Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

The Ocean Race bliver ofte beskrevet som den længste og hårdeste professionelle sportsbegivenhed i verden, den hårdeste sejlsportsudfordring for hold og en af sportens tre største begivenheder på lige fod med OL og America's Cup. Foto: Sailing Energy/The Ocean Race

Sejlsport er ikke det vigtigste til The Ocean Race

Verdens hårdeste havkapsejlads The Ocean Race gør stop i Aarhus i næste uge, og selvom det er en kæmpe sportsbegivenhed, der forventes at tiltrække op mod 400.000 gæster, så har eventet også en større agenda i havnen.

Foruden konkurrencen om at komme først jorden rundt, arbejder The Ocean Race også med at være en katalysator for forandring ved at fremskynde beskyttelsen og genoprettelsen af vores have.

- Hele begivenheden bliver brugt til at sætte fokus på klima og bæredygtighed og i særdeleshed i forhold til havet, siger Allan Tambo Christensen, eventmanager ved Aarhus Events.

Det sker blandt andet under overskriften: Sport first, sustainability everywhere.

I dette nyhedsbrev rykker vi til søs for at blive klogere på, hvordan man kombinerer sport og bæredygtighed.

Du bliver selvfølgelig også opdateret på både stort og småt fra det aarhusianske erhvervsliv.

God fornøjelse.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Allan Tambo Christensen glæder sig til at se de særlige både sejle ind i Aarhus Havn på tirsdag. Foto: Kirsten Louise Laursen

The Ocean Race er et mega-event og en innovations-platform: - Det er en stor mulighed for at blive inspireret eller indgå partnerskaber

For første gang nogensinde kommer The Ocean Race til Danmark, hvor Aarhus forventes at fordoble sit indbyggertal med cirka 400.000 gæster til eventet. 

Det er ikke kun en sejlsportskonkurrence, men også en platform for at diskutere klima og bæredygtighed. Udover selve kapsejladsen er der The Ocean Race Summits, der støtter FNs verdensmål 14 om bæredygtig udnyttelse af havene, samt forskellige lærings- og uddannelsesinitiativer rettet mod elever og studerende. 

The Ocean Race fungerer også som en midlertidig innovationsplatform, hvor nye idéer bliver prøvet af for at få ny læring. Eventmanager Allan Tambo Christensen håber, at lokale virksomheder vil benytte muligheden til at se potentiale i det særlige samspil med The Ocean Race.

I næste uge bliver de indre havnearealerne godt fyldt, når de The Ocean Race gør sit indtog i Aarhus. Det er første gang nogensinde, at Danmark er stopover-by i kapsejladsen, som er meget mere end en konkurrence. Det er også et mega-event med et højere formål.

Hvis forudsigelserne holder stik, så bliver indbyggertallet i Aarhus mere end fordoblet, når The Ocean Race kommer til byen. I kommunen bor der omkring 350.000 mennesker og arrangørerne bag kapsejladsen forventer omkring 400.000 gæster i forbindelse med eventet.

Det er første gang nogensinde, at The Ocean Race gør stop i Danmark. Det er en sejlsportskonkurrence, der går helt tilbage til 1973, og årets sejlads er dermed også et 50-års jubilæum. De fem både, der er med, sejlede ud fra Alicante i Spanien i januar, og målet er ganske enkelt at komme først på sejladsen, der går jorden rundt. Selvom sejlads er hele omdrejningspunktet for eventet, så er The Ocean Race andet end blot en stor sportsbegivenhed.

- The Ocean Race er en platform, vi bruger til at diskutere nogle af de problemstillinger, vi skal have løst i morgen, og det er klima og bæredygtighed. Grunden til, at det er oplagt, er, at The Ocean Race har en agenda sideløbende med sejlsportskonkurrencen, som de kalder 'racing with purpose', der indebærer et stort bæredygtighedsprogram, fortæller Allan Tambo Christensen, der er event manager ved Aarhus Events, som er projektleder på The Ocean Race Stopover Aarhus.

7 facts om The Ocean Race

  1. Siden 1973 har topatleter sejlet jorden rundt i kapsejladsen, som tidligere har gået under navnene 'Whitbread Round the World Race' og 'Volvo Ocean Race'.
  2. Kapsejladsen afholdes ikke hvert år. Der går i snit tre-fire år mellem hver afvikling.
  3. De seneste år har syv både (yachter) kæmpet om titlen. Et mandskab består i udgangspunktet af syv besætningsmedlemmer, men der kan være helt op til 10 alt efter hvor mange kvinder, der er på holdet (denne fordel eksisterer for at skabe incitament til at have flere kvindelige sejlere med ombord).
  4. Siden 2008 har der været endnu en person med ombord på hver båd, en såkaldt On Board Reporter. Denne person bidrager ikke til at sejle båden, men har til opgave at lave billeder og video fra sejladserne, som videresendes til de cirka 2,1 milliarder tv-seere, som har mulighed for at følge løbet.
  5. For at holde vægten nede spiser besætningerne typisk kun frysetørret mad undervejs, og ofte medbringes kun ét sæt tøj eller i hvert fald en meget sparsom garderobe.
  6. Kapsejladsen er ikke uden farer. I 2018 faldt et besætningsmedlem på båden Team Sun Hung Kai/Scallywag over bord i stormfuldt farvand 1400 sømil (2600 kilometer) vest for Kap Horn. Selv om en omfattende eftersøgning blev sat i gang, lykkedes det ikke at finde den 47-årige brite, John Fisher, og han formodes omkommet.

  7. Aarhus er den første danske 'Stopover City' i racets historie. Sailing Aarhus og Aarhus Internationale Sejlsportscenter er centrale partnere i projektet, og blandt de offentlige partnere er Aarhus Kommune, Sport Event Denmark og Region Midtjylland. Den Aarhus-baserede IT-virksomhed Trifork er officiel hovedsponsor for Aarhus-delen af konkurrencen.

Noget af det, der foregår sideløbende med selve kapsejladsen, er The Ocean Race Summits, som støtter op om FNs verdensmål 14 om at bevare og udnytte havene bæredygtigt. Topmøderne er højt forankret, og ved dette års summit i Kap Verde deltog FNs generalsekretær.

Udover topmøderne er The Ocean Race også en aktør, når det kommer til at indsamle mere viden om verdenshavene. I løbet af den flere måneder lange sejlads sætter bådene bøjer ud, der opsamler klimadata, som så bliver tilgængelige for forskere.

En platform til budskaber

Den grønne dagsorden er ikke kun noget, der bliver talt om. The Ocean Race - og selve sportsbegivenheden - er nemlig på mange måder blot en platform til at sætte fokus på de store problemstillinger i verden lige nu.

Derfor er der, udover aktiviteterne til havs, også en række lærings- og uddannelsestilbud til både folkeskoleelever og studerende på de videregående uddannelser, samt et iværksætterprogram.

- Med det store fokus kapsejladsen har, har det været naturligt for os også at lave en konference, der er målrettet virksomheder. Så det er det, vi gør med vores business summit. Temaet til konference er netop, hvordan en mega-event kan fremme forandringer i erhvervslivet, cirkulær økonomi og aktivt lederskab.

- Mega-events bliver i stigende grad set som midlertidige innovationsplatforme, hvor man kan afprøve nogle ting. Det kommer vi også til at se til The Ocean Race, hvor der for eksempel kommer til at være differentierede priser i madboderne efter klimaaftryk, så grønsager er billigere end kød for eksempel.

The Ocean Race Aarhus

  • Aarhus er den sjette etape i kapsejladsen rundt om jorden. Bådene ankommer til tirsdag 30. maj og sejler mod Haag torsdag 8. juni. Herimellem afvikles der 'In Port Race' søndag 4. juni og 'Pro Am' mandag 5. og tirsdag 6. juni.
  • Business with purpose summit afholdes fredag 2. juni kl. 9-13, hvor erhvervsledere inviteres til konference under overskrifterne Thought Leadership, Circular Economy and mega-events as platforms to drive change in business. Tilmelding kan ske her.
  • Det fulde program til The Ocean Race i Aarhus kan ses her.

Et par andre eksempler er, at der kun vil blive brugt genbrugsservice i stedet for engangsservice og så får eventet en hovedscene, der er selvforsynende med energi via en vindturbine, solceller, batteri og hydrogengenerator.

- Det er netop sådan nogle muligheder, der er til et event som dette. I en driftsmæssig situation er det ikke sikkert, at det er rentabelt, men nu kan vi prøve nogle ting af og lære af det.

En af årsagerne til, at The Ocean Race har mulighed for at være prøve-platform, er, at eventet ikke skal give overskud. Værtskabet i Aarhus er til dels finansieret af Aarhus Kommune, Region Midtjylland og derudover er en række virksomheder partnere.

Trifork som presenting partner, men også Salling Fondene, Arla, Heartland, Silverlining Research, Nrgi med flere bidrager til festen.

Allan Tambo Christensen håber, at de lokale virksomheder vil benytte muligheden til at se potentiale i det særlige samspil, der er til The Ocean Race.

- Jeg håber, at virksomhederne vil se det potentiale, der er i at spille sammen med store event. Det er både en mulighed for at blive inspireret, men også for at indgå nogle værdipartnerskaber. De virksomheder, der er partnere, engagere sig jo også i det overordnede tema omkring bæredygtighed.

Marketingprofil skal styrke SynergiXR, Nordisk Innovation er blevet opkøbt, og endnu en energihandler lander milliard-overskud

Her får du fire udvalgte nyheder fra erhvervslivet i Aarhus.

Du kan altid finde alle ugens regnskaber fra Aarhus-virksomheder på erhvervslivaarhus.dk

SynergyXR jagter gennembrud i Storbritannien

Andy Grantham har en MA i Corporate Communications fra Aarhus Universitet – Business & Social Sciences, og han har tidligere blandt andet været Marketing Communications Coordinator hos Arla. Foto: Torben Engel Christensen

SynergyXR har iværksat en ambitiøs vækststrategi rettet mod blandt andet Storbritannien. Derfor har de netop ansat skotsk-aarhusianske Andy Grantham som ny Head of Marketing. Målet er etablere SynergyXR som den førende VR-platform i den britiske industrisektor. Det giver Andy Grantham en helt særlig udfordring.

- Generelt er vi længere fremme i digitaliseringen af vores samfund – ikke mindst vores industrier. Derfor kræver det også en tilpasset strategi for at nå ud til vores potentielle kunder, så vi møder dem, hvor de er i deres digitale omstillingsproces. Vores ’es i ærmet’ er, at vores platform er ’plug and play’ og derfor nem at bruge, teste og skalere i forhold til virksomhedernes konkrete behov og niveau, siger Andy Grantham

Succesfuld virksomhed opkøbt af investeringsselskab

Grundlæggerne af Nordisk Innovation, Flemming Lykke Sørensen og Bente Anette Laursen, vil fortsat være medinvestorer i selskabet, men forlader den daglige ledelse. Pressefoto

Det nyetablerede investeringsselskab Zibra Partner Equity har købt majoriteten af Nordisk Innovation – et aarhusiansk selskab, der udvikler og sælger patenterede rottespærrer til kloaksystemer.

- Vi er meget stolte af den virksomhed, vi har opbygget, men føler også, at tiden er inde til at få eksterne kræfter ind til at understøtte den videre vækst. Målsætningen er at få endnu flere danske og udenlandske bygninger sikret mod rotter, og i den ambition var det vigtigt at finde en partner, som er villig til at engagere sig aktivt i virksomhedens udvikling og tilføre de ressourcer samt den viden, som er nødvendig, fortæller Flemming Lykke Sørensen, grundlægger og ejer af Nordisk Innovation sammen med Bente Anette Laursen.

Nitor Energy leverede et milliardoverskud i 2022

CEO Simon Birch Hansen (tv.), CFO Martin Busekist Kjerkegaard og CBDO Christian Harr. Foto: Nitor Energy

Trading-selskabet Nitor Energy med hovedsæde i Aarhus har offentliggjort årsrapporten for 2022. Her fremgår det, at virksomheden har omsat for svimlende 197 milliarder kroner og har leveret et overskud på hele 2,9 milliarder før skat.

- Der har været store ændringer i den tilgængelige mængde gas, hvilket hele markedet har været nødt til at omstille sig til. Vi har haft succes med at øge vores handel på tværs af grænser, hvor det område er blevet 25 gange større, end det var i 2021. Derudover er vi blevet en markant spiller inden for det kortsigtede gas-marked, udtaler CEO Simon Birch Hansen, i årsrapporten.

To aktører går sammen om landbrugets fælles klimaværktøj

Kirsten Holst fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug, og Ivar Ravn, Seges Innovation. Pressefoto

Seges Innovation og Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil sammen videreudvikle det fælles værktøj, der beregner klimaaftrykket for de enkelte bedrifter i hele landbruget på tværs af økologer og konventionelle landmænd.

Derfor har de indgået en samarbejdsaftale om ESGreenTool for at sikre en fortsat udvikling af værktøjet baseret på data og viden.

- Det er afgørende for alle landbrug, både de økologiske og de konventionelle, at man som dansk landmand kan beregne et klimaaftryk efter anerkendte standarder og med sine egne tal og virkemidler, så man kan se resultatet af sine handlinger på egen bedrift, fortæller Ivar Ravn, der er konstitueret direktør for Seges Innovation.

overskrifter

Aarhus Havn øger cyber-sikkerheden og fire andre nyheder fra byens virksomheder

Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på det, der i øvrigt rører sig i det aarhusianske erhvervsliv.

Mindshare besluttet sig for at lukke ned for kontoret i Aarhus igen og opsige de seks medarbejdere på kontoret. Det fortæller Anders Christiansen, der stod i spidsen for Aarhus-kontoret, til mediet Markedsføring. - Det korte af det lange er, at ledelsen i Mindshare i København og GroupM har valgt at samle indsatsen derovre. Det er en større strategisk beslutning, som de har truffet for at kunne tilbyde et samlet set stærkere setup ud fra København, fortæller han til mediet.

Boligkontoret Århus har valgt Skala architecture som samarbejdspartner på en omfattende fire-årig rammeaftale. Samarbejdet vil omfatte renoveringsprojekter, nybyggeri og udvikling af nye innovative boligkoncepter.  - Vi har tidligere haft en rammeaftale med Boligkontoret Århus på bygherrerådgivning. På den nye rammeaftale vil vores rådgivning dække arkitekt- og ingeniørarbejde i samarbejde med vores underrådgiver DAI, fortæller Julie Ankjær, kreativ chef og partner hos Skala architecture.

Aarhus Havn er i fuld gang med at øge sikkerheden for at undgå at blive offer for cyberangreb. I en ny analyse fra Center for Cybersikkerhed, der er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste, udpeges specifikt danske havne og logistikselskaber som oplagte mål for cyberspioner og cyberkriminelle. - Vi gør vores forarbejde, for vi ved, at vi er udsatte og kunne være interessante at angribe, fordi det er kritisk infrastruktur, siger CEO Thomas Haber Borch til Børsen.

Hummel har som et af de første sportsbrands i verden lanceret et nyt genbrugsunivers, hvor forbrugerne kan give deres brugte Hummel-tøj nyt liv. Genbrugsuniverset, der er blevet døbt re.hummel, er en del af Hummels kundeklub, hvor kunderne optjener point hver gang, de indleverer deres gamle Hummel-produkter – uanset produktets stand, og hvor det er købt.  - For os handler det i høj grad om at forlænge levetiden på vores produkter og ikke mindst opfordre vores kunder til at tage del i cirkulær shopping, fortæller CEO Allan Vad Nielsen.

Restaurant Mejeriet på Vilhelmsborg i Mårslet lukker og slukker til september. Det bekræfter erhvervsmanden bag, Jørgen Danielsen, der i kraft af Casablanca-familien står bag flere spisesteder i byen. Ifølge Jørgen Danielsen var der ikke nogen vej udenom beslutningen, fordi Vilhelmsborgs ejere, Dansk Varmblod, har valgt at leje selskabslokalernee, ud til Frie Fagskoler, som kommer til at drive friskole og rideakademi derfra. Det skriver Stiften.