Kirsten Louise Laursen kilol@erhvervslivaarhus.dk
Det kræver en ekstra indsats af virksomheden, når de skal rekruttere internationale medarbejdere. Det ved de alt om hos Danske Commodities, hvor der arbejder 34 forskellige nationaliteter.
Når virksomheden skal have fat i de erfarne specialister, handler det ofte lige så meget om at overbevise deres familie om, at Aarhus er en spændende by, som det handler om at sælge selve virksomheden.
Danske Commodities har efterhånden sammensat en god pakke til de internationale medarbejdere, men de savner politisk handlekraft til at kigge på infrastruktur og rigide regler, hvis virksomheden skal have mulighed for fortsat at tiltrække de bedste kandidater.
fredag 15. okt. 2021 kl. 05:05
Kirsten Louise Laursen kilol@erhvervslivaarhus.dk
Hos Danske Commodities har de godt styr på rekrutteringen af internationale medarbejdere, men kun fordi virksomheden selv tager et stort ansvar. Tilbage står ønsket om politisk handling til at få løst de sidste udfordringer.
REKRUTTERING: Du kan møde 34 forskellige nationaliteter, hvis du kommer inden for hos Danske Commodities i Værkmestergade. Godt og vel 20 procent af deres medarbejdere er internationale. Og det går egentlig ret godt med at tiltrække den internationale arbejdskraft til Aarhus, hvis man spørger Danske Commodities:
- Vi går typisk efter de ambitiøse nyuddannede og de specialiserede seniorprofiler, fortæller Marie-Louise Brebøl Christensen, VP, Head of People & Culture.
Med de nyuddannede går det rimelig nemt, fordi Danske Commodities er en stor spiller i branchen, så talenterne holder selv øje med virksomheden og søger så snart, der er ledige stillinger. De nyuddannede kandidater er ofte i en alder, hvor de endnu ikke har stiftet familie, og de er derfor nemmere at flytte til Aarhus.
I forhold til senior-profiler er det straks mere vanskeligt. De er ældre og har ofte en familie, der skal flytte med, hvis de skal arbejde i Aarhus.
- Når vi skal rekruttere en seniorprofil, foregår det oftest via en headhunter, fordi vedkommende er i et andet job. Og så er det en anderledes proces, fordi det er ikke blot et job, vi skal sælge til dem. Det er hele pakken. Det er et tilbud, som hele familien skal kunne se sig selv i, siger Marie-Louise Brebøl Christensen.
Den samlede pakke
Det er en længere og mere omstændig proces at rekruttere medarbejdere fra udlandet, og det stiller større krav til virksomheden, som ikke blot skal sælge sig selv, men også byen, området og kulturen i Danmark.
- Vi skal facilitere, at familien kommer hertil og ser byen. At de oplever, hvad Aarhus kan i forhold til kulturelle tilbud. Det betyder ofte meget, at de for eksempel har været en tur på Aros og Moesgaard, siger Marie-Louise Brebøl Christensen.
Transporten til Aarhus er en stor udfordring. Her er svært at komme til og fra, fordi lufthavnen ligger et godt stykke fra byen. Vi oplever i stigende grad her efter corona, at der er et ønske om at rejse. De, der bor i Danmark, vil gerne let kunne rejse hjem og besøge deres familier eller arbejde hjemmefra.
Marie-Louise Brebøl Christensen, VP, Head of People & Culture, Danske Commodities
Et andet stop på rundturen er gerne den internationale skole, hvis der er skolebørn i familien. Er det yngre børn, der skal med til Aarhus, kommer de ofte i de lokale institutioner.
- Det er vigtigt for familierne at kende det faglige niveau på skolen, og vi oplever, at de ofte er skuffede over faciliteterne på den internationale skole. Derfor kan vi kun støtte det arbejde, der er i gang med at udbygge skolen, for det er altafgørende, at der er en international skole i Aarhus.
- Vi kan ikke rekruttere de rigtige kandidater, hvis deres børn ikke kan gå i skole her, lyder det fra Marie-Louise Brebøl Christensen.
Fokus på work-life balance
Det er dog ikke blot de ydre omstændigheder, som er i fokus, når virksomheden skal være et attraktivt tilbud for de højtspecialiserede medarbejdere. Livskvalitet er også et konkurrenceparameter.
- Vi kan tilbyde en anden work-life balance, end de kan i mange andre lande. At man som forældre rent faktisk kan få tid til at se sin familie. Og så er det væsentligt, at det er sikkert at være her i Danmark, så børnene selv kan bevæge sig rundt på cykel. Og her er grønt og natur tæt på, siger Marie-Louise Brebøl Christensen.
Danske Commodities
- Stiftet af Henrik Lind i Aarhus i 2004
- Handler med el, gas, certifikater og vedvarende energi i 39 lande - på tværs af Europa, i Australien og USA
- Antallet af daglige handler er i gennemsnit 6000, men det bliver op til 15.000 transaktioner på de travleste dage
- Mængden af handlet energi svarer til Danmarks årlige strømforbrug gange 26 eller 29 procent af strømforbruget i Europa på årsbasis
- Er Danmarks niende største selskab målt på omsætning (2019)
- Solgt til den internationale energi-gigant Equinor (tidligere Statoil) i februar 2019 for tre mia. kroner
På mange måder er det den helt store turistguide Danske Commodities må have frem, inden der kan skrives under på en kontrakt. En sidste faktor, der kan have betydning for de udenlandske familier handler om, hvad mulighederne er for den medfølgende ægtefælle.
- Hvis ikke de kan finde et job, hvad kan de så? Hvilke netværk findes der i byen og kan de læse universitetet, hvis ikke de skal arbejde? Kvaliteten af Aarhus Universitet har stor betydning, fordi mange er realistiske omkring muligheden for at få et job, men hvis de så kan opgradere deres kompetencer, imens de er her, bliver det mere attraktivt, forklarer Marie-Louise Brebøl Christensen.
De sidste knaster
Corona-pandemien har lært de fleste virksomheder, at de sagtens kan styre driften, selvom medarbejderne arbejder hjemmefra. Den læring har de også fået i Værkmestergade, men når en del af medarbejderne har hjemme i et andet land, bliver tingene lidt mere komplicerede.
For selvom man for eksempel bor Paris, kan man godt have et ønske om at arbejde hjemmefra, og hvis den mulighed kan blive mere permanent, behøver man ikke flytte hele sin familie til Aarhus. Der er bare nogle udfordringer forbundet med den idé.
- Transporten til Aarhus er en stor udfordring. Her er svært at komme til og fra, fordi lufthavnen ligger et godt stykke fra byen. Vi oplever i stigende grad her efter corona, at der er et ønske om at rejse. De, der bor i Danmark, vil gerne let kunne rejse hjem og besøge deres familier eller arbejde hjemmefra, siger Marie-Louise Brebøl Christensen.
En anden udfordring handler om skatteregler, fordi flere og flere medarbejdere efterspørger muligheden for at arbejde hjemmefra i et andet land, men det er en kompleks størrelse at honorere som virksomhed på grund af regler om skat og social sikring.
- Vi oplever, at de nuværende regler er meget rigide i forhold til de ønsker, vores internationale medarbejdere har om hjemmearbejde. Vi savner en fleksibilitet fra myndighedernes side, for der er ingen tvivl om, at vi kunne tiltrække bedre kandidater, hvis vi kunne tilbyde medarbejderne at arbejde halv tid i Danmark og halv tid i udlandet, slutter Marie-Louise Brebøl Christensen.