Anders Holch Povlsen: Det er bevidst, at vi investerer lokalt - det er byens størrelse, der er styrken
Anders Holch Povlsen elsker Aarhus, og det er derfor helt bevidst, når han vælger at investere i byens virksomheder. Han vil nemlig gerne støtte op om de gode ideer og den fortsatte udvikling af Aarhus.
- Selvom vi i det daglige er store, så vil vi gerne agere og tænke som entreprenører. Og så ser vi ikke kun os selv om investorer, men vi er også nogle, der driver en virksomhed, og det gør os forhåbentlig til en mere relevant partner. Vi vil gerne bidrage med mere end økonomi.
Fredag aften blev topchefen fra Bestseller hædret med Erhverv Aarhus Prisen 2022 for netop sin indsats med at sætte Aarhus på landkortet og styrke byens erhvervsliv. Her fortæller han mere om, hvorfor det er vigtigt at investere lokalt, og hvad han ser som byens største aktiv.
HÆDER: Man skulle tro, han var vant til det. Anerkendelsen, de beundrende blikke og klapsalverne. For når man er en af landets rigeste mænd og topchef med 17.000 medarbejdere, så er man vant til at gå forrest, men sådan er virkeligheden ikke helt.
For Anders Holch Povlsen er også en ydmyg og taknemlig mand. Det var tydeligt, da han fredag aften blev hædret med Erhverv Aarhus Prisen for sin indsats for erhvervslivet i Aarhus. Og da Erhvervsliv Aarhus et par dage inden prisoverrækkelsen fanger ham på telefonen, præsenterer han sig også blot som Anders - intet efternavn eller firmanavn, som om vi allerede kender hinanden.
- For mig er det ikke hæderen, der driver værket. Jeg er glad og taknemlig for at modtage prisen og ser det som en motivation til at gøre flere gode ting for byen. Men æren er ikke min alene, det er takket være en masse ivrige og foretagsomme kolleger, at vi er nået hertil, siger Anders Holch Povlsen om Erhverv Aarhus Prisen.
Erhverv Aarhus Prisen uddeles en gang om året af interesseorganisationen Erhverv Aarhus, og den gives til en person eller virksomhed, der har skabt kendskab til Aarhus, tager medansvar for byens udvikling og har et stærkt engagement i byen.
At topchefen fra Bestseller har en stærk indflydelse på Aarhus, er der nok ikke mange, der vil benægte. Af samme årsag endte Anders Holch Povlsen også som nummer to på Århus Stiftstidendes liste over de mest magtfulde personer i byen, kun overgået af borgmesteren.
Kom til Aarhus for medarbejderne
Bestsellers domicil på havnen huser en af byens største arbejdspladser med over 800 medarbejdere, men kontoret er fortsat blot en afdeling i koncernen. Bestseller har altid haft hovedsæde i Brande, og det er fortsat her, at de fleste ansatte har deres base.
Men det var netop på grund af medarbejderne, at Anders Holch Povlsen og Bestseller i sin tid besluttede at slå sig ned i Aarhus.
- For efterhånden en del år siden fandt vi ud af, at vi som koncern har allerflest medarbejdere, der kommer fra Aarhus. Så da vi fik behov for at udvide, skabte vi en base her i byen for at skabe bedre muligheder for medarbejderne.
Og så var det heller ikke nogen ulempe, at topchefen selv har et godt øje til byen.
- Jeg er fan af Aarhus og har altid være glad for byen, her er både skov og vand. Og det er jo også her, jeg har valgt selv at have base med min familie.
Selvom Anders Holch Povlsen er en meget stærk profil i Aarhus, så er han ikke indfødt aarhusianer, men opvokset i Vestjylland og flyttede til Aarhus omkring år 2000.
Investerer i gode ideer
Til trods for sin status som tilflytter har Anders Holch Povlsen en stor kærlighed til byen, og det kommer også til udtryk, når han igennem holdingselskabet Heartland foretager investeringer i nye virksomheder. Igennem de seneste år er Landfolk, Founderment, Emplate, Plandisc og Easy Live Sales blandt de lokale virksomheder, der er kommet i folden hos Heartland.
- Det er på ingen måde tilfældigt, at vi investerer lokalt. Tværtimod er vi glade og stolte over at kunne bidrage til virksomhedernes udvikling. Det er sjældent os selv, der opsøger virksomhederne, men vi er taknemlige for, at vi bliver set som en relevant partner.
- Selvom vi i det daglige er store, så vil vi gerne agere og tænke som entreprenører. Og så ser vi ikke kun os selv som investorer, men vi er også nogle, der driver en virksomhed, og det gør os forhåbentlig til en mere relevant partner. Vi vil gerne bidrage med mere end økonomi.
Når den 49-årige erhvervsmand kigger efter nye investeringer, så er det de gammeldags værdier, han spejder efter.
- Vi kigger efter ihærdighed, flittige mennesker med gode ideer. Men det er selvfølgelig ikke sort/hvidt. Vi kan sagtens lade os forføre og brænde fingrene. Men vi har heldigvis set flere gode eksempler end dårlige.
Den ligeværdige partner
For mange virksomheder, særligt de unge, er det et stort kvalitetsstempel at få Heartland med ombord. Det giver ofte en øget opmærksomhed fra omverdenen, og den udvikling er både Anders Holch Povlsen og teamet opmærksomme på.
- Det er noget af det sværeste, og det skal vi værne om ved at hjælpe virksomhederne bedst muligt. Men samtidig kan det også give nogle muligheder, fordi der kommer en anden tiltro til virksomhederne med os ombord. Vi supporterer og sparrer med dem, men vi tager ikke over. Vi er deres partner, forklarer Anders Holch Povlsen.
For Heartland er det ligeværdige partnerskab en vigtig del af et investeringssamarbejde for at udvikle virksomhederne bedst muligt.
- For mange nystartede virksomheder kan det være svært at yde en helhjertet indsats hele vejen rundt. For efterhånden som man vokser, bliver der mange ting, man som founder skal forholde sig til. Og det er her, vi kan hjælpe med at holde fokus. De skal fastholde deres tro på produktet, ambitioner og ideer, så kan vi hjælpe med alt det udenom.
Byens potentiale
Aarhus vil gerne bryste sig af et stærkt miljø for startups, iværksættere og investorer, og netop det økosystem vil Anders Holch Povlsen gerne understøtte, og han mener, at universitetet er en del af nøglen.
- Vi er blevet en del af Founderment, blandt andet fordi vi gerne vil lave flere ting i Aarhus. Vi har også et ønske om et tættere samarbejde med universitetet, så vi kan hjælpe talenterne frem. Som jeg ser det, er universitetet byens største aktiv og særligt i forhold til iværksætteri.
Han fremhæver også byens størrelse som en fordel frem for en ulempe.
- Det er en styrke for Aarhus, at byen ikke er større, fordi her er et stærkt sammenhold, og det er nemmere at få tingene gjort. Man vil gerne være stor, men ofte er det nemmere at agere som en lille by.
I det hele taget forstår Anders Holch Povlsen ikke helt, hvorfor Aarhus nogle gange forsøger at indhente København, for en mindre by er mere agil.
- Man skal ikke gøre det til et problem, at Aarhus er mindre end København, men i stedet se det som en mulighed. Og jeg ser det ikke som en undskyldning, for hvis der er noget, vi mangler i Aarhus, må vi bare få det gjort.
Tid til balancen
Lige nu er Bestseller, som mange andre, ramt af udfordringer på grund af krigen i Ukraine, der påvirker forsyningskæder, logistik og stigende råvarepriser, men den erfarne erhvervsmand har tro på fremtiden:
- Vi har fået skabt et stærkt fundament, og derfor står vi stærkt til at klare de udfordringer, der måtte komme. Men vi har været heldige, at vi ikke har meget at gøre med Ukraine og Rusland.
Når man jonglerer to store virksomheder som ejer, CEO og bestyrelsesformand, kan det være svært at finde balancen mellem udvikling, drift og ikke mindst tiden mellem de to selskaber.
- Der er ingen tvivl om, at Bestseller har mit primære fokus. Heartland er spændende, men for mig er Bestseller det vigtigste. Inde i mit eget hoved har jeg en fordeling, der hedder 80/20.
Men hvad så med bare at være Anders, er der plads til ham?
- Han ligger også dér et sted midt i mellem, svarer årets modtager af Erhverv Aarhus Prisen med et grin.