Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Medstifter af Sinful, Mathilde Mackowski, er en af dem, der kan prale med at levere en god kundeservice, hvis man skal tro deres anmeldelser på Trustpilot, hvor de har et snit på 4,7. Pressefoto

Kunden har altid ret - til god service

Kunden har altid ret. Sådan lyder et gammelt forretnings-ordsprog.

Men sandheden er, at kunden ikke altid har ret, men de har ret til at blive lyttet det. Og det princip står de fast på hos Sinful.

Nordens største webshop for sexlegetøj har fundet formen på den gode kundeservice, og derfor ligger de nu med et gennemsnit på 4,7 på Trustpilot. Under en procent af deres anmeldelser er under middel.

- Det er overhovedet ikke raketvidenskab, siger Mathilde Mackowski, medstifter af den prisbelønnede succesvirksomhed, og i dette nyhedsbrev giver hun et indblik i, hvorfor Sinful har så tilfredse kunder, der ikke alene giver gode anmeldelser, men også kommer igen og igen.

Dan Brandt, der er ekspert i service tror heller ikke på, at kunden altid har ret, for man må gerne stille krav til kunderne. Men kunden har altid ret til god service.

Og hvordan kan man så levere den gode service og komme på forkant med købe-trends? Det kan du læse mere om i hans ni veje og fem tendenser til bedre service.

Du kan også læse med om NRGi, der for nogle år tilbage lagde en ny strategi for selskabets serviceoplevelse, der gør op med smarte KPI’er og planer om effektivisering. Og det har båret frugt, for NRGi er netop blevet kåret til at have branchens bedste kundeservice af Wilke.

Husk: Hvis du er mere til at lytte end at læse, så kan du også lytte til dette nyhedsbrev i vores podcast-udgave. Der er adgang til lyttedelen herunder.

Og har du input eller gode ideer til Erhvervsliv Aarhus, er du velkommen til at sende en mail.

Du kan også følge vores Linkedin-side, ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet her med dem, du kender. Nye læsere kan tilmelde sig her.

Tak fordi du læser, eller lytter med.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist

Lyt til Erhvervsliv Aarhus her

De to stiftere af Sinful, Tonny Andersen og Mathilde Mackowski, ser kundeservice som et af deres vigtigste forretningsområder. Pressefoto

Sinful: Kunderne skal ikke føle, at de er én i rækken

Hos Nordens største webshop for sexlegetøj er kunden det vigtigste, og derfor har Sinful ingen ambitioner om, at kunderne skal kunne betjene sig selv. Tværtimod.

- Alt, hvad vi gør, bliver modtaget af rigtige mennesker på den anden side, og det skal vi hele tiden huske, siger Mathilde Mackowski, medstifter af Sinful, om hvorfor kundeservice er så vigtig for dem.

Derfor må kunderne også gerne ringe ind for at få råd eller stille spørgsmål. For det bedste Sinful kan tilbyde er at være dér for kunderne, når de har brug for det, og her tror de ikke på selvbetjeningsløsninger og skrappe KPI'er for service.

- Jo, flere kunder vi taler med, jo mere tilfredse kunderne ville vi have, siger Mathilde Mackowski.

Onlineforretningen Sinful går deres egne veje, når det drejer sig om kundeservice, for de vil gerne have, at kunderne ringer, selvom det kræver flere ressourcer.

SERVICE: Hjælp til selvhjælp har længe været mantraet for fremtidens kundeservice. Det gælder både i det offentlige, hvor du selv booker din tid hos lægen, og hos mange virksomheder, hvor du med få klik, kan bestille alt fra en ny bil til forsikringer eller vin.

Populært bliver det kaldt selvbetjeningsløsninger, men de er ikke populære hos Sinful.

- Jeg tror simpelthen ikke på, at folk hellere vil klare deres indkøb selv. Der er nogle få, der gerne vil gøre det selv, fordi de ikke vil være til ulejlighed. Men vores erfaring er, at hvis man er der for kunderne, så kommer de igen, siger medstifter af Sinful, Mathilde Mackowski.

Derfor er kundeservice vigtigt og et højt prioriteret område hos onlineforretningen, der lever af at sælge sexlegetøj. Virksomhedens kundeservice har åbent alle ugens dage, og en gang i kvartalet gennemgår de tidspunkterne for alle henvendelser, så de hele tiden kan justere åbningstiden, så den passer til kunderne.

- Vi vil gerne have, at kunderne ringer, fordi vi kan give dem en bedre vejledning og service, når vi har en dialog med dem om deres ønsker og behov. Følelsen af at få hjælp er den, vi skal efterlade kunden med, og derfor er det ekstremt vigtigt for os at være tilgængelige, siger Mathilde Mackowski.

Den tilgang bliver belønnet af kunderne, som giver Sinful et gennemsnit på 4,7 ud af fem stjerner på Trustpilot. Under en procent af de over 11.000 anmeldelser ligger under middel.

Vi lytter

Den aktuelle score på Trustpilot bliver fulgt nøje, og Sinful ser den som en indikator for, hvordan hele deres forretning performer.

- Kundeservice er en helhedsoplevelse, så når vi kigger på Trustpilot, giver det også en indikation af om vores website loader hurtigt nok, om vi har de rigtige produkter på lager og så videre, siger Mathilde Mackowski.

Generelt er kundernes feedback vigtig for dem, så de produktanmeldelser kunderne laver, bliver også læst nøje, så beskrivelserne på hjemmesiden kan justeres, hvis kunderne har nogle andre oplevelser end dem, Sinful har præsenteret. For selvom Sinful gerne taler med kunderne, er deres mål også hele tiden at levere den bedst mulige service online.

Sinful

  • Stiftet som webshop i 2008 af Tonny Andersen og Mathilde Mackowski.
  • Tonny Andersen og Mathilde Mackowski har indgået et partnerskab med den danske kapitalfond Polaris, der i marts 2021 overtog 57,5 procent af virksomheden.
  • Foruden at være Nordens største webshop for sexlegetøj med salg i både Danmark, Sverige, Norge og Finland, har firmaet også lanceret webshops i både Frankrig og England.
  • Sinful omsatte i 2020 for over 300 millioner kroner og forventer et nettoresultat på over 40 millioner kroner for samme år, oplyser Mathilde Mackowski. Det er dobbelt så meget som virksomheden tjente i 2019, hvor nettoresultatet lå på 20 millioner kroner efter skat.
  • Firmaet har hovedsæde i Aarhus og beskæftiger i dag cirka 150 medarbejdere.
  • Sinful er seks gange blevet udnævnt som gazellevirksomhed af dagbladet Børsen. En status, der gives til hurtigt-voksende virksomheder, som minimum har formået at fordoble deres omsætning over en fireårig periode.

Og så er Sinful ikke blege for at lægge sig fladt ned, når kunderne klager, men det betyder ikke, at kunden altid får ret.

- Vi giver os god tid til at lytte til kundens frustration og prøver at finde ud, hvad der er gået galt. Og herfra prøver vi at finde en løsning. Måske er det et andet produkt, de skal have, eller måske er det bare en bedre vejledning, de har brug for.

- Vi har en stram politik om returnering, fordi mange af produkterne er til intim brug, så det er ikke sådan, at vi bare tager varerne retur, fortæller Mathilde Mackowski.

Grundighed

Hos Sinful er udgangspunktet, at medarbejderne i kundeservice skal forvalte frihed under ansvar, og så skal de gøre sig umage.

- Som virksomhed sætter vi rammerne for kundeservice, men den enkelte medarbejder må gerne selv tage beslutningerne, hvis de kan se en løsning, der er bedre for kunden.

- Kunderne hjælpes første gang, de henvender sig. Vi har ingen regel om, hvor lang tid medarbejderne må bruge på en kunde, men de skal bruge den tid, det kræver, så kunden bliver tilfreds, lyder det fra Mathilde Mackowski.

Hun tror ikke på, at det er produkterne hos Sinful, der gør det ekstra vigtigt at levere en god kundeserviceoplevelse.

- Det er ikke raketvidenskab, du skal bare gøre det ordentligt. Og jeg køber ikke den med produkterne. Det er noget universelt, at man som kunde gerne vil have en god service. Hvis du som kunde føler dig vigtig for forretningen, så kommer du igen, siger Mathilde Mackowski.

Dan Brandt, ekspert i service:  Kunden har altid ret - til god service. Pressefoto

9 veje og 5 tendenser til bedre service

Service er ikke en afdeling. Det er et mindset. Sådan lyder et af de mantraer, Dan Brandt har med, når han rådgiver virksomheder om service og serviceledelse.

Han er stifter og partner i Service Diversity Lab & Sales Diversity Lab, hvor han også har stiftet Serviceklubben, der er et gratis netværk for alle servicechefer.

Service-eksperten oplever i sit arbejde med mange danske virksomheder, at de ofte ikke helt ved, hvordan de skal gribe det an, når de vil gøre service og serviceafdelingen til et prioriteret strategisk parameter.

Serviceafdelingen er ofte overset og glemt, når der laves strategier, lyder vurderingen.

Derfor deler Dan Brandt gerne ni veje til en bedre service og sætter samtidig spot på fem tendenser inden for service, som vi bør holde øje med.

At have et højt serviceniveau er gennem de sidste mange år kommet højt på agendaen i de fleste virksomheder. Alle ved, hvor vigtigt det er at give kunderne en god service – uanset om det er i kundeservice i en BtB-virksomhed, BtC eller om det er i detailhandlen. Og det samme gælder i den tekniske serviceafdeling.

Det kan være meget forskelligt fra virksomhed til virksomhed, hvad der kendetegner netop deres gode service, og jeg mener ikke, at der findes en facitliste. Tværtimod skal man som virksomhed kende sit marked, sine kunder og ikke mindst sine konkurrenter. Gør man det, er der ofte et stort uforløst kommercielt potentiale gennem serviceafdelingen.

Og lad mig bemærke her, at god service ikke er lig med at give kunden ret, eller spørge hvor højt – når kunden siger hop. Man kan godt kan tillade sig at stille krav og sige nej, men jeg mener, at kunden altid har ret til god service.

Det er blevet mit mantra inden for arbejdet med kundeservice. I sidste ende betyder det, at en reklamation kan vendes til et salg.

Jeg oplever i mit arbejde med mange danske virksomheder, at de ofte ikke helt ved, hvordan de skal gribe det an, når de vil gøre service og serviceafdelingen til et prioriteret strategisk parameter.

Serviceafdelingen er ofte overset og glemt, når der laves strategier, og det munder ud i, at det ofte kun er servicechefen, der helt forstår de dynamikker, der er i serviceafdelingen. Dermed bliver service reduceret til en omkostningstung afdeling, og der fokuseres fra topledelsen på antallet af hænder.

I virkeligheden er der ofte store gevinster at hente på flere bundlinjer med et øget fokus på service.

9 veje til bedre service

Vil du gerne i gang med at have mere fokus på serviceafdelingen, kan du med fordel starte med at spørge dig selv eller jeres ledergruppe om følgende:

  1. Hvordan arbejder vi med service i dag, og hvad drømmer vi om?
  2. Hvad drømmer kunderne om i relation til service?
  3. Hvad vil vi ikke gøre i relation til service?
  4. Har serviceafdelingen det rette mandat til at løse deres opgaver?
  5. Hvilke serviceprocesser kan vi med fordel forbedre?
  6. Hvilke servicemål skaber værdi - og hvilke gør ikke?
  7. Hvor meget er vi villige til at investerer i et højt serviceniveau?
  8. Har medarbejderne de rette kompetencer og værktøjer til rådighed for at løse opgaven?
  9. Hvordan praler vi med de gode historier og synliggøre serviceafdelingens værdi?

I serviceafdelingen står tiden ikke stille, og man bliver sjældent færdig med at udvikle afdelingen. En ting er nye produkter, nye kunder, nye markeder og andre nye tiltag, som har en direkte afledt effekt på serviceafdelingens arbejde.

Noget andet er det strategiske udviklingsarbejde og servicechefernes arbejde med løbende forbedringer og optimeringer. Gennem det seneste år har jeg via mine dialoger med servicechefer og serviceafdelinger dannet mig et overblik over, hvilke - fem - tendenser der er.

Corona-situationen har initieret en ny og hurtig udvikling på nogle områder inden for serviceafdelingen, og der er opstået en forståelse for, hvilke prioriterede tendenser, man som servicechef med fordel skal holde fokus på, for at være på forkant med udviklingen.

Fem tendenser for service på BtB-markedet

1. Medarbejderrejsen bliver lige så vigtig som kunderejsen

• Det ustabile jobmarked, der er som følge af en stor vækst på mange markeder, gør, at det for serviceafdelingen er blevet endnu mere vigtigt at fastholde medarbejderne i mere end 1-3 år. Der skal i fremtiden ses meget på, hvordan man som serviceafdeling bliver et attraktivt sted at arbejde, kulturen i afdelingen, og fastholdelse på længere sigt.

2. Strategisk funderet service

• De virksomheder, som opnår størst succes, formår at tænke serviceafdelingen endnu mere ind i den samlede strategi og sætter både økonomiske og menneskelige ressourcer af til dette.

3. Værdiskabende service

• I serviceafdelingen ved man ofte langt mere om kunder og markeder end noget andet sted i virksomheden. Fokus fremadrettet er derfor at være endnu mere bevidst om at indsamle denne viden og omsætte den til konkrete handlinger og initiativer.

4. Prale-kultur – fortæl de gode historier

• Med en drøm om, at serviceafdelingen skal skabe endnu mere værdi i virksomheden og for kunderne, ser vi lige nu stort fokus på, at serviceafdelingen fortæller endnu flere gode historier. Serviceafdelingen går fra at være et reklamationskontor og øretævernes holdeplads til at være stedet, hvor ”klokkerne ringer”, og kunderne fastholdes.

5. Service som en kommerciel spydspids

• En af de vigtigste tendenser, vi ser, er, at service flytter sig mere og mere i retning af også at være kommerciel. Det vil sige der løses ikke kun administrative opgaver, men der skabes også bundlinje. Og det er ikke kun ved at sælge produkter, men lige så meget ved at sælge budskaber til kunderne, samt være leadgenerator til virksomhedens salgsafdeling.

En sidste og 6. tendens vi ser er, at hele fundamentet for, hvorledes man arbejder i serviceafdelingen, er i opbrud.

Serviceprocesser gentænkes og optimeres, it-systemer tilpasses i større grad som følge af covid-19 pandemien, hvor også serviceafdelingen skulle arbejde fra hjemmet (som er meget nyt, da serviceafdelingen altid sidder tilbage, når andre er til møder, for vi lukker ikke bare lige for telefonen).

Kundernes retorik og adfærd har for nogle virksomheder ændret sig markant, hvilket stiller nye forventninger og krav til virksomheden.

Lene Krakau Larsen er privatdirektør i energiselskabet NRGi, der netop er kåret til at have branchens bedste kundeservice af analyseinstituttet Wilke. Pressefoto

God kundeservice gør op med smarte KPI’er og planer om effektivisering

Det er slut med at måle medarbejderne i kundeservice hos NRGi på, hvor lang tid telefonsamtalen med kunden tager. For det vigtige er, om hvor tilfreds kunden efterfølgende er, og derfor er det i dag det afgørende målepunkt i energiselskabet.

NRGi lagde for nogle år tilbage en ny strategi for selskabets serviceoplevelse. Nu er ambitionen at have branchens bedste kundeservice, og det er netop, hvad der lykkedes i den seneste måling fra analyseinstituttet Wilke.

Privatdirektør Lene Krakau Larsen forklarer samtidig, at et af midlerne til at nå målet har været at se kundeservicen som hovedproduktet - og ikke bare et biprodukt.

Samlet set giver privatdirektøren fem råd til god kundeservice, hvor et andet tip er at bruge den tid, som en tilfreds kunde kræver.

Hvordan skiller man sig ud som virksomhed, når man tilbyder et uhåndgribeligt og komplekst produkt som strøm?

Læg dertil, at virksomheden opererer i en branche, der i nogle henseender har været i vælten for lidt for friske telefonsælgere og mangelfuld service. Det er den virkelighed og de udfordringer NRGi, som energikoncern dagligt har skullet forholde sig til.

Vi lever blandt andet af at sælge grøn strøm til danskerne, og tidligere var kundeservice da også betragtet som et supplement til hovedproduktet. Resultatet var, at serviceoplevelsen hos kunderne ikke afspejlede det ønske og de forventninger, vi havde til kunderelationen, så det måtte vi gøre op med.

Derfor besluttede vi for nogle år tilbage at ændre måden, vi anskuer kundeservice på. Kundeservice skulle ikke bare være et biprodukt, og kunden skulle ikke bare være et nummer i rækken.

Vi ville tage ansvar for kunden og satte os derfor en klar ambition: Vi skal have branchens bedste kundeservice – og vi skal give kunderne en fremragende oplevelse hver eneste gang, vi er i dialog med dem.

Det har krævet en ny strategisk tilgang til kundeservice, herunder eksempelvis et opgør med, hvordan vi måler og vurderer performance i vores kundeserviceafdeling.

Først og fremmest har vi gjort op med tanken om, at kundeservice skal effektiviseres med smarte målsætninger om, hvor lang tid man må bruge pr. kunde. Det betyder ikke, at det er umuligt at effektivisere nogle processer, men det handler om at skille arbejdet med kunderelationen og kunderne fra de øvrige og mere trivielle opgaver, som man med fordel kan effektivisere.

Det har krævet investeringer og ændringer i vores strukturer og mindset. Vi har eksempelvis ændret de interne evalueringsværktøjer, så kundeservice-medarbejdere i NRGi ikke måles på, om et kundeopkald løses på 30 sekunder eller fem minutter – men i stedet, hvor tilfreds kunden er med kundeserviceoplevelsen.

Det giver mere tilfredse kunder, og det giver gladere medarbejdere, der ikke føler sig presset til at haste samtaler igennem.

Vi har nu en fuldtidsansat, der er dedikeret til at løbende at oplære og ugentligt træne nye og eksisterende medarbejdere i den gode kundeserviceoplevelse, og vi har implementeret en dialogmodel, hvor vi har defineret samtalens faser i en god kundedialog.

Derudover har vi investeret i robotten, Roberta, der tager sig af de meget trivielle kundeservice-opgaver som eksempelvis opdateringer og udregninger, og det frigiver ressourcer til, at medarbejderne kan fokusere tiden, hvor den skaber mest værdi – nemlig hos kunden.

Det er vores klare oplevelse, at man som virksomhed vinder meget ved at investere tid i de relationer, en god kundeoplevelse skaber. Ved at gøre op med ideen om, at alt skal effektiviseres, har vi givet vores medarbejdere mulighed for at investere i og tage ansvar for kunden. Det som er fundamentet i hele vores forretning.

Derfor var det også med stor glæde, at medarbejdernes hårde flid netop har båret frugt, hvor vi er blevet kåret til branchens bedste kundeservice af Wilke. En anerkendelse, som vi er stolte og beæret over at modtage, og et klart vidnesbyrd om, at vi er på helt rette vej.

Nu vil vi glæde os over, at det er lykkes at komme så langt. Men vi vil også bruge prisen konstruktivt og er derfor klar til at smøge ærmerne op, så vi kan tage kundeoplevelsen til nye højder.

Fem råd til god kundeservice

  • Brug den tid på kunden, som det kræver.
  • Pas på med at forsøge at effektivisere processer, der handler om at skabe relationer.
  • Sørg for at optimere og effektivisere den trivielle del af arbejdet, så de dygtige medarbejdere kan fokusere på den gode service (for eksempel ved at automatisere processer med en robot).
  • Tag ansvar for kunden.
  • Se ikke service som et sekundært produkt, men som hovedproduktet uanset din ydelse.
- Jeg er stolt over, at vi har formået at indhente den tabte omsætning fra sidste år, og så endda leveret et solidt overskud på mere end 50 millioner kroner før skat på trods af de svære omstændigheder, siger Mikkel Grene, medejer og administrerende direktør i Søstrene Grene.

Det skal du vide fra erhvervsugen i Aarhus

Søstrene Grene præsenterer årsresultat på +50 mio. kroner og har fuld fart på. Selskaber sigter mod 500 butikker på verdensplan og en samlet omsætning på tre milliarder kroner i 2023.

Et bredt flertal i Aarhus Byråd har indgået et budgetforlig, der skal styrke erhvervsudviklingen og den grønne omstilling. Blandt andet bliver kommunens Klimafond øget med 60 mio. kroner, ligesom der bliver afsat yderligere 12 mio. kroner til at sikre en hurtig og effektiv sagsbehandling på plan- og byggesagsområdet.

Jysk har kastet sig ud i en stor investering, hvor 1000 tyske butikker skal bygges om og får nyt navn. Den danske detailkoncern investerer millioner af kroner i at køre alle aktiviteter under ét navn og udseende. Dermed er det slut med Dänisches Bettenlager i Tyskland.

Novo Nordisk Fonden bevilger 630 mio. kroner til etableringen af et nyt forskningscenter, der vil fjerne CO2 fra atmosfæren. Centreret bliver forankret ved Aarhus Universitet og kommer til at trække tråde til partnere i USA, Norge, Tyskland og Holland.

Her får du fire væsentlige nedslag med nyt fra det aarhusianske erhvervsliv.

RUNDT I BYEN: Et stort underskud sidste år er vendt til et solidt overskud hos Søstrene Grene, som leverer et overskud på over 50 millioner kroner trods corona-nedlukninger på flere markeder.

- I de første ni måneder af regnskabsåret 2020/21 styrede vi mod det bedste resultat nogensinde. Men så kom anden nedlukning i december 2020, hvor der på nogle markeder var lukket ned helt frem til juni i år.

- Så Corona blev rigtig dyr for os, og vi har mistet en del potentiel indtjening. Jeg er imponeret over, hvor godt vores partnere og medarbejdere har håndteret den her krise. Jeg synes faktisk, at vi nu står stærkere end nogensinde, siger Mikkel Grene, medejer og administrerende direktør i en pressemeddelelse.

Indeværende regnskabsår har også fået en lovende start, da de første fire måneder har givet det bedste resultat nogensinde i Søstrene Grenes historie. Selskabet har store vækstplaner, og efter et par udsædvanlige Corona-år tør de igen drømme stort på hovedkontoret i Aarhus.

- Vi har sat gang i ekspansionsplaner, der betyder, at vi vil åbne mere end 100 butikker inden for de næste tre år. Det vil bringe os på flere end 350 butikker, og vi mener heller ikke, at 500 butikker er urealistisk på sigt, lyder det fra Mikkel Grene, der også tror på en samlet omsætning tre mia. kroner i 2023. Læs mere på stiften.dk.

Et bredt flertal i Aarhus Byråd har indgået budgetforlig, som ligger vægt på fortsat at sikre det lokale erhvervsliv de bedst mulige vækst- og udviklingsbetingelser med henblik på at fastholde fremdrift og investeringslyst i byen.

Som supplement til allerede igangsatte initiativer på området er der med budgetforliget blandt andet besluttet at øge kommunens Klimafond med 60 mio. kroner og afsætte yderligere 12 mio. kroner til at sikre en hurtig og effektiv sagsbehandling på plan- og byggesagsområdet.

Der skal også sættes turbo på udviklingen af erhvervsuddannelsesområdet, herunder dannelsen af et campusmiljø. 10. klasses-tilbuddet til unge skal styrkes, og det skal ses i sammenhæng med erhvervsuddannelsestilbuddene. Der er endvidere lagt vægt på styrket dialog mellem virksomheder og Aarhus Kommune, samt at Erhvervskontaktudvalget spiller en meget central rolle.

Detailkæden Jysk gennemfører netop nu en stor operation og investering i omkring 1000 butikker. De skal nemlig fra i dag skifte navn, så Jysk nu står på facaden af alle cirka 3100 butikker i 50 lande rundt om på kloden.

Hidtil har selskabet drevet butikker under navnet Dänisches Bettenlager i Tyskland, mens de på alle andre markeder bærer navnet Jysk. Som led i en sammenlægning af alle aktiviteter bliver de tæt ved 1000 butikker fra nu ændret til Jysk på skilte, facader og alt andet. Det skriver Finans.

Der er ifølge administrerende direktør Jan Bøgh tale om en millioninvestering, som udover markedsføring af det nye navn også fører til en opdatering af de tyske butikker og ændringer i sortimentet.

Med en bevilling på 630 mio. kroner støtter Novo Nordisk Fonden etableringen af verdens første tværfaglige forskningscenter, der skal udvikle viden og teknologi, som kan bruges til at indfange og genanvende CO2.

Centret får navnet The Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center og bliver forankret ved Aarhus Universitet. Det består foruden værtsuniversitetet af seks satellitinstitutioner i USA, Norge, Tyskland, Holland og Danmark. Centret vil desuden samarbejde med en række industripartnere og andre internationale universiteter.

- The Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center vil blive en drivkraft i kampen mod den globale klimakrise. Vi er nødt til at handle hurtigt og udvikle løsninger, som kan hjælpe med ikke blot at nedbringe mængden af drivhusgasser i atmosfæren, men også omdanne den skadelige CO2 til værdifulde råmaterialer, der kan erstatte fossile brændstoffer og give os mulighed for at få negative CO2-udledninger, siger Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden.