Stærkt makkerskab: Musikhuset og erhvervslivet hænger uløseligt sammen
Lørdag er det 40 år siden, Musikhuset blev indviet. Det var dengang det første af sin slags i Danmark, og på mange måder har det været med til at danne præcedens for kulturens rolle i Aarhus, særligt i forhold til erhvervslivet.
For et stærkt kulturliv er altafgørende i en by som Aarhus, når det handler om at rekruttere både medarbejdere og virksomheder til byen. Aarhus skal sælges som en samlet pakke, og derfor er det vigtigt med stærke kulturtilbud, og det har Musikhuset nu været garant for i 40 år.
- Vi har oplevet en enorm interesse, engagement og faktisk også anerkendelse fra erhvervslivet, som i mindre grad var til stede tidligere, og det tror jeg skyldes flere ting. Det skyldes til dels, at erhvervslivet og universitetet simpelthen har behov for, at vi har en fed by, så de kan tiltrække medarbejdere og studerende,
siger Jan Christensen, direktør i Musikhuset.
I denne artikel sætter direktøren flere ord på det vigtige sammenspil, der er mellem kulturinstitutioner og erhvervslivet, der er gensidigt afhængige af hinanden.
JUBILÆUM: Denne fortælling begynder ikke, som man skulle tro 27. august 1982, hvor Musikhuset blev indviet som det første musikhus i Danmark og det største i hele Norden.
Nej, denne fortælling begynder en aften i efteråret 2021, hvor store dele af byens erhvervsliv er samlet til debat på Centralværkstedet om de vigtigste erhvervspolitiske temaer frem mod kommunalvalget.
Her fik de 180 erhvervsfolk mulighed for at stemme om, hvilke temaer de mente, var de vigtigste for at sikre vækst og udvikling i Aarhus. Til nogens overraskelse landede ønsket om udvikling af byens kulturliv i top tre.
En af dem, der ikke undrede sig over den placering, var Musikhusets direktør, Jan Christensen, der også var med på Centralværkstedet.
- Den historie er jo en indikation af, at kulturen har en stor betydning for Aarhus, og at erhvervslivet anerkender den betydning. Og jeg synes, det er pragtfuldt, at man ikke bare betragter kultur som spøg og skæmt, for det er noget helt andet, siger Jan Christensen.
Han tilføjer:
- Jeg har efterfølgende talt med nogle af arrangørerne bag eventet, der rejste rundt i hele landet, fra blandt andet Sydbank og Dansk Erhverv, og jeg har ladet mig fortælle, at Aarhus var det eneste sted, hvor kulturen rigtig blev nævnt og prioriteret.
Den underholdende branche
Hvis man spørger Jan Christensen, så er den lille historie fra efteråret et godt billede på, hvor Musikhuset har bevæget sig hen i de seneste fem år. Og en del af den medvind, kulturinstitutionen oplever, blev søsat med Kulturhovedstaden i 2017.
- Vi har oplevet en enorm interesse, engagement og faktisk også anerkendelse fra erhvervslivet, som i mindre grad var til stede tidligere, og det tror jeg skyldes flere ting. Det skyldes til dels, at erhvervslivet og universitetet simpelthen har behov for, at vi har en fed by, så de kan tiltrække medarbejdere og studerende. Og i høj grad top-medarbejderne.
- Derudover betyder det noget for vores fælles livskvalitet, at der findes gode kulturtilbud. Det så vi tydeligt under corona, hvor det var et stort savn for mange. Derfor er det pragtfuldt at arbejde i en branche, som bliver betragtet som vigtig og ikke bare noget, vi laver om aftenen.
Udover de mange forestillinger om aftenen, så er Musikhuset også flittigt brugt som ramme for konferencer og messer.
- Det er en vigtig del af vores forretning at kunne tilbyde faciliteter til konferencer, og det kommer sig jo af, at Aarhus ikke har noget egentligt messe- og konferencecenter til de allerstørste events. Og eftersom huset typisk er tomt i dagtimerne, er det oplagt, fordi vi har alt, hvad de skal bruge i forhold til forplejning, plads og mulighed for at dele sig i flere sale.
Præcis ligesom forestillingerne om aftenen kan smitte af på byens restaurationsliv, så er dagsarrangementer også med til at drive omsætning til byen.
- Det kan være svært at gøre op, men der er ingen tvivl om, at det trækker en maskine i gang, når der bliver holdt en konference hos os. For det smitter af på både hoteller, restauranter og butikker i Aarhus, så det er godt for hele byen.
Vi samles i kulturen
Konferencerne er en måde at invitere erhvervslivet indenfor bag glasfacaden, en anden er via Musikhusets store erhvervsnetværk, der er et af byens største. Her mødes de fire til seks gange om året til en uformel snak et par timer, og efterfølgende ser de en forestilling sammen.
- Jeg plejer at sige, at det er den sjoveste form for VL-gruppe, der findes i byen. Kulturen er med til at skabe det kit, der bringer erhvervslivet sammen. For eksempel har vi mange banker med, og det er ret unik, at man på den måde kan mødes med sine konkurrenter og samles i kulturen.
Fællesskabet med konkurrenterne er heller ikke fremmed for Musikhuset selv, der gerne indgår samarbejder med byens andre kulturinstitutioner.
- Musikhuset er en vigtig del af pulsen i Aarhus. Vi var de første i Danmark, og jeg mener, at vi i 40 år har været en stærk katalysator til det rige kulturliv, som Aarhus har skabt over tid. Vi har øvet os i 40 år i at vise kulturen, men også i at samarbejde med de andre.
Et eksempel på sådant et samarbejde er den uofficielle åbning af festugen med Gnags, der netop er blevet til virkelighed i et samarbejde mellem Musikhuset, Festugen, Spot og Music City Aarhus med støtte fra Salling Fondene.
- Det er lige præcis den konstellation, vi er garant for, og ikke mindst Salling Fondene viser, at erhvervslivet er med, og det synes jeg er spændende, lyder det fra musikhus-direktøren.
Vi slutter af, hvor vi ikke begyndte, men lige der, hvor det hele drejer rundt, lige nu, for Musikhuset. For lørdag 27. august fejrer de 40 års fødselsdag. De fejrer den faktisk hele 2022, for en rund fødselsdag er noget man sparer lidt op til, og i coronaens skygge har der været ekstra behov for at markere det runde hjørne.