Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Helle Østergaard Kristiansen, CEO i Danske Commodities, er vant til at trække international arbejdskraft til Aarhus, og her er emner som lufthavn, kulturliv og universitetet afgørende. Foto: Kim Haugaard

Dét skal blive bedre i Aarhus

Det går godt i Aarhus.

Men selvom det går godt, kan det altid blive bedre. Og det skal blive bedre, hvis Aarhus skal fortsætte sin positive udvikling.

Det ved byens virksomheder, og i valgdebatten forud for kommunalvalget er der stor enighed hos erhvervslivet om byens vigtigste problemstillinger. Aarhus mangler kvalificeret arbejdskraft, og der er behov for en bedre infrastruktur.

Godt nok har byen omsider fået en Marselistunnel i udsigt, men det er ikke nok, hvis du spørger en af byens internationale virksomheder, Danske Commodities. For de rekrutterer mange udenlandske medarbejdere, og så er det ikke tilstrækkeligt, at vi kan komme lettere til havnen. Vi skal også kunne komme hurtigt og nemt ud i verden.

I dette nyhedsbrev kan du læse mere om de udfordringer som Danske Commodities kæmper med, når de bedste specialister skal lokkes til Aarhus.

Vi tager dig også med til Standpunkt KV21, hvor spidskandidater til kommunalvalget måtte lægge øre til erhvervslivets ønsker for fremtiden.

Og som lidt ekstra her op mod weekenden kan du også lytte med til en ny podcast fra Vækstfonden, der går tæt på den ene halvdel af Founderment og en af stifterne af Guest.com, Anders Boelskifte Mogensen. Han fortæller blandt andet, om rejsen fra at være virksomhed, som søger investorer, til selv at skabe en venturefond.

Husk at nyhedsbrevet også kommer som podcast - du finder den lige herunder. Og du er som altid velkommen til at dele nyhedsbrevet i dit netværk. Nye læsere kan tilmelde sig her.

God fornøjelse - og tak fordi du følger med.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist

Lyt til Erhvervsliv Aarhus her

Administrerende direktør Martin Baltser (tv.) og afdelingsdirektør i Aarhus, Lars Reimer, ser frem til, at Middelfart Sparekasse kan flytte ind på Dokk1. Pressefoto

Det skal du også vide fra ugen, der snart er gået

Dokk1 får en ny virksomhed ind på tredje sal, når Middelfart Sparekasse flytter ind i begyndelsen af det nye år. Sparekassen overtager dermed lejemålet efter Erhvervscentrum Aarhus.
 
Onlinevirksomheden Easy Live Sales, der er specialiseret indenfor liveshopping og salg via sociale medier, har fået en stærk investor med i form af Bestseller-ejer Anders Holch Poulsen.
 
Michelle Le Kynde har skiftet marketingbranchen ud med økologisk slik, og nu håber hun, at en særlig slik-julekalender kan skabe overskud i hendes virksomhed.

Her får du tre historier om stort og småt fra byens erhvervsliv.

RUNDT I BYEN: Middelfart Sparekasse flytter ind på Dokk1 i de lokaler på tredje sal, der tidligere husede Erhvervscentrum Aarhus. Otte år og tre ombygninger efter åbningen er pladsen i Rosensgade blevet for trang for sparekassen, der i begyndelsen af 2022 flytter afdelingen og de 34 medarbejdere.

- Vi har brug for at få bedre plads. Antallet af medarbejdere er vokset støt, siden vi åbnede. Senest har vi budt velkommen til nye kolleger fra Folkesparekassen, og nu kan vi simpelthen ikke presse flere skriveborde ind, siger Lars Reimer, afdelingsdirektør i Middelfart Sparekasse i Aarhus.

Han tilføjer:

- For fællesskabets skyld har vi også brug for at blive samlet på én etage frem for på fire i dag. Vi har været virkelig glade for at bo i Rosensgade, men vi må også sige, at for både kolleger og kunder er det lettere at komme til Dokk1 med parkering, letbane og busser lige uden for døren.

Afdelingen i Aarhus er blandt Middelfart Sparekasses største.

Anders Holch Povlsen har købt sig ind i onlinevirksomheden Easy Live Sales, der er specialiseret inden for liveshopping og salg via sociale medier. Ifølge selskabets administrerende direktør, Christian Vester, skal investeringen bruges på vækst og samtidig være med til at udbrede livesalg i hele Europa.

- At få så stærk en partner med er en del af vores vækststrategi. Vi vil være førende på det europæiske marked og mener, at det er realistisk, fordi vi har et produkt, som ingen andre kan tilbyde. Til den vækstrejse og den geografiske ekspansion har vi brug for kloge og erfarne folk med den rette kapital, og det har vi fået nu, siger han til Finans.

Easy Live Sales har på nuværende tidspunkt over 500 danske virksomheder tilknyttet. Derudover opererer softwarevirksomheden også i Norge, Sverige, Finland, Holland og Færøerne.

Michelle Le Kynde, der står bag virksomheden Sweetkynd, kastede sig ud i et slikeventyr lige, da coronaen lukkede Danmark. Her halvandet år senere er virksomheden, der producerer kvalitetsvingummi endnu ikke en bæredygtig forretning, men et nyt samarbejde kan forhåbentlig bringe økonomien på rette kurs.

Sweetkynd er gået sammen med Cocohagen og Elmelund Chocolatier om at sende 1200 økologiske julekalendere på gaden.

- Hvis kalenderen bare kan tjene sig selv hjem, så er jeg glad, fortæller iværksætteren, der med vilje kun har valgt at bestille et mindre parti julekalendere hjem.

Læs mere på Erhvervplus.dk om Michelle Le Kyndes slik, og hvorfor hun skiftede marketingbranchen ud med økologisk vingummi.

Hos Marie-Louise Brebøl Christensen og Danske Commodities står en ny lufthavn i Aarhus og bedre infrastruktur højt på ønskelisten over tiltag, der kunne gøre den internationale rekruttering nemmere. Foto: Thomas Priskorn

International rekruttering handler om at sælge en samlet pakke

Det kræver en ekstra indsats af virksomheden, når de skal rekruttere internationale medarbejdere. Det ved de alt om hos Danske Commodities, hvor der arbejder 34 forskellige nationaliteter.

Når virksomheden skal have fat i de erfarne specialister, handler det ofte lige så meget om at overbevise deres familie om, at Aarhus er en spændende by, som det handler om at sælge selve virksomheden.

Danske Commodities har efterhånden sammensat en god pakke til de internationale medarbejdere, men de savner politisk handlekraft til at kigge på infrastruktur og rigide regler, hvis virksomheden skal have mulighed for fortsat at tiltrække de bedste kandidater.

Hos Danske Commodities har de godt styr på rekrutteringen af internationale medarbejdere, men kun fordi virksomheden selv tager et stort ansvar. Tilbage står ønsket om politisk handling til at få løst de sidste udfordringer.

REKRUTTERING: Du kan møde 34 forskellige nationaliteter, hvis du kommer inden for hos Danske Commodities i Værkmestergade. Godt og vel 20 procent af deres medarbejdere er internationale. Og det går egentlig ret godt med at tiltrække den internationale arbejdskraft til Aarhus, hvis man spørger Danske Commodities:

- Vi går typisk efter de ambitiøse nyuddannede og de specialiserede seniorprofiler, fortæller Marie-Louise Brebøl Christensen, VP, Head of People & Culture.

Med de nyuddannede går det rimelig nemt, fordi Danske Commodities er en stor spiller i branchen, så talenterne holder selv øje med virksomheden og søger så snart, der er ledige stillinger. De nyuddannede kandidater er ofte i en alder, hvor de endnu ikke har stiftet familie, og de er derfor nemmere at flytte til Aarhus.

I forhold til senior-profiler er det straks mere vanskeligt. De er ældre og har ofte en familie, der skal flytte med, hvis de skal arbejde i Aarhus.

- Når vi skal rekruttere en seniorprofil, foregår det oftest via en headhunter, fordi vedkommende er i et andet job. Og så er det en anderledes proces, fordi det er ikke blot et job, vi skal sælge til dem. Det er hele pakken. Det er et tilbud, som hele familien skal kunne se sig selv i, siger Marie-Louise Brebøl Christensen.

Den samlede pakke

Det er en længere og mere omstændig proces at rekruttere medarbejdere fra udlandet, og det stiller større krav til virksomheden, som ikke blot skal sælge sig selv, men også byen, området og kulturen i Danmark.

- Vi skal facilitere, at familien kommer hertil og ser byen. At de oplever, hvad Aarhus kan i forhold til kulturelle tilbud. Det betyder ofte meget, at de for eksempel har været en tur på Aros og Moesgaard, siger Marie-Louise Brebøl Christensen.

Transporten til Aarhus er en stor udfordring. Her er svært at komme til og fra, fordi lufthavnen ligger et godt stykke fra byen. Vi oplever i stigende grad her efter corona, at der er et ønske om at rejse. De, der bor i Danmark, vil gerne let kunne rejse hjem og besøge deres familier eller arbejde hjemmefra.

Marie-Louise Brebøl Christensen, VP, Head of People & Culture, Danske Commodities

Et andet stop på rundturen er gerne den internationale skole, hvis der er skolebørn i familien. Er det yngre børn, der skal med til Aarhus, kommer de ofte i de lokale institutioner.

- Det er vigtigt for familierne at kende det faglige niveau på skolen, og vi oplever, at de ofte er skuffede over faciliteterne på den internationale skole. Derfor kan vi kun støtte det arbejde, der er i gang med at udbygge skolen, for det er altafgørende, at der er en international skole i Aarhus.

- Vi kan ikke rekruttere de rigtige kandidater, hvis deres børn ikke kan gå i skole her, lyder det fra Marie-Louise Brebøl Christensen.

Fokus på work-life balance

Det er dog ikke blot de ydre omstændigheder, som er i fokus, når virksomheden skal være et attraktivt tilbud for de højtspecialiserede medarbejdere. Livskvalitet er også et konkurrenceparameter.

- Vi kan tilbyde en anden work-life balance, end de kan i mange andre lande. At man som forældre rent faktisk kan få tid til at se sin familie. Og så er det væsentligt, at det er sikkert at være her i Danmark, så børnene selv kan bevæge sig rundt på cykel. Og her er grønt og natur tæt på, siger Marie-Louise Brebøl Christensen.

Danske Commodities

  • Stiftet af Henrik Lind i Aarhus i 2004
  • Handler med el, gas, certifikater og vedvarende energi i 39 lande - på tværs af Europa, i Australien og USA
  • Antallet af daglige handler er i gennemsnit 6000, men det bliver op til 15.000 transaktioner på de travleste dage
  • Mængden af handlet energi svarer til Danmarks årlige strømforbrug gange 26 eller 29 procent af strømforbruget i Europa på årsbasis
  • Er Danmarks niende største selskab målt på omsætning (2019)
  • Solgt til den internationale energi-gigant Equinor (tidligere Statoil) i februar 2019 for tre mia. kroner

På mange måder er det den helt store turistguide Danske Commodities må have frem, inden der kan skrives under på en kontrakt. En sidste faktor, der kan have betydning for de udenlandske familier handler om, hvad mulighederne er for den medfølgende ægtefælle.

- Hvis ikke de kan finde et job, hvad kan de så? Hvilke netværk findes der i byen og kan de læse universitetet, hvis ikke de skal arbejde? Kvaliteten af Aarhus Universitet har stor betydning, fordi mange er realistiske omkring muligheden for at få et job, men hvis de så kan opgradere deres kompetencer, imens de er her, bliver det mere attraktivt, forklarer Marie-Louise Brebøl Christensen.

De sidste knaster

Corona-pandemien har lært de fleste virksomheder, at de sagtens kan styre driften, selvom  medarbejderne arbejder hjemmefra. Den læring har de også fået i Værkmestergade, men når en del af medarbejderne har hjemme i et andet land, bliver tingene lidt mere komplicerede.

For selvom man for eksempel bor Paris, kan man godt have et ønske om at arbejde hjemmefra, og hvis den mulighed kan blive mere permanent, behøver man ikke flytte hele sin familie til Aarhus. Der er bare nogle udfordringer forbundet med den idé.

- Transporten til Aarhus er en stor udfordring. Her er svært at komme til og fra, fordi lufthavnen ligger et godt stykke fra byen. Vi oplever i stigende grad her efter corona, at der er et ønske om at rejse. De, der bor i Danmark, vil gerne let kunne rejse hjem og besøge deres familier eller arbejde hjemmefra, siger Marie-Louise Brebøl Christensen.

En anden udfordring handler om skatteregler, fordi flere og flere medarbejdere efterspørger muligheden for at arbejde hjemmefra i et andet land, men det er en kompleks størrelse at honorere som virksomhed på grund af regler om skat og social sikring.

- Vi oplever, at de nuværende regler er meget rigide i forhold til de ønsker, vores internationale medarbejdere har om hjemmearbejde. Vi savner en fleksibilitet fra myndighedernes side, for der er ingen tvivl om, at vi kunne tiltrække bedre kandidater, hvis vi kunne tilbyde medarbejderne at arbejde halv tid i Danmark og halv tid i udlandet, slutter Marie-Louise Brebøl Christensen.

Fire kommunalpolitikere - borgmester Jacob Bundsgaard (S), Rabih Azad-Ahmad (R), Christian Budde (V) og Steen Stavnsbo (K) var sat stævne ved Standpunkt KV21 på Centralværkstedet for lytte til erhvervslivets ønsker for Aarhus i fremtiden. Bag arrangementet stod Sydbank, Dansk Erhverv og Jysk Fynske Medier. Foto: Kim Haugaard

Erhvervslivets ønskeliste er klar til kommunalvalget

Hvad er den største barriere for vækst i Aarhus? Og hvilke erhvervspolitiske indsatser har byen brug for?

Det var nogle af de spørgsmål, som var til debat ved Standpunkt KV21. Her var omkring 180 erhvervsfolk fra byen samlet til netværk og debat om erhvervslivet forud for kommunalvalget 16. november.

Og erhvervslivets ønskeliste er helt klar. Aarhus skal have bedre infrastruktur, styrke kulturlivet og gøre mere for iværksætterne.

Erhvervsklimaet og de politiske udfordringer var i fokus til Standpunkt KV21, hvor byens virksomheder kom med ønsker til kommunalpolitikerne forud for valget 16. november.

KV21: Om små fem uger skal vi igen stemme til kommunalvalget, og traditionelt set er det ofte bedre ældrepleje, flere hænder i daginstitutionerne og omsorg for handicappede, der fylder i valgkampen. Men til Standpunkt KV21 i Aarhus var det byens erhvervsliv, der var i fokus.

På scenen i Centralværkstedet skulle tre borgmesterkandidater og en byrådskandidat stå på mål for de udfordringer, erhvervslivet står over for lige nu. Den siddende borgmester Jacob Bundsgaard (S), borgmesterkandidat Steen Stavnsbo (K), Rabih Azad-Ahmad, rådmand (R) og borgmesterkandidat Christian Budde (V) skulle lægge ører til, hvad erhvervslivet i Aarhus ønsker sig netop nu.

Helle Østergaard Kristiansen, CEO, Danske Commodities og Jens Bjerg Sørensen, adm. direktør, Schouw & Co, til Standpunkt 21. Foto: Kim Haugaard

Som repræsentanter for erhvervslivet var det Helle Østergaard Kristiansen, CEO, Danske Commodities og Jens Bjerg Sørensen, adm. direktør, Schouw & Co, der stillede skarpt på de ønsker, byens virksomheder har til politikerne.

Og det var ikke de traditionelle emner fra den kommunalpolitiske valgkamp, der fyldte. Vi har udvalgt tre temaer, som stod højt på erhvervslivets ønskeliste.

Bedre infrastruktur fra Aarhus og ud i verden

- Konkret har Aarhus investeret for lidt i infrastruktur de sidste 10 år. Det er for svært at komme ud af Aarhus og ud i verden. Jeg vil ikke komme med løsningerne, om der er behov for en Kattegatbro, så man kan komme hurtigt til København og derfra ud i verden, eller om det er lettere adgang til Aarhus lufthavn, der er svaret. Men der er behov for en løsning, lød det fra Helle Østergaard Kristiansen.

- Vi har brug for en lufthavn tæt på, der virker. Så Aarhus Lufthavn må op i gear, hvis man kigger til Billund og Aalborg, så har de løst det med succes. Ved at have en bedre lufthavn kunne byen måske også få store virksomheder til at placere deres hovedkontor i Aarhus, sagde Jens Bjerg Sørensen.

Et stærkt kulturliv skal prioriteres

Manglende arbejdskraft stod øverst, da erhvervslederne til Standpunkt 21 skulle svare på, hvad der er den største udfordring pt. Og her mente både Jens Bjerg Sørensen og Helle Østergaard Kristiansen, at et stærkt kulturliv er vigtigt for byen, fordi det er kulturlivet, der trækker folk til Aarhus og dermed arbejdskraft.

- Erhverv og kultur hænger tæt sammen. Fordi et stærkt kulturliv er vigtig til rekruttering af medarbejdere, også fra udlandet, sagde Helle Østergaard Kristiansen.

- Der er brug for, at vi tager nye initiativer for kulturen, fordi den er vigtig. Vi skal udvikle os, så det ikke går i stå, sagde Jens Bjerg Sørensen

Styrk iværksætteriet og innovationen

- Aarhus har fundamentet til at blive iværksætterby nummer et i Norden, men det kræver, at vi dyrker det noget mere. Og vi skal ikke kigge til København, men til udlandet for det er dem, vi skal konkurrere imod. Hvis vi ikke tænker internationalt, er vi for uambitiøse, lød det fra Jens Bjerg Sørensen.

- Der skal investeres i universitet og mere innovation. Universitet er grunden til, at Danske Commodities ligger i Aarhus, sagde Helle Østergaard Kristiansen.

Anders Boelskifte Mogensen (t.h.) er også administrerende direktør i Founderment, der investerer i nye virksomheder. Imens hans trofaste makker, Christian Schwarz Lausten, er bestyrelsesformand. Foto: Morten Fauerby

Aarhusiansk serie-iværksætter: Trump spændte ben for Airbnb-ultimatum

Som iværksætter eller startup er det vigtigt at have en god relation til sine investorer, både når det går godt, men også når det går skidt. Det er noget som Anders Boelskifte Mogensen selv har kæmpet med i sin tid som iværksætter.

Det kan du høre mere om i en ny podcast fra Vækstfonden, hvor iværksætteren, der står bag virksomheder som Guest, Landfolk og senest Founderment, deler sin egen udviklingsrejse med forskellige virksomheder, og hvor han fortsat mener, at han har meget at lære.

Anders Boelskifte Mogensen, der er stifter af flere virksomheder, medvirker i Vækstfondens podcast, Sæt i Gang, hvor han fortæller om salget af Guest.com til Airbnb og ærligt deler sine erfaringer om vejen til succes.

PODCAST: Anders Boelskifte Mogensen har haft stor succes med virksomheden Guest.com, der i 2019 blev opkøbt af Airbnb.

Men selvom sådan et opkøb gennem en stor amerikansk gigant måske lyder som drømmen for de fleste iværksættere, så kom tilbuddet også med et ultimatum, der var svært for Anders Mogensen at sige ja til.

I dette podcast afsnit kan du høre, hvad dette ultimatum var, og hvordan en vis præsident Trump var med til at spænde ben for det. Anders fortæller også, hvordan han gennem sine fejl og succeser som iværksætter har lært sig selv vigtigheden af at kunne sige ja til en ting og nej til andre.

I dag er han en del af Landfolk - markedsplads for helt særlige sommerhuse - og investeringsfonden Founderment.

Lyt til afsnittet her.

Vækstfondens podcast-serie Sæt i gang

  • Vækstfondens podcast-serie Sæt i gang er Vækstfondens guide til iværksætteri.
  • Podcasten er skabt for at inspirere og dele ud af gode råd og viden til iværksættere, virksomheder og andre aktører i økosystemet. 
  • Serien tager fat i emner og problemstillinger, der knytter sig til at starte virksomhed, og vi får både iværksætterens egne erfaringer og eksperternes synsvinkel.