Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Udover at være direktør er Esben Mols Kabell også investor og bestyrelsesmedlem. Han er i dag involveret i 31 forskellige virksomheder. Pressefoto

Adskil arbejdsliv og privatliv - og træf bedre beslutninger

Husk: Er du mere til at lytte frem for at læse, så du har muligheden for at få nyhedsbrevet her i ørerne med vores podcast-udgave. Du finder lytte-versionen her nedenfor.

Som iværksætter eller virksomhedsejer flyder arbejde og fritid ofte sammen. Virksomheden er hjertebarnet, og derfor kommer man ofte til at træffe beslutninger med følelserne.

Det ved Esben Mols Kabell, stifter og direktør i Lasertryk. Og indtil årsskiftet 2017/2018, hvor Lasertryk blev solgt til tyske Online Printers, var det netop følelser, der ofte var på spil, når der skulle træffes vigtige beslutninger i virksomheden.

- Jeg gik fra at have hele ansvaret til nu at kunne løfte hånden lidt fra kogepladen, og det har gjort mig i stand til at træffe mere rationelle beslutninger, siger Esben Mols Kabell.

Han gik fra at være ejer til at være ansat direktør, og i dette nyhedsbrev giver han et indblik i sin ledelsesstil og overgangen til rollen som topchef.

Men det er ikke altid, at vi kan adskille vores private værdier fra arbejdspladsen. For nutidens medarbejdere ønsker et højere formål med at gå på arbejde, så det ikke kun handler om profit.

Cathrine Bianca Christensen, der er stifter af Climate Partnerships, giver en lille opsang til virksomhederne om at tage mere ansvar for den bæredygtige bundlinje. Det er til gavn for både samvittigheden, samfundet - og selskabet. Du kan læse hendes input i dagens nyhedsbrev.

Hvis du tror, andre kan have gavn af at læse - eller lytte - med, må du meget gerne dele vores nyhedsbrev med dem. Nye læsere kan tilmelde sig her.

God fornøjelse og tak, fordi du følger med.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist

Lyt til Erhvervsliv Aarhus her

Et nyt samarbejde har set dagens lys med Thomas Jensen, medstifter i Paylike, Ken Villum Klausen, administrerende direktør og stifter i Lunar, og Lars Bo Thomsen, medstifter i Paylike. Pressefoto

Det bør du vide fra virksomhederne i Aarhus

Lunar køber betalingsplatformen Paylike og gør sin entré på betalingsmarkedet for at erobre markedsandele. Lunar bliver den første spiller med én løsning, der både kombinerer traditionelle bankydelser til erhvervskunder og betalingsløsninger.

Med et samlet resultat før skat på 4,6 mia. kroner sikrer Bestseller sig det bedste resultat i virksomhedens historie. Det markerer, at virksomheden har klaret sig gennem pandemien, som ellers udfordrede den danske modegigant og mere end halverede resultatet året før.

Startup-virksomheden Cellugy er blevet hædret med førstepræmien i den særlige kategori ved årets Social Innovation Tournament i Lissabon. Med prisen følger 75.000 euro, og den blev i år givet til projekter med fokus på bæredygtig levevis.

Det kendte skotøjsmærke Bianco har efter mange år med underskud valgt at lukke alle sine detailbutikker. Da det gik bedst, havde Bianco-kæden 180 butikker i fire lande. I dag er der ni butikker i Danmark.

For fjerde år i træk var det en elev fra Aarhus Business College, der vandt førstepræmien ved Detailhandlens Fagprøvepris 2021. Med prisen følger en præmie på 25.000 kroner.

Vi giver dig her fem væsentlige nedslag fra byens erhvervsliv.

RUNDT I BYEN: Lunar køber betalingsplatformen Paylike i et nyt sats på betalingsmarkedet. Når en virksomhed i dag startes fra bunden af en iværksætter, er det ofte med en webshop tilknyttet forretningen. Det vil Lunar nu gøre endnu nemmere ved at tilbyde virksomhedskunderne både en bankkonto og en ny betalingsmotor til deres website.

- Vi har i det seneste år set en voldsom vækst i både nyskabte iværksættervirksomheder, der satser på e-handel og mindre virksomheder, der retter sigtekornet mod digitale muligheder. Mange af dem har i dag en Lunar Business-konto, og nu vil vi gøre deres forretningsliv nemmere, siger Ken Villum Klausen, stifter og administrerende direktør i Lunar.

Med købet af Paylike giver Lunar sine erhvervskunder mulighed for at tage imod betalinger fra kunder direkte i deres app uden de mellemled, der er nødvendige i dag, når en virksomhed med e-handel skal have aftaler med betalingsgateway -og indløser.

- Da vi startede Paylike i 2015, var det for at gøre det simplere og hurtigere for virksomheder at tage imod betalinger. Dengang kunne opsætningen og godkendelsen til en betalingsløsning tage uger. Med Paylike lancerede vi et moderne alternativ, hvor det hele klares på minutter. Nu tager vi endnu et stort skridt frem ved at tilbyde betalinger direkte til erhvervskontoen. Det er fintech, når det virker, siger Lars Bo Thomsen, medstifter og COO i Paylike, der også er baseret i Aarhus.

Detaljerne ved handlen bliver ikke offentliggjort, men Lunar køber Paylike, hvoraf 50 procent i dag ejes af Clearhaus og 50 procent af de to stiftere, Thomas Jensen og Lars Bo Thomsen.

Med et samlet resultat før skat på 4,6 mia. kroner sikrer Bestseller sig det bedste resultat i virksomhedens historie. Omsætningen steg i perioden august 2020 til juli 2021 med ni procent.

Året før faldt virksomhedens overskud med 72 procent som følge af covid-19 og de globale nedlukninger. Den markante forbedring og det samlede resultat i det seneste år viser, at Bestseller har formået at komme tilbage på det vækstspor, virksomheden også var på inden corona.

– Vi kan se, at vi har evnet at omstille os til de udfordringer, vi har mødt, og vi har formået at eksekvere på de rigtige beslutninger, vi har truffet undervejs. Jeg er imponeret over mine kollegers indsats og den måde, som alle har sat vores værdier i spil. Og at vi har leveret gennem et ekstraordinært år, hvor vi har været både dygtige, rettidige og ydmyge, men også har haft en snert af held, vi heller ikke ønsker at underkende, siger Anders Holch Povlsen, CEO og ejer.

Cellugy, der vil bekæmpe plastikforurening ved at erstatte engangsplast med 100 procent naturlig biocellulose, har vundet førstepræmien i den særlige kategori ved Social Innovation Tournament, der afholdes af EIB-Instituttet. Det skriver virksomheden på Linkedin.

Konkurrencen, der afholdes årligt, hvert år i en ny EU-hovedstad, belønner og sponsorerer europæiske sociale iværksættere, hvis primære formål er at skabe en social, etisk eller miljømæssig forandring.

Prisen i den særlige kategori blev i år givet til projekter med fokus på bæredygtig levevis. I alt 15 finalister fra ni europæiske lande deltog i finalen. Sammen med prisen modtager Cellugy desuden 75.000 euro.

Ejeren af skotøjskæden Bianco, Last Studio, har valgt at lukke de 23 butikker, der er tilbage i Danmark og Norge. Lukningen af skotøjskædens butikker kommer ikke som nogen overraskelse i branchen. Da det gik bedst havde Bianco-kæden 180 butikker i fire lande. I dag er der ni butikker i Danmark - herunder én i Aarhus - og 14 butikker i Norge. Det er de butikker, der nu lukker.

Thomas Rosenvold Tygesen, direktør i Bianco Footwear, erkender, at Bianco i en årrække har kæmpet med store udfordringer med at få økonomien til at hænge sammen i driften af butikkerne.

- Vi tror på en stærk fremtid for Bianco i et tæt samarbejde med professionelle aktører, der et har højt kendskab og stor berøringsflade med vores forbrugere. Herunder vil der blive diskuteret "Shop i Shop"- løsninger, der fremadrettet skal sikre Bianco-konceptets synlighed over for forbrugerne, siger Thomas Rosenvold Tygesen til Avisen Danmark.

For fjerde år i træk var det en elev fra Aarhus Business College, der vandt førstepræmien ved Detailhandlens Fagprøvepris 2021.

Under temaet bæredygtighed modtog en tydeligt stolt Johanne Bondgaard, som har været elev hos Matas i Struer, førstepladsen i Detailhandlens Fagprøvepris 2021. Med prisen følger blandt andet et diplom, en præmie på 25.000 kroner og æren for at have afleveret årets bedst udførte fagprøve.

Også på tredjepladsen stod en elev fra Aarhus Business College. Nicklas Elgaard Hansen har været elev hos Kop & Kande og modtog en præmie på 15.000 kroner for sin fagprøve om massiv markedsføring og live-salg på sociale medier.

Uddannelsesdirektør på Handelsfagskolen – Aarhus Business College Rasmus Gundelach smiler bredt over den store hæder:

- Jeg er stolt, hver gang vi vinder priser på vores uddannelser. Det er et synligt tegn på den høje standard og kvalitet, vi ønsker i vores undervisning, og et skulderklap til vores undervisere og ikke mindst elever for at efterleve dette.

- At vi så i år tager førstepladsen for fjerde år i træk, og igen er placeret top-3 med mere end én elev, gør mig ikke mindre stolt.

Esben Mols Kabell er stifter og CEO i Lasertryk. Pressefoto

9 hurtige til Esben Mols Kabell: - Jeg er altid på arbejde og aldrig på arbejde

Duoen bag LaserTryk, Esben Mols Kabell og Anders Grønborg, lagde de første skinner til deres karrieremæssige parløb ved at arrangere gymnasiefester i Aarhus.

Det blev siden til rejsebureauet UngFerie, og i dag står makkerparret bag et af Skandinaviens største trykkerier og en række andre grafiske virksomheder, mens de senest også har kastet sig ind i takeaway-kampen med etableringen af IldPizza.

Vi stiller her, Esben Mols Kabell, ni spørgsmål om ledelse og arbejdsliv. Og han fortæller blandt andet, at hans ledelsesstil har ændret sig med årene, og det, der driver ham i dag, er at spille andre gode.

Hvad er det bedste ved at være direktør? Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig? Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv? Sådan lyder tre af de ni spørgsmål, vi har bedt Esben Mols Kabell, CEO i Lasertryk om at svare på.

Q&A: Esben Mols Kabell kan ikke prale af at have en lang uddannelse bag sig.

Han har sin studentereksamen fra Risskov Gymnasium, og oven på den tog han en HHX. Og så var der uddannelse nok til manden, som sidenhen fik succes som iværksætter.

Esben Mols Kabell har sammen med Anders Grønborg prøvet lidt af hvert i løbet af deres 20-årige partnerskab. Deres samarbejde begyndte med at arrangere handelsskole- & gymnasiefester. Siden blev der udvidet med ungdomsrejsebureauet UngFerie og distributionsselskabet Dansk Skoledistribution.

Mest kendt er de nok for at have stiftet LaserTryk.dk, der i dag tæller 480 medarbejdere i fem lande. LaserTryk er et af Skandinaviens største trykkerier og har 300 medarbejdere i hovedsædet i Aarhus Nord.

Derudover har de datterselskaber i Norge, Sverige, Tyskland og England.

De to har desuden været med til at stifte flere grafiske virksomheder, men de er også medstiftere af Digisense, der sælger elektronisk dokumenthåndtering, Anodyne, som sælger holdningskorrigerende tøj.

Seneste skud på stammen er IldPizza.

Erhvervsliv Aarhus stiller her skarpt på Esben Mols Kabell med 9 hurtige spørgsmål om karriere og ledelse.

1. Hvad er den aktuelle status for Lasertryk?

- Der er fuld damp på kedlerne lige nu. Det seneste halvandet år har været interessante, vil jeg sige. En del af vores aktiviteter har været påvirket af nedlukningerne. Det har primært været de tryk, vi laver til messer, kultur eller oplevelsesindustrien, som gik helt i stå. Men nu er der gang i butikken igen.

2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?

- Det er mit ledelsesteam, som består af ledere fra produktion, marketing og økonomi, hvor jeg så er koordinator.

- Min erfaring er, at man får den bedste sparring fra de folk, der selv er en del af virksomheden frem for at søge den uden for murene. For dem, der ser det udefra, har svært ved at komme med nogle reelle indspark, fordi det kræver en vis indsigt.

3. Hvad er det bedste ved at være direktør?

- Det er, at man er med til at træffe beslutninger og har den ultimative indflydelse. Det at kunne sætte retning og sige, hvad skal vi, hvornår og hvorfor.

- At være direktør er også ledelse, og min ledelsesstil har helt sikkert ændret sig med årene. Det, der driver mig i dag, er at hjælpe andre til at blive bedre. Man dirigerer et helt orkester, de skal yde deres bedste og alle spille sammen.

4. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?

 - Det var helt klart, da vi solgte Lasertryk i 2017 (til tyske Online Printers, red.), for der gik vi fra at have hele ansvaret til nu at være ansat. Jeg er faktisk lønmodtager i dag.

- I praksis har min hverdag ikke ændret sig så meget. Jeg var direktør før, og jeg er direktør nu. Men før havde jeg 100 procent hånden på kogepladen, nu er den løftet lidt, og jeg kan træffe mere rationelle beslutninger, fordi det ikke er min private økonomi, der er på spil, hver gang der skal besluttes noget.

5. Hvor meget arbejder du?

- Det er et milliondollar spørgsmål. Jeg tror, jeg kan sætte det sådan op og fortælle, hvor mange timer jeg er fysisk på arbejde. Det er i runde tal 37 timer

- Hvis du spørger min kone, vil hun sige, at jeg arbejder altid. Jeg har bare ikke sådan en tænd-sluk knap, så der kan godt gå meget mental energi på arbejde, når man er alle mulige andre steder.

- Til gengæld er mit arbejde også min hobby. Jeg er altid på arbejde og aldrig på arbejde.

6. Hvad er det bedste ved dit job?

- Det er at have indflydelse og mulighed for at påvirke og ændre tingene. Og så har jeg adgang til at arbejde sammen med mange dygtige mennesker, der er inspirerende at være sammen med.

- Det er både medarbejdere, kunder og leverandører.

7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

- Det er svært at sige, det går jo op og ned. Men jeg synes aldrig, jeg har haft en arbejdsmæssig krise. Jeg har for eksempel hele tiden set corona som en midlertidig krise.

- Jeg kan synes, det er hårdt, når gode medarbejder rejser. Men tiden har lært mig, at man sjældent får noget godt ud af at overtale dem til at blive. Hvis de vil prøve noget andet, er deres mindset bare ikke til at blive, hvor de er.

- Og selvom det kan virke som et tab, så er der altid en, der stepper op, så man får udfyldt den tomme stol på en god måde.

8. Hvad er dit bedste karriereråd?

- Sørg for at arbejde et godt sted og med noget, du brænder for. Hvis du ikke kan lide dit job, så find et andet.

9. Hvad er det næste mål for Lasertryk?

- Jeg har ikke noget specifikt mål lige nu, jeg tager et år af gangen. Lige nu og her har vi haft nogle år med mange forandringer, så jeg tror, tiden er rigtig til at få ro på og fokusere på driften. Så vi skal lige stoppe op og trække vejret.

Cathrine Bianca Christensen er stifter af Climate Partnerships, som etablerer bæredygtige partnerskaber mellem virksomheder og organisationer. Via en digital platform skabes proaktive rammer for innovative løsninger og målrettede projekter, der kombinerer vækst og forretning med bæredygtig udvikling, samt sikrer uvildig omtale og videndeling. Pressefoto

Du har ansvaret for den bæredygtige bundlinje

Vi går ikke længere kun på arbejde for løn. Der skal være et højere formål med de timer, vi lægger på arbejdspladsen. 

Derfor vil Cathrine Bianca Christensen have virksomhederne til at sætte mere handling bag intentionerne om bæredygtighed. For det sikrer glade medarbejdere, glade kunder og et godt grundlag for økonomisk vækst.

Undersøgelser viser, at motivationen og engagementet hos medarbejdere i formålsdrevne virksomheder er markant højere end hos virksomheder, der ikke har et udtalt formål om at sætte et positivt aftryk på verden.

Vi ved det godt.

Verden står overfor hidtil usete globale udfordringer. Fra klimaforandringer til social ulighed, fødevaremangel, faldende biodiversitet og så videre. De fleste af os ved efterhånden også, at med bevidsthed om situationen følger et ansvar for handling.

For tiden hører jeg ofte spørgsmålet: ”Hvordan finder jeg tid til den bæredygtige omstilling i min virksomhed?”

Det spørgsmål forstår jeg godt, for vi befinder os i en overgangsfase - fra den gamle måde at drive og tænke forretning på til en ny virkelighed, hvor grønne og sociale bundlinjer vægter i det samlede billede. Og det siger sig selv, at man ikke automatisk har overflod af tid til den nye virkelighed, når man er dybt begravet i den gamle.

Det tager tid at skifte fokus.

Det tager ligeledes tid at forstå Verdensmålene og finde ud af, hvordan de giver mening i den enkelte virksomhed.

Men.

Det korte svar er: ”Du har ikke tid til at lade være”.

Det uddybende svar er: ”Bæredygtighed bliver et forbrugerkrav, et lovkrav, et medarbejderkrav og et konkurrenceparameter, som er uundgåeligt i fremtiden. For at gøre sig gældende på markedet - også på den lange bane - kræver det bæredygtige ambitioner og bæredygtig handling”.

På Aarhuskonferencen for et par måneder siden udtrykte Ikeas salgschef Thomas Burian-Hansen det således:

- Hvis vi ikke tager vores bæredygtige ansvar alvorligt, så vil de unge mennesker hverken handle hos os eller arbejde for os.

Udtalelsen er helt i tråd med IBM's forbrugerundersøgelse fra 2020: "Meet the 2020 Consumers Driving Change", baseret på 19.000 forbrugere i 28 lande. Her siger 80 procent af de adspurgte forbrugere, at bæredygtighed ligger dem meget på sinde, imens 57 procent er villige til at ændre shoppingvaner og betale ekstra for produkter, der mindsker miljøpåvirkningen.

Det samme billede tegner sig, når det gælder vores valg af arbejdsplads. Undersøgelser viser, at motivationen og engagementet hos medarbejdere i formålsdrevne virksomheder er markant højere end hos virksomheder, der ikke har et udtalt formål om at sætte et positivt aftryk på verden.

Det skyldes, at medarbejdere i de formålsdrevne virksomheder oplever en følelse af meningsfuldhed, loyalitet, fællesskab og tilknytning.

Vi mennesker har i stigende grad brug for at stå op om morgenen og vide, at vi gør en forskel – at vores arbejde er meningsfuldt.

Men hvordan griber vi det så an ude i virksomhederne, når tiden er knap, og hverdagen ruller?

For at skabe forandring i verden må vi først og fremmest skabe forandring i vores eget mindset og vores indstilling til det at drive forretning. Derfor kan man som virksomhedsleder med fordel starte med at skue indad et øjeblik.

Hvad er virksomhedens grundpræmis? Og hvordan (gen)opfindes denne grundpræmis, når verden omkring os er i forandring?

Hvor ligger udviklingsmulighederne? Og hvor kan virksomhedens kompetencer bruges til at adressere en samfundsmæssig udfordring?

Det er her, vi skal hen.

For har vi først fat i vores egen DNA og koblingen mellem forretning og formål, så bliver det nemmere at retfærdiggøre den tid, det tager at skabe bæredygtig udvikling.

Bæredygtighed er i dag afgørende for at drive en sund forretning og være konkurrencedygtig på den lange bane. Men der er ikke tale om et ad-on eller et benspænd. Bæredygtighed skal helt ind i virksomhedens DNA.

Arbejdet med Verdensmålene giver nemlig først for alvor mening, når virksomhedens bæredygtige indsats, værdier, interesser og kerneforretning smelter sammen. Når det lykkes, så bliver fortællingen simpel, identifikationen tydelig og engagementet størst.

Kan man med ærlighed og gennemsigtighed kommunikere denne indsats, så kvitterer også de unge forbrugere og medarbejdere med tillid og loyalitet.

Det kan lyde simpelt, men der venter et stort og vigtigt arbejde forude. Lad os gøre det sammen i bevidste partnerskaber.

Borgmester Jacob Bundsgaard og direktør i Økologisk Landsforening, Helle Borup Friberg, planter et æbletræ til ære for det nye innovationscenter. Foto: Henrik Bjerregrav

Aarhus har fået et innovationscenter for økologisk landbrug

Økologien har en stærk position i danskernes køleskabe, og det økologiske landbrugsareal er større end nogensinde. Det skal et nyt Innovationscenter for Økologisk Landbrug hjælpe med at fastholde og udvikle.

Ambitionen for Innovationscentret er at udvikle fremtidens bæredygtige økologiske landbrug. Det kræver, at første led i kæden – landmanden og landbrugsrådgiverne – har adgang til den bedste og nyeste viden.

Her skal centrets innovation og viden give svar og vise vejen frem for landbrugets grønne omstilling.

Internationalt er Danmark kendt for økologiske fødevarer og har tilmed et verdensmesterskab i økologisk forbrug. Nu skal et nyt kraftcenter styrke og fremtidssikre økologien.

ÅBNING: Danmark vil også i fremtiden vil være foregangsland, når det gælder økologisk landbrugsproduktion. Og netop dét er opgaven for det nye Innovationscenter for Økologisk Landbrug, der er åbnet i Agro Food Park.

Centret er stiftet af Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening i fællesskab og med det fælles mål at skabe verdens mest bæredygtige landbrug forankret i de økologiske principper til gavn for den økologiske landmand og samfundet. Og det nye center er med til at tydeliggøre det fællesskab, der skabt omkring fødevarevirksomheder i Agro Food Park, mener direktøren for Økologisk Landsforening.

- Det segmenterer, at vi er fødevareklyngen i Danmark, og det viser, hvad vi sammen kan her i Agro Food Park. Det er ret unikt. Vi håber, at det nye center kan være en motor til at fremme økologien i hele Danmark, siger Helle Borup Friberg til Erhvervsliv Aarhus.

Innovationscenter for Økologisk Landbrug

  • Arbejdsområdet er innovation, forsøgsarbejde og vidensudvikling til alle typer af økologisk landbrugsproduktion indenfor cirkulære fødevaresystemer, dyrevelfærd, klima, naturindhold, ressourceeffektivitet og økonomisk robuste landbrug.
  • Centret har cirka 50 medarbejdere.
  • Hører hjemme i Agro Food Park, som er det danske udviklings-centrum indenfor fødevareerhvervet.
  • Bestyrelsen består af: Per Kølster, formand i Økologisk Landsforening, Hans Erik Jørgensen, formand i Landbrug & Fødevarer Økologi, Helle Borup Friberg, direktør i Økologisk Landsforening (formand), Ejnar Schultz, direktør i Seges, Tom Heron, direktør for bæredygtighed i Niras, Jakob Sehested, centerleder i ICROFS, Lisbeth Frank Hansen, økologikonsulent, Brian Fruergaard Roed, landmand (næstformand), Ole Nørby, landmand. Kirsten Lund, økologichef i Landbrug & Fødevarer, er tilknyttet bestyrelsen som fagekspert.
  •  Regeringen og støttepartierne har på finansloven for 2021 afsat i alt 40 mio. kroner over en fireårig periode til centret.

Og så byens borgmester, der var med til åbningen, var begejstret over det nye initiativ.

- Det er en styrkelse af den fødevareklynge, vi allerede har, der kan være være med til at skabe resultater både for den enkelte landmand og for hele Danmark. Som by har vi grund til at være stolte af det, der er skabt herude i Agro Food Park, for det er en af de største fødevareklynger i verden, vi huser - i hvert fald en af dem, der er mest koncentreret, siger Jacob Bundsgaard.