Energiselskabet Aura er sprunget ud som investor: Det er vores forsikring mod disruption
Energiselskabet Aura vil gerne blive endnu skarpere inden for innovation, og det skal ske ved at opsnappe og investere i startups. Ambitionen er at afsætte 10 mio. kroner om året til virksomheder, der kan skabe fremtidens bæredygtige løsninger.
- Ved at tilbyde venture kapital i stedet for bare at samarbejde med startups, så får vi en anden adgang til det marked, den teknologi eller det problem, som startuppen adresserer. Så vi gør det af strategiske årsager, men vi investerer kun i ting, vi tror kan blive til noget, og det er for at lære noget og være med på udviklingen, siger Martin Schorling Overgård, der er manden i spidsen for Aura Ventures.
I denne artikel får du indsigt i, hvorfor Aura er sprunget ud som investor, og hvordan energikoncernen arbejder med venture kapital.
Energiselskaber er for mange mennesker en lidt støvet virksomhed, der sælger et produkt, som ingen kan undvære, men som de færreste interesserer sig synderligt for, så længe der er strøm i kontakten. Derfor ligger det heller ikke lige for at se et energiselskab som investor i bæredygtig iværksætteri.
Men det er netop, hvad Aura er blevet. Det østjyske energiselskab har oprettet en venture-enhed, der skal investere i to til tre grønne virksomheder om året.
- Med Aura Ventures investerer vi i mennesker og idéer, som skaber fremtidens gode løsninger til energi, mobilitet, connectivity og den grønne omstilling. Vi har brug for alle gode kræfter for sammen at tackle den store opgave med den grønne omstilling. Og vi er klar til at investere såvel økonomiske ressourcer som vores kompetencer.
- Vi skal være med til at ’sætte både i vandet’ ved at investere i relevante, gode idéer inden for vores branche og interesseområde, fortalte Carsten Höegh Christiansen, administrerende direktør i Aura, da enheden formelt blev etableret i begyndelsen af året.
Aura Ventures er en selvstændig enhed i koncernen med Martin Schorling Overgård i front, der har en baggrund fra krydsfeltet af startups, venture kapital og innovation i store organisationer. Han har været en del af Auras innovationsafdeling siden 2020, hvor han satte yderligere fokus på mulighederne for at skabe en reel corporate venture capital-aktør (CVC).
- Vi skal finde vores plads i et økosystem med mange dygtige aktører både på startup-siden og på kapitalsiden, og vi ønsker at samarbejde med alle, som deler vores vision omkring bæredygtighed, digitalisering og intelligente løsninger, der får vores hverdag til at fungere, fortæller Martin Schorling Overgård, head of Aura Ventures.
Erhvervsliv Aarhus har talt med Martin Schorling Overgård, og her svarer han på seks skarpe spørgsmål om Aura Ventures.
Hvorfor skal Aura beskæftige sig med venture kapital?
- Det skal vi, fordi vi har behov for at være mere hands on med nogle andre forretningsområder, end vi er i dag. Det er ud fra et innovationsperspektiv. Som vores økonomidirektør plejer at sige, så er det vores forsikring mod disruption.
- Vi kan sætte mange ting i gang, men det er mest inde fra og ud. En koncern skal blive ved med at udvikle sig, og det gør vi også, men der sker så meget indenfor vores forretningsområder lige nu, og vi kan ikke være med på alting eller prøve alting af.
- Ved at tilbyde venture kapital i stedet for bare at samarbejde med startups, så får vi en anden adgang til det marked, den teknologi eller det problem, som startuppen adresserer. Så vi gør det af strategiske årsager, men vi investerer kun i ting, vi tror kan blive til noget, og det er for at lære noget og være med på udviklingen.
Hvor kommer pengene fra?
- Aura Ventures har et årligt budget på omkring 10 millioner kroner, og det er penge, der kommer fra koncernen. Vi er ikke en fond. Det er penge, der bliver fundet på budgettet. Med den struktur vil de penge, der med tiden kommer retur, når vi laver et exit, komme tilbage og kan så enten geninvesteres eller komme retur på budgettet.
- Vi investerer tålmodigt, og det ligger godt til os, fordi vi er vant til at investere langsigtet som for eksempel med fibernettet.
Hvem er det, I investerer i?
- Indtil videre er den første investering i SynergyXR (som tidligere fortalt i Erhvervsliv Aarhus), der sætter et spændende hjørneflag for os. Vi har været meget opmærksomme på, at vi ikke skulle være sådan en investor, der kun investerer i energiting - altså ting, der ligger helt tæt op af vores kerneforretning.
- SynergyXR repræsenterer fremtidens internet, og så er det et plus, at de er lokale, men det var ikke været et krav for os. Vi vil gerne blive ved med at have del i fremtidens internet ved, at vi leverer infrastrukturen, og nu får vi endnu en rolle i det.
Hvor stor er en typisk investering?
- Vi kigger gerne på tidlig stadie-startups med investeringer fra omkring en million og op til fem millioner kroner - i runde tal. Det er typisk i det spænd, vi gerne vil ligge.
- Men hvis vi finder den rigtige investering, så er vi klar til at finde pengene.
Hvorfor er det ikke et mål at investere lokalt, når nu I er et andelsselskab?
- Vi støtter lokalt på andre måder for eksempel til foreninger. Det handler om, at hvis man skal lave ventures, er det ret svært at begrænse sig til et område. Det er vigtigere for os, at det strategiske match er det rigtige frem for geografien.
- Det her er ikke et projekt, der handler om at skabe arbejdspladser. Det må det gerne på sigt. Men det er vigtigere for os, at det er investeringer, der for eksempel taler ind i den grønne omstilling. Og vi kommer aldrig til at investerer i noget, der ingen relevans har i forhold til koncernen eller vores andelshavere.
Hvor står I lige nu i forhold til energikrise og økonomisk ustabilitet?
- Startups koster ikke det, de gjorde for et halvt år siden, og det gør iværksætterne mere sultne. Vi har haft 60 dialoger på et halvt år, og nogle af dem, jeg talte med i foråret, står et andet sted i dag.
- Jeg tror på, at det, vi laver, giver mening. Det er ikke kun, fordi jeg synes, det er fantastisk at tale med startups og founders. Men jeg tror på, at vi kan bruge vores kapital til at forandre noget. Selv de virksomheder, der ikke kommer til at lykkedes - for dem vil der også være nogle af - kan vi lære noget af, og de har helt sikkert bevæget sig fremad i den tid, vi har været med.