Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Med regeringens nye infrastrukturplan kan Marselistunnelen blive en realitet i 2030. Foto: Kim Haugaard.

Aarhus stod sammen - og vandt i kampen om trafik-kronerne

Aarhus kan noget med at stå sammen, når det handler om at nå et fælles mål.

I vores seneste nyhedsbrev fortalte vi om landsholdstrøjen, der er skabt i fællesskab mellem to af byens stolte virksomheder. Og i dag kan vi fortælle om en målrettet og fælles indsats i byen, der for alvor fik Aarhus på trafikkortet, da den nye infrastrukturplan blev præsenteret.

Sådan - altså stået sammen - har virksomheder og interesseorganisationer også gjort i Erhvervscentrum Aarhus gennem en årrække, og i de seneste fem år har de tilmed været kontorfæller på Dokk1. Til oktober er det dog slut med at dele adresse, for lejemålet er opsagt, og alle parterne i Erhvervscentrum Aarhus - som Erhverv Aarhus, VisitAarhus, Aarhus City Forening, Aarhus Haandværkerforening med flere - skal finde nye adresser til hæve-sænke bordene.

Men selvom de ikke længere skal dele kaffemaskine og mødelokaler, er sammenholdet blandt byens interesseorganisationer intakt, forlyder det, og de vil fortsat arbejde sammen for fælles mærkesager.

Vi får også brug for sammenholdet og dansk knowhow, når kineserne overhaler os indenom i kampen om kunderne online. Kina-eksperten Christina Boutrup gav et indblik i, hvad det er, kineserne er så gode til, og hvor vi med fordel kan kopiere dem, da Novicell forleden inviterede til konference med 400 deltagere i Højbjerg.

Erhvervsliv Aarhus, der i øvrigt også er en af de virksomheder, som i løbet af september skal forlade erhvervsfællesskabet på Dokk1, vil også hen over sommeren være med til at holde sammen på byens erhvervsliv.  Der skal dog også være plads til pauser.

Derfor går vi fra denne uge i sommermode og udkommer med lidt færre nyhedsbreve end normalt. Til gengæld vil de passe perfekt til læsning i en liggestol.

God sommer og god læselyst.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Der er opbrud på vej i virksomheds- og organisationsfællesskabet Erhvervscentrum Aarhus, som har til huse på Dokk1.
Det store lejemål på tredje sal på Dokk1 bliver tomt fra 1. oktober, når de 20 virksomheder og organisationer i Erhvervscentrum Aarhus flytter ud. Pressefoto. 

Store flyttedag venter: Erhvervsfællesskab forlader Dokk1

Det er snart slut med, at 20 virksomheder og byens store interesseorganisationer bor sammen på tredje sal på Dokk1. Lejemålet er opsagt, og alle skal være ude til 1. oktober.

Erhvervsfællesskabet bag Erhvervscentrum Aarhus har besluttet at opsige lejemålet, da det har vist sig at være en stor mundfuld at drive udlejningsvirksomhed - særligt under en pandemi, hvor alt for mange pladser har stået tomme. En ny lejer er endnu ikke fundet.

Erhvervscentrum Aarhus flytter ud af Dokk1, og flere virksomheder er derfor på jagt efter nye lejemål i byen.

FLYTNING: Siden 2016 har en række virksomheder og interesseorganisationer været samlet på tredje sal på Dokk1 i Erhvervscentrum Aarhus, men til efteråret er det slut, og der bliver rift om flyttekasserne. For lejemålet er sagt op, og alle lejere skal være ude til 1. oktober.

Det er Erhverv Aarhus sammen med VisitAarhus, Aarhus City Forening og Aarhus Haandværkerforening, der har stået som udlejer af erhvervsfællesskabet, og beslutningen om at opsige lejemålet er taget i fællesskab af de respektive bestyrelser.

For Erhverv Aarhus handler det meget om hensynet til deres egne medlemmer.

- Som interesseorganisation er det ikke vores spidskompetence eller formål at drive en udlejningsforretning. Det har været et vilkår, da vi overtog lejemålet, at hvis vi ikke kunne fremleje alle pladserne, så kunne det gå udover vores kerneforretning. Og her har corona-situationen været hård for os, fordi pengene fossede ud af kassen, og det har accelereret beslutningen om at opgive lejemålet, siger Marc Perera Christensen, direktør for Erhverv Aarhus.

Flytter for sig selv

Det er endnu uklart, hvor Erhverv Aarhus flytter hen i byen, men ifølge direktøren er de i fuld gang med at se på mulighederne. En af de ting, der har været med i overvejelserne, er fortsat at flytte sammen med nogle af byens andre interesseorganisationer på en ny adresse.

- Det er bestemt noget, vi har drøftet, for det kunne være fint at blive sammen i erhvervs-fællesskabet, men både vores formål og behov er forskellige, så det er ikke lykkedes at få de ting til at gå op i en højere enhed, siger Marc Perera Christensen.

Erhvervscentrum Aarhus

Erhvervscentrum Aarhus består i dag er følgende virksomheder og organisationer, der bor under samme tag på tredje sal på Dokk1:

  • Aarhus City Forening
  • Aarhus Events
  • Aarhus Haandværkerforening
  • Aarhus Transport Group
  • BetterMeetings
  • Destination Aarhus
  • Erhverv Aarhus
  • Erhvervsliv Aarhus
  • Finders International
  • Genie Corp.
  • International Community
  • KongresKompagniet
  • Konkret HR
  • Phoenix Home
  • PUF (Parternes Uddannelsesfællesskab)
  • Settwell Relocation
  • Schmidt Hammer Lassen
  • SIRI - Udlændinge- og Integrationsministeriet
  • VisitAarhus

Erhverv Aarhus-direktøren fortæller, at selve administrationen af lejemålet har taget meget tid i de seneste år, og den tid ønsker de nu at bruge mere effektivt på deres kerneforretning.

- Det er da lidt trist at skulle flytte, men den tid vi har haft her, kommer heldigvis ikke skidt tilbage, og nu skal vi så bare sørge for at bygge videre på de gode relationer, vi har fået skabt, siger Marc Perera Christensen.

Erhvervscentrum Aarhus består

Selv om det er slut med Erhvervscentrum Aarhus på Dokk1, betyder det ikke, at det er slut med erhvervsfællesskabet. For halvdelen af virksomhederne - herunder Aarhus Haandværkerforening og Aarhus City Forening - flytter nemlig sammen et nyt - endnu ikke offentliggjort - sted i byen og viderefører navnet.

- Vi vil bibeholde navnet Erhvervscentrum Aarhus. Nu har det eksisteret i 17 år, så selvfølgelig vil vi føre det videre. Det bliver i en mindre konstruktion end på Dokk1, men med samme gode udgangspunkt, og så vil vi selvfølgelig fastholde det nære samarbejde med de virksomheder, som ikke flytter med os, siger Betina Halvorsen, direktør i Aarhus Haandværkerforening.

En af de organisationer, der udnytter muligheden for at vokse, er VisitAarhus, der flytter til Balticagade, hvor de fremover skal bo sammen med deres frivillige organisation, hvilket længe har været et internt ønske.

Fremtiden er uklar

Hvad der skal ske med lejemålet på tredje sal, står fortsat hen i det uvisse. Det samlede lejemål er ejet af Hans Lorenzen fra HI Ejendomme, der købte det af Aarhus Kommune i 2019 for et trecifret millionbeløb.

- Vi prøver selvfølgelig at få en ny lejer ind, som kan overtage hele lejemålet, og vi har et par interesserede virksomheder, men der ligger ikke en aftale endnu. Indtil der ligger en ny aftale, vil det også være muligt for nogle af de nuværende lejere at blive i lejemålet, fortæller Hans Lorenzen til Erhvervsliv Aarhus.

Nu kommer Marselistunnelen endelig, men først skal køen være mindre på E45.
Aarhus Havns CEO, Thomas Haber Borch (i midten) er en glad direktør efter udsigt til en Marselistunnel, der skal lette adgangen fra søvejen til motorvejen - også selv om Aarhus Havn og Aarhus Kommune ved borgmester Jacob Bundsgaard (t.h.) skal bidrage med 600 mio. kroner til anlægssummen på 2,7 mia. kroner ifølge aftalen med finansminister Nicolai Wammen (t.v.). Pressefoto

Aarhus jubler over Marselistunnel, seks spor og stort sammenhold

Sjældent er Aarhus blevet tilgodeset i så stor stil som i Infrastrukturplan 2035 præsenteret af regeringen med et bredt politisk flertal i ryggen, og byens evne til at tale med én samlet stemme bliver fremhævet som en del af forklaringen.

Det betyder, at Marselistunnelen kan være en del af infrastrukturen fra 2030, mens en udvidelse af E45 fra Aarhus N til Aarhus S allerede bliver indledt næste år.

Samlet set er der tale om to vigtige anlægsprojekter for det lokale erhvervsliv til små fem mia. kroner.

Allerede næste år begynder en udvidelse af E45 rundt om Aarhus, mens tunnelforbindelse mellem havnen og motorvejen er på programmet fra 2025.

TRAFIK: Finansminister Nicolai Wammen (S) havde et par store juni-gaver med til sin tidligere hjemby, da han præsenterede regeringens Infrastrukturplan 2035 med opbakning fra alle folketingets partier.

Først og fremmest bliver fire spor på motorvejen rundt om Aarhus til seks af slagsen. En udvidelse til 2,1 mia. kroner og som er sat til at begynde i 2022.

Og så bliver tunnelen under Marselis Boulevard fra havnen til motorvejen en realitet efter 25 års diskussion. Projekt Marselistunnel er i kalenderen fra 2025 med en anlægssum på 2,7 mia. kroner, hvoraf Aarhus Kommune og Aarhus Havn sammen skal rejse 600 mio. kroner.

Begge projekters realisering vækker stor begejstring i det lokale erhvervsliv.

- Særligt udsigten til udvidelser på E45 og ikke mindst etableringen af Marselistunnelen får os til at ånde lettet op - både på vegne af erhvervslivet og byens borgere. Den brede aftale aftvinger respekt og sætter endeligt punktum for debatten, lyder det fra Terje Vammen og Marc Perera Christensen, henholdsvis formand og direktør i interesseorganisationen Erhverv Aarhus.

Dermed viser flere års - og især i de seneste måneder - intenst lobbyarbejde endelig sin værdi.

Én by - én stemme

- Jeg er stolt af, at det er lykkedes at lande sådan en aftale, hvor alle lokale interessenter og østjyske folketingspolitikere fra forskellige partier har formået at spille hinanden gode. Vi har talt med én stemme i hele byen, og derfor ser vi så stor imødekommenhed på en så stor dagsorden som den statslige infrastruktur, siger Marc Perera Christensen og roser samtidig sin tidligere byrådskollega, Nicolai Wammen, for et fornemt politisk håndværk:

- Det er det største politiske forlig i danmarkshistorien og hans absolutte politiske svendestykke.


I anlægsperioden er det helt afgørende, at vores kunder sikres fremkommelighed, så de let og smidigt kan komme til og fra havnen, mens byggeriet står på.

Thomas Haber Borch, CEO, Aarhus Havn


Men selv om Erhverv Aarhus nu kan sætte et stort kryds over byens største trafik-ønsker, så er ønskesedlen ikke tom. Langt fra endda:

- Den sidste brik i statssystemet, som vi mangler, er den faste forbindelse over Kattegat, som også har været på dagsordenen i mange år. Her arbejder vi videre, og så er det vigtigt, at de kommunale investeringer også følger med. Er vi gearet til, at statsvejsstenen nu er på plads - på Ringgade, Ringvejen, Kystvejen og så videre, spørger Marc Perera Christensen retorisk og svarer med et nej.

Vigtigt for havnen

På Danmarks største containerhavn vækker aftalen på Christiansborg også stor glæde.

- Det er en markant anerkendelse af, at Aarhus Havn er hele Danmarks havn og Danmarks internationale havn. Med den beslutning har det politiske Danmark sikret Aarhus Havns vækstmuligheder og dermed vores placering på fremtidens Danmarkskort, siger Thomas Haber Borch, administrerende direktør, Aarhus Havn i en pressemeddelelse.

Han ser frem til, at Marselistunnelen forventeligt står færdig i 2030. Derfor er der tale om en løsning på den lange bane.

- I anlægsperioden er det helt afgørende, at vores kunder sikres fremkommelighed, så de let og smidigt kan komme til og fra havnen, mens byggeriet står på, bemærker direktøren.

Aarhus Havn

  • Aarhus Havn er landets største erhvervshavn med en markedsandel på ca. 65 procent på containerområdet.
  • En meget stor del af de danske forbrugsvarer kommer ind i landet via Aarhus Havn, ligesom en markant del af dansk eksport afskibes via havnens finmaskede net af sejlruter ud i hele verden.
  • Aarhus Havn betjener som færgehavn årligt ca. 1,3 mio. personbiler og mere end tre mio. passagerer.
  • Havneområdet er et aktivt erhvervsområde med ca. 150 virksomheder, der tilsammen skaber et grundlag for ca. 10.000 arbejdspladser og en årlig værditilvækst på 6 mia. kroner.

Seks spor på motorvejen mellem Aarhus N og Aarhus S samt videre fra Skanderborg  til Vejle er ligeledes værdifulde for havnen.

- Vi har kunder, der i spidsbelastningsperioder holder i kø på E45 for at komme frem til Aarhus Havn. Derfor er motorvejsudvidelsen endnu en rigtig god nyhed for hele produktions-Danmark og for transporterhvervet, når dansk eksport skal ad motorvejen via havnen og videre ad søvejen ud i hele verden, tilføjer Thomas Haber Borch.

Udvidelsen af E45 til Randers N kom ikke med i denne omgang. Den må foreløbig vente på en ny politisk afgørelse i 2027.

Kineserne kommer - og de har for længst samlet offline og online-handel i ét og samme system. Det bør vi lære af, mener ekspert.
Kina er verdens største digitale økonomi med ni milliarder brugere, og derfor er hotspot for fremtidens online handel ifølge Christina Boutrup. Foto: Tobias Lybeck Bøjesen

Kina viser vejen til fremtidens online-handel: Her er fem tendenser, vi bør kopiere

Hvis ikke danske virksomheder allerede har blikket rettet stift mod Kina, så er det nu, de skal få drejet hovedet.

For kineserne kommer. Og de kommer til at være trendsættere for, hvordan fremtidens shopping skal foregå, forklarer en ekspert.

Kineserne er nemlig langt foran i at skabe unikke shoppingoplevelser for kunderne både offline og online - det kan vi lære af i Danmark, og vi giver dig her fem tendenser, vi bør kopiere fra Kina.

Vi kigger den gale vej, når vi spejder efter Silicon Valley - for Kina er verdens største digitale økonomi, og der er meget, vi kan lære af landet mod øst.

UDSYN: Når man som dansker skal finde inspiration og følge nye trends inden for digitale medier og online-handel, har vi traditionelt kigget langt efter USA.

Amazon, Facebook og Google i Silicon Valley er typisk de virksomheder, vi ser op til. Men det er helt forkert, mener en ekspert. Vi bør i stedet kigge mod Kina for at forstå fremtidens forbrugere og ikke mindst deres købemønster.

- I Kina taler de slet ikke om e-handel. Der er online og offline-handel et samlet økosystem, hvor kunden vælger den løsning, der er nemmest for dem. Virksomhederne lytter meget til kunderne, og derfor er kunden er i den grad i centrum, siger Christina Boutrup, der er en af landets førende Kina-kendere og Asien-korrespondent for TV2.

Christina Boutrup var forleden en af hovedtalerne ved Novicells Forretning Online konference i Højbjerg med omkring 400 deltagere. Hun var inviteret til at fortælle om fremtidens online-handel og trends fra verdens største digitale økonomi.

Online versus offline

I Danmark taler vi meget om onlinehandel versus de fysiske butikker. I Kina har de for længst fundet ud af, at de to ting skal bindes sammen og en af de måder, de gør det på, er ved hjælp af QR-koder.

- Herhjemme troede vi ikke rigtigt på QR-koderne for tre år siden, men nu hvor alle har en smartphone, er det den nemmeste måde at forbinde offline med online. Når du for eksempel går ind på en restaurant i Kina, scanner du menukortet med en kode, og ofte behøver du ikke engang at have kontakt med en tjener, for du betaler også via din telefon, siger Christina Boutrup.


Hvis en strategi virker i Kina, så kan den virke alle steder, og det skal vi blive bedre til at kopiere.

Christina Boutrup


Hun forklarer, at kineserne har fundet ud af, at QR-koderne kan udvide den fysiske oplevelse, fordi den kan tage brugerne med et nyt sted hen. Så når du står i en butik og ikke kan finde de sko, du leder efter, kan du blive sendt videre til online shoppen og vælge det par du ønsker, som så bliver sendt hjem til dig.

Intelligent brug af data

Noget af det kineserne er særligt dygtige til, er også at bruge data til at udvikle og styrke deres forretning.

De har været dygtige til at udvikle nogle algoritmer, som lynhurtigt finder ud af, hvad du er interesseret i, og så bliver du ellers bombarderet med tilbud og oplevelser. Vi kender det fra TikTok, der er gode til tilbyde dig det indhold, du interesserer dig for.

- Kunden er for alvor i centrum i Kina. Butikker og brands gør rigtig meget for at give dem en oplevelse. Så når du går ind på en hjemmeside, bliver du bombarderet med spil, tilbud og andre ting for at fastholde din opmærksomhed. Og her er det brugen af data, som gør, at de ved, hvad kunderne vil have, fortæller Christina Boutrup.

Fem tendenser fra Kina, vi bør kopiere

  1. Online og offline skal være et samlet økosystem
  2. Bliv klogere på kunderne med intelligent brug af data
  3. QR-koder kan bringe den fysiske shopping sammen med den digitale
  4. Du skal tilbyde kunderne oplevelser for at fastholde dem
  5. Udnyt de digitale platforme til at sælge produktet

Et eksempel på et brand, der er gode til at bruge data, er Shein - en webshop, der sælger tøj til mænd, kvinder og børn i eget navn. Og som allerede har haft så stor succes, at de nu er større end Amazon i USA, som den mest downloadede shopping-app.

Sheins force er, at de kan modtage data i realtid og har en avanceret algoritme, som spotter de nye trends og tryller dem om til nye produkter ultrahurtigt.

Kampen om kunderne

Det kan være svært at tage kampen op med de kinesiske mastodonter, men ifølge Christina Boutrup er der ingen grund til at give op på forhånd. Vi skal lade os inspirere af Kina og så holde fast i det, vi er gode til i Danmark.

- Vi har viden og knowhow her i landet, som vi skal fortsætte med at udvikle. Det, at en vare er produceret i Danmark, er ofte et kvalitetsstempel, og det skal vi huske, når vi sammenligner med produkter fra Kina.

- Vi kan ikke være med på hastigheden fra Kina, men vi kan blive bedre til at spotte trends i markedet ved at holde øje med de kinesiske unge i stedet for de amerikanske. For alle de store brands er i Kina, og det er det mest konkurrenceprægede marked i verden. Så hvis en strategi virker i Kina, så kan den virke alle steder, og det skal vi blive bedre til at kopiere, lyder det fra Christina Boutrup.