Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Transition er stiftet af Rasmus Martens Jacobsen og Line Nørmark, der udover at være partnere i virksomheden også er gift. Foto: Anders Bach

Det er nu, virksomheden skal i bedre balance

Bæredygtighed. Vi har talt om det før, og nu skal vi til det igen. For der er ingen vej udenom at tage hånd om den grønne omstilling i sin virksomhed og få styr på den bæredygtige dagsorden. Det har Steffen Max Høgh tidligere fortalt om i dette nyhedsbrev.

Men der er sket meget i verden det seneste halve år, og hvor bæredygtighed før var et emne, vi talte om, fordi vi skulle redde kloden, så er det nu også blevet et nødvendigt onde, fordi inflation og energipriser tvinger os til at tænke mere klimavenligt. Det handler ikke længere kun om at sikre planetens overlevelse, nu skal vi også sikre virksomhedernes overlevelse i den aktuelle krise.

I dagens udgave ser vi nærmere på virksomheden Transition, der kalder sig selv for bæredygtighedsrådgivere. Her giver direktør og partner Rasmus Martens Jacobsen tre bud på de højaktuelle udfordringer mange virksomheder står i, og hvordan de løser dem.

Har du et aktuelt emne, vi bør kigge nærmere på eller blot en god idé til en historie, som andre virksomheder kunne lade sig inspirere af, så skriv til os.

God fornøjelse.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Hele Transitions-teamet på kontoret på Aarhus Ø, der snart bliver for lille til den voksende virksomhed. Privatfoto

Transition vil bringe virksomhederne i bedre bæredygtig balance

- Bæredygtighed handler grundlæggende om at leve og arbejde i en balance med de systemer, der omgiver os, fortæller Rasmus Martens Jacobsen, direktør og partner i Transition.

Transition er en rådgivningsvirksomhed, der lever af at hjælpe virksomheder med at komme på forkant med den grønne omstilling ved at lægge en plan og føre den ud i livet.
 
- Det, der er fælles for alle vores kunder, er, at vi kan give dem et faktuelt grundlag for, hvad der skal til for, at de kan blive mere bæredygtige. Derfra kan vi organisatorisk og operationelt hjælpe dem med faktisk at gøre det, siger direktøren.

Transition er bæredygtighedsrådgivere, der hjælper virksomhederne hele vejen rundt med at nedbringe CO2-aftrykket og blive bevidste om, hvordan de arbejder aktivt med den grønne dagsorden.

GRØN OMSTILLING: Det er ikke nyt, at danske virksomheder er begyndt at interessere sig for bæredygtighed. Det er heller ikke noget nyt, at mange virksomheder kommer på dybt vand, når det handler om at finde ud af, hvordan deres produktion eller service bliver mere bæredygtig. Derfor vælger de fleste at søge hjælp udefra i form af konsulenter, der kan udforme en strategi, eller en plan for den grønne omstilling.

Transition er en af de rådgivningsvirksomheder, der lever af netop det sidste, men alligevel skiller de sig ud fra den store masse af konsulenter, fordi deres tilgang og faglighed i forhold til bæredygtighed er speciel.

- Vi tror på, at det er meget mere relevant at lave en operationel forandring end en strategisk analyse, siger Rasmus Martens Jakobsen, direktør og partner i Transition.

Mennesker skaber forandringer

Rådgivervirksomheden er særlig stærk i det byggede miljø, hvor de arbejder meget med bygningstransformationer. En af kunderne er Ejendomsselskabet Olav de Linde, der for et års tid siden fik regnet på deres CO2-udledning ved at renovere bygninger fremfor at bygge nyt. Resultatet var overraskende, for en gammel bygning udleder cirka 50 procent mindre CO2 end en ny bygning.

Og netop sådan en konklusion bør give os alle stof til eftertanke, mener Rasmus Martens Jacobsen.

- Vi skal være meget forsigtige i verden med at bygge mere, hvis vi overhovedet skal bygge mere. Så vi synes, det er tilfredsstillende at få gamle bygninger til at få nyt liv.

Transition

  • Transition blev stiftet i Aarhus i 2014 af Rasmus Martens Jakobsen og Line Nørmark.
  • Transition rådgiver og faciliterer processer inden for cirkulær økonomi, energi, klima og indeklima.
  • Transition har i dag 25 fastansatte og kontorer i både Aarhus og København.

Den grønne omstilling fylder naturligvis meget på Transitions kontor på Aarhus Ø, men noget de allerede tidligt i virksomhedens historie havde øje for, var, at det er mennesker, der skaber forandringerne i verden, og derfor er det vigtigt at påvirke dem.

- Hvis vores tekniske løsninger skal have nogen som helst gang på jorden, så er vi nødt til at forstå de personer, der skal bruge løsningerne og de organisationer, de skal indgå i. Så derfor var den første, vi ansatte, som ikke var ingeniør, en antropolog.

- I praksis betyder det, at vi anvender antropologien sammen med de tekniske løsninger til at skabe de operationelle forandringer.

Støtter implementeringen

I dag handler det om at bringe alle former for organisationer i balance via bæredygtighed. Kunderne tæller både offentlige og private virksomheder, og de kommer fra alle typer af brancher.

- Det, der er fælles for alle vores kunder, er, at vi kan give dem et faktuelt grundlag for, hvad skal der til, for at de kan blive mere bæredygtige. Derfra kan vi organisatorisk og operationelt hjælpe dem med faktisk at gøre det.

- Så vi kan for eksempel sige, at hvis I skal lave denne her bygningstransformation, så kan I reducere miljøpåvirkningen betydeligt ved anvende så meget af den eksisterende bygning som muligt samt ved at bruge genbrugte materialer og så hjælper vi dem med at finde og vurdere materialer og løsninger.

- Hvis vi taler med en modeforretning, så hjælper vi dem med materialevalg, så man kigger på dels produktionen af tøjet og at tøjet bliver nemmere at genanvende, en take-back ordning hvor tøjet kommer tilbage igen og ind i et nyt kredsløb, eller en reparationsordning hvor levetiden på tøjet forlænges.

Rasmus Martens Jacobsen er partner og direktør i Transition, der lever af at rådgive virksomheder om bæredygtighed. Foto: Kirsten Louise Laursen

Bæredygtighed: Her får du tre råd til at imødekomme de største udfordringer lige nu

Ønsket om mere bæredygtighed er blevet højaktuelt, fordi den grønne omstilling også kan give en økonomisk gevinst for virksomhederne.

Hvad er det for udfordringer, virksomhederne risikerer at møde det næste halve år, og hvordan løser de dem? Det har vi bedt partner og direktør, Rasmus Martens Jacobsen, fra rådgivningsvirksomheden Transition om at give sine bud på:

1. Energimarkedet er uforudsigeligt

2. Der er brug for radikale forandringer

3. Overvej dit worstcase scenarie

Inflation og skyhøje energipriser har skubbet ønsket om en mere bæredygtig forretning helt op forrest i køen hos mange virksomheder. Nu handler det ikke kun om at redde klimaet, men også om at redde økonomien - og virksomheden.

UDFORDRINGER: Danske virksomheder ser ind i en kold og mørk vinter, og her taler vi ikke om vinterdepression, men de stigende energipriser og den skyhøje inflation. Derfor er ønsket om mere bæredygtighed blevet højaktuelt, fordi den grønne omstilling også kan give en økonomisk gevinst for virksomhederne.

Men hvad er det for udfordringer, virksomhederne risikerer at møde det næste halve år, og hvordan løser de dem? Det har vi bedt partner og direktør Rasmus Martens Jacobsen fra rådgivningsvirksomheden Transition om at give sine bud på.

1. Energimarkedet er uforudsigeligt

- Hvis vi for 10-15 år siden havde talt om, at Vesteuropa i 2022 skulle stå i en situation med forsyningsnedbrud på energi og varme, så havde ingen troet os. Det er sindssygt, men det er der, vi er nu.

- Det, der kommer til at ske på energimarkedet det næste halve år, er vi alle sammen håbløst uforberedte på. Der er ikke ret mange, der har tænkt til ende, hvad det kommer til at betyde. Man kan sætte sig ned i sin egen virksomhed og lege med tanken om, at energiprisen 10-dobler - hvad sker der så?

2. Der er brug for radikale forandringer

- Virksomhederne skal for alvor gentænke deres grundlæggende forudsætninger. Jeg mødte en virksomhedsejer for nylig, der sagde til mig, at vi skal ikke til have et eller andet bæredygtighedsprojekt, det vigtigste nu er at køre business as usual. Og hvis det er den holdning, man har lige nu, så er man for alvor udfordret.

- Så man skal genbesøge sine forudsætninger for, hvordan verden ser ud. Kig på data, og lav så en handlingsplan. Den plan skal ikke handle om marginale forandringer, men de mere radikale forandringer.

3. Overvej dit worstcase scenarie

- Man bliver fartblind, når man har lavet en strategi og siger, at vi skal vækste så og så meget. Men den strategi har ikke taget højde for inflationen og de stigende energipriser, så kig på dit worstcase senarie og hav modet at tænke det til ende.

- For de fleste virksomheder er det allerdyreste arbejdsløn, og det næstdyreste er at undlade at producere, men den forudsætning holder ikke længere. Måske skal vi ikke holde produktionen oppe for enhver pris.

WebPuls får ny investor, Velas har valgt ny CEO og ny partner i Clemens

Her får du ugens nyt om navne fra virksomhederne i Aarhus.

WebPuls får kendt erhvervsmand i ejerkredsen

CEO Henrik Sejer Gelineck Berg (t.v), bestyrelsesformand Jørgen Lindskov Knudsen og CTO Sonny Leach. Pressefoto

WebPuls har fået investor og Business Advisor Jørgen Lindskov Knudsen ind i ejerkredsen. Han vil gå aktivt ind som bestyrelsesformand og hjælpe WebPuls med at vækste virksomheden.

Webpuls har iværksat en ny strategisk retning og styrket indsatsen for at hjælpe kunderne med at binde marketing og salg sammen gennem fokuseret leadgenerering og sikring af tværgående kundeinformationer mellem marketing og salg hos WebPuls’ kunder.

- Det er et kæmpe scoop for WebPuls at få Jørgen med som investor og bestyrelsesformand, siger Sonny Leach og Henrik Sejer Gelineck Berg, partnere i WebPuls.

Jørgen Lindskov Knudsen er medstifter af Mjølner Informatics og var CEO i selskabet i mere end 20 år. I dag er Jørgen professionelt bestyrelsesmedlem og investor.

- Jeg ser et firma, der er i gang med en transformation af sit forretningsgrundlag. WebPuls har identificeret et værdifuldt markedsbehov hos specielt B2B virksomheder, og derfor har jeg valgt at gå ind i WebPuls, siger Jørgen Lindskov Knudsen og tilføjer, at det er sjovest selv at være med til at røre ved materien og flytte forretningen.

Velas har fundet sin nye topchef

Den nye direktør Jacob Christiansen kommer med en baggrund fra Hedeselskabet, hvor han som forretningsudviklingsdirektør har stået i spidsen for deres strategi og forretningsudvikling. Pressefoto

Den nye administrerende direktør i Velas bliver Jacob Christiansen, der tiltræder stillingen 1. november 2022. Jacob Christiansen kommer med en baggrund i Hedeselskabet og HedeDanmark, senest i en rolle som divisionsdirektør, hvor han har stået i spidsen for en turnaround af forretningsenheden Grøn Service.

- Velas er uden tvivl et fyrtårn i et stærkt konkurrencepræget marked med mange aktører og har de sidste mange år haft solid medvind både fagligt og økonomisk. Jeg glæder mig til at være med til at sætte retningen, så vi i et stærkt fællesskab kan fortsætte med at udvikle virksomheden og fastholde førerpositionen til gavn for landmænd over hele landet. Med medarbejdernes ekstremt høje faglighed og en fælles lyst til at drive virksomheden videre er jeg overbevist om, at vi nok skal nå de mål, vi sætter os, siger Jacob Christiansen.

Ny partner styrker insolvens-området i advokatfirmaet Clemens

Bo Christensen er tiltrådt hos Clemens Advokatfirma den 1. september. Pressefoto

Den nye partner hos advokatfirmaet Clemens, der beskæftiger 35 advokater fra kontoret i Aarhus C, er den 39-årige advokat Bo Christensen, der igennem en årrække har specialiseret sig i insolvens og rekonstruktion hos flere større advokatfirmaer.

Han har mere end 10 års erfaring med insolvens, rekonstruktion og nødlidende engagementer fra Plesner og senest Horten i København.

- Jeg har fået en fantastisk mulighed for at blive en del af insolvens-teamet og vende tilbage til Aarhus. Firmaet har en stærk kundebase, en høj standing hos kunder og i markedet, og så har de samme høje faglige standard, som jeg har været vant til fra Plesner og Horten. Nu glæder jeg mig til at gense mit netværk i det jyske og til at holde kontakten med de mange gode folk, jeg har lært at kende gennem mine 12 år i København, fortæller Bo Christensen.

CEO Mikkel Grene har alt mulig grund til at være tilfreds med virksomhedens regnskab. Pressefoto

Søstrene Grene leverer rekordresultat, Aarhus dykker i erhvervsvenlighed og midtjyske virksomheder vækster mest

Her får du tre udvalgte nyheder fra virksomhederne i Aarhus.

Søstrene Grene leverer det bedste resultat i virksomhedens historie

CEO Mikkel Grene forklarer, at kæden gennem hele corona-perioden har fortsat med at investere massivt i den digitale transformation og i Søstrene Grenes butikskoncept, hvilket også viser sig i tallene nu. Men han erkender også, at det har været en turbulent periode, der har krævet en ekstraordinær indsats af alle Søstre – det interne navn for medarbejderne - på tværs af organisationen. Pressefoto

Den familieejede virksomhed, Søstrene Grene, har netop offentliggjort et rekordresultat for regnskabsåret 2021/22. Med en vækst på 39 procent i omsætningen og et overskud på mere end 200 millioner kroner før skat er årets resultat det bedste nogensinde i detailkædens snart 50-årige historie.

Spørger man CEO og medejer, Mikkel Grene, er der flere grunde til, at den folkekære kæde nu kan præsentere et så godt resultat:

- Vi har haft et historisk godt år. Først og fremmest har den fysiske butik haft et stærkt comeback efter corona. Vi startede regnskabsåret 1. maj 2021 på et godt tidspunkt efter den meget lange nedlukning på flere markeder. Der var en stor åbningshype, og vi oplevede i den grad, at kunderne kom tilbage. Der var heller ikke så mange, der rejste ud, hvilket gav os en historisk god sommer i 2021 – den bedste nogensinde faktisk.

Aarhus tager et dyk på ni pladser i DI’s erhvervsvenlighedsmåling

Aarhus Kommune får hug i årets måling for, at både kommunens indsats for at tiltrække og sikre kvalificeret arbejdskraft, samt jobcenterets samarbejde med virksomhederne er blevet dårligere i 2022. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Aarhus falder ned ad rangstigen i DI’s erhvervsvenlighedsmåling og er nu nummer 78 blandt de 93 målte kommuner. Virksomhedernes største bøn til kommunen er at hjælpe med at skaffe – og skabe rammer for – tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft. Det fremgår af DI’s årlige analyse af erhvervsvenligheden i landets kommuner, der netop er lanceret.

Udviklingen undrer Anders Strange, der er formand for DI Østjylland, og som i sin hverdag ser mange eksempler på stor aktivitet i byen og gode initiativer sat i gang.

- Mangel på arbejdskraft er klart den største udfordring lige nu, selvom der allerede er skabt mange nye job. Vi ved, at kommunen har mange gode hensigter om både at få de sidste ledige i job, samt nyuddannede hurtigere i beskæftigelse, og der er også afsat penge til indsatsen. Men der mangler nok konkrete handlinger i kommunens indsats, så den bliver synlig for erhvervslivet, siger Anders Strange, der håber, at næste års måling vil vise fremgang for den jyske hovedstad.

Erhvervslivet i Midtjylland vækster mest og digitaliserer derudad

Vækstvirksomhederne spiller altså en stor rolle i den stigende internationalisering og markante vækst i eksporten, som også kan læses i en ny rapport. Det er meget positivt, mener Erik Krarup, adm. direktør for Erhvervshus Midtjylland. Foto: Morten Pedersen

Midtjylland tiltrækker og fostrer vækstvirksomheder. Det slår en ny rapport fast. Over de seneste fem år har andelen af vækstvirksomheder ligget på syv til otte procent, hvilket er den højeste andel blandt alle regioner.

- Det er særdeles positivt for Midtjylland. Vækstvirksomhederne er nemlig en afgørende faktor for den vækst, regionen oplever indenfor beskæftigelse. Dertil kommer, at vækstvirksomheder skaber effektiv konkurrence i økonomien ved at udvikle nye innovative løsninger, der øger produktiviteten og deraf muligheden for at konkurrere internationalt. siger Erik Krarup, direktør for Erhvervshus Midtjylland.

Også den digitale omstilling i det midtjyske erhvervsliv går godt. Virksomhederne er gode til at tage de nye teknologier til sig.

Hele 32 procent af virksomhedernes omsætning stammer fra e-handel, hvilket er den højeste andel blandt alle regioner. Samtidig er robotteknologi mere udbredt end i andre regioner, mens knap en fjerdedel af virksomhederne i 2020 arbejdede med big data - en andel der kun overgås af Region Hovedstaden. Det er også i Midtjylland, der har været den kraftigste vækst i it-beskæftigelsen i perioden 2015 til 2020.