Kirsten Louise Laursen kilol@erhvervslivaarhus.dk
Proshop har fundet en vedvarende løsning på at få de ledige hænder, de har brug for. Det er en løsning, der er lige til at kopiere for andre virksomheder, og så tager den endda hånd om en udfordring i samfundet med at skabe job til alle.
Onlineforretningen har lavet et mål om, at 10 procent af deres ansatte skal komme fra kanten af arbejdsmarkedet, og de ansætter gerne mennesker, der kommer med en diagnose.
- Hvorfor skulle vi ikke ansætte dem? Vi får nogle mennesker til at blomstre, som ellers ville være dømt til et liv på sofaen, og på den måde er det en gevinst for alle, siger Ronni Stormfeldt, der er head of logistics hos Proshop.
I denne artikel får du indsigt i, hvordan Proshop er lykkedes med at ansætte medarbejdere med særlige udfordringer, og hvad det er, de får ud af det.
onsdag 25. maj 2022 kl. 06:08
Kirsten Louise Laursen kilol@erhvervslivaarhus.dk
Onlineforretningen Proshop har gjort det til sin egen mærkesag at ansatte mennesker med diagnoser eller andre udfordringer i rygsækken. For det løfter hele virksomheden med en inkluderende kultur, og så er det faktisk en god forretning.
SOCIALT ANSVAR: Der er højt til loftet i Proshops domicil i Slet og ikke kun i bogstavelig forstand, for Proshop er en virksomhed, der vil rumme alle typer af mennesker. Det betyder, at der også skal være plads til de medarbejdere, som kommer med en diagnose og ikke nødvendigvis kan arbejde på de helt samme vilkår som deres kollegaer.
I en tid, hvor arbejdskraft er en mangelvare, har onlineforretningen ingen udfordringer med at finde ledige hænder, både fordi de gerne ansætter medarbejdere med diagnoser, og fordi de har skabt en så rummelig arbejdsplads, at mange søger uopfordret, så de ikke behøver at slå stillingerne op.
Proshop har et mål om, at 10 procent af medarbejderne skal komme fra kanten af arbejdsmarkedet, og det åbenlyse spørgsmål er hvorfor?
- Jeg tror i virkeligheden, det ligger i Proshops DNA at tage et socialt ansvar, og jeg vil faktisk gerne vende den om. For selvfølgelig driver vi også en forretning, og det skal give værdi for os at ansætte medarbejdere med diagnoser.
- Men derfor vil jeg også sige, hvorfor skulle vi ikke ansætte dem? Vi får nogle mennesker til at blomstre, som ellers ville være dømt til et liv på sofaen, og på den måde er det en gevinst for alle, siger Ronni Stormfeldt, der er head of logistics hos Proshop.
Som logistikchef er han involveret i langt de fleste ansættelser af medarbejdere med særlige behov. Og han ser sig selv som billedet på, hvorfor man skal give folk en chance.
- Se på mig, jeg er logistikchef, men jeg er ikke uddannet i logistik. Så hvorfor sidder jeg så i den her stol, det gør jeg, fordi jeg har nogle kompetencer, hvor Proshop tog chancen med mig.
Opgaven bestemmer
Hver gang Ronnie Stormfeldt har brug for nye hænder til sit store team, er det med i overvejelserne, om de skal ansætte en medarbejder fra kanten. Men det er altid opgaven, der afgør, hvordan stillingen skal besættes.
- Jeg kigger på, hvad det er for en opgave, der skal udføres, og om den kan udføres af nogle fra kanten. Hvis den kan det, så går jeg videre den vej. Hvis ikke opgaven er egnet, så besætter vi den på traditionel vis.
Han forklarer, at der i en virksomhed som Proshop er mange mindre opgaver, der kan synes monotone og kedelige for de fleste. Det kan være ensformigt taste-arbejde eller oprydning på lageret. Men for en medarbejder med autisme er det ikke et problem at sidde og taste i fire timer i streg, fordi de trives med strukturen og de ensartede opgaver.
- På den måde skaber det værdi både for medarbejderen og for Proshop. For vi får udført en vigtig opgave og giver medarbejderen mulighed for at få et arbejdsliv. Derfor er det fedt at have mennesker med diagnoser ansat, for de kan noget, vi andre ikke kan.
Ingen dumme spørgsmål
Det kræver tid og overskud at integrerer medarbejdere med diagnoser, der både har brug for forskellige hensyn og strukturer. Derfor er en rolig opstart af nye medarbejdere alfa og omega, når man ansætter fra kanten.
- Vi sørger for at indsluse dem stille og roligt, hvor de typisk bliver sat grundigt ind i to-tre opgaver, og så matcher vi dem med en buddy, som bliver den trygge base, der følger dem i hele introforløbet.
- Vi har et motto om, at der ikke er dumme spørgsmål. Det er bedre at spørge mange gange end at undlade og spørge.
Og netop spørgsmålene skulle gerne give medarbejderen mulighed for at blive klædt godt på til de nye opgaver, så man undgår fejl. For fejl koster dyrt i en virksomhed som Proshop, hvor hastighed er et konkurrenceparameter og en central del af hele forretningsmodellen, men alligevel vil Ronnie Stormfeldt ikke have en nul-fejls kultur.
- Det koster selvfølgelig penge hver gang, vi pakker en ordre forkert, men når vi ansætter en medarbejder med en diagnose, så regner vi det ikke ud i kroner og ører, hvad det kan koste i fejl. Vi fokuserer ikke på fejlene.
- Vi investerer i dem, fordi vi tror på dem. Så vi ser på de positive ting og ikke de negative. De skal finde tryghed i opgaverne og finde selvtilliden frem, og det gør de ikke ved at hænge sig i fejlene. For når det lykkedes, så er der ingen grænser for, hvor meget de kan udvikle sig.
Proshop retter ind
Hvis en ny medarbejder mod forventning alligevel har svært ved at finde rytmen og enten laver mange fejl, eller er uforholdsmæssigt længe om opgaverne, så er det ofte Proshop, der retter procedurerne til og ikke omvendt.
Et eksempel på den tilgang var en medarbejder, der viste sig at være ordblind og derfor ikke kunne plukke varer til kunderne, fordi han ikke kunne læse, hvad kunden havde bestilt. I stedet for at flytte medarbejderen til andre opgaver, fandt logistikchefen ud af at putte billeder på alle ordrene, så medarbejderen på den måde kunne plukke de rigtige varer.
- Den her medarbejder blev jo hurtig effektiv, for nu havde han noget at arbejde med. Og for os handler det om at agere i stedet for at reagere.
For Ronnie Stormfeldt er der ingen nedre grænse for, hvor få timer en medarbejder kan være ansat, og der er heller ikke nogen begrænsninger i, hvilke diagnoser eller udfordringer medarbejderen kan have med i bagagen.
- Jeg kan arbejde med alle diagnoser og alle typer af udfordringer. Det eneste vi ikke kan arbejde med er ligegyldighed. Medarbejderen skal selv havde lyst til at være her, ellers kan det ikke lykkedes.
Og netop viljen til at lykkedes var hele essensen, da Ronnie Stormfeldt hjalp den ordblinde medarbejder, fordi medarbejderen var ivrig efter at have den opgave med at plukke varer til kunderne. Siden hen har den lille ændring med billederne øget effektiviteten i produktionen med 30 procent, og dermed er det kommet hele teamet til gavn.
God business
For Proshop er det mere en hjertesag end en mærkesag at ansætte de medarbejdere, der kommer med en ekstra bagage.
- Det er den fedeste følelse, når vi kan vende nederlag til en succes. Og vi får de mest dedikerede medarbejdere ud af det, som kommer en halv time før, de skal møde, og bliver en halv time ekstra. Ofte skal jeg bede dem om at gå hjem, griner Ronnie Stormfeldt.
Han håber, at flere virksomheder vil få øjnene op for de muligheder, det giver at ansætte nogle andre typer af medarbejdere.
- Det er en dårlig undskyldning at sige, at man har for travlt, vi har også travlt i Proshop. Men man har aldrig for travlt til at bukke sig ned efter fem kroner på gulvet.
- Det giver økonomisk gevinst at ansætte de her mennesker, og det kan vi bevise. Men vi kan ikke løfte det her alene, det er et fælles ansvar, lyder det fra Ronnie Stormfeldt.