Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Poul Carstensen (t.h.) vandt tidligere i år Incuba Prisen som årets investor. Han fik den blandt andet, fordi han er god til at skabe synergier mellem virksomhederne og vægter samarbejdet med dem. Pressefoto

Hop om bord på investeringsrejsen

It's all about the money, it's all about the dum dum da da dum dum... Sådan synger den svenske sangerinde Meja i hendes kæmpe hit, der var på toppen i slut 90'erne. Og det budskab er netop et omdrejningspunkt i dagens nyhedsbrev, der handler om investeringer og meget mere end penge.

Vi kommer tættere på Poul Carstensen, en investor som er specialiseret i at sende startups ud over rampen - med både kapital og den rigtige rådgivning.

- Jeg investerer og hjælper dem videre, fortæller Poul Carstensen om, hvordan han fordeler kapitalen.

Han er også klar med en opsang til lykkeridderne. De får ingen penge af ham. Du kan læse mere om det synspunkt nedenfor.

For it-virksomheden Emplate var deres første investering også meget mere end penge. Kapitalen giver dem mulighed for at vækste, men det er ikke de høje lønninger, de jagter i virksomheden, der kom igennem de første fem år uden en investering.

- Det er ikke bare penge! fortæller Simon Staack, medstifter af Emplate og managing director om deres investeringsrejse. Du får hele historien, hvis du læser videre.

Du skal være velkommen til at dele dagens nyhedsbrev i dit netværk, så vi får endnu flere læsere med. Nye læsere kan tilmelde sig lige her.

God weekend og tak fordi du læser med.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist

Lyt til Erhvervsliv Aarhus her

- Jeg er blevet ret god til at spotte vinderne, blandt andet fordi jeg selv har prøvet at fejle med en virksomhed, siger Poul Carstensen, business angel og investor. Foto: Kirsten Louise Laursen

Investor: Drop iværksætter-drømmen, hvis dit mål er at blive rig

Han kommer med pengene, erfaringen og kompetencerne. Poul Carstensen er en af de investorer, der kan gøre en god ide til en god forretning. 

Men du får ham ikke ombord som investor, hvis dit mål er at tjene penge og blive kendt. Han byder gerne ind med mere end kapital, men der skal arbejdes for det, for han tror ikke på heldet.

- Det er nemt at sige, at man har været heldig, hvis man har fået succes med noget. Men det er ofte sådan, at jo hårdere du arbejder, jo mere heldig bliver du, siger Poul Carstensen.

Investor Poul Carstensen går langt uden om lykkeridderne. Han vil helst putte sine penge i en startup, fordi det er her, han kan gøre en forskel, og så vil han gerne tegne et mere realistisk billede af livet som iværksætter.

INDSIGT: - Jeg kan godt lide termen business angels, fordi du går ind og støtter virksomheden økonomisk, men du hjælper også virksomheden videre, siger Poul Carstensen om sin rolle som investor.

Investorer har alle dage været et folkefærd, der er omgivet af en vis mystik, fordi det sjældent er dem, der er i front, men i stedet virksomhederne. Men med tv-programmet Løvens Hule er der pludselig kommet ansigt på investorerne, og det er ofte blevet deres kendis-status, som trækker alle overskrifterne. Det er et nyt billede, som Poul Carstensen ikke bryder sig meget om.

- Jeg er ikke fan af Løvens Hule. Det er pludselig blevet trendy at være iværksætter, fordi programmet forherliger det. Man viser, at der er en nem vej til penge, og det kunne bare ikke være mere forkert, siger Poul Carstensen.

Han vil gerne være med til at nuancere billedet af investorer som mere end bare mennesker, der bidrager med en check. Derfor er det de små iværksættere eller startups, som bliver en del af hans portefølje, fordi han her kan bidrage med andet end kapital.

- Jeg stiller mig til rådighed for virksomhederne med rådgivning og sparring, og det er derfor, jeg kan gøre en forskel i en startup. Jeg hjælper dem med at bygge bro fra ide til et færdigt og skalerbart produkt.

- Når det er sagt, så handler det også om mit eget temperament, jeg er selvstændig og skal ikke styres af nogen. Det bliver man nemmere i en stor virksomhed, forklarer Poul Carstensen.

Han har i dag 18 forskellige virksomheder i sin portefølje, hvor han arbejder tæt med fire-fem af dem.

Mere end penge

Det første Poul Carstensen spørger om, når en virksomhed beder ham om en investering er: Gør du det her for at tjene penge? Hvis svaret er ja, får de ikke en investering fra ham.

- Hvis formålet med din virksomhed er at tjene penge, så skal du lade være at gå i gang. Hvis du virkelig gerne vil være iværksætter, så skal det være, fordi du tror 100 procent på din ide eller dit produkt, for så kommer pengene af sig selv, lyder det fra investoren.

Poul Carstensen

 • Investor i eget selskab.
 • CEO i Carstensen Advisory.
 • Bestyrelsesmedlem og Business Angel i DanBan.
 • Uddannet klejnsmed og siden teknisk designer fra Aarhus Tech.
 • Speciale i digitale platforme og transformation fra MIT i Boston.
 • Toplederuddannelsen fra INSEAD
 • 40 år, har to børn og bor uden for Aarhus.

Han tilføjer, at det statistisk set kun er hver 10. startup, som bliver en bæredygtig forretning. Når han stiller krav til virksomhederne, så kommer det ikke ud af ingenting, for han har selv prøvet at være selvstændig, både med noget, der blev en succes, og noget, der faldt til jorden med et brag.

Noget af det, han fik succes med, er ejendomsinvesteringer og tech-virksomheder. Det er blandt andet salget af dem, der i dag har givet ham mulighed for at investere.

- Jeg har en stor bevidsthed om, at det er mine egne penge, jeg investerer med, og hvor svært det har været at tjene dem. Man må ikke basere sin investering på held, jeg invester kun i noget, jeg selv forstår og kan se potentiale i, siger Poul Carstensen.

Succes er ikke held

Ved siden af sin investeringsportefølje har Poul Carstensen sin egen rådgivningsvirksomhed, hvor han rådgiver virksomheder om strategi, ledelse og digital transformation. Det er ofte de kompetencer, han bringer i spil, når en af hans investeringer skal hjælpes til det næste niveau.

- En del af min succes ligger i, at jeg gør et grundigt forarbejde, inden jeg byder ind med kapital. Jeg er meget pernitten med, hvad jeg investerer i. Og noget af det, jeg kigger på, er, hvor jeg kan understøtte den vision, som virksomheden har, fortæller Poul Carstensen.

Han tror ikke på heldet.

- Det er nemt at sige, at man har været heldig, hvis man har fået succes med noget. Men det er ofte sådan, at jo hårdere du arbejder, jo mere heldig bliver du, tilføjer han.

Mange af de investeringer, han har, er kommet igennem DanBan, der er Danmarks største netværk for business angels, hvor startups på helt traditionel vis kan søge om en investering og være heldige at blive udvalgt til pitch. Et setup som ind i mellem bliver beskyldt for at favorisere de virksomheder, der er bedst til at sælge sig selv - ligesom i Løvens Hule.

- Det er en sandhed med modifikationer at sige, at jeg kun investerer i mennesker, for er det en komplet åndssvag ide, de kommer med, så skal jeg ikke være med, siger Poul Carstensen med et grin.

Simon Staack Jørgensen er medstifter af Emplate og arbejder i dag som managing director. Privatfoto

Emplate om sin første investor: Det er aldrig bare penge

Når man leder efter kærligheden, kan den være svær at finde. Det samme gør sig måske gældende, når man som virksomhed leder efter sin første investor. For det er en stor beslutning at dele sit hjerteblod med en udefrakommende, og det ved de hos it-virksomheden Emplate.

De har flirtet lidt med tanken om en investor ad flere omgange uden at forpligte sig til noget. Men ved lidt af en tilfældighed, endte de med at få en af byens allerstørste investorer med ombord, og det har vist sig at være en helt anden oplevelse end forventet.

- Hvis det bare var kroner og ører, det drejede sig om, så kunne det være lige meget, hvordan vores mavefornemmelse var. Men det er jo aldrig bare penge, siger Simon Staack.

Jagten på en investor kan være en lang og tung proces. For Emplate har det været en atypisk rejse, der er endt helt anderledes, end de havde ventet.

INDSIGT:  For at forstå hvad Emplate er for en virksomhed, er vi nødt til at skrue tiden lidt tilbage. I 2014 stiftede fem it-studerende Emplate, da de var på andet semester af uddannelsen business development engineering. De laver marketingløsning, der forbinder shopping centre med lokale kunder på en relevant måde via apps, hjemmesider og integrationer til e-mails og sms systemer.

De er en af de virksomheder, som på mange måder er født ud af Aarhus Universitet, og det er blandt andet takket været den støtte, de som unge studerende modtog fra universitetet, at Emplate i dag har vokset sig til en bæredygtig forretning.

-  For at kunne følge med fik vi lov til, at en medstuderende optog al undervisningen til os på video, så vi kunne se det om aftenen og arbejde i dagstimerne, når kunderne var på arbejde, fortæller Simon Staack, medstifter og managing director.

Sådan gik hele studietiden, og det var med til, at Emplate stille og roligt kunne vokse som virksomhed. De bootstrappede (finansierede selv virksomheden, red.) gennem hele studietiden, og selv da de blev færdiguddannet, gik de ikke op i løn.

- Vi blev næsten drillet med, at vi bootstrappede så hårdt, men vi vendte hver en femøre og fråsede ikke med pengene. Jeg kalder det godt jysk købmandskab. I mange år har vi været den kenyanske langdistance-løber, som træner i slidte sko, men træner hårdt. Vi har i hvert fald ikke været luksus-løberen med gps-uret, siger Simon Staack.

Men så fik Emplate sin første investering.

Det tilfældige møde

Det lå faktisk ikke i kortene, at Emplate skulle have en investor med om bord. Det er en mulighed, som de fem stiftere har vendt flere gange, og de har da også talt med nogle investorer i tidens løb. Men det er aldrig kommet videre end snakken.

Emplate

 • Virksomheden laver skræddersyede apps til butikscentre, hvor de låner kundernes data for at gøre butikkerne klogere på deres målgruppes købsadfærd.
 • Stiftet i 2014 af Søren Gregersen, Simon Staack, Nikolaj Dahlgaard, Kristian Lyhne og Christoffer Hauthorn.
 • Har i dag 20 ansatte i Danmark og i udlandet.
 • Fik i 2020 Heartland ind som medejer i virksomheden.

Så skete det, at Simon Staack blev inviteret til at uformelt møde på universitetet, hvor han skulle fortælle lidt om Emplate og den rejse, de har været på. Her deltog bestyrelsesformand Anders Holch Poulsen og direktør Lise Kaae fra investeringsselskabet Heartland. Og mødet resulterede kort tid efter i en opringning fra dem, de ville gerne høre mere om it-virksomheden.

- Jeg blev inviteret ned til en kop kaffe til byens bedste udsigt hos Bestseller, og så fik jeg en stille og rolig snak med Anders og Lise. Det er første gang, jeg har oplevet at have en samtale med en investor i stedet for et forhør, fortæller Simon Staack.

Det uformelle møde blev begyndelsen på investorrejsen for Emplate. For de to mødedeltagere fra Heartland mente, at de kunne hjælpe Emplate med de næste skridt, og de er derfor klar til at lægge en investering.

I slutningen af 2020 trådte Heartland ind i ejerkredsen i Emplate med en andel på 20 procent.

Mere end kapital

For nogle virksomheder ville fortællingen om den første investor stoppe her. Pengene er hjemme, så nu er det bare at bruge dem fornuftigt, men det er langt fra den oplevelse, Emplate har haft.

For selvom investeringen i Emplate hører til i det små for et selskab, der ejer Bestseller og har andele i Asos og Zalando, så er de ikke blevet endnu en brik i puslespillet.

- Jeg må sige, at vi har været slået bag over af, hvor godt vi bliver behandlet. Vi har en følelse af, at vi bliver behandlet præcist lige så godt som de andre investeringer. Vi bliver hjulpet og får den sparring, vi har brug for.

- Vi står et sted, hvor al vores nye forretning ligger i udlandet. Så kommer der en investor, som gerne vil hjælpe os, og det er så en investor, der har butikker i stort set alle de shoppingcentre i udlandet, vi gerne vil ind i. Så de har et netværk og en knowhow, som er meget værdifuld for os, siger Simon Staack.

Simon Staack

 • Medstifter af Emplate og managing director.
 • Uddannet i business development engineering fra Aarhus Universitet.
 • 30 år, bor med sin kæreste og datter i Aabyhøj.

De fem stiftere har hele tiden været enige om, at de ikke skulle have en investor med for enhver pris. Det skulle føles rigtigt.

- Hvis det bare var kroner og ører, det drejede sig om, så kunne det være lige meget, hvordan vores mavefornemmelse var. Men det er jo aldrig bare penge.

- Det er aldrig bare penge, fordi det skal være sjovt at gå på arbejde. Vi har tre mål i Emplate, og det er, at vi vil bygge verdens bedste produkt, at have verdens bedste arbejdsplads og så skabe økonomisk vækst. Og det er i den rækkefølge, forklarer Simon Staack.

Livet går videre

Det er snart et år siden, at de fem mænd fra Emplate udvidede ejerkredsen, og der er allerede løbet en del vand i åen. Virksomheden er vokset, så de nu er dobbelt så mange ansatte, de er flyttet i nye lokaler i Frichsparken, og væksten er fortsat, selvom corona har gjort livet svært for shopping centrene.

- Investeringen har givet nogle synergier, som ikke er fremprovokeret. Når man er i en nichebranche som vores, og det bliver kendt, at du har nogle med i ejerkredsen, som har en masse butikker, så har vi mærket, at det åbner nogle nye døre, fortæller Simon Staack.

Næste skridt for virksomheden er det italienske marked, hvor de er godt på vej til at få fodfæste, og så forventer de inden længe at skulle ansætte flere kollegaer.

- Ligegyldig hvor stor eller hvor lille din virksomhed er, så vil der være udfordringer hver dag. For når man har sit eget, så ligger du ikke nøglerne på bordet, når du går hjem, man tager det også med hjem, fortæller Simon Staack.

Der er dog en ting, han ikke længere bekymrer sig om.

- Jeg har haft mange søvnløse nætter og skrækscenarier i hovedet om, hvordan det ville være at få en investor ind. Og jeg må bare sige, at de er blevet gjort til skamme, slutter Simon Staack.

- Vi glæder os naturligvis meget over, at vi har bidraget til projektet, som vi nu skal udføre for Københavns Lufthavn, siger Jesper Kristian Jacobsen, administrerende direktør i Aarsleff. Pressefoto

Det er værd at vide fra ugen, der gik

Visma opruster endnu engang i Aarhus med opkøbet af det hastigt voksende selskab Plandisc, der har udviklet verdens første digitale årshjul.

Danmarks største entreprenørvirksomhed, Per Aarsleff, har netop indgået en milliard-kontrakt på at bygge nyt i Københavns Lufthavn.

Engrosvirksomheden B Green opruster nu med en ny, professionel bestyrelse, der består af bestyrelsesformand Hans Schultz, Laura Vilsbæk og B Greens COO Birgitte Hougaard.

RUNDT I AARHUS: Visma har overtaget den aarhusianske softwarevirksomhed Plandisc, som har udviklet verdens første digitale årshjul. Plandisc blev etableret i 2012 af grundlæggerne Morten Mellergaard og Mads Nielsen med henblik på at lave et planlægningsværktøj for skoler, men har siden oplevet en stigende interesse fra forskellige brancher.

Plandisc har siden etableringen i 2012 været på en omfattende rejse og servicerer i dag over 60.000 brugere og har store velrenommerede kunder indenfor både den offentlige og private sektor. Siden 2017 har Plandisc arbejdet fokuseret på at blive Nordens førende udbyder af et digitalt og interaktivt årshjul, og derfor har salget til Visma-koncernen også skabt stor glæde.

-  Vi er stolte af, at vi er nået hertil og har fået Visma som strategisk partner og ejer. De kan med deres branchekendskab og nordiske markedsandele løfte vort digitale årshjul til next level – til gavn for både nye og nuværende kunder, siger co-founder og administrerende direktør i Plandisc Torben Stigaard.

Entreprenørvirksomheden Per Aarsleff A/S har netop lavet en aftale med Københavns Lufthavn om at bygge en ny terminal. Kontrakten har en værdi af 2,1 milliarder kroner. Aarsleff er Danmarks største entreprenørvirksomhed med hovedsæde i Hasselager.

Arbejdet skal udføres sammen med med Cowi A/S, Zeso Architects og Vilhelm Lauritzen Arkitekter. Udvidelsen skal stå færdig i 2028, og de første par år vil der alene være begrænset byggeaktivitet.

Det har været en succesfuld og effektiv co-creation-proces, hvor vi i tæt samarbejde har udviklet og udformet den komplekse udvidelse. Vi har gode erfaringer fra tidligere projekter i lufthavnen, og vi glæder os til at komme i gang med et nyt spændende projekt, som tilmed skal foregå, mens fly, medarbejdere og passagerer bruger lufthavnen, som de plejer, siger Jesper Kristian Jacobsen, administrerende direktør i Aarsleff i en pressemeddelelse.

Engrosvirksomheden B Green, der er placeret i Hasselager, opruster nu med en ny, professionel bestyrelse. Den nye bestyrelse består af tidligere direktør i Orkla Food og Gasa Group Hans Schultz, grundlæggeren af Nyibestyrelsen.dk og forfatter Laura Vilsbæk, B Greens egen COO Birgitte Hougaard og Erik Nørum Pedersen, direktør og ejer af virksomheden.

Bestyrelsen skal bidrage til, at virksomheden fortsætter med at udvikle sig i en retning, der efterkommer den store efterspørgsel, og de forventninger en mere digitaliseret verden har. B Green er i dag Europas største udbyder af ægte patinerede krukker og har gennem årene placeret sig solidt i den grønne branches bevidsthed. Virksomheden har de seneste år mærket en markant øget efterspørgsel på deres håndlavede produkter.

 - B Green har de sidste par år været i en rivende udvikling. Vi er et spændende sted på rejsen og griber de store muligheder, det giver os. Derfor er tiden nu inde til at opruste bestyrelsen, hvor vi først og fremmest vil have fokus på det digitale, på eksporten og på videreudvikling af vores grønne profil,  siger direktør Erik Nørum Pedersen.