Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

En af dem, der slipper billigt, når valgplakaterne skal pilles ned, er formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh, der er blevet så populær blandt de unge, at hans plakater nu sælges til højstbydende på den blå avis. Foto: Bo Amstrup

Valgkamp er jobsøgning i fuld offentlighed

Natten til torsdag udløb fristen for valgplakater i gadebilledet. Det betyder, at folketingskandidaterne skal hive samtlige plakater ned, ellers venter der en bøde, og dermed bliver der sat et foreløbigt punktum for det, der har været fire ugers intensiv jobsøgning i fuld offentlighed.

Over 1000 kandidater på landsplan har kæmpet om 179 stillinger som folketingsmedlemmer, og nu er der truffet en afgørelse. Ikke af en leder, men af vælgerne, om hvem der skal have en af de eftertragtede stillinger på Christiansborg.

Tre erfarne erhvervsprofiler fra Aarhus var blandt de håbefulde kandidater: bankmanden og advokaten, der stillede op for første gang, imens ejendomsmægleren gik efter et genvalg. I dagens nyhedsbrev fortæller vi, hvordan valget endte for Ulrik Knudsen, Tobias Grotkjær Elmstrøm og Heidi Bank.

Du får også en ærlig historie om køkkenfirmaet Form Plus, der blev ramt af en konkurs, men reddet på målstregen af nye investorer. Vores kusinemedie Skåde-Højbjerg-Holme har talt med stifter Jesper Lykkeskov om kampen for overlevelse og de sure kunder, der følte sig svigtet.

God læselyst - og tak fordi du læser med.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Ulrik Knudsen, Heidi Bank og Tobias Grotkjær Elmstrøm var i direkte konkurrence om en plads i folketinget i sidste uge. Foto: Privatfoto/Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Sådan gik det for tre erhvervsprofiler, der stillede op til folketingsvalget

Fire ugers intensiv valgkamp fik sin afslutning, da danskerne i sidste uge var ved stemmeurnerne. Alle stemmerne er talt op, og det står nu helt klart, hvem der er er inde og ude af det nye Folketing. Men uanset om man skal rydde sit kontor på borgen eller indrette det for første gang, så handler det for langt de fleste kandidater om lige nu at finde sine ben i den nye virkelighed.

Som vi fortalte i sidste uge, så var der kamp om det konservative mandat i Østjylland, men efter en fintælling var det Mona Juul, der beholdt sin plads på borgen med 3695 personlige stemmer. For hende er forandringen fra før valget og efter derfor ikke så stor.

- Jeg beholder mandatet i Østjylland og fortsætter det politiske arbejde i Folketinget. Mange mange tak for alle stemmerne. Tak for den hjertelige og varme opbakning jeg møder alle steder. Tak for at give mig lov til fortsat at mose på for Danmarks ve og vel. Det er en en kæmpe ære, skriver Mona Juul på Linkedin.

Her nedenfor kan du se, hvordan det gik tre af hendes konkurrenter.

Debutanten Ulrik Knudsen er tilbage i banken

Ulrik Knudsen med partiformand for Danmarksdemokraterne Inger Støjberg under valgkampen. Privatfoto

På landsplan gik folketingsvalget strygende for Danmarksdemokraterne, men i Østjyllands Storkreds rakte stemmerne kun til et enkelt mandat, der gik til Hans Kristian Skibby. Det betyder, at den lokale erhvervsprofil Ulrik Knudsen ikke fik en plads i folketinget.

- Så nu er jeg tilbage i banken (som erhvervschef i Sydbanks erhvervsafdeling i Aarhus, red.), hvor jeg er glad for at være – jeg er begunstiget af at være i kontakt med mange forskellige virksomheder og erhvervsfolk igennem mit job, hvilket jeg synes er meget spændende, fortæller Ulrik Knudsen til Erhvervsliv Aarhus.

Han fik 1153 personlige stemmer ved valget, og selvom han ikke blev valgt ind, er han ikke skuffet over resultatet.

- Jeg kendte præmissen, da jeg stillede op. Der er over 1000 kandidater, der stiller op, og der er kun 179 pladser. Jeg er glad for, at jeg gjorde det, og at jeg har været med til at opleve valgkampen på tætteste hold. Og så er jeg tilfreds med min egen indsats. Jeg ved, at jeg har gjort alt, hvad jeg kunne. 

Hvad har du lært af dit kandidatur?

- Det sjove ved et valgresultat er, at man jo ikke ved, hvad det er, man har gjort rigtigt. Så jeg ved ikke, hvad der har skabt mit resultat. Men det er noget af det, vi skal kigge nærmere på her efterfølgende ved at se på stemmetal for de enkelte områder.

Inden Ulrik Knudsen kastede sig ud i politik, var han blandt andet kendt for at være meget aktiv på Linkedin, hvor han har et stort netværk, og den platform har han brugt aktivt under valgkampen.

Hvad skal der ske med din profil nu?

- Nu hvor jeg er tilbage i job, så er jeg også tilbage på Linkedin i den gamle gænge. Jeg har allerede på min første dag retur delt det første opslag fra banken, og nu vil jeg gå tilbage til at fortælle historier fra virksomheder, som jeg har gjort hidtil. Og ind i mellem dele nogle holdninger.

Stiller du op igen?

- Det er fortsat for tæt på, det har været to en halv meget spændende og hektiske måneder. Lige nu rydder vi op, der er blandt andet 3000 valgplakater, der skal tages ned, og så skal hele oplevelsen lige synke ind. Så jeg har ikke tænkt på, eller forholdt mig til det endnu.

Venstreprofilen Heidi Bank: Jeg vil fortsat gerne gøre gavn

Heidi Bank har siddet i folketinget siden 2019, hvor hun blev valgt ind for første gang, og hvor hun har været boligordfører for Venstre. Foto: Martin Sylvest

Heidi Bank blev sendt ud af folketinget i sidste uge, da hun tabte det interne kapløb om de tre østjyske mandater, der gik til Jakob Ellemann-Jensen, Michael Aastrup Jensen og Troels Lund Poulsen. Nu står verden åben, som hun selv beskriver det, for den 50-årige aarhusianer, der har en fortid som selvstændig ejendomsmægler, inden hun kastede sig over først kommunalpolitik og siden den nationale arena.

- Jeg ved ikke, hvad der skal ske. Lige nu vil jeg bare tage det roligt og så se på mulighederne. Der er et meget højt tempo i politik, så det giver mening for mig lige at mærke efter. Det er en bevidst refleksion om fremtiden, siger Heidi Bank til Erhvervsliv Aarhus.

- Når man fører valgkamp, er det med 100 kilometer i timen til kontrasten med ikke at have nogle planer, så det skal man lige vende sig til. Jeg ryddede mit kontor på Christiansborg torsdag efter valget, så det er hurtig ekspedition.

Hvad vil du gerne?

- Jeg vil fortsat gerne gøre gavn og bidrage. I politik arbejder man netop med det at skabe forandringer i samfundet. Jeg føler helt sikkert, at der er noget, jeg ikke har fået gjort færdigt i forhold til bæredygtighed i byggeriet, og hvordan vi sikrer den grønne omstilling i byggesektoren. Det er svært at slippe.

Stiller du op igen?

- Det har jeg ikke taget stilling til, men jeg har ikke mistet lysten til politik. Så det kommer an på, hvad fremtiden bringer også i forhold til et job, og så afhænger det af kredsen. Men jeg er ikke afvisende.

Advokaten Tobias Grotkjær Elmstrøm bragede ind i Folketinget

- Nu er jeg en af 179 medlemmer af Danmarks Folketing – det er en kæmpe ære, og jeg glæder mig til at komme i gang med arbejdet for et endnu bedre Danmark, skriver Tobias Grotkjær Elmstrøm på Facebook. Foto: Morten Pape

Tobias Grotkjær Elmstrøm kan prale med 4085 personlige stemmer, og dermed stod det hurtigt klart, at han var sikret en plads i Folketinget for Moderaterne.

- Jeg har meget at lære. Jeg har ikke været i politik før og har ikke været medlem af et parti. Det bliver noget helt andet. Der er mange nye ting for mig, men det er rigtig sjovt at være med, fortalte Tobias Grotkjær Elmstrøm på valgnatten til Lokalavisen.

Den 40-årige advokat driver til daglig sit eget advokatfirma med 37 ansatte, og det er planen, at han skal fortsætte med det.

- Det, der er tesen i Moderaterne, er, at vi er rigtige mennesker med faglighed fra forskellige områder, og at det er vigtigt, at vi bevarer tilknytningen til vores forskellige respektive arbejdsområder. Det betyder også, at jeg fortsat skal drive min forretning, men det er klart, at jeg ikke kan gøre det på samme måde, som jeg gør nu.

- Jeg kommer ikke til at køre lige så meget på i min advokatforretning. Det er alligevel blevet en så stor organisation, at den er ret selvkørende. Når jeg er på Christiansborg, er det det, jeg skal have fokus på. Så må jeg nogle gange arbejde på nogle skæve tidspunkter, sådan som det også fungerer nu og har gjort det i lang tid, har han tidligere fortalt til JP Horsens.

Jesper Lykkeskov er manden bag Form Plus, som i oktober blev begæret konkurs og senere reddet. Foto: Form Plus

Jesper gik konkurs, og siden har han arbejdet i døgndrift: - Jeg har spurgt mig selv, om det var det værd at redde virksomheden

Det var de stigende priser på materialer, der i sidste ende gjorde, at Jesper Lykkeskov var nødt til at erklære sin køkkenvirksomhed Form Plus konkurs.

Form Plus solgte ellers pænt sidste år. Men Jesper Lykkeskov måtte se sit livsværk smuldre alligevel. I sidste øjeblik lykkedes det for ham at finde en løsning, hvor en ny ejerkreds købte sig ind og overtog firmaet.

Det betyder, at han ikke længere ejer noget, men alligevel har de sidste måneder budt på masser af arbejdstimer for Jesper Lykkeskov. For selvom det er kommet med en høj pris, har det været det hele værd, siger han til Skåde-Højbjerg-Holme.

Det har været ren overlevelse i de sidste tre måneder for Jesper Lykkeskov, der startede virksomheden Form Plus, der gik konkurs og blev reddet i sidste øjeblik.

KONKURS: - Lige to sekunder, så skal jeg være der, siger Jesper Lykkeskov med telefonen i hånden og airpods i ørerne, inden han med hastige skridt går op ad trappen til sit kontor.

Han har hevet en halv time ud af sit ellers travle program for at fortælle om noget, han meget gerne ville have været foruden.

For efterhånden en måned siden var kassen tom, og han måtte erklære sin virksomhed, Form Plus, konkurs. Inden da havde han i godt seks år leveret snedkerkøkkener til et hav af hjem.

- Vi har i år solgt for 25 millioner kroner, og det er jo et flot tal, men vi har ikke tjent penge nok, og det skyldes i høj grad de stigende priser. Når vi lukker en handel, der skal betales om tre måneder, kan jeg jo ikke komme og sige, at ”nå, nu steg træpriserne med 21 procent, det skal du betale”. Det hænger vi selv på, siger Jesper Lykkeskov.

Han havde faktisk en redningsplan klar. En investor stod klar til at spytte den nødvendige økonomi ind i firmaet og på den måde redde det fra konkurs.

- Men fire dage før vi skulle betale løn, trak investoren sig. Det trak tæppet væk under os, og så kunne vi ikke undgå at gå konkurs.

Utilfredse kunder

Som det så ofte er, når en virksomhed går konkurs, så er der nogle, der kommer i klemme. Nogen der har et eller andet til gode hos forretningen, som ikke kan leveres, hvis nøglen drejes om.

I dette tilfælde har flere kunder købt og betalt et køkken, som de ikke ville kunne få, hvis Form Plus endegyldigt lukkede og slukkede.

Form Plus laver såkaldte Ikea-hacks – køkkener med indmad fra Ikea men med snedkerlavede fronter. Foto: Form Plus

Men det har Jesper Lykkeskov ikke gjort. En gruppe på syv investorer, hvor to af dem havde et mindre ejerskab i det gamle selskab, har købt virksomhedens navn og udstillinger og investeret penge i at hjælpe de kunder, der er kommet i klemme. Det er derfor, Jesper Lykkeskov fortsat spæner rundt mellem udstillingskøkkenerne.

- Vi har kontaktet alle kunder for at hjælpe dem, så de trods alt får noget for deres penge, der ellers var tabt i konkursen, siger Jesper Lykkeskov.

På Trustpilot får Form Plus med Jesper Lykkeskovs egne ord mange tæsk af utilfredse kunder, der føler sig snydt. Andre anklager virksomheden og Jesper Lykkeskov for at svindle, fordi virksomheden gik konkurs og er startet op igen i et nyt selskab.

- Men der er ikke trukket så meget som en krone ud af det gamle selskab, og der er blevet puttet flere penge i virksomheden lige inden konkursen. Det sender et signal om, at vi ville redde det. Og de ekstra penge, der er investeret nu, går til nye køkkener hos de kunder, der er kommet i klemme.

Ren overlevelse

De sidste tre måneder har ikke ligefrem været de sjoveste i Jesper Lykkeskovs tid som ejer af køkkenfirmaet.

- Jeg er ikke helt kommet mig over det endnu, for det har været overlevelseskamp i tre måneder nu. Jeg har arbejdet i døgndrift og stort set ikke set mine børn, fordi jeg så gerne vil redde det og sørge for, at kunderne mister mindst muligt, siger han.

Jesper Lykkeskov ejer dog ikke længere noget af forretningen. Nu er han ”bare” ansat som direktør.

- Selvfølgelig var det sjovere at eje det, men for mig er det vigtigste, at Form Plus består, og at jeg stadig er med på rejsen.

Form Plus kommer stadig til at ligge i lokalerne på Grumstolsvej: Foto: Christian Gnutzmann

Og der er noget, der tyder på, at rejsen får lov til at fortsætte, selvom den egentlig var slut med konkursen. Men med nye investeringer og fortsat nye kunder i butikken, tror Jesper Lykkeskov på en fremtid.

- Konceptet holder 100 procent, og jeg tror, at Ikea-hack er kommet for at blive. Investorerne redder jo heller ikke firmaet bare for at lukke det igen.

Har det været det hele værd?

Der har været mange lange arbejdsdage for Jesper Lykkeskov på det seneste. Fra fem om morgenen til 22 om aftenen.

Og når han har sat sig i bilen et par timer før midnat, har han ikke kunnet undgå at stille sig selv det helt store spørgsmål.

- Jeg har spurgt mig selv, om det var det hele værd at redde virksomheden med det store arbejde og med de utilfredse kunder, som vi jo har prøvet at hjælpe.

Hvad er du så kommet frem til?

- At selvfølgelig skal det reddes. Der er heldigvis også en overvejende del, der synes, vi er hæderlige, og vi har også mange glade kunder, siger Jesper Lykkeskov.

Kan det ske igen?

Den turbulente tid, som virksomheden har været igennem og stadig er på vej ud af, har kostet i alt to stillinger.

Det har samtidig betydet, at Form Plus har lukket en af de tre fysiske forretninger. Foruden butikken på Grumstolsvej ligger Form Plus i København, og indtil for nyligt har virksomheden også været i Lyngby, men den afdeling er lukket.

Det store spørgsmål er nu, om man som kunde på køkkenmarkedet trygt kan gå til Form Plus uden at frygte for at blive fanget i en ny konkurs.

- Jeg har fået en bestyrelse over mig med kompetente erhvervsfolk, som kan hjælpe mig med det strategiske, og vi har ansat en til at holde øje med nøgletal, og så har vi tilpasset budgettet til den kommende tid, hvor vi måske ser lidt afmatning, så jeg tror meget på en fremtid, siger Jesper Lykkeskov.

Publico sætter nye rekorder, Jysk-medarbejderne får bonus og DLA Piper klar med ny lønmodel

Her får du fire udvalgte nyheder fra virksomhederne i Aarhus.

Kommunikationsbureau sætter rekord i 21. vækstregnskab

Kontaktchef Thomas Mandrup, bureauchef Thomas Wilhelmsen, udviklingschef Liv Soelberg Andersen og direktør Uffe Lyngaae har siden 2021 udgjort ejerkredsen i Publico. Pressefoto

Kommunikationsbureauet Publico har præsteret 15 procent vækst og rekordresultat i regnskabsåret 2021-2022. Driftsresultatet på 3,3 mio. kroner efter udbetaling af 600.000 kroner i overskudsbonus er det klart bedste i bureauets historie.

- Vi er rigtig stolte af at have kombineret rekordhøj medarbejdertilfredshed med rekordhøj omsætning og indtjening. Det er måske lidt en floskel at sige, at tilfredse medarbejdere har skabt mere tilfredse kunder, som derfor har købt mere hos os. Men det er faktisk sådan, vi selv fortolker vores medvind. Vi har - som det største bureau i vores kategori uden for København - en klar strategi om at tiltrække og fastholde de dygtigste medarbejdere, siger Uffe Lyngaae, direktør i Publico, i en pressemeddelelse.

Jysk belønner medarbejderne med bonus

Bonussen er baseret på den omsætningsfremgang, butikken har haft i forhold til året før. Af samme grund er der forskel på størrelsen af bonussen fra butik til butik. Pressefoto

Trods et udfordrende år har Jysk-medarbejdernes indsats udløst bonusser igen i år. For butiksmedarbejderne har den samlede bonusudbetaling været på 1,9 millioner kroner, som er blevet fordelt blandt medarbejderne i 36 af de i alt 110 butikker i Danmark. I gennemsnit har hver medarbejder, der har modtaget bonus, fået udbetalt 6100 kroner.

- Jeg er glad for, at vi igen i år kan udbetale salgsbonus til vores medarbejdere. Der er noget færre, som får bonus i år end tidligere, men det er heller ingen hemmelighed, at det har været et udfordrende år – også for Jysk. At kunderne generelt køber lidt mindre end før, skyldes formentlig, at folk holder lidt mere på pengene i usikre tider, siger Bo V. Andersen, country manager i Jysk.

DLA Piper giver de ansatte mulighed for at droppe bonus- og timeræset

Et af verdens største advokatfirmaer DLA Piper har i Aarhus til huse i Dokk1 Foto: Axel Schütt

Fra årsskiftet vil DLA Piper give de ansatte mulighed for at droppe bonus- og timeræset. Med de nye vederlagsmodeller tilbydes, at jurister og advokater fremover kan hoppe på den model, der passer bedst til deres livssituation. Ideen til at lave nye vederlagsmodeller kom fra medarbejderne. Det skriver Finans.

- Der var en yngre medarbejdergruppe, der kom og spurgte os i ledelsen, om det ikke var på tide, vi begyndte at tænke lidt ud af boksen og tænke på fleksibilitet, fortæller Martin Lavesen, country managing partner og formand for Advokatsamfundet.

Rasmus Thingholm, formand for Djøf Advokat, håber, at resten af branchen følger trop i forhold til at tilbyde forskellige modeller.

Erhvervsliv Aarhus har tidligere talt med DLA Piper om udfordringer med den nye generation af advokater, det kan du læse her.

Aura investerer i innovativ solcelleteknologi

Bag Over Easy Solar AS står selskabets stifter Trygve Mongstad og et mindre team med stærke kompetencer indenfor udvikling af solenergi og bæredygtige løsninger. Selskabet vandt tidligere i år den europæiske pris SolarPower Europe Startup Award 2022. Pressefoto

Aura koncernen er gået ind med en hjælpende investeringshånd i den norske startup Over Easy Solar.

Over Easy Solar har udviklet en ny type solcelleløsning, der er særligt velegnede til flade, grønne tage med lav bæreevne, og dermed er særdeles velegnede til de mange bygninger, der i dag ikke kan få monteret konventionelle solceller på taget.

- Over Easy Solar har en unik løsning på et unikt problem. De løser et højaktuelt behov inden for grøn omstilling og tagbaserede solceller med et innovativt produkt. Vi tror på, det her er én af fremtidens innovative solcelleløsninger, og Over Easy Solar kan hjælpe kunder verden over med at producere deres egen energi, siger Martin Schorling Overgård, Head of Aura Ventures.