Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Anders Holch Povlsen blev fredag aften hædret med Erhverv Aarhus Prisen, der blev uddelt af Erhverv Aarhus for 19. gang. Her er han sammen med organisationens direktør Poul Dalsgaard. Foto: Birthe Vembye

Bestseller-bossen vil fortsat udvikle Aarhus

Anders Holch Povlsen er fan af Aarhus.

Derfor støtter han op om byen og tager aktiv del i at udvikle både den og byens erhvervsliv. Så når Bestseller-topchefen vælger at investere i byens virksomheder, er det blandt andet med denne bagtanke.

Han tror på, at byens størrelse gør os mere agile, og det stærke sammenhold kan bære erhvervslivet langt.

- Hvis der er noget, vi mangler i Aarhus, så må vi få det gjort, lyder det fra Anders Holch Povlsen.

Måske netop denne tilgang gør, at der også er mange fans af topchefen. Fredag aften fik han endnu et bevist på det, da han blev hædret med Erhverv Aarhus Prisen.

Og i den anledning har Erhvervsliv Aarhus talt med Anders Holch Povlsen og i dette nyhedsbrev, får du et unikt indblik i hans syn på erhvervslivet i Aarhus.

Han er langt fra den eneste, der vil udvikle byen og fostre de gode ideer. Det er også den bundne opgave, de har fået hos The Link, og torsdag aften inviterede de til Startup Townhall Aarhus, hvor hele 500 iværksættere, investorer og andre aktører i økosystemet deltog.

Erhvervsliv Aarhus fangede nogle af deltagerne til eventet, og dem kan du møde nedenfor.

God læselyst.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Anders Holch Povlsen blev fredag aften hædret med Erhverv Aarhus Prisen 2022. Pressefoto

Anders Holch Povlsen: Det er bevidst, at vi investerer lokalt - det er byens størrelse, der er styrken

Anders Holch Povlsen elsker Aarhus, og det er derfor helt bevidst, når han vælger at investere i byens virksomheder. Han vil nemlig gerne støtte op om de gode ideer og den fortsatte udvikling af Aarhus.

- Selvom vi i det daglige er store, så vil vi gerne agere og tænke som entreprenører. Og så ser vi ikke kun os selv om investorer, men vi er også nogle, der driver en virksomhed, og det gør os forhåbentlig til en mere relevant partner. Vi vil gerne bidrage med mere end økonomi.

Fredag aften blev topchefen fra Bestseller hædret med Erhverv Aarhus Prisen 2022 for netop sin indsats med at sætte Aarhus på landkortet og styrke byens erhvervsliv. Her fortæller han mere om, hvorfor det er vigtigt at investere lokalt, og hvad han ser som byens største aktiv.

Han er en af Danmarks mest succesfulde erhvervsprofiler, øverste chef for 17.000 medarbejdere i hele verden og flere gange kåret som landets rigeste mand. Nu bliver han også hædret med Erhverv Aarhus Prisen 2022. Erhvervsliv Aarhus har talt med Anders Holch Povlsen om hans syn på erhvervslivet i byen.

HÆDER: Man skulle tro, han var vant til det. Anerkendelsen, de beundrende blikke og klapsalverne. For når man er en af landets rigeste mænd og topchef med 17.000 medarbejdere, så er man vant til at gå forrest, men sådan er virkeligheden ikke helt.

For Anders Holch Povlsen er også en ydmyg og taknemlig mand. Det var tydeligt, da han fredag aften blev hædret med Erhverv Aarhus Prisen for sin indsats for erhvervslivet i Aarhus. Og da Erhvervsliv Aarhus et par dage inden prisoverrækkelsen fanger ham på telefonen, præsenterer han sig også blot som Anders - intet efternavn eller firmanavn, som om vi allerede kender hinanden.

- For mig er det ikke hæderen, der driver værket. Jeg er glad og taknemlig for at modtage prisen og ser det som en motivation til at gøre flere gode ting for byen. Men æren er ikke min alene, det er takket være en masse ivrige og foretagsomme kolleger, at vi er nået hertil, siger Anders Holch Povlsen om Erhverv Aarhus Prisen.

Erhverv Aarhus Prisen uddeles en gang om året af interesseorganisationen Erhverv Aarhus, og den gives til en person eller virksomhed, der har skabt kendskab til Aarhus, tager medansvar for byens udvikling og har et stærkt engagement i byen.

At topchefen fra Bestseller har en stærk indflydelse på Aarhus, er der nok ikke mange, der vil benægte. Af samme årsag endte Anders Holch Povlsen også som nummer to på Århus Stiftstidendes liste over de mest magtfulde personer i byen, kun overgået af borgmesteren.

Kom til Aarhus for medarbejderne

Bestsellers domicil på havnen huser en af byens største arbejdspladser med over 800 medarbejdere, men kontoret er fortsat blot en afdeling i koncernen. Bestseller har altid haft hovedsæde i Brande, og det er fortsat her, at de fleste ansatte har deres base.

Men det var netop på grund af medarbejderne, at Anders Holch Povlsen og Bestseller i sin tid besluttede at slå sig ned i Aarhus.

- For efterhånden en del år siden fandt vi ud af, at vi som koncern har allerflest medarbejdere, der kommer fra Aarhus. Så da vi fik behov for at udvide, skabte vi en base her i byen for at skabe bedre muligheder for medarbejderne.

Og så var det heller ikke nogen ulempe, at topchefen selv har et godt øje til byen.

- Jeg er fan af Aarhus og har altid være glad for byen, her er både skov og vand. Og det er jo også her, jeg har valgt selv at have base med min familie.

Selvom Anders Holch Povlsen er en meget stærk profil i Aarhus, så er han ikke indfødt aarhusianer, men opvokset i Vestjylland og flyttede til Aarhus omkring år 2000.

Investerer i gode ideer

Til trods for sin status som tilflytter har Anders Holch Povlsen en stor kærlighed til byen, og det kommer også til udtryk, når han igennem holdingselskabet Heartland foretager investeringer i nye virksomheder. Igennem de seneste år er Landfolk, Founderment, Emplate, Plandisc og Easy Live Sales blandt de lokale virksomheder, der er kommet i folden hos Heartland.

- Det er på ingen måde tilfældigt, at vi investerer lokalt. Tværtimod er vi glade og stolte over at kunne bidrage til virksomhedernes udvikling. Det er sjældent os selv, der opsøger virksomhederne, men vi er taknemlige for, at vi bliver set som en relevant partner.

- Selvom vi i det daglige er store, så vil vi gerne agere og tænke som entreprenører. Og så ser vi ikke kun os selv som investorer, men vi er også nogle, der driver en virksomhed, og det gør os forhåbentlig til en mere relevant partner. Vi vil gerne bidrage med mere end økonomi.

Når den 49-årige erhvervsmand kigger efter nye investeringer, så er det de gammeldags værdier, han spejder efter.

- Vi kigger efter ihærdighed, flittige mennesker med gode ideer. Men det er selvfølgelig ikke sort/hvidt. Vi kan sagtens lade os forføre og brænde fingrene. Men vi har heldigvis set flere gode eksempler end dårlige.

Den ligeværdige partner

For mange virksomheder, særligt de unge, er det et stort kvalitetsstempel at få Heartland med ombord. Det giver ofte en øget opmærksomhed fra omverdenen, og den udvikling er både Anders Holch Povlsen og teamet opmærksomme på.

- Det er noget af det sværeste, og det skal vi værne om ved at hjælpe virksomhederne bedst muligt. Men samtidig kan det også give nogle muligheder, fordi der kommer en anden tiltro til virksomhederne med os ombord. Vi supporterer og sparrer med dem, men vi tager ikke over. Vi er deres partner, forklarer Anders Holch Povlsen.

For Heartland er det ligeværdige partnerskab en vigtig del af et investeringssamarbejde for at udvikle virksomhederne bedst muligt.

- For mange nystartede virksomheder kan det være svært at yde en helhjertet indsats hele vejen rundt. For efterhånden som man vokser, bliver der mange ting, man som founder skal forholde sig til. Og det er her, vi kan hjælpe med at holde fokus. De skal fastholde deres tro på produktet, ambitioner og ideer, så kan vi hjælpe med alt det udenom.

Byens potentiale

Aarhus vil gerne bryste sig af et stærkt miljø for startups, iværksættere og investorer, og netop det økosystem vil Anders Holch Povlsen gerne understøtte, og han mener, at universitetet er en del af nøglen.

- Vi er blevet en del af Founderment, blandt andet fordi vi gerne vil lave flere ting i Aarhus. Vi har også et ønske om et tættere samarbejde med universitetet, så vi kan hjælpe talenterne frem. Som jeg ser det, er universitetet byens største aktiv og særligt i forhold til iværksætteri.

Han fremhæver også byens størrelse som en fordel frem for en ulempe.

- Det er en styrke for Aarhus, at byen ikke er større, fordi her er et stærkt sammenhold, og det er nemmere at få tingene gjort. Man vil gerne være stor, men ofte er det nemmere at agere som en lille by.

I det hele taget forstår Anders Holch Povlsen ikke helt, hvorfor Aarhus nogle gange forsøger at indhente København, for en mindre by er mere agil.

- Man skal ikke gøre det til et problem, at Aarhus er mindre end København, men i stedet se det som en mulighed. Og jeg ser det ikke som en undskyldning, for hvis der er noget, vi mangler i Aarhus, må vi bare få det gjort.

Tid til balancen

Lige nu er Bestseller, som mange andre, ramt af udfordringer på grund af krigen i Ukraine, der påvirker forsyningskæder, logistik og stigende råvarepriser, men den erfarne erhvervsmand har tro på fremtiden:

- Vi har fået skabt et stærkt fundament, og derfor står vi stærkt til at klare de udfordringer, der måtte komme. Men vi har været heldige, at vi ikke har meget at gøre med Ukraine og Rusland.

Når man jonglerer to store virksomheder som ejer, CEO og bestyrelsesformand, kan det være svært at finde balancen mellem udvikling, drift og ikke mindst tiden mellem de to selskaber.

- Der er ingen tvivl om, at Bestseller har mit primære fokus. Heartland er spændende, men for mig er Bestseller det vigtigste. Inde i mit eget hoved har jeg en fordeling, der hedder 80/20.

Men hvad så med bare at være Anders, er der plads til ham?

- Han ligger også dér et sted midt i mellem, svarer årets modtager af Erhverv Aarhus Prisen med et grin.

FlightLogger har indgået partnerskab med Arcadea Group med henblik på at accelerere global vækst og innovation. De blev kåret som Succesvirksomhed 2021 (billedet). Pressefoto

Her er tre virksomheder, du bør kende

Her bliver du opdateret på tre virksomheder, der er værd at lægge mærke til:

FlightLogger er verdens førende udbyder af management-software til pilotskoler. De leverer en alt-i-en SaaS-platform til styring af alle operationer i en flyveskole.

Re-Zip er et cirkulært emballagekoncept til e-handlen. Fremfor at smide den emballage ud, man modtager sine e-handelsprodukter i, kan man via et netværk af returpunkter i postkasser og pakkeshops returnere sin emballage.

Digital Revisor har en vision om at gøre skatteberegning nemmere for alle og har derfor skabt et værktøj, der sætter virksomheder i stand til at lave årsrapporten og skatteberegningen selv.

Vi giver dig her indsigt i tre spændende virksomheder, der er værd at holde øje med.

FlightLogger er verdens førende leverandører af trænings-software

FlightLogger er verdens førende udbyder af management-software til pilotskoler. De leverer en alt-i-en SaaS-platform til styring af alle operationer i en flyveskole - lige fra planlægning, til styring af træningsmanualer og certifikater, karaktergivning, flyvedligeholdelse, compliance-styring og flyvejournaler – alt sammen i en standardiseret ramme, der fuldt ud understøtter hver enkelt skoles unikke tilgang til at uddanne nye piloter.

Virksomheden har netop indgået en investeringsaftale med den canadiske investeringsvirksomhed Arcadea Group. Med aftalen beholder FlightLoggers grundlægger, Kenneth Jeppesen, en væsentlig aktiepost og fortsætter i sin rolle som administrerende direktør med henblik på at lede virksomheden gennem accelereret vækst, innovation og geografisk ekspansion.

- Efterspørgslen efter vores softwareplatform og tjenester har aldrig været stærkere. Efter at have været i dialog med en lang række mulige investorer og opkøbere, var Arcadea Group det oplagte valg i betragtning af deres ekspertise inden for investering og drift af virksomheder som min, og ikke mindst deres langsigtede tilgang til vækst, som ingen andre af dem, vi har haft dialog med, har kunnet matche, siger Kenneth Jeppesen.

FlightLogger bruges i øjeblikket af titusindvis af brugere i 45 lande, og det tal forventes at stige i løbet af de næste år.

Re-Zip har løst udfordringen med cirkulær emballage

Re-Zip tilbydes som et grønt alternativ til engangsemballage på webshops, her er det CEO Bo Bach Boddum. Pressefoto

Re-Zip er et cirkulært emballagekoncept til e-handlen. Fremfor at smide den emballage ud, man modtager sine e-handelsprodukter i, kan man via et netværk af returpunkter i postkasser og pakkeshops returnere sin emballage. På denne måde kan emballagen anvendes mange gange fremfor at blive smidt ud efter én enkelt forsendelse. Tankegangen bag den cirkulære emballage er inspireret af det danske pantsystem for flasker.

- Danmark er en pantnation. Forhåbningen er, at det snart bliver lige så naturligt at returnere sin papkasse, som det er at returnere sin flaske, forklarer Bo Bach Boddum, CEO i Re-Zip.

I øjeblikket kan man returnere sin emballage i alle Postnords røde postkasser, men Re-Zip vil nu etablere en dedikeret infrastruktur til returnering af forsendelsesemballage, hvilket vil gøre det både billigere og mere belejligt at bruge cirkulær emballage.

- Vores mission har fra starten været at lave en landsdækkende infrastruktur, der i højere grad findes dér, hvor danskerne alligevel har sin daglige gang, fortæller Bo Bach Boddum.

Digital Revisor vil vende revisionsbranchen på hovedet

Teamet bag Digital Revisor, der holder til hos Workspace i Hasle. Pressefoto

Årsrapporter, skatter og fradrag er en jungle af regelsæt, som de fleste har svært ved at leve op til, hvis de ikke er uddannede til det. Hvert år mellem maj og juli, hvor selskaber og virksomheder har indberetningsfrist, er det med at have styr på reglerne for at undgå fejl.

Hidtil har det været nødvendigt at gå til en revisor for at få hjælp til det. Digital Revisor med Niels Dahl i spidsen har sat sig for at ændre på det. Med en vision om at gøre skatteberegning nemmere for alle, skabte Niels Dahl et værktøj, der sætter virksomheder i stand til at lave årsrapporten og skatteberegningen selv.

- Det er et problem for mange små virksomheder i hele landet, at det er så svært at få styr på skat og årsregnskab. Derfor satte jeg mig for at skabe et online selvbetjeningsværktøj, der sætter virksomhedsejerne i stand til at gøre det selv. På den måde kan de mindre virksomheder holde forretningen sund og opnå alle skattefordele, og det gavner både samfundet og de mindre virksomheder, fortæller Niels Dahl.

Digital Revisor, som er sat i verden for at gøre revisionsprocessen lettere for små virksomheder, har allerede hjulpet kunderne med mere end 9000 indberetninger til det offentlige.

Et af trækplastrene til Townhall Aarhus var Ken Villum Klausen, founder og CEO hos Lunar, der her ses på scenen. Pressefoto

Startup Townhall Aarhus: Endelig kunne økosystemet samles igen

Turbinehallen var godt fyldt op, da 500 deltagere var med til Startup Townhall Aarhus. Det er The Link, der med bred opbakning fra hele økosystemet fik pustet nyt liv i Townhall-konceptet efter flere års pause.

Erhvervsliv Aarhus var med til eventet, og her får du førstehåndsindtryk fra nogle af deltagerne.

500 deltagere var torsdag aften samlet i Turbinehallen til det første fysiske arrangement for iværksættermiljøet i to år, da The Link inviterede til fest for økosystemet.

EVENT: Torsdag aften rungede det i Turbinehallen af stemmer, for med 500 deltagere fra startups, investorer samt andre aktører i økosystemet var akustikken i den grad udfordret. Derfor blev der ind i mellem lagt en dæmper på gensynsglæden, når der blev tysset på de mange gæster for, at man kunne høre gæsterne på scenen.

Behovet for igen at mødes og netværke fysisk er nemlig stort. Det er en af hovedårsagerne til den store opbakning til arrangementet, mener Lasse Chor, der er medarrangør af townhall-arrangementet.

- Vi har et stærkt community af iværksættere og investorer i området, men ovenpå et par års afstand har de manglet de fordele, der kommer af det uformelle møde. Det var tydeligt at mærke, at eventet lagde grobund for spirende nye idéer, partnerskaber, ansættelser og startups, fortæller Lasse Chor, Community Specialist hos The Link.

Startup Townhall Aarhus blev afviklet på engelsk, og planen er, at arrangementet skal være en tilbagevendende begivenhed to gang om året. Det næste event er planlagt til efteråret.

Erhvervsliv Aarhus var med til Startup Aarhus Townhall og har talt med flere af gæsterne om deres oplevelser og indtryk af arrangementet.

Christian Schwarz Lausten, medstifter, Landfolk og Founderment

Christian Schwarz Lausten er medstifter og CEO i Landfolk, der udlejer håndplukkede sommerhuse i Danmark. Derudover er han medstifter af investeringsselskabet Founderment. Foto: Kirsten Louise Laursen

Hvad er dit indtryk af arrangementet?
-  Som en, der har været en del af økosystemet i 15 år, så bliver jeg stolt på byens vegne over,  at det kan lade sig gøre at samle 500 mennesker til sådan et arrangement. Jeg har selv været med til at lave noget lignende for mange år tilbage, og der kunne vi måske mønstre 30-40 deltagere, så det er virkelig flot, hvad de har præsteret her.

- Det med, at folk, der bygger fremtidens virksomheder, kan mødes på den her uformelle måde, hvor det både er vandbærer og stjernerne, der karakteriserer et sundt miljø. Og det prøver jeg selv at bidrage til.

Hvad håber du at tage med hjem?

- Jeg håber meget at få hilst på alle de mennesker, jeg kender. Der er meget post-covid i det her arrangement, fordi vi ikke har set hinanden i to år. Og så håber jeg selvfølgelig at blive introduceret til nogle nye mennesker, siger Christian Schwarz Lausten, der er medstifter og CEO i Landfolk samt medstifter af investeringsselskabet Founderment.

Louise Linde, Emilie Seegert, Nanna Hejndorf og Nadia Wabra fra Capsule

Fra venstre Louise Linde, Emilie Seegert, Nanna Hejndorf og Nadia Wabra, der alle er medstiftere af Capsule, som er en app til at digitalisere din garderobe. Foto: Kirsten Louise Laursen

Hvorfor er I med til Startup Townhall Aarhus?

- Vi kommer her helt sikkert for netværket. Vi har været gode til gennem hele vores forløb at skabe og opretholde netværk. Vi har virkelig lært værdien af et godt netværk. Selvom vi ikke er på udkig efter investorer lige nu, så det kan her være en god anledning til at skabe kontakten til senere hen, siger Emilie Seegert.

Hvad ser I mest frem til?

- Det er også bare privilegeret at kunne møde folk efter to år med corona. Og helt personligt ser jeg meget frem til at høre Lunar på scenen, fordi de også har valgt at digitalisere noget, der ikke er blevet udviklet i lang tid. Og på den måde minder deres produkt lidt om vores, siger Louise Linde.

Martin Schorling, head of ventures, Aura

Martin Schorling er head of ventures hos Aura, hvor han skal sørge for at energiselskabet investerer i bæredygtighed og den grønne omstilling. Foto: Kirsten Louise Laursen

Hvad håber du at få ud af arrangementet?

- Jeg har faktisk ret ny i jobbet, det er kun to måneder siden, vi introducerede Aura Ventures, så det er mit første arrangement i min nuværende stilling. Og så er det jo første store event i Aarhus i to år. Så jeg er kommet rigtig meget på grund af programmet, og så håber jeg at se en masse kendte ansigter. Selvom jeg er ny i mit job, så har jeg været en del af økosystemet i mange år.

Er der noget, du savner i programmet?

- Nej, der er et godt lineup, og det er fedt, at arrangementet også er lagt an på noget socialt, så det ikke bliver et forceret netværk. Men jeg synes, det er glimrende, at det bliver et tilbagevendende event, så man ikke skal tage til København, hver gang man gerne vil deltage i noget.

Martin Christensen, CEO og medstifter, IVN

Martin Christensen er CEO og medstifter af IVN, netværk for iværksættere. Foto: Kirsten Louise Laursen

Hvorfor er du med i aften?

- Selvom vi er et landsdækkende netværk, så er det vigtigt at hylde sine rødder, og derfor vil jeg gerne støtte op om arrangementet. Det er flot at kunne samle 500 deltagere, det vil jeg også gerne ære.

Hvad tager du med hjem?

- Et gensyn med netværket og måske en mulighed for at hilse på nogle nye relevante mennesker.