The Ocean Race er et mega-event og en innovations-platform: - Det er en stor mulighed for at blive inspireret eller indgå partnerskaber
For første gang nogensinde kommer The Ocean Race til Danmark, hvor Aarhus forventes at fordoble sit indbyggertal med cirka 400.000 gæster til eventet.
Det er ikke kun en sejlsportskonkurrence, men også en platform for at diskutere klima og bæredygtighed. Udover selve kapsejladsen er der The Ocean Race Summits, der støtter FNs verdensmål 14 om bæredygtig udnyttelse af havene, samt forskellige lærings- og uddannelsesinitiativer rettet mod elever og studerende.
The Ocean Race fungerer også som en midlertidig innovationsplatform, hvor nye idéer bliver prøvet af for at få ny læring. Eventmanager Allan Tambo Christensen håber, at lokale virksomheder vil benytte muligheden til at se potentiale i det særlige samspil med The Ocean Race.
Hvis forudsigelserne holder stik, så bliver indbyggertallet i Aarhus mere end fordoblet, når The Ocean Race kommer til byen. I kommunen bor der omkring 350.000 mennesker og arrangørerne bag kapsejladsen forventer omkring 400.000 gæster i forbindelse med eventet.
Det er første gang nogensinde, at The Ocean Race gør stop i Danmark. Det er en sejlsportskonkurrence, der går helt tilbage til 1973, og årets sejlads er dermed også et 50-års jubilæum. De fem både, der er med, sejlede ud fra Alicante i Spanien i januar, og målet er ganske enkelt at komme først på sejladsen, der går jorden rundt. Selvom sejlads er hele omdrejningspunktet for eventet, så er The Ocean Race andet end blot en stor sportsbegivenhed.
- The Ocean Race er en platform, vi bruger til at diskutere nogle af de problemstillinger, vi skal have løst i morgen, og det er klima og bæredygtighed. Grunden til, at det er oplagt, er, at The Ocean Race har en agenda sideløbende med sejlsportskonkurrencen, som de kalder 'racing with purpose', der indebærer et stort bæredygtighedsprogram, fortæller Allan Tambo Christensen, der er event manager ved Aarhus Events, som er projektleder på The Ocean Race Stopover Aarhus.
7 facts om The Ocean Race
- Siden 1973 har topatleter sejlet jorden rundt i kapsejladsen, som tidligere har gået under navnene 'Whitbread Round the World Race' og 'Volvo Ocean Race'.
- Kapsejladsen afholdes ikke hvert år. Der går i snit tre-fire år mellem hver afvikling.
- De seneste år har syv både (yachter) kæmpet om titlen. Et mandskab består i udgangspunktet af syv besætningsmedlemmer, men der kan være helt op til 10 alt efter hvor mange kvinder, der er på holdet (denne fordel eksisterer for at skabe incitament til at have flere kvindelige sejlere med ombord).
- Siden 2008 har der været endnu en person med ombord på hver båd, en såkaldt On Board Reporter. Denne person bidrager ikke til at sejle båden, men har til opgave at lave billeder og video fra sejladserne, som videresendes til de cirka 2,1 milliarder tv-seere, som har mulighed for at følge løbet.
- For at holde vægten nede spiser besætningerne typisk kun frysetørret mad undervejs, og ofte medbringes kun ét sæt tøj eller i hvert fald en meget sparsom garderobe.
Kapsejladsen er ikke uden farer. I 2018 faldt et besætningsmedlem på båden Team Sun Hung Kai/Scallywag over bord i stormfuldt farvand 1400 sømil (2600 kilometer) vest for Kap Horn. Selv om en omfattende eftersøgning blev sat i gang, lykkedes det ikke at finde den 47-årige brite, John Fisher, og han formodes omkommet.
- Aarhus er den første danske 'Stopover City' i racets historie. Sailing Aarhus og Aarhus Internationale Sejlsportscenter er centrale partnere i projektet, og blandt de offentlige partnere er Aarhus Kommune, Sport Event Denmark og Region Midtjylland. Den Aarhus-baserede IT-virksomhed Trifork er officiel hovedsponsor for Aarhus-delen af konkurrencen.
Noget af det, der foregår sideløbende med selve kapsejladsen, er The Ocean Race Summits, som støtter op om FNs verdensmål 14 om at bevare og udnytte havene bæredygtigt. Topmøderne er højt forankret, og ved dette års summit i Kap Verde deltog FNs generalsekretær.
Udover topmøderne er The Ocean Race også en aktør, når det kommer til at indsamle mere viden om verdenshavene. I løbet af den flere måneder lange sejlads sætter bådene bøjer ud, der opsamler klimadata, som så bliver tilgængelige for forskere.
En platform til budskaber
Den grønne dagsorden er ikke kun noget, der bliver talt om. The Ocean Race - og selve sportsbegivenheden - er nemlig på mange måder blot en platform til at sætte fokus på de store problemstillinger i verden lige nu.
Derfor er der, udover aktiviteterne til havs, også en række lærings- og uddannelsestilbud til både folkeskoleelever og studerende på de videregående uddannelser, samt et iværksætterprogram.
- Med det store fokus kapsejladsen har, har det været naturligt for os også at lave en konference, der er målrettet virksomheder. Så det er det, vi gør med vores business summit. Temaet til konference er netop, hvordan en mega-event kan fremme forandringer i erhvervslivet, cirkulær økonomi og aktivt lederskab.
- Mega-events bliver i stigende grad set som midlertidige innovationsplatforme, hvor man kan afprøve nogle ting. Det kommer vi også til at se til The Ocean Race, hvor der for eksempel kommer til at være differentierede priser i madboderne efter klimaaftryk, så grønsager er billigere end kød for eksempel.
The Ocean Race Aarhus
- Aarhus er den sjette etape i kapsejladsen rundt om jorden. Bådene ankommer til tirsdag 30. maj og sejler mod Haag torsdag 8. juni. Herimellem afvikles der 'In Port Race' søndag 4. juni og 'Pro Am' mandag 5. og tirsdag 6. juni.
- Business with purpose summit afholdes fredag 2. juni kl. 9-13, hvor erhvervsledere inviteres til konference under overskrifterne Thought Leadership, Circular Economy and mega-events as platforms to drive change in business. Tilmelding kan ske her.
- Det fulde program til The Ocean Race i Aarhus kan ses her.
Et par andre eksempler er, at der kun vil blive brugt genbrugsservice i stedet for engangsservice og så får eventet en hovedscene, der er selvforsynende med energi via en vindturbine, solceller, batteri og hydrogengenerator.
- Det er netop sådan nogle muligheder, der er til et event som dette. I en driftsmæssig situation er det ikke sikkert, at det er rentabelt, men nu kan vi prøve nogle ting af og lære af det.
En af årsagerne til, at The Ocean Race har mulighed for at være prøve-platform, er, at eventet ikke skal give overskud. Værtskabet i Aarhus er til dels finansieret af Aarhus Kommune, Region Midtjylland og derudover er en række virksomheder partnere.
Trifork som presenting partner, men også Salling Fondene, Arla, Heartland, Silverlining Research, Nrgi med flere bidrager til festen.
Allan Tambo Christensen håber, at de lokale virksomheder vil benytte muligheden til at se potentiale i det særlige samspil, der er til The Ocean Race.
- Jeg håber, at virksomhederne vil se det potentiale, der er i at spille sammen med store event. Det er både en mulighed for at blive inspireret, men også for at indgå nogle værdipartnerskaber. De virksomheder, der er partnere, engagere sig jo også i det overordnede tema omkring bæredygtighed.