Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer.
Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer,
og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme.
Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.
De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere,
og kan derudover installeres helt gratis.
Business angel Bo Wase (t.v.) og Thomas Holm Pedersen, CEO i NMD Pharma blev begge hyldet til Aarhus Investor Summit. Pressefoto
Aarhus hylder sine iværksættere
Dagens nyhedsbrev har iværksætteriet i fokus.
Hvert år er der cirka 1300 nye iværksættere, som begynder i Aarhus, og på en fem-årig periode skaber sådan en iværksætter-årgang cirka 8500 arbejdspladser. På mange måder har vi altså grund til at være stolte af vores eget økosystem.
Det er kommet til udtryk i denne uge, hvor en startup, en investor og to designvirksomheder fra Aarhus alle er blevet hyldet for deres arbejde. Til både Aarhus Investor Summit og Lifestyle Growth blev iværksætteriet fremhævet, og NMD Pharma, Bo Wase, Camille Brinch Jewellery og Re-Zip gik hjem med en særlig hæder.
Man behøver ikke at vinde en pris for at have en stærk fortælling som iværksætter, det er cykelbrandet 2ned et godt bevis på, og dem har vores kusine-medie RisskovLIV talt med om cykelslang, fejl og fokus. Du får hele historien i dagens nyhedsbrev.
God fornøjelse og god weekend.
Kirsten Louise LaursenErhvervsjournalist
Årets vindere af Incuba-prisen: Fra venstre Thomas Holm Pedersen, stifter af NMD Pharma, Mai Louise Agerskov, administrerende direktør i Incuba og business angel Bo Wase. Pressefoto
Årets vindere af Incuba-prisen: Fra venstre Thomas Holm Pedersen, stifter af NMD Pharma, Mai Louise Agerskov, administrerende direktør i Incuba og business angel Bo Wase. Pressefoto
Her er årets investor, årets startup og vinderne fra Lifestyle Growth
fredag 7. okt. 2022 kl. 11:24
Kirsten Louise Laursen kilol@erhvervslivaarhus.dk
Torsdag aften blev Incuba-prisen uddelt for anden gang under det årlige investor-arrangement Aarhus Investor Summit, der fandt sted på Aarhus Rådhus. Prisen har til formål at fremhæve startups og investorer i Region Midtjylland, der skaber markante resultater og i særlig grad bidrager til at skubbe det lokale økosystem fremad.
Du kan læse mere om årets vindere nedenfor.
Incuba-prisen
Incuba-prisen er indstiftet, finansieret og drives af Incuba. Den blev uddelt for første gang i 2021, og med prisen følger et rejselegat med en værdi på 35.000 kroner til en studie- og netværksrejse til et af verdens innovationsmekkaer i sensommeren 2023.
Der var i alt indstillet 35 startups og otte investorer i 2022.
Årets jury bestod af:
Poul Nielsen, Danske Bank
Anette Poulsen Miltoft, Aarhus Universitet, Technology Transfer
Lars Louring, Danish Business Angels
Benjamin Hoffmann, Potter Clarkson
Jan Snogdal, DLA Piper
Søren Grønbæk Nielsen, Vækstfonden
Soren Boel Pedersen, City of Aarhus
Mai Louise Agerskov, Incuba
Et andet sted i byen skulle seks design-virksomheder picthe deres forretningskoncept for et skarpt panel af erhvervsfolk til Lifestyle Growth, der blev afholdt hos Hummel.
I år var det seks iværksættere, der skulle bevise deres værd: Momkind (Frederiksberg), Dunville Apparel (Ebeltoft) samt Re-Zip, Anno Studio, Camille Brinch Jewellery og Studio About (alle fra Aarhus). Blandt de seks finalister blev der valgt både en 1. plads og en 2. plads.
Incuba-prisen: Årets Startup blev NMD Pharma
CEO Thomas Holm Pedersen fra NMD Pharma vandt prisen som Årets Startup 2022 foran Sepior og Re-Zip. Pressefoto
CEO Thomas Holm Pedersen fra NMD Pharma vandt prisen som Årets Startup 2022 foran Sepior og Re-Zip. Pressefoto
NMD Pharma forsker i metoder til at styrke relationen mellem nerve og muskel, så muskelkraften kan genoprettes hos patienter med muskelsvækkelse. Formålet er at udvikle et nyt lægemiddel til patienter, der har neuromuskulære sygdomme, hvilket for eksempel kan ramme evnen til at tale, gå eller styre øjnene.
Juryen begrunder kåringen af NMD Pharma sådan:
- NMD Pharma vinder prisen, fordi de har skabt en skalerbar, innovativ løsning, der bidrager til at skabe bedre livskvalitet for mange mennesker. Teamet udviser stor ihærdighed, og CEO Thomas Holm Pedersen er et væsentligt aktiv for startupmiljøet.
- Biotek-virksomheden har desuden rejst 47 millioner dollars i en af de største Serie A-runder i Europa fra fire store fonde, og de har vist, at det er muligt at starte en biotek-virksomhed her i Aarhus til stor inspiration for andre startups, siger jurymedlem Poul Nielsen fra Danske Bank.
NMD Pharma var en del af finalefeltet med Sepior og Re-Zip.
Incuba-prisen: Årets Investor blev Bo Wase
Årets investor 2022 blev business angel Bo Wase, der vandt foran Claus Hansen og Mikkel Ploug. Pressefoto
Årets investor 2022 blev business angel Bo Wase, der vandt foran Claus Hansen og Mikkel Ploug. Pressefoto
Efter sin egen startup-rejse igennem 20 år har Bo Wase valgt at fokusere sine ambitioner på at hjælpe. Han har været aktiv business angel i lidt over syv år og er blandt andet aktiv i startup-miljøet gennem bestyrelsesarbejde, rådgivning og som lead investor i DanBan.
Juryen begrunder valget af Bo Wase sådan:
- Bo Wase modtager prisen for sit store arbejde og utrættelige engagement som aktiv investor i sine portefølje-virksomheder og startupmiljøet i det hele taget, hvor han skaber resultater i form af vækst og exits. Han er et forbillede for, hvordan man aktivt bidrager i de virksomheder, man investerer i, men på en måde, hvor founders får maksimal plads, siger administrerende direktør i Incuba, Mai Louise Agerskov.
Bo Wase var en del af finalefeltet sammen med Claus Hansen og Mikkel Ploug.
Designvirksomheder blev hædret til Lifestyle Growth
Camille Brinch Jewellery tog en flot andenplads i årets konkurrence. Daniel Brinch fra virksomheden modtog prisen på vegne af søsteren Camille, der var bortrejst. Foto: Gorm Branderup
Camille Brinch Jewellery tog en flot andenplads i årets konkurrence. Daniel Brinch fra virksomheden modtog prisen på vegne af søsteren Camille, der var bortrejst. Foto: Gorm Branderup
Lifestyle Growth har den nationale erhvervsklynge Lifestyle og Design Cluster som initiativtager og kårer iværksættere med unikt forretningspotentiale og giver dem mulighed for at pitche for et stærkt panel af erhvervsfolk. Efterfølgende får vinderne sparring, mentorship og rådgivning.
Årets førsteplads gik til københavner-virksomheden Momkind, der producerer livstilsprodukter til gravide og nybagte mødre.
Andenpladsen gik til smykkedesigner Camille Brinch fra Aarhus. Hun er selvlært smykkedesigner og beskriver sine smykker som enkle, tidløse og med kant - fine og feminine eller rå og chunky.
Daniel Brinch fra virksomheden modtog prisen på vegne af søsteren Camille, der var udrejst.
- Ved at være med i Lifestyle Growth har vi fået et nyt syn på den måde, vi driver forretning på. Man går meget som iværksætter i sin egen lille boble og ser kun de ting, der sker omkring en. Men når man sidder med sådan nogle ekstremt dygtige forretningsfolk, der sidder og huller i det, man har sagt, og det man vil, så får man øjnene op for nogle nye ting. Jeg glæder mig sindssygt til den sparring, vi får fra dem, lød det fra Daniel Brinch.
Også aarhusianske Re-Zip gik fra eventet med en præmie, da juryen på dagen oprettede en særpris, der gik til virksomheden, der udvikler og fremstiller genanvendelig emballage. Panelet fremhævede den cirkulære emballage og skalerbare koncept.
Lifestyle Growth
I samarbejde med Sydbank afholder Lifestyle & Design Cluster – Lifestyle Growth.
Et bredt sammensat panel skal på baggrund af virksomheds pitch og ansøgninger fra deltagerne finde vinderne (1. og 2. plads). Vinderne modtager mentorship og adgang til gratis ydelser.
Årets panel består af:
Christian Stadil, CEO og ejer af konglomeratet Thornico
Mathilde Mackowski, Medstifter af Sinful
Henrik Hansen, bestyrelses- og Advisory board-medlem
Nicolaj Reffstrup, stifter af Ganni
Jens Poulsen. Group CEO og grundlægger af DK Company
Margrethe Dal Lehrmann, investor og direktør hos Lehrmann Ventures
Betina Simonsen, CEO for Lifestyle & Design Cluster
Mikkel Grene. CEO og medejer, Søstrene Grene
Daniel Brix Hesselager, medstifter af Rains
Thomas Overgaard og Henrik Langer besluttede i 2020 at begyndte at cykle sammen med en større gruppe fodboldkammerater. Det blev startskuddet for 2ned. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye
Thomas Overgaard og Henrik Langer besluttede i 2020 at begyndte at cykle sammen med en større gruppe fodboldkammerater. Det blev startskuddet for 2ned. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye
Nyt cykelbrand vil have alle de ukendte ryttere med på turen
Kristoffer Krogh Kiesbye krkie@risskovliv.dk og Kirsten Louise Laursen kilol@erhvervslivaarhus.dk
Cykeltøjsbrandet 2ned i Risskov er ambitiøse med mere end blot at sælge cykeltøj i god kvalitet til en bred målgruppe. De vil også gerne samle folk omkring cykelsporten.
- Derfor laver vi en podcast, hvor forskellige trænere og eksperter kommer med gode tips, og vi laver 'social rides' fra vores kontor på Ravnsøvej. Cykelsporten er en af de få sportsgrene, hvor rytteren i topform sagtens kan rulle med rytteren i dårlig form og stadig få noget ud af træningen, så vi ville gerne tage det sociale aspekt, som har givet os så meget, og skalere op, siger Henrik Langer, medstifter af 2ned.
Men det er tøjet, der er tandhjulet for 2ned, og efter meget møje og besvær har de to stiftere Henrik Langer og Thomas Overgaard lanceret sin første kollektion. "Ukendt" hedder den, for den er dedikeret til alle de ukendte ryttere, der aldrig får lov at stå på sejrsskamlen med kyssepiger ved deres side.
Vores kusinemedie RisskovLIV har talt med de to cykelentusiaster, og her får du fortællingen om iværksættere, der tager overildede beslutninger og drømmen om et større fællesskab.
fredag 7. okt. 2022 kl. 11:23
Kristoffer Krogh Kiesbye krkie@risskovliv.dk og Kirsten Louise Laursen kilol@erhvervslivaarhus.dk
Makkerparret Henrik Langer og Thomas Overgaard fik livet på rette spor igen med cykelsporten. Nu forsøger de at gøre deres passion let at tilgå for begynderen og den gennemsnitlige rytter med cykeltøjmærket 2ned, der lægger vægt på, at alle skal kunne være med - også på firmaets 'social rides' fra kontoret i Risskov.
Når man ikke kan se folk i øjnene på grund af begyndende social angst, er det befriende at kunne sætte sig i sadlen og træde til, mens man bare kigger ret frem for sig med kammerater på hjul.
Det var der på landevejen, at Henrik Langer havde det bedst i sommeren 2020. Hvis livet var et spil Ludo, var han sammen med barndomsvennen fra Harboøre, Thomas Overgaard, blevet slået tilbage til start. Henrik måtte igen gå på orlov fra studiet. Thomas havde mistet sit job på grund af corona.
Cyklingen hjalp.
- Jeg cyklede ekstremt meget den sommer og opdagede, at det var bedre end mine psykologtimer. På cykelturene begyndte jeg at snakke med folk i grupper igen, for lidt ligesom når man kører bil, bliver samtalerne tit dybere, når man ikke kan se folk i øjnene. På den måde fik jeg det bedre, mens Overgaard også blev aflastet, fortæller Henrik Langer.
I dag er den sociale angst sat på baghjul. Henrik Langer snakker i ét væk, mens Thomas Overgaard udviser mere vestjysk afmålthed under interviewet på kontoret på Ravnsøvej. Fra bilbyen i Risskov driver de i dag deres eget cykeltøjsbrand, for i stedet for at blive sat af i livets ræs vendte de to venner nedtur til optur.
- Vi var ikke det bedste sted i vores liv, men i stedet for at have fokus på fart og alle de ekstreme ting i cykling, ville vi gerne have fokus på det sociale aspekt, som hjalp os. Vi følte, at der var et ekstremt uforløst potentiale i det, siger Henrik Langer.
Et brand for bredden
2ned er det blevet til. Et cykeltøjmærke, som står i skærende kontrast til de etablerede og elitære brands, der forsøger at sælge dig drømmen om Tour de France og Alpe d'Huez. I stedet henvender 2ned sig til motionisten, der må slide i pedalerne for at bestige Grenåvej.
- "To ned" var noget, vi ofte sagde i vores gruppe af venner på cykelturene. To ned er noget, du råber, når du ikke kan følge med og vil have de andre til at sætte tempoet ned. Den betydning kunne vi godt lide, for vi vil gerne henvende os bredt, så tøjet sidder godt på både rytteren i topform og ham med den lille ølmave, siger Thomas Overgaard.
"2ned" sigter ikke efter de professionelle ryttere, men går ikke på kompromis med kvalitet. Man kan stadig godt se "lirens ud". Foto: 2ned
Hverken han eller Henrik Langer deler fedtprocent med Tour de France-vinder Jonas Vingegaard, men selvom man ikke er toptrimmet, vil man stadig gerne "være lirens". Inden for cykelverdenen er det et udtryk for, om man har god stil eller ej. Derfor vil man for alt i verden ikke være "ulirens".
Men da makkerparret bag 2ned begyndte at cykle for to år siden, erfarede de hurtigt, at mange faldt fra, fordi det at være lirens - at have det rette tøj, det rigtige udstyr udstyr og kende de uskrevne regler - kan være en kategori 1-stigning at sætte sig ind i for nybyggeren på to hjul.
Alle skal kunne følge med
- Folk følte, at det tog for meget tid at sætte sig ind i det hele, og selvom vi aldrig oplevede cyklingen som en lukket verden, er det rigtig nok, at man nemt kan føle sig kikset i en gruppe cyklister. Det er ofte nemt at se, hvem den erfarne er, så i stedet for kun at lave et tøjmærke, var der også et behov for at lave en platform rundt om det, siger Henrik Langer og tilføjer:
- Derfor laver vi en podcast, hvor forskellige trænere og eksperter kommer med gode tips, og vi laver 'social rides' fra vores kontor på Ravnsøvej. Cykelsporten er en af de få sportsgrene, hvor rytteren i topform sagtens kan rulle med rytteren i dårlig form og stadig få noget ud af træningen, så vi ville gerne tage det sociale aspekt, som har givet os så meget, og skalere op.
Men det er tøjet, der er tandhjulet for 2ned, og efter meget møje og besvær har Henrik Langer og Thomas Overgaard lanceret sin første kollektion. "Ukendt" hedder den, for den er dedikeret til alle de ukendte ryttere, der aldrig får lov at stå på sejrsskamlen med kyssepiger ved deres side.
Drømmen blev nær piftet
Men der er ingen god iværksætterfortælling uden modgang, og 2ned har haft sin andel.
Det var vigtigt for de to stiftere, at de selv designede tøjet fra bunden, ligesom det også skulle produceres i Europa under ordnede forhold. For at skyde iværksætterdrømmen i gang, havde de brug for en dansk mellemleverandør. Valget stod mellem det sikre valg, familievirksomheden, samt en mere uprøvet leverandør der tilsyneladende kunne få selv de vildeste idéer til at gå i opfyldelse.
- Familievirksomheden vidste godt, hvordan det hele fungerede, og hvad der kunne lade sig gøre og ikke lade sig gøre. Den anden virksomhed fløj op af stolene i bare begejstring, når vi præsenterede vores idéer og mente, at vi var Danmarks næste store cykelbrand, siger Henrik Langer.
Det var som at puste luft i Henrik Langer og Thomas Overgaards uerfarne iværksætter-ego, så makkerparret valgte den uprøvede leverandør og lod sig sågar overtale til at gå på kompromis og få tøjet produceret i Kina. Desværre viste sælgernes ord sig at være varm luft. Da det første tøj ankom, piftede drømmen om 2ned næsten.
- Det var en katastrofe. Tøjet sad elendigt, og jeg fik røde mærker hele vejen ned af siden efter min første prøvetur i det. Vi havde lagt halvdelen af vores investering i den ordre, så vi troede næsten, det var ovre, før vi var begyndt, siger Thomas Overgaard og suppleres af Henrik Langer:
- Det gik fandme ikke, så vi kæmpede for at få vores investering tilbage og endte faktisk med at komme ud med skindet på næsen og størstedelen af vores penge.
Vil dyrke Risskov
Klog af skade valgte Henrik Langer og Thomas Overgaard at skrue ambitionsniveauet to takker ned og gå med familievirksomheden i stedet. De er sidenhen gået konkurs, men ikke inden 2ned fik fyldt varelageret nok op til, at biksen kan holdes kørende.
Og der er medvind på cykelstien - godt hjulpet på vej af Jonas Vingegaards triumf i Touren.
- Vi kan helt klart godt mærke, at interessen for cykelsporten er endnu større i øjeblikket, så flere får øjnene op for os. Vi er det ukendte brand og den nye spiller på markedet, men vi kan mærke, at flere og flere siger god for vores mærke og anbefaler det til andre, siger Henrik Langer.
Nu skal en ny italiensk leverandør på plads, før nye tøjkollektioner bliver sendt på gaden. I mellemtiden skal der bygges på platformen rundt om 2ned.
- Vi vil gøre det ordentligt, så selvom sommeren har været god, vil vi nødigt forhaste os. I stedet vil vi udvikle videre på vores podcast og magasin, og så begynder vi så småt at arrangere 'social rides' rundtomkring i landet, siger Henrik Langer.
- Tanken er også, at vi skal have en fast dag for 'social rides' i Risskov. Vi vil gerne dyrke, at vi ligger i bydelen og er et aarhusiansk brand.
Nye topchefer hos Sengespecialisten, Formuepleje og AccuRankers
fredag 7. okt. 2022 kl. 11:21
Kirsten Louise Laursen kilol@erhvervslivaarhus.dk
Her kan læse fire navnenyheder fra virksomhederne i Aarhus.
Hanne Bang Vorre er ny CEO i Sengespecialisten
Hanne Bang Vorre er 43 år og har været en del af Jysk i ni år. Privatfoto
Hanne Bang Vorre er 43 år og har været en del af Jysk i ni år. Privatfoto
Hanne Bang Vorre skifter stillingen som e-commerce-chef i Jysk ud med posten som CEO for Sengespecialisten. Med jobbet følger samtidig ansvaret for søsterkæden Seng i Sverige, som Lars Larsen Group opkøbte i 2021, samt formandsrollen i onlineforretningen Sengetid.dk, som koncernen også investerede i sidste år.
- Efter ni gode år i Jysk er det tid for mig at komme videre til nye udfordringer. Jeg ser meget frem til at starte et nyt kapitel i min karriere. Jeg vil gerne takke alle mine tidligere kollegaer i Jysk, når vi ser tilbage, er det ret imponerende, hvad vi har opnået i forhold til faktisk at sætte e-business og digital udvikling på dagsordenen i Jysk i en global skala. Tak til hver enkelt af jer, det har været en fornøjelse at arbejde sammen med jer, skriver Hanne Bang Vorre på Linkedin.
Erhvervsliv Aarhus har tidligere talt med Hanne Bang Vorre om den digitale udvikling i Jysk, det kan du læse mere om her.
Regionsdirektør i Cowi får ny stilling
Der er vagtskifte i toppen af Cowi i Danmark. Nuværende markedsdirektør, Knud Erik Christensen, får en ny rolle på koncern-niveau, og i hans sted træder regionsdirektør i Aarhus, Jasper Kyndi, nu op som øverste ansvarlig for salg og kunderelationer for hele det danske forretningsområde. Foto: Cowi
Der er vagtskifte i toppen af Cowi i Danmark. Nuværende markedsdirektør, Knud Erik Christensen, får en ny rolle på koncern-niveau, og i hans sted træder regionsdirektør i Aarhus, Jasper Kyndi, nu op som øverste ansvarlig for salg og kunderelationer for hele det danske forretningsområde. Foto: Cowi
Jasper Kyndi overtager det øverste ansvar for salg og kunder i Cowi Danmark. Han har arbejdet i virksomheden siden 2003 og undervejs bestredet en række ledende poster, herunder både som projektchef, afdelingschef og senest som business development director i Danmark.
Med forfremmelsen udvides Jaspers nuværende ansvarsområde for forretningsudviklingen til også at omfatte salg og kunderelationer. I den nye rolle bliver fokus derfor at sørge for, at Cowi fortsat er tæt på kunderne og kan matche de ydelser, som kunderne efterspørger.
- Vi lever af gentagen salg. Kunderne er de samme fra år til år, så det er supervigtigt, at vi konsistent leverer god kvalitet til tiden og aftalt pris – hvis ikke det er på plads, så bliver det virkeligt svært at vinde nye opgaver. Det er en af de vigtigste opgaver i en stor vidensvirksomhed, siger Jasper Kyndi.
Formuepleje skifter direktør
Peter Kjærgaard er ansat som ny administrerende direktør i Formuepleje, samtidig fratræder Niels B. Thuesen. Foto: Nykredit
Peter Kjærgaard er ansat som ny administrerende direktør i Formuepleje, samtidig fratræder Niels B. Thuesen. Foto: Nykredit
Peter Kjærgaard tiltræder som ny administrerende direktør for Formuepleje 1. januar 2023. Han kommer fra en stilling som direktør for Nykredit Wealth Management og har 28 års erfaring fra den finansielle sektor i både Danmark og udlandet.
- Jeg ser frem til at stå i spidsen for Formuepleje og sammen med holdet skabe en slagkraftig aktør inden for formue- og investeringsområdet. Med sin størrelse, sin uafhængighed og sit stærke værdigrundlag har Formuepleje et godt udgangspunkt for at vinde kampen om kunderne i et marked, der er under forandring, siger Peter Kjærgaard.
AccuRankers gør klar til international skalering med ny CEO
Mads Peter Olsen kommer blandt andet med 15 års erfaring fra GroupM, hvor han har haft flere ledende roller - blandt andet administrerende direktør for GroupM’s specialist organisation GroupM Nexus i Aarhus gennem knap syv år. Pressefoto
Mads Peter Olsen kommer blandt andet med 15 års erfaring fra GroupM, hvor han har haft flere ledende roller - blandt andet administrerende direktør for GroupM’s specialist organisation GroupM Nexus i Aarhus gennem knap syv år. Pressefoto
Som led i AccuRankers internationale ekspansionsstrategi overlader grundlægger Henrik Jørgensen 1. oktober stafetten som CEO til Mads Peter Olsen. Mads Peter kommer fra en stilling som chief strategy officer i GroupM Nexus Nordic.
- Jeg glæder mig rigtig meget til at tage over efter Henrik i rollen som CEO for AccuRanker. AccuRanker er inde i en spændende udvikling og har allerede nogle virkelig dygtige mennesker i teamet. Det i kombination med et verdensklasse-produkt, en bundsolid teknologi, og høj kundetilfredshed gør, at potentialet for international ekspansion er kæmpestort, siger Mads Peter Olsen.
Henrik Jørgensen fortsætter som chief business development officer i AccuRanker.