Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Tonny Andersen og Mathilde Mackowski har sammen stiftet Sinful, der er skandinaviens største online shop med sexlegetøj. Foto: Anders Trærup,

Den digitale verden vinder - er du klar til kamp?

Der er blevet talt meget om den digitale omstilling de seneste mange år. Og selvom det fortsat kan være et omdiskuteret emne, så har den digitale omstilling allerede gjort så stort et indtog i  vores liv, at vi ikke helt kan huske, hvad vi gjorde før i tiden.

Vi har vænnet os til digital post, online booking af alt fra frisørtider til forældresamtaler, mobilepay er blevet hverdag, streaming er noget alle har og sidst, men ikke mindst, er online indkøb blevet en stor del af vores forbrug.

Det er alt, vi køber på nettet fra dagligvarer til biler, og derfor har den digitale kamp om kunderne aldrig været hårdere. Men den har heller aldrig været vigtigere, for hvis ikke man kaster sig ind i gamet nu, så er man dømt ude i morgen.

Derfor giver Tobias Egmose, der er ekspert i digital markedsføring, i dette nyhedsbrev et indblik i de tendenser, man bør have for øje og tre konkrete råd at tage fat i.

Hos webshoppen Sinful, har de et godt forspring i kampen om at vinde på nettet. Som Skandinaviens største e-commerce med sexlegetøj er de allerede godt etableret på markedet. Men det har ikke været en gratis omgang for medstifter Mathilde Mackowski, der måtte finde en ny balance i sit arbejdsliv for ikke at brænde ud. Den historie kan du lytte til i en ny podcast fra Erhverv+, som er med i nyhedsbrevets overblik.

CEO Per Kirchner fra Novicell, der er specialiseret i at rådgive om online forretning, har også lagt sit arbejdsliv om undervejs. Den historie deler han i vores ni hurtige spørgsmål til direktøren.

Som byens nye digitale erhvervsmedie, håber vi også, I er ved at vænne jer til at læse med på den platform, som nu passer jer bedst. For vi serverer indholdet direkte i indbakken, hvis bare man er tilmeldt vores nyhedsbrev. Det kan klares nemt lige her.

Og hvis ikke det er blevet en vane at dele nyhedsbrevet digitalt til dit netværk, så giv det gerne et forsøg i dag.

God weekend og ditto digital læselyst.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
- I dag ved kunderne allerede, hvad de vil købe, inden de køber. Deres rejse begynder digitalt, og derfor er kunderejsen vigtig at have for øje, da det digitale landskab er blevet mere komplekst, siger Tobias Egmose, director i Kvantum. Pressefoto.

Fremtiden er digital: Her er tendenserne, du bør holde øje med

E-commerce er det nye sort og uden en digital tilstedeværelse, taber virksomheden kampen om kunderne.

En af nøglerne til at lykkes med digital marketing er at finde ud af, hvordan du adskiller dig fra konkurrenterne, og vi deler her tre gode råd fra eksperten Tobias Egmose til, hvordan du får succes med e-handel.

1. september havde han første arbejdsdag som e-commerce, strategy & content director hos bureauet Kvantum, der åbner ny afdeling i Aarhus.

E-commerce er blevet et vigtigt redskab i kampen om kunderne. Hvis ikke du er til stede digitalt, er du slet ikke til stede i fremtiden, lyder det fra ekspert i digital markedsføring.

DIGITAL: Det er efterhånden nogle år siden, at det stod klart, at man ikke kunne drive virksomhed uden en hjemmeside.

Siden fulgte nyhedsbreve, tilstedeværelse på sociale medier og brugen af video. Nu taler vi om e-commerce, der blot er det engelske udtryk for e-handel, som det næste store fokusområde, som særligt hele corona situationen har pustet voldsomt til.

E-commerce bureauet Kvantum har det seneste år oplevet en stærk omsætningsvækst på over 40 procent. En del af de nye kunder har hjemme i det jyske, og det får nu den københavnske virksomhed til at oprette en afdeling i Aarhus.

Erhvervsliv Aarhus har derfor benyttet lejligheden til at få Kvantums nye ecommerce, strategy & content director, Tobias Egmose, til at pege på de væsentligste tendenser inden for digital markedsføring. Han havde første arbejdsdag i Kvantum 1. september.

- Lige nu er der to tydelige tendenser. Den ene er, at vi ser et skifte fra den taktiske markedsføring, der handler mest om salg til den mere strategiske, der også handler om at skabe værdi i hele kunderejsen.

- Den anden tendens er den direkte kontakt til forbrugeren. Tidligere har fokus været b2b eller b2c. Men nu er det direct-to-consumer (dtc), hvor man sælger sit produkt direkte til kunden også blevet et vigtigt konkurrenceparameter, siger Tobias Egmose.

Tobias Egmose

Erhverv:

  • Kvantum: Ecommerce, Strategy & Content Director (fra 1. september 2021)
  • Syndicate: Chief Marketing Officer (2020-2021)
  • Campfire & co: Chefrådgiver (2018-2020)
  • Gaest.com: Head of Communications (2016-2018)

Uddannelse:

  • Bachelor i kommunikation og dansk litteratur fra Roskilde Universitet
  • Cand.it i digital design og kommunikation Fra IT-universitetet.

Privat er han gift, far til tre børn og bosat i Aarhus.

Lidt om Kvantum:

Kvantum er specialister i at rådgive retail brands i ind- og udland i online e-commerce services og kanaler. Kvantum beskæftiger cirka 20 medarbejdere fordelt i Struer, Aarhus og København.

Ifølge Tobias Egmose er en af nøglerne til at lykkes med digital marketing at finde ud af, hvordan du adskiller dig fra konkurrenterne. Det kan være det indhold, du laver, de produkter, du sælger, eller den kundeservice, du tilbyder.

Hvis man skal koge det helt ned, er der tre ting, du ifølge Tobias Egmose skal have styr på, som du kan læse her nedenfor:

1. Gør opmærksom på dig selv

- Ved kunderne, at du findes? Lav en distributionsplan for dit indhold og tænk i mange formater og kanaler.

Alt for ofte laver man indhold til hjemmesiden, der kun bliver delt en enkelt gang på virksomhedens sociale medier. Men en guide på din hjemmeside kan omdannes til fem opslag til sociale medier, være afsæt for en live Q&A og sætte rammen for næste afsnit i din podcast. 

Og den kunne også være relevant at bruge i jeres annoncering.

2. Vær relevant for din målgruppe

Det indhold du producerer, er ikke til din hjemmeside. Det er heller ikke til jeres sociale medier. Og det er ikke til salgsafdelingen. Jeres indhold er til jeres målgruppe. Ved de, at du findes? 

Alt for ofte bliver virksomheder så optagede af alle de spændende ting, de gerne vil sige, at de glemmer at tage stilling til, hvor deres målgruppe er, og hvad de gerne vil høre om.

Hvilke forhindringer har den typiske kunde før et køb? Og hvordan kan du bedst hjælpe dem med de spørgsmål, de har? Start altid med at svare på målgruppens spørgsmål, før du fortæller om dig selv.

3. Gør det nemt at holde af dit brand

Hold fokus på den værdi, du skaber for dine kunder før, under og efter et køb. Betragt jeres forhold som et venskab, der skal plejes. Det handler ikke om profit, men relationen.

Kortlæg hvilke forhindringer og spørgsmål, din målgruppe typisk oplever. Kom dem i møde med for eksempel underholdende opslag på Facebook, en indsigtsfuld og lærerig tekst på hjemmesiden og inspirerende annoncer til dem, der har været forbi jeres webshop.

Alt for mange virksomheder går i stå ved punkt 1 eller 2. For at nå til punkt 3 har du brug for tid, vedholdenhed og fokus.

Overvej derfor hvad dit næste skridt skal være i forhold til din markedsføring, og husk, at uanset branche er det afgørende, at du både holder fokus på de hurtige sejrer i din performance marketing og det lange seje træk med at opbygge dit brand og skabe værdi for dine kunder.

Per Kirchner vil skabe en kultur hos Novicell, hvor idéerne blomstrer, for så skal væksten nok følge med. Pressefoto.

9 hurtige til Per Kirchner: Jeg holder af hverdagen og har intet at brokke mig over

Tre måneder med familien i Caribien fik Per Kirchner til at lægge sit arbejdsliv om.

I dag arbejder CEO'en i it-konsulenthuset Novicell 35-40 timer om ugen, og det er et helt bevidst valg.

Arbejdsdagens højdepunkt er den faste god morgen-runde på kontoret, hvor han fornemmer stemningen blandt medarbejderne.

Det og meget mere fortæller Per Kirchner, når han svarer på ni spørgsmål til direktøren.

Hvad er det bedste ved at være leder? Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig? Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv? Sådan lyder tre af de ni spørgsmål, vi har bedt Per Kirchner, CEO hos Novicell, om at svare på.

Q&A: Per Kirchner er cand.oecon fra Aarhus Universitet, og i 2007 købte han sig ind i Novicell, hvor han i dag fungerer som CEO.

Novicell yder konsulentbistand inden for software- og forretningsudvikling, og formålet er at hjælpe andre virksomheder og organisationer med at udnytte internettets muligheder bedst. Virksomheden har har omkring 350 medarbejdere på kontorer i otte europæiske byer.

I 2017 udgav Per Kirchner e-bogen 'Vis mig dine feriebilleder', der er en lille bog om ledelse og kultur. Bogen er Pers personlige refleksioner om, hvad der skal til for at få succes som leder, og her svarer han på ni spørgsmål inden for samme felt.

1. Hvad er den aktuelle status for din virksomhed?

- Det går godt hos Novicell. Vi er kommet igennem coronaen med skindet på næsen. Vi er startet op i flere lande og leverer et fornuftigt resultat for 2020 (13,9 mio. kroner før skat, red.)

2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?

- Det er de ledere, jeg har i min ledergruppe. Og så har jeg en ekstern erhvervspsykolog, som jeg bruger til professionel sparring om min mere personlige udvikling.

3. Hvad er det bedste ved at være direktør?

- Det er, at man selv kan planlægge og styre sin tid.

- Som direktør har du alle muligheder for at skabe noget og se det vokse. Du har også en position, hvor man kan sætte en retning for, hvad det er for en kultur og en arbejdsplads, medarbejderne skal møde ind til om morgenen. Det synes jeg, er lykkedes med Novicell, for her er rart at være.

4. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?

 - At tage springet og blive selvstændig.

- For 14 år siden havde jeg været med at sælge De Gule Sider og afsluttede nogle andre større projekter, og så tog jeg min familie med på rundrejse i Caribien i tre måneder. 

- Da vi kom hjem fra den rejse, stod det klart, at jeg var færdig med at være en del af hamsterhjulet. Der skulle ske noget andet. På en måde var det ubevidst mine børn, der fik mig til at indse, at der skulle ske noget andet i mit arbejdsliv.

5. Hvor meget arbejder du?

- 35-40 timer om ugen, og det er en bevidst beslutning. 

- Det skal være rart at gå på arbejde, og det bliver det, hvis man omgiver sig med gode mennesker, der giver energi og ikke dræner en for energi. Det handler om at få folk til at fungere sammen, og det er svært og sige, at man er god til noget, men det er en af mine kernekompetencer.

6. Hvad er det bedste ved dit job?

-  Det er at få en kop kaffe om morgenen og gå rundt i hele virksomheden og sige godmorgen.

- Det er dagens højdepunkt, hvor jeg kan få en fornemmelse af stemningen i huset, men det er også her, jeg mærker, at vi har det godt sammen.

- Vi er en meget flad organisation, så der er ingen, som får nervøse trækninger af, at jeg går rundt på gangene. Det er helt naturligt.

- Jeg holder af hverdagen og har intet at brokke mig over.

7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

- Jeg har svært ved at trives i en dårlig kultur. Et sted, hvor der løb rygter på gangene, var dårlig stemning, og man ikke kunne få lov at træffe beslutninger. Det har jeg oplevet, og det kunne jeg ikke se mig selv i.

- Det er også derfor, jeg er så bevidst om, at det skal være anderledes hos Novicell.

8. Hvad er dit bedste karriereråd?

- Tag tre måneder til Caribien.

- Det handler i bund og grund om at få et nyt perspektiv på sit arbejdsliv og så at kunne mærke efter, om man er det rigtige sted.

- Drop karriereplanlægningen, men gør en indsats for at få det godt dér, hvor du er. Giv den en skalle og vær tro mod dig selv dér, hvor du er i livet. 

9. Hvad er det næste mål for dig?

-  Det er at få en god dag i morgen. Måske et beskedent ønske, men vi er alle på en rejse, og der er en forestilling om, at vi alle skal lide, til vi når målet. Det skal vi ikke, rejsen skal også være god. Det handler om at være tro mod, at livet fungerer her og nu.

-  Jeg har ingen planer om at erobre verden, men hvis man skaber en god arbejdsplads med dygtige mennesker, så kommer væksten af sig selv.

En kort arbejdsuge har vist sig at være hemmeligheden bag Mathilde Mackowskis overskud. Pressefoto.

Det skal du vide fra ugen, der snart er gået

Aarhus Kommune rammer en placering som 69 i DI-undersøgelse om erhvervsvenlighed.

Lindholm Biler lukker deres salgsafdeling i Aarhus for at satse mere på onlinehandel.

I en podcast fortæller Mathilde Mackowski, medstifter af Sinful, hvordan hun har fået overskuddet tilbage i sit arbejdsliv, og hvordan det kommer virksomheden til gavn.

Vi samler op på nyhedsbilledet fra erhvervslivet i Aarhus.

RUNDT I AARHUS: Aarhus er ikke helt så erhvervsvenlig, som vi måske gik og håbede på. Det viser den årlige undersøgelse fra Dansk Industri om lokal erhvervsvenlighed 2021.

Her opnår Århus opnår en 69. plads, hvilket er en tilbagegang på én plads i forhold til 2020. I fem ud af 11 kategorier ligger kommunen helt bagerst i feltet. Kun i forhold til de digitale rammer opnår Århus en hæderlig 22. plads.

Generelt er det de jyske kommuner, som topper listen. Ni ud af 10 af de kommuner, som virksomhederne er mest tilfredse med, ligger i Jylland. Årets topscorer er - igen - Ikast-Brande.

7770 virksomheder indenfor DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. Derudover indgår et spørgeskema til kommunaldirektører samt statistiske data i undersøgelsen om erhvervsvenlighed. Det skriver Avisen Danmark.

Lindholm Biler lukker salgsafdelingen i Aarhus. Direktøren begrunder det med, at online-salget er stigende.

Direktør Henrik Bollerslev anslår, at op mod 20 procent af firmaets bilsalg foregår online, og at andelen er hastigt stigende.

- Vi kan nok i høj grad tilskrive det coronaen, at udviklingen, der ellers ville have taget fire-fem år, er boostet, så det kun har taget ét år, siger Henrik Bollerslev til Stiften.

Medstifter af Sinful Mathilde Mackowski giver i en ny podcast et ærligt indblik i, hvordan hun har fundet balancen i sit arbejdsliv.

Iværksætterdrømmen koster blod, sved og tårer. Og den drøm var tæt på at knække Mathilde Mackowski, før hun indså, at de lange dage på kontoret måtte vige for mere frihed og fritid, hvis drømmejobbet ikke skulle blive til et hadejob.

Lyt til det ærlige interview produceret af Erhverv+.