Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Musikhusets organisation består af ca. 50 fastansatte og ca. 70 løst- og deltidsansatte. Siden 1. januar 2015 har Jan Christensen været direktør. Foto: David Bering

Musikhus-direktøren står stærkt selv i stormvejr

Jan Christensen er ikke en mand, der vælter i vinden.

Men det er også nødvendigt, for som direktør for en af byens største kulturinstitutioner bliver han ofte fanget i krydsilden. For selvom han sidder som førstemand på ottende år, så er han ikke altid herre over, hvad der sker i Musikhuset.

Det oplevede han blandt under corona-pandemien, hvor hele huset måtte lukkes ned, og igen da det hele lukkede op og Musikhuset skulle have besøg af den Putin-venlige verdensstjerne Anna Netrebko. Men uanset hvad de ydre omstændigheder byder, så er det Jans Christensens job at samle byen om kulturen og føre Musikhuset igennem stormvejret.

I dagens nyhedsbrev deler han sine betragtninger om karriere og ledelse i vores serie: '9 hurtige til direktøren'

Du får også gode råd med på vejen til at styre din markedsføring sikkert igennem den nuværende økonomiske krise, der gør det ekstra vigtigt at prioritere sine udgifter. Det hjælper denne uges gæsteskribent Tobias Egmose med. Han er marketing strateg med en bred erfaring i marketing.

God fornøjelse.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Jan Christensen er administrende direktør i Musikhuset Foto: Axel Schütt

9 hurtige til Jan Christensen: Det bedste argument vinder

Jan Christensen er ifølge ham selv en privilegeret mand, der som direktør for Musikhuset får mulighed for at opleve verdensstjerner, talenter og forventningsfulde gæster. Men samtidig er han som førstemand også udsat, fordi hele byen har en mening om kulturinstitutionen.

- Jeg har det seneste årti arbejdet med sport og kultur, hvor der er en enorm ekstern dynamik og et stort engagement, og hvor man som direktør ikke altid er herre over udviklingen. Det var sådan i AGF, og det har også de seneste år været sådan i Musikhuset. Samtidig har det været i relativt små organisationer. Det har betydet, at jeg i perioder har arbejdet rigtig meget under uforudsigelige vilkår, siger Jan Christensen.

Her får du mulighed for at komme lidt tættere på direktøren, når han svarer på 9 hurtige spørgsmål om karriere og ledelse.

Hvad er det bedste ved at være direktør? Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig? Og hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv? Sådan lyder tre af de ni spørgsmål, vi har bedt direktør i Musikhuset, Jan Christensen om at svare på.

Q&A: Sidst i august var Jan Christensen med til at fejre Musikhusets 40-års jubilæum. En begivenhed, der bliver markeret hele 2022, for her på den den anden side af corona trænger vi til kulturen.

- Vi har brug for fællesskabet og livemusikken mere end nogensinde. Vi vover pelsen og sigter højt, når vi fejrer kulturens genåbning og Musikhusets 40-års jubilæum, fortalte Jan Christensen i begyndelsen af året til Århus Stiftstidende.

Den 58-årige direktør kom til Musikhuset i 2015 fra en stilling som direktør i Aarhus Elite, hvor han selv sagde sin stilling op, da AGF var rykket ned i 1.divison. Stillingen som direktør for byens fodboldhold kan ofte være stormfuld, fordi alle har en mening om netop AGF. Så den erfaring har Jan Christensen kunnet tage med sig, for Musikhuset er indimellem også genstand for debat.

Da verdensstjernen og operasangerinden Anna Netrebko skulle optræde i Musikhuset skabte det for eksempel stor debat, da hun er kendt for at være personlig ven af Vladimir Putin.

- Det var et godt eksempel på, hvordan det er meget anderledes at drive sådan en institution end almindelige virksomheder. Når tingene brænder, så er der virkelig ild i dem, og så er du nødt til at gå på en meget smal sti. I almindelige virksomheder fægter man med bestyrelsen, ejerne eller aktionærer. Her kan det være politikere. Det kan være uforudsigeligt, men det må man bare se at lære, har Jan Christensen tidligere fortalt til Jyllands-Posten.

Med et krævende job, der også koster mange aftener ude af huset, prioriterer Jan Christensen at koble fra, når han kommer hjem. Det er vigtigt for ham at få tid til til en times motion hver dag, og så sikrer han tid til sin kæreste og tre børn ved at droppe fjernsyn og streamingtjenester.

Jan Christensen

Jan Christensen er cand. merc. fra Handelshøjskolen i Aarhus og har siden 2015 været direktør for Musikhuset Aarhus.

2009-2014: Direktør for Aarhus Elite A/ S

2009: Direktør for Dancorn

2006-2008: Direktør for Sonion MTC

2003-2006: Direktør for Oticon Australia Pty Ltd, Sydney, Australien

1995-2003: Divisionschef, marketingchef og projektleder hos Oticon i København

1992-1995: Produktgruppechef hos Radiometer i København

1990-1992: Markedsanalytiker hos Jyllands-Posten

Han bor med sin kæreste i Aarhus C og har tre store børn.

1. Hvad er den vigtigste arbejdsopgave lige nu?

- Det er at få Musikhuset og resten af kulturen tilbage på sporet efter et par barske år med corona. Vi skal have alle gæsterne tilbage til de fantastiske liveoplevelser. Og med det højeste billetsalg for de seneste fire måneder i husets historie for samme periode, er vi godt på vej.

2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?

- Jeg har vist ikke én vigtig sparringspartner. Jeg er privilegeret ved at have et stort netværk indenfor både erhvervs- og kulturliv, som jeg sparrer med afhængig af udfordringens karakter. 

- Og jeg er i øvrigt af den overbevisning, at de bedste råd og sparring får jeg ofte fra dem, der har lidt distance til det, jeg beskæftiger mig med og ikke har noget i klemme – og ofte når jeg mindst venter det. Så jeg har faktisk ikke en, men rigtig mange sparringspartnere, som jeg konsulterer formelt og uformelt – hvis ikke de når at kontakte mig først

3. Hvad er det bedste ved at være leder?

- Jeg nyder den dynamik, det er at være leder i et eksponeret hus som Musikhuset med masser af engagerede interessenter – både internt og eksternt. 

- Vi har en flad organisation, hvor reglen er, at det bedste argument vinder. Og en engageret omverden, der heldigvis gerne blander sig og giver gode råd. 

- Her skal man som leder være dygtig til både at sætte kursen og om nødvendigt justere efter, hvordan vinden ændrer sig.

4. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?

- Da jeg som 19-årig tog alene til Paris og arbejdede på gulvet på et VVS-lager. Det var godt nok ikke en ’ledelsesbeslutning’, men det var der, jeg besluttede mig for at blive leder – og gerne en god en af slagsen. 

- En nylig vigtig ledelsesbeslutning var at beslutte, hvor meget vi ville investere i musik og kultur på vores scener i 2022. Den beslutning skulle ske i 2021, hvor coronaen rasede, og vi var hårdt ramt på indtjeningen. Og vi ikke vidste, hvor længe coronaen ville vare, hvorvidt og hvornår den ville komme igen, og hvornår folk var klar til at gå til koncerter igen. 

- Det var en svær og risikabel beslutning. Vi valgte at gå all-in for at få kulturen i gang. Derfor er det også fantastisk at se, at vores billetsalgstal de seneste måneder har slået rekorder. Men vi har også et stort efterslæb fra de seneste år.

5. Hvor meget arbejder du?

- Det tæller man ikke som direktør i et musikhus, der har åbent alle døgnets vågne timer 350 dage om året. Men mon ikke det bliver til 40-45 ”kontor”timer og derudover 3-4 aftener i ugen i Musikhuset eller ved arrangementer og møder ude i byen. Heldigvis føles det meste ikke som arbejde i denne branche.

6. Hvad er det bedste ved dit job?

- Den enorme glæde og passion jeg omgives af hver eneste dag: At møde gæsterne, der altid er forventningsfulde og næsten altid tilfredse. 

- At opleve verdensstjerner og talenter og alt derimellem, der alle har viet livet til at udfordre deres talent og skabe unikke oplevelser. At samarbejde med meget engagerede og dygtige medarbejdere. Og ikke mindst opleve den enorme interesse og engagement fra hele byen – og ikke mindst byens erhvervsliv.

7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

- Jeg har det seneste årti arbejdet med sport og kultur, hvor der er en enorm ekstern dynamik og et stort engagement, og hvor man som direktør ikke altid er herre over udviklingen. Det var sådan i AGF, og det har også de seneste år været sådan i Musikhuset. Samtidig har det været i relativt små organisationer. Det har betydet, at jeg i perioder har arbejdet rigtig meget under uforudsigelige vilkår. Det har tæret, men har heldigvis altid været under kontrol.

8. Hvad er dit bedste karriereråd?

- Hvis du og dit team arbejder ordentligt og fokuseret, så kommer resultaterne. Og så opstår mulighederne. Glem karriereplanlægning, men vær åben overfor mulighederne.

9. Hvad er det næste mål for dig og Musikhuset?

- Det lyder kedeligt, men vi skal først og fremmest tilbage på 2019-niveau, hvor vi solgte 350.000 billetter, og knap en million mennesker besøgte Musikhuset. Og vi er godt på vej.

Tobias Egmose er marketingstrateg med erfaring fra både bureau og virksomheder. Privatfoto

Stram bardunerne før du brainstormer

Inflationen er skyhøj, energipriserne på himmelflugt og det er generelt blevet dyrt at drive virksomhed i Danmark. Men der er fortsat brug for at kunne tiltrække nye kunderne, og derfor er der brug for  markedsføring. 

Det betyder dog ikke, at din markedsføring ikke kunne blive mere effektiv,  mener denne uges gæsteskribent Tobias Egmose, der her giver et par gode råd til at stramme strategien.

- Vi foretrækker som regel at sætte ind der, hvor der kan skabes synlige resultater. Vi elsker nemlig at udvise initiativ og handlekraft, og findes der noget bedre end at sætte nye projekter i søen? Problemet er bare, at den sorte maling ikke altid skaber sorte tal på bundlinjen, skriver han.

Virkeligheden for erhvervslivet har ændret sig markant henover sommeren. Det skaber nye udfordringer, men bestemt også nye muligheder, hvis du arbejder fokuseret med din markedsføring.

Stigende inflation, elpriser på himmelflugt og generel usikkerhed i markedet får de fleste forbrugere til at holde igen. Det er selvsagt noget, vi alle bliver nødt til at forholde os til - både i forretningen og i vores markedsføring.

Men lad mig starte et andet sted.

Min yngste datter på tre år elsker at få læst højt. Forleden læste vi om Rasmus Klump, der efter bedste evne hjælper med at få malet huset. Som den snarrådige handy-bjørn han er, starter han udvendigt med soklen, som skal males sort “for så kan man se, at der sker noget”.

Og sådan er de fleste af os. Vi foretrækker som regel at sætte ind der, hvor der kan skabes synlige resultater. Vi elsker nemlig at udvise initiativ og handlekraft, og findes der noget bedre end at sætte nye projekter i søen?

Problemet er bare, at den sorte maling ikke altid skaber sorte tal på bundlinjen. Men han havde dog fat i det rigtige, ham Rasmus Klump. Han startede nemlig med soklen.

Med den nuværende markedssituation in mente, er det min klare anbefaling at gøre det samme. Kig fundamentet efter og stram bardunerne før du bruger tid og energi på at søsætte nye projekter.

Her er to indsatsområder, der er et oplagt sted at starte:

1. Overvej dine prioriteter i forhold til marketing

Det er nu, du skal sørge for at have et klart overblik over hvilke kanaler, der giver størst værdi - både på den korte og på den lange bane. Ofte er der en eller flere kanaler, der er underprioriteret, og som derfor har et uforløst forretningsmæssigt potentiale. Hold den nuværende indsats op imod potentiale og udgifter, og fokuser energien derefter.

2. Giv din kundeoplevelsen et servicetjek

Det er i alles interesse afgørende at sikre den bedst mulige køboplevelse og skabe en god relation til dine kunder.

For at holde på længere på nye og eksisterende kunder, bør du gennemgå dine digitale og fysiske touchpoints: Hvor kan kunderejsen og købsoplevelsen forbedres? Er der endda deciderede huller, der skal lukkes?

Når soklen så at sige er færdigmalet, er det tid til at kigge på udviklingsmuligheder. For i samme øjeblik der er styr på kerneforretningen og de fundamentale elementer i dit marketingsetup, bør du kaste dig ud i nye eksperimenter, der kan udvide dit marked eller din produktportefølje.

Overvej hvor og hvordan du kan teste nye ideer og tiltag hurtigt for eksempel ved hjælp af simple landingssider og et digitalt annoncesetup. På den måde kan du nemt vurdere, om der er efterspørgsel, om I kan tjene penge på det og om det er realistisk at skalere ideen i den eksisterende forretning. Husk at det er kunderne, der bestemmer om en ide er god, og dig der vurderer, om der også er forretningspotentiale.

Så: Stram bardunerne og få styr på fundamentet. Og giv den fuld gas med brainstorms og ideer, der er overskuelige at eksekvere og teste af. Men gør det i den rigtige rækkefølge.


Illustration: Jysk Fynske Medier

Systematic får ny SVP, Arla henter profil fra Lego og JCN Bolig klar med sektionsdirektør

Her får du seneste nyt om navne fra Aarhus.

Nikolaj Holm Bramsen bliver en del af ledelsen i Systematic

Nikolaj Holm Bramsen har tidligere været ansat i Systematic, hvor han som medarbejderrepræsentant i bestyrelsen fik stor indsigt i Systematics internationale afdelinger, medarbejdere og kunder. Pressefoto

1. september er Nikolaj Holm Bramsen tiltrådt som Group Senior Vice President for People and Culture i softwarevirksomheden Systematic. Dermed bliver han en del af virksomhedens ledelsesgruppe.

Nikolaj Holm Bramsen kommer fra en stilling som IT-udviklingschef i Region Midtjylland, hvor han har varetaget regionens projektportefølje. Forinden var han ansat i Systematic fra 2007 til 2018 som blandt andet softwareudvikler og salgschef, og nu vender han tilbage i en helt ny rolle.

Arla henter kommunikationsdirektør fra Lego

Roar Rude Trangbæk bliver ny kommunikationsdirektør for Arla fra mandag den 19. september. Foto: Sofie Mathiassen

Arla Foods får ny kommunikationsdirektør i form af Roar Rude Trangbæk, der kommer fra en stilling som kommunikationsdirektør hos Lego. Han begynder i Arla 19. september efter 13 år hos Lego, hvor han startede som kommunikationsmanager i 2009 til senest at have været kommunikationsdirektør i godt tre år.

- Vi er meget glade for at kunne byde Roar velkommen til Arla Danmark, og vi ser frem til at arbejde sammen om at styrke vores i forvejen stærke kommunikationsindsats, siger Helle M. Petersen, landedirektør for Arla i Danmark til AgriWatch.

JCN Bolig ansætter ny sektionsdirektør

Michael Ørgaard bliver ny sektionsdirektør for JCN Bolig. Pressefoto

Michael Ørgaard tiltræder som sektionsdirektør i JCN Bolig den 1. oktober. Han begyndte i bankverdenen, inden typehusene fangede interessen. Senest har han bestredet posten som salgschef for rækkehuse BtB for Jylland og Fyn hos Huscompagniet. Et område, han var med til at starte op hos Huscompagniet.

Aarhus Universitet har succes med iværksætteri. Pressefoto

Universitet har knækket iværksætteri-koden, Nemlig.com åbner nyt lager, og Danske Fragtmænd deler barslen

Her får du tre udvalgte nyheder fra virksomhederne i Aarhus.

Iværksætteri fra Aarhus Universitet skaber millardomsætning

- Tidligere bestod universitetets bidrag til samfundet hovedsageligt af ny viden og højtkvalificeret arbejdskraft. Nu har engagementet med erhvervslivet og iværksætteriet fået en central rolle for Aarhus Universitet. Ikke mindst fordi nye virksomheder er en meget effektiv kanal til at omsætte akademisk viden til samfundsværdi, siger Lone Ryg Olsen, erhvervsdirektør. Pressefoto

Iværksættere fra Aarhus Universitet har skabt næsten 2000 virksomheder i perioden fra 2008 til 2019. Derudover ansætter de entreprenante akademikere flere medarbejdere og skaber en højere omsætning over tid end landets øvrige iværksættere, fastslår en ny undersøgelse.

AU-virksomheder etableret mellem 2008-11 havde en jobvækst på 246 procent 10 år efter etableringen. Til sammenligning havde resten af Danmarks iværksættere en jobvækst på kun 27 procent i samme periode.

Samtidig vokser iværksættervirksomhederne væsentligt hurtigere end andre virksomheder, hvilket bliver særlig tydeligt, når AU-virksomheder etableret i 2012-15 øgede sin omsætning fra 646 mio. kroner til 1.147 mio. kroner i perioden 2015-19. Her kunne sammenlignelige iværksættere mønstre en øget omsætning på knap 200 mio. kroner i samme periode.

Læs mere her.

Nu åbner nemlig.com nyt varehus i Aarhus

Det nye varehus ejes af Heartland-koncernen, der også er storinvestor i nemlig.com. Åbningsfesten foregår torsdag 15. september. Pressefoto

Efter knap to års intensivt arbejde er nemlig.com endelig klar til at åbne sit nye, energieffektive varehus i Aarhus på 32.000 kvadratmeter. Dermed råder nemlig.com nu over de to største varehuse i Danmark dedikeret til at sælge dagligvarer online. Et i øst og et i vest.

Med åbningen af varehuset ser nemlig.com frem til at skabe op mod 1000 nye arbejdspladser i Aarhus de kommende år. Derfor har online supermarkedet indgået overenskomst med fagforeningen HK, så de nye medarbejdere i varehuset sikres gode løn- og arbejdsvilkår.

Danske Fragtmænd tilbyder betalt barsel til både mor og far

- Transportbranchen har længe haft et noget gammeldags image, og vi har udfordringer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Danske Fragtmænd har dog igennem de seneste år været igennem en modernisering, og vi har derfor børstet støvet lidt af os. Vi vil være branchens bedste arbejdsplads, og vores nye barselsvilkår er blot et af de initiativer, som vi har igangsat, fortæller direktør Jørn P. Skov. Pressefoto

24 ugers betalt barsel for mor, far og medforældre er, hvad Danske Fragtmænd nu tilbyder deres medarbejdere. 82 procent af virksomhedens samlede arbejdsstyrke er mænd, og tidligere har betalt barsel til mænd ikke været et debatemne.

Administrerende direktør Jørn P. Skov fortæller:

- Størstedelen af mine kollegaer er mænd, og tidligere har barsel nok ikke fyldt meget rundt omkring på vores lokationer. Men da den nye barselslovgivning blev vedtaget, gav det os anledning til at revurdere vores barselsvilkår. På baggrund af disse tanker besluttede vi os for at tilbyde 24 ugers betalt barsel uafhængig af, om du er mand eller kvinde.