9 hurtige til Jan Christensen: Det bedste argument vinder
Jan Christensen er ifølge ham selv en privilegeret mand, der som direktør for Musikhuset får mulighed for at opleve verdensstjerner, talenter og forventningsfulde gæster. Men samtidig er han som førstemand også udsat, fordi hele byen har en mening om kulturinstitutionen.
- Jeg har det seneste årti arbejdet med sport og kultur, hvor der er en enorm ekstern dynamik og et stort engagement, og hvor man som direktør ikke altid er herre over udviklingen. Det var sådan i AGF, og det har også de seneste år været sådan i Musikhuset. Samtidig har det været i relativt små organisationer. Det har betydet, at jeg i perioder har arbejdet rigtig meget under uforudsigelige vilkår, siger Jan Christensen.
Her får du mulighed for at komme lidt tættere på direktøren, når han svarer på 9 hurtige spørgsmål om karriere og ledelse.
Q&A: Sidst i august var Jan Christensen med til at fejre Musikhusets 40-års jubilæum. En begivenhed, der bliver markeret hele 2022, for her på den den anden side af corona trænger vi til kulturen.
- Vi har brug for fællesskabet og livemusikken mere end nogensinde. Vi vover pelsen og sigter højt, når vi fejrer kulturens genåbning og Musikhusets 40-års jubilæum, fortalte Jan Christensen i begyndelsen af året til Århus Stiftstidende.
Den 58-årige direktør kom til Musikhuset i 2015 fra en stilling som direktør i Aarhus Elite, hvor han selv sagde sin stilling op, da AGF var rykket ned i 1.divison. Stillingen som direktør for byens fodboldhold kan ofte være stormfuld, fordi alle har en mening om netop AGF. Så den erfaring har Jan Christensen kunnet tage med sig, for Musikhuset er indimellem også genstand for debat.
Da verdensstjernen og operasangerinden Anna Netrebko skulle optræde i Musikhuset skabte det for eksempel stor debat, da hun er kendt for at være personlig ven af Vladimir Putin.
- Det var et godt eksempel på, hvordan det er meget anderledes at drive sådan en institution end almindelige virksomheder. Når tingene brænder, så er der virkelig ild i dem, og så er du nødt til at gå på en meget smal sti. I almindelige virksomheder fægter man med bestyrelsen, ejerne eller aktionærer. Her kan det være politikere. Det kan være uforudsigeligt, men det må man bare se at lære, har Jan Christensen tidligere fortalt til Jyllands-Posten.
Med et krævende job, der også koster mange aftener ude af huset, prioriterer Jan Christensen at koble fra, når han kommer hjem. Det er vigtigt for ham at få tid til til en times motion hver dag, og så sikrer han tid til sin kæreste og tre børn ved at droppe fjernsyn og streamingtjenester.
Jan Christensen
Jan Christensen er cand. merc. fra Handelshøjskolen i Aarhus og har siden 2015 været direktør for Musikhuset Aarhus.
2009-2014: Direktør for Aarhus Elite A/ S
2009: Direktør for Dancorn
2006-2008: Direktør for Sonion MTC
2003-2006: Direktør for Oticon Australia Pty Ltd, Sydney, Australien
1995-2003: Divisionschef, marketingchef og projektleder hos Oticon i København
1992-1995: Produktgruppechef hos Radiometer i København
1990-1992: Markedsanalytiker hos Jyllands-Posten
Han bor med sin kæreste i Aarhus C og har tre store børn.
1. Hvad er den vigtigste arbejdsopgave lige nu?
- Det er at få Musikhuset og resten af kulturen tilbage på sporet efter et par barske år med corona. Vi skal have alle gæsterne tilbage til de fantastiske liveoplevelser. Og med det højeste billetsalg for de seneste fire måneder i husets historie for samme periode, er vi godt på vej.
2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?
- Jeg har vist ikke én vigtig sparringspartner. Jeg er privilegeret ved at have et stort netværk indenfor både erhvervs- og kulturliv, som jeg sparrer med afhængig af udfordringens karakter.
- Og jeg er i øvrigt af den overbevisning, at de bedste råd og sparring får jeg ofte fra dem, der har lidt distance til det, jeg beskæftiger mig med og ikke har noget i klemme – og ofte når jeg mindst venter det. Så jeg har faktisk ikke en, men rigtig mange sparringspartnere, som jeg konsulterer formelt og uformelt – hvis ikke de når at kontakte mig først
3. Hvad er det bedste ved at være leder?
- Jeg nyder den dynamik, det er at være leder i et eksponeret hus som Musikhuset med masser af engagerede interessenter – både internt og eksternt.
- Vi har en flad organisation, hvor reglen er, at det bedste argument vinder. Og en engageret omverden, der heldigvis gerne blander sig og giver gode råd.
- Her skal man som leder være dygtig til både at sætte kursen og om nødvendigt justere efter, hvordan vinden ændrer sig.
4. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?
- Da jeg som 19-årig tog alene til Paris og arbejdede på gulvet på et VVS-lager. Det var godt nok ikke en ’ledelsesbeslutning’, men det var der, jeg besluttede mig for at blive leder – og gerne en god en af slagsen.
- En nylig vigtig ledelsesbeslutning var at beslutte, hvor meget vi ville investere i musik og kultur på vores scener i 2022. Den beslutning skulle ske i 2021, hvor coronaen rasede, og vi var hårdt ramt på indtjeningen. Og vi ikke vidste, hvor længe coronaen ville vare, hvorvidt og hvornår den ville komme igen, og hvornår folk var klar til at gå til koncerter igen.
- Det var en svær og risikabel beslutning. Vi valgte at gå all-in for at få kulturen i gang. Derfor er det også fantastisk at se, at vores billetsalgstal de seneste måneder har slået rekorder. Men vi har også et stort efterslæb fra de seneste år.
5. Hvor meget arbejder du?
- Det tæller man ikke som direktør i et musikhus, der har åbent alle døgnets vågne timer 350 dage om året. Men mon ikke det bliver til 40-45 ”kontor”timer og derudover 3-4 aftener i ugen i Musikhuset eller ved arrangementer og møder ude i byen. Heldigvis føles det meste ikke som arbejde i denne branche.
6. Hvad er det bedste ved dit job?
- Den enorme glæde og passion jeg omgives af hver eneste dag: At møde gæsterne, der altid er forventningsfulde og næsten altid tilfredse.
- At opleve verdensstjerner og talenter og alt derimellem, der alle har viet livet til at udfordre deres talent og skabe unikke oplevelser. At samarbejde med meget engagerede og dygtige medarbejdere. Og ikke mindst opleve den enorme interesse og engagement fra hele byen – og ikke mindst byens erhvervsliv.
7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?
- Jeg har det seneste årti arbejdet med sport og kultur, hvor der er en enorm ekstern dynamik og et stort engagement, og hvor man som direktør ikke altid er herre over udviklingen. Det var sådan i AGF, og det har også de seneste år været sådan i Musikhuset. Samtidig har det været i relativt små organisationer. Det har betydet, at jeg i perioder har arbejdet rigtig meget under uforudsigelige vilkår. Det har tæret, men har heldigvis altid været under kontrol.
8. Hvad er dit bedste karriereråd?
- Hvis du og dit team arbejder ordentligt og fokuseret, så kommer resultaterne. Og så opstår mulighederne. Glem karriereplanlægning, men vær åben overfor mulighederne.
9. Hvad er det næste mål for dig og Musikhuset?
- Det lyder kedeligt, men vi skal først og fremmest tilbage på 2019-niveau, hvor vi solgte 350.000 billetter, og knap en million mennesker besøgte Musikhuset. Og vi er godt på vej.