Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Sarah Jarsbo (t.v), Greete Eluri, Mette Ebert og Ane Stürup har alle mødt den grænseoverskridende adfærd på Linkedin. Foto: Anna Marin/privatfoto

Digital chikane er rykket ind på Linkedin

Digital chikane kan defineres som ubehagelige og uønskede digitale henvendelser. Fælles for dem er, at de er ubehagelige, grænseoverskridende og invaderende.

Så når et stort antal kvinder modtager private beskeder på Linkedin som 'jeg er vild med dig', 'vi to må bare mødes' eller 'skal vi knalde?', så kan det sidestilles med digital chikane.

Problemet her er, at det er en uønsket opmærksom, som ingen af kvinderne har bedt om, og som de slet ikke ønsker skal blandes sammen med deres professionelle netværk.

Jeg har talt med fire kvinder fra det aarhusianske erhvervsliv, der uafhængigt af hinanden fortæller, at de har oplevet den uønskede og grænseoverskridende opmærksomhed på Linkedin. Og i dagens nyhedsbrev deler de alle deres oplevelser.

Set udefra kan det være svært at forstå, hvorfor den her problematik overhovedet opstår, for jeg tror, de fleste er enige om, at Linkedin ikke er en datingplatform.

Men det handler om, at vand finder vej, fortæller Abelone Glahn, der er ekspert i arbejdsrelateret digital chikane.

- Vi bliver nødt til at tale om den lille chikane, vi møder i arbejdslivet. Også den er uacceptabel. Ikke kun trusler, men også de uønskede frierier, siger Abelone Glahn, der giver flere perspektiver på problematikken og ikke mindst nogle gode råd til at undgå dem.

God læselyst - og god weekend.

Bliv abonnent på Erhvervsliv Aarhus

Hvis du ikke allerede er abonnent på Erhvervsliv Aarhus, vil vi gerne have dig med på holdet.

Skriv til salg@erhvervslivaarhus.dk, så finder vi en løsning, der passer til dig og din virksomhed. Eller køb din egen direkte adgang her.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Greete Eluri (øverst tv.) Sarah Jarsbo, Mette Ebert og Ane Stürup har alle oplevet grænseoverskridende adfærd på Linkedin. Privatfoto

Fire kvinder fortæller om grænseoverskridende adfærd på Linkedin

LINKEDIN: Det sociale medie beskriver sig selv som et erhvervsorienteret, socialt netværk. For de fleste er det sociale medie også et digitalt netværk, hvor vi mødes om vores arbejde, vores faglighed og hvor vi dyrker de professionelle relationer.

Men sådan er det ikke for alle, og det er blevet et stigende problem for særligt kvinder på Linkedin. Her oplever de en grænseoverskridende adfærd, der læner sig op ad digital chikane, fra mænd, som kontakter kvinderne via private beskeder.

Dermed bliver den professionel platform lige pludselig alt andet end professionel, når de personlige beskeder eller kommentarerne bliver upassende i en professionel relation. Erhvervsliv Aarhus har talt med fire kvinder, der alle kender til fænomenet, og her deler de deres oplevelser.

Sarah Jarsbo: Det gav en ubehagelig følelse i maven

Sarah Jarsbo er 40 år, selvstændig konsulent, samt forkvinde for Foreningen Sydhavnen. Hun er uddannet i ledelses- og organisationsudvikling fra VIA. Foto: Anna Marin

- Jeg har oplevet en håndfuld gange, at mænd skriver med en helt anden dagsorden, end den de lægger ud med. Hvor det bliver mere og mere subtilt, at de vil noget andet, siger Sarah Jarsbo.

Hun er selvstændig konsulent inden for byudvikling, og det er særlig i forbindelse med hendes egen virksomhed, at de uønskede henvendelser kommer.

På et tidspunkt fik hun en henvendelse fra en mand, der ville gøre brug af hende til en kortere ansættelse.

- Det begyndte med, at han tog kontakt i en privat besked, måske fordi jeg stod på Linkedin som åben for opgaver. Men ret hurtigt tog samtalen en underlig drejning. Han spurgte til, hvordan jeg havde det med, at han sidder i kørestol, og hvordan jeg ville have det med at hjælpe ham.

- Så lige så stille rykkede samtalen over i noget, der handlede om hans krop. Der kom ingen direkte tilbud, men det blev mere og mere mærkeligt. Og til sidst ville han vise mig et billede i forlængelse af hans fokus på hans krop eller have et videomøde med mig. Og det var her, jeg stod af, fordi jeg fornemmede, at der var noget fordækt.

Herefter slettede hun korrespondancen og forlod samtalen.

- Det gav mig en urolig fornemmelse i maven. Jeg synes, at det var ubehageligt, at jeg blev kontaktet på denne måde og ret mærkeligt på Linkedin og måske blot ud fra mit billede. Hvorfor var det lige mig, han skrev til?

 - Jeg blev faktisk vred over det, da LinkedIn er et erhvervsorienteret socialt netværk, så det chokerer mig faktisk i højere grad, når det finder sted på denne platform.

Oplevelsen har ikke påvirket hendes brug af Linkedin, men det er kun, fordi hun bevidst ikke har ladet sig begrænse efterfølgende.

- Jeg er nok mere varsom med, hvordan jeg kommunikerer i private beskeder og spørger hurtigere ind til en tydelig kommunikation, hvis ikke den finder sted. Og ellers så lukker jeg den type henvendelse meget hurtigere i dag, fortæller Sarah Jarsbo.

Ane Stürup: Jeg finder mig ikke i det længere

Ane Stürup er 44 år, direktør og medejer af restaurant Baggården 22, derudover er hun partner i konsulentvirksomheden Servant, som arbejder med mærkbar ledelse. Foto: Kirsten Louise Laursen

Ane Stürup er en af de kvinder, der har modtaget indtil flere beskeder, der kan beskrives som grænseoverskridende.

- Jeg har fået henvendelser, der har gået på alt muligt andet end det faglige. For eksempel om vi skal knalde, fortæller Ane Stürup.

Hun er til daglig direktør og investor, og hendes oplevelser ligger nogle år tilbage, før Linkedin havde nået den størrelse i Danmark, som det har i dag med over 2,5 millioner brugere.

- Til et netværksarrangement hilste jeg på en mand, som så connectede med mig på Linkedin efterfølgende. Han skrev så til mig, at jeg er mega fræk, og så sendte han et dick pic.

- Jeg sagde nej tak og lukkede det ned. Men jeg blev helt vildt indigneret over det.

I en periode oplevede Ane Stürup de uønskede henvendelser i en sådan grad, at hun begyndte at se på, om hun selv gjorde noget forkert, for at få det stoppet.

- Men det var jo aldrig min skyld, det er bare en uønsket opmærksomhed. Linkedin er ikke en datingplatform. Man er der med sin profession og faglighed, men det, at man bliver betragtet mere som sit køn, er bare krænkende. Det kan også ske på en arbejdsplads, men der har man mulighed for at føle hinanden på tænderne, det kan du ikke digitalt.

Ane Stürups oplevelser ligger i den grove ende af skalaen, men hun føler sig ikke som et offer, og selvom det var nærliggende at offentliggøre nogle af de mest ekstreme beskeder, så har hun ikke noget behov for at sende folk i gabestok

- Jeg kan blive irriteret over, at jeg skal bruge tid på at afvise de her mænd. Men det er sådan, jeg håndterer det i dag, jeg siger fra med det samme og lukker den ned. Og så vil jeg ikke give mig selv mundkurv på i forhold til, hvad jeg ellers deler på Linkedin.

- Og så er der en opfordring til kvinder generelt om at sige fra også på Linkedin. Det er ligesom, når man afviser telefonsælgere, det kan man også gøre i sit Linkedin-feed. Det er okay at smide folk ud, hvis ikke de kan opføre sig ordentligt.

Mette Elbert: Det var i den grad upassende

Mette Ebert er 50 år, uddannet kontorassistent og har siden været voksenelev, samt haft flere lederstillinger. I dag er hun COO hos Inspectly og bestyrelsesmedlem hos Erhvervsforum Aarhus. Privatfoto

Mette Ebert vil gerne holde det professionelle og det private adskilt, men det har vist sig svært, når der pludselig kommer en uønsket henvendelse i indbakken på Linkedin.

- Den her uopfordrede indgang via det professionelle netværk er bare helt forkert, siger hun.

Hun tilføjer:

- Og det er vigtigt for mig at sige, at jeg har aldrig følt mig krænket. Det er mere en undren over, hvad den mand tror, der kommer ud af den henvendelse.

Mette Ebert er til daglig COO hos softwarevirksomheden Inspectly, og hun har oplevet, at henvendelser fra Tinder rykkede ind på Linkedin. Det var i en periode, hvor hun var single, at en bestemt mand havde set hende på dating-appen. Hun havde afvist ham, fordi hun ikke var interesseret, men den interesserede beundrer fandt frem til hende på Linkedin, og skrev derfor en privat besked til hende.

- Det var grænseoverskridende, for det havde jeg bare ikke bedt om. For jeg havde jo på en eller anden måde sagt nej tak ved ikke at matche med ham på Tinder.

Mette Ebert fik sagt pænt nej tak til den ivrige beundrer og hørte derfra ikke mere fra ham. Men hun er ærgerlig over, at den type henvendelser skal rykke ind på det ellers faglige Linkedin.

- Der er forskel på, hvordan man oplever god tone i et professionelt netværk. For mig er det ikke god tone at invitere en ud, man aldrig har mødt.

Hun synes ikke, at det var en ubehagelig besked, hun fik fra den ihærdige mand, og som udgangspunkt er hun heller ikke modstander af, at man kan møde sin udkårne i en professionel sammenhæng. Mette Ebert mener blot, at der skal være mulighed for at vise en gensidig interesse, før man tager det skridt.

- Det er ikke uvenlige eller grænseoverskridende beskeder, jeg har fået. De kommer helt sikkert et godt sted fra, men de er bare helt misforstået. For jeg har ikke inviteret til det eller vist nogen interesse den anden vej. Grænsen går der, det er ikke en datingplatform, så det skal ikke finde sted på Linkedin, slutter Mette Ebert.

Greete Eluri: De ting, han skrev til mig, ville man aldrig sige i virkeligheden

Greete Eluri er 33 år, hun er uddannet inden for international salg og marketing fra Erhvervsakademiet og har de seneste to år været ansat som karriererådgiver hos CA. Privatfoto

-Jeg kan huske, jeg tænkte, at det her er lige groft nok. Det her ville jeg aldrig skrive til en person, jeg ikke kender, uanset om det er en kvinde eller en mand.

Greete Eluri arbejder til daglig som karriererådgiver, og hun er derfor en af dem, der bruger Linkedin meget aktivt i sit arbejde. Med en profil med over 5000 følgere har hun også et stort netværk og er ret synlig på platformen.

For hende ligger de dårlige oplevelser på Linkedin nogle år tilbage. Hun var jobsøgende og blev i den forbindelse kontaktet af en mand, der var interesseret i at gøre af brug af hende til en konsulentopgave.

- Jeg talte med ham i telefonen på et tidspunkt, hvor han fortalte, at han var ved at blive skilt, og jeg tænkte, det var lidt mærkeligt at fortælle. Men efterfølgende tog beskederne på Linkedin en drejning og blev mere og mere upassende. Det var søde ord og mange kærlige emojis.

Dråben, der fik bærret til at flyde over for 33-årige Greete Eluri, var, da hun i forbindelse med EM i fodbold havde delt en video på Linkedin, hvor hun heppede på Danmark.

- Her skrev han til mig i en privat besked, at han er vild med mig, og at min kæreste er en heldig mand med en blinkesmiley. Det var et skridt for meget for mig, for det var ikke en person, jeg har mødt i virkeligheden, og vi kender slet ikke hinanden.

Efterfølgende blokerede Greete Eluri manden. Det er nu lidt over et år siden. 

I dag ærgrer hun sig dog over, at hun ikke konfronterede ham med den upassende adfærd, fordi hun er bekymret for, om han bare har flyttet den til den næste kvindes indbakke. Igennem tiden har hun oplevet flere upassende henvendelser fra forskellige mænd, og som udgangspunkt har hun slettet beskederne og blokeret personen, men den fremgangsmåde fortryder hun i dag.

- Linkedin er ikke Tinder. Og de skal vide, at det, de gør, er forkert. For hvis ikke vi siger noget, så er der heller aldrig noget, der ændrer sig. Det er også derfor, jeg har valgt at stå frem, fordi hvis jeg kan hjælpe andre til at håndtere det her problem, så er det, det hele værd.

Det kan lyde uskyldigt med meget kærlige beskeder i indbakken, men når opmærksomheden er uønsket, er det ikke smigrende.

- Det er nogle oplevelser, der er svære at slippe, fordi det ikke er okay. Så man kommer til at bruge tankevirksomhed på dem, uanset om man vil det eller ej, siger Greete Eluri.

Abelone Glahn er kommunikationsrådgiver med speciale i arbejdsrelateret digital chikane, og hun kender udmærket til den grænseoverskridende adfærd på Linkedin. Foto: Lisbeth Holten

Ekspert i digital chikane: Det sker, fordi det er muligt

DIGITAL: - Overordnet sker det, fordi det er muligt, siger Abelone Glahn, der er ekspert i digital chikane og en af de første herhjemme til at arbejde professionelt med Linkedin.

Hun sidestiller den grænseoverskridende adfærd på Linkedin med andre former for digital chikane, og hun fortæller, at det ikke er et nyt fænomen, men noget der har eksisteret lige så længe som Linkedin.

- Det kan antage mange former, lige fra kaffeinvitationer til decideret chikane, der bør anmeldes til politiet. Men det sker, fordi der er mange, primært mænd, på Linkedin, der gerne vil date, og de støder så på nogle smukke og kloge kvinder, som de bliver nysgerrige på, og derfor kontakter de dem.

- De tænker ikke nødvendigvis over, at det foregår på den forkerte platform.

Uønsket opmærksomhed

Abelone Glahn kender mange kvinder, der har oplevet fænomenet, hun har også selv modtaget nogle af de uønskede henvendelser, og hun fortæller, at de ofte kommer efter det samme mønster.

- Det begynder med en anmodning om at connecte, og så bliver det efterfulgt af smigrende ord. Mønsteret er tydeligt det samme, så man kan mistænke, at det er kopieret fra en anden besked.

Det er ikke, fordi beskederne er meget grove eller truende, men Abelone Glahn understreger, at det er irrelevant, hvis beskederne er uønskede.

- Det er ikke uvenlige henvendelser, men de er uønskede, og man skal ikke være venligere over for dem, der går over din grænse. Vi mennesker kan nogle gange vikle os ind i pænhed af frygt for reaktionen. Er du begyndt at svare, så bak ud ved at sige, at det ikke er den type relation, du er interesseret i på Linkedin.

- Bloker personen og slet forbindelsen. Tager chikanen et ubehageligt omfang, bør du involvere din leder, idet din arbejdsgiver har pligt til at beskytte sine medarbejdere mod digital chikane, jævnfør arbejdsmiljøloven. Du kan også anmelde chikanøren til Linkedin.

Hun anbefaler, at man generelt ikke siger ja til anmodninger fra mennesker, man ikke kender eller har mødt i virkeligheden.

- Jeg har en standardformulering liggende til anmodninger fra fremmede, hvor jeg beder dem forklare, hvor vi kender hinanden fra, inden jeg eventuelt siger ja til en anmodning. Og ellers får de et pænt nej tak.

Juridisk gråzone

Oplever man digital chikane eller uønskede henvendelser på Linkedin, så har platformen en række muligheder for at fjerne de uønskede personer fra sit netværk.

Abelone Glahn anbefaler i første omgang, at man fjerner vedkommende fra sit netværk, så man ikke længere er connected, herefter kan man mute vedkommende, hvis de dukker op i feedet, og endeligt kan man blokere dem, så de helt forsvinder fra ens faglige netværk.

Udefra kan det for mange virke uforståelig, at nogle mænd bruger Linkedin på en uhensigtsmæssig måde, fordi platformen gør, at man står frem med både navn, billede og virksomhed. Netop det sidste kan være problematisk for virksomheden.

- Hvis du oplever uønskede henvendelser, som sådan set også kan være en række kærlighedsbreve, har din arbejdsmiljørepræsentant eller din leder mulighed for at kontakte vedkommendes arbejdsgiver og bede denne om at stoppe chikanen.

- At en medarbejder udøver digital chikane, kan næppe harmonere med det udtryk, en virksomhed ønsker at efterlade på en business-platform som Linkedin. Man må forvente, at medarbejderen anmodes om at stoppe øjeblikkeligt. Især de medarbejdere, der har indbygget krav til decorum i deres ansættelse.

Decorum

  • For nogle ansatte gælder et krav om, at den enkelte skal vise sig værdig til den agtelse og tillid, som stillingen kræver – også kaldet værdighedskravet eller decorum. Decorum, som specifikt er indskrevet i tjenestemandsregulativet, gælder også for overenskomstansatte.
  • Decorum handler om, at den ansatte skal udvise en adfærd - såvel på arbejdet som i fritiden - som efter tidens normer og samfundsopfattelse er acceptabel i forhold til den stilling, som den ansatte varetager.
  • I decorum-kravet indgår også ansattes brug af sociale medier.
KL

- Derfor er det også meget sårbart for de her mænd at gøre det, fordi det kan falde tilbage på både dem selv og deres arbejdsplads, forklarer Abelone Glahn.

I praksis kan det blive svært at gå videre med, da Linkedin er en juridisk gråzone.

- Som arbejdsplads kan man mene, at medarbejderens opførsel er uønsket, men de kan ikke tvinge personen til at stoppe, fordi en profil på Linkedin er privat. Derudover har Linkedin hjemme i USA, hvor lovgivningen er en anden.

Hun understreger, at det er vigtigt at få problematikken frem i lyset, og at det ikke bør være den enkeltes ansvar alene at stoppe den uønskede adfærd.

- Jeg er bange for, at man tror, man selv skal klare den slags. At digital chikane bliver gjort til ens eget ansvar. Det er arbejdsgiverens ansvar at håndtere en sådan chikane, selv om vi har meget forskellige grænser for, hvad vi vil finde os i.

- Hvis man ikke får verfet den krænkende af med et: ' Dette er ikke en type relation, jeg ønsker på Linkedin', men personen fortsætter, skal den krænkede tage det til arbejdsmiljørepræsentanten, selvom det føles svært, slutter Abelone Glahn.

Lufthavnen skal have ny topchef, Bankdata runder 200 medarbejdere i Aarhus, og The Kitchen modtager innovationspris

Her får du fire udvalgte nyheder fra det aarhusianske erhvervsliv.

For fjerde gang på fem år skal lufthavnen have ny direktør

- Jobbet som administrerende direktør indebærer stor eksponering, hvilket ikke var den position og udfordring, jeg oprindeligt søgte. Jeg finder det derfor bedst og mest formålstjenstligt at forfølge mine ambitioner et andet sted, inden lufthavnen skal tage de næste skridt i udviklingen, siger Brian Worm. Foto: Kirsten Adler

Aarhus Airport skal have ny topchef, da nuværende administrerende direktør Brian Worm har opsagt sin stilling pr. 1. februar 2023. Brian Worm har valgt at takke ja til en ny mulighed, som i højere grad tilfredsstiller hans baggrund og jobprofil.

- Jeg er ærgerlig over Brian Worms beslutning. Brian Worm, bestyrelsen og jeg har haft et fortrinligt samarbejde, men jeg anerkender også hans prioritering. Beslutningen ændrer ikke ved de tiltag, vi har sat i gang, og på vores strategi om en tredobling af passagerantallet og sikring af lønsom drift af lufthavnen. Det arbejder vi ufortrødent og målrettet efter, siger Lars Dige Knudsen, der tiltrådte som bestyrelsesformand ved seneste generalforsamling i juni i år.

Bankdata fordobler antallet af medarbejdere i Aarhus

- Vi er godt på vej mod medarbejder nummer 1000 og har efterhånden ikke en ledig kvadratmeter på vores kontor i Silkeborg eller Aarhus. Det giver os helt akutte pladsproblemer. Derfor flytter vi nu til en ny, større adresse i Aarhus, hvor vi kan give vores medarbejdere bedre rammer, siger Bankdatas administrerende direktør, Esben Kolind Laustrup.

It-virksomheden Bankdata har stor tilgang af medarbejdere og fordobler derfor antallet af arbejdspladser fra 100 til 200. Det er anden gang i år, at it-virksomheden fordobler kapaciteten.

Samtidig forlader virksomheden de nuværende kontorlokaler på Incuba Katrinebjerg og flytter til en ny, midlertidig adresse i Aarhus Nord 1. maj 2023. Bankdatas nye kontor ligger i bygningen med navnet Aksen, hvor også KMD og Alm. Brand holder til.

Inspari-direktør bliver bestyrelsesformand for Web2Media

Jens-Jacob Aarup overtager posten fra Alex Holm Jensen (Systematic) og skal være med til at sikre bureauets fortsatte vækst. Foto: Web2Media

Jens-Jacob Aarup kender man som medstifter og direktør for virksomheden Inspari og kan nu også kalde sig bestyrelsesformand for Web2Media.

- Det er en spændende virksomhed, som er drevet af data, og det matcher utrolig godt til min egen passion for data – både i mit tidligere og nuværende virke. En virksomhed, som er førende inden for sit faglige felt i Europa, og jeg glæder mig til at være med til at videreudvikle på den position og bidrage til den vækstrejse, som Web2Media er på, siger Jens-Jacob Aarup på virksomhedens egen hjemmeside.

The Kitchen modtager innovations- og entreprenørskabspris

Erhvervsdirektør Lone Ryg Olsen fra Aarhus Universitet kalder prisen fra DSEB et rygstød til hele universitetssektoren, der i disse år har et stærkt fokus på innovation og samarbejde med erhvervslivet. Privatfoto

Danish Society for Education and Business, også kaldet DSEB, har tildelt The Kitchen på Aarhus Universitet deres innovations- og entreprenørskabspris 2022 for deres store arbejde med at koble universitetsviden og erhvervsliv endnu tættere sammen. Med prisen følger 100.000 kroner.

Tidligere bestod universitetets samfundsbidrag hovedsageligt af ny viden og højtkvalificeret arbejdskraft. Nu har engagementet med erhvervslivet og iværksætteriet fået en central rolle. Ikke mindst fordi nye virksomheder er en meget effektiv kanal til at omsætte akademisk viden til samfundsværdi.

- Fokusområdet flugter smukt med DSEB’s formål om at øge værdien på uddannelses- og forskningsområdet for danske virksomheder, siger erhvervsdirektør Lone Ryg Olsen

Pengene fra DSEBs innovations- og entreprenørskabspris skal gå til at udbrede budskabet om, hvordan innovation og entreprenørskab er værdifuldt på et universitet.