Rejsedirektør måtte sige farvel til hver anden medarbejder: Vi havde gerne undværet corona
Jysk Rejsebureau blev tvunget ned og skrabe bunden, da covid-19 overtog magten og satte dagsordenen i hele verden i næsten to år. Det var en meget svær tid at arbejde i rejsebranchen.
- Det var hårdt. Alle gik og sagde, at det går over. Ja, men hvor lang tid tager det? Når vi ikke vidste, hvor lang tid det skulle stå på, var vi nødt til at se, hvad det var for en risiko, vi havde som virksomhed, fortæller direktør Niels Amstrup.
Til trods for hjælpepakker og lønkompensation, så blev det hurtigt nødvendigt at sikre virksomhedens overlevelse, og det betød et farvel til hver anden medarbejder.
I denne artikel giver Niels Amstrup et ærligt indblik i den virkelighed, Jysk Rejsebureau oplevede under corona-pandemien.
TURISME: 11. marts 2020. Statsministeren holder pressemøde, og budskabet er helt klart; corona er blevet en trussel mod folkesundeheden, så nu lukker hun Danmark ned.
- Vi var lidt i chok, fortæller direktør i Jysk Rejsebureau, Niels Amstrup om den skæbnesvangre aften, der skulle vise sig at få en enorm betydning for rejsebureauet.
I de følgende dage blev der travlt på kontoret.
- Vi blev kimet ned af kunder, der befandt sig ude i verden og ville vide, om de skulle rejse hjem nu eller kunne færdiggøre rejsen. Derudover glødede telefonen med alle de kunder, der ville aflyse deres kommende rejser.
Sådan gik den første tid, hvor alle medarbejderne selvfølgelig var hjemsendt, men efter presset havde lagt sig, blev der pludselig meget stille, for der kom ingen nye bestillinger på rejser ind.
Kampen for overlevelse
Jysk Rejsebureau sælger primært pakkerejser og er derfor underlagt pakkerejseloven, der giver kunderne mulighed for at få refunderet hele deres rejse. Derfor var planen i den første tid at sørge for at hjælpe kunderne bedst muligt og ellers blot at henholde sig til lovgivningen.
- Vi prøvede selvfølgelig at redde noget cashflow ved at tilbyde kunderne et gavekort med fem procent ekstra i forhold til rejsens værdi i stedet for at få rejsen refunderet. Det havde vi heldigvis succes med.
Men generelt var der langt i mellem succeserne i 2020, og da den første tids kaos havde lagt sig, begyndte Niels Amstrup sammen med sit team at kigge lidt længere frem. Selvom tingene lysnede lidt op imod sommeren, så var corona ikke væk, og det var fortsat ikke muligt at rejse ud i verden.
Derfor blev det nødvendigt at trimme organisationen ved at opsige halvdelen af medarbejderne. Det lykkedes at klare en del af opsigelserne ved frivillig afgang, men en større fyringsrunde var uundgåelig.
- Det var en voldsom tid og noget, vi aldrig har prøvet før. Vi har aldrig prøvet masseafskedigelser og forhandlinger med fagforeningerne, fortæller rejsedirektøren og fortsætter:
- Det var hårdt. Alle gik og sagde, at det går over. Ja, men hvor lang tid tager det? Når vi ikke vidste, hvor lang tid det skulle stå på, var vi nødt til at se, hvad det var for en risiko, vi havde som virksomhed. Akkurat som når kabinetrykket falder i et fly, hvor man skal give sig selv ildmaske på, før man redder andre, så måtte vi prøve at sikre virksomhedens overlevelse på den lange bane.
Mens vi venter
Det var en svær proces at sige farvel til hver anden medarbejder. Selvom de forsøgte at gøre det på den bedst mulige måde, så kom det som et stort chok for nogle, der blev meget fortørnede over opsigelsen, hvor andre bedre kunne se ræsonnementet, fordi der p.t. ikke var noget at lave i rejsebureauet.
Telefonen ringede ikke, og der kom ingen bestillinger ind om nye rejser fra nettet. Hvad skulle de tilbageværende 50 medarbejdere lave, mens de ventede på, at coronaen skulle drive over?
- Derfor begyndte vi at snakke om, hvad der ville ske, hvis vi nu begyndte at vise kunderne rundt i Danmark?
Som sagt så gjort, og Jysk Rejsebureau fik fin succes med vandreture i Molsbjerge, skonnert-sejlads i Limfjorden, flerdagsture til Thy og meget andet.
- Det betød, at den nødbemanding, vi var nede på, havde noget at foretage sig, så vi kunne bevare en sund mental tilstand, for ellers var vi blevet skøre. Og det gav os igen en kontakt med kunderne.
Udover den nye typer af rejser i Danmark gav god beskæftigelse for de ansatte, så var det også med til at sikre lidt økonomi i virksomheden. Selvom der var hjælpepakker og lønkompensation, så var corona-pandemien ualmindelig dyr for virksomheden, der endte 2020 med en negativ omsætning og en egenkapital, der var helt væk.
Alarmberedskab
Kontoret i Sct. Oluf Gade var gabende tomt, da coronaen rasede. Alle medarbejdere var sendt hjem, og selv da tingene begyndte at lysne lidt i 2021, valgte virksomheden fortsat at arbejde mest muligt hjemmefra for at undgå, at hele afdelinger blev lagt ned, hvis én fik corona. Med de mange afskedigelser var bemandingen jo stærkt reduceret og fremtiden fortsat meget usikker.
- For os der var tilbage efter de mange afskedigelser, gik der lang tid, før vi begyndte at tro på fremtiden igen. Og vi skulle faktisk helt frem til oktober 2021, hvor corona-restriktionerne var ophævet, før vi igen mærkede en efterspørgsel fra kunderne.
Som direktør og førstemand oplevede Niels Amstrup, at det var svært at holde gejsten igennem pandemien.
- Jeg tror, min hustru synes, jeg var mindre sjov at være sammen med, for jeg var nok lidt indædt bitter over hele perioden. Det var en situation helt ude af vores kontrol og ingen vidste, hvor vi ville lande bagefter.
- Som virksomhed var vi alle i en form for konstant alarmberedskab. For hele tiden blev tingene lavet om, strammet eller forlænget. Så vi kørte virkelig på pumperne, og der var ikke nogle gode råd, der kunne bringe os igennem. Vi klemte bare ballerne sammen.
Post corona
Det er tydeligt, at Niels Amstrup på ingen måder ser tilbage på knap to års nedlukninger, restriktioner og usikkerhed med glæde. Selvom man siger, at der kommer noget godt ud af alle kriser, så er det ikke sådan, han ser på det.
- Jeg synes ikke, corona har efterladt et eftermæle, som man kan sige, at det var vi aldrig kommet frem til, hvis ikke vi havde oplevet det. Jeg ville på alle måder gerne have været det foruden.
- Men vi har lært, at vi er gode til omstilling, og vi er innovative. Så når noget går galt et sted, så kan vi hurtigt lave det om. På en måde har vi måske lært noget indadtil, men det ændrer ikke ved, at jeg godt kunne have undværet det.
I dag er rejsebureauet tilbage for fuld styrke. En del af de afskedigede medarbejdere er blevet genansat, og flere nye er kommet til, så de nu er oppe på 115 ansatte i alt, hvilket er 15 mere, end inden pandemien slog benene væk under rejsebranchen.