Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Selvstændig konsulent Alexander Mazin (tv.), Hans-Henrik Aaen fra Danske Commodities og Julie Lund Ladegaard fra Region Midtjylland er tre af de syv talenter, du kan møde i dette nyhedsbrev. Pressefoto

Her er syv talenter, du bør kende

I sidste uge offentliggjorde Berlingske sin populære Talent 100-liste og til trods for, at 'tante berlingeren' er et traditionelt hovedstads-medie, så var der også syv talenter fra Aarhus, der fandt vej til det eftertragtede felt. Og dem kan du møde i dagens nyhedsbrev.

Du får også et stærkt indlæg om beslutningskraft i virksomheder, og hvordan du kan styrke den fra denne uges gæsteskribent Troels Riisbrich Underlien, der er partner i konsulenthuset Servant.

- Som leder kommer vi nemt til at stå i vejen for vores ønske om at vores virksomhed, afdeling eller medarbejder er agil, omstillingsparat eller handlekraftig. En vigtig del af alle tre kvaliteter er evnen til at tage beslutninger, og alt for ofte får vi selv spændt ben for den evne, skriver han.

Læs med og få nogle helt konkrete råd til at sætte beslutningskraften fri.

Der er også både det korte og ultrakorte overblik fra erhvervslivet i Aarhus klar til dig.

God læselyst.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Ulrikke Skov Kejser (t.v), Christian Nyvang Qvick og Louise villadsen er tre af de Aarhus-talenter, der har fundet vej til den attraktive liste Talent 100. Privatfoto

Her er Aarhus' største talenter ifølge 'Københavner'-medie

Hvert år udgiver Berlingske sin talent-liste med navnene på 100 fremadstormende profiler under 36 år, som har evnen og viljen til at nå langt i dansk og internationalt erhvervsliv. Syv aarhusianere slap denne gang gennem nåleøjet på den hovedstadsdominerede liste - mød dem her.

TALENT: Mere end 400 talenter har denne gang været indstillet til Berlingskes Talent 100-liste, som hylder nogle af landets største talenter i erhvervslivet netop nu. Det er et panel af mediets redaktører og journalister, der vælger deltagerne til årets liste, mens det typisk er den nærmeste chef eller tidligere chefer, som står for selve nomineringen.

Hovedkriteriet er, at talentet skal være under 36 år og have både de faglige forudsætninger og resultater i orden.

Ifølge Berlingske bliver der i udvælgelsen taget hensyn til diversitet i forhold til køn, uddannelse, faggrupper og virksomheder - men ikke geografi, hvorfor listen har en tydelig geografisk slagside. Talent 100 tæller således blot 10 jyder - syv af dem har jeres arbejdsplads i Aarhus. Resten - altså 90 - hører hjemme øst for Storebælt.

Til lykke til de syv aarhusianere - og deres virksomheder - på Talent 100-listen, som du kan møde herunder:

Alexander Mazin, A. Mazin

Alexander Mazin tilbyder, med sin egen virksomhed af samme navn, rådgivning om digital markedsførding til alle typer af behandlere. Privatfoto

Alexander Mazin startede i 2019 sin egen virksomhed, A. Mazin, der er et online fællesskab for behandlere fra Danmark og Norge.

Året forinden havde han set uudnyttet potentiale i markedet for at hjælpe behandlere og terapeuter forretningsmæssigt med at få booket kalenderen, udviklet nye koncepter og øget omsætningen.

Christian Nyvang Qvick, Lead

- Jeg er glad for at være kåret til Berlingske Talent 100 efter en rigtig flot indstilling fra Thorkil Molly-Søholm. Men mest af alt er jeg taknemmelig over hverdagen jeg har haft de sidste 5 år, siden jeg dimitterede fra statskundskab, skriver Christian Nyvang Qvick blandt andet på Linkedin. Pressefoto

Christian Nyvang Qvick bliver betegnet som en af Danmarks førende rådgivere inden for visions-, værdi- og strategiprocesser i offentlige organisationer af sin chef og indstiller, Thor Molly-Søholm, administrerende direktør i konsulenthuset Lead.

30-årige Christian Nyvang Qvick er uddannet i statskundskab med en specialisering i offentlig ledelse fra Aarhus Universitet i 2017, forfatter til tre bøger, klummeskribent hos Mandag Morgen og i dag også medejer af Lead.

Hans-Henrik Aaen, Danske Commodities

- Jeg er udpeget til Berlingskes Talent 100 liste 2023. Det er jeg rigtig glad, stolt og beæret over. Jeg vil gerne sige en stor tak til Danske Commodities og alle mine kollegaer, både for nomineringen men også for at være en fremragende arbejdsplads, skriver Hans-Henrik Aaen på Linkedin. Pressefoto

Hans-Henrik Aaen er 34 år og en af Europas førende eksperter inden for den fysiske håndtering af grøn energi.

Han er til daglig leder af et team hos Danske Commodities, der har ansvar for en portefølje af europæisk vind- og solenergi på ni gigawatt. Det svarer til 60 procent af Danmarks årlige forbrug. Bag indstillingen står Anders Kring Jensen, underdirektør i Danske Commodities.

Julie Lund Ladegaard, Socialområdet i Region Midtjylland

Julie Lund Ladegaard blev ansat som områdechef for Specialområde Kriminalitetstruede og Dømte Børn og Unge i juni 2022. Pressefoto

35-årige Julie Lund Ladegaard er chef for fire ledere, 10 afdelingsledere og godt 300 ansatte i Region Midtjylland under Specialområdet for Kriminalitetstruede og Dømte Børn og Unge.

Området tæller blandt de sikrede institutioner i regionen, og her er det altså Julie Lund som står i spidsen som chef. Dermed er hun med til at sætte og skabe retningen for arbejdet med nogle af de mest sårbare børn og unge i Danmark.

Louise Villadsen, s360

Louise Villadsen er pt på barsel fra sit job som director for client strategy hos performance bureauet s360, hvor hun har været ansat i knap 10 år. Pressefoto

For 10 år siden startede Louise Villadsen som praktikant i 2013 i det digitale marketingbureau s360. Året efter blev hun fastansat, og siden er det nu 33-årige talent forfremmet tre gange - senest i 2020, hvor hun blev udnævnt til partner og medejer af virksomheden.

Louise har en bachelor i international business og marketing fra Erhvervsakademiet i Aarhus og har udover sin mentorrolle for 50 medarbejdere hos s360 ansvaret for nogle af bureauets største kunder som Power, Luksusbaby og Sydbank.

Ulrikke Skov Kejser, Clearhaus

Ulrikke Skov Kejser er personalechef hos Clearhaus, hvor hun har været ansat i syv år. Pressefoto

Ulrikke Skov Kejser er 27 år og personalechef for mere end 100 ansatte hos indløsningsvirksomheden Clearhaus, der leverer betalingsløsninger til onlinebutikker i hele Europa med Hungry.dk og Shaping New Tomorrow blandt sine kunder.

Ulrikke har været en del af Clearhaus i seks år og haft flere funktioner i forskellige afdelinger undervejs. Hun blev leder, mens hun endnu var i gang med sin kandidat i it, kommunikation og organisation fra Aarhus Universitet.

Mikkel Kusk Nielsen, Salling Group

Fra praktikant til leder for 40 medarbejdere på syv år. Det er turen, som Mikkel Kusk Nielsen foreløbig har taget hos Danmarks største dagligvarekoncern, Salling Group, med en kandidat i economics og business economics fra Aarhus Universitet i sin bagagen.

Den 29-årige retail-komet er i dag head of goods flow, nonfood & textile - det vil sige ansvarlig for at sikre nonfood- og tekstilprodukter på hylderne hos kunderne i Bilka, BR og Føtex-butikkerne - og allerede for tre år siden havde han det kommercielle ansvar for en omsætning på mere end en milliard kroner.

Troel Riisbrich Underlien er investor og partner i Servant, der tilbyder ledelsesrådgivning til virksomheder og organisationer. Pressefoto

Får du selv spændt ben for beslutningskraften? Sæt beslutningerne fri i din virksomhed

Som leder kommer vi nemt til at stå i vejen for vores ønske om at vores virksomhed, afdeling eller medarbejder er agil, omstillingsparat eller handlekraftig.

En vigtig del af alle tre kvaliteter er evnen til at tage beslutninger, og alt for ofte får vi selv spændt ben for den evne.

Denne uges gæsteskribent Troels Riisbrich Underlien, der er partner i konsulenthuset Servant, sætter spot på, hvordan du styrker beslutningskraften.

Med beslutninger handler vi, tager chancer eller gør det sikre, skaber eller udnytter et potentiale, ansætter eller ansætter ikke en ny medarbejder, følger eller ændrer en retning.

Med beslutninger flytter vi os fra det sted, vi var før, vi tog beslutningen til et nyt sted. Vi er i bevægelse. Vi enten lykkes eller lærer. Uden beslutninger går vi i stå, og vi lærer ikke.

De fleste tager dagligt både store og små beslutninger i privatlivet – lige fra ”hvad skal vi have til aftensmad?” til ”hvilken bil eller hvilket hus vi skal købe?”. Men når de samme mennesker går igennem døren til arbejde, kan man af og til tro, at beslutningskraften daler.

I klassiske virksomheder går beslutninger ofte via en leder eller mellemleder, der ender med at blive den klassiske flaskehals med begrænset beslutningskraft og nedsat handleevne til følge. Det kan der være gode grunde til, men ofte sker det mere, end det burde.

Nye måder at organisere os på – helt nye måder at beslutte på

Flere og flere virksomheder skaber organisationer med mindre fokus på de klassiske hierarkier, færre chefer og mellemledere og større medbestemmelse hos den enkelte medarbejder. En bevægelse der ofte – blandt andet – skyldes et ønske om at fjerne flaskehalse og hæve beslutningskraften i virksomheden.

I den slags organisationer er den klassiske lederrolle gentænkt eller endda helt væk. Det kan give udfordringer, hvis det sker ubevidst og uoverlagt, men sker det med åbne øjne og kontrolleret har det en række fordele.

Det tvinger medarbejderne til at stå mere på egne ben, herunder at tage beslutninger. For at støtte medarbejdere i at tage beslutninger arbejder man meget aktivt med, hvordan man tager beslutninger og opstiller beslutnings- eller rådgivningsprocesser.

Processerne består groft sagt af tre dele: opsøg relevante kolleger du kan diskutere en beslutning med, diskuter beslutningen og tag beslutningen.

I stedet for det klassiske organisationsdiagram, der udviser et klassisk hierarki, kan man opstille et slags nyt organisationsdiagram, der viser, hvorfor konkrete kolleger er relevante at involvere omkring bestemte beslutninger.

Det kan være på grund af viden, anciennitet, at de er påvirkede af en beslutning, at de har en bestemt rolle i virksomheden (sikkerhedsansvarlig, økonomiansvarlig osv.) eller af andre årsager.

Der kan være krav til de beslutninger, der træffes, for eksempel i form af dokumentation eller kommunikation, eller der kan være begrænsninger i form af for eksempel økonomiske rammer.

Mandatet til at træffe en beslutning består dermed i, at man har involveret de relevante kolleger (med den nødvendige viden) og levet op til processen og ikke, at man har spurgt en bestemt leder (med en nødvendig position i hierarkiet).

I de fleste virksomheder vil viden være mere distribueret end positionerne i hierarkiet og virksomheder, der arbejder med denne måde at tage beslutninger på, vil opleve, at deres beslutningskraft stiger.

Nye måder at lede på – alle kan arbejde med beslutninger

Men selv uden nødvendigvis at omforme den måde, vi organiserer os på og gentænke hierarkiet, kan vi altid kigge på den måde, vi leder på og den rolle vi som leder, spiller i beslutninger i vores virksomhed eller vores team.

Medarbejdere kommer typisk til os omkring beslutninger af en række årsager, som vi med fordel kan være nysgerrig på:

  • Viden

Som ledere kan vi sidde med en bredere viden om virksomheden end vores medarbejdere. Det kan dreje sig om indsigt i strategi, økonomi, andre afdelinger eller andet. Det kan også være, at vi som ledere får information om marked eller kunder, som vores medarbejdere ikke har. Kommer medarbejdere til os for viden, der skal danne grundlag for en beslutning, kan vi helt oplagt hæve deres vidensniveau.

  • Kompetencer

Måske mangler en medarbejder kompetencen til at tage en bestemt beslutning. Her kan det være, vi skal overveje videreuddannelse eller alternativt at hjælpe medarbejderen videre til en anden kollega, der har den manglende kompetence. Er vi selv den eneste i virksomheden eller afdelingen med den aktuelle kompetence kan det være, vi skal arbejde med det.

  • Mandat

Af og til vil medarbejdere komme til os for at spørge om lov eller bede om vores deltagelse i en beslutning, simpelthen fordi vi har lov til ting, de ikke har. Det kan være okay, og der kan være gode grunde til det og det kan være svært at gøre op med, hvis vi sidder i en større organisation. Men det kan også være, det ikke giver mening, og det kan være, vi kan påvirke eller ændre det og dermed åbne op for, at flere beslutninger træffes af medarbejderne.

  • Frygten for at fejle

Afhængigt af kulturen i vores virksomhed eller afdeling kan vi opleve at medarbejdere simpelthen ikke beslutter, fordi de ikke tør – eller rettere de tør ikke risikere, at de tager en forkert beslutning. De er bange for at fejle.

Alt arbejde med kultur kan være tidskrævende og ikke nødvendigvis noget, vi kan ændre alene. Men vi kan som leder altid påskønne, at medarbejdere tager beslutninger. Vi kan hylde beslutningen og forsøget, på niveau med resultatet og vi kan selv være åben om svære og måske forkerte beslutninger.

  • Anerkendelse

At opsøge en leder for en beslutning kan være en god og direkte vej til anerkendelse. Det rum, der opstår omkring en beslutning, kan dermed være vigtigt for medarbejderen af andre årsager end selve den beslutning, der skal træffes. Som leder skal vi måske arbejde med, hvordan vi ser og anerkender den konkrete medarbejder, så vedkommende ikke skal opsøge os under dække af beslutninger, men i stedet kan tage dem selv og få anerkendelse på anden vis.

Undersøg din egen rolle i beslutninger – hæv beslutningskraften

En måde at blive klogere på din egen rolle i beslutninger er at lave en liste, hvor du noterer hver eneste gang en medarbejder kommer til dig for hjælp til en beslutning.

Efter en dag eller en uge kan du gå listen igennem og undersøge årsagen til de enkelte situationer. Måske kan du endda opsøge medarbejderne og være nysgerrig på, hvad der fik dem til at opsøge dig om konkrete beslutninger.

Herefter kan du begynde at arbejde med de grunde, der kan flyttes på.

Samtidig kan du insistere på at snakke beslutninger og deres grundlag igennem med medarbejdere i stedet for at give ”det hurtige svar”. Uanset om det er det, de kommer for.

Hver eneste gang du giver et hurtigt svar, træner du medarbejderen i det modsatte af at træffe beslutninger selv: at komme og spørge dig.

Øv jer i stedet sammen og flyt evnen i jeres team og virksomhed til at tage beslutninger.

I konsulentvirksomheden Servant hjælper vi virksomheder med at bygge deres organisation uden de klassiske hierarkier. Med færre chefer og lag af mellemledere, men i stedet mere medbestemmelse og selvledelse. Vi hjælper virksomheder med deres evne til at tage beslutninger. Altid med en hurtigere, mere dynamisk og handlekraftig virksomhed, som resultatet.

Farmbrella har hentet ny kapital.

Farmbrella skifter ud i bestyrelsen, et af byens ældste hoteller får nye ejere, og så er et spahotel på vej til Aarhus Ø

Her får du fire udvalgte nyheder fra og om virksomhederne i Aarhus.

Du kan få indblik i alle ugens regnskaber på erhvervslivaarhus.dk.

Farmbrella Group henter kapital i et udfordret marked

- Det er et svært marked at rejse kapital i, og vi er lykkedes med at rejse kapital fra både eksisterende og nye investorer, fortæller CEO Christina Yding Hahn Elgaard. her sammen med CSO Jesper Møller Nielsen (tv.) og CCO Jakob Tilma. Pressefoto

Farmbrella Group har hentet kapital fra eksisterende og nye investorer, og de første måneder af 2023 er brugt på at sammensætte en ny bestyrelse. Farmbrella arbejder på at matche og udvikle den grønne sektors profiler og virksomheder ved brug af machine learning.

Direktør Christina Yding Hahn Elgaard lægger ikke skjul på, at de nye medlemmer af bestyrelsen, Marie Louise Rødbro Bækdal og den nyvalgte formand Kurt Skovsted Kirkedal kommer i arbejdstøjet fra start, når der i 2023 skal lanceres nye produkter til det danske marked.

Hotel Royal får nye ejere

Ægteparret Anemette og Danni Bühlmann agter at kaste et tocifret millionbeløb i en renovering af hotellet. Det skriver de i en pressemeddelelse, hvor de samtidig forsikrer, at renoveringen kommer til at ske i respekt for den historiske arv. Pressefoto

Hotelkoncernen Bühlmann, som i forvejen driver seks hoteller i Jylland, overtager Hotel Royal.

- Royal er en historisk perle, som går tilbage til 1838. Den historie og de fortællinger, som bor i væggene, ser vi som vores fornemmeste opgave at bevare samtidig med, at vi vil give Royal den kærlighed og det løft, som det både fortjener og behøver. Der skal tilføres noget Bühlmann-DNA, og dermed også nye digitale og bæredygtige løsninger, fortæller Danni Bühlmann.

Systematic ansætter erfaren IT-sikkerhedschef

Karsten Østnæs Rosgaard skal sørge for, at Systematic også i fremtiden lever op til de internationale sikkerhedskrav og standarder, der er forbundet med at levere kritisk IT-infrastruktur til forsvar, sundhedsvæsen, politi og efterretning. Pressefoto

Gennem de seneste 25 år har Karsten Østnæs Rosgaard arbejdet med IT-sikkerhed, risikostyring og compliance hos store virksomheder, og 1. marts tiltrådte han stillingen som ny Chief Information Security Officer (CISO) i softwarevirksomheden Systematic.

- Jeg har to døtre, som er ansat i henholdsvis Søværnet og i Hæren, mens deres mor arbejder i hospitalsvæsnet. Systematics løsninger hjælper soldater og sundhedspersonale og redder liv på både sygehus og slagmark. Det er klart, at jeg er stolt af at være med til at sikre de systemer, som beskytter mine børn og bidrager til et bedre samfund, siger han.

Aarhus Ø får et spektakulært hotel i 2026

Til september 2026 åbner nyt hotel på Aarhus Ø med spa-afdeling i tre etager, skybar, 342 værelser, masser af kontorer og en udvendig trappe, så århusianere kan bestige bygningen og nyde udsigten fra toppen på 20. etage. Illustration: BIG

Hotelbyggeriet ved Bassin 7 skulle egentlig være startet i marts 2020, men der kom lige en coronapandemi og en nedlukning af landet i vejen. Det er tegnet af BIG, Bjarke Ingels Group, og bygherrer er Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen og Kilden & Hindby med NCC som entreprenør og Scandic som operatøren, der skal drive hotellet. Det skriver Stiften.

- Hvad mangler byen? Vil man på spa-ophold, skal man i dag minimum til Vejle eller Kolding. Nu bringer vi det til byen med et city-resort. Og spahotellet passer faktisk bedre ind ved Bassin 7 end et konferencehotel, fortæller byudvikler Rune Kilden.

overskrifter

Aarhus rundt på ét minut

Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på det, der i øvrigt rører sig i det aarhusianske erhvervsliv.
  • Medstifter af Sinful, Mathilde Mackowski fortæller i Børsen om, hvordan hun gør en dyd ud af at have et sjovt arbejdsliv, og hvorfor hun har fravalgt ledelse. Det handler om, at hendes motivation er lig med nul, hvis hun ikke har det sjovt, og her tæller administrative opgaver ikke op på humør-kontoen, lyder forklaringen.
  • Aarhusianske Kasper Rørsteds pengepung bugner ovenpå skilsmissen fra tyske Adidas, hvor han har siddet i direktørstolen siden 2016. I hvert fald har sportsgiganten været til lommerne og givet den tidligere topchef en fratrædelsesordning, der samlet løber op i 116 millioner kroner. Det skriver Finans.
  • GF Forsikring og Krifa har indgået en aftale om et strategisk partnerskab, som skal skabe grobund for et bedre arbejdsliv. Samarbejdsaftalen går begge veje, og udover fordelene til Krifas medlemmer, der får rabat på forsikringer, får GF Forsikring et helt nyt produkt til sine medlemmer i form af en lønsikring, oplyser parterne i en pressemeddelelse.
  • En ny samarbejdsaftale mellem Business Region Aarhus og Aarhus Universitet forsøger at komme virksomheder til undsætning i jagten på arbejdskraft med ingeniør- og it-faglige kompetencer. Et af virkemidlerne er bedre rammer for rekruttering og fastholdelse af internationale studerende, så de får en stabil forankring i det østjyske arbejdsmarked.
  • Executive vice president i Salling Group, Nicolai Gradman, er blevet udpeget som den første formand for Dansk Erhvervs regionale medlemsudvalg i Region Midtjylland. Regionaludvalget i Midtjylland er det første af sin slags.
  • Den danske tech-virksomhed Cellugy, der er stiftet af to kvindelige ph.d-forskere fra Aarhus Universitet, har fået en investering på 13 mio. kroner. Deres mål er foreløbig at erstatte 100 tons mikroplast i den globale kosmetikindustri årligt. Det skriver Finans.