Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Et nyt år er skudt i gang. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Aarhus-direktører ser optimistisk på 2023

Godt nytår!

Når kalenderåret skifter, har vi tradition for både at gøre status over det forgangne år og se frem mod det kommende. På en måde er det lidt en kliche, for tavlen bliver ikke hvisket ren ved årsskiftet, og hvad der måske gjorde 2022 til et hårdt år, er ikke bare forsvundet med fyrværkeriet til nytår.

Men det udløser bare noget i os, når december bliver til januar. Og selvom en del nok helst bare vil glemme 2022, er der også gode ting at tage med fra året. Ting som ny viden og vigtig lærdom, der kan være med til at gøre 2023 til et godt år på både det personlige og erhvervsmæssige plan.

Og der er nu et eller andet forpligtende ved nytårsforsæt, særligt dem vi siger højt. Derfor har vi spurgt tre virksomheder fra Aarhus, hvad deres ambitioner er for 2023. I dette nyhedsbrev kan du derfor læse nytårsforsæt fra Jakob Vedel, CEO i s360, Anders Markus, CEO i Obton og Mette Hoberg Tønnesen, CEO i The Link.

God fornøjelse.

Bliv abonnent på Erhvervsliv Aarhus

  • Hvis du ikke allerede er abonnent på Erhvervsliv Aarhus, vil vi gerne have dig med på holdet.
  • Skriv til salg@erhvervslivaarhus.dk, så finder vi en løsning, der passer til dig og din virksomhed. Eller køb din egen direkte adgang her.
Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Mette Tønnesen, Jakob Vedel og Anders Markus deler deres nytårsforsæt for 2023. Pressefoto

Nyt år - nye ambitioner: Tre virksomheder deler deres nytårsforsæt for 2023

Til trods for den krisestemning, der herskede i store dele af 2022, så er det ikke noget, der præger nytårsforsættene hos tre aarhusianske virksomheder. Tværtimod er det optimisme, tårnhøje ambitioner og ikke mindst begejstring for fremtiden, der er på tegnebrættet.

Sådan ser det i hvert fald ud i den status og det kig i krystalkuglen, som du her får fra det digitale performancebureau s360, investeringspartneren Obton og interesseorganisationen The Link.

Jakob Vedel, CEO, s360

Jakob Vedel er CEO og medstifter af det digitale performancebureau s360, som så dagens lys i 2011. Pressefoto

Hvad er den aktuelle status for S360?

- 2022 har været et rigtigt godt og travlt år for s360. Vi har budt mere end 50 nye kollegaer velkomne, og vi er vækstet med mere end 20 procent på tværs af vores syv kontorer. Vi er efterhånden omkring 120 kollegaer på vores hovedkontor på Aarhus Ø og er samlet 230 medarbejdere.

- På trods af inflationen og den økonomiske usikkerhed går vi ind i 2023 i topform og er klar til at hjælpe vores kunder bedst muligt igennem de udfordringer, der kommer. Derudover er vi i gang med at åbne op for et nyt marked, som vi kommer til at offentliggøre i slutningen af januar. Det bliver vores første marked uden for Norden.

Hvad er jeres nytårsforsæt for virksomheden?

- Jeg synes, vi bliver bedre og bedre for hvert år, der går, men vi vil gerne blive endnu bedre til at fejre vores succeser. Som en virksomhed med et vestjysk DNA og ophav er det typisk ikke det, som er først på prioritetslisten.

Anders Marcus, CEO, Obton

Anders Marcus er CEO og medstifter af Obton, der blev stiftet i 2006. Virksomheden tilbyder investeringer i solcelleparker. Pressefoto

Hvad er den aktuelle status for Obton?

- Vi har haft et meget begivenhedsrigt 2022, hvor stigende strømpriser og en meget presset energiforsyning har været på alles læber i vores branche. Selvom baggrunden for den europæiske energikrise er trist, så er det samtidig godt nyt for den grønne omstilling, fordi den politiske vilje til at erstatte fossile brændstoffer med vedvarende energi aldrig har været større. Derfor har vi fortsat meget store forventninger til fremtiden for investeringer i solenergi.

- Der er også opstået nye spændende forretningsmuligheder i løbet af 2022. Et godt eksempel på det er vores helt nye forretningsområde inden for lagring af energi – også kaldet battery storage. Muligheden for at lagre energi er nemlig en helt grundlæggende forudsætning for, at verden kan blive ved med at udbygge de store mængder af vedvarende energi som for eksempel sol- og vindenergi.

- I november 2022 lancerede vi derfor – som de første i Danmark – en helt ny batterifond, hvor danske investorer har mulighed for at investere direkte i tre batteriparker. Det er batterier, som kan stabilisere det tyske elnet, og som kan købe og sælge strøm på de mest gunstige tidspunkter af døgnet ved hjælp af noget avanceret software.

- På de indre linjer var vores flytning fra Prismet til vores nye domicil i Nicolinehus på Aarhus Ø lige før jul en meget stor ting for os. Vi har ansat 100 nye medarbejdere i 2022, hvoraf en tredjedel arbejder på hovedkontoret i Aarhus. Derfor var pladsen i Prismet blevet alt for trang.

- Herudover er vi stadig i gang med et større skifte fra at være en lokal virksomhed til at være en international virksomhed med flere end 100 medarbejdere placeret på 10 kontorer forskellige steder rundt omkring i verden.

Hvad er jeres nytårsforsæt for virksomheden?

- I 2023 vil vi blive ved med at forfølge de mange forretningsmuligheder, der er i vores branche. Vi ser blandt andet på solprojekter i nye lande rundt om i verden, hvor vi kan hjælpe dem med at udbygge deres andel af vedvarende energi i deres samlede energimix – og hvor vi kan lave en god forretning for vores investorer.

- Vi vil også arbejde videre på vores danske solprojekter, hvor vi har en stor pipeline af nye projekter på næsten 2 GW udvikling i DK. Vi håber meget på, at det første projekt kan tage første spadestik i 2. halvår 2023.

- Derudover ønsker vi at fortsætte vores ambition om at være blandt de mest attraktive arbejdspladser i Østjylland. Her er vi hjulpet rigtig godt på vej af vores nye, flotte rammer i Nicolinehus.

Mette Hoberg Tønnesen, CEO, The Link

Mette Hoberg Tønnesen er CEO i The Link, der

Hvad er den aktuelle status for The Link?

.- Vi kigger tilbage på et fantastisk år, hvor vi virkelig mærkede det aarhusianske startup-økosystem boome. Vi har set den vildeste opbakning til vores events som Townhall og Aarhus Slush’D, hvor op mod 700 iværksættere, investorer og økosystem-aktører var samlet, med en fadøl i hånden og nye kontakter på lommen. Kigger vi fremad, er vi klar til at fortsætte med alt det, vi hører, giver værdi – og sætte nye, vigtige aktiviteter i gang.

Hvad er jeres nytårsforsæt for startupmiljøet i Aarhus?

- Det kan siges helt kort; vi skal nå nye højder. Aarhus’ startup økosystem kan allerede en del, men vi ved, det kan endnu mere. Vores nytårsforsæt er at sætte kapital, talent og diversitet på agendaen og samtidig fortsætte med at samle vores økosystem til events, som er spækket med værdi.

Gæsterne er tilbage på Aros og i lufthavnen, Blue Capital opnår bedste driftsresultat nogensinde, og DLG flytter fra havnen

Her får du udvalgte nyheder fra det aarhusianske erhvervsliv.

Mere end en halv million gæster besøgte Aros i 2022

Rebecca Matthews begyndte sit job som direktør på Aros 3. januar 2022, hvor museet stadig var lukket på grund af corona. Pressefoto

Selv om 2022 startede med nogle ugers corona-nedlukning, kommer Aros ud af året med meget tilfredsstillende besøgstal. Hele 629.674 besøgende, og heraf indløste 514.332 billet til udstillingerne. Med det afsæt og et stærkt udstillingsprogram for det kommende år spår direktør Rebecca Matthews, at Aros går et endnu bedre 2023 i møde

- Jeg er virkelig glad for det besøgstal, som vi runder 2022 af med og vil gerne sige tak til alle de gæster, der kommer, oplever og dermed støtter kunsten på Aros. Vi ligger højere end de tal, vi selv havde ønsket, og vi er stort set tilbage på niveauet fra før covid-19. Man kan roligt sige, at 2022 blev året, hvor kunsten og gæsterne kom tilbage på Aros, siger museumsdirektør Rebecca Matthews.

Blue Capital har solgt butiksejendomme for 400 mio. kroner i 2022

- Vi er glade for, at investorerne i et ellers vanskeligt år har taget godt imod de projekter, vi har sendt på markedet, og i 2022 opnår vi vores hidtil bedste driftsresultat, siden virksomheden blev stiftet i 2010,  siger Martin Kibsgaard Jensen, administrerende direktør i Blue Capital. Pressefoto

396,2 mio. kroner og 11 projekter med nybyggede eller eksisterende ejendomme til detailhandel og spisesteder over hele landet. Sådan lyder det samlede salg hos projektudbyderen Blue Capital i 2022 – et år, som ellers bød på kraftig opbremsning i handlen med investeringsejendomme og modvind for store dele af detailhandlen.

- Mange har haft travlt med at affærdige investeringer i detailejendomme, men trods hårdere tider for dele af detailhandlen skal næsten seks millioner danskere jo have mad på bordet hver dag og have andre fornødenheder. Danskerne har stadig stor købekraft, blandt andet i kraft af den meget høje beskæftigelse. Desuden har fastfood-kæderne faktisk vundet terræn og fået fat i nye kundegrupper under coronanedlukningerne, siger Martin Kibsgaard Jensen, der er administrerende direktør i Blue Capital.

Aarhus Airport forventer besøgsrekord i 2023

Rekordjagten er gået ind i Aarhus Airport. Lufthavnen forventer, at 2023 bliver det bedste år nogensinde. Pressefoto

Flytrafikken fik igen medvind i luftrummet, nye destinationer kom på afgangstavlen og to nye haleror landede i Aarhus Airport. Det er den korte opsummering af rejseåret i den østjyske lufthavn, hvor 422.003 passagerer gik igennem de totalmoderniserede Aarhus-terminaler.

Derved lander årets passagerresultat godt 15 procent under 2019-rekorden, hvilket især tilskrives stilstanden i årets tre første måneder, hvor pandemien stadig prægede den internationale rejsescene. 

Omvendt viste sommermånederne den højeste passageraktivitet nogensinde, og lufthavnen slog sommerrekord i juni, juli og august måned. Samlet set oplevede Aarhus Airport en fremgang i passagertallet på 215 procent fra 2021 til 2022.

Og lufthavnen forventer nu en all-time passager-rekord i 2023. Blandt andet med en ny rute med det islandske lavprisselskab Play til Reykjavik på programmet fra sommer og dermed forbindelse videre til USA.

Aros & Co. familien udvider med nyt selskab

 Aros & Co. familien er nu på 255 medarbejdere. Pressefoto

Aros Clean er et nyt selskab i Aros & Co. familien. Selskabet er det tredje og supplerer Aros Maler Entreprise og Aros Development. Aros Clean skal varetage rengøringsentrepriser på de mange byggerier, som Aros Maler Entreprise er involveret i. 

CEO i Aros Maler Entreprise og Aros Clean, Simon Elkjær, udtaler om det nye selskab:

- Vi har i mange år stået for rengøringsentreprisen på mange af vores malerprojekter, så vi har stor erfaring med at løse de opgaver. Det, vi vil gøre anderledes med vores eget rengøringsselskab, er at anvende samme styringsværktøjer og kvalitetssikring som i de andre selskaber. Dermed kan vi sikre vores kunder en højere kvalitet og overholdelse af tidsplaner. 

DLG lukker Aarhus-fabrik

Fabrikken på Aarhus Havn er den ældste af DLG's aktive fabrikker, og der har været foderproduktion på stedet siden 1927, men nu er det slut med produktion på havnen. Arkivfoto: Jens Thaysen.

Et næsten 100 års langt kapitel på Aarhus Havn er snart slut. Landbrugs- og energikæmpen DLG oplyste onsdag i en pressemeddelelse, at man efter knap 100 år dropper foderproduktionen i selskabets bygninger på Aarhus Havn.

Ifølge DLG sker det, fordi vi med årene er begyndt at holde færre husdyr, hvilket har fået efterspørgslen på foder til at dykke.

De 300.000 tons foder, der årligt produceres fra Aarhus Havn, vil fremover blive produceret andre steder i landet, primært i den lille, sønderjyske stationsby Skærbæk. Læs mere på stiften.dk.

Kriseramt tøjkæde er gået konkurs

Bertoni Groups konkurs betyder, at 80 ansatte mister deres arbejde og 11 butikker lukker. Foto: Jens Thaysen

Bertoni Group, som står bag herretøjmærket Bertoni, er onsdag taget under konkursbehandling ved skifteretten i Aarhus efter en egenbegæring. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse. 

Det er ikke mere end to år siden, at Bertoni gennemgik en rekonstruktion ovenpå et kritisk 2019-regnskab. Men virksomheden genvandt aldrig indtjeningen efter coronakrisen.

Den traditionsrige tøjkæde har eksisteret siden 1972, hvor den blev grundlagt af Palle Breckling, og har i dag omkring 80 ansatte fordelt på 11 danske butikker, der nu er lukket.