Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Underdirektør Marc Perera Christensen og erhvervspsykolog Mette Møller giver hvert sit blik på intuition i dagens nyhedsbrev. Pressefoto

Husk at lytte til din mavefornemmelse

I kender det helt sikker godt, den der usikkerhed, som opstår, når man står ved en skillevej og skal beslutte, hvor man skal gå hen. Det kan være både ensomt og utrygt at stå der og skulle finde en ny retning. Men lige pludselig er den der.

Den lille stemme i hovedet, mavefornemmelse der taler, eller intuitionen om man vil - stemmen, som fortæller os, om vi skal gå til højre eller venstre. Og lige pludselig kender vi vejen.

De fleste kan nok genkende billedet, og hvis man skal tro denne uges gæsteskribent, erhvervspsykolog Mette Møller, så er det utroligt vigtigt at huske at lytte til sin indre stemme. For der kan ikke sættes formel på alting, og ofte kender vi selv svaret, hvis blot vi lytter. Netop dette slår Mette Møller et slag for med sit indlæg i dagens nyhedsbrev.

En af dem, der har brugt tid her i foråret på at lytte til sin mavefornemmelse, er Marc Perera Christensen, der i januar sagde farvel til jobbet som direktør i Erhverv Aarhus efter gensidig aftale. Herefter lå verden åben, og han har brugt årets første måneder på dels at holde barsel med sin yngste datter, men også på at lande et nyt job i Dansk Erhverv. Vi tegner et portræt af den nye underdirektør for regional udvikling.

God læselyst - og tak fordi du følger med.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Marc Perera Christensen er så småt ved at falde på plads i sin nye rolle som underdirektør for regional udvikling i hele Danmark. Foto: Birthe Vembye

Marc Perera Christensen skal bringe Dansk Erhverv tættere på medlemmerne

I begyndelsen af januar sagde Marc Perera Christensen farvel til Erhverv Aarhus efter tre år i spidsen som direktør. Beslutningen blev truffet efter gensidig aftale, men kom som en overraskelse for de fleste i byen.

- Jeg vil næsten sige, heldigvis blev folk overrasket. Det havde været trist, hvis alle folk blot gik og ventede på, at der snart skulle ske noget, siger Marc Perera Christensen.

Nu er han begyndt i en ny rolle som underdirektør for regional udvikling i Dansk Erhverv, og i denne artikel fortæller han mere om ambitionerne for den nye rolle.

Den nye underdirektør for regional udvikling får hele Danmark som arbejdsplads, selv om basen fortsat er Aarhus. Han er mest til udvikling fremfor drift, og med skiftet til Dansk Erhverv skal han nu vende sig til at være en del af de helt store tandhjul.

PORTRÆT: 2022 var knap skudt i gang, da nyheden om, at Marc Perera Christensen forlod Erhverv Aarhus ramte medierne. Tre år blev det til som direktør i spidsen for byens erhvervsorganisation, som han skiltes med efter gensidig aftale. De seneste måneder har han brugt på at holde barsel med familiens yngste og så - ikke mindst - at finde sin næste arbejdsgiver.

Nu er han så tilbage i jakkesættet, eller arbejdstøjet om man vil, i en ny rolle som underdirektør for regional udvikling hos Dansk Erhverv.

- Det har været dejligt med orlov, uanset hvad man laver i sit liv, er det skønt at være sammen med sit barn. Men det er også fedt at komme i gang igen, det er en fantastisk organisation at komme ind i, siger Marc Perera Christensen.

Farvel til Aarhus

Det kom som en overraskelse for de fleste, da Marc Perera Christensen i januar sagde farvel til en organisation, som han næsten var blevet synonym med igennem de seneste år. Hovedpersonen selv afviser dog, at der på nogen måde er noget fordækt i den fortælling.

- Jeg vil næsten sige, heldigvis blev folk overrasket. Det havde været trist, hvis alle folk blot gik og ventede på, at der snart skulle ske noget.

- På direktionsgangen foregår der et andet spil, gamet er et andet. Og det er ganske enkelt, at når man ikke er enig, så skal man noget andet. Det sker hele tiden rundt i byen. Forskellen for mig er, at jeg ikke er helt anonym i byen, og derfor kan der hurtigt blive meget snak i krogene.

Men Marc Perera Christensen har intet dårligt at sige om sin tidligere arbejdsgiver, som efter hans mening sørgede for en ordentlig proces omkring hans fratrædelse.

- Selvom alting er foregået meget professionelt, er det selvfølgelig noget, man bliver påvirket af. Der er ikke noget ved at forlade et job, hvor man ikke bliver følelsesmæssigt påvirket. Så skulle man være rejst for længe siden.

I den nye rolle som underdirektør i Dansk Erhverv kommer han også fortsat til være i tæt dialog med Erhverv Aarhus, og han har allerede haft flere møder med sin efterfølger Poul Dalsgaard, som han kender særdeles godt.

Tættere på

Det er kun knap to måneder siden, at Marc Perera Christensen begyndte i sit nye job, og derfor er der fortsat meget, han har til gode at lære om Dansk Erhverv og hans nye rolle. Men det ligger fast, at han skal betjene erhvervsorganisationens medlemmer fra et nyt regionalt kontor i Aarhus. Foreløbig holder de til på Oluf Palmes Allé, men underdirektøren er, sammen med tre øvrige ansatte på kontoret, på udkig efter andre lokaler.

- Vi vil gerne have et sted i Aarhus, hvor vi er lidt mere synlige, kan invitere gæster og måske holde undervisning.

Men bortset fra jagten på nye lokaler er målsætningen for Marc Perera Christensen helt klar.

- Vi skal tættere på medlemmerne. Vi skal tættere på dem som arbejdsgiverorganisation, som juridisk rådgivning og hjælp. Noget af det, der også er nyt for mig, er at blive en del af overenskomstforhandlingerne og det arbejdsmarkedspolitiske.

- Vi skal også være til stede for vores medlemmer i lokale og regionale spørgsmål. Og jeg er underdirektør for den regionale erhvervsudvikling i hele landet, så det er alle seks regioner, jeg har ansvaret for.

Mere udvikling

Det er tydeligt, at den nye underdirektør er begejstret for sin nye rolle og ambitiøs omkring fremtiden. Dansk Erhverv vil i den kommende tid blandt andet præsentere en ny regional udvalgs- og netværksstruktur, der skal sikre medlemmerne på tværs af landet en stærkere regional forankring.

Marc Perera Christensen er på den måde havnet i et job, hvor meget handler om at bygge tingene op på ny, og det er en rolle, han befinder sig godt i.

- Der er ingen tvivl om, at jeg trives bedst med udvikling og er mindre stærk til drift. Det er en kombination, jeg er helt bevidst om. Når først man har arbejdet i politik, bliver man helt automatisk bevidst om de steder, hvor man står mindre stærkt, fordi folk hele tiden påpeger det, lyder det fra underdirektøren.

Han beskriver det uden bitterhed, men nærmere som en stærk selvindsigt, der kan vendes til en fordel. Og Marc Perera Christensen er ikke kun formet af sine år i politik, men har også en kommerciel baggrund som konsulent.

- Jeg tror på, at kombinationen af, at jeg både har en kommerciel baggrund, og et regionalt og lokalt politisk kendskab bliver en fordel i den her rolle. Det betyder, at jeg har en forståelse for, hvad kommunerne vil med erhvervslivet, og hvilke vilkår de arbejder under, samtidig med at jeg ved, hvad det er for nogle interesser, de lokale virksomheder har.

Det kommende år bliver der masser af udvikling for Marc Perera Christensen, for der venter både overenskomstforhandlinger og et folketingsvalg, der for en organisation som Dansk Erhverv, kan have stor indflydelsen på strategien.

Mette Møller er uddannet cand.psych. fra Aarhus Universitet og har en solid erfaring indenfor ledelses-og organisationspsykologi både som forsker, som intern konsulent og som selvstændig erhvervspsykolog. Pressefoto

Tør du stole på din intuition?

Hvordan kan vi lytte og bruge mavefornemmelser til mere, end vi tror?

Det er der brug for, at mange flere ledere deler budskabet om. For emnet har ramt et behov og i mine øjne en nødvendighed, skriver denne uges gæsteskribent Mette Møller, der er selvstændig erhvervspsykolog.

Hun er ligeledes forfatter til bogen Intuition i Ledelse, hvor hun igennem samtaler med 21 topchefer dykker ned i det at følge sin mavefornemmelse, og hvorfor det er vigtigt. Ifølge Mette Møller har vi alle en tendens til at ignorere de signaler, vi får fra vores krop, fordi vi ikke kan forklare dem rationelt, men det er en fejl, for vores krop husker meget bedre end hovedet.

- Alle ledere bruger intuition, men alt for få taler højt om det. Hvorfor? Fordi intuition i ledelse stadig for mange af os er tabu, langhåret og lidt for underligt at tage op på bordet. Vi mangler ord, vil ikke virke inkompetente eller usikre, og kan ikke forklare, hvad det er, vi mærker eller hvorfor. Men der er ét eller andet, skriver hun.

- De største fejl, jeg har begået i min karriere, var dér, hvor jeg ikke lyttede til min intuition.

Sådan siger én af byens dygtigste topledere, Jens Bjerg Sørensen, CEO fra Schouw & Co. samt bestyrelsesformand for Salling Fondene og Danfoss. Hvorfor var det en fejl? Fordi, siger Jens, at jeg jo inderst inde godt vidste, at der var "et eller andet".

Jens Bjerg Sørensen er på ingen måde den eneste leder, der i min bog 'Intuition i ledelse' står ved at kalde intuition for ét af de vigtigste ledelsesværktøjer. Hele 21 Aarhus-profiler, som blandt andet tæller overvismand professor Michael Svarer, CEO i Humio Geeta Schmidt, teaterdirektør for Aarhus Teater Allan Aagaard, direktør for Incuba Mai Louise Agerskov, CEO i Systematic Michael Holm, økonomiprofessor og formand for Reformkommissionen Nina Smith, tjekker ind og fortæller uden filter om, hvordan de bruger mavefornemmelser.

Alle ledere bruger intuition, men alt for få taler højt om det. Hvorfor? Fordi intuition i ledelse stadig for mange af os er tabu, langhåret og lidt for underligt at tage op på bordet. Vi mangler ord, vil ikke virke inkompetente eller usikre, og kan ikke forklare, hvad det er, vi mærker eller hvorfor. Men der er ét eller andet.

Psykologien er på fin bølgelængde med begrebet intuition, fordi der er viden om, at vi får evnen i vuggegave. Men vores kultur giver uforholdsmæssig stor vægtning af det, som foregår i hovedet og på Excelarket. Vi er fakta-orienterede og kræver beviser for alt, og derfor får vi et hæmmet forhold til det, vores kloge krop fortæller os. 

I mit værksted som erhvervspsykolog og ledelsesrådgiver er intuition naturligt. Fluen på væggen ville kunne høre, hvordan alle ledere taler om deres intuition, og om hvorvidt de tør stole på den. Fordi vi ved meget mere, end vi tror, vi ved, og vi kan meget mere, end vi tror, vi kan. Men tør vi stole og handle på det?

Intuitionen hjælper os dér, hvor de hårdeste beslutninger skal træffes. Dér hvor vi må satse hele butikken uden rykdækning. CEO Stig Hellstern fra Jydsk Emblem Fabrik fortæller i bogen:

- For os handler det oftest om ren intuition. Vi laver ikke lange analyser eller beregninger. Vi mærker efter, hvad vi tror, at trenden vil blive - og så går vi med det.

Sådan reddede virksomheden sig selv, da corona i næsten to år lukkede alle arrangementer, som de normalt leverede produkter til.

Intuition er del af vores overlevelsesinstinkt, som vi bruger, når vi skal navigere på sletten, i mørke skove og ukendt terræn, hvor vi ikke har bevæget os før. Igennem livet bliver vores erfaringer husket af vores krop, især vores mave, og hjernen arbejder 24/7 og genkender mønstre for os længe før, vi har fattet noget. 

Der sendes kropslige signaler, når vi nærmer os noget vigtigt, som kroppen husker – godt eller skidt. Det kaldes somatiske markører. En whistleblowerordning, der peger på, hvad vi skal gå med - og ikke gå med. Så hvorfor er det lige, at vi ikke må bruge den form for visdom til noget?

Hvorfor skal intuition reduceres til feminine forstyrrelser, når det er hardcore erfaringer med forslag til vejen at gå. Og ikke mindst, hvorfor vil vi – som Jens Bjerg så rammende siger – risikere de største fejltagelser, fordi vi ikke lytter? Man behøver ikke at være hverken økonom eller psykolog for kunne regne ud, at det er en dårlig forretning – økonomisk som menneskeligt.

Rådmand Steen Stavnsbo skrev fornylig et interessant debatindlæg, der handler om at lytte dybere til borgerne. Det var meget klogt. For i lytningens natur ligger redskaber gemt til at få en stærk og veludviklet intuition til at fungere, som kan time beslutninger og skabe resultater.

Vi har aldrig været så afhængige af at kunne lytte, dele og bruge vores evne til intuition som nu – både i politik og i forretning. Vi oversvømmes af målinger, data og informationer i en kompleks hverdag, imens det mest fundamentale og naturlige – nemlig evnen til at lytte og mærke – visner. Det er et kæmpestort problem.

Hvis vi vil forblive skarpe på udvikling af nye idéer, produkter, politikker, services og forretningsmodeller, så er vi afhængige af hinandens villighed og evne til at dele viden. Ikke bare den viden, som vi på forhånd ved har værdi, men i høj grad også den slags viden, som måske ikke er relevant. Den vi mærker i maven.

Forskning fra den anerkendte psykologiprofessor ved Harvard Business School, Amy Edmundson, viser, at mange ledere og medarbejdere holder sig tilbage med deres intuition. Der ligger en kæmpe gråzone af potentiel og yderst værdifuld viden gemt her, som vi simpelthen ikke deler. Fordi vi ikke tør, og fordi vi ikke er trænet i det.

Siden udgivelsen af bogen Intuition i ledelse er interessen for foredrag boomet, og jeg drager rundt med redskaber til, hvordan vi kan lytte og bruge mavefornemmelser til mere, end vi tror. Men der er brug for, at mange flere ledere går ud med budskabet. For emnet har ramt et behov og i mine øjne en nødvendighed.

Vi må ikke blive så kejtede og berøringsangste overfor 'soft skills', at vi ikke får lært os selv at omgås intuitionen og få sorteret professionelt i mavefornemmelser, rigtige som forkerte. Aarhus kan gøre intuition til et ekstra gear og superblåt ledelsesværktøj. Sådan som de sejeste ledere allerede har gjort det!

Nyt samarbejde i bilbranchen, europæisk luftfartskonference kommer til Aarhus, og kæmpe-køb er tjent hjem før tid

Her får du fem udvalgte erhvervshistorier fra Aarhus.

App skal løfte bilforhandlers bundlinje

Forenede kræfter i bilbranchen: Carbudii og Bilhandel.dk repræsenteret ved Anders Dahl (tv) og Rasmus Krath. Pressefoto

Kunderne handler i høj grad biler online. Det stiller krav til bilforhandlernes hurtighed på de digitale medier, og det skal en app hjælpe Bilhandel.dk med. Derfor har softwarevirksomheden Carbudii indgået et samarbejde med Bilhandel.dk.

- Kundernes adfærd på online medier i dag er ikke anderledes, uanset om der shoppes efter tøj, eller om der kigges på ny bil. Hastigheden i hvad, hvornår og hvordan kunden får dækket sine behov er fortsat yderst vigtig. Netop hastigheden mellem kundens forespørgsel på Bilhandel.dk, om eksempelvis ekstra information eller byttepris på egen bil, kan være afgørende for om handlen bliver en realitet, og hos CarBuddii har vi set op til 30 procent højere konverteringer, hvis forhandleren agerer hurtigt, udtaler Anders Dahl, CEO, CarBuddii i en pressemeddelelse.

Samarbejdet skal både højne den digitale kundeoplevelse, men det skal også lette arbejdet for bilforhandleren, og desuden vil samarbejdet give en indsigt i den digitale kunderejse. Hos Bilhandel.dk mener direktøren, at begge virksomheders missioner går godt i spænd. 

- Carbuddiis fokus på at sikre bilforhandlerne de optimale forudsætninger for at levere service på det højeste niveau er helt i tråd med vores mission om at levere flere kunder til bilbranchen, udtaler direktør i Bilhandel, Rasmus Billeschou Krath.

Aarhus bliver værtsby for den største europæiske luftfartskonference

International luftfartskonference kommer til Aarhus i 2024. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Aarhus har vundet æren af at være værtsby for luftfarts- og lufthavnsindustriens største europæiske konference og udstilling i 2024.

Kendskab og tilgængelighed er alfa og omega for en voksende international turisme og for globale virksomheder i Danmarks næststørste vækstcenter, Østjylland. Som vært for en af verdens vigtigste mødeplatforme inden for luftfart får Aarhus et vidtåbent vindue ud mod mere end 1500 nøgleaktører i den internationale luftbårne infrastruktur.

Dette vil styrke sammenhængskraften mellem Aarhus og resten af verden samt skabe resultater med effekt langt ind i fremtiden, lyder det fra hovedaktørerne bag det kommende værtskab, VisitAarhus og Aarhus Airport.

Kunstig intelligens skal sikre bæredygtige indkøb i Aarhus Kommune

Den aarhusianske virksomhed Konsido har i samarbejde med Aarhus Kommune udviklet et analyseværktøj baseret på kunstig intelligens, som kan hjælpe virksomheder med at prioritere og omlægge indkøbsvaner til et mere klimarigtigt alternativ.

Indtil videre har Aarhus Kommune kun haft mulighed for at opgøre scope 1 og 2, som dækker over de CO2-udledninger, der er en direkte konsekvens af kommunens forbrug af energi og brændstoffer. Med Konsidos nye intelligente værktøj kan kommunen nu følge udledningen på scope 3, der dækker over kommunens forbrug af varer og tjenesteydelser købt af eksterne leverandører.

Og det er ikke små mængder. Aarhus Kommunes indkøb udledte cirka 313 tusinde tons CO2 i 2021 og udgør dermed cirka 90 procent af den samlede udledning.

- Det har tidligere været meget svært at beregne, men med Konsidos Potentialedatabase og AI-baserede kategorisering af fakturadata får Aarhus Kommune nu et værktøj, som fortæller, hvor meget CO2, der udledes, når de leverer serviceydelser til borgerne – og hvor der er størst besparelsespotentiale set ud fra både et CO2 og et generelt bæredygtighedsperspektiv, fortæller Thomas Schultz, CEO for Konsido.

Ved hjælp af kunstig intelligens inddeles samtlige af kommunens fakturaer i cirka 1000 forskellige indkøbskategorier. Hvorefter indkøbskategorier med den største CO2-reducerende effekt kan udpeges og analyseres i detaljer.

Det tæller blandt andet de klassiske kategorier som byggeri, transport og fødevarer. Men det tæller også andre kategorier inden for blandt andet IT og tele, sundhed, kultur, forlystelser og sport, som kommunen nu vil dykke ned i.

Equinor har tjent købet af Danske Commodities hjem - længe før tid

Helle Østergaard Kristiansen har stået i spidsen for Danske Commodities siden salget til norske Equinor i 2019. Foto: Thomas Priskorn

Børsen tegner et portræt af Danske Commodities, hvor stifter Henrik Lind, køberen Equinor og virksomhedens CEO Helle Østergaard taler om tiden før, under og efter salget, som har været med til at sende den aarhusianske energikæmpe op i det, der beskrives som en ny liga.

Her kommer det blandt andet frem, at den massive vækst, der har været de seneste år i Danske Commodities, betyder, at Equinor, inden året er omme, forventer at have tjent sin investering fuldt hjem – længe før planlagt. Samtidig forventer Danske Commodities at nå sit interne 2025-mål for driftsindtjeningen allerede i år.

- Når man sammenligner det med opkøbscasen, så er vi hos Equinor meget glade for de finansielle resultater. Men mit bedste bestyrelsesmøde var, da vi så medarbejder-tilfredshedsundersøgelsen for 2021, der var rekordhøj, siger Helge Haugane, senior vice president for strøm og gas hos Equinor og i dag også formand for Danske Commodities til Børsen.

Skaler med succes: Workshop for robot- automations, - og dronevirksomheder

Annabeth Aagaard (PhD, MsC) er Associate Professor og Center Director of Interdisciplinary Center for Digital Business Development ved Aarhus Universitet, samt strategisk rådgiver inden for digital og bæredygtig forretningsudvikling, innovationsledelse og strategisk udvikling. Hun har skrevet 15 bøger og udgivet mere end 200 artikler om emnet. Pressefoto

Hvordan kan digitalisering hjælpe din robot-, automations- eller dronevirksomhed med at opskalere? Det kan du blive klogere på ved en mini-workshop med digitaliseringsekspert Annebeth Aaagaard i Aarhus i næste uge.

Her vil du også blive klogere på, hvordan din virksomhed kan få hjælp til opskalering gennem Global Growth Robotics – et nyt hold starter i Aarhus efter sommer.

Det er Odense Robotics, der inviterer ambitiøse scaleups og startups med højt vækstpotentiale til en mini-workshop i Aarhus onsdag 29. juni fra klokken 9-12, hvor Annebeth Aagaard vil fortælle, hvordan digitalisering kan accelerere virksomhedens vækstrejse og hjælpe dig med at tage de første skridt på vejen.

Du vil også høre mere om Odense Robotics’ Global Growth Robotics program, som lige nu hjælper danske robot-, automations- og dronevirksomheder med at opskalere og vækste. Gennem workshops og masterclasses med førende industrieksperter samt sparring fra en coach udvikler virksomhederne deres helt egne vækstplan – og får hjælp til at gøre den til virkelighed.

Tilmelding senest mandag 27. juni 2022 lige her.