Sådan gik det for tre erhvervsprofiler, der stillede op til folketingsvalget
Fire ugers intensiv valgkamp fik sin afslutning, da danskerne i sidste uge var ved stemmeurnerne. Alle stemmerne er talt op, og det står nu helt klart, hvem der er er inde og ude af det nye Folketing. Men uanset om man skal rydde sit kontor på borgen eller indrette det for første gang, så handler det for langt de fleste kandidater om lige nu at finde sine ben i den nye virkelighed.
Som vi fortalte i sidste uge, så var der kamp om det konservative mandat i Østjylland, men efter en fintælling var det Mona Juul, der beholdt sin plads på borgen med 3695 personlige stemmer. For hende er forandringen fra før valget og efter derfor ikke så stor.
- Jeg beholder mandatet i Østjylland og fortsætter det politiske arbejde i Folketinget. Mange mange tak for alle stemmerne. Tak for den hjertelige og varme opbakning jeg møder alle steder. Tak for at give mig lov til fortsat at mose på for Danmarks ve og vel. Det er en en kæmpe ære, skriver Mona Juul på Linkedin.
Her nedenfor kan du se, hvordan det gik tre af hendes konkurrenter.
Debutanten Ulrik Knudsen er tilbage i banken
På landsplan gik folketingsvalget strygende for Danmarksdemokraterne, men i Østjyllands Storkreds rakte stemmerne kun til et enkelt mandat, der gik til Hans Kristian Skibby. Det betyder, at den lokale erhvervsprofil Ulrik Knudsen ikke fik en plads i folketinget.
- Så nu er jeg tilbage i banken (som erhvervschef i Sydbanks erhvervsafdeling i Aarhus, red.), hvor jeg er glad for at være – jeg er begunstiget af at være i kontakt med mange forskellige virksomheder og erhvervsfolk igennem mit job, hvilket jeg synes er meget spændende, fortæller Ulrik Knudsen til Erhvervsliv Aarhus.
Han fik 1153 personlige stemmer ved valget, og selvom han ikke blev valgt ind, er han ikke skuffet over resultatet.
- Jeg kendte præmissen, da jeg stillede op. Der er over 1000 kandidater, der stiller op, og der er kun 179 pladser. Jeg er glad for, at jeg gjorde det, og at jeg har været med til at opleve valgkampen på tætteste hold. Og så er jeg tilfreds med min egen indsats. Jeg ved, at jeg har gjort alt, hvad jeg kunne.
Hvad har du lært af dit kandidatur?
- Det sjove ved et valgresultat er, at man jo ikke ved, hvad det er, man har gjort rigtigt. Så jeg ved ikke, hvad der har skabt mit resultat. Men det er noget af det, vi skal kigge nærmere på her efterfølgende ved at se på stemmetal for de enkelte områder.
Inden Ulrik Knudsen kastede sig ud i politik, var han blandt andet kendt for at være meget aktiv på Linkedin, hvor han har et stort netværk, og den platform har han brugt aktivt under valgkampen.
Hvad skal der ske med din profil nu?
- Nu hvor jeg er tilbage i job, så er jeg også tilbage på Linkedin i den gamle gænge. Jeg har allerede på min første dag retur delt det første opslag fra banken, og nu vil jeg gå tilbage til at fortælle historier fra virksomheder, som jeg har gjort hidtil. Og ind i mellem dele nogle holdninger.
Stiller du op igen?
- Det er fortsat for tæt på, det har været to en halv meget spændende og hektiske måneder. Lige nu rydder vi op, der er blandt andet 3000 valgplakater, der skal tages ned, og så skal hele oplevelsen lige synke ind. Så jeg har ikke tænkt på, eller forholdt mig til det endnu.
Venstreprofilen Heidi Bank: Jeg vil fortsat gerne gøre gavn
Heidi Bank blev sendt ud af folketinget i sidste uge, da hun tabte det interne kapløb om de tre østjyske mandater, der gik til Jakob Ellemann-Jensen, Michael Aastrup Jensen og Troels Lund Poulsen. Nu står verden åben, som hun selv beskriver det, for den 50-årige aarhusianer, der har en fortid som selvstændig ejendomsmægler, inden hun kastede sig over først kommunalpolitik og siden den nationale arena.
- Jeg ved ikke, hvad der skal ske. Lige nu vil jeg bare tage det roligt og så se på mulighederne. Der er et meget højt tempo i politik, så det giver mening for mig lige at mærke efter. Det er en bevidst refleksion om fremtiden, siger Heidi Bank til Erhvervsliv Aarhus.
- Når man fører valgkamp, er det med 100 kilometer i timen til kontrasten med ikke at have nogle planer, så det skal man lige vende sig til. Jeg ryddede mit kontor på Christiansborg torsdag efter valget, så det er hurtig ekspedition.
Hvad vil du gerne?
- Jeg vil fortsat gerne gøre gavn og bidrage. I politik arbejder man netop med det at skabe forandringer i samfundet. Jeg føler helt sikkert, at der er noget, jeg ikke har fået gjort færdigt i forhold til bæredygtighed i byggeriet, og hvordan vi sikrer den grønne omstilling i byggesektoren. Det er svært at slippe.
Stiller du op igen?
- Det har jeg ikke taget stilling til, men jeg har ikke mistet lysten til politik. Så det kommer an på, hvad fremtiden bringer også i forhold til et job, og så afhænger det af kredsen. Men jeg er ikke afvisende.
Advokaten Tobias Grotkjær Elmstrøm bragede ind i Folketinget
Tobias Grotkjær Elmstrøm kan prale med 4085 personlige stemmer, og dermed stod det hurtigt klart, at han var sikret en plads i Folketinget for Moderaterne.
- Jeg har meget at lære. Jeg har ikke været i politik før og har ikke været medlem af et parti. Det bliver noget helt andet. Der er mange nye ting for mig, men det er rigtig sjovt at være med, fortalte Tobias Grotkjær Elmstrøm på valgnatten til Lokalavisen.
Den 40-årige advokat driver til daglig sit eget advokatfirma med 37 ansatte, og det er planen, at han skal fortsætte med det.
- Det, der er tesen i Moderaterne, er, at vi er rigtige mennesker med faglighed fra forskellige områder, og at det er vigtigt, at vi bevarer tilknytningen til vores forskellige respektive arbejdsområder. Det betyder også, at jeg fortsat skal drive min forretning, men det er klart, at jeg ikke kan gøre det på samme måde, som jeg gør nu.
- Jeg kommer ikke til at køre lige så meget på i min advokatforretning. Det er alligevel blevet en så stor organisation, at den er ret selvkørende. Når jeg er på Christiansborg, er det det, jeg skal have fokus på. Så må jeg nogle gange arbejde på nogle skæve tidspunkter, sådan som det også fungerer nu og har gjort det i lang tid, har han tidligere fortalt til JP Horsens.