Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Karina Boldsen er direktør i egen virksomhed og har p.t. 14 bestyrelsesposter i sin portefølje, hvor hun sidder som formand i de otte af dem. Pressefoto

Der er løsninger på alt

Problemer er til for at blive løst, og der findes altid en løsning.

- Viljen er vigtigst, for man kan altid finde kompetencerne, mener Karina Boldsen, direktør og bestyrelsesformand.

Karina Boldsen er en ægte problemknuser både i hendes egen konsulentvirksomhed, hvor hun rådgiver virksomheder eller enkeltpersoner om strategi og forretningsudvikling, men også i hendes arbejde som bestyrelsesmedlem, hvor opgaven er at sikre fremdrift i virksomheden.

I dette nyhedsbrev deler hun sine tanker om karriere og ledelse i vores serie: 9 hurtige til direktøren.

Destination Aarhus tror også på løsninger, når det kommer til de massive udfordringer med at skaffe specialiseret arbejdskraft til IT-branchen. Amalie Krabbe Hansen, der er kommunikationskonsulent hos Destination Aarhus, er denne uges gæsteskribent, og hun leverer en simpel og håndgribelig løsning på udfordringen.

- En af vejene frem er samarbejdet på tværs af virksomheder, også de konkurrerende, om både at tiltrække og fastholde talenterne, skriver hun, og du finder hele indlægget her nedenfor.

Som altid er du velkommen til at dele vores nyhedsbrev med andre, og nye læsere kan få nyhedsbrevet direkte i indbakken ved at tilmelde sig her.

Tak fordi du læser med - og god fornøjelse med dagens indhold.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Vestas' administrerende direktør siden 2019, Henrik Andersen, har efter nogle hårde måneder for vindproducenten god grund til at smile oven på førstepladsen som verdens mest bæredygtige virksomhed. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Et indblik i de seneste nyheder fra erhvervslivet

Investeringsselskabet Heartland, der er ejet af Anders Holch Povlsen, skyder nu penge i den danske virksomhed Solitwork, der leverer softwareløsninger til virksomheder.

Verdens mest bæredygtige virksomhed ligger i Aarhus og hedder Vestas.

Zupa Zite overtager Norlys' interne marketingbureau, der bliver til Norlys Agency, som er ejet og drevet af Zupa Zite.

Her er tre udvalgte historier fra byens virksomheder.

Heartland investerer i aarhusiansk softwa­re­virk­somhed

Investeringsselskabet Heartland, der er ejet af Anders Holch Povlsen, skyder nu penge i den danske virksomhed Solitwork, der leverer softwareløsninger til virksomheder. Det skriver Børsen.

- Vi har arbejdet sammen med Heartland i cirka 10 år. Fra årsskiftet etablerede vi vores første udenlandske kontor i Hamborg, og i den forbindelse har Heartland set et stort potentiale i de ambitioner, vi har om at bringe virksomheden uden for Danmark. Det er det, vi håber, de kan hjælpe os med, siger Esben Duedahl, administrerende direktør og stifter af Solitwork.

Solitwork udbyder en software-as-a-service-platform til digitalisering af virksomheders finansfunktion – blandt andet kan løsningerne bruges til at lave koncernregnskab og budget. De har ambitioner om flerdobling af toplinjen frem mod 2025, og første skridt er at vokse i Tyskland, hvor virksomheden netop er trådt ind.

Vestas er kåret som den mest bæredygtige virksomhed i hele verden

Det canadiske analysehus og erhvervsmagasin, Corporate Knights, har i sidste uge offentliggjort en liste over verdens mest bæredygtige virksomheder. Og her rangerede man altså vindmølleproducenten Vestas helt til tops som nummer et på listen. Det skriver Stiften.

Det er 18. gang i streg, at Corporate Knights laver listen, der indeholder en rangering af 100 virksomheder. Listen er udarbejdet på baggrund i en undersøgelse, hvor knap 7000 virksomheder er blevet målt og vejet på 23 indikatorer relateret til bæredygtighed.

Direktør i Corporate Knights, Toby Heaps, sagde følgende om årets vindere:

- Vi bevæger os hurtigt mod en fremtid, hvor førende bæredygtigheds-performere som Vestas vil skabe bedre afkast end deres globale konkurrenter, hvilket vil skabe et stærkt fundament mod at opnå en fossil-neutral økonomi på linje med de globale klimamål.

Marketingbureauet Zupa Zite overtager Norlys' inhouse bureau

Norlys Agency bliver et såkaldt onsite-bureau, som er ejet og drevet af Zupa Zite, der har specialiseret sig i at etablere og drive denne type inhouse-bureauer hos danske virksomheder, blandt andet hos Grundfos og Kamstrup.

- Med Norlys Agency tager Norlys et skridt i retningen mod at udvikle et endnu stærkere marketingsetup, der kan understøtte og løfte Norlys-koncernen og brandet i den udvikling, der sker de kommende år, vurderer Kasper Sierslev, der er COO i Zupa Zite.

- Vi etablerer Norlys Agency for at få et skalerbart setup, der kan understøtte vores store ambitioner om at blive et førende brand inden for energi, internet og tv. Vi ønsker et bureau, der er 100 procent dedikeret til kreativ, operationel og taktisk markedsføring,  fortæller Per Hjuler, der er CMO for Group brand og marketing i Norlys.

Karina Boldsen er også forfatter til bogen ' De syv trin - en manual til bestyrelsesarbejde i praksis' som hun har skrevet sammen med Søren Christiansen. Pressefoto

9 hurtige til Karina Boldsen: Det er andres succes, der driver mig

Karina Boldsen er en kvinde med mange titler: Direktør, bestyrelsesformand, underviser og forfatter. I Aarhus er hun måske mest kendt for hendes bestyrelsesarbejde og ikke mindst bestyrelsesuddannelse og netværk.

Om sin egen karrierevej siger Karina Boldsen, at hun har været privilegeret med dygtige ledere, der har skubbet hende frem, og sidenhen er hun blevet sin egen chef som selvstændig konsulent.

- Jeg har aldrig lagt en karriereplan, men er gået efter at være verdens bedste dér, hvor jeg var. Mit valgsprog er: 'Do everything with passion, or not at all'

Hvad er det bedste ved at være direktør? Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig? Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv? Sådan lyder tre af de ni spørgsmål, vi har bedt direktør og bestyrelsesformand Karina Boldsen svare på.

Q&A: Karina Boldsen er et kendt ansigt i det aarhusianske erhvervsliv. Hun er ofte en, man støder på til diverse netværksarrangementer, og så har hun en tendens til at dukke op i feedet på Linkedin, hver gang et nyt hold af bestyrelseskandidater har været til eksamen hos hende.

Hun er de seneste år gået all-in på en bestyrelseskarriere og beskriver sig selv som et professionelt bestyrelsesmedlem med speciale i strategi, digitalisering, finans, HR, vækst og forretningsudvikling. Lige p.t. tæller hendes portefølje 14 bestyrelsesposter, hvoraf otte er som formand.

Når Karina Boldsen ikke sidder til bestyrelsesmøder, driver hun bestyrelsesportalen ArosBoard og er ansvarlig for bestyrelsesuddannelsen ved Erhvervsakademi Aarhus. Derudover er hun direktør i egen konsulentvirksomhed, der tilbyder rådgivning og sparring til både enkeltpersoner og virksomheder, ligesom hun driver et ledernetværk: 24 hours for Executives.

Den 53-årige direktør er bankuddannet og har sidenhen suppleret med HD i finansiering og organisation og ikke mindst fire bestyrelsesuddannelser. Hun har blandt andet en fortid som HR-direktør i Vestas, HR-chef i Danske Bank, personalechef i Salling Group og kommerciel direktør i Solitwork.

Privat er Karina Boldsen gift, har en datter og er bosat i Marseliskvarteret.

Her får hun 9 hurtige spørgsmål om karriere og ledelse.

1. Hvad er den aktuelle status for din virksomhed?

- Jeg er glad og taknemlig for, hvor vi står lige nu. Jeg har været i gang med at opbygge mine tre brands over de seneste år, og nu har vi fået skabt et godt fundament.

- Vi har netop afholdt vores første nytårskur, som gik rigtig godt, og vi har allerede nu lagt den i kalenderen i 2023. Det er lidt en milepæl i vores lille team, når den er afviklet.

2. Hvem er dine vigtigste sparringspartnere?

- Jeg har to meget vigtige sparringspartnere. Den ene er min mand, der er skarp til at komme med både pæn og hård kritik, og så er han både taktisk og strategisk tænkende.

- Den anden er min business mentor, som jeg besøger en gang i kvartalet. Han udfordrer mig, sparrer om konkrete problemstillinger, samt sikrer, at jeg også holder makroøkonomisk fokus og ikke går i stå i min udvikling. 

- Det er ikke en fast mentor, jeg har, men jeg har typisk et samarbejde med min mentor i cirka tre år ad gangen. Så har jeg nok også slidt dem op – ha ha. På den vis forsøger jeg hele tiden at holde mig aktuel og flytte mig, ligesom jeg også har meldt mig til endnu en bestyrelsesuddannelse i efteråret 2022.

3. Hvad er det bedste ved at være direktør?

- Der er et markant skifte fra at være linjeleder, som jeg var tidligere og så der, hvor jeg er nu, fordi jeg har en lederrolle, hvor jeg leder gennem andre.

- Det at være selvstændig giver en stor frihed til selv at planlægge sin tid, sine arbejdsopgaver og fortsat sætte ressourcer af til at udvikle sig. Man disponerer selv, og det er en sejr, når man viser, også for sig selv, at man kan lykkes med noget. Det er ligesom, når man løber et maraton (det har Karina gjort 10 gange, red.), at man sætter sig et mål, kæmper for det og lykkes med det.

- Jeg har en vis frihedstrang, derfor passer det selvstændige liv godt til mig.

4. Hvad har været en afgørende beslutning i dit arbejdsliv?

- Det har været afgørende for mig at arbejde for nogle dygtige chefer, der har stolet på mig og troet på, at jeg kunne løse nogle opgaver, der egentlig var for svære for mig. Den tillid jeg er blevet vist ved, at de troede på mig personligt, har været med til at flytte mig.

- Det giver også et vist pres på skuldrene, men der handler det om at turde tage chancen, når man bliver prikket.

5. Hvor meget arbejder du?

- Ha ha - rigtig meget. Men jeg tæller ikke timer.

- Det, jeg laver, er en livsstil, og der er sikkert mange, som vil mene, at det er for meget, men jeg kan lide det. Det er aldrig en pain at tage på kontoret eller køre til et bestyrelsesmøde.

- Jeg er ufattelig velorganiseret i min arbejdsmetode, så jeg synes, at jeg får meget ud af dagen. Jeg løber tidligt om morgenen, møder tidligt på kontoret og så holder jeg altid mindst en hel fridag i weekenden. Derudover øver jeg mig i at lægge 'tænketid' ind i kalenderen. Den bliver ofte brugt i Skagen, hvor mange nye ideer er blevet udviklet.

6. Hvad er det bedste ved dit job?

- Det er helt klart, når noget lykkes for dem, jeg arbejder for eller sammen med. Uanset om det er en virksomhed, der kommer med et godt resultat, et projekt som lykkes, eller en direktør, der har udviklet sig. Så bliver jeg vitterligt glad og føler, at der er en større mening med det, jeg beskæftiger mig med.

- Hver gang jeg har kursister til eksamen til bestyrelsesuddannelsen, så bliver jeg imponeret over, hvor meget de har rykket sig igennem undervisningen.

- Det, at min erfaring og min viden kan komme andre til gavn, er klart det bedste.

7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

- Det er altid svært at skulle opsige en medarbejder. Det er vitterligt det værste som leder. For uanset hvad forklaringen er, så er der en familie og et liv bagved, der bliver berørt af den beslutning.

- Det er noget, jeg altid er blevet berørt af. I netop den situation skal man være ekstremt professionel og objektiv. Rammen skal være fuldstændig klar og fast, og så skal man gøre, hvad man kan for at hjælpe personen videre, hvis de vil.

- Det er en situation, hvor jeg ikke skal have noget i kalenderen bagefter.

8. Hvad er dit bedste karriereråd?

- Følg din passion. Find noget fagligt, der interesserer dig, for så bliver man også god til det. Hvis man følger sin passion, går man glad på arbejde, og så skal man nok komme videre, hvis man har den drøm.

- Jeg har aldrig lagt en karriereplan, men er gået efter at være verdens bedste dér, hvor jeg var.

- Mit valgsprog er: 'Do everything with passion, or not at all'

9. Hvad er det næste mål for dig?

- Jeg skal fortsætte med at udvikle mine egne brands, uddanne kompetente bestyrelsesmedlemmer og skabe værdi i de virksomheder, hvor jeg arbejder i bestyrelsen. 

- Jeg håber, at de vil opleve mig som engageret, flittig, dygtig og huske mig for, at jeg gør mig umage. Og at der er løsninger på alt. Det ved jeg efter 16 år som spejder.

Amalie Krabbe Hansen er kommunikationskonsulent hos Destination Aarhus, der før jul flyttede i nye lokaler på Aarhus Ø. Pressefoto

Drop konkurrencen: Vi skal samarbejde om at gøre IT-talentpuljen større

Vejen frem til at øge massen af IT-talenter er samarbejde på tværs af virksomheder, også de konkurrerende, hvis Aarhus skal lykkes med både at tiltrække og fastholde talenterne.

Det mener erhvervsnetværket Destination Aarhus, der arbejder for at gøre Aarhus til et attraktivt arbejdssted for IT-talenter. I denne uges klumme opfordrer de derfor virksomhederne til at stå sammen om at finde løsninger, og parkerer konkurrencen imens.

Manglen på IT-professionelle i Danmark er iøjnefaldende. Jobtilbuddene for talenterne er mange, og konkurrencen om den specialiserede arbejdskraft er voksende. Det er et faktum.

Og der er ikke en quickfix-løsning på problemstillingen, men vi kan gøre en forskel – sammen, allerede i dag. En holdning, der står klart hos os i Destination Aarhus er nemlig, at vi kan gøre talentpuljen større i Greater Aarhus i fællesskab.

For den direkte løsning på den markante mangel findes ikke endnu, og problemstillingen er langt fra ligetil. Det kræver formentligt også et politisk indspark, hvis vi skal have flere unge til at vælge en IT-uddannelse og forbedre uddannelsesinstitutionerne samt virksomhedernes mulighed for at få internationale studerende og professionelle til Danmark.

Men én af vejene frem er samarbejdet på tværs af virksomheder, også de konkurrerende, om både at tiltrække og fastholde talenterne.

Lige nu oplever flere virksomheder at have adskillige ledige stillinger, og standard jobopslag bliver suppleret med headhunting og tilbud om højere lønninger.  Helt præcist var der ifølge DIREC 10. januar 1930 ledige opslåede jobs inden for IT og Tech, hvor 327 af dem var i Aarhus. Et tal, der tydeligt viser, at udbuddet ikke stemmer overens med antallet af uddannede og medarbejdere med rette kompetencer.

Det skal der gøres noget ved, og vi bliver nødt til selv at starte et sted. Og et sted at starte, er ved at tydeliggøre og udvikle det attraktive tech-miljø, der allerede eksisterer, for både nuværende og kommende IT-talenter.

Vi skal sammen gøre Greater Aarhus og Danmark til en attraktiv karrieredestination. Vi skal vise både internationale, nationale og lokale specialister, studerende og fremtidige studerende, bredden af netværk, ekspertviden og de utallige job- og uddannelsesmuligheder, der er inden for branchen.

Vi tror på, at netværk og cross-company knowledge sharing er med til at styrke og udvikle IT-miljøet i området for i sidste ende at fastholde og tiltrække nye specialister. Det gør vi eksempelvis ved at skabe netværk og vidensdeling på tværs af vores medlemsvirksomheder på både executive-, HR- og tech-niveau og ved at brande og udvikle deres medarbejderes ekspertise gennem events og vores TechBlog.

Vi ved, at udvikling af kompetencer og innovation er noget IT-professionelle sætter pris på og vægter højt i valget af arbejdsgiver. Når det foregår på tværs af virksomheder, er det både med til at styrke IT-miljøet og medarbejderne, og det er med til at vise udadtil, hvor mange spændende muligheder der er at arbejde med i Greater Aarhus. Dét er faktorer, der kan være med til at friste internationale medarbejdere til at flytte til Danmark eller unge til at starte på en IT-uddannelse.

Men allerførst kræver det selvfølgelig en generel accept fra virksomhederne af, at ja, vi stjæler hinandens medarbejdere, og ja, der er ikke nok IT-specialister til at udfylde alle de ledige stillinger. Netop dette var udgangspunktet for hele vores forening, der blev startet i 2017.

I dag, fem år senere, består Destination Aarhus af 14 større, ledende virksomheder, der i fællesskab arbejder for at gøre Greater Aarhus til den mest attraktive karrieredestination for IT-talenter ved at skabe netværk og styrke det lokale IT-miljø.

Året inden foreningens begyndelse viste en undersøgelse udarbejdet af Højbjerre Brauer Schultz, Kubix og Alexandra Instituttet, at vi i 2030 ville mangle 19.000 IT-professionelle i Danmark. Et tal, der i sommer 2021 lød på 22.000 ifølge IRIS Group og HBS Economics’ rapport for Danske Gymnasier og IDA.

Vi tror ikke, at det er et spørgsmål om, hvorvidt tallet vil stige yderligere, men det er derimod et spørgsmål om, hvor meget det komme til at stige.

Ja, der er stor mangel på IT-talenter. Ja, der er konkurrence om den specialiserede arbejdskraft. Men vi kan lige så godt samarbejde om at gøre talentpuljen større og spille hinanden bedre.