Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Forfatter, serieiværksætter og medstifter af Jumpstory Jonathan Løw deler tre gode værktøjer, der både gør hverdagen lettere og bedre. Pressefoto

Inspiration til netværk - og en lettere hverdag

Dagens nyhedsbrev er et sandt kinderæg.

Først får du tre værktøjer fra Jonathan Løw, medstifter af Jumpstory. Han er den anden i rækken her i nyhedsbrevet, som giver inspiration til tre vigtige værktøjer, der gør hverdagen lettere for ham. Den første, der delte sine værktøjer var fremtidsforsker, Jesper Bo Jensen.

Dernæst får du tre gode råd til networking fra ugens gæsteskribent og byens ukronede netværksdronning, Karina Boldsen, der er professionelt bestyrelsesmedlem og direktør.

Og så giver vi dig inspiration til hele fem arrangementer i den kommende måneds tid, som du bør overveje at skrive i kalenderen. Alle er de oplagte til både at øve sig i netværk og holde fingeren på byens erhvervs-puls.

Har du en historie eller et emne, som Erhvervsliv Aarhus bør kigge nærmere på, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du lige her.

Tak fordi du læser med - og god fornøjelse.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Jonathan Løw og hans virksomhed Jumpstory har valgt at tilbyde gratis arbejdspladser til ukrainske flygtninge, der driver en mindre virksomhed eller drømmer om at kaste sig ud i iværksætterlivet. Foto: Oscar Scott Carl

Jonathan Løw: 3 vigtige værktøjer i min hverdag

Medstifter af Jumpstory, Jonathan Løw deler her tre værktøjer, der sparer tid i hverdagen og sikrer en god mental balance i teamet.

De tre værktøjer er:

1. Nem kalenderstyring med Calendly.

2. God mental balance med app'en Headspace.

3. Den digitale platform RocketReach hjælper med at finde de rigtige kontakter.

Du kan blive klogere på de tre værktøjer, der måske også kan give din virksomhed en fordel, i artiklen.

De fleste os har faktisk masser af vaner, rutiner og yndlingsprogrammer, der får hverdagen til at glide lettere, vi taler bare sjældent om dem. Men i denne serie om 'tre værktøjer' vil vi på skift bede forskellige erhvervsprofiler om at dele deres mest uundværlige værktøjer fra hverdagen til inspiration for andre.

TRE VÆRKTØJER: Tænker du nogensinde over, hvordan du tilrettelægger dit arbejde? Er du bevidst om, hvilke rutiner du har, eller hvad der er uundværligt for dig for at komme gennem arbejdsdagen?

Jonathan Løw er kendt som iværksætteren, der har været med til at starte flere virksomheder, udgivet flere bøger og holdt mange foredrag om motivation og forandringsskabelse.

I dag slår han primært sine folder i billedtjenesten Jumpstory, der bliver beskrevet som et Netflix for billeder - en abonnementsbåret tjeneste med et enormt udvalg. Jumpstory holder til hos kontorfællesskabet Vandværket i Højbjerg og de 16 ansatte har otte forskellige nationaliteter, så fællessproget her er engelsk.

Jumpstory er født både globalt og digitalt, men de tre værktøjer som Jonathan Løw vil anbefale handler ikke kun om at effektivisere processer, men også om at skabe en fælles balance i teamet.

1. Nem kalenderstyring med Calendly

- Vi bruger Calendly rigtig meget. Det er rigtig smart, når man skal booke møder med eksterne, fordi de så kan gå ind og se, hvornår kalenderen er fri.

- Noget af det, der kan stjæle meget tid i hverdagen, er, når man skal aftale et møde og bliver ved at sende mails frem og tilbage med tidspunkter. Så det her værktøj har vi rigtigt meget glæde af.

2. Headspace giver mental balance

- Vi bruger Headspace til firma-meditationer for at forebygge udbrændthed og stress. Det er et digtalt værktøj, hvor medarbejderne angiver deres mentale trivsel. Hvis man for eksempel føler sig lidt presset, så kommer app'en med en anbefaling til en lille øvelse, man kan lave. 

- Det er en app til telefonen, som kan bruges både individuelt og i fællesskab. Vi bruger den fælles to gange om ugen, hvor vi laver øvelser i køkkenet, der bliver vist på en stor skærm. Det er forholdsvist nyt tiltag for os, men vi er meget glade for det, fordi det giver en god fælles pause.

3. RocketReach finder kontakterne

- Vi bruger RocketReach til at finde folks kontaktoplysninger, hvis vi har brug for at finde en bestemt person i en virksomhed og ikke vil gå Linkedin-vejen eller bruge den generelle kontaktformular. Via RocketReach kan vi finde de fleste. Det er et meget operationelt værktøj, og det er selvfølgelig internationalt, så vi kan finde folk i hele verden.

- Det er abonnementsbåret, og jeg brugte det også, da jeg skrev en bog, hvor jeg skulle have fat i  nogle store internationale profiler. Dem kunne jeg ikke få fat i på LinkedIn, fordi der svarer den slags ikke altid, men så prøvede jeg via RocketReach og fandt for eksempel en email på stifteren af Airbnb, Brian Chesky, og fik kontakt til ham.

Karina Boldsen har en lang række bestyrelsesposter. Hun er blandt andet næstformand i Erhverv Aarhus og formand for Aarhus Business College. Derudover driver hun bestyrelsesportalen ArosBoard og ledernetværket 24 hours for Executives. Pressefoto

3 gode råd: Sådan griber du netværk og networking an

Hvordan griber du netværk og networking an? Det kan være en svær størrelse for mange, men denne uges gæsteskribent, næstformand i Erhverv Aarhus, Karina Boldsen, giver dig her tre helt konkrete råd til at komme i gang:

1. Bred dit netværk ud -  så du hele tiden får nye perspektiver ind – også dem, der strider imod og udfordrer dit eksisterende verdenssyn.

2. Afsæt tid i din fritid, vær opsøgende og åben - søg udenfor dine gængse arbejdsrelationer.

3. Begynd tidligt i arbejdslivet - vær proaktiv i din søgning efter viden, nye indsigter og ikke mindst kontakter.

Netværk er mange ting: Det kan bestå af de nærmeste i form af familie og venner, mere perifere bekendtskaber og alt derimellem; det kan tage form af formaliserede og strukturerede fællesskaber i den ene ende af spektret, og mere løse tilfældige komsammener og samtaler i den anden. Netværk er således et begreb, som spænder bredt.

Skærer du ind til benet omkring netværk og slår ordet op i sin grundform, står der som det første, at det handler om ”at skabe kontakter”. Og det er netop dette - det vil sige, hvordan du skaber kontakt til og med andre mennesker, og hvorfor netop denne disciplin er vigtig i et erhvervsøjemed - vil jeg her dykke ned i.

Jeg indgår selv aktivt i flere netværk blandt andet i kraft af mine bestyrelsesposter i flere af Aarhus-regionens virksomheder og organisationer, heriblandt Erhverv Aarhus, og her vil jeg tage udgangspunkt i mig selv og mine egne erfaringer med netværk.

Netværk i en nøddeskal

Netværk handler i bund og grund om at skabe nye og vedligeholde eksisterende kontakter, venskabelige såvel som professionelle, af hvem du kan få ny viden og dele ud af egne erfaringer til gensidig gavn for alle, der indgår i netværket.

Netop gensidighed er et springende punkt i denne forbindelse: Det skal komme alle parter til gode, når du netværker og indgår i netværk. På den måde bliver dine relationer og kontakter - det vil sige dit netværk - samt dine beslutninger mere bæredygtige på den lange bane.

Nedenfor vil jeg præsentere mine tre grundprincipper om netværk og kunsten bag. Disse principper, gode råd om du vil, er nogle, jeg også selv arbejder ud fra i min hverdag, og som jeg efter flere års erfaring og arbejde med networking har set virker.

1: Bred dit netværk ud

Det første af disse råd går på, at du løbende bør brede dit netværk ud - at du sørger for at udvikle på sammensætningen af personer og viden, som netværket består af, så du hele tiden får nye perspektiver ind – også perspektiver, som strider imod og udfordrer dit eksisterende verdenssyn og arbejdsgange i forhold til din virksomhed eller organisation.

Ræk ud over det faglige, herunder gamle studiekammerater eller gymnasievenner. Tænk ud af boksen, så du og dit netværk ikke bliver for ensporet.

2: Afsæt tid i din fritid og vær åben

Det andet råd handler om, at du sørger for at sætte tid af til networking i sin fritid. På den måde tvinger du nemlig dig selv ud i situationer og sociale sammenhænge, hvor du ikke nødvendigvis - som man ofte gør i netværk i sit arbejdsliv - deler branchefelt, interesse eller holdninger med de andre personer.

Gør du dette - altså søger udenfor dine gængse arbejdsrelationer - åbner du nye muligheder for alternative netværk, hvilket, mener jeg, er med til at holde en ved ilden rent professionelt. Det er min overbevisning, at beslutninger som oftest bliver stærkere og mere bæredygtige på den lange bane, når du får nye og måske modsatrettede perspektiver med i beslutningsprocesserne.

Dette råd hænger således meget sammen med det første, som ligeledes handlede om at bringe nye og fremmede perspektiver ind. Holder du i stedet fast i det sikre, de gamle og til tider lidt støvede netværk, er der fare for, at du stagnerer udviklingsmæssigt, så du træffer dine beslutninger i et ekkokammer bestående af de samme holdninger og personligheder, som du også selv repræsenterer.

3: Begynd tidligt

Det tredje råd centrerer sig om en løbende udvikling af netværket. Dette råd adskiller sig imidlertid fra de andre, idet jeg her mener, at du bør starte tidligt med at skabe kontakter. Du bør allerede tidligt i dit arbejdsliv være proaktiv i din søgning efter viden, nye indsigter og ikke mindst kontakter.

Mange personer, mig selv inkluderet, er meget mere villige til at dele ud af erfaringer, leads, viden og andet i forbindelse med networking, end folk måske lige går og tror. Derfor er opfordringen herfra, at du begynder tidligt, hellere i går end i morgen, med at skabe kontakter og netværke.

Og i den forbindelse vil jeg klart anbefale, at du opsøger og afprøver nogle af byens mange stærke netværk. Her tænker jeg naturligvis på erhvervsnetværket Erhverv Aarhus.

I anledning af eventet Greenlight vil flere af Aarhus' kendte bygninger blive oplyst i grønt om aftenen. Foto: Henrik Lund

Her er 5 events, du bør overveje

Vi har samlet inspiration til fem events i den kommende tid, som du bør overveje at skrive i kalenderen:

Den årlige by-event Greenlight Aarhus kickstarter foråret med en hyldest til bæredygtighed i dagene 29. marts-3. april.

Disie Grønt Summit samler økosystemet og viser løsninger fra grønne iværksættere på rådhuset torsdag 31. marts.

StartupAarhus Townhall er et event særligt for iværksættere, startups og investorer torsdag 21. april.

Erhverv Aarhus Prisen 2022 bliver delt ud for 19. gang fredag 22. april.

Dea Kudibal og Nordic Female Founders inviterer til en inspirerende gåtur med titlen Womens Empowering Walk and Talk onsdag 27. april.

Nu er der igen åbnet op for at mødes i netværk og ved events. Her får du fem kommende arrangementer, der kan være relevante for erhvervsdrivende i Aarhus.

Greenlight Aarhus

Greenlight Aarhus er byens årlige by-event, der kickstarter foråret med en hyldest til bæredygtighed. Fra tirsdag 29. marts til søndag 3. april kan man opleve aktiviteter og events med fokus på bæredygtig udvikling og klimavenlige handlinger i Aarhus.

Arrangementet ønsker at samle byens borgere, erhvervsliv, kultur- og foreningsliv, uddannelsesinstitutioner og kommune om den grønne omstilling.

Læs hele programmet her.

Disie Grønt Summit

Disie inviterer torsdag 31. marts 2022 til Disie Grønt SummitAarhus Rådhus, hvor målet er at samle økosystemet og vise løsninger fra grønne iværksættere.

- Vi debatterer udfordringer og muligheder og dykker ned i emnerne ‘klimakommunikation’, ‘partnerskaber’ og ‘finansiering’, skriver arrangøren.

Oplev blandt andet paneldebatter om investeringer i grønne iværksættere, og hvordan økosystemet bliver optimeret til den grønne omstilling, samt en pitch-event.

Læs hele programmet og tilmeld dig her.

StartupAarhus Townhall

The Link byder på vegne af hele startup-miljøet i Aarhus til et event for iværksættere, startups og investorer.

Til StartupAarhus Townhall kan du støde ind i gamle venner og møde helt nye bekendtskaber fra iværksætter-miljøet i Aarhus. Her kan du måske møde din næste kunde eller måske skabe noget nyt sammen med en ny samarbejdspartner.

Det bliver rum til at tale om, hvordan det egentlig er at bygge store virksomheder fra bunden, blive inspireret og måske tage noget med hjem, du kan anvende til din egen virksomhed, skriver arrangørerne.

Eventet finder sted torsdag den 21. april kl. 17-22 i Turbinehallen. Det er gratis at deltage, og du kan tilmelde dig her.

Erhverv Aarhus Prisen 2022

For 19. gang at uddeler Erhverv Aarhus sin fornemmeste hæder, Erhverv Aarhus Prisen. Det sker fredag 22. april 2022 i Hermans i Tivoli Friheden.

- Denne gang kombinerer vi traditionerne fra vores årlige nytårskur med flere af elementerne fra sidste års uddeling af Erhverv Aarhus Prisen, som løb af stablen som et awardshow. Du kan se frem til en dejlig middag og et underholdende show fra scenen, som kulminerer med overrækkelsen af prisen, skriver Erhverv Aarhus.

Sidste års prismodtager af prisen, Marianne Bedsted fra Salling Group, har æren af at overrække prisen til en anden markant erhvervsprofil.

Læs mere om arrangementet og tilmeld dig her.

Womens Empowering Walk and Talk

Dea Kudibal og Nordic Female Founders med Mia Wagner og Anne Stampe Olesen i spidsen inviterer til en inspirerende gåtur onsdag 27. april kl. 17. De to parter har stiftet en fond og står klar med en Walk and Talk, der skal skabe en bevægelse af empowerment og bidrage til fællesskab blandt kvindelige iværksættere. De to virksomheder vil gerne skabe en platform, hvor alle, der har lyst til at bakke op om øget diversitet, kan mødes på kryds og tværs.

- Kom præcis som du er og nyd et par gode timer med fællesskab og networking, hvor vi går sammen om at løfte kvindeligt iværksætteri i Danmark, siger Dea Kudibal, Anne Stampe Olesen og Mia Wagner.

Alle der har lyst til at mødes om at gå en tur og netværke, støtte hinanden og heppe på kvindeligt iværksætteri er velkomne. Mødestedet er Dokk1 og du kan tilmelde dig her.

Jens Bjerg Sørensen siger, at han er beæret over at blive nomineret som ny bestyrelsesformand for Danfoss. Foto: Kim Haugaard

Rundt om virksomhederne i Aarhus

Jens Bjerg Sørensen bliver ny bestyrelsesformand for Danfoss.

Investeringsselskabet Heartland har investeret et stort tocifret millionbeløb i Landfolk.

Salling Group vil være uafhængig af russisk gas og investerer 2,5 milliarder kroner i omstillingen.

Bedre Nætter og Søstrene Grene tilbyder nu levering med Wolt.

Her er fire udvalgte historier fra byens erhvervsliv.

Jens Bjerg Sørensen er ny bestyrelsesformand for Danfoss

Som planlagt stopper Jørgen Mads Clausen fredag som bestyrelsesformand for Danfoss-koncernen, som han over årtier har udviklet til en global virksomhed med solide rekordresultater. Hans afløser bliver den nuværende næstformand Jens Bjerg Sørensen, der til daglig er CEO i Schouw & Co. Det skriver Avisen Danmark.

- Jens har de rette kompetencer, erfaringer og forståelsen for Danfoss og vores kultur. Han kan føre Danfoss sikkert videre sammen med resten af bestyrelsen, ledelsen og medarbejderne, siger Jørgen Mads Clausen om sin afløser.

Jens Bjerg Sørensen mener, at Danfoss finansielt står stærkere end nogensinde og har udviklet sig markant i Jørgen Mads Clausens tid.

- Jeg har som næstformand fulgt det tætte samarbejde mellem Jørgen og Danfoss’ administrerende direktør Kim Fausing, som jeg anser som afgørende for Danfoss’ succes. Det agter jeg at fastholde sammen med den nye bestyrelse, siger Jens Bjerg Sørensen.

Heartland investerer tocifret millionbeløb i Landfolk

Landfolk, der blev lanceret i februar 2021, er et community og en platform med unikke og personlige sommerhuse. Bag Landfolk står et erfarent founder-team, hvoraf flere blandt andet solgte Gaest.com til Airbnb i 2019, og de har lynhurtigt fået luft under vingerne. Allerede i de første to måneder af 2022 har Landfolk overhalet hele omsætningen i 2021. Samtidig er visionerne store.

- Målet er at skabe Nordeuropas største og bedste community for sommerhusejere -og entusiaster. Landfolk er skabt ud af en stor passion for sommerhuset. Vi ønsker både at skabe unikke sommerhusoplevelser, men også at redefinere, hvordan det er at eje et sommerhus, og vi er både glade og stolte af, at Heartland vil være med på den rejse, fortæller Christian Schwarz Lausten, CEO i Landfolk.

-Landfolk er et frisk pust i en branche, der ikke tager skade af lidt innovation. Kombinationen af nyudviklet teknologi, der sikrer en optimal, digital kunderejse, og et community med premium-sommerhuse gør Landfolk til en spændende, ny spiller på markedet. Og så er det et solidt og erfarent team, der står bag, siger CEO hos Heartland, Lise Kaae.

Salling Group vil være uafhængig af russisk gas

I løbet af de kommende tre år fjerner Salling Group gasfyr fra 750 butikker i Danmark, Tyskland og Polen og erstatter dem med eldrevne varmepumper. 775 butikker får desuden nye energieffektive kølemøbler, og der kommer glaslåger på alle kølere og frysere.

Samtidig opsætter koncernen solceller på taget af i alt 570 danske, tyske og polske varehuse, butikker, lager- og kontorbygninger.

- Som ansvarlig virksomhed ønsker vi at reagere og handle på de forandringer, vi står overfor. Vores vigtigste opgave er at have øje for, hvordan vi hele tiden kan forbedre hverdagen for vores kunder, og samtidig have overskud til både at geninvestere i vores forretning og donere tilbage til samfundet gennem vores ejere, Salling Fondene. Ved at investere stort i energi-reduktioner her og nu, er vi i stand til at drive en sund forretning både nu og i fremtiden, siger Salling Groups administrerende direktør Per Bank.

Helt konkret går investeringen på 2,5 milliarder til at sænke energiforbruget og selv producere grøn energi på tværs af Salling Groups tre markeder Danmark, Tyskland og Polen.

Bedre Nætter og Søstrene Grene indgår samarbejde med Wolt

Bedre Nætter findes nu på leveringstjenesten Wolt. Det betyder, at du kan få leveret god søvn lige til døren, hvis du bor i en radius af fem kilometer fra Aarhus C.

Fra i dag kan du få leveret alt i sengetilbehør og sikre en god nats søvn inden for cirka en halv time. Sengevirksomheden Bedre Nætter har indgået et samarbejde med leveringstjenesten Wolt, der også leverer mad og andre detailvarer lige til døren.

- Siden vi startede Bedre Nætter, har det været vores mission, at det skal være nemt at sove godt. Samarbejdet med Wolt er derfor oplagt, da man nu kan få leveret alt fra dyner til sengetøj lige til døren inden for relativ kort tid, siger Martin Byskov, administrerende direktør i Bedre Nætter.

Også Søstrene Grene vil være at finde på Wolts platforme fra denne uge. Her vil Wolt-brugere kunne vælge iblandt cirka 400 produkter fra Søstrene Grenes butik på Sankt Clemens Torv i Aarhus.

Sortimentet på Wolt vil byde på blandt andet kreative produkter til spontane DIY-projekter, køkkenvarer som man lige står og mangler, samt festartikler og gaveindpakning.

- Vi stræber altid efter at tilbyde vores kunder vidunderlige oplevelser, og dette samarbejde er en mulighed for at skabe endnu mere bekvemmelighed for Søstrene Grenes kunder med quick-commerce. Nu får vi så også muligheden gennem dette strategiske partnerskab at skabe et direkte link mellem Wolts platforme og den enkelte Søstrene Grene-butik. Vi ser store muligheder i dette samarbejde, fortæller CEO og medejer af Søstrene Grene, Mikkel Grene.