Havnedirektør: Vores største udfordring er mangel på plads
Thomas Haber Borch har for nylig kunne fejre sit første år som direktør for en af byens største arbejdspladser - Aarhus Havn. Havnen skaber grundlag for cirka 10.000 arbejdspladser og er dermed et vigtigt kraftcenter i byen.
Havnedirektøren kan se tilbage på et år, der har været begivenhedsrigt og lidt uden for nummer. For med en global pandemi gik ingenting som forventet, men for havnen endte covid-19 med at blive et anderledes problem end frygtet.
Den kraftige stigning i containeraktiviteter betyder, at havnen snart løber tør for plads at opbevare godset på. Og også til vands er der behov for at udvide for at følge med udviklingen.
Og så blev 2021 året, hvor Aarhus Havn efter årtiers venten endelig fik reel udsigt til en tunnel under Marselis Boulevard.
TRANSPORT: Udsigten fra havnedirektørens kontor er værd at misunde. Der er et flot view udover bugten, og det er en dag, hvor det blæser, så bølgerne står indover molen, hvor naturens kræfter har frit spil.
- Der er altid modvind på den cykelsti, siger Thomas Haber Borch med et grin og henviser til stien, som følger vejen ud til Molslinjens nye færgeleje på Østhavnen
Det er lidt over et år siden, at Thomas Haber Borch kunne indtage kontoret som ny CEO for Aarhus Havn. Og den første tid på kontoret var lidt ensom, for han kom til midt under en corona-nedlukning.
- Jeg kom her som helt ny og ville gerne lære medarbejdere og kunder at kende, men det er svært, når alle er sendt hjem. Så jeg har skulle starte lidt forfra, her på den anden side af pandemien, med at lære specielt kunderne at kende. Og det irriterer mig lidt, at jeg ikke kan genkende folk, når jeg ser dem bag en skærm og så møder dem personligt, siger Thomas Haber Borch.
Virussen, der væltede verden
Aarhus Havn er Danmarks største erhvervshavn. 65 procent af alt containeraktivitet i landet foregår her, og det betyder, at mange af de varer, der kommer til landet, kommer ud til forbrugerne via Aarhus Havn.
Med overstående fakta i baghovedet vakte det naturligvis bekymring, da covid-19 kom til Danmark og siden lukkede landet.
- Vi var bekymret for, at havnen ville få en nedtur, men der skete det modsatte. Container-aktiviteten er steget, fordi import og eksport er steget helt vildt. Det eneste, der er faldet, er importen af brændstof, fordi vi kører mindre, fortæller havnedirektøren og fortsætter:
- Når der er mange ting, der skal fragtes, skal der bruges flere containere, og det betyder, at vi lige nu har flere container stående end nogensinde før. Derfor har vi været nødt til at få dispensation til at stable containerne højere end tidligere.
Thomas Haber Borch
- CEO Aarhus Havn fra juni 2020.
- Uddannelse: Svagstrømstekniker, Markedsføringsøkonom i international markedsføring, HD i logistik og bestyrelsesuddannelse.
- Tidligere managing director hos DKI Logistics.
- 51 år, gift, tre børn og bosat i Højbjerg.
Så den øgede aktivitet har givet et nyt problem, og det er, at havnen ikke har mere plads til de mange ekstra containere.
- Vi er bare nødt til at have noget mere areal, hvis vi skal bevare vores udvikling, siger Thomas Haber Broch.
Ønsket er at udvide havnen, men om det projekt kan realiseres, er pt. ukendt.
Tunnel til fremtiden
Et ønske, der til gengæld ser ud til at gå i opfyldelse, er en tunnel under Marselis Boulevard.
- Det er fantastisk. Det gælder om at grave brønden, før man bliver tørstig, og det, der sker nu, er, at vi får en tunnel, så vi kan fremtidssikre infrastrukturen til havnen, siger Thomas Haber Borch.
Aarhus Havn er et knudepunkt for infrastruktur, for det er her, at varer skal fra skib til lastbil, og her mennesker skal fra bil eller bus til enten færge eller vandflyver. Derfor er det altgørende for havnen, at man kan komme nemt til og fra.
Som det ser ud lige nu, glider trafikken fint, men det vil den ikke blive ved med, ifølge Thomas Haber Borch, fordi aktiviteterne på havnen stiger, og det er selvforstærkende.
- Marselistunnelen er en blåstempling af Aarhus Havn, fordi staten har bevilliget 2,1 mia. kroner til projektet. Det beviser, at man vil sikre os med en ordentlig infrastruktur. Hvis ikke vi fik den, ville vores eksistens være truet om nogle år, lyder det fra havnedirektøren.
Den neutrale midte
Aarhus Havn er en kommunal selvstyrehavn. Det betyder, at det altid er den siddende borgmester, der er formand for havnens bestyrelse. Og der kan næppe være tvivl om, at havnen er en vigtig arbejdsplads for byen, for op mod 10.000 mennesker er i arbejde her hver dag, som følge af aktiviteterne på havnen.
Aarhus Havn
- Aarhus Havn er landets største erhvervshavn og hele Danmarks havn i kraft af sine store markedsandele.
- Havnen er markant størst på containerområdet med en markedsandel på cirka 65 procent og er desuden den største, offentlige bulkhavn.
- En meget stor del af de danske forbrugsvarer kommer ind i landet via Aarhus Havn, ligesom en markant del af dansk eksport afskibes via havnens finmaskede net af sejlruter ud i hele verden.
- Aarhus Havn er en betydelig færgehavn, som årligt betjener cirka 1.300.000 personbiler og mere end 3 mio. passagerer.
- Området Aarhus Havn er et erhvervsområde med cirka 150 virksomheder, der tilsammen skaber et grundlag for cirka 10.000 arbejdspladser og en årlig værditilvækst på 6 milliarder kroner.
Midt i det hele står organisationen Aarhus Havn, der ejer jorden på havnearealerne, og nogle af faciliteterne, som de lejer ud til virksomhederne. Det er for eksempel Aarhus Havn, der har bygget det nye færgeleje til Molslinjen.
- Der er mange erhverv, der mødes her på havnen. Derfor er det vigtigt, at vi som organisation er neutrale i forhold til kunderne og sikrer, at der er vandtætte skodder mellem kunderne.
- For mange af de kunder, der er her på havnen, er konkurrenter, selvom de også har nogle fælles interesser. Derfor skal der være stor tillid til os, siger Thomas Haber Borch.
En af de aktiviteter som fremover vil være på Aarhus Havn er Grønlandshandlen, så en meget stor del af de varer, der skal til og fra landet mod nord, nu kommer via Aarhus - og ikke Aalborg som tidligere.
Kunder og konkurrence
De er glade for kunder hos Aarhus Havn, men lige nu må de faktisk sige nej til nogle, fordi manglen på areal er så stor en udfordring. Og det er ikke kun på land, at det er en udfordring at finde plads til containerne.
Aarhus Havn er også udfordret til vands, fordi havnen ikke er dyb nok til de største containerskibe.
- Skibene bliver større, og det betyder, at de stikker dybere i havnen, og her får vi en udfordring med vores stikdybde. Det er allerede et problem i dag, at de store skibe ikke kan komme fyldte ind i havnen, men må omkring Gøteborg først og losse af, fortæller Thomas Haber Borch.
For Aarhus Havn er stikdybden et konkurrenceparameter, og de håber derfor, at det bliver muligt at grave sejlrenden dybere, men lige nu er det ikke på tapetet.
- I Danmark er det ikke staten, der finansierer den slags, så det bliver ikke tænkt ind i en infrastrukturplan. Det skal vi selv finde pengene til, lyder det fra havnedirektøren.
Selvom Aarhus Havn gerne vil udvide både til lands og til vands, er det ikke et mål også at blive størst i international sammenhæng.
- Vi har ingen ambition om at slå Hamborg som den største havn, det er ikke nødvendigvis bedst at være størst. Det er vigtigere for os, at Aarhus Havn fortsat kan fungere godt med byen, lyder det fra Thomas Haber Borch.