknologier og trends forandrer verden med rekordfart, og ecommerce er ingen undtagelse.
Det gælder - også her - om at være beredt, og derfor har det aarhusianske e-handelsbureau Vertica samlet de 10 vigtigste trends, som e-forretningerne ifølge partner og trendekspert, Anne Katrine Matthiesen, skal holde sig for øje i 2023.
Du får en redigeret Top 10-liste med 30 inspirerende eksempler herunder. Eller du kan læse endnu mere her.
Om Anne Katrine Matthiesen
- Anna Katrine Matthiesen er partner i ecommerce-bureauet Vertica og en af landets førende trend-eksperter inden for handel.
- I 2022 blev hun udvalgt i Berlingskes Talent 100 over landets største erhvervstalenter under 36 år.
- Derudover taler hun ved Dansk Erhvervs konferencer og indgår som jurymedlem ved E-handelsprisen.
1. Genbrug er guld
Recommerce – eller gensalg af brugte produkter – vokser hurtigt frem. Og det er ikke kun genbrug af tøj. Mere end tre ud af fire produkter inden for recommerce (76 procent) hører hjemme i kategorierne outdoor, biler, elektronik og interiør.
Inflationen spiller også her ind og får flere til at købe eller sælge brugte genstande, ligesom de unge - Generation Z og millennials - hurtigt er hoppet med på recommerce-vognen.
Genbrug og upcycling er - kort sagt - billigt, bæredygtigt og kommet for at blive.
Tre eksempler:
Nudie Jeans tilbyder gratis reparation, når dine jeans går i stykker.
Vestiaire Collective har skabt en platform for gensalg af alle mulige luksusvarer - herunder diamanter.
Too Good To Go har fået verdensomspændende succes med deres bekæmpelse af madspild.
2. Undgå en ommer
Returvarer koster - især hvis kunden ender med en dårlig oplevelse. Derfor skal kundeservice og returhåndteringen være i orden.
Det samme gælder produktbeskrivelser og billedmateriale på websitet, fordi fejl og mangler her er kundens væsentligste årsag til at returnere.
Derfor: Sørg for at varen og oplevelsen stemmer overens med forventningerne.
Tre eksempler:
Hos Turnr sender kunder, som ikke ønsker en vare alligevel, selv produktet videre til den næste kunde.
Giv kunden lidt ekstra at shoppe for - hvis de slår til på et her og nu-tilbud - i stedet for blot at tilbagebetale kunden det præcise beløb de handlede for.
Cuup (undertøjsbrand) er gået all in på en størrelsesguide, så kunder kan prøve sig frem i et virtuel rum. Prøv guiden her.
3. Kriser kalder på marketing
Når forbrugerne sparer, bør virksomhederne ikke gøre det samme på marketingbudgettet. Det er læren af tidligere kriser som finanskrisen i 2008.
Skærer du ned for markedsføringen nu, så risikerer du nemlig også at skrue ned for vækstmulighederne. Fordelene ved at annoncere i krisetider er ifølge det amerikanske erhvervsmagasin Forbes blandt andet:
- Du får mere plads, når konkurrenter skærer ned.
- Virksomheden fremstår som stabil i krisetider.
- Prisen på annoncer falder.
Tre eksempler:
Everlane vendte sommerens udsalg til et anti-inflations-udsalg med priser som i 2019.
Roccamore gav Black Friday-kunder samme besparelse på nye sko, som de kunne fremvise at have sparet i strøm den seneste uge via app'en 'Min Strøm'. Se kampagnen her.
Outdoorsy skaber fortællinger om en verden renset for bekymringer - lev uden at tænke på inflationen. Se kampagnevideoen her.
4. Dét, de unge vil ha'
Nutidens unge er drevet af store spørgsmål som klima, social retfærdighed og bæredygtighed. Samtidig er de nærmest født med en smartphone i hånden, købestærke og kommer til at sætte standarden for fremtidens forbrug.
Derfor er det på tide at stille skarpt på Generation Z (1995-2010), hvis du ikke allerede gør det.
Tre eksempler:
Adidas sætter fokus på bæredygtighed, bruger influencer-marketing og autentisk storytelling.
Chipotle (fastfoodkæde) har lanceret sit eget spil i Roblox (populært computerspil), fordi unge bruger størstedelen af deres budget på mad.
The Ordinary (skønhedsbrand) har succes hos de unge med kombinationen; simpelt, billigt og godt.
5. Formålet fylder for forbrugerne
Der står stærke værdier bag et stærkt brand. Og det er afgørende med et (for-)mål, der er større end virksomhedens eget udbytte.
Bundlinjen skal med andre ord være sund hele vejen rundt - og ikke kun økonomisk - fordi tæt på halvdelen af forbrugerne er drevet af purpose.
Tre eksempler:
Patagonias grundlægger forærede virksomheden til en nonprofit-organisation i klimakampens navn.
Nike sætter fokus på ligestilling ved, at dit køn ikke skal stå i vejen for dine drømme. Just do it! Se reklamen her.
Lush (skønhedsbrand) tog konsekvensen af visionen om at være et etisk brand ved at forlade alle SoMe-platforme.
6. Spil er vejen til at vinde hjerter
Vi er vilde med spil - og det gælder i alle aldersgrupper, men især blandt de unge, som spiller 9-12 timer om ugen i gennemsnit.
Du kender sikkert spil som Farmville, Candy Crush, Wordfeud eller Kahoot-quiz, der udover selve spillet også er en måde at connecte og dyrke sociale relationer på. Derfor ligger der et stort potentiale i at møde forbrugerne i spilverdenen.
Tre eksempler:
Fortnite bygger bro mellem spil og virkelighed ved at lade kendte kunstnere give koncerter i spillet. Se dem på Tiktok her.
I det digitale kæledyrsunivers Axie Infinity køber du væsner - Axies - med kryptovalutaen Ethereum.2.
Louis Vuitton lancerede 'Louis: The Game' og avataren Vivienne i forbindelse med fashionbrandet 200 års-fødselsdag.
7. Metaverset er her
Metaverset er så småt begyndt at vinde frem, og det er allerede nu værd at forholde sig til.
For selv om forlængelsen af virkeligheden mest foregår i separate universer som Roblox, Decentraland og The Sandbox, så er det store brands som Nike og Vans , der slår sig løs i de digitale verdener.
De tre eksempler:
Walmart Land i Roblox består af shampoo'er i gigantstørrelse og virtuelle prøverum til din avatar.
Gucci er aktiv i både Roblox og The Sandbox. Se med her.
Coca-Cola gik til metaverset ved halloween ved at forvandle universitets snack-automater til virtuelle trick or treat-dispensere. Få den fulde oplevelse i videoen her.
8. Gennemsigtighed gør godt
Transparens er det nye sort - ikke kun i forhold til lovgivning, ESG-rapporter og Scope 1, 2 og 3. Forbrugerne vil også have fuld gennemsigtighed i forhold til de produkter, som de køber.
Og det gælder alt fra klimaaftryk, arbejdsforhold og værdier. Det kan virksomheden samtidig bruge aktivt til at udtrykke sig og skabe sin egen fortælling.
Tre eksempler:
Veja har dedikeret et helt område på deres website til at gennemgå, hvordan deres sneakers rent faktisk produceres. Se hvordan her.
Reformation fortæller løbende om, hvordan det går med virksomhedens mål i læsevenlige bæredygtigheds-rapporter. Læs rapporten her.
Ben and Jerrys site er fyldt med politiske holdninger, og handler næsten mere om, hvad de mener, end de is de sælger. Tag et nærmere kig på Ben og Jerrys værdier og statements her.
9. Videoen er værdifuld
Tiktok er blevet kæmpestort - især hos den unge målgruppe. Og her er video en afgørende faktor.
Fremgangen for Tiktok er så stor, at Google er begyndt at opleve nedgang i nogle søgninger.
På Tiktok bliver det mest underholdende content - bedømt på brugeradfærd - belønnet, og derfor kan det være en god idé at lade ung medarbejdere overtage Tiktok-kontoen, fordi de kender målgruppen bedst.
Tre eksempler:
Chipotle opnåede med deres Guacadance (guacamole-dans) 430 millioner videoåbninger på under en uge på Tiktok.
Matas gav opgaven at ramme målgruppen på Tiktok til tre butikselever - med stor succes. Se med her.
Cerave valgte at ty til kendte influencere med videoer målrettet mænd og har i dag har hashtagget #CeraVe 826.1 millioner views.
10. Intelligent kunstig intelligens
Den kunstige intelligens hører ikke kun fremtiden til. Det er allerede nutid, og der er mange muligheder med AI indenfor ecommerce.
En af dem er chatrobotten ChatGPT. Her kan brugerne altid få et råd eller et svar.
Tre eksempler:
Olaplex har skabt den virtuelle medarbejder, Kai, der kan repræsenterer alle køn, accenter og etniciteter. Tag en tur i salonen her.
Starbucks benytter AI til at bestemme hvilke ordre, der skal brygges hvornår, sådan at kaffen får den perfekte temperatur i kundens hænder.
Deutsche Bahn bruger en algoritme til at identificere internationale destinationer og tyske look-a-likes, for at nudge tyskerne til at vælge en hjemlig sommerferie. Se Deutsche Bahns reklame her.