Fire kvinder fortæller om grænseoverskridende adfærd på Linkedin
LINKEDIN: Det sociale medie beskriver sig selv som et erhvervsorienteret, socialt netværk. For de fleste er det sociale medie også et digitalt netværk, hvor vi mødes om vores arbejde, vores faglighed og hvor vi dyrker de professionelle relationer.
Men sådan er det ikke for alle, og det er blevet et stigende problem for særligt kvinder på Linkedin. Her oplever de en grænseoverskridende adfærd, der læner sig op ad digital chikane, fra mænd, som kontakter kvinderne via private beskeder.
Dermed bliver den professionel platform lige pludselig alt andet end professionel, når de personlige beskeder eller kommentarerne bliver upassende i en professionel relation. Erhvervsliv Aarhus har talt med fire kvinder, der alle kender til fænomenet, og her deler de deres oplevelser.
Sarah Jarsbo: Det gav en ubehagelig følelse i maven
- Jeg har oplevet en håndfuld gange, at mænd skriver med en helt anden dagsorden, end den de lægger ud med. Hvor det bliver mere og mere subtilt, at de vil noget andet, siger Sarah Jarsbo.
Hun er selvstændig konsulent inden for byudvikling, og det er særlig i forbindelse med hendes egen virksomhed, at de uønskede henvendelser kommer.
På et tidspunkt fik hun en henvendelse fra en mand, der ville gøre brug af hende til en kortere ansættelse.
- Det begyndte med, at han tog kontakt i en privat besked, måske fordi jeg stod på Linkedin som åben for opgaver. Men ret hurtigt tog samtalen en underlig drejning. Han spurgte til, hvordan jeg havde det med, at han sidder i kørestol, og hvordan jeg ville have det med at hjælpe ham.
- Så lige så stille rykkede samtalen over i noget, der handlede om hans krop. Der kom ingen direkte tilbud, men det blev mere og mere mærkeligt. Og til sidst ville han vise mig et billede i forlængelse af hans fokus på hans krop eller have et videomøde med mig. Og det var her, jeg stod af, fordi jeg fornemmede, at der var noget fordækt.
Herefter slettede hun korrespondancen og forlod samtalen.
- Det gav mig en urolig fornemmelse i maven. Jeg synes, at det var ubehageligt, at jeg blev kontaktet på denne måde og ret mærkeligt på Linkedin og måske blot ud fra mit billede. Hvorfor var det lige mig, han skrev til?
- Jeg blev faktisk vred over det, da LinkedIn er et erhvervsorienteret socialt netværk, så det chokerer mig faktisk i højere grad, når det finder sted på denne platform.
Oplevelsen har ikke påvirket hendes brug af Linkedin, men det er kun, fordi hun bevidst ikke har ladet sig begrænse efterfølgende.
- Jeg er nok mere varsom med, hvordan jeg kommunikerer i private beskeder og spørger hurtigere ind til en tydelig kommunikation, hvis ikke den finder sted. Og ellers så lukker jeg den type henvendelse meget hurtigere i dag, fortæller Sarah Jarsbo.
Ane Stürup: Jeg finder mig ikke i det længere
Ane Stürup er en af de kvinder, der har modtaget indtil flere beskeder, der kan beskrives som grænseoverskridende.
- Jeg har fået henvendelser, der har gået på alt muligt andet end det faglige. For eksempel om vi skal knalde, fortæller Ane Stürup.
Hun er til daglig direktør og investor, og hendes oplevelser ligger nogle år tilbage, før Linkedin havde nået den størrelse i Danmark, som det har i dag med over 2,5 millioner brugere.
- Til et netværksarrangement hilste jeg på en mand, som så connectede med mig på Linkedin efterfølgende. Han skrev så til mig, at jeg er mega fræk, og så sendte han et dick pic.
- Jeg sagde nej tak og lukkede det ned. Men jeg blev helt vildt indigneret over det.
I en periode oplevede Ane Stürup de uønskede henvendelser i en sådan grad, at hun begyndte at se på, om hun selv gjorde noget forkert, for at få det stoppet.
- Men det var jo aldrig min skyld, det er bare en uønsket opmærksomhed. Linkedin er ikke en datingplatform. Man er der med sin profession og faglighed, men det, at man bliver betragtet mere som sit køn, er bare krænkende. Det kan også ske på en arbejdsplads, men der har man mulighed for at føle hinanden på tænderne, det kan du ikke digitalt.
Ane Stürups oplevelser ligger i den grove ende af skalaen, men hun føler sig ikke som et offer, og selvom det var nærliggende at offentliggøre nogle af de mest ekstreme beskeder, så har hun ikke noget behov for at sende folk i gabestok
- Jeg kan blive irriteret over, at jeg skal bruge tid på at afvise de her mænd. Men det er sådan, jeg håndterer det i dag, jeg siger fra med det samme og lukker den ned. Og så vil jeg ikke give mig selv mundkurv på i forhold til, hvad jeg ellers deler på Linkedin.
- Og så er der en opfordring til kvinder generelt om at sige fra også på Linkedin. Det er ligesom, når man afviser telefonsælgere, det kan man også gøre i sit Linkedin-feed. Det er okay at smide folk ud, hvis ikke de kan opføre sig ordentligt.
Mette Elbert: Det var i den grad upassende
Mette Ebert vil gerne holde det professionelle og det private adskilt, men det har vist sig svært, når der pludselig kommer en uønsket henvendelse i indbakken på Linkedin.
- Den her uopfordrede indgang via det professionelle netværk er bare helt forkert, siger hun.
Hun tilføjer:
- Og det er vigtigt for mig at sige, at jeg har aldrig følt mig krænket. Det er mere en undren over, hvad den mand tror, der kommer ud af den henvendelse.
Mette Ebert er til daglig COO hos softwarevirksomheden Inspectly, og hun har oplevet, at henvendelser fra Tinder rykkede ind på Linkedin. Det var i en periode, hvor hun var single, at en bestemt mand havde set hende på dating-appen. Hun havde afvist ham, fordi hun ikke var interesseret, men den interesserede beundrer fandt frem til hende på Linkedin, og skrev derfor en privat besked til hende.
- Det var grænseoverskridende, for det havde jeg bare ikke bedt om. For jeg havde jo på en eller anden måde sagt nej tak ved ikke at matche med ham på Tinder.
Mette Ebert fik sagt pænt nej tak til den ivrige beundrer og hørte derfra ikke mere fra ham. Men hun er ærgerlig over, at den type henvendelser skal rykke ind på det ellers faglige Linkedin.
- Der er forskel på, hvordan man oplever god tone i et professionelt netværk. For mig er det ikke god tone at invitere en ud, man aldrig har mødt.
Hun synes ikke, at det var en ubehagelig besked, hun fik fra den ihærdige mand, og som udgangspunkt er hun heller ikke modstander af, at man kan møde sin udkårne i en professionel sammenhæng. Mette Ebert mener blot, at der skal være mulighed for at vise en gensidig interesse, før man tager det skridt.
- Det er ikke uvenlige eller grænseoverskridende beskeder, jeg har fået. De kommer helt sikkert et godt sted fra, men de er bare helt misforstået. For jeg har ikke inviteret til det eller vist nogen interesse den anden vej. Grænsen går der, det er ikke en datingplatform, så det skal ikke finde sted på Linkedin, slutter Mette Ebert.
Greete Eluri: De ting, han skrev til mig, ville man aldrig sige i virkeligheden
-Jeg kan huske, jeg tænkte, at det her er lige groft nok. Det her ville jeg aldrig skrive til en person, jeg ikke kender, uanset om det er en kvinde eller en mand.
Greete Eluri arbejder til daglig som karriererådgiver, og hun er derfor en af dem, der bruger Linkedin meget aktivt i sit arbejde. Med en profil med over 5000 følgere har hun også et stort netværk og er ret synlig på platformen.
For hende ligger de dårlige oplevelser på Linkedin nogle år tilbage. Hun var jobsøgende og blev i den forbindelse kontaktet af en mand, der var interesseret i at gøre af brug af hende til en konsulentopgave.
- Jeg talte med ham i telefonen på et tidspunkt, hvor han fortalte, at han var ved at blive skilt, og jeg tænkte, det var lidt mærkeligt at fortælle. Men efterfølgende tog beskederne på Linkedin en drejning og blev mere og mere upassende. Det var søde ord og mange kærlige emojis.
Dråben, der fik bærret til at flyde over for 33-årige Greete Eluri, var, da hun i forbindelse med EM i fodbold havde delt en video på Linkedin, hvor hun heppede på Danmark.
- Her skrev han til mig i en privat besked, at han er vild med mig, og at min kæreste er en heldig mand med en blinkesmiley. Det var et skridt for meget for mig, for det var ikke en person, jeg har mødt i virkeligheden, og vi kender slet ikke hinanden.
Efterfølgende blokerede Greete Eluri manden. Det er nu lidt over et år siden.
I dag ærgrer hun sig dog over, at hun ikke konfronterede ham med den upassende adfærd, fordi hun er bekymret for, om han bare har flyttet den til den næste kvindes indbakke. Igennem tiden har hun oplevet flere upassende henvendelser fra forskellige mænd, og som udgangspunkt har hun slettet beskederne og blokeret personen, men den fremgangsmåde fortryder hun i dag.
- Linkedin er ikke Tinder. Og de skal vide, at det, de gør, er forkert. For hvis ikke vi siger noget, så er der heller aldrig noget, der ændrer sig. Det er også derfor, jeg har valgt at stå frem, fordi hvis jeg kan hjælpe andre til at håndtere det her problem, så er det, det hele værd.
Det kan lyde uskyldigt med meget kærlige beskeder i indbakken, men når opmærksomheden er uønsket, er det ikke smigrende.
- Det er nogle oplevelser, der er svære at slippe, fordi det ikke er okay. Så man kommer til at bruge tankevirksomhed på dem, uanset om man vil det eller ej, siger Greete Eluri.