Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Søren Boel Pedersen (t.v), manager i Business Aarhus, styrede slagets gang til nytårsbriefingen, hvor blandt andet Jesper Lund, CEO og president i Lars Larsen Group, og Louise Vesterskov Sørensen, CEO i Sørensen Læder, var på scenen. Foto: Birthe Vembye/Aarhus Kommune

Aarhus ser ind i et udfordrende år, men...

Til trods for udfordringer, så er der gang i udviklingen i Aarhus. Det var et af hovedbudskaberne ved Aarhus Kommunes nytårsbriefing for erhvervslivet forleden.

Virksomhederne er kommet godt ud af 2022 med gode regnskaber, og byen slår rekord i antallet af arbejdspladser. Men den høje inflation og energipriserne kommer til at udfordre mange virksomheder i 2023.

Jesper Lund, CEO og president i Lars Larsen Group, spår, at det bliver sværere at vækste i det kommende år, men der er ingen grund til at opgive håbet. Og så gav han et godt råd fra scenen:

- TPL, det betyder slet og ret 'tro på lortet'. Vi er nødt til at forholde os til verden og se de muligheder, der er. Vi skal forvente det u-forventelige, og det skal både vores mindset og organisation være klar til, lød det fra topchefen.

En af dem, der blev træt i armen efter 650 håndtryk var Martin Østergaard Christensen, der til sommer kan fejre sit første år på posten som stadsdirektør. I dette nyhedsbrev kan du lære kommunens mest magtfulde embedsmand at kende, når han svarer på 9 hurtige spørgsmål om karriere og ledelse.

God læselyst - og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Martin Østergaard Christensen har udover en længere karriere i det offentlige også siddet i flere bestyrelser i private virksomheder. Foto: Aarhus Kommune

9 hurtige til Martin Østergaard Christensen: Jeg vil arbejde med noget meningsfuldt

Hvad er det bedste ved at være direktør? Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig? Og hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv? Sådan lyder tre af de ni spørgsmål, vi har bedt stadsdirektør Martin Østergaard Christensen om at svare på.

Q&A: Martin Østergaard Christensen er den mest magtfulde embedsmand i Aarhus Kommune, han bærer titlen af stadsdirektør, og det har han gjort siden 1. juni 2022.

Den 47-årige Martin Østergaard Christensen kom fra en stilling som direktør i Børn og Unge, og han overtog posten som stadsdirektør efter Niels Højberg, der valgte at fratræde i begyndelsen af 2022 efter 13 år.

- Jeg er utroligt glad for og stolt over den tillid, byrådet har vist mig med godkendelsen af min ansættelse som ny stadsdirektør. Aarhus er en fantastisk by og en dynamo for udviklingen i Vestdanmark, et skønt sted at leve, bo, uddanne sig og arbejde. Som kommune spiller Aarhus en stadig større rolle for erhvervslivet og kulturen både regionalt og internationalt. Jeg vil gøre mit til at indfri byrådets og byens ambitioner: Aarhus - en god by for alle, udtalte Martin Østergaard Christensen i forbindelse med sin tiltrædelse.

Han er uddannet cand.mag. i historie og psykologi fra Aalborg Universitet, sidenhen en pædagogisk diplomuddannelse ved Skive Seminarium. Ifølge ham selv har han brugt et helt liv på at kompensere for dårlig uddannelse - sagt med et smil.

Af tillidshverv er Martin Østergaard Christensen blandt andet medlem af Advisory Board i Komponent, kommunernes fælles udviklingscenter, ligesom han er medlem af kontaktudvalget i KL samt bestyrelsesmedlem i virksomheden PING IT.

Privat er Martin Østergaard Christensen gift, har to børn og bor i Aarhus.

1. Hvad er den vigtigste arbejdsopgave lige nu?

- Der er mange gode at vælge imellem, synes jeg. Men en af dem er at skabe overensstemmelse mellem det, der forventes af kommunen, og det, vi kan levere. Vi har haft så stor en velstandsstigning i Danmark, at der er mange, der vil have bedre og flere tilbud til deres børn og deres fritid. Flere idrætshaller og mere offentlig transport, fordi vi oplever, at vi selv er blevet rigere og kan købe flere ting. 

- Men det er bare ikke alt det, vi kan levere som kommune, blandt andet fordi vi mangler hænder, og der har ikke været den samme vækst i de offentlige ydelser. Så det handler om at finde ud af, hvad man som borger kan modtage, når man har et barn, der går i børnehave, eller når man går i teateret, eller ind i en idrætshal.

- Det er vigtigt, at vi er samstemmende omkring det. For vi har de muligheder, der er inden for den skattegrænse, der er fastlagt.

2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?

- Der er mange gode at vælge imellem, så den er megasvær. Men de bedste er dem, jeg møder til hverdag, der tør være ærlige, men som også tør komme med nogle ting, der kan forandres til noget positivt. Det er der mange mennesker, der gør i kommunen, der ved, hvad vi kan gøre, og dem skal vi holde fast i. Dem, der tør konfrontere mig med noget, der kan blive bedre.

- Generelt har jeg en god sparring med både min stab og borgmesteren. Jeg synes, vi har en fed tilgang i Aarhus Kommune, hvor vi kan tale om det, der en bøvlet, men på en måde, så vi også kigger fremad.

3. Hvad er det bedste ved at være direktør i kommunen?

- Den er nem. Det er fornemmelsen af at gøre en positiv forskel for andre mennesker. Det er megafedt. Og den dag, jeg føler, at jeg ikke bidrager til det, så skal jeg lave noget andet.

 - En af forskellene på at være leder i det offentlige i forhold til det private, er, at vores målgruppe er alle. Det gør noget ved hastigheden på beslutningerne, og hvor meget viden man skal afdække, men det er et positivt benspænd.

4. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?

- På mange måder så var det, da jeg besluttede at få mit første lederjob, der har været afgørende for min karrierevej. Jeg var rigtig glad for at være konsulent, hvor jeg opererede på specialistviden, men det blev en helt anden måde at arbejde på, da jeg blev leder.

- Det var lysten til at gøre en forskel, der fik mig til at tage det skridt. Jeg havde simpelthen nogle gode ideer til, hvordan vi kunne gøre tingene anderledes.

- Jeg har aldrig haft en ambition om ledelse og hvor højt, jeg skulle nå. Det, der driver mig, er at flytte noget.

5. Hvor meget arbejder du?

- Det er et spørgsmål, jeg får ret ofte, og jeg ved det ikke. For jeg ved ikke altid, om jeg arbejder.

- Jeg taler ofte med folk om aftenen og læser mange nyheder, men er det så arbejde? Jeg bruger også meget tid på sociale medier, men tæller det som arbejdstid? Det flyder meget sammen.

- Jeg holder dog altid fri om lørdagen, så jeg kan være sammen med familien, venner eller dyrke noget sport. Og sove længe.

6. Hvad er det bedste ved dit job?

- Det er en gave at arbejde med så mange dygtige og passionerede mennesker. Det er noget, alle mennesker skulle prøve - at arbejde her i borgmesterens afdeling.

- Vi kan godt være uenige, men det er aldrig med en negativ indgangsvinkel, det er konstruktivt, og det er fedt. 

- Det er også fedt at få lov at arbejde med nogle uden for kommunen, uddannelsesinstitutioner, virksomheder og så videre, for der er også mange dygtige mennesker.

7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

- Der har været to karakterer af det. Når vi har skullet træffe nogle beslutninger om noget, der betyder meget for nogle mennesker. Det har været svært. Jeg har været med til skolelukninger, hvor der har været mange følelser i spil, fordi der er nogle, som har lagt mange kræfter i det. Eller voldsomme besparelser. Det er svært, når man er nødt til at skære noget, som andre har lagt hjerteblod i, det er barskt.

- Den anden er at fyre mennesker. Det er jeg utrolig heldig med ikke at have vænnet mig til. Jeg gør det, når det er nødvendigt, men det er ikke noget, jeg nogensinde kommer til at holde af.

8. Hvad er dit bedste karriereråd?

- Arbejd med noget, du virkelig ikke kan lade være med. Alle dem jeg har omkring mig, de brænder for det og brænder for at blive bedre hver eneste dag. Så hvis man vil have en karriere, skal man gøre det inden for noget, man kan se sig selv i i mange år.

- For er der noget karriere rimer på, så er det engagement og mange timer. Så det skal være noget, der giver mening i ens liv.

9. Hvad er det næste mål for dig som stadsdirektør?

- Det er at kigge langt frem og gøre Aarhus klar til de udfordringer, der venter i fremtiden. Det er ting som, at der er medarbejdere nok samt børn og unges mentale sundhed. Og fysisk sundhed i det hele taget.

- Derudover er der en kæmpemæssig klimaudfordring, vi skal tage hånd om. 

Bilka vil levere varer i hele landet, Pompdeluxe har haft sit første underskud, rekord på havnen og ny uddannelse på AU

Her får du fire nyheder fra og om virksomhederne i Aarhus.

Salling Group udfordrer Nemlig.com med udvidet hjemmelevering

Den nye Bilka ToGo Hjemmelevering skal hjælpe Salling Group til at øge sin markedsandel på online dagligvarehandel fra de nuværende omkring 25 procent til 35 procent på sigt. Foto: Miklos Szabo

- Vi har et ønske om at kunne betjene flere dele af landet. Da Salling Group gik i luften med hjemmelevering, var det med levering fra én lokation, nemlig Føtex' hjemmeleveringslager i Ishøj. Efter vækst under corona-pandemien er markedet for hjemmelevering faldet tilbage, og for at kunne realisere ønsket om at nå rundt i Danmark, må vi tilrette den model, vi bruger. Det ligger samtidig i tråd med det, kunderne efterspørger i den aktuelle situation, siger administrerende direktør i Salling Group, Per Bank, til Børsen.

Med Bilka ToGo Hjemmelevering får kunderne senere på året adgang til 30.000 varenumre inden for dagligvarer og nonfood. Varerne bliver pakket i Bilka-varehuse i Aalborg, Aarhus, Trekantområdet, Odense og København, hvor medarbejderne ud over at pakke varer til hjemmelevering også servicerer Bilka ToGo. Leveringen vil foregå med egne biler og servicebude.

I forbindelse med omstruktureringen, der nedlægger Føtex Hjemmelevering, flytter Salling Group arbejdspladser fra hovedstadsområdet ud i landet. Her og nu bliver 250 fuldtidsstillinger fra Føtex Hjemmelevering nedlagt.

Pompdeluxe leverer sit første underskud nogensinde

Marianne Hoffmann Dyrbøl er CEO og stifter af Pompdeluxe, der i 2017 flyttede fra Lystrup til nye lokaler i Søften. Foto: Flemming Krogh

Børnetøjsfirmaet Pompdelux leverer for første gang et negativt resultat på 4,05 mio. kroner. Den røde bundlinje skyldes manglende omsætning, der er resultat af den historisk lave forbrugertillid, skriver Marianne Hoffmann, der er medstifter og ejer af Pompdelux, i ledelsesberetningen. Det fortæller Finans.

I første halvår af 2022 nedjusterede man forventningerne til året, der dengang blev indfriet. Den lave forbrugertillid - og dertil manglende omsætning - kunne virksomheden dog ikke fortsat gardere sig imod. Derfor går man ud af 2022 med et utilfredsstillende resultat. Forventningerne til 2023 er yderligere nedjusteret, fordi det kommende år bliver mere udfordrende end nogensinde, lyder det i ledelsesberetningen.

2022 blev et nyt rekordår på Aarhus Havn

Fremgangen på Aarhus Havn skyldes blandt andet, at skibstransporten til Aarhus vinder stigende markedsandele i forhold til for eksempel transport med lastbil fra Hamborg. Foto Brian Bjeldbak

Nye tal viser, at Danmarks største erhvervshavn fortsætter fremgangen og kan præsentere den største godsomsætning i de seneste 14 år. I 2022, der netop er afsluttet, er der en samlet fremgang for både containere og massegods på hele ni procent sammenlignet med 2021.

2023 tegner til at blive et usikkert år, hvor krigen i Ukraine kommer til at sætte sine spor. Det får også CEO Thomas Haber Borch til at være mere afdæmpet i forventningerne til godsomsætningen på havnen, som han ikke tror bliver så markant som tidligere, men i stedet aftager i 2023.

Ny kandidatuddannelse med fokus på digital ledelse

Visualisering af det kommende Aarhus BSS, hvor instituttet flytter ind i 2025. Det skal opføres på arealet, der tidligere husede Kommunehospitalet. Visualisering: Aarhus Universitet

En ny engelsksproget kandidatuddannelse på Aarhus Universitet hedder Digital Business Management, og den erstatter samtidig den hidtidige cand.merc.-linje Information Management, som bliver nedlagt. Kandidatuddannelsen skal efterkomme virksomhedernes behov og udfylde et hul i udbuddet af erhvervsøkonomiske uddannelser.

- Det er både en opdateret uddannelse, men også en helt ny uddannelse, hvor der for alvor sættes fokus på at understøtte, facilitere og styre forandringsprocesser og digital transformation i virksomhederne. Det handler om at se på data i en helhed, og hvad data kan bruges til i virksomheden, siger Christian Waldstrøm, viceinstitutleder for uddannelse på Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus BSS ved Aarhus Universitet.

Vores anbefalinger til dig 💡

Her får du vores bedste anbefalinger fra de seneste nyhedsbreve på tværs af Erhvervsliv-universet.

Den fynske robot-investor Thomas Visti peger på, at et knapt så investeringslystigt investor-miljø også har sine fordele. Det betyder nemlig, at fremadrettet vil det kun være de gode virksomheder, som får kapital og overlever.

Apropos investeringer vil et nyt, lokalt selskab - Vestpol Invest - have flere til at investere i it-startups i Esbjerg. Det handler blandt andet om at styrke udviklingen på Vestkysten.

I Kolding er it-konsulentvirksomheden Arkimentum gået unboss og kører uden ledere. Hierarkiet er væk, og beslutninger bliver truffet på demokratisk vis ved afstemning. Èn stemme per medarbejder.

Og i Randers har Brian Knudsen fra familievirksomheden Fårup Betonindustri A/S valgt at træde et skridt til siden ved at skifte CEO-posten ud med titlen som udviklingsdirektør og bestyrelsesformand for at kunne bruge endnu flere timer på den teknologiske udvikling og innovation, han brænder mest for.