Fem trin til en bæredygtig business: Sådan tager din virksomhed ansvar for klimaet
Du skal tage klimakrisen alvorligt, ikke kun fordi vi skal redde verden eller tjene et højere formål.
Du skal tage den alvorligt, fordi det slet og ret er godt for din forretning. Og hvis du ikke hopper med på bølgen, risikerer du at blive skyllet ud i glemslen, når dine konkurrenter sejler forbi.
Det er budskabet fra Steffen Max Høgh, CSR-direktør og forfatter til bogen 'Bæredygtig business for bundlinjen og en bedre verden'. Han har ikke nogen hurtig eller nem løsning, for den eksisterer ikke, men han giver fem meget konkrete tips til at gå i gang med at omstille til en mere bæredygtig virksomhed, der skaber overskud og er rustet til fremtiden.
KLIMA: Lad os med det samme lige slå en ting fast: Der er ikke noget quick fix til at løse klimaudfordringerne. Til gengæld kan det være en god forretningsstrategi at arbejde henimod at blive mere bæredygtig.
- Man bliver nødt til at tage denne her agenda om mindre udledning af CO2 til sig som virksomhed og acceptere, at det er et nyt grundvilkår for at drive forretning. Akkurat som det for 20 år siden blev et vilkår at have en hjemmeside, lyder det fra Steffen Max Høgh, der er forfatter og CSR-direktør i Holmris B8.
Men heldigvis er der ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Og i 2021 er bæredygtighed allerede blevet en god forretning for mange, og det vil kun vokse fremover.
- På den lange bane bliver du straffet for at have et højt klimaaftryk. Det handler om at kunderne i højere grad kigger på andre parametre end pris, for eksempel hvor højt et CO2 aftryk du efterlader. Så hvis du vil minimere din risiko for, at andre sætter sig på dit marked, skal du i gang med at blive mere bæredygtig, siger Steffen Max Høgh.
En bæredygtig forretning
Rapporten fra FN's klimapanel taler sit tydelige sprog. Videnskaben er nu fuldstændig sikker på, at klimaforandringerne er menneskeskabte.
Vi skal forvente, at stigningen i den globale gennemsnitstemperatur allerede i næste årti vil overskride 1,5 grader. Og vi kan forvente flere ekstreme vejrfænomener, såsom hedebølger og skybrud.
Vejen til en mere bæredygtig forretning er hverken kort eller hurtig overstået. Til gengæld kan det åbne nye forretningsområder, sikre indtjening i fremtiden og give højere arbejdsglæde.
Steffen Max Høgh
- CSR-direktør i Holmris B8 og konsulent med virksomheden Bæredygtig Business, hvor han rådgiver virksomheder om bæredygtig forretning.
- Har læst BA i pædagogik og MA i positiv psykologi på Aarhus Universitet.
- Steffen Max Høgh har længe været optaget af at forene profit med at gøre verden til et bedre sted. Han har gennem 70 podcast-episoder talt med erhvervsledere, politikere, forskere og eksperter om, hvordan det kan lade sig gøre.
- Podcastserien har ført til bogen ”Bæredygtig Business for bundlinjen og en bedre verden”.
- Steffen Max Høgh har selv erfaring med at etablere virksomheder, og den seneste er karakteriseret ved, at 40 procent af medarbejderne var tidligere kriminelle eller socialt udsatte. Kerneproduktet var klimapositivt genbrug og istandsættelse af møbler. Han solgte virksomheden 3R Kontor til Holmris B8, hvor han nu er CSR-direktør og ansvarlig for udvikling og implementering af bæredygtighedsstrategien.
- Privat er Steffen far til to og bor i Åbyhøj med sin kæreste.
- For mange begynder det her som en øv-opgave. Fordi vi mennesker bryder os grundlæggende ikke om forandring, som vi ikke er enige i, eller som kræver noget af os, der er svært. Eller helt banalt, hvis vi ikke føler, vi får noget ud af det. Men det kræver en stor forandring at blive bæredygtig, men heldigvis bliver mange optaget af den her agenda, når de først kommer i gang.
- For lige pludselig går de og deres medarbejdere på arbejde for noget, der tjener et højere formål. Og det giver både mere tilfredse medarbejdere, men er også et stærkt kort, når der skal rekrutteres nye, siger Steffen Max Høgh.
Klimakonkurrencen er i gang
Samfundet ændrer sig, og dit klimaaftryk og udledning af CO2 er blevet et konkurrenceparameter for både kunder og medarbejdere.
- Der er helt sikkert mange virksomheder, der lurepasser lige nu. De venter lige lidt for at se, hvad der sker, og når så alle metoderne og teknologien er på plads, så går de i gang og laver omstillingen. Men de er slet ikke klar over, hvor meget det kræver at lave den ændring, for det er et mindset og mennesker, der skal omstilles, fortæller Steffen Max Høgh.
Fem trin til en bæredygtig business
- Lav et klimaregnskab - find ud af hvor meget CO2 I udleder som virksomhed og opdater det løbende.
- Brug klimaregnskabet til at begynde med de små forandringer - tænk i transport, energiforbrug, indkøb og adfærd.
- Engagerer medarbejderne i processen ved at finde ud af, hvad I brænder for som virksomhed - at finde et fælles fodfæste er vigtigt, og I skal alle brænde for sagen for at lykkedes.
- Find ud af, hvad der forventes af jer fra omgivelserne, så I kan være på forkant - det handler om kundernes forventninger og de lovmæssige krav nu og i fremtiden.
- Accepter at forandring tager tid, og det kan være svært at ændre en kultur i virksomheden - søg hjælp udefra og vær åben om udfordringerne.
Han supplerer:
- Lige nu kan de virksomheder, der lurepasser ikke se, hvor meget arbejde deres konkurrenter allerede er i gang med. Så konsekvensen kan blive, at konkurrenterne løber fra dem.
- En anden udfordring er, at de er i højrisiko for at blive disrupted. For hvis en hel branche ikke går ind og ændrer noget på det her område, så kommer der nogen udefra og tager markedet.
Det handler om ledelse
Alle virksomheder, uden undtagelse, kan bidrage til reduktion af CO2. Uanset om man er en produktionsvirksomhed eller en vidensvirksomhed, efterlader alle et CO2-aftryk som kan reduceres.
Vejen til et lavere klimaaftryk begynder på ledelsesgangen, og det er faktisk her de fleste virksomheder allerede går i stå.
- Lederne mangler simpelthen viden om, hvordan de bliver mere bæredygtige. De ved godt, at det er den rette vej, men de kan ikke omsætte ambitionerne til konkrete handlinger, og derfor går de i stå.
- Vejen til succes handler om at søge viden, allokere ressourcer og motivere medarbejderne. Sidst men ikke mindst, så kræver det, at topledelsen har dette som et fast opmærksomhedspunkt og går forrest.
- Ellers bliver bæredygtighedsarbejdet bare noget, man trækker frem til festlige lejligheder, og det er slet ikke nok til at imponere længere. Den tid er forbi, lyder det afsluttende fra Steffen Max Høgh.