Kan fodboldfolket sortere affald, så kan du også
Fodbold er følelser.
Spørg bare Lars Fournais og Jacob Nielsen, der er henholdsvis bestyrelsesformand og direktør i fodboldklubben AGF. D'herrer er blevet belønnet med en advarsel samt både bødestraf og karantæne for at have forbrudt sig mod fodboldens adfærdskodeks i forbindelse med kampe i Superligaen i løbet af foråret, som stiften.dk kunne fortælle forleden.
Fodbold er forretning.
Jo højere niveauet på banen er, jo mere er der også tale om big business udenfor. Og det er selvfølgelig en del af forklaringen på, at bestyrelsesformanden og direktøren har forløbet sig og sendt skældsord i retningen mod den samme fodbolddommer - dog i forbindelse med to forskellige kampe.
Omvendt må vi håbe, at der er en anelse mindre passion og en smule mere pli, når Fournais og Nielsen lægger strategien for fremtiden i bestyrelseslokalet. Det er der i øvrigt noget, der tyder på er tilfældet, for AGF A/S har i de seneste regnskaber vist sig som en overskudsforretning.
Fodbold er også fordomme.
Det fortæller Anne Jensen, chef for branding og bæredygtighed i netop AGF, når hun ønsker Aarhus en god, ny arbejdsuge. Det gør bæredygtighedschefen i nærværende nyhedsbrevs mandagsklumme, hvor inspirerende personligheder fra det aarhusianske erhvervsliv med noget på hjerte på skift får ordet.
Anne Jensen er den første med sin titel i en dansk sportsklub, og hun er også den første klummeskribent i Erhvervsliv Aarhus. Men du har samme mulighed, for som byens nye erhvervsmedie, der skriver om og for erhvervslivet, så hører vi gerne fra dig, hvis du - ligesom Anne Jensen - har lyst til at dele dine tanker på tværs af virksomhederne i Aarhus til gensidig inspiration.
Du er altid velkommen til at kontakte os på redaktionen med en god idé, et forslag til en historie - ja, hvad som helst, der kan være med til at gøre Erhvervsliv Aarhus endnu mere relevant for dig, virksomheden eller det netværk, som du er en del af.
Med chefen for branding og bæredygtighed i spidsen er fodboldfansene på Ceres Park begyndt at sortere affald. Og når fodboldpublikummet kan - og hun i øvrigt tidligere har lavet samme øvelse med festivalgæster som en del af ledelse bag NorthSide og Tinderbox - så er budskabet fra kvinden med det grønne og hvide hjerte, at bæredygtigheden kan sejre alle steder.
Det handler først og fremmest om at tro på det, og så lyder opfordringen fra Anne Jensen, at vi lader være med at putte hinanden i kasser med fordomme. Det er kun fadølskruset og pølsebakken på stadion, som skal i kasser. Og hver sin, naturligvis.
God fornøjelse og tak, fordi du læser med.
Bæredygtighedschefen i AGF siger god mandag til Aarhus
KLUMME: Fodboldfans? De går da kun op i pølser og fadøl!
Festivalgængere? Det er kun unge mennesker, der er fulde fra morgen til aften!
Ja, jeg ved godt, at ovenstående ikke var lige det, du vågnede op og troede, du skulle tænke på som noget af det første i dag, men lad mig alligevel holde dig fast i billederne. For hvad er det lige, at ovenstående citater er udtryk for?
Det er fordomme. Kasser, vi putter hinanden i.
Og jeg har tænkt mig at starte min morgen med at punktere nogle fordomme.
Her er eksemplerne, der kan punktere dine fordomme.
Da jeg startede hos AGF for lige omkring et år siden, blev jeg den første (så vidt jeg ved) med min titel i Danmark, og i hvert fald den første i en dansk sportsklub. Det var med andre ord udtryk for noget nyt.
Mens vi planlagde lanceringen af AGF's første vision for bæredygtighed, brugte vi en del tid på at lege djævlens advokat, så vi var forberedte på den potentielle negative respons, der muligvis ville komme.
Og det er meget naturligt. Alt, hvad der er nyt, er jo spændende - men også potentielt farligt, så enhver virksomhed, der planlægger et nyt tiltag, gør klogt i lige at runde en risikoanalyse. Især, når det nye tiltag rummer et helt nyt spor i virksomhedens udvikling, som det gjorde hos os.
Men den negative respons - den kom ikke...
Corona eller ej: Der er færre tomme butikker i Aarhus
GODT NYT: Der er igen masser af liv i smilets by, som oplever færre tomme butikslokaler end for et år siden – trods coronanedlukninger og øget nethandel.
Andelen af udbudte lokaler faldet til 2,9 procent - en lille ændring på 0,1 procentpoint det seneste kvartal - mens tallet på landsplan er 3,2 procent. Det viser nye data fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk.
Som forklaring bliver der i branchen blandt andet peget på, at den øgede nethandel har en positiv effekt på tomgangen, idet flere kendte net-brands som Shaping New Tomorrow og Luksusbaby er begyndt at etablere fysiske butikker i Aarhus. Samtidig er udlejerne blevet mere fleksible.
Nyheden kommer ikke bag på Aarhus Cityforening, som dog maner til besindighed, for vi er ikke igennem coronakrisen endnu.
- Vi er optimistiske og tror på fremtiden, fordi Aarhus er en by i vækst. Og de seneste aflysninger af for eksempel festivalerne kan blive til byens fordel, selvom det sker på en trist baggrund. Folk kommer til at bruge bylivet mere henover sommeren akkurat som i 2020, der var en rigtig god sommer for byen. Men det er for tidligt at fejre enden på krisen, siger Claus Bech, direktør i Aarhus Cityforening.
Fondsmæglere rykker ind i Aarhus
NY-I-BYEN: Fondsmæglerselskabet StockRate har per 1. maj etableret sig i Aarhus. Det er næste strategiske skridt for det Hillerød-baserede selskab, som de seneste to år har oplevet en kundetilgang på 65 procent og udvidet med bredere rådgivning inden for ejendomsinvestering og flere bæredygtige investeringer.
Til at løfte opgaven i Aarhus har StockRate ansat Rene Thomsen som kundechef og Silvia Sølvsteen som kapitalforvalter.
- Det er vigtigt, at vi kan møde vores kunder og rådgive dem ud fra den enkeltes vilkår og præmisser. Derfor har vi i noget tid haft et erklæret mål om at finde de rette og erfarne rådgivere til at varetage kontakten med fondsmæglerselskabets kunder, forklarer administrerende direktør Kristian Kjer og forventer at skulle udvide den nu 14-mand store stab yderligere i de kommende måneder.
StockRate yder personlig formueforvaltning inden for områderne aktier, obligationer og ejendomme på vegne af privatpersoner, virksomhedsejere, fonde og institutioner. Samlet set forvalter selskabet en portefølje på mere end 6,5 mia. kroner.
Flere kvinder i bestyrelserne, ja tak
NAVNE: Diversitet står højt på dagsordenen i mange virksomheder, og der er blandt andet fokus på kønsfordelingen i bestyrelserne.
Køn er naturligvis kun én måde at anskue diversitet på. Etnicitet er en anden, men netop køn bliver ofte anvendt som den mest åbenlyse måde at anskue diversitets-ubalancer på.
Og selv om det kun går langsomt fremad, så er der også dem, der gør noget ved sagen. For eksempel de tre Aarhus-kvinder Bitten Brun, Anna Hejlsberg og Lisbeth Rækby, som alle landede en ny bestyrelsespost i april.
Bitten Brun, selvstændig strategi- og ledelseskonsulent, er trådt ind i bestyrelsen hos Aalbæk Gl. Kro & Badehotel i Nordjylland, Anna Hejlsberg, direktør og salgsrådgiver, SalesBoost, er nyt bestyrelsesmedlem hos Vivolead i Højbjerg, mens Lisbeth Rækby, COO og bestyrelsesmedlem, Cadpeople nu er en del af bestyrelsen hos Kjær Data i Odense.