Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Musikhusets direktør Jan Christensen løber som den anden afsted med vores erhvervs-stafet. Foto: Kim Haugaard

Generation Z vil gøre en hurtig handel - også når det gælder kultur

Musikhuset i Aarhus er en af de virksomheder, der bliver stærkt påvirket af det omgivende samfund, og det har de seneste år været et godt billede på. Først satte coronapandemien en brat stopper for kulturen, og sidenhen blev den økonomiske usikkerhed en svær modstander.

Heldigvis er Musikhuset kommet godt igennem begge dele, og de kunne for nylig melde om både overskud og en pæn tilstrømning af gæster. Men de seneste par år har været med til at ændre adfærden for mange kultur-forbrugere, og den nye generation Z (7-26-årige) viser sig at have et helt andet købsmønster end tidligere generationer.

Alt det skal Musikhuset favne, og direktør Jan Christensen fortæller mere om, hvordan de forsøger at ramme nye målgrupper, når han griber stafetten i dette nyhedsbrev.

Her får du selvfølgelig også både det korte og ultrakorte nyhedsoverblik fra erhvervslivet i Aarhus.

God fornøjelse.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Jan Christensen, direktør for Musikhuset. Pressefoto

Stafetten: Vi vil dyrke kulturen i et fællesskab

Direktør i Musikhuset Jan Christensen løber videre med stafetten og fortæller, hvad der optager ham og Musikhuset lige nu.

Jan Christensen, direktør for Musikhuset, griber stafetten, som han har fået af Terje Vammen, bestyrelsesformand for Erhverv Aarhus og partner hos Silverlining Research, med begrundelsen:

- Fordi Musikhuset og andre i oplevelsesbranchen har fået gæsterne til at komme tilbage i stort tal. Det betyder meget for dagligdagen i vores by, at der er mange interessante aktiviteter for såvel borgerne som byens gæster.

Musikhuset kunne sidste år fejre sit 40-års jubilæum, og tidligere på måneden kunne de også fortælle om et pænt overskud i regnskabet efter to år, hvor corona-pandemien har gjort det meget svært at drive en kulturinstitution.

1. Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?

- Trenden indenfor kultur, kunst og oplevelsesindustrien bevæger sig i retning af fællesskaber og liveoplevelser. Derfor bruger vi meget energi på at tilrette vores program og helhedsoplevelsen derefter. Senest har vi haft enorm succes med aftener, hvor 700 mennesker mødes og lærer at synge en af tidens sange. Sammen skaber de en enorm energi og livskraft.

- Vi har også skabt en jazzklub, børnemusik-festivaler og gratis livekoncerter sidst på aftenen i weekenderne. Initiativer, der alle er med til at styrke fællesskabet omkring liveoplevelsen. Vi har et særligt øje på den følelse, man får, når man besøger Musikhuset. Mad, lys og lyd i vores foyer samt info til gæster før og efter koncerter og forestillinger. Det er med til at gøre oplevelsen større.

2. Hvad eller hvem i din branche giver dig mest håb?

- Der er god grund til at give et stort kram til alle kulturinstitutioner her i byen. Overalt, hvor jeg færdes, oplever jeg en enorm vilje og begejstring til at udvikle sig og samarbejde på kryds og tværs – også med erhvervslivet. Det giver nye, enestående oplevelser til byens borgere og gæster.

- Der er ingen pylr – fremad mod nye horisonter. Det er fedt at være en del af.

3. Hvad giver dig panderynker lige nu?

- De enorme udfordringer i særlige områder af verden. Det er ubærligt at følge de mennesker i nærområderne, som helt uforskyldt er så hårdt ramt. Det sætter vores privilegerede hverdag i perspektiv, og gør mig taknemmelig over de muligheder, vi har her i Danmark. Det er vigtigt, at vi ikke lader tyranner hæmme vores adfærd.

4. Hvad går snakken i dine netværk oftest på for tiden?

- De ændrede adfærdsmønstre er interessante, når man som musikhus er afhængig af at sælge billetter for 80 millioner kroner for, at økonomien løber rundt. Vi oplever, at rigtig mange mennesker har fundet tilbage til deres gamle adfærdsmønstre efter corona, mens andres adfærd er helt anderledes og nærmest uforudsigelig.

- Hvorfor er det, at nogle kulturinstitutioner har rekordtilstrømning og klarer sig fantastisk, mens andre ligger langt fra normalen og bliver nødt til at fyre folk? Det kan man godt få en god snak ud af.

5. Hvad er det mest interessante, du har lært for nyligt?

- At de fleste i generation X (27-42-årige) gerne vil betale for den gode oplevelse, mens generation Z (7-26-årige) i langt højere grad gerne vil gøre en hurtig handel. Eftersom vi gerne vil være attraktive for alle, skal vi virkelig være skarpe på produkt, pris og kommunikation.

6. Hvem sender du spørgsmålene videre til – og hvorfor

- Mikkel Grene, der er direktør i Søstrene Grene, fordi jeg synes, de på en inspirerende, ordentlig og optimistisk facon udvikler virksomheden og markedet internationalt under vanskelige konjunkturer.

Rains får ny topchef, Aarhus Fremad købt af IT-milliardær, og Aros opnår bæredygtig certificering

Her får du fem udvalgte nyheder fra det aarhusianske erhvervsliv.

Du kan altid finde alle ugens regnskaber fra Aarhus-virksomheder på erhvervslivaarhus.dk

Rains vil løfte omsætningen med 40 procent

Daniels Brix Hesselager, hovedaktionær i Rains, har over de første 11 år af firmaets levetid passeret en omsætning på 600 mio. kroner. Pressefoto

Den ambitiøse målsætning om at løfte omsætningen med 40 procent i Rains skal blandt andet hentes i USA, hvor Rains nuværende administrerende direktør Jan Stig Andersen nu flytter til med ansvar for at løfte salget på det store marked.

Til gengæld overtages hans post som chef for hele virksomheden af Steen Borgholm, der er tidligere administrerende direktør hos Ecco.

- Jeg er meget glad for den rokering i ledelsen, som vi nu laver og styrker os yderligere. Jan Stig Andersen er den helt rette mand til at bygge USA op, mens Steen Borgholm kommer til her. Med sine kompetencer og erfaringer skal han stå i spidsen for den samlede drift og vækst, siger Daniel Brix Hesselager, hovedaktionær og chef for forretningsudvikling i selskabet til Finans.

Aarhus Fremad har fået ny ejer fra Nigeria

Tirsdag gik pengene fra Shola Akinlade ind på Aarhus Fremads konto, og han er nu majoritetsejer i klubben. Han har tjent sine penge på en IT-virksomhed, han solgte i 2020. Foto: Ole Nielsen/Aarhus Fremad

Aarhus Fremad har fået ny ejer. Shola Akinlade, 37 år og fra Nigeria, har nemlig købt 55 procent af 2. divisionsklubben. Han bor i dag i North Carolina, USA, efter han har solgt en IT-virksomhed. Efter forlydende for over en milliard danske kroner. Det skriver Stiften.

Shola Akinlade etablerede sidste år klubben Sporting Lagos i sin fødeby. Klubben spiller i den næstbedste nigerianske række, og den bliver i fremtiden samarbejdsklub med Aarhus Fremad.

Læs mere om den nye ejer i Århus Stiftstidende.

Aros udnævnt til Green Attraction som et af de første museer i Danmark

Horesta lancerede Green Attraction i 2022, og certificeringen tager højde for både ledelse, medarbejdere inddragelse, gæster, driften af bygningen, affald, restaurant, CSR og andre parametre. Foto: Adam Mørk

Certificeringen Green Attraction, der bruges til forlystelsesparker, vandlande og museer, fokuserer på en række parametre og er et 360 graders perspektiv på, hvordan en kultur- og oplevelsesattraktion driftes bæredygtigt.

Og Aros er nu udnævnt som Green Attraction som et af de første museer i Danmark. Det er Horesta, der står bag uddelingen.

- Vi ønsker at forsikre vores mange gæster og samarbejdspartnere om, at vi tager en aktiv og seriøs rolle i at passe på miljøet. Vi gør en dyd ud af at tænke hele organisationen ind - fra papirarbejde og affaldssortering til måden vi leder og internt kommunikerer på, siger museumsdirektør Rebecca Matthews.

Mølbak Landinspektører åbner kontor på havnen

Mølbak Landinspektører udvider med kontor i Aarhus. Foto: Frank Hansen

Mølbak Landinspektører udvider deres forretning. I jagten på at cementere sin status som landsdækkende har virksomheden med hovedsæde i Roskilde således slået dørene op for en ny afdeling i Aarhus i et kontorfællesskab på havnen.

Umiddelbart sigter landinspektørfirmaet efter at skabe et hold bestående af 12-15 medarbejdere i det aarhusianske, men det kan vise sig sværere end som så. Det har Erhverv+ talt med virksomheden om, og du kan læse hele artiklen her.

Aarhus Kommune ansætter ny økonomidirektør

- Jeg kender Aarhus Kommune som en meget ambitiøs og innovativ kommune, der blandt andet bidrager til at præge den nationale dagsorden inden for digitalisering og klima, siger kommende økonomidirektør Eddie Dydensborg. Pressefoto

Magistraten i Aarhus har i dag tiltrådt ansættelsen af den 47-årige cand.oecon. Eddie Dydensborg som ny økonomidirektør i Aarhus Kommune. Han har siden 2020 været økonomi- og digitaliseringsdirektør i Odense Kommune, og inden da var han økonomichef i Esbjerg Kommune fra 2011-2020.

overskrifter

Aarhus rundt på ét minut

Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på det, der i øvrigt rører sig i det aarhusianske erhvervsliv.
  • 1927 Estate vil nå milliardmål med hjælp fra en engelsk kapitalforvalter. Den engelske kapitalforvalter Matter Real Estate slår pjalterne sammen med 1927 Estate i selskabet Velkomn, og englænderne tager store summer med, som er afgørende for selskabets planer, fortæller Søren Hampen Kristensen, administrerende direktør i 1927 Estate til Børsen.
  • Racehall Aarhus fik millionoverskud på 2,4 millioner efter skat, og selskabets bruttofortjeneste er steget fra 6,6 millioner kroner til 8,2 millioner i det seneste regnskab. Teamet bag Racehall arbejder på at udbrede konceptet i Norden. Ambitionerne bliver nu til virkelighed, for de har nemlig fundet en byggegrund i Stockholm og kommer til at udbrede konceptet i Sverige. Det skriver Finans.
  • Lars Larsen Group står bag ny restaurant og cocktailbar på Aarhus Ø. Restaurant Tiende kommer til at ligge på 10. sal i Nicolinehus, og på etagen over restauranten investerer selskabet i en ny vin- og cocktailbar med navnet Den Fede Drue. Møblerne begge steder er naturligvis fra Bolia og Ilva, oplyser Lars Larsen Group i en pressemeddelelse.
  • Energi Danmark har søndag 26. marts meddelt de tre nøglemedarbejdere, der har indgået en kollektiv bonusaftale med den daværende administrerende direktør uden bestyrelsens viden, at aftalen er ugyldig. Energi Danmark havde håbet at kunne indgå en aftale med de tre nøglemedarbejdere. Det er pt. desværre ikke lykkedes, og medarbejderne er foreløbig suspenderet, lyder det i en pressemeddelelse på vegne selskabet og deres ejerne Andel og Nrgi.
  • Virkplan har indgået en stor aftale med Region Nordjylland om udvikling af et bevillingssystem til regionen. Virkplans abonnementsbaserede forretningsplatform anvendes som grundlag for systemet, og ovenpå bygges en skræddersyet løsning, som skal indgå i den elektroniske patientjournal. Systemet skal sikre, at patienter efter udskrivning fra hospitalet får de korrekte produkter i hjemmet, oplyser virksomheden i pressemeddelelse.
  • SynergiXR lander et underskud i årets resultat på knap 10 millioner kroner, det er det dårligste resultat i de seneste fem år. Selv om året endte med et underskud, voksede formuen i SynergyXR ApS sidste år fra 11,5 millioner til 21,2 millioner. Læs hele regnskabet her.