Stafetten: Vi vil dyrke kulturen i et fællesskab
Jan Christensen, direktør for Musikhuset, griber stafetten, som han har fået af Terje Vammen, bestyrelsesformand for Erhverv Aarhus og partner hos Silverlining Research, med begrundelsen:
- Fordi Musikhuset og andre i oplevelsesbranchen har fået gæsterne til at komme tilbage i stort tal. Det betyder meget for dagligdagen i vores by, at der er mange interessante aktiviteter for såvel borgerne som byens gæster.
Musikhuset kunne sidste år fejre sit 40-års jubilæum, og tidligere på måneden kunne de også fortælle om et pænt overskud i regnskabet efter to år, hvor corona-pandemien har gjort det meget svært at drive en kulturinstitution.
1. Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?
- Trenden indenfor kultur, kunst og oplevelsesindustrien bevæger sig i retning af fællesskaber og liveoplevelser. Derfor bruger vi meget energi på at tilrette vores program og helhedsoplevelsen derefter. Senest har vi haft enorm succes med aftener, hvor 700 mennesker mødes og lærer at synge en af tidens sange. Sammen skaber de en enorm energi og livskraft.
- Vi har også skabt en jazzklub, børnemusik-festivaler og gratis livekoncerter sidst på aftenen i weekenderne. Initiativer, der alle er med til at styrke fællesskabet omkring liveoplevelsen. Vi har et særligt øje på den følelse, man får, når man besøger Musikhuset. Mad, lys og lyd i vores foyer samt info til gæster før og efter koncerter og forestillinger. Det er med til at gøre oplevelsen større.
2. Hvad eller hvem i din branche giver dig mest håb?
- Der er god grund til at give et stort kram til alle kulturinstitutioner her i byen. Overalt, hvor jeg færdes, oplever jeg en enorm vilje og begejstring til at udvikle sig og samarbejde på kryds og tværs – også med erhvervslivet. Det giver nye, enestående oplevelser til byens borgere og gæster.
- Der er ingen pylr – fremad mod nye horisonter. Det er fedt at være en del af.
3. Hvad giver dig panderynker lige nu?
- De enorme udfordringer i særlige områder af verden. Det er ubærligt at følge de mennesker i nærområderne, som helt uforskyldt er så hårdt ramt. Det sætter vores privilegerede hverdag i perspektiv, og gør mig taknemmelig over de muligheder, vi har her i Danmark. Det er vigtigt, at vi ikke lader tyranner hæmme vores adfærd.
4. Hvad går snakken i dine netværk oftest på for tiden?
- De ændrede adfærdsmønstre er interessante, når man som musikhus er afhængig af at sælge billetter for 80 millioner kroner for, at økonomien løber rundt. Vi oplever, at rigtig mange mennesker har fundet tilbage til deres gamle adfærdsmønstre efter corona, mens andres adfærd er helt anderledes og nærmest uforudsigelig.
- Hvorfor er det, at nogle kulturinstitutioner har rekordtilstrømning og klarer sig fantastisk, mens andre ligger langt fra normalen og bliver nødt til at fyre folk? Det kan man godt få en god snak ud af.
5. Hvad er det mest interessante, du har lært for nyligt?
- At de fleste i generation X (27-42-årige) gerne vil betale for den gode oplevelse, mens generation Z (7-26-årige) i langt højere grad gerne vil gøre en hurtig handel. Eftersom vi gerne vil være attraktive for alle, skal vi virkelig være skarpe på produkt, pris og kommunikation.
6. Hvem sender du spørgsmålene videre til – og hvorfor
- Mikkel Grene, der er direktør i Søstrene Grene, fordi jeg synes, de på en inspirerende, ordentlig og optimistisk facon udvikler virksomheden og markedet internationalt under vanskelige konjunkturer.