Handelsbanken og Jyske Bank smelter sammen i Østergade: Nu skal de blå og grønne spille på samme hold - og de begynder som jublende kolleger
19 medarbejdere fra Handelsbanken i Aarhus er flyttet ind i Jyske Banks lokaler i Østergade, og integrationen af de to banker er nu begyndt.
Markedsdirektør for erhverv, Morten Refsgaard Andersen, og markedsdirektør for privat, Ulla Vestergaard Madsen, understreger vigtigheden af klar kommunikation i processen og ikke mindst ledernes ansvar for at gå forrest.
- Der er ingen tvivl om, at en sammenlægning som denne stiller meget store krav til ledelsen, og at den kommunikation, der kører i processen, også er den, man udfører. For hvis man kommer til at sige noget, som man ikke gør alligevel, så er man allerede på vildspor, fortæller Morten Refsgaard Andersen.
FUSION: I Aarhus er 19 medarbejdere fra Handelsbanken på Åboulevarden flyttet ind i Jyske Banks lokaler i Østergade, og dermed begynder hverdagen for alvor for både nye og gamle medarbejdere i Jyske Bank.
Men hvordan får man skabt en vellykket overgang for alle de nye kollegaer, og hvordan sikrer man, at de tidligere blå kan blive grønne? Det har Erhvervsliv Aarhus talt med to bankdirektører om: Morten Refsgaard Andersen, markedsdirektør for lokalt erhverv og sundhed, og Ulla Vestergaard Madsen, markedsdirektør for privat i Aarhus og Randers.
- Der er ingen tvivl om, at en sammenlægning som denne stiller meget store krav til ledelsen, og at den kommunikation, der kører i processen, også er den man udfører. For hvis man kommer til at sige noget, som man ikke gør alligevel, så er man allerede på vildspor, fortæller Morten Refsgaard Andersen.
Det arrangerede ægteskab
Ægteskabet mellem Jyske Bank og Handelsbanken er i virkeligheden et opkøb, og det betyder, at der aldrig har været tvivl om magtforholdet. Men netop det har man i Jyske Bank gjort sig umage for ikke at italesætte i kommunikationen, fordi det skal være et respektfuldt opkøb.
Morten Andersen er en af dem, der helt bogstaveligt har skiftet arbejdsplads for nylig. Han kommer fra Handelsbanken, hvor han har været ansat i over 15 år.
- Jeg kommer fra en decentral bank med en meget stærk kultur, der betyder, at beslutningerne bliver taget ude ved kunderne. Og selvom vi er små med kun 600 medarbejdere i forhold til Jyske Bank, så har vi i processen ikke følt, at det er lillebror, der bliver overtaget af storebror.
- Det budskab, vi har mødt hele vejen, er, at man vil tage det bedste fra begge banker for at skabe en bedre bank for kunderne, siger Morten Refsgaard Andersen.
Han fremhæver særligt processen med at få fordelt medarbejderne i nye roller, fordi det netop har været det, der har skabt den største bekymring blandt medarbejderne. Allerede 10. februar, altså godt to måneder efter opkøbet blev godkendt, havde alle medarbejdere fået besked om deres nye roller.
- Det er foregået på den måde, at der har været to samtaler med hver enkelt medarbejder, hvor de har fået lov at ønske, hvilket job de gerne vil have. Og så har der været en afklarende samtale efter, at de har kendt deres nye rolle. Det har lynhurtigt givet en kæmpe ro i organisationen, at alle så hurtigt kendte deres fremtidige job.
Alle 19 medarbejdere fra Handelsbankens afdeling i Aarhus, takkede ja til at flytte med op i Østergade, og ifølge Morten Refsgaard Andersen har de stort set alle fået deres jobønsker opfyldt.
De vigtige værdier
I Jyske Banks afdeling i Østergade har opkøbet fyldt knap så meget op til, at de nye kollegaer flyttede ind.
- Vores lokale grønne klarhed og forståelse er først kommet meget tæt på indflytningen. Altså det her med at forstå, hvad det lige betyder for den enkelte, at jeg får så mange nye kolleger på en gang. For kollegerne i Jyske Bank har der ikke på samme måde været noget, der indikerede forandringen før indflytningen, siger Ulla Vestergaard Madsen, der har været leder af afdelingen for privat i Aarhus og Randers i tre år.
Både Ulla Vestergaard Madsen og Morten Refsgaard Andersen er enige om, at de grundlæggende værdier i de to banker ligger tæt på hinanden, hvilket har været en stor fordel, men der har også været forskelle.
- Begge banker er værdistyret, og vi har nogle ligheder, fordi vi virkelig gerne vil kunderne. Og vi vil også spille hinanden gode som kollegaer, siger Ulla Vestergaard Madsen.
Hun tilføjer:
- Forskellene ligger lidt i den måde, vi har organiseret os på. Der har forandringerne været ret massive i de seneste år i Jyske Bank. Det betyder, at sulten efter, at der skal ske noget, har været klart størst fra kollegaerne fra Handelsbanken.
Blå og grøn smelter sammen
I det daglige taler de internt meget om de blå og de grønne, hvor de blå er de nye kollegaer fra Handelsbanken, og de grønne er kollegaerne fra Jyske Bank. Det kommer sig lidt lavpraktisk af, at de to bankers IT-systemer ikke er migreret endnu. Det sker først til november, og derfor arbejder de pt. sådan, at de blå tager sig af Handelsbankens kunder, og de grønne tager sig af Jyske Bank-kunderne.
- Vi vil gerne arbejde hen imod at blive et hold, vi er ikke to hold. Det med at være blå og grøn, det fylder noget for medarbejderne, og det vil gøre det, indtil vi rammer 11. november, hvor bankernes It-platforme slås sammen på Jyske Banks platform, siger Morten Refsgaard Andersen.
For at integrere de blå bedst muligt blandt de grønne, har alle medarbejdere i forbindelse med flytningen fået nye pladser. I afdelingen for privatkunder er der kommet ni nye kollegaer ind, og for at give dem den bedste opstart er de alle blevet placeret, så de sidder sammen med en grøn buddy.
Afdelingen har også udarbejdet en grønspættebog, som en slags udvidet personalehåndbog, hvor man kan finde alle informationer om, hvordan man arbejder i Jyske Bank. Her finder man information om alt fra booking af mødelokaler, hvordan man melder sig syg, og hvor man kan få sparring om kredit.
- For at du kan agere, har du brug for, at fundamentet er i orden, og du kan være tryg i det, forklarer Ulla Vestergaard Madsen.
Morten Refsgaard Andersen fortsætter:
- De små forandringer i hverdagen betyder noget for den enkelte, selvom der ikke er så store forskelle fra den måde, vi arbejdede på tidligere.
Når hvedebrødsdagene ender
Lige nu er humøret meget højt i Jyske Bank. De nye kollegaer i Østergade blev modtaget på første dag med klapsalver, flag og bobler. Men som i ethvert andet ægteskab forventer de også her, at hvedebrødsdagene får en ende.
- Vi er helt klart i en honeymoon-stemning lige nu, men den stemning bliver udfordret på et tidspunkt. Og det er særligt dér, at vi som ledere skal stå klar. Det er ikke nok at lave en fest en onsdag (til indflytningen 19. april, red.), vi skal huske at være vedholdende med kommunikationen. For der kan komme nogle reaktioner og konsekvenser af sammenlægningen, vi ikke har forudset, siger Ulla Vestergaard Madsen.
- Der har været rigtig meget fokus på de blå her i opstarten. Det gælder opmærksomhed og velmenende omsorg fra de grønne, faktisk så meget at det næsten er for meget. Vi trænger til at komme i arbejdstøjet og komme tilbage til hverdagen, lyder det fra Morten Refsgaard Andersen.
For kunderne kommer den store forandring, når IT-systemerne skal migreres 11. november, men her satser de i Aarhus på, at både de blå og grønne er klar til kamp som et hold.