Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

CEO i Novicell, Per Kirchner, tager skarpt afstand fra TikTok, og det har nu fået forretningsmæssige konsekvenser. Pressefoto

Per vil ikke støtte et kinesisk medie

Debatten om TikTok er langt fra forbi.

For et par uger siden kunne vi på Erhvervsliv Aarhus fortælle, at det sociale medie var blevet forbudt på arbejdstelefoner hos alle statslige myndigheder, og det fik blandt andet Dansk Erhverv til at følge efter. Derfor var Kristian Storgaard fra Kromann Reumert klar med gode råd til retningslinjer for brugen i virksomheder.

Men TikTok er også blevet en vigtig markedsføringsplatform mod de unge kunder for mange virksomheder. De fleste bruger eksterne bureauer til at håndtere deres indhold, men også her er der nu oprør i vandene, anført af Novicell, der har besluttet at lukke ned for rådgivningen om TikTok.

I dagens nyhedsbrev sætter Per Kirchner, CEO i Novicell, nogle flere ord på, hvad der fik et af landets største digitale konsulenthuse til at træffe den beslutning.

Vi byder dig også inden for hos den kendte, men lidt hemmelige, forsvarsvirksomhed Terma, der gerne vil være mere åbne og fortælle, hvad der foregår bag gitterportene.

Og så får du selvfølgelig også vores vanlige nyhedsoverblik.

God læselyst - og rigtig god påske 🐣

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Per Kirchner er både ejerleder og CEO i Novicell, som han var med til at stifte i 2007. Pressefoto

Novicell-chef: Skal vi tjene penge på TikTok? Nej, selvfølgelig ikke

Det digitale bureau Novicell ønsker ikke længere at hjælpe danske og internationale kunder med at markedsføre sig på TikTok.

Administrerende direktør, Per Kirchner, forklarer her hvorfor.

Skal vi som ansvarlige, digitale rådgivere tjene penge på en SoMe-platform, som ifølge Center For Cybersikkerhed (CFCS) giver det kinesiske styre mulighed for systematisk at indsamle data på en masse (hovedsageligt) unge mennesker?

Nej, selvfølgelig skal vi ikke det.

Derfor har vi i Novicell taget den beslutning, at vi indstiller alle aktiviteter på TikTok. Vi ønsker således ikke længere at hjælpe danske og internationale virksomheder med at markedsføre sig på et medie uden demokratisk kontrol over, hvor personfølsomme data ender, eller hvad de bliver brugt til.

Nogle vil måske hævde, at de data, som TikTok indsamler om brugerne, hverken er mere personfølsomme eller mere kontroversielle end det, andre store platforme indsamler. Det er vi sådan set ikke helt uenige i. Det, som adskiller TikTok fra de andre platforme, er endedestinationen for de data, som indsamles.

Selvom TikToks direktør, Shou Zi Chew, lige nu er på charmeoffensiv i blandt andet den amerikanske kongres, hvor han har travlt med at nedtone forbindelsen til Kinas Kommunistiske Parti (KKP), så er trådene mellem TikToks moderselskab, Bytedance, og KKP så tydelige, at man ikke kan komme uden om dem.

Det fremgår blandt andet af en rapport, som en gruppe forskere har udarbejdet til den australske regering.

Ifølge forskerne er KKP siden 2017 begyndt at infiltrere Bytedance gennem samarbejde og juridisk tvang. Derfor bør man i virkeligheden opfatte Bytedance som en hybrid mellem en stats- og privatejet virksomhed.

Samtidig bider forskerne mærke i, at Bytedances chefredaktør også er partisekretær for KKP.

Når Bytedance er så tæt knyttet til KKP, og KKP i øvrigt ved flere lejligheder har kritiseret vestlige regeringers afstandtagen fra TikTok, så bør man også tage Center For Cybersikkerheds advarsler alvorligt. Og det gør vi så.

For hvis Kinas Kommunistiske Parti har adgang til TikToks data, så har KKP også mulighed for at påvirke de hundredtusindvis af unge danskere, der hver dag logger ind på app’en og konsumerer platformens tilbud af indhold.

For når først KPP har adgang til TikTok-brugernes informationer og har mulighed for at knytte dem til brugerens identitet i form af lokalitet, kontakter, browserdata med mere, så har det kinesiske styre også pludselig en stærk mulighed for at udøve kinesisk propaganda.

Henriette er en af de medarbejdere, der på Terma i Grenaa med nærmest kirurgisk præcision sætter de fiberarmerede plastplader sammen til det, der på sigt ender med at blive til færdige kompositplader, der bruges som dele til et F35-fly. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Kom med indenfor hos Terma, der laver radarer, rumudstyr og dele til F35-fly: Det handler om hårfin præcision og pinlig renlighed

Det kan være svært at forestille sig, hvad de laver på Terma. Hegn og gitterporte omslutter grunden, og du skal også passere flere overvågningskameraer. Her slipper ingen uset ind.
 
I Grenaa er godt 550 medarbejdere beskæftiget, og sammen med omkring 750 ansatte i Lystrup bliver der blandt andet produceret komponenter til F35-kampfly, radarovervågning til havne og lufthavne og selvbeskyttelsessystemer, som kan aflede missiler og andre angreb. 
 
Præcision og sikkerhed er to af nøgleordene for den danske forsvarsvirksomhed, som lige nu arbejder hårdt for at levere produkter til de 3.300 bestilte F35-fly. Med en præcision ned til en sjettedel af et hårstrå.

Lokalmedierne NorddjursLiv og LystrupLiv har været på besøg på virksomhedens fabrikker i Lystrup og Grenaa, og du kan her komme med indenfor et sted, hvor man ellers ikke lukker mange ind.

Terma beskæftiger omkring 1300 medarbejdere på fabrikkerne i Lystrup og Grenaa. Her bliver der knoklet for at producere komponenter til F35-kampfly, radarer, overvågningssystemer og rumteknologi. LystrupLIV og NorddjursLIV har været på besøg hos den danske forsvarsvirksomhed.

Det er ikke så let at komme inden for hos Terma i Lystrup. Grunden er omkranset af store jernhegn og porte, døren til receptionen er som udgangspunkt låst, og har man ikke en forudgående aftale, er det ikke sikkert, at man bliver lukket ind.

I Lystrup beskæftiger virksomheden omkring 750 ansatte, mens der på fabrikken i Grenaa er ansat cirka 550. Derudover er der afdelinger i både Søborg og udlandet.

- Vi laver radarsystemer, overvågningssystemer, space-udstyr og selvbeskyttelse. Ligesom på fabrikken i Grenaa deltager vi i Lystrup også i udviklingen af fremtidens F35-kampfly. Vi laver noget rasende kompliceret teknik til dem, siger Steen Jepsen, director of manufacturing engineering, da han viser rundt på fabrikken i Lystrup.

Den danske forsvarsvirksomhed beskæftiger i omegnen af 1.800 medarbejdere på verdensplan, og hovedsædet ligger på Hovmarken i Lystrup. Det seneste skud på stammen er produktionen af komponenter til de nye F35-fly.

Satellitter på Mars

Ude fra virker Termas lokaler i Lystrup relativt moderne, men bagved gemmer sig et stort produktionsområde bestående af lagerhaller af ældre dato. Området er delt op i et ’space-område’ og et radar- og selvbeskyttelsesområde.

I førstnævnte bliver der blandt andet produceret strømforsyninger til satellitter.

- Når vi laver dem, er det ekstremt vigtigt, at det sker i et helt rent lokale. Forestil dig, at vi er med på en mission til Mars for at se, om der er liv deroppe. Hvis vi finder noget, nytter det ikke, at vi skal overveje, om det rent faktisk er liv på Mars, eller om det er resterne fra Anne-Maries madpakke, siger Steen Jepsen.

På Termas fabrik i Lystrup bliver der blandt andet produceret radarsystemer, strømforsyninger til satellitter og selvbeskyttelsesteknologi til kampfly og fregatter. Foto: Per Bille

Produktionen af de komplekse strømforsyninger sker derfor i et isoleret rum, hvor medarbejderne går med hårnet, luftfugtigheden tjekkes jævnligt, og produkterne sendes ud gennem sluser.

- Det er ikke så nemt at sende en servicemand ud i rummet, hvis der sidder et hår eller noget skidt i produktet. Så når vi laver space-udstyr, foregår det i et helt rent rum, som er beskyttet, siger Steen Jepsen.

Men det er ikke rum-udstyret, der udgør den største del af Termas produktion. Det gør derimod radarerne.

Overvågning af Manhattan

Imellem Termas produktionshaller tårner sig store antenner op. De kan ses fra de omkringliggende veje og bruges til testning af Termas færdigproducerede radarer, som bliver solgt i hele verden.

Radarerne benyttes blandt andet af alle de store lufthavne i Europa til at overvåge og monitorere trafikken på landingsbanerne.

- Det er vores største forretningsområde, og vi har en meget stor markedsandel på radarer. De bruges også til kystovervågning. Alle danske farvande er overvåget af radarer, og de bruges i hele verden for at beskytte nationalgrænser. Efter den 11. september 2001 er der blevet opsat 13 Terma radarstationer rundt om Manhattan, siger Steen Jepsen.

Terma blev oprindeligt oprettet i 1944 af Orla og Svend Aage Jørgensen. Dengang fremstillede virksomheden termometre og manometre, men allerede i 1950’erne begyndte Terma at producere radarudstyr. Primært med forsvaret og den danske stat som kunder.

Steen Jepsen, director of manufacturing engineering, ses her med Sara Westphal Emborg Neergaard, der er kommunikationsdirektør i Terma. Foto: Mette Marie Birch Breuning

I dag udgør Danmark kun omkring fem procent af Termas omsætning. Det største marked er USA og en række europæiske lande.

Spidsen af en jetjager

Siden begyndelsen er mængden af produkter hos Terma kun steget. I dag laver virksomheden også selvbeskyttelsesteknologi til kampfly og fregatter. Det skal sikre piloterne og mandskabet ved at aflede og forvirre eventuelle angreb.

- Hvis der for eksempel er et missilangreb på vej mod et kampfly, har vi lavet noget teknologi, som kan forvirre det. Hvis det er et varmesøgende missil, som søger mod flyets motor, så har vi lavet noget teknologi, som sikrer, at flyet dispenserer nogle magnesiumkugler, som missilet vil søge mod i stedet for, forklarer Steen Jepsen.

Om Terma

Terma blev oprettet af Orla og Svend Aage Jørgensen i 1944. Dengang fremstillede virksomheden termometre og manometre, men allerede i 1950’erne begyndte Terma at producere radarudstyr.

Hovedsædet er i Lystrup, men i Danmark har Terma også kontorer i Grenaa og Søborg.

Termas samlede indtægt i 2021/22 var på 2.195 millioner kroner.

54 procent af produktionen er til luftfart, 13 procent til rumfart, 26 procent til overvågnings- og missionssystemer og 7 procent til support og service.

33 procent af indkomsten ligger i Europa, herunder Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig. 53 procent i Nord- og Centralamerika, fem procent i Mellemøsten og Nordafrika og ni procent i Asien og Stillehavet. Den sidste procent ligger i resten af verden.

I forbindelse med F35-programmet bliver der produceret en stor andel teknik til flyene fra fabrikken i Lystrup. Den del udgør omkring 20 procent af produktionen i Lystrup.

- Vi leverer nogle ting til radaren, som sidder ude i spidsen af flyet. Så når folk spørger, hvad spidsen af en jetjager koster, så ved vi det faktisk godt, siger Steen Jepsen.

Én procent af flyets værdi

På Termas fabrik i Grenaa arbejder medarbejderne stort set hele døgnet i skiftehold. Mange er beskæftiget med det, der er fabrikkens hovedfokus, nemlig komponenter til F35-flyene.

I alt står Terma for 84 forskellige komponenter, der sendes til tre samlefabrikker i Texas, Italien og Japan. Her er det firmaet Lockheed Martin, der er hovedentreprenør og producerer de endelige fly.

- Vi leverer det, der svarer til én procent af flyets værdi til hvert F35-fly, siger Jørgen O. M. Laursen, der er fabrikschef på Terma i Grenaa.

Bygningerne, der i dag huser Terma i Grenaa, var i tidernes morgen Per Udsen Maskinfabrik. Fabrikken sikrede sig i 1969 de første ordrer til flyindustrien. Det var kompensationsordrer, der fulgte med Danmarks køb af 46 Draken-kampfly hos Saab i Sverige. Terma overtog aktiviteterne 30 år senere, og har siden blandt andet fortsat produceret dele til flytrafikken. Foto: Emma Ahlgreen Haa

F35-programmet er et af verdenshistoriens største industriprojekter med en anslået værdi på over 1.000 milliarder dollars. Danmark koblede sig på projektet i 2002, og allerede her fik danske virksomheder mulighed for at bidrage til udviklingen. Det var dog først i 2018, at Folketinget besluttede sig for et endeligt indkøb af flyet til det danske forsvar.

Hos Terma har man forberedt sig siden 1999. Her begyndte de indledende samtaler om virksomhedens mulige involvering i projektet.

Ingen fly til Rusland og Kina

I 2006 blev den første kontrakt mellem Terma og den amerikanske forsvarskoncern Northrop Grumman Corporation – som samler selve flykroppen – skrevet under, og i 2012 blev der indgået en langtidsaftale om produktion af flydele.

- Man satser lidt undervejs, for vi satte al vores lid til, at det blev netop F35-flyet, man ville satse på. Derfor omlagde vi vores produktion til det og specialiserede os. Vi lagde 600 millioner kroner i at omstille produktionen, og det gjorde vi mange år før, man besluttede sig for, at F35 skulle være det fremtidige fly i Danmarks forsvar, siger Jørgen O. M. Laursen.

I Grenaa laver Terma blandt andet komponenter til de såkaldte "gun pods", der skal sidde på F35-flyene og kan holde kanoner. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Inden da havde man dog indgået aftale om at være en del af F35-programmet, der lyder på i alt 3.300 fly. USA er aftager på cirka 2.000 af flyene, og derudover ryger en stor del af de resterende fly til Canada, Korea og Tyskland.

- Det er Lockheed Martin, der suverænt styrer, hvor de færdige fly ryger hen. Og de kommer selvfølgelig ikke til lande som Rusland eller Kina, siger fabrikschef Jørgen O. M. Laursen.

Terma i Grenaa laver blandt andre de ydre komposit-skins, der sidder på flyet, en række metaldele og en såkaldt pylon, der sidder under flyet og kan holde missiler. Kompositdelene er et slags beskyttelsesskjold, som er både lettere og mere modstandsdygtigt end stål.

En sjettedel af et hårstrå

En vel nok meget udbredt misforståelse er, at Terma er en våbenvirksomhed, der producerer netop våben og bidrager til krige rundt omkring i verden. Det er en ærgerlig misforståelse, mener Jørgen O. M Laursen:

- Vi har ikke noget med krudt og kugler at gøre. Det producerer vi slet ikke. Vi ser i højere grad os selv som en teknologivirksomhed eller en forsvarsvirksomhed, for vi arbejder i højere grad for, at vores soldater kan komme sikkert hjem.

Fabrikschef i Grenaa, Jørgen O.M. Laursen, ved godt, at Terma har ry for at være et lukket sted. - Det er heller ikke alt, vi kan fortælle om, men vi vil gerne være mere åbne end hidtil, siger han. Foto: Mette Marie Birch Breuning

I Grenaa er godt 560 medarbejdere beskæftiget i de forskellige afdelinger. Nogle arbejder med at sætte kompositplader sammen, der senere skal blive til komponenter til flyene.

Andre maler dem, borer huller til senere montering, svejser og kvalitetssikrer. Hver mand har sin plads og sin opgave.

- Det er en ekstremt følsom proces, hvor alt skal passe. Der må være en fejlmargin på tre my, altså en sjettedel af et hårstrå. Det betyder, at vi altid skal sikre os, at hver proces foregår efter bogen. Sker der fejl, så vi må kassere en kompositdel, koster det os rigtig mange penge, siger fabrikschef Jørgen O. M. Laursen.

Ultralydsscanning og kontroltjek

Heldigvis sker det sjældent, at en kompositdel må kasseres, da der kontroltjekkes flere gange ved hvert step i processen. I en hal står en medarbejder og ultralydsscanner hver del for at se, om der skulle gemme sig et glemt stykke plastik eller andet, der gør, at den ikke kan bruges.

- Mange tror, at hvis man er en del af F35-programmet, så er man det for evigt. Det er man bestemt ikke. Der er benhård konkurrence, og der skal præsteres, leveres til tiden og til den rigtige kvalitet og pris. Det skal hele tiden blive billigere, siger Jørgen O. M. Laursen.

Er der noget af det, I laver, som I er de eneste, der laver?

- Det må jeg ikke svare på.

I Grenaa er der flere end 500 medarbejdere fordelt på forskellige poster. Nogle er faglærte, andre er ikke. Langt størstedelen kommer fra Djursland, mens andre kører fra Randers eller Aarhus. I alt genererer Terma og deres ansatte 76 millioner kroner om året i skat til kommunekassen. Foto: Mette Marie Birch Breuning

I en anden hal er en række medarbejdere beskæftiget med første step i processen. Med nærmest kirurgisk præcision sætter de fiberarmerede plastplader sammen til det, der på sigt ender med at blive til de færdige kompositplader.

- Mange medarbejderne her er ufaglærte. De får fire måneders oplæring ved os, og så er de klar, fortæller Jørgen O. M. Laursen.

Ellers arbejder der en god blanding af både faglærte og ufaglærte medarbejdere på Terma, hvor opgaverne spænder bredt.

Fire meter beton i jorden

Nogle af processerne har fabrikken maskiner til, andet foregår i hånden.

- Det handler om, at der simpelthen er noget af det, vi ikke kan gøre ordentligt på maskiner, fordi der er så høje kvalitetskrav. Maskinerne kan ikke klare de lave tolerancer, siger Jørgen O. M. Laursen.

I en hal står kæmpestore, avancerede fræsemaskiner, der udfører en del af arbejdet på de næsten færdige kompositplader. Rundt om hver maskine er der fire meter ned i jorden støbt både beton og en tyk gummiliste, der skal beskytte maskinen mod rystelser fra Århusvej på den anden side af fabrikken.

- Det siger noget om, hvor præcist det skal være. Selv en lillebitte rystelse kan være nok til, at maskinen fræser skævt, og så kan vi ikke bruge kompositpladen, siger Jørgen O. M. Laursen.

Hullerne i kompositpanelerne, der skal sidde på kampflyene, bliver boret i hånden for at sikre den nøjagtige præcision. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Man kunne måske forestille sig, at Terma som forsvarsvirksomhed blev påvirket af krigen i Ukraine og landenes øgede forsvarsbudgetter. Men på nuværende tidspunkt er det ikke noget, de mærker.

- Som udgangspunkt sender vi ikke noget til Ukraine på nuværende tidspunkt. Men i forlængelse af lanceringen af den nye Ukrainefond tænker vi selvfølgelig også ind i, hvordan vi kan bidrage. Det kan for eksempel være radarer, der kan hjælpe med beskyttelse af kritisk infrastruktur, siger kommunikationschef Sara Neergaard.

Vagtbeskyttelse

Terma har netop indgået en aftale med forsvaret om et nyt luftværn, hvor virksomheden skal være totalleverandør.

- Vi fornemmer, at der sker nye ting, men man kan ikke sige, at vi tjener så og så meget mere i år eller næste år. Det er meget langsigtede aftaler, siger hun.

Og netop de mange aftaler med forskellige lande betyder også, at Terma kan fremstå lukket om sig selv. For eksempel med de mange gitre, sikkerhedskort og vagtpersonale. Det er alt sammen et led i at beskytte informationer og virksomhedens egen industrielle sikkerhed.

- Der er selvfølgelig nogle beboere, som tænker: Foregår der noget farligt derovre? Det er ikke sådan, at vi har krudt og kugler, men vi passer på vores ting, og vi laver ting, som har en høj værdi for andre nationer, så derfor skal vi passe på, siger Steen Jepsen i Lystrup.

Samme melding lyder i Grenaa, hvor man ligeledes mødes af tykke mure, ståltrådshegn og et vagtværn om natten.

- Det skal ikke være nemt at komme ind, for vi har enormt mange ting bag murerne, som vi skal passe på. Som udefrakommende kan jeg godt forstå, det ser voldsomt ud, men der sker ikke noget herinde, som er farligt. Det handler simpelthen bare om at passe på blandt andet vores udstyr og alt den information, vi har liggende, siger fabrikschef i Grenaa, Jørgen O. M. Laursen.

Plantorama forventer fortsat et svært marked i 2023, men jeg tror på, at vi lykkes med at forbedre vores resultater, siger CEO Peter Vang Christensen. Pressefoto

Plantorama hårdt ramt af stigende priser, ingeniørvirksomheder udvikler verdensnyhed, og resultatet styrtdykker hos Koncenton

Her får du fem udvalgte nyheder fra det aarhusianske erhvervsliv.

Husk du kan altid finde alle ugens regnskaber fra Aarhus-virksomheder på erhvervslivaarhus.dk

Efter rekordår: Overskuddet falder kraftigt hos Plantorama

Plantoramas overskud før skat er faldet med næsten 50 millioner kroner i det seneste regnskab. Foto: Camilla Rønde

For et år siden kunne havecenterkæden Plantorama præsentere sit bedste resultat nogensinde. I år ser tallene noget anderledes ud.

Plantorama har skabt et bruttoresultat på 192 mio. kroner og et resultat før skat på 25,7 mio. kroner i 2022. Sidste år var resultatet før skat på knap 74 mio. kroner.

- Det er en nedgang i forhold til 2021, men Plantorama blev lige som andre virksomheder ramt af stigende omkostninger herunder på energi og fragt. Vores egenkapital er steget til 275 mio. kroner, og det har muliggjort, at vi har kunnet fortsætte investeringen i nye centre, herunder Danmarks største have- og oplevelsescenter i Taastrup, siger Peter Vang Christensen, ejerleder og CEO i en pressemeddelelse.

Ingeniørvirksomheder har udviklet unik navigation

Trelleborg Marine Systems og Bernstein er for alvor kommet på verdenskortet efter at have udviklet et unikt positioneringsapparat, der sikkert og effektivt kan navigere skibe gennem Panamakanalen. Pressefoto

Der er kommet nye og skrappere krav, når skibe skal sejle gennem Panamakanalen. Fra 1. oktober i år skal alle skibe nemlig være udstyret med et særligt navigationssystem, som er udviklet af Trelleborg Marine Systems og Bernstein.

Som de eneste i hele verden har Trelleborg med assistance fra Bernstein udviklet et navigationssystem med en app, der på en iPad fortæller, hvad afstanden er til kajkanten og til andre skibe.

Med det nye system kan skibene med fuldstændig præcision og ned til en centimeters nøjagtighed sejle sikkert gennem kanalen.

Whistleblower Software henter nye profiler til ledelsen

Christoffer Axelsen (tv.) bliver ny Chief Revenue Officer og Christian Jessen bliver VP of Finance & Operations. Pressefoto

Whistleblower Software har ansat to profiler til ledelsen. Christian Jessen bliver ny VP of Finance & Operations, mens Christoffer Axelsen bliver ny Chief Revenue Officer.

Virksomheden er således gået fra 25 ansatte i starten af året til nu at være 43. De regner med at være minimum 95 personer inden årets udgang.

Whistleblower Software er på blot to år gået fra idé til en værdiansættelse på over 100 mio. kroner. Virksomheden har bygget en platform, der gør det muligt for ansatte anonymt at fortælle ledelsen i virksomheder om uregelmæssigheder på arbejdspladsen, som et EU-direktiv har gjort til et lovkrav.

Koncenton så resultatet dykke 93 procent i 2022

- Set i lyset af det markante stemningsskifte på investeringsmarkedet helt generelt, så er det tilfredsstillende, at vi kan fremvise et positivt resultat. Vi har hurtigt været i stand til at omstille forretningen fra et ambitiøst vækstgear til et lavere blus, siger administrerende direktør i Koncenton, Peter Krogsgaard Jørgensen. Foto: Koncenton

Efter rekordåret 2021 blev 2022 et travlt omstillingsår, hvor resultatet efter skat landede på et overskud på sammenlagt 8,1 mio. kroner efter skat i de to selskaber Koncenton og Koncenton Private Placement. Det er noget under rekordåret 2021, da selskabet satte rekord med et resultat efter skat på 121 mio. kroner.

- Vi var gearet til vækst, men det var markedet ikke. Set i det lys er vi faktisk stolte over at kunne lave et pænt overskud, men jeg kan alligevel ikke skjule, at jeg tager nedgangen personligt og bliver ramt lidt på stoltheden, siger administrerende direktør i Koncenton, Peter Krogsgaard Jørgensen, til Børsen.

Aarhus Street Food overgår sig selv i nyt regnskab

Britt Vorre har god grund til at smile oven på det rekordoverskud, Aarhus Street Food netop har leveret. Pressefoto.

Aarhus Street Food havde sit bedste år nogensinde i 2022, som endte i et overskud efter skat på næsten 10,8 millioner kroner. Det er 400.000 kroner bedre end det hidtil bedste resultat fra 2019 - og nærmest en fordobling fra det forrige regnskab i 2021.

Dermed er det aarhusianske madmarked tilbage på niveau fra før corona, og direktør og medstifter Britt Vorre håber nu på et endnu bedre 2023.

- I de første måneder af 2022 var vi jo stadig pålagt nogle restriktioner, så min plan er, at vi i 2023 lander et bedre resultat end i 2022, siger hun til finans.dk.

overskrifter

Aarhus rundt på ét minut

Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på det, der i øvrigt rører sig i det aarhusianske erhvervsliv.
  • Basalt-butikkerne, der er en del af Salling Group, dropper at konkurrere med grænsehandlen. - Det har været en kæmpesucces, men vi må erkende, at vi ikke kan holde de lave priser med de afgifter, vi har i Danmark. Vi har lukket grænsepriserne ned og skabt et nyt univers, der hedder "vilde tilbud", siger Henrik Nielsen, kædechef i Basalt til Avisen Danmark.
  • - Vi har derfor taget beslutningen om at sælge vores forretninger i Rusland. Så kontant var udmeldingen fra den aarhusianske bygge- og anlægskæmpe, Aarsleff, ugen efter Ruslands invasion af Ukraine. Og nu kan man altså - lige knap et år senere - sætte flueben ud for dét løfte, skriver Stiften.dk.
  • Udfordringerne er mange for Nordens største typehusfirma, Huscompagniet, der ikke desto mindre landede det næsthøjeste resultat nogensinde, da virksomheden fremviste regnskab for 2022. Alligevel er udsigterne ikke gode for selskabet, der forventer, at omsætningen falder markant i det igangværende år. Det skriver Erhverv+.
  • DLA Piper havde et rigtig godt 2022. Advokathuset fik en omsætningsfremgang på 10 procent til knap 665 mio. kroner sidste år. Det er særligt DLA Pipers indsats på området for store virksomhedstransaktioner, der har givet bonus, oplyser firmaets ledende partner, Martin Lavesen, til Børsen.
  • Som et led i at mindske spild og udnytte ressourcer bedst muligt, åbner Bilka nu et outlet med reparerede og upcyclede cykler. Cyklerne kommer fra Bilka-varehuse i hele landet og sælges med gode rabatter i det nye Cykel Outlet i Bilka Tilst, der slog dørene op mandag 3. april. Det oplyser Salling Group i en pressemeddelelse.