9 hurtige til Martin Østergaard Christensen: Jeg vil arbejde med noget meningsfuldt
Q&A: Martin Østergaard Christensen er den mest magtfulde embedsmand i Aarhus Kommune, han bærer titlen af stadsdirektør, og det har han gjort siden 1. juni 2022.
Den 47-årige Martin Østergaard Christensen kom fra en stilling som direktør i Børn og Unge, og han overtog posten som stadsdirektør efter Niels Højberg, der valgte at fratræde i begyndelsen af 2022 efter 13 år.
- Jeg er utroligt glad for og stolt over den tillid, byrådet har vist mig med godkendelsen af min ansættelse som ny stadsdirektør. Aarhus er en fantastisk by og en dynamo for udviklingen i Vestdanmark, et skønt sted at leve, bo, uddanne sig og arbejde. Som kommune spiller Aarhus en stadig større rolle for erhvervslivet og kulturen både regionalt og internationalt. Jeg vil gøre mit til at indfri byrådets og byens ambitioner: Aarhus - en god by for alle, udtalte Martin Østergaard Christensen i forbindelse med sin tiltrædelse.
Han er uddannet cand.mag. i historie og psykologi fra Aalborg Universitet, sidenhen en pædagogisk diplomuddannelse ved Skive Seminarium. Ifølge ham selv har han brugt et helt liv på at kompensere for dårlig uddannelse - sagt med et smil.
Af tillidshverv er Martin Østergaard Christensen blandt andet medlem af Advisory Board i Komponent, kommunernes fælles udviklingscenter, ligesom han er medlem af kontaktudvalget i KL samt bestyrelsesmedlem i virksomheden PING IT.
Privat er Martin Østergaard Christensen gift, har to børn og bor i Aarhus.
1. Hvad er den vigtigste arbejdsopgave lige nu?
- Der er mange gode at vælge imellem, synes jeg. Men en af dem er at skabe overensstemmelse mellem det, der forventes af kommunen, og det, vi kan levere. Vi har haft så stor en velstandsstigning i Danmark, at der er mange, der vil have bedre og flere tilbud til deres børn og deres fritid. Flere idrætshaller og mere offentlig transport, fordi vi oplever, at vi selv er blevet rigere og kan købe flere ting.
- Men det er bare ikke alt det, vi kan levere som kommune, blandt andet fordi vi mangler hænder, og der har ikke været den samme vækst i de offentlige ydelser. Så det handler om at finde ud af, hvad man som borger kan modtage, når man har et barn, der går i børnehave, eller når man går i teateret, eller ind i en idrætshal.
- Det er vigtigt, at vi er samstemmende omkring det. For vi har de muligheder, der er inden for den skattegrænse, der er fastlagt.
2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?
- Der er mange gode at vælge imellem, så den er megasvær. Men de bedste er dem, jeg møder til hverdag, der tør være ærlige, men som også tør komme med nogle ting, der kan forandres til noget positivt. Det er der mange mennesker, der gør i kommunen, der ved, hvad vi kan gøre, og dem skal vi holde fast i. Dem, der tør konfrontere mig med noget, der kan blive bedre.
- Generelt har jeg en god sparring med både min stab og borgmesteren. Jeg synes, vi har en fed tilgang i Aarhus Kommune, hvor vi kan tale om det, der en bøvlet, men på en måde, så vi også kigger fremad.
3. Hvad er det bedste ved at være direktør i kommunen?
- Den er nem. Det er fornemmelsen af at gøre en positiv forskel for andre mennesker. Det er megafedt. Og den dag, jeg føler, at jeg ikke bidrager til det, så skal jeg lave noget andet.
- En af forskellene på at være leder i det offentlige i forhold til det private, er, at vores målgruppe er alle. Det gør noget ved hastigheden på beslutningerne, og hvor meget viden man skal afdække, men det er et positivt benspænd.
4. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?
- På mange måder så var det, da jeg besluttede at få mit første lederjob, der har været afgørende for min karrierevej. Jeg var rigtig glad for at være konsulent, hvor jeg opererede på specialistviden, men det blev en helt anden måde at arbejde på, da jeg blev leder.
- Det var lysten til at gøre en forskel, der fik mig til at tage det skridt. Jeg havde simpelthen nogle gode ideer til, hvordan vi kunne gøre tingene anderledes.
- Jeg har aldrig haft en ambition om ledelse og hvor højt, jeg skulle nå. Det, der driver mig, er at flytte noget.
5. Hvor meget arbejder du?
- Det er et spørgsmål, jeg får ret ofte, og jeg ved det ikke. For jeg ved ikke altid, om jeg arbejder.
- Jeg taler ofte med folk om aftenen og læser mange nyheder, men er det så arbejde? Jeg bruger også meget tid på sociale medier, men tæller det som arbejdstid? Det flyder meget sammen.
- Jeg holder dog altid fri om lørdagen, så jeg kan være sammen med familien, venner eller dyrke noget sport. Og sove længe.
6. Hvad er det bedste ved dit job?
- Det er en gave at arbejde med så mange dygtige og passionerede mennesker. Det er noget, alle mennesker skulle prøve - at arbejde her i borgmesterens afdeling.
- Vi kan godt være uenige, men det er aldrig med en negativ indgangsvinkel, det er konstruktivt, og det er fedt.
- Det er også fedt at få lov at arbejde med nogle uden for kommunen, uddannelsesinstitutioner, virksomheder og så videre, for der er også mange dygtige mennesker.
7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?
- Der har været to karakterer af det. Når vi har skullet træffe nogle beslutninger om noget, der betyder meget for nogle mennesker. Det har været svært. Jeg har været med til skolelukninger, hvor der har været mange følelser i spil, fordi der er nogle, som har lagt mange kræfter i det. Eller voldsomme besparelser. Det er svært, når man er nødt til at skære noget, som andre har lagt hjerteblod i, det er barskt.
- Den anden er at fyre mennesker. Det er jeg utrolig heldig med ikke at have vænnet mig til. Jeg gør det, når det er nødvendigt, men det er ikke noget, jeg nogensinde kommer til at holde af.
8. Hvad er dit bedste karriereråd?
- Arbejd med noget, du virkelig ikke kan lade være med. Alle dem jeg har omkring mig, de brænder for det og brænder for at blive bedre hver eneste dag. Så hvis man vil have en karriere, skal man gøre det inden for noget, man kan se sig selv i i mange år.
- For er der noget karriere rimer på, så er det engagement og mange timer. Så det skal være noget, der giver mening i ens liv.
9. Hvad er det næste mål for dig som stadsdirektør?
- Det er at kigge langt frem og gøre Aarhus klar til de udfordringer, der venter i fremtiden. Det er ting som, at der er medarbejdere nok samt børn og unges mentale sundhed. Og fysisk sundhed i det hele taget.
- Derudover er der en kæmpemæssig klimaudfordring, vi skal tage hånd om.