Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Markedsdirektør Morten Refsgaard Andersen fra Handelsbanken og markedsdirektør Ulla Vestergaard Madsen fra Jyske Bank arbejder nu sammen i Østergade på at skabe en bedre bank. Foto: Jyske Bank

To banker bliver til én: Nøglen er ligeværdighed i fusion

Jyske Bank har købt Handelsbanken. Det betyder, at 600 medarbejdere i Danmark får ny arbejdsplads her i løbet af foråret, hvor de to banker for alvor smelter sammen.

For efterhånden nogle år siden havde jeg fornøjelsen af at arbejde på Jyske Bank TV - en TV-station, der har sin helt egen bank - og selvom jeg kun tilbragte et år i de grønne omgivelser i Silkeborg, så lærte jeg en del om den anderledes bank.

Det skinnede blandt andet igennem, at Jyske Bank har en enorm stærk kultur. Ikke bare i hjemstedet, som de kalder deres hovedkontor, men jeg oplevede det også rundt om i afdelingerne i hele landet.

Derfor er jeg også nysgerrig på, hvordan Jyske Bank vil få indlemmet alle de nye kollegaer fra Handelsbanken i den særlige Jyske Bank-kultur, så de ikke bare bliver opslugt, men faktisk bliver en del af fællesskabet.

I dagens nyhedsbrev kan du læse mere om, hvordan det er gået med at få de blå fra Handelsbanken til at føle sig hjemme hos de grønne fra Jyske Bank i Østergade i Aarhus. Det fortæller de to markedsdirektører Morten Refsgaard Andersen og Ulla Vestergaard Madsen meget mere om.

Og som altid er der også både et kort og et ultrakort nyhedsoverblik til dig fra virksomhederne i Aarhus.

God læselyst - og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Morten Refsgaard Andersen og Ulla Vestergaard Madsen er glade for, at de to banker endelig er flyttet sammen, og her i den første fase er fokus på, at medarbejderne har det godt. - For glade medarbejdere giver glade kunder, siger Ulla Vestergaard Madsen. Foto: Kirsten Louise Laursen

Handelsbanken og Jyske Bank smelter sammen i Østergade: Nu skal de blå og grønne spille på samme hold - og de begynder som jublende kolleger

19 medarbejdere fra Handelsbanken i Aarhus er flyttet ind i Jyske Banks lokaler i Østergade, og integrationen af de to banker er nu begyndt. 

Markedsdirektør for erhverv, Morten Refsgaard Andersen, og markedsdirektør for privat, Ulla Vestergaard Madsen, understreger vigtigheden af klar kommunikation i processen og ikke mindst ledernes ansvar for at gå forrest.
 
- Der er ingen tvivl om, at en sammenlægning som denne stiller meget store krav til ledelsen, og at den kommunikation, der kører i processen, også er den, man udfører. For hvis man kommer til at sige noget, som man ikke gør alligevel, så er man allerede på vildspor, fortæller Morten Refsgaard Andersen.

Handelsbanken er blevet opkøbt af Jyske Bank, det betyder, at 600 medarbejdere skal skifte arbejdsplads. I Aarhus betyder det, at 19 medarbejdere siden midten af april nu møder ind hos Jyske Bank i Østergade og skal skifte den blå fortid ud med den grønne fremtid.

FUSION: I Aarhus er 19 medarbejdere fra Handelsbanken på Åboulevarden flyttet ind i Jyske Banks lokaler i Østergade, og dermed begynder hverdagen for alvor for både nye og gamle medarbejdere i Jyske Bank.

Men hvordan får man skabt en vellykket overgang for alle de nye kollegaer, og hvordan sikrer man, at de tidligere blå kan blive grønne? Det har Erhvervsliv Aarhus talt med to bankdirektører om: Morten Refsgaard Andersen, markedsdirektør for lokalt erhverv og sundhed, og Ulla Vestergaard Madsen, markedsdirektør for privat i Aarhus og Randers.

- Der er ingen tvivl om, at en sammenlægning som denne stiller meget store krav til ledelsen, og at den kommunikation, der kører i processen, også er den man udfører. For hvis man kommer til at sige noget, som man ikke gør alligevel, så er man allerede på vildspor, fortæller Morten Refsgaard Andersen.

Det arrangerede ægteskab

Ægteskabet mellem Jyske Bank og Handelsbanken er i virkeligheden et opkøb, og det betyder, at der aldrig har været tvivl om magtforholdet. Men netop det har man i Jyske Bank gjort sig umage for ikke at italesætte i kommunikationen, fordi det skal være et respektfuldt opkøb.

Morten Andersen er en af dem, der helt bogstaveligt har skiftet arbejdsplads for nylig. Han kommer fra Handelsbanken, hvor han har været ansat i over 15 år.

- Jeg kommer fra en decentral bank med en meget stærk kultur, der betyder, at beslutningerne bliver taget ude ved kunderne. Og selvom vi er små med kun 600 medarbejdere i forhold til Jyske Bank, så har vi i processen ikke følt, at det er lillebror, der bliver overtaget af storebror.

- Det budskab, vi har mødt hele vejen, er, at man vil tage det bedste fra begge banker for at skabe en bedre bank for kunderne, siger Morten Refsgaard Andersen.

Han fremhæver særligt processen med at få fordelt medarbejderne i nye roller, fordi det netop har været det, der har skabt den største bekymring blandt medarbejderne. Allerede 10. februar, altså godt to måneder efter opkøbet blev godkendt, havde alle medarbejdere fået besked om deres nye roller.

- Det er foregået på den måde, at der har været to samtaler med hver enkelt medarbejder, hvor de har fået lov at ønske, hvilket job de gerne vil have. Og så har der været en afklarende samtale efter, at de har kendt deres nye rolle. Det har lynhurtigt givet en kæmpe ro i organisationen, at alle så hurtigt kendte deres fremtidige job.

Alle 19 medarbejdere fra Handelsbankens afdeling i Aarhus, takkede ja til at flytte med op i Østergade, og ifølge Morten Refsgaard Andersen har de stort set alle fået deres jobønsker opfyldt.

De vigtige værdier

I Jyske Banks afdeling i Østergade har opkøbet fyldt knap så meget op til, at de nye kollegaer flyttede ind.

- Vores lokale grønne klarhed og forståelse er først kommet meget tæt på indflytningen. Altså det her med at forstå, hvad det lige betyder for den enkelte, at jeg får så mange nye kolleger på en gang. For kollegerne i Jyske Bank har der ikke på samme måde været noget, der indikerede forandringen før indflytningen, siger Ulla Vestergaard Madsen, der har været leder af afdelingen for privat i Aarhus og Randers i tre år.

Både Ulla Vestergaard Madsen og Morten Refsgaard Andersen er enige om, at de grundlæggende værdier i de to banker ligger tæt på hinanden, hvilket har været en stor fordel, men der har også været forskelle.

- Begge banker er værdistyret, og vi har nogle ligheder, fordi vi virkelig gerne vil kunderne. Og vi vil også spille hinanden gode som kollegaer, siger Ulla Vestergaard Madsen.

Hun tilføjer:

- Forskellene ligger lidt i den måde, vi har organiseret os på. Der har forandringerne været ret massive i de seneste år i Jyske Bank. Det betyder, at sulten efter, at der skal ske noget, har været klart størst fra kollegaerne fra Handelsbanken.

Blå og grøn smelter sammen

I det daglige taler de internt meget om de blå og de grønne, hvor de blå er de nye kollegaer fra Handelsbanken, og de grønne er kollegaerne fra Jyske Bank. Det kommer sig lidt lavpraktisk af, at de to bankers IT-systemer ikke er migreret endnu. Det sker først til november, og derfor arbejder de pt. sådan, at de blå tager sig af Handelsbankens kunder, og de grønne tager sig af Jyske Bank-kunderne.

- Vi vil gerne arbejde hen imod at blive et hold, vi er ikke to hold. Det med at være blå og grøn, det fylder noget for medarbejderne, og det vil gøre det, indtil vi rammer 11. november, hvor bankernes It-platforme slås sammen på Jyske Banks platform, siger Morten Refsgaard Andersen.

For at integrere de blå bedst muligt blandt de grønne, har alle medarbejdere i forbindelse med flytningen fået nye pladser. I afdelingen for privatkunder er der kommet ni nye kollegaer ind, og for at give dem den bedste opstart er de alle blevet placeret, så de sidder sammen med en grøn buddy.

Afdelingen har også udarbejdet en grønspættebog, som en slags udvidet personalehåndbog, hvor man kan finde alle informationer om, hvordan man arbejder i Jyske Bank. Her finder man information om alt fra booking af mødelokaler, hvordan man melder sig syg, og hvor man kan få sparring om kredit.

- For at du kan agere, har du brug for, at fundamentet er i orden, og du kan være tryg i det, forklarer Ulla Vestergaard Madsen.

Morten Refsgaard Andersen fortsætter:

- De små forandringer i hverdagen betyder noget for den enkelte, selvom der ikke er så store forskelle fra den måde, vi arbejdede på tidligere.

Når hvedebrødsdagene ender

Lige nu er humøret meget højt i Jyske Bank. De nye kollegaer i Østergade blev modtaget på første dag med klapsalver, flag og bobler. Men som i ethvert andet ægteskab forventer de også her, at hvedebrødsdagene får en ende.

- Vi er helt klart i en honeymoon-stemning lige nu, men den stemning bliver udfordret på et tidspunkt. Og det er særligt dér, at vi som ledere skal stå klar. Det er ikke nok at lave en fest en onsdag (til indflytningen 19. april, red.), vi skal huske at være vedholdende med kommunikationen. For der kan komme nogle reaktioner og konsekvenser af sammenlægningen, vi ikke har forudset, siger Ulla Vestergaard Madsen.

- Der har været rigtig meget fokus på de blå her i opstarten. Det gælder opmærksomhed og velmenende omsorg fra de grønne, faktisk så meget at det næsten er for meget. Vi trænger til at komme i arbejdstøjet og komme tilbage til hverdagen, lyder det fra Morten Refsgaard Andersen.

For kunderne kommer den store forandring, når IT-systemerne skal migreres 11. november, men her satser de i Aarhus på, at både de blå og grønne er klar til kamp som et hold.

No Zebra henter profil hos konkurrent, millionoverskud hos Raunstrup, og 150 samlet til topmøde om investeringer i spinouts

Her får du fire udvalgte nyheder fra erhvervslivet i Aarhus.

Du kan altid finde alle ugens regnskaber fra Aarhus-virksomheder på erhvervslivaarhus.dk

Seges Innovation lander sit første million-overskud

I 2022 omsatte det nye selvstændige selskab Seges Innovation for 621,3 millioner kroner. Udover forsknings- og innovationsopgaver, sælger de digitale løsninger, test, analyser og events til kunder i landbruget, rådgivningsbranchen, fødevaresektoren, energibranchen, finansielle institutioner samt organisationer og offentlige myndigheder. Pressefoto

Det første år for selskabet Seges Innovation resulterer i sorte tal på bundlinjen. Selskabet blev først stiftet ved årsskiftet 2021-2022 som følge af en overførsel af aktivitet fra Landbrug & Fødevarer-koncernen. Udskillelsen skete for at understrege, at selskabets forskning, innovation og formidling altid foregår fuldstændig uafhængigt af særinteresser, herunder erhvervspolitiske interesser.

- Vi er stolte af at kunne lande et samlet overskud på 8,3 mio. kroner i 2022-regnskabet. I og med vi er et almennyttigt selskab geninvesterer vi hele beløbet i yderligere innovation og udvikling af en bæredygtig fødevareproduktion.

- Resultatet kalder på en stort skulderklap til mine godt 500 kolleger, ovenpå et mildest talt usædvanligt og for mange også bøvlet år, præget af udskillelsesprocessen og etableringen af et nyt selskab, siger konstitueret administrerende direktør Ivar Ravn.

No Zebra henter international profil fra Valtech

Da tilbuddet om rollen som COO i det digital performance-bureauet No Zebra med 55 kollegaer kom, var det nemt for Søren Valdorff at takke ”ja”, på trods af en god tid hos Valtech. Pressefoto

Skiftet fra Senior MarTech Management Consultant i Valtech til COO i No Zebra udgør en milepæl for Søren Valdorff, der med digital præcision har stilet mod netop en rolle i maskinrummet på et mellemstort dansk digitalt bureau, lige siden han lagde uniformen på hylden i 2013.

- No Zebra har altid været en stjerne på bureauhimlen for mig. De står for full-service løsninger af højeste kvalitet, fortæller Søren Valdorff.

Raunstrup leverer solidt overskud trods massive investeringer

- Det er gået utrolig stærkt de seneste år i byggebranchen, så jeg tror egentlig, det er sundt, at tempoet sættes lidt ned. Samtidig er vi kommet styrket ud af året, for vi står med en stærk medarbejdergruppe, der er vores klart største aktiv. Det er dem, der kan løfte vores bundlinje, og derfor har vi investeret massivt i dem, siger administrende direktør Søren Kristensen. Pressefoto

Raunstrup har netop offentliggjort selskabets seneste regnskab med en omsætning på 750 millioner kroner. Administrerende direktør Søren Kristensen pointerer, at resultatet på 13 millioner kroner på ingen måder lever op til forventningerne, men det skal ses i lyset af en række økonomiske prioriteringer i det seneste regnskabsår samt en enkelt fejlslagen byggesag.

– Resultatet afspejler, at vi har valgt at investere massivt på flere fronter. Vi havde en forventning om et resultat på 18 millioner kroner, og tilmed med en noget lavere omsætning så selvfølgelig er det endelige resultat ikke tilfredsstillende. Det positive er, at de investeringerne, der er foretaget, er for at stå så stærkt som muligt fremover, og derfor ser vi meget positivt på fremtiden, siger Søren Kristensen.

Aarhus Investor Summit skaber gunstige vilkår for iværksætteri

Simon Glerup var en af deltagerne til dette års Aarhus Investor Summit, der organiseres af Incuba. Partnerkredsen består af Aarhus Universitet, Aarhus Kommune, Danske Bank, Danish Business Angels, Danmarks Eksport- og Investeringsfond, Potter Clarkson og DLA Piper. Pressefoto

Aarhus Investor Summit samlede tirsdag 9. maj over 150 investorer og forskere, herunder stærke life science-spinouts og investorer fra både ind- og udland.

Med tre bio-tech selskaber på CV’et er Simon Glerup et perfekt eksempel på en forsker fra Aarhus Universitet, som i høj grad er lykkedes med at tiltrække kapital til sine tre spinouts: Draupnir Bio, Muna Therapeutics og Teitur Trophics, hvor han i løbet af de seneste fem år har indsamlet omkring 1 mia. kroner.

- Det er væsentligt, at vi mødes og taler om, hvordan vi kan forstærke trenden af den voksende klynge af bio-tech virksomheder i Aarhus. Sidst, men ikke mindst, er Aarhus Investor Summit en mulighed for at møde kapital. Ikke alene i form af investeringer, men også intellektuel og social kapital, siger Simon Glerup.

overskrifter

Ny klimachef hos Seges Innovation, OK sælger mobilselskab og Henrik Lind har investeret i ATP-fond

Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på det, der i øvrigt rører sig i det aarhusianske erhvervsliv.
  • Peter Langborg Wejse bliver ny klimachef for innovationsvirksomheden Seges Innovation. Den erfarne profil kommer fra en stilling som forskningschef hos Arla. Nu ser han frem til at arbejde på en ny måde med at skabe positive forandringer for både landbruget og planeten.
  • Lidl sætter som den første dagligvarekæde i Danmark dato på, hvornår de sælger deres sidste tobaksvarer - og allerede nu fjerner kæden 20 procent af cigaretterne fra hylderne. Den første tobaksfrie butik åbner 11. maj i Hjørring, og alle nye Lidl-butikker vil ikke sælge tobak, oplyser detailkæden i en pressemeddelelse.
  • Finans har talt med Vestas-topchefen Henrik Andersen om det år, der er gået, siden Vestas efterlod sine aktiver i Rusland, mens andre virksomheder fortsat forsøger at sælge. Nu letter topchefen for første gang lidt på kølerhjelmen for at give et indblik i, hvordan Vestas-motoren har kørt i et år siden Ruslands invasion af Ukraine.
  • Som et led i en omlægning af sin forretning har energiselskabet OK valgt at sælge sit mobilselskab, OK Mobil, til Telenor. OK har indtil lejet sig ind på Telenors netværk og serviceret sine mobilkunder via CBB’s platform. Nu bliver de tidligere OK Mobil-kunder en del af CBB’s univers. Kunderne fortsætter med meget af det, som de kender fra OK-tiden – nemlig samme kundeservice, sim-kort og pris, oplyser virksomhederne i en pressemeddelelse.
  • Henrik Lind og Ledernes Hovedorganisation er de første eksterne investorer i ATP’s kapitalfondsarm, og det er sket via en særlig parallelfond. Parallelfonden har fået navnet ATP Private Equity Partners VII B K/S, fremgår det af CVR-registret. Henrik Lind har via sit investeringsselskab Lind Invest tegnet sig for 76,8 procent af fonden. Det skriver Finans.