Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Michael Holm er utrolig glad for Aarhus, men selvom han taler varmt om byen, er han ikke indfødt. Han er født og opvokset på Vestsjælland. Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Kom tæt på byens største topchef

Okay, jeg tør ikke lægge hovedet på blokken om, hvorvidt Michael Holm er byens største topchef. Men med sine to meter i højden må han i hvert fald være ret langt i opløbet.

Der kan til gengæld ikke være nogen tvivl om, at CEO og stifter af Systematic er en af byens mest fremtrædende erhvervsprofiler. Da Stiften i 2022 ranglistede de 50 mest indflydelsesrige personer i Aarhus, fik Michael Holm en placering som nummer 11 på magtlisten.

Han er blevet hædret som både ejerleder, æreshåndværker og entrepreneur. Selv siger han, at der ikke er forskel på ham og andre, han har bare været heldigere, men han er aldrig tilfreds.

- Når du er tilfreds, læner du dig tilbage. Vi har set det andre steder, nogle kalder det BMW-syndromet. Så snart du har fået en virksomhed, købt en BMW og har et godt hus, så siger du fedt, det var det, og nu kan jeg leve livet. Det er ikke her, det foregår, siger Michael Holm.

Erhvervsliv Aarhus bringer dig i dette nyhedsbrev lidt tættere på topchefen, når vi rykker inden for murene hos Systematic.

God læselyst - og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Udover sin rolle som CEO i Systematic er Michael Holm aktiv i flere bestyrelser, blandt andet Købmand Herman Sallings Fond og Jyllands-Postens Fond. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Michael Holm: Vi kunne aldrig have skabt Systematic i København

Michael Holm er CEO og hovedaktionær i Systematic, Danmarks største privatejede softwarevirksomhed. Han har stået i spidsen for virksomheden i snart 38 år og har udviklet den fra at være et lille EDB-firma til i dag at have over 1100 medarbejdere og en omsætning på over 1,3 milliarder kroner. 

Michael Holm omtaler altid virksomheden som "vi", da han og Systematic ikke kan skilles ad.

Han ser ikke sig selv som en iværksætter, for det var ikke et begreb, der blev italesat, da han startede virksomheden.

I dag er Systematic fortsat drevet af at lave fede produkter og få markedsandele, men vækst er ikke et mål i sig selv, og det har det aldrig været.

Systematic er Danmarks største privatejede softwarevirksomhed, og den er stiftet og ejet af Michael Holm. I 38 år har han stået i spidsen for virksomheden, der bliver ved med at vokse. Erhvervsliv Aarhus har mødt en af byens højeste topchefer til en samtale om at være som alle andre, hjertebarnet og kærligheden til Aarhus.

Han er øverste chef for over 1100 medarbejdere, ansvarlig for en omsætning på over 1,3 milliarder kroner, tidligere kåret som både årets ejerleder og EY Entrepreneur Of The Year i Danmark. CEO og hovedaktionær i Systematic, Michael Holm, kan bryste sig af et imponerende CV.

Det er ikke fordi, at han har prøvet alt, for han har stået i spidsen for den samme virksomhed i snart 38 år. Men han har formået at udvikle Systematic fra at være et lille EDB-firma til i dag at være Danmarks største privatejede softwarevirksomhed. Michael Holm bliver derfor ofte omtalt som en af byens helt store iværksættere, som spirende virksomheder ser op til, men det er faktisk ikke sådan, han ser sig selv.

- Da vi startede, var der ikke noget, der hed iværksætter. Det var slet ikke italesat i 1985, det kom først senere. Vi startede bare, og derfor har jeg aldrig opfattet mig selv som iværksætter.

Iværksætter-begrebet og ikke mindst den status, der ligger bag, er noget topchefen kan have svært ved at forstå. Det er et emne, han tidligere har talt med Erhvervsliv Aarhus om.

- I dag er der på mange måder langt større krav til at starte en virksomhed, du skal være en del af et iværksættermiljø, man taler om startups og scaleups, der er så mange ting, man skal kunne.

Man har et standpunkt

Derfor er Michael Holm også glad for, at han sprang ud som selvstændig i 80'erne og ikke i 2023, for han synes kravene til nutidens selvstændige, eller iværksættere om man vil, er høje. Men heldigvis har tiden også gjort nogle ting nemmere.

- Da vi startede i IT-branchen i 1985, var det en virksomhed i samme kategori som et solcenter eller en døgnkiosk, og det var ikke nemt at låne penge i banken. Og der er heldigvis sket meget siden, for i dag ved bankerne godt, at dem der låner penge til en virksomhed, det er dem, der skaber fremtidens arbejdspladser.

Michael Holm

  • CEO og hovedaktionær i Systematic, en virksomhed han selv var med til at stifte i 1985.
  • Uddannet inden for datalogi i 1977.
  • Han begyndte at arbejde som softwareudvikler hos Datacentralen I/S (nu DXC Technology), hvor han blandt andet var udstationeret i Frankrig i fire år og arbejdede for Thomson-CSF.
  • Har en række bestyrelsesposter for blandt andet Købmand Herman Sallings Fond og Jyllands-Postens Fond.
  • Michael er gift med Pernille Salling, og han har fem børn i alderen 13-31 år. Familien bor i Risskov,

Oplevelsen fra de første år fik Michael Holm til at love sig selv, at der fremover ikke skulle lånes penge i banken. Virksomheden måtte vokse organisk derfra. Og det løfte har han holdt, omend der er andre parametre, hvor han har måtte give køb på sine principper.

- Da vi begyndte, havde vi en helt klar regel om, at vi aldrig skulle være mere end 30 medarbejdere, for det kunne vi slet ikke overskue. Så blev vi 30, så flyttede vi grænsen til 60. Da vi blev 60, droppede vi at tale mere om begrænsninger.

I dag har Systematic passeret de 1100 medarbejdere, og Michael Holm er for længst holdt op med at tælle, men det er heller ikke et parameter for ham at nå et bestemt antal medarbejdere eller en bestemt omsætning.

- Vi har aldrig været drevet af vækst for vækstens skyld. Vi er drevet af at lave nogle produkter, vi selv synes er fede, og der er noget for nogen. Når man laver noget for nogen, så er der også nogle, der vil købe det, og så kommer væksten. Så vores mål er at få markedsandele, få flere kunder og fastholde dem vi har, mere end det er en høj omsætning.

Det svære vi

Når Michael Holm taler om Systematic, omtaler han konsekvent virksomheden som et 'vi', for de to ting, manden Michael Holm og Systematic, kan ikke skilles ad. Det kan ind imellem give nogle sjove forvekslinger - også i privatlivet.

- Systematic er en del af mig 24 timer i døgnet, jeg efterlader ikke virksomheden, selvom jeg kører hjem om aftenen. Det er ikke på en dårlig måde, så det er et pres, men jeg kan ikke lægge produktionen fra mig. Og vi er en virksomhed, hvor man kan arbejde alle steder fra.

Systematic

  • Systematic blev grundlagt i 1985 af Michael Holm og Allan Schytt, der forlod virksomheden i 1992.
  • Firmaet har hovedsæde på Søren Frichs Vej i Åbyhøj og byggede i 2021 til i form af det 14 etager høje Systematic Tower.
  • Virksomheden er Danmarks største privatejede softwareudvikler og beskæftiger +1100 ansatte. Ud over Danmark har Systematic kontorer i Australien, Canada, Finland, Tyskland, New Zealand, Sverige, De Forenede Arabiske Emirater, Storbritannien, Rumænien og USA.
  • Systematics softwareløsninger anvendes blandt andet inden for forsvar, politi, beredskab, offentlig administration samt sundheds-, forsynings- og uddannelsessektoren.

- Hvis du spørger min kone, vil hun sige, at jeg arbejder altid. Og hun bliver tit forvirret over det her 'vi'. For når jeg taler om 'vi', mener jeg så, 'vi' i familien, 'vi' som i os to, eller 'vi' som i virksomheden, siger Michael Holm og griner.

Han tilføjer:

- Det er rigtig, at jeg ikke lægger arbejdet fra mig, heller ikke i ferien. Det er ikke fordi, jeg ikke holder ferie, tværtimod. Ferie er vigtigt også gerne mere end tre uger. Men det giver mig en ro lige at tjekke ind i virksomheden, så jeg bruger de små pauser i dagen til lige at tjekke ind, og det kobler jeg af ved.

En stor mand

Topchefen i Systematic kan ikke lyve sig fra at være en stor mand. Med sin højde på to meter rager han godt op i landskabet. Men det til trods er han kendt for at være en leder, der er helt nede på jorden. Han spiser altid sin frokost i kantinen og sætter sig gerne ved et bord med nogle, han ikke kender.

- Jeg er ikke spor anderledes, end de andre, jeg tager også tøj på hver morgen, der er ingen forskel på mig og de andre kollegaer. Jeg har bare været heldigere på nogle områder, men jeg føler mig ikke højt hævet over medarbejderne.

Men som øverste leder for 1100 medarbejdere kan man ikke undgå ind i mellem at blive mødt med en vis æresfrygt.

- Jeg har masser af engagement, og nogle forveksler det nok med at have temperament, fordi jeg også kan hæve stemmen, hvis jeg bliver ivrig. Men jeg bliver aldrig sur på folk, heller ikke hvis de mener noget helt andet end mig, og jeg bærer aldrig nag.

Når han møder ind om morgenen er det med fuld fokus på de opgaver, der venter.

- Jeg kommer ikke ind ad døren og spejder efter et eller andet. Jeg konstaterer bare, at der ligger masser af opgaver på bordet, som vi skal have fikset sammen, og så skal vi holde den gode stemning i huset. Det er det vigtigste.

Den vigtige base

Systematic er en ægte aarhusianer, hvis man kan tale om, at en virksomhed har den identitet.

- Vi er stolte af at være en dansk virksomhed og af, at vi er startet i Aarhus. Vi havde aldrig kunne bygge den her virksomhed i Københavns-området, det tror jeg simpelthen ikke.

- Det handler om, at vi har en god relation til uddannelserne, vi har en god relation til Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Vi er grundlæggende præget af Aalborgs ingeniør-kultur, som understøtter, at software er et håndværk, man kan lære. Det er en del af vores DNA og har været det fra begyndelsen.

- Derudover har vi fundet den kerne af medarbejdere, man kan vokse med, der ville med på rejsen. Der har det været vigtigt, at vi bor i Aarhus. I København er der langt større personaleomsætning, fordi der også er langt flere jobmuligheder.

Det er ikke, fordi medarbejderne i Systematic aldrig skifter job. Virksomheden har en personaleomsætning på omkring 12 procent om året. En del af forklaringen på de loyale medarbejdere, tror Michael Holm, ligger i kulturen.

- Vi har en høj anciennitet, og mange af dem, der rejser, kommer også tilbage igen. Vi behandler alle lige. Når du kommer ind her i virksomheden, får du udleveret et adgangskort, og det er det samme kort, uanset om du er praktikant eller CEO. Når kunderne kommer, kan de ikke se forskel på medarbejderne.

Tilfreds med fremtiden

Som ejerleder, der har rundet de 65 år, er det naturligt at blive spurgt om, hvad der skal ske med Systematic i fremtiden. Det er også et spørgsmål, Michael Holm efterhånden har fået en del gange og et spørgsmål, han helst viger uden om.

- Jeg kan godt lide mit arbejde, jeg kan godt lide hverdagen, og jeg glæder mig til at komme tilbage fra ferie. Så længe jeg giver værdi for virksomheden og så længe, der ikke er nogen, der siger, at nu bliver jeg for tosset og stopper udviklingen, så bliver jeg ved.

- Der sker også noget med organisationen, så snart jeg siger, at nu stopper jeg den og den dato. Det kan skubbe magtfordelingen, og det skal vi ikke ud i. Den dag jeg stopper, så stopper jeg.

Selvom Michael Holm har fem børn, har han ingen planer om, at ledelsen af virksomheden skal gå i arv til dem.

- De (red. børnene) skal ikke ind i Systematic, det er for kompleks en virksomhed på en eller anden måde, det skal være den rigtige på posten. Børnene er med i holdingselskabet, der ejer Systematic, så på den måde er der forberedt et generationsskifte, og de skal fremadrettet sørge for, at der en god ledelse.

- Men nej, Systematic er ikke for børn.

- Jeg har fået mange gode råd i tidens løb, men jeg har ikke lyttet til dem, siger Michael Holm. Foto: Mikkel Berg Pedersen

4 gode råd fra topchefen i Systematic om vækst, drift og ledelse

Michael Holm bliver aldrig tilfreds, for når du er tilfreds, læner du dig tilbage. Han mener, at virksomheden altid bør kommer først. Her deler han fire gode råd om at være leder og drive virksomhed.

- Jeg synes i virkeligheden, det er svært at give gode råd. Men det er nok fordi, jeg heller ikke selv gider at lytte til gode råd, lyder det fra CEO i Systematic, Michael Holm.

Alligevel er han her gået med til at dele nogle af de erfaringer om ledelse og det at drive virksomhed, han har taget med sig i sin egen karriere.

1. Virksomheden kommer først

- Ledelse handler om mennesker, du skal være god til at få mennesker til at spille sammen. Du må aldrig være bange for medarbejderne, fordi nogle skal have særlige hensyn, for organisationen kommer over medarbejderne. Det er hårdt, men det er rigtigt.

- For hvis ikke virksomheden kommer først, får du skabt alt for mange individuelle forhold, og det bliver noget rod, når virksomheden vokser. Du kan nemlig ikke rydde op i det på et tidspunkt. Man må tage kampen og sige, at det her er firmaets politik, og firmaet kommer først, så lav en struktur og hold dig til den.

2. Infrastrukturen skal vokse med virksomheden

- Jeg fik engang det råd af en amerikaner at huske at vækste infrastrukturen. Det forstod jeg ingenting af. Altså jeg troede, det var noget med netværk og skriveborde til alle. Med infrastruktur mente han al vores servicesupport, for eksempel økonomisystem.

- Men det har jeg lært de seneste par år, hvor vi ikke har været gode nok til at vækste økonomisystemet, og det har været en kamp at få et nyt system ind, fordi vi var for langsomme med at opdatere. Hvis jeg havde lyttet mere dengang, havde vi sluppet for meget besvær.

3. Find inspirationen andre steder

- Jeg er ikke den, der finder meget inspiration inden for vores egen sektor. Jeg finder den alle mulige andre steder. Jeg synes for eksempel, det er fedt at være i Salling Fonden, det er en dagligvarekoncern. IT-sektoren har været en lille smule lukket om sig selv, og derfor synes jeg, det er sjovere at snakke med vores kunder og folk fra andre brancher.

4. Du må aldrig blive tilfreds

- En virksomhed, der er tilfreds med sig selv, er selvfed. For når du er tilfreds, læner du dig tilbage, og det er imod alt engagement og drive. Der findes helt sikkert nogle derude, der er bedre end dig, find dem og lær af dem. Konkurrence er sundt.

Et al er blevet opkøbt, Dani Alves færdig i Liiteguard, og ScandiMate fik kendte investorer med ombord

Her får du fire friske nyheder fra virksomhederne i Aarhus.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Et al er blevet opkøbt af C2IT Group

- Det bliver utroligt spændende for os hos Et al at være med til at udvikle full service-løsninger og servicere design-kunder på et endnu større marked, siger Julie Ravn, her sammen med Carsten Sixhøi, CEO for C2IT Group. Pressefoto

Designbureauet Et al bliver en del af C2IT Group, der har valgt at udvide med en selvstændig design-enhed. 

- Jeg glæder mig rigtig meget til samarbejdet med C2IT Groups andre udvikler- og design-teams. For eksempel IT-Kartellet, som i dag har et dygtigt team af UX/UI-designere, vil vi komme til at arbejde tæt sammen med. Deres design-team bliver fremadrettet en del af Et al, så vi på den måde samler alle C2IT Groups design-kompetencer i et selskab, som søsterselskaberne så kan trække på. Og omvendt kan vi så trække på de andre selskabers kompetencer, siger Julie Ravn, stifter af Et al.

Liiteguard køber Dani Alves ud og afslutter samarbejdet

Liiteguard. CEO og stifter Christopher Geertsen med den nu tidligere medejer Dani Alves. Foto: Liiteguard

Liiteguard præsenterede i 2022 verdens mest vindende fodboldspiller, Dani Alves, som ny medejer af firmaet. Aftalen blev indgået med håbet om et langvarigt og tæt samarbejde, da Dani Alves også havde et stort ønske om at medvirke til produktudvikling af Liiteguards produkter, samt medvirke til at udbrede livsglæden flere steder i verden.

Som konsekvens af den verserende voldtægtssag mod Dani Alves og forløbet op til denne, har Aarhus-virksomheden valgt at opsige samarbejdet og køber således Dani Alves aktier tilbage.

ScandiMate vil bygge ny tradition for sabbatår

Coolshop-frontfigur Jacob Risgaard og serieiværksætter Jesper Buch blev torsdag aften medejere af den blot fire år gamle Århus-virksomhed ScandiMate, der har dansk-engelske Alexander James Nissen-Ripley i spidsen. Foto: Adam Overgaard

Efter en investering på 800.000 kroner i Løvens Hule står ScandiMate nu godt rustet til at indfri ambitionerne om at hjælpe landets håndværkere ud i verden. ScandiMate sendte sidste år over 100 tømrere, murere, blikkenslagere, brolæggere, elektrikere, smede, snedkere, VVS’ere, malere og ufaglærte afsted til Australien, New Zealand og Canada.

-  Vi satser på allerede i år at sende 500 håndværkere ud på et sabbatår, hvor oplevelsen er i centrum, modsat mulighederne i Norge og Grønland. På den måde håber vi på at gøre op med den eklatante mangel på muligheder for håndværkere, der efter endt uddannelse som regel bare glider over i en hverdag med arbejde efter svendebrevet, siger Alexander James Nissen-Ripley, der har stiftet ScandiMate.

DigitalGuest henter ny CCO i Finland

- Vi tror på, at Riikka (i midten) har den erfaring og profil, der skal til for at lykkes med at gøre DigitalGuest endnu mere dominerende i Norden og tage forretningen til det næste niveau, siger siger Christian Markedal, stifter og CEO (tv.). Pressefoto

Rikka Keppola er ansat som ny CCO hos DigitalGuest. Hun har arbejdet i flere ledende stillinger hos Booking.com de sidste 10 år, hvor hun har været med til at skalere brand og salg af forretningen op i Norden og de baltiske lande.

Hun har været med fra begyndelsen, hvor mange troede, at Booking.com var de gule sider, til det stærke hospitality brand det er i dag. Det samme skal hun nu hjælpe DigitalGuest med, hun arbejder i øvrigt remote fra Finland.

- Målet er i første omgang at firedoble antallet af hoteller og overnatningssteder, der bruger DigitalGuest fra 500 til 2000 indenfor de næste to år. DigitalGuest er tæt på at være i drift på hvert 2. hotel i Danmark og har netop krydset 100 hoteller i Sverige, stærkt efterfulgt af Norge, Finland og Holland, siger Christian Markedal, stifter og CEO.

Aarhus rundt på ét minut

Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på det, der i øvrigt rører sig i det aarhusianske erhvervsliv.
  • Som det første kafferisteri i Danmark tilbyder CleverCoffee nu en certificeret CO2-neutral kaffe. Faktisk er det lykkedes risteriet at fjerne mere end 90 procent af kaffens CO2-udledning ved at træffe velovervejede valg igennem hele kaffens rejse. Den CO2-neutrale kaffe hedder Impact No. 01.
  • Arla Foods og Salling Group var stærkt imod havneudvidelsen, da de i marts 2022 sammen afleverede et høringssvar, der opremsede de store problemer, som de mener en havneudvidelse vil få for erhvervslivet. Men nu vil de to stærke modstandere af udvidelsen ikke kommentere havneudvidelserne, skriver Børsen.
  • Scanvaegt Systems har købt aktiemajoriteten i el- og servicevirksomheden H. Jespersen/P.L. Service i Hirtshals. Med købet indgås et strategisk partnerskab, og Scanvaegt Systems øger sin førende rolle inden for forebyggende vedligehold og service til detail- og industrisektoren i Skandinavien.
  • Arlas repræsentantskab har beslutttet at udbetale 269 millioner euro af selskabets årsresultat som efterbetaling til landmandsejerne. Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.
  • Aarhus Kommune og Erhverv Aarhus har netop indgået en partnerskabsaftale, som skal styrke erhvervslivets rammebetingelser i Aarhus. Virksomhedernes behov for arbejdskraft og en række konkrete udviklingsprojekter udgør kernen i aftalen. Læs mere om aftalen her.
  • Den online-baserede erotikshop Sinful har indgået et samarbejde med detailkæden Normal som betyder, at man nu kan finde sexlegetøj i alle kædens butikker, hvilket har affødt stærke reaktioner fra kunderne, skriver Nyheder 24.