Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Steffen Max Høgh (t.h.) stiftede i 2014 Aarhus-virksomheden 3R Kontor, der køber og sælger genbrugsmøbler. Selskabet er i dag ejet af Holmris B8, hvor Steffen Max Høgh er CSR-direktør. Foto: Axel Schütt

Gode forretninger tager klimakrisen alvorlig

Mandag ringede det igen ind til time på landets skoler, og på rigtig mange arbejdspladser betød det, at sommerferien nu endegyldigt er forbi, og hverdagen venter. Men vi nåede kun lige knap at hoppe ud af klipklapperne og tilbage i arbejdstøjet, før alle alarmklokkerne bimlede og bamlede, som klimaminister Dan Jørgensen (S) udtrykte det.

For fremtiden ser dyster ud. Vi har talt om det længe, men nu har vi også fået de dystre prognoser sort på hvidt. Igen.

Rapporten fra FN's klimapanel tegner et mørkt billede af klodens fremtid, vi snakker store skovbrande, massive oversvømmelser og langvarig tørke, som blot nogle af de konsekvenser, vi vil opleve som følge af den globale opvarmning. Jeg tror, vi var flere, der pludselig syntes, at kaffen på kontoret smagte bittert med disse triste udsigter.

Ifølge Dansk Industri bliver det erhvervslivet, der kommer til at trække det tungeste læs, hvis vi skal i mål med at reducere udledningen af CO2. Og det kan kun gå for langsomt, hvis man spørger Steffen Max Høgh, der er CSR-direktør i Holmris B8 og forfatter bag bogen 'Bæredygtig business for bundlinjen og en bedre verden'.

Til gengæld lover han, at det er en god forretning at omstille virksomheden til at være mere bæredygtig.

Vi giver fem konkrete råd videre til dig om, hvordan du får skabt en mere bæredygtig forretning og dermed sikrer dit bidrag til at bekæmpe klimakrisen. Og du kan begynde allerede i dag, i morgen eller på mandag.

Vi skal alle gøre vores i kampen for klimaet. Derfor er du velkommen til at dele de gode råd. Måske er der andre, som kan blive inspireret til at handle på dem. Og til dig, der vil følge os fremover, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev lige her.

God læselyst - og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
- Som mennesker reagerer vi rigtig dårligt på ting, der sker ude i fremtiden. Vi vidste også for 10 år siden, at klimaet var i krise, så hvis vi havde gjort noget dengang, ville verden se anderledes ud i dag. Men nu er det sidste chance, for om 10 år er det for sent, siger Steffen Max Høgh. Foto: Jørgen Høg

Fem trin til en bæredygtig business: Sådan tager din virksomhed ansvar for klimaet

Du skal tage klimakrisen alvorligt, ikke kun fordi vi skal redde verden eller tjene et højere formål. 

Du skal tage den alvorligt, fordi det slet og ret er godt for din forretning. Og hvis du ikke hopper med på bølgen, risikerer du at blive skyllet ud i glemslen, når dine konkurrenter sejler forbi.

Det er budskabet fra Steffen Max Høgh, CSR-direktør og forfatter til bogen 'Bæredygtig business for bundlinjen og en bedre verden'. Han har ikke nogen hurtig eller nem løsning, for den eksisterer ikke, men han giver fem meget konkrete tips til at gå i gang med at omstille til en mere bæredygtig virksomhed, der skaber overskud og er rustet til fremtiden.

Du kan hjælpe både klimaet og ruste din virksomhed til fremtiden, hvis du kaster dig ind i kampen for at reducere udledning af CO2. FN's klimapanel råber vagt i gevær, så virksomhederne skal på banen nu, hvis vi skal vende udviklingen, lyder det fra en ekspert i bæredygtighed.

KLIMA: Lad os med det samme lige slå en ting fast: Der er ikke noget quick fix til at løse klimaudfordringerne. Til gengæld kan det være en god forretningsstrategi at arbejde henimod at blive mere bæredygtig.

- Man bliver nødt til at tage denne her agenda om mindre udledning af CO2 til sig som virksomhed og acceptere, at det er et nyt grundvilkår for at drive forretning. Akkurat som det for 20 år siden blev et vilkår at have en hjemmeside, lyder det fra Steffen Max Høgh, der er forfatter og CSR-direktør i Holmris B8.

Men heldigvis er der ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Og i 2021 er bæredygtighed allerede blevet en god forretning for mange, og det vil kun vokse fremover.

- På den lange bane bliver du straffet for at have et højt klimaaftryk. Det handler om at kunderne i højere grad kigger på andre parametre end pris, for eksempel hvor højt et CO2 aftryk du efterlader. Så hvis du vil minimere din risiko for, at andre sætter sig på dit marked, skal du i gang med at blive mere bæredygtig, siger Steffen Max Høgh.

En bæredygtig forretning

Rapporten fra FN's klimapanel taler sit tydelige sprog. Videnskaben er nu fuldstændig sikker på, at klimaforandringerne er menneskeskabte.

Vi skal forvente, at stigningen i den globale gennemsnitstemperatur allerede i næste årti vil overskride 1,5 grader. Og vi kan forvente flere ekstreme vejrfænomener, såsom hedebølger og skybrud.

Vejen til en mere bæredygtig forretning er hverken kort eller hurtig overstået. Til gengæld kan det åbne nye forretningsområder, sikre indtjening i fremtiden og give højere arbejdsglæde.

Steffen Max Høgh

  • CSR-direktør i Holmris B8 og konsulent med virksomheden Bæredygtig Business, hvor han rådgiver virksomheder om bæredygtig forretning.
  • Har læst BA i pædagogik og MA i positiv psykologi på Aarhus Universitet.
  • Steffen Max Høgh har længe været optaget af at forene profit med at gøre verden til et bedre sted. Han har gennem 70 podcast-episoder talt med erhvervsledere, politikere, forskere og eksperter om, hvordan det kan lade sig gøre.
  • Podcastserien har ført til bogen ”Bæredygtig Business for bundlinjen og en bedre verden”.
  • Steffen Max Høgh har selv erfaring med at etablere virksomheder, og den seneste er karakteriseret ved, at 40 procent af medarbejderne var tidligere kriminelle eller socialt udsatte. Kerneproduktet var klimapositivt genbrug og istandsættelse af møbler. Han solgte virksomheden 3R Kontor til Holmris B8, hvor han nu er CSR-direktør og ansvarlig for udvikling og implementering af bæredygtighedsstrategien.
  • Privat er Steffen far til to og bor i Åbyhøj med sin kæreste.

- For mange begynder det her som en øv-opgave. Fordi vi mennesker bryder os grundlæggende ikke om forandring, som vi ikke er enige i, eller som kræver noget af os, der er svært. Eller helt banalt, hvis vi ikke føler, vi får noget ud af det. Men det kræver en stor forandring at blive bæredygtig, men heldigvis bliver mange optaget af den her agenda, når de først kommer i gang.

- For lige pludselig går de og deres medarbejdere på arbejde for noget, der tjener et højere formål. Og det giver både mere tilfredse medarbejdere, men er også et stærkt kort, når der skal rekrutteres nye, siger Steffen Max Høgh.

Klimakonkurrencen er i gang

Samfundet ændrer sig, og dit klimaaftryk og udledning af CO2 er blevet et konkurrenceparameter for både kunder og medarbejdere.

- Der er helt sikkert mange virksomheder, der lurepasser lige nu. De venter lige lidt for at se, hvad der sker, og når så alle metoderne og teknologien er på plads, så går de i gang og laver omstillingen. Men de er slet ikke klar over, hvor meget det kræver at lave den ændring, for det er et mindset og mennesker, der skal omstilles, fortæller Steffen Max Høgh.

Fem trin til en bæredygtig business

  1. Lav et klimaregnskab - find ud af hvor meget CO2 I udleder som virksomhed og opdater det løbende.
  2. Brug klimaregnskabet til at begynde med de små forandringer - tænk i transport, energiforbrug, indkøb og adfærd.
  3. Engagerer medarbejderne i processen ved at finde ud af, hvad I brænder for som virksomhed - at finde et fælles fodfæste er vigtigt, og I skal alle brænde for sagen for at lykkedes. 
  4. Find ud af, hvad der forventes af jer fra omgivelserne, så I kan være på forkant - det handler om kundernes forventninger og de lovmæssige krav nu og i fremtiden.
  5. Accepter at forandring tager tid, og det kan være svært at ændre en kultur i virksomheden - søg hjælp udefra og vær åben om udfordringerne.

Han supplerer:

- Lige nu kan de virksomheder, der lurepasser ikke se, hvor meget arbejde deres konkurrenter allerede er i gang med. Så konsekvensen kan blive, at konkurrenterne løber fra dem.

- En anden udfordring er, at de er i højrisiko for at blive disrupted. For hvis en hel branche ikke går ind og ændrer noget på det her område, så kommer der nogen udefra og tager markedet.

Det handler om ledelse

Alle virksomheder, uden undtagelse, kan bidrage til reduktion af CO2. Uanset om man er en produktionsvirksomhed eller en vidensvirksomhed, efterlader alle et CO2-aftryk som kan reduceres.

Vejen til et lavere klimaaftryk begynder på ledelsesgangen, og det er faktisk her de fleste virksomheder allerede går i stå.

- Lederne mangler simpelthen viden om, hvordan de bliver mere bæredygtige. De ved godt, at det er den rette vej, men de kan ikke omsætte ambitionerne til konkrete handlinger, og derfor går de i stå.

- Vejen til succes handler om at søge viden, allokere ressourcer og motivere medarbejderne. Sidst men ikke mindst, så kræver det, at topledelsen har dette som et fast opmærksomhedspunkt og går forrest.

- Ellers bliver bæredygtighedsarbejdet bare noget, man trækker frem til festlige lejligheder, og det er slet ikke nok til at imponere længere. Den tid er forbi, lyder det afsluttende fra Steffen Max Høgh.

De fem deltagende teatre og deres repræsentanter i ”Rethink Business” er fra venstre Torben Dahl, teaterchef på Teater Katapult, produktions- og teamleder Morten Birk fra Teatret Svalegangen, Allan Aagaard, administrerende direktør på Aarhus Teater, kunstnerisk leder på teatret Don Gnu Kristoffer L.A. Pedersen, Daniel Bevensee, medstifter af Teatret Apropos samt Christian Bjerrum Gade, medstifter af Bæredygtig Scenekunst Nu, som er initiativtager til teaternetværket og har co-faciliteret processen sammen med bæredygtighedsbureauet Worldperfect. Foto: LD Cluster

Oplevelsesindustrien slår ind på bæredygtighedssporet: Aarhus-teatre går sammen om fælles lager og indkøb

Det handler om at spare både penge og CO2, når fem aarhusianske teatre bygger et fælles lager.

Teaterbranchen er vant til at samarbejde på scenen, men det er første gang, at det sker på den anden side af tæppet.

Initiativtageren håber, at den cirkulære idé vil brede sig til hele Danmark.

Fem Aarhus-teatre har fundet sammen i projektet 'Rethink business' og vil i fremtiden genbruge materialer frem for at smide rekvisitter ud efter hver forestilling.

CIRKULÆRT: Når en forestilling bliver pillet af plakaten på byens teatre, så bliver det ofte også til en tur på forbrændingen med materialer og rekvisitter.

Men nu skal det være slut med køb og smid ud-kulturen i oplevelsesindustrien. Derfor går fem Aarhus-teatre sammen om at bygge et fælles lager, hvor de i fremtiden kan dele alt det, der indtil nu bare er blevet smidt ud, når tæppet er gået ned for sidste gang.

For eksempel bliver stemningsskabende pvc-gulve ofte kasseret fra forestilling til forestilling.

- Gulvene har en utrolig lang levetid og får med dette lager endnu bedre mulighed for rent faktisk at blive brugt igen, siger Christian Bjerrum, leder af den uafhængige interesseorganisation Bæredygtig Scenekunst Nu, som står bag etableringen af det aarhusianske teatersamarbejde i en pressemeddelelse.

Fem teatre spiller med

De fem teatre er Aarhus Teater, Teatret Svalegangen, Teater Katapult, Teater Apropos og Don Gnu, og samarbejdet er et resultat af det tre-årige EU-støttede projekt 'Rethink business - Cirkulær forretningsudviklingen'.

I scenekunstens verden er aktørerne vant til at samarbejde om forestillinger, men ikke om det, der foregår bag kulisserne.

- Nu sætter vi det for første gang mere i system og sørger for, at alle størrelser af teatre - store som små – inviteres med, forklarer Christian Bjerrum og tilføjer, at ambitionen er at brede idéen om et cirkulært fælleslager ud i hele landet.

Det samme gælder initiativet om fælles indkøb.

- Vi kan alle vinde noget ved at samarbejde omkring indkøb og investeringer, slår han fast.

Rethink business

  • Rethink Business 4 – Cirkulær forretningsudvikling er et treårigt EU-projekt med første forløb gennemført i 2019-2020 og andet forløb i 2020-2021, hvor 19 bæredygtighedsprojekter er udviklet. Programmet udløber i december 2022.
  • Projektet er medfinansieret med 4,4 mio. kroner af EU’s Regionalfond.
  • Operatør på projektet er Lifestyle & Design Cluster i tæt samarbejde med Erhvervshus Midtjylland som partner samt eksterne eksperter og rådgivere.
  • Aarhus-teatrene Aarhus Teater, Teatret Svalegangen, Teater Katapult, Teater Apropos og Don Gnu har som led i et forløb under ”Rethink Business – Cirkulær forretningsudvikling” aftalt at udvikle et fælleslager og at udvikle en fælles indkøbspolitik.
Gunn Wærsted (t.v.) er ny forkvinde i spidsen for Obton Group. Hun ses her sammen med Anders Marcus, medstifter og CEO i investeringsselskabet. Pressefoto

Det skal du også vide fra erhvervsugen i Aarhus

Talegenkendelses-virksomheden Capturi lander stor million-investering.

Obton Group har fået en kvinde i spidsen for bestyrelsen.

Anders Holch Povlsen bakker ud af Bianco-skokæden.

Vestas-regnskab for andet kvartal lever ikke op til forventningerne.

Fire nedslag fra hvad der blandt andet er sket på den aarhusianske virksomhedsfront i uge 32.

De kniber sig i armene hos Åbyhøj-virksomheden Capturi, efter kapitalfonden VækstPartner Kapital har skudt 30 millioner kroner ind i selskabet, der arbejder med talegenkendelse og samtaleindsigter.

Teknologi-virksomheden havde først forventet at lande investeringen i slutningen af året, men pludselig gik det stærkt.

- Det er nærmest for godt til at være sandt, fortæller Jacob Emil Opstrup, kommerciel chef, til stiften.dk og tilføjer, at talegenkendelses-teknologien nu skal ud på det nordiske marked - i første omgang i Sverige.

Obton Group, der udvikler og forvalter investeringer inden for solenergi og ejendomme, skifter ud på flere bestyrelsesposter, og ny forkvinde bliver norske Gunn Wærsted.

Det sker efter Kapitalfonden FSN Capital tilbage i juni købte 45 procent af Obton Group og gav et samlet investeringstilsagn på 1,8 milliarder euro. Udover Gunn Wærsted, der er professionelt bestyrelsesmedlem og ligeledes forkvinde for teleselskabet Telenor ASA og Petoro, der administrerer den norske stats olie- og gasaktiviteter, træder tyske Mike Winkel, danske Thyge Boserup og Lars Denkov, partner i FSN Capital, også i ind i bestyrelsen. Læs pressemeddelelsen her.

Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen har skilt sig af med størstedelen af Bianco Footwear. Den danske design- og handelsvirksomhed Last Studio har overtaget ejerskabet af skokæden, der har flere års million-underskud i bagagen.

Holch Povlsens Heartland har samtidig skudt fire mio. kroner ind i Last Studio, som investeringsselskabet nu ejer 20 procent af. Det skriver finans.dk.

Vindmølle-giganten Vestas har offentliggjort sit regnskab for andet kvartal, og her skuffer både omsætning og indtjening. Samtidig nedjusterer selskabet forventningerne til omsætningen for året fra 16-17 mia. euro til nu 15,5-16,5 mia. euro.

Et lavere årsresultat end forventet bliver begrundet med begrænsninger i forsyningskæden, inflation i omkostninger og restriktioner på vigtige markeder grundet corona-pandemien. Vestas forventer nu en overskudsgrad (ebit-margin) på 5-7 procent i stedet for 6-8 procent.