Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Hos Danske Commodities er en tredjedel af alle medarbejdere beskæftiget i it-afdelingen, og de har nu kunne fejre tre medarbejdere til årets it-talent. Foto: Thomas Priskorn

Aarhus er også hjemsted for it-talenterne

De fleste er enige om, at jobmarkedet lige nu er glohedt, og flere brancher nærmest skriger på arbejdskraft. Nogle af dem, der er særligt efterspurgte, er medarbejdere med it-kompetencer - de er pt. lige så eftertragtede som vand i en ørken.

I Aarhus kan vi prale af, at mange dygtige it-folk har taget deres uddannelse her i byen, og netop universitetet er årsag til, at mange store virksomheder har base her. For det giver mulighed for at plukke talenterne direkte fra studiet.

Derfor var det heller ikke overraskende, at Aarhus var stærkt repræsenteret, da Årets IT-talenter 2021 blev kåret af Version2. Vi har sammensat listen med byens ni stærkeste talenter ifølge mediet, og den finder du her nedenfor.

Du kan også møde Lasse Lauridsen, en business analyst fra Danske Commodities. Han er en af de særligt udvalgte, og i dette nyhedsbrev fortæller han, hvad der driver ham og giver arbejdsglæde.

Vi har også spurgt hans arbejdsgiver, it-chef i Danske Commodities, Rasmus Lundgaard Pedersen, hvad der skal til for at rekruttere og fastholde de særlige it-talenter. For dem har de flere af i virksomheden.

Har du nogle forslag til, hvad Erhvervsliv Aarhus skal dykke ned i, er du altid velkommen til at sende os en mail. Ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet med dem, du kender. Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet lige her.

Tak fordi du læser med - og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Screenshot fra Zoom. Dansk-Tysk Handelskammers bestyrelsesformand Jens-Henrik Stilhoff Nicolaisen (tv.) og adm. direktør Reiner Perau. Højre billede: Mikkel Grene, CEO Søstrene Grene (tv.) og Cresten Grene, Creative Director. 

Det bør du vide fra ugen, der gik i aarhusiansk erhvervsliv

Dansk-Tysk Handelskammer har uddelt prisen ’Danish Company of the Year’ til Søstrene Grene.

Systematic bliver nu undersøgt af politiet på grund af mistanke om, at de har leveret militært overvågningsudstyr til en diktaturstat.

Ejerne af Veri Centret leder i øjeblikket efter en restaurationspartner til en udvidelse af shoppingcentret.
 
Elever fra Aarhus Katedralskole imponerer og vinder Global Goals Programme 2021 med idé om prepackage-studieture.

Her er fire udvalgte historier fra virksomhederne i Aarhus.

RUNDTIBYEN: Dansk-Tysk Handelskammer har uddelt prisen ’Danish Company of the Year’ til Søstrene Grene. Prisen blev uddelt ved online-arrangementet Dansk-Tyske Erhvervspriser, der hylder en dansk og en tysk virksomhed for et særligt bidrag til det dansk-tyske erhvervsliv som henholdsvis ’German Company of the Year’ og ’Danish Company of the Year’.

Søstrene Grenes tyske eventyr startede med åbningen af den første butik i Hamborg i juni 2016, og siden er det gået stærkt. I dag har søstrene 54 butikker i Tyskland, hvilket er det samme antal som i Danmark.

- Der er mange danske virksomheder, som gør det rigtig godt i Tyskland, så det er en kæmpe anerkendelse af alle, der har arbejdet med vores tyske forretning. Grundet den flotte modtagelse vi har fået i Tyskland, ser vi et meget stort potentiale, hvor der er plads til stor vækst i de kommende år, og vi forventer, at det bliver vores største marked allerede i 2022, siger CEO og medejer, Mikkel Grene.

Systematic bliver nu undersøgt af politiet på grund af mistanke om, at de har leveret militært overvågningsudstyr til en diktaturstat. I september blev det afsløret, at Systematic via et britisk datterselskab omgik dansk forbud om eksport af militærudstyr til Emiraterne. Nu kritiseres it-giganten for at benytte samme vej til at eksportere samme software.

TV 2 og DanWatch har afsløret , at Systematic via deres britiske datterselskab - og uden om en EU-resolution, der opfordrede til boykot af eksport af militærudstyr til Bahrain - har eksporteret et militært kommando- og kontrolsystem til Bahrain.

Sagerne er også bragt op på politisk niveau, og netop nu er udenrigsminister Jeppe Kofoed (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) indkaldt til samråd i Folketinget. Her har Nick Hækkerup ifølge TV2 oplyst, at Rigspolitiet har meldt den danske it-gigant til SØIK, der også er kendt som bagmandspolitiet, som nu har overdraget den til Østjyllands Politi. Samtidig er Systematics eksporttilladelse til England inddraget.

Ejerne af Veri Centret leder i øjeblikket efter en restaurationspartner til en udvidelse af shoppingcentret. Ejerne NREP er nemlig klar til at udvide centret med 200 kvadratmeter, der fremover skal danne rammerne om en - måske to - restauranter, det skriver Risskovliv.

- Vi vil udvide centret, så vi kan imødekomme den efterspørgsel, der har været på bespisningskoncepter i Veri. Lige nu er madudbuddet relativt lille i forhold til, hvad man typisk vil påregne for et center af Veris størrelse, fortæller Mads Birkedahl Dehlbæk, manager hos NREP.

Udvidelsen skal efter planen ligge i gårdmiljøet, og selve byggeprocessen ventes at vare omkring seks måneder - såfremt der er en restauratør, der vil samarbejde.

STX-elever fra Aarhus Katedralskole havde en så innovativ og entreprenant idé, at de slog alle konkurrenter af banen, da de tirsdag 14. december løb med sejren i Global Goals Programme 2021, som Fonden for Entreprenørskab og Røde Kors afholdt for første gang

Programmet er skabt i et samarbejde mellem Fonden for Entreprenørskab og Røde Kors, hvor de deltagende hold med udgangspunkt i et af de 17 verdensmål har arbejdet med et konkret problem og skabt en løsning.

Fem elever fra Aarhus Katedralskole: Ursula Gustafsen, Noé Gormsen Narciss, Andreas Thor Jørgensen, Sofie Strange Bielefeldt og Rosa Isabella Bang Andersen, har udviklet idéen Din Studietur, der er prepackage-studieture, der er designet efter specifikke studieretninger. Gruppen har i samarbejde med DSB udviklet en grønnere og mere bæredygtig studietur, der har fokus på både det sociale og faglige miljø i klassen.

Lasse Lauridsen, business analyst hos Danske Commodities, er en af dem, der er kåret som et af årets største it-talenter. Foto: Jens Østergaard

Her er de stærkeste IT-talenter i Aarhus i 2021

Erhvervsliv Aarhus hylder her byens ni stærkeste it-talenter anno 2021.

De er alle med på en liste med IT-talenter i forskellige brancher og forskellige stillinger, og fælles for dem er, at de er blevet særligt udvalgt og anerkendt for deres indsats.

Der er ni aarhusianere med på listen over årets IT-talenter ifølge Version2. Du kan møde dem alle her.

TALENTER: Aarhus er talenternes by. Det har vi tidligere skrevet om i Erhvervsliv Aarhus, og derfor er det heller ikke overraskende en by med mange IT-talenter. Og nu er en del af dem netop blevet hædret af it-mediet Version2, der har kåret årets 10 største IT-talenter indenfor tre kategorier.

Det er virksomhederne selv, der indstiller kandidaterne, og herfra er der nedsat en fagjury af it-og rekrutteringsspecialister samt repræsentanter fra brancheorganisationer til at hjælpe med at identificere Årets IT-talent 2021 inden for kategorierne IT-konsulent, IT-udvikler og IT-projektleder.

Fagjuryen vurderer kandidaterne i forhold til fire parametre; deres tekniske færdigheder, menneskelige færdigheder, evne til at tænke nyt og kreativt samt opnåede resultater. Herudover er der ingen andre krav til hverken alder, uddannelsesbaggrund, branche og lignende, skriver Version2.

Med baggrund i kåringen fra Version2 har Erhvervsliv Aarhus identificeret de stærkeste IT-talenter her fra byen, og dem finder du nedenfor i en vilkårlig rækkefølge.

Den fulde liste over vindere i de tre kategorier, finder du her: IT-konsulent, IT-udvikler og IT-projektleder.


Pia Melgaard Elversøe, senior project manager, Danske Commodities

Begrundelse: Hos Danske Commodities kalder man Pia Melgaard Elversøe for ”kvinden, der ikke kan væltes”, for hun finder altid en løsning, uanset hvor håbløs situationen ser ud, når hun som it-projektleder styrer nogle af virksomhedens største og mest betydningsfulde it-projekter.

Lige nu står Pia blandt andet i spidsen for et projekt, der har til formål at spare verden for et CO2-udslip på 1,2 mio. ton CO2 – svarende til udstødningen fra 600.000 biler hvert eneste år. 

Pia er særdeles stærk på stakeholder- og vendor management, og hun er en teamplayer, der forstår at motivere sit team hele vejen igennem selv lange og komplekse forløb.

- Det var uventet, men en stor og dejlig overraskelse, skriver Pia Melgaard Elversøe på Linkedin.

Daniel Milo Farkner, senior software developer, Bankdata

Begrundelse: Daniel Milo Farkner har på blot halvandet år hos Bankdata leveret imponerende resultater, som rækker langt ud over, hvad man kan forvente af en it-udvikler. 

Milo har formået at løfte barren for Bankdatas strategiske, taktiske og operationelle niveau, når det kommer til finansiel it-infrastruktur. Han har imponerende tekniske færdigheder og evner at forstå komplekse problemstillinger og omsætte dem til konkret software, hvor kvaliteten er i top.

Til awardshowet blev Daniel Milo Farkner spurgt: Hvad ser du mest frem til at lære i det kommende år?

- Indenfor kritisk it-infrastruktur er nøglen til succes løbende opdatering og uddannelse. Det er ikke nok at kende truslerne, du skal have forståelse for, hvordan truslerne kan udnyttes, hvis ikke du forstår din modstander, kan du ikke beskytte dig mod dem. 

- I den finansielle sektor nytter det ikke noget kun at have kendskab til sidste års trusler. Kampen mod it-kriminelle er et våbenkapløb. Det er vores opgave at finde alle sårbarhederne. Så dén udfordring ser jeg meget frem til, skriver Bankdata på Linkedin.

Stefan Skovmose Bay, manager, PwC

Begrundelse: Stefan Skovmose Bay besidder en ekstraordinær ansvarsfølelse for de opgaver, han driver, og formår altid at løse de mest komplekse opgaver uden en eksakt løsningsskabelon. 

Stefan arbejder primært med data og processer for kundernes ERP-systemer, hvor han formår at kombinere sine tekniske kompetencer med sin stærke forretningsforståelse. Han løser opgaverne innovativt og effektivt med stort fokus på kvalitet og værdi for kunden.

- En placering som nummer tre til kåringen af Danmarks største it-talenter i kategorien it-Konsulent, anser jeg som et stort skulderklap. Tak til PwC for indstillingen, samt de fine ord jeg fik med på vejen fra nogle af de kunder, jeg har haft glæden af at arbejde sammen med, skriver Stefan Skovmose Bay på Linkedin.

Lars Damtoft, lead architect, Cloud & Architecture, Atea

Begrundelse: Lars Damtoft har haft en betydningsfuld rolle for Atea og har blandt andet udviklet Ateas nye Azure-dataplatform og et brugervenligt dashboard, som har stor værdi for virksomheden og deres kunder. 

Lars er drevet af et stærkt produkt-mindset, der gør, at hans løsninger altid er gennemtænkte, brugervenlige og har stor forretningsværdi. Samtidig har han en eminent evne til at se alternative anvendelsesmuligheder til de løsninger, han udvikler.

- Er kommet i godt selskab, som nummer seks på ”Årets Udviklertalent 2021” i samarbejde med Version2. Dejligt med anerkendelse fra min chef Bjarne Primdahl og fra min arbejdsplads, som synes jeg skulle indstilles, skriver han på Linkedin.

Anders Münsberg, senior software engineer, Danske Bank

Begrundelse: Selvom Anders Münsberg kun er 29 år gammel, har han en imponerende bred viden indenfor blandt andet microservice architecture, it-sikkerhed, distribueret database og it-infrastruktur. 

Anders har en beundringsværdig evne til at stå foran et publikum og formulere og forklare komplekse it-koncepter. Han er en nøglespiller i Danske Banks digitale udvikling, og hans kompetencer, nysgerrighed og arbejdsmoral skaber stor værdi for kollegaer og kunder.

Lasse Sand Andersen, scrum master, Bestseller

Begurndelse: Lasse Sand Andersen er formidabel til mennesker og opgaveløsning, som for ham hænger uløseligt sammen. Han er prototypen på en organisatorisk udviklende projektleder, der skaber resultater og efterlader projektorganisationen i bedre stand, end han fandt den. 

Lasse skiller sig ud med sit store overblik over sammenhængene mellem de enkelte systemer, som gør, at han yderst sjældent støder på tekniske hindringer i gennemførelsen af sine projekter.

Lasse Lauridsen, business analyst, Danske Commodities

Begrundelse: Lasse Lauridsen har været med til at sikre en succesfuld implementering af vigtige initiativer i Equinors el-strategi, som er en essentiel del af Danske Commodities’ omfattende grønne omstilling.

Han er en humørbombe, der giver energi til sit team og til alle, han er i kontakt med, og så har han en utrolig evne til stakeholder management, hvor han altid er i stand til at kommunikere skarpt og præcist.

- Jeg er blandt de 10 dygtigste it-konsulenter i Danmark anno 2021. Nå, ikke noget jeg havde regnet med ville ske for mig. Ikke desto mindre er det offentliggjort, og jeg er glad for at blive nomineret og belønnet med en plads på listen, skriver Lasse Lauridsen på Linkedin.

Læs mere om Lasse Lauridsen og hans reaktion på udnævnelsen her.

Lars Nørgaard Magnusson, lead software developer, Danske Commodities

Begrundelse: I sin tid hos Danske Commodities har Lars haft en stor aktie i den succes, virksomheden i dag oplever inden for algoritmisk handel. Udover at have fingrene helt nede i det konkrete arbejde med udvikling af algoritmer og strategier, opsøger Lars aktivt så meget viden som muligt inden for sit felt for at styrke sin evne til at spille Danske Commodities stærk.

Han løber altid gerne forrest, men har samtidig en evne til at inspirere sine kollegaer til at løbe den ekstra mil med ham.

- Tak til DC for at nominere mig til årets it-talent,  det var en stor ære at finde sig selv på tryk, skriver han på Linkedin.

Jeppe Bøtkjær, Architect, Bestseller

Begrundelse: I Bestseller IT repræsenterer Jeppe Bøtkjær det solide og stabile, tekniske fundament, som virksomheden er bygget på. Jeppe er en af grundlæggerne af virksomhedens egenudviklede ERP-system og er samtidig en nøgleperson i udviklingen af det fremtidige systemlandskab.

 Jeppe formår altid at tænke tre-fire-fem skridt frem og lægger hårdt arbejde i alt, hvad der vedrører teknologi og ikke mindst i forhold til at pleje og udvikle det sociale arbejdsmiljø i teamet.

- Så er afgørelsen af årets IT-Udvikler 2021 offentliggjort, at være nomineret og endda endt som nummer fem, var da ikke lige noget, jeg regnede med. Både kollegaer i Bestseller IT men specielt i mit team IT-Buying har gjort min udvikling mulig med konstant at udfordre mig.  Folk der kender mig ved, jeg går langt for den rigtige løsning, altid med fokus på mest mulig værdi for forretningen, skriver han på Linkedin.

Lasse Lauridsen fik en ottende plads i kategorien IT-konsulent. Foto: Thomas Priskorn

IT-talent: Det er muligheden for udvikling, der fastholder mig

Lasse Lauridsen er et af de eftertragtede it-talenter, som i øjeblikket er i høj kurs, og han er netop blevet hædret med en ottendeplads i årets kåring af it-talenter fra Version2.

Han er vokset ud af Danske Commodities og tror på, at det er virksomhedens høje faglighed, der har været med til at udvikle ham.

- Der er en støt stigende læringskurve fra dag et, når man begynder her, og der aldrig er to dage, der er ens, siger han.

Lasse Lauridsen er for nylig blevet kåret til et af årets IT-talenter 2021, og han er dermed en af de medarbejdere, som lige nu er i høj kurs. Kåringen er en anerkendelse, som giver blod på tanden og ambitioner om at fortsætte udviklingen, men ikke i en ny virksomhed.

TALENT: Danske Commodities kan prale af hele tre talenter til kåringen af årets IT-talent fra Version2, en af dem er Lasse Lauridsen, der er business analyst i energihandelsvirksomheden.

- For mig var det et kæmpe klap på skulderen at blive udtaget, også blandt så mange dygtige kollegaer i Danske Commodities. Man føler sig lidt underdanig ved at blive udvalgt. Men jeg er beæret over at ramme ind i top 10, siger Lasse Lauridsen.

I rollen som business analyst er han en slags implementeringskonsulent, der danner bro mellem forretningen og IT-afdelingen. Han er lykkedes i sit job, når de to enheder mødes.

- Vi koder ikke eller udvikler i mit team, men arbejder med at forstå forretningens behov og så sende dem videre til udviklingsafdelingen, fortæller Lasse Lauridsen.

Talent af egen avl

Lasse Lauridsen er på mange måder et talent, der er født ud af Danske Commodities, han har været i virksomheden i fem et halvt år, og han begyndte i sin tid som studentermedhjælper. Da han var færdig med sin uddannelse, fik han det første job i virksomheden, og det har siden udviklet sig til en stilling som business analyst.

Lasse Lauridsen

  • Uddannet Cand. Merc. i business intelligens fra Aarhus BSS.
  • Ansat i Danske Commodities siden 2016 - nu som business analyst.
  • 29 år, bosat i Tranbjerg med sin kæreste.

Han kendte egentlig ikke meget til Danske Commodities, da han første gang kom inden for døren.

- Jeg søgte egentlig ind i DC i sin tid, fordi jeg havde to venner, som arbejdede her, og de solgte det som et godt sted. Her er en ekstrem flad organisation og en særlig entreprenørtankegang, som gør det fedt at gå på arbejde.

- Her er gode muligheder for at prøve nyt og udvikle sig internt. Det er også derfor, jeg er blevet i virksomheden. Man bliver ikke fastlåst i en rolle, og det er meget tiltalende.

Stærk faglighed

Lasse Lauridsen har allerede skiftet job internt to gange, og selvom det ville være naturligt at kigge udenfor murene efter nye udfordringer efter fem år, har han ingen planer om at forlade Danske Commodities.

- Hele vejen rundt i organisationen sidder der nogle ekstremt dygtige folk, og det giver god mulighed for sparring i det daglige. Fordi vi også har en flad organisation, så er der kort fra idé til handling.

Og så er det de mange dygtige og innovative kollegaer, som giver Lasse Lauridsen en høj arbejdsglæde.

- Det er fedt at være en del af et miljø, hvor der er en høj faglighed og mulighed for at nørde indenfor IT. Jeg har svært ved at se, hvor jeg kan få det samme i en anden virksomhed i nærheden, men jeg har heller ikke haft interesse i at kigge efter det.

Rasmus Lundgaard Pedersen ser medarbejderne som det største aktiv i virksomheden, derfor er det vigtigt at udvikle dem. Foto: Thomas Priskorn

Danske Commodities' IT-chef: Vi skal være mere synlige for kandidaterne

Et ophedet jobmarked og en uhørt efterspørgsel på it-kompetencer får nu energihandels-virksomheden Danske Commodities til at tænke nyt i kampen for at rekruttere medarbejdere.

De har netop kunne fejre tre it-talenter i top 10 ved årets kåring af Version2, og de håber, at det kan sætte fokus på virksomheden som en attraktiv it-arbejdsplads.

I denne artikel giver vi dig indsigt i den strategi, Danske Commodities har valgt for rekruttering af medarbejdere, og hvordan de planlægger at udvikle den fremover.

Danske Commodities kan glæde sig over at have tre medarbejdere med i top 10 over årets it-talenter, men der er plads til forbedringer, hvis virksomheden skal blive ved med at rekruttere og fastholde de bedste, mener IT-chef.

REKRUTTERING: Det er en stolt IT-chef, der møder Erhvervsliv Aarhus. Rasmus Lundgaard Pedersen, der er øverste chef for IT i Danske Commodities, har grund til at være tilfreds med sine medarbejdere lige nu, hvor tre af dem udvalgt i top 10 over årets it-talenter.

- Lige nu er jeg ramt af en følelse af stolthed og ydmyghed. Jeg er stolt på deres vegne over den eksterne anerkendelse, siger Rasmus Lundgaard Pedersen.

Det er virksomheden selv, der har indstillet medarbejderne til prisen, og ifølge Rasmus Lundgaard Pedersen er lige netop de tre talenter udvalgt, fordi de leverer en bundsolid indsats og er tæt på forretningen.

- Der er mange, vi kunne have valgt, men de her tre er alle nøglepersoner, der har gjort det rigtig godt over lang tid.

Udover at de tre talenter sidder i forskellige stillinger, er de også meget forskellige i deres baggrund og erfaringer.

- For os handler talent ikke om alder. Det betyder heller ikke noget, hvilket køn du har eller hvilken nationalitet. Til gengæld vægter vi samarbejde højt. Det er ikke nok kun at være fagligt dygtig, du skal også kunne samarbejde og være en god kollega, og det kan de tre udvalgte.

Den skjulte IT-organisation

Rasmus Lundgaard Pedersen håber også, at kåringen af de tre talenter kan skabe lidt opmærksomhed om Danske Commodities som arbejdsplads.

- Jeg tror, der er rigtig mange, som ikke rigtig ved, hvad vi laver hos DC, og som ikke er opmærksom på, at vi faktisk er en stor it-arbejdsplads. IT udgør en tredjedel af alle medarbejdere, og IT er noget, der gennemsyrer hele vores organisation.

Lige nu er IT-chefen ikke udfordret i forhold til at rekruttere de rette kompetencer til sin afdeling, men han er bevidst om, at IT-medarbejdere er meget efterspurgte, og derfor skal de gøre sig umage for at tiltrække de rette kandidater og fastholde dem, de har.

- Hidtil er vi lykkedes med at rekruttere medarbejdere på traditionel vis med at slå stillingerne op, og så har vi haft en del held med at bruge medarbejdernes netværk til at pege på mulige kandidater. Men eftersom jobmarkedet er helt ophedet nu, vil det formentlig ikke være nok i fremtiden.

Rasmus Lundgaard Pedersen fortæller, at Danske Commodities vil sætte nogle nye tiltag i søen i 2022, men vil ikke på nuværende tidspunkt afsløre, hvad det indebærer.

Mere diversitet

En af de ting, som kommer på dagsordenen i det nye år, er et øget fokus på diversitet.

- Vi har været for dårlige til at rekruttere kvinder til vores IT-stillinger. Og jeg tror, det handler om, at der er nogle talenter, der ikke kender os eller ser os som en IT-virksomhed.

- Hvis man går og har en stereotyp forestilling om, hvad en trading virksomhed er, kan det måske godt afskrække nogle. Så der skal vi være bedre til at vise det rigtige billede af Danske Commodities, hvor vi er en virksomhed, der går efter hele mennesker og ikke blot dem, der vil arbejde 70 timer i ugen.

I forsøget på at tiltrække flere kvindelige kandidater, vil Danske Commodities blive bedre til at fortælle om de kvinder, der allerede er i virksomheden. Målet i sig selv, er ikke flere kvinder, men at få et mere blandet kandidatfelt at vælge ud af.