Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Der blev flaget ved Musikhuset i anledning af dronningens runde fødselsdag i 2020. Lørdag 27. august må flagene op igen, for der fylder Musikhuset 40 år. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Kulturen er limen, der binder os sammen

40 år. Så længe har Aarhus haft et musikhus. Det var det første af sin slags i Danmark og det største i Norden, da det blev indviet 27. august 1982.

En million gæster besøger Musikhuset hvert år, og de kommer fra alle samfundslag. Ifølge Musikhuset selv passer gæsterne spot on med demografien i Østjylland.

Musikhuset er ikke bare musik, det er ikke bare teater, det er heller ikke kun opera. Musikhuset er en kulturinstitution i Aarhus, der har stor betydning for byen og ikke mindst byens erhvervsliv.

- Kulturen er med til at skabe det kit, der bringer erhvervslivet sammen.

Sådan lyder det fra Musikhusets direktør, Jan Christensen i dette nyhedsbrev, hvor han sætter flere ord på fødselarens betydning for erhvervslivet og omvendt.

Nye læsere kan få nyhedsbrevet direkte i indbakken ved at tilmelde sig her eller sende en mail til August for at få en løsning til flere medarbejdere.

God læselyst og - tillykke til Musikhuset med de 40 år.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Musikhusets direktør Jan Christensen har siddet på posten i otte år. Hans største personlige oplevelse i huset var til forestillingen Tree of Codes i forbindelse med Aarhus 2017. Foto: Kim Haugaard

Stærkt makkerskab: Musikhuset og erhvervslivet hænger uløseligt sammen

Lørdag er det 40 år siden, Musikhuset blev indviet. Det var dengang det første af sin slags i Danmark, og på mange måder har det været med til at danne præcedens for kulturens rolle i Aarhus, særligt i forhold til erhvervslivet.

For et stærkt kulturliv er altafgørende i en by som Aarhus, når det handler om at rekruttere både medarbejdere og virksomheder til byen. Aarhus skal sælges som en samlet pakke, og derfor er det vigtigt med stærke kulturtilbud, og det har Musikhuset nu været garant for i 40 år.

- Vi har oplevet en enorm interesse, engagement og faktisk også anerkendelse fra erhvervslivet, som i mindre grad var til stede tidligere, og det tror jeg skyldes flere ting. Det skyldes til dels, at erhvervslivet og universitetet simpelthen har behov for, at vi har en fed by, så de kan tiltrække medarbejdere og studerende,
siger Jan Christensen, direktør i Musikhuset.

I denne artikel sætter direktøren flere ord på det vigtige sammenspil, der er mellem kulturinstitutioner og erhvervslivet, der er gensidigt afhængige af hinanden.

Musikhuset fylder 40 år, og kulturinstitutionen, der rummer alt fra ballet, til livekoncerter og standup har igennem de seneste år fået segmenteret sin position som en uundværlig del af Aarhus. Ikke mindst erhvervslivet sætter stor pris på stedets betydning for et rigt kulturliv.

JUBILÆUM: Denne fortælling begynder ikke, som man skulle tro 27. august 1982, hvor Musikhuset blev indviet som det første musikhus i Danmark og det største i hele Norden.

Nej, denne fortælling begynder en aften i efteråret 2021, hvor store dele af byens erhvervsliv er samlet til debat på Centralværkstedet om de vigtigste erhvervspolitiske temaer frem mod kommunalvalget.

Her fik de 180 erhvervsfolk mulighed for at stemme om, hvilke temaer de mente, var de vigtigste for at sikre vækst og udvikling i Aarhus. Til nogens overraskelse landede ønsket om udvikling af byens kulturliv i top tre.

En af dem, der ikke undrede sig over den placering, var Musikhusets direktør, Jan Christensen, der også var med på Centralværkstedet.

- Den historie er jo en indikation af, at kulturen har en stor betydning for Aarhus, og at erhvervslivet anerkender den betydning. Og jeg synes, det er pragtfuldt, at man ikke bare betragter kultur som spøg og skæmt, for det er noget helt andet, siger Jan Christensen.

Han tilføjer:

- Jeg har efterfølgende talt med nogle af arrangørerne bag eventet, der rejste rundt i hele landet, fra blandt andet Sydbank og Dansk Erhverv, og jeg har ladet mig fortælle, at Aarhus var det eneste sted, hvor kulturen rigtig blev nævnt og prioriteret.

Den underholdende branche

Hvis man spørger Jan Christensen, så er den lille historie fra efteråret et godt billede på, hvor Musikhuset har bevæget sig hen i de seneste fem år. Og en del af den medvind, kulturinstitutionen oplever, blev søsat med Kulturhovedstaden i 2017.

-  Vi har oplevet en enorm interesse, engagement og faktisk også anerkendelse fra erhvervslivet, som i mindre grad var til stede tidligere, og det tror jeg skyldes flere ting. Det skyldes til dels, at erhvervslivet og universitetet simpelthen har behov for, at vi har en fed by, så de kan tiltrække medarbejdere og studerende. Og i høj grad top-medarbejderne.

- Derudover betyder det noget for vores fælles livskvalitet, at der findes gode kulturtilbud. Det så vi tydeligt under corona, hvor det var et stort savn for mange. Derfor er det pragtfuldt at arbejde i en branche, som bliver betragtet som vigtig og ikke bare noget, vi laver om aftenen.

Udover de mange forestillinger om aftenen, så er Musikhuset også flittigt brugt som ramme for konferencer og messer.

- Det er en vigtig del af vores forretning at kunne tilbyde faciliteter til konferencer, og det kommer sig jo af, at Aarhus ikke har noget egentligt messe- og konferencecenter til de allerstørste events. Og eftersom huset typisk er tomt i dagtimerne, er det oplagt, fordi vi har alt, hvad de skal bruge i forhold til forplejning, plads og mulighed for at dele sig i flere sale.

Præcis ligesom forestillingerne om aftenen kan smitte af på byens restaurationsliv, så er dagsarrangementer også med til at drive omsætning til byen.

- Det kan være svært at gøre op, men der er ingen tvivl om, at det trækker en maskine i gang, når der bliver holdt en konference hos os. For det smitter af på både hoteller, restauranter og butikker i Aarhus, så det er godt for hele byen.

Vi samles i kulturen

Konferencerne er en måde at invitere erhvervslivet indenfor bag glasfacaden, en anden er via Musikhusets store erhvervsnetværk, der er et af byens største. Her mødes de fire til seks gange om året til en uformel snak et par timer, og efterfølgende ser de en forestilling sammen.

- Jeg plejer at sige, at det er den sjoveste form for VL-gruppe, der findes i byen. Kulturen er med til at skabe det kit, der bringer erhvervslivet sammen. For eksempel har vi mange banker med, og det er ret unik, at man på den måde kan mødes med sine konkurrenter og samles i kulturen.

Fællesskabet med konkurrenterne er heller ikke fremmed for Musikhuset selv, der gerne indgår samarbejder med byens andre kulturinstitutioner.

- Musikhuset er en vigtig del af pulsen i Aarhus. Vi var de første i Danmark, og jeg mener, at vi i 40 år har været en stærk katalysator til det rige kulturliv, som Aarhus har skabt over tid. Vi har øvet os i 40 år i at vise kulturen, men også i at samarbejde med de andre.

Et eksempel på sådant et samarbejde er den uofficielle åbning af festugen med Gnags, der netop er blevet til virkelighed i et samarbejde mellem Musikhuset, Festugen, Spot og Music City Aarhus med støtte fra Salling Fondene.

- Det er lige præcis den konstellation, vi er garant for, og ikke mindst Salling Fondene viser, at erhvervslivet er med, og det synes jeg er spændende, lyder det fra musikhus-direktøren.

Vi slutter af, hvor vi ikke begyndte, men lige der, hvor det hele drejer rundt, lige nu, for Musikhuset. For lørdag 27. august fejrer de 40 års fødselsdag. De fejrer den faktisk hele 2022, for en rund fødselsdag er noget man sparer lidt op til, og i coronaens skygge har der været ekstra behov for at markere det runde hjørne.

9. september danner Officelab i Lystrup rammen om en panelsamtale med fire topchefer fra dansk erhvervsliv. Pressefoto

Her er fire events,  du bør overveje

Vi har samlet inspiration til fire events i den kommende tid, som du bør overveje at skrive i kalenderen:

Fredag 9. september: Panelsamtale hos Officelab med Jacob Nielsen - direktør AGF Fodbold, Georg Sørensen - direktør MCH Messecenter Herning, Peter Aalbæk Jensen - medstifter af Zentropa og Poul Pedersen - direktør Thise Mejeri.

Torsdag 22. september: Disie og Zeal inviterer til Grønt Summit for alle, som arbejder for den grønne omstilling; iværksættere, virksomhedsejere og -ledere.

Torsdag 6. oktober: Lifestyle og Design Cluster inviterer, i samarbejde med Sydbank, til Lifestyle Growth.

Fredag 7. oktober: Erhverv Aarhus inviterer til jubilæumskonference og festlig fredagsbar i anledning af sine 160 år.

Sommeren er ved at gå på held, og de fleste er trukket i arbejdstøjet igen. Her får du fire bud på arrangementer i den kommende tid, der kan give inspiration og ny viden.

Årets 'Talk of The Town' hos Officelab

Der er netværksarrangement fredag 9. september i Arenaen K7 hos Officelab. Pressefoto 

Officelab inviterer til uformelt netværk og panelsamtale med fire kendte topchefer:

  • Jacob Nielsen, direktør i AGF Fodbold.
  • Georg Sørensen, direktør for MCH Messecenter Herning.
  • Peter Aalbæk Jensen, medstifter af Zentropa.
  • Poul Pedersen, direktør hos Thise Mejeri.

I en samtale med journalist Kirsten Louise Laursen fra Erhvervsliv Aarhus skal de tale om, hvordan vi i fællesskab bidrager til en bæredygtig og grøn fremtid, iværksætteri, passion og stædighed.

Der er gratis adgang, og alle er velkomne.

Hvor: Arenaen i K7, Officelab, Skæringvej 88, 8520 Lystrup
Hvornår: Fredag 9. september
Tidspunkt: Klokken 11-13

Disie og Zeal inviterer til Grønt Summit

Kom til åbent hus i Bambushuset 22. september. Foto: Sara Bisgaard

Arrangementet er for alle jer, som arbejder for den grønne omstilling; iværksættere, virksomhedsejere og -ledere, lyder invitationen fra Disie og Zeal.

Programmet byder på opdagelser i tre grønne områder:

  • Grønt Utopia, hvor Pillowtalks sender en podcast live og vågner op i den grønne omstilling.
  • Grønne drinks fra Rest Destilleri, Twisted Leaf og Clutch.
  • Grøn handling med netværksbanko hos Green Survey og bæredygtig mad for begyndere med Merry Berry.

Eftermiddagen er en hyldest til de bæredygtige, klimavenlige og cirkulære initiativer. Samtidig fejres virksomheden Zeals 42-års fødselsdag og nylige B-Corp certificering.

Hvor: Bambushuset, Sandbjergvej 11, 8220 Brabrand
Hvornår: Torsdag 22. september
Tidspunkt: Klokken 14.30 - 18.00
Tilmelding her.

Lifestyle Growth 2022 matcher mode-startups med investorer

Copenhagen Cartel vandt Lifestyle Growth 2021. Foto: Gorm Branderup

En af de helt store udfordringer i mode- og livsstilsbranchen er kapital til vækst. Samtidig mangler mange iværksættere forretningsmæssige kompetencer, mentorship, pitch-træning og synlighed.

Dette er årsagen til, at Lifestyle & Design Cluster, i samarbejde med Sydbank, afholder Lifestyle Growth. Initiativet matcher kapitalstærke investorer med upcoming mode- og livsstilsvirksomheder. Målet er at styrke iværksættere i mode- og livsstilsbranchen med udgangspunkt i Aarhus.

- Det er et rigtig spændende formandsskab i LifestyleGrowth, hvor jeg sammen med de andre i investorpanelet forsøger at fordre og motivere iværksætteri og investeringer i mode- og livsstilsbranchen. Med dette initiativ vil vi vise, hvor meget saft og kraft der er i det danske mode- og livsstilsmiljø, og ikke mindst at man som investor har mulighed for at få en yderst god forrentning på sin investerede kapital, udtaler Christian Stadil, CEO og ejer af konglomeratet Thornico og formand for investorpanelet.

Investorpanelet 2022 er: 

  • Christian Stadil, ejer, Thornico (formand)
  • Margrethe Dal Lehrmann, direktør, Lehrmann Ventures
  • Jens Poulsen, direktør og ejer, DK Company
  • Nicolaj Reffstrup, ejer, Ganni
  • Henrik Hansen, investor og medejer, BoShop
  • Betina Simonsen, direktør, Lifestyle& Design Cluster
  • Daniel Brix Hesselager, ejer, Rains
  • Mathilde Mackowski, ejer, Sinful
  • Mikkel Grene, direktør og ejer, Søstrene Grene

Hvor: Hummel International, Balticagade 20, 8000 Aarhus C
Hvornår: Torsdag 6. oktober
Tidspunkt: Klokken 10-14
Tilmelding som publikum her.

Erhverv Aarhus inviterer til 160 års jubilæumsfest

Aarhus Teater er en af de lokationer, der danner rammen om den store jubilæumsfejring hos Erhverv Aarhus. Foto: Axel Schütt

Til oktober er det præcis 160 år siden, at visionære og fremsynede købmænd stiftede Aarhus Handelsforening – i dag Erhverv Aarhus.

Det markeres med en jubilæumskonference, hvor du kan vælge mellem en lang række inspirerende talks med indlægsholdere, der har noget på hjerte i forhold til tre forskellige spor.

Der er mulighed for at opleve:

  • Michael Svarer, professor i økonomi, Aarhus Universitet, og tidligere overvismand 
  • Poul Krebs, sanger og sangskriver
  • Helle Ø. Kristiansen, CEO, Danske Commodities
  • Hans Henrik Knoop, lektor på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet
  • Jens Bjerg Sørensen & Anna Jørgensen, henholdsvis CEO, Schouw & Co. og repræsentant fra Small Great Nations Ungepanel
  • Daniel Astola, direktør, Ellevirke
  • Anne Marie Hansen & Michelle Williams, direktør, Agro Food Park & Head of Department ved Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet
  • Mads Troelsgaard, Co-Founder & CEO, SynergyXR
  • Søren Bitsch Christensen, stadsarkivar, Aarhus Stadsarkiv
  • Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Kommune
  • Ann E. Knudsen, forfatter og cand.mag i dansk og psykologi

Den faglige del af arrangementet er eksklusivt for medlemmer af Erhverv Aarhus. Fredagsbaren er åben for både medlemmer og ikke-medlemmer. Se hele programmet her.

Hvor: Aarhus Teater, Aarhus Katedralskole og KØN - Gender Museum Denmark
Hvornår: Fredag 7. oktober
Tidspunkt: kl. 12.30 -23.55
Tilmelding her.

Canairi vandt DCI Go, kendt tegnestue kæmper med stigende priser og Salling Group tilbyder gratis lånecykler til medarbejderne

Her er tre udvalgte historier fra byens virksomheder.

Kreative virksomheder belønnet med præmier for innovation, design og skarp formidling

Hans Høite Augustenborg ( i midten) og Andreas Kofoed Sørense (t.h.) er barndomsvenner og har sammen stiftet Canairi, der blev belønnet med 50.000 kr. Til venstre Sune Blindkilde Thorsen fra Minireview. Pressefoto

Over 100 kreative virksomheder, investorer og organisationer mødtes i sidste uge på kunstmuseet ARoS i Aarhus til Danish Creative Industries’ event DCI GO! To virksomheder gik hjem med kontante pengepræmier.

Vinderen af kategorien ”Den mest lovende virksomhed” blev virksomheden Canairi, som vil forbedre indeklimaet og mindske de problematikker, dårligt indeklima kan medføre.

Canairis designløsning - en monitor formeret som en gul kanariefugl - giver besked, når luften trænger til at blive udskiftet. Dette imponerede dommerpanelet, som i bedømmelsen lagde vægt på Canairis evne til at kombinere design og funktionalitet i et intuitivt og innovativt produkt med bred appel. Teamet bag fik tilmed ros for at være dygtige til at sammensætte kompetencer og have godt tag om markedsføringen af deres produkt.

- Vi havde tre minutter til at pitche, hvilket ikke er lang tid, men det var en rigtig god oplevelse med et stærkt felt af “konkurrenter”. Og de tre minutter er rigeligt til at forstå essensen af virksomheden, visionen, hvor man vil hen, og hvad man har brug for. Og så var det lærerigt og inspirerende også at overvære de andre - der var så mange forskellige virksomheder indenfor det kreative felt, så man blev virkelig beriget med gode idéer fra øst og vest, fortæller Hans Høite Augustenborg og Andreas Kofoed Sørensen, som sammen står bag Canairi.

Vinderen af ”bedste pitch”-kategorien blev Sune Blindkilde Thorsen, der med en velstruktureret præsentation af sin virksomhed MiniReview - en discovery platform for mobilspil - høstede stor ros fra dommerpanelet for troværdighed, overskud og solidt indhold i præsentationen.

DCI er støttet af Industriens Fond, Vækstfonden, Lunar og Gudbjørg og Ejnar Honorés Fond.

C.F. Møller er ramt af de stigende materialepriser

Lone Bendorff har været administrende direktør hos C.F. Møller siden 2019. Foto: Mew

Stigende priser på byggeri og usikre fremtidsudsigter er den største udfordring for C.F. Møller lige nu. Det fortæller administrerende direktør Lone Bendorff til Børsen.

- Det udfordrende for os er, at det er vanskeligt at se langt ind i fremtiden, og vi er som branche meget underlagt ændringer i konjunkturer og specifikke samfund, som når England melder sig ud af EU, corona rammer os, der opstår krig i Ukraine og så videre, så det som er vigtigt for os, det er at være omstillingsparate og fleksible.

- Heldigvis har vi som en stor virksomhed mange ekspertiser og er derfor godt rustede til at kunne levere på et stigende fokus på transformation og renovering med stort fokus på genbrug. Det oplever vi som en tendens, der begyndte for nogle år siden, men nu er blevet forstærket, siger hun.

Salling Group åbner gratis cykelbibliotek til medarbejdere

Initiativet søsættes samme dag, som Salling Groups CEO Per Bank er medunderskriver på et commitment paper i Klimaalliance Aarhus, hvor en række aarhusianske virksomheder bekræfter deres forpligtelse til at arbejde for netop grønnere transportformer. Pressefoto

Salling Group gør det nu endnu lettere at vælge cyklen til og sætter dermed yderligere skub i udviklingen af transportformer, der er lidt mindre belastende for klimaet.

- I Salling Group arbejder vi på mange fronter for at mindske vores klimaaftryk, og et led i vores strategi er grønnere transportformer. Samtidig ved vi fra interne undersøgelser, at mange af vores medarbejdere faktisk rigtig gerne vil cykle, men afstand og manglende udstyr bliver let en barriere i en travl hverdag. Her er et cykelbibliotek oplagt, siger Henrik Vinther Olesen, CSR-direktør i Salling Group.

I cykelbiblioteket kan medarbejdere låne en cykel – med eller uden el – og finde ud af, hvilken cykel, der fungerer bedst til egne og familiens behov. Cykelbiblioteket vil i første omgang rumme 50 elcykler, som medarbejderne frit kan låne.