Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Martin Schorling Overgård er chef for Aura Ventures, og han fortæller, at startup-virksomhederne med en investering ikke blot får en pose penge af Aura Ventures, men også kompetencer og viden fra det etablerede selskab. Pressefoto

Aura vil investere i fremtiden med venture kapital

Folketingsvalget er langt fra slut. Vi er godt nok færdige med at afgive stemmerne, men fintællingen er i fuld gang. Hver eneste stemme tæller, og for tre lokale erhvervsprofiler bliver de næste timer afgørende for, om de har en fremtid på Christiansborg.

Stiften fortæller, at tidligere direktør i Envision Mona Juul kæmper med to øvrige kandidater om blot et enkelt mandat til de konservative i Østjylland. Den problematik gør sig også gældende for erhvervschefen fra Sydbank Ulrik Knudsen, der er stillet op for Danmarksdemokraterne, som også blot fik et enkelt mandat i Østjyllands Storkreds.

Anderledes positivt ser det ud for Moderaterne, der får tre mandater med fra det østjyske, og derfor kan spidskandidaten Tobias Grotkjær Elmstrøm, der driver sit eget advokatfirma i byen, formentlig se frem til en plads i det nye Folketing. Følg med på stiften.dk

Energiselskabet Aura har også truffet et valg, der dog ikke handler om politik, men i stedet om innovation og bæredygtighed. De har etableret en investerings enhed, de kalder Aura Ventures, der skal investere i startups, som skaber fremtidens bæredygtige løsninger. Vi har talt med manden i front Martin Schorling Overgård om, hvorfor energiselskabet nu skal være investor.

God læselyst

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
- Det er fedt, at vi skubber lidt ud af boksen, siger Martin Schorling Overgård, head of Aura Ventures. Foto: Kirsten Louise Laursen

Energiselskabet Aura er sprunget ud som investor: Det er vores forsikring mod disruption

Energiselskabet Aura vil gerne blive endnu skarpere inden for innovation, og det skal ske ved at opsnappe og investere i startups. Ambitionen er at afsætte 10 mio. kroner om året til virksomheder, der kan skabe fremtidens bæredygtige løsninger.

- Ved at tilbyde venture kapital i stedet for bare at samarbejde med startups, så får vi en anden adgang til det marked, den teknologi eller det problem, som startuppen adresserer. Så vi gør det af strategiske årsager, men vi investerer kun i ting, vi tror kan blive til noget, og det er for at lære noget og være med på udviklingen, siger Martin Schorling Overgård, der er manden i spidsen for Aura Ventures.
 
I denne artikel får du indsigt i, hvorfor Aura er sprunget ud som investor, og hvordan energikoncernen arbejder med venture kapital.

- Vores mål er at skubbe på og hjælpe iværksætterne et skridt videre, siger Martin Schorling Overgård. Aura Ventures skal hjælpe moderkoncernen med at blive mere agile og have fingeren på pulsen i forhold til innovation og grøn omstilling

Energiselskaber er for mange mennesker en lidt støvet virksomhed, der sælger et produkt, som ingen kan undvære, men som de færreste interesserer sig synderligt for, så længe der er strøm i kontakten. Derfor ligger det heller ikke lige for at se et energiselskab som investor i bæredygtig iværksætteri.

Men det er netop, hvad Aura er blevet. Det østjyske energiselskab har oprettet en venture-enhed, der skal investere i to til tre grønne virksomheder om året.

- Med Aura Ventures investerer vi i mennesker og idéer, som skaber fremtidens gode løsninger til energi, mobilitet, connectivity og den grønne omstilling. Vi har brug for alle gode kræfter for sammen at tackle den store opgave med den grønne omstilling. Og vi er klar til at investere såvel økonomiske ressourcer som vores kompetencer.

- Vi skal være med til at ’sætte både i vandet’ ved at investere i relevante, gode idéer inden for vores branche og interesseområde, fortalte Carsten Höegh Christiansen, administrerende direktør i Aura, da enheden formelt blev etableret i begyndelsen af året.

Aura Ventures er en selvstændig enhed i koncernen med Martin Schorling Overgård i front, der har en baggrund fra krydsfeltet af startups, venture kapital og innovation i store organisationer. Han har været en del af Auras innovationsafdeling siden 2020, hvor han satte yderligere fokus på mulighederne for at skabe en reel corporate venture capital-aktør (CVC).

Vi skal finde vores plads i et økosystem med mange dygtige aktører både på startup-siden og på kapitalsiden, og vi ønsker at samarbejde med alle, som deler vores vision omkring bæredygtighed, digitalisering og intelligente løsninger, der får vores hverdag til at fungere, fortæller Martin Schorling Overgård, head of Aura Ventures.

Erhvervsliv Aarhus har talt med Martin Schorling Overgård, og her svarer han på seks skarpe spørgsmål om Aura Ventures.

Hvorfor skal Aura beskæftige sig med venture kapital?

- Det skal vi, fordi vi har behov for at være mere hands on med nogle andre forretningsområder, end vi er i dag. Det er ud fra et innovationsperspektiv. Som vores økonomidirektør plejer at sige, så er det vores forsikring mod disruption.

- Vi kan sætte mange ting i gang, men det er mest inde fra og ud. En koncern skal blive ved med at udvikle sig, og det gør vi også, men der sker så meget indenfor vores forretningsområder lige nu, og vi kan ikke være med på alting eller prøve alting af. 

- Ved at tilbyde venture kapital i stedet for bare at samarbejde med startups, så får vi en anden adgang til det marked, den teknologi eller det problem, som startuppen adresserer. Så vi gør det af strategiske årsager, men vi investerer kun i ting, vi tror kan blive til noget, og det er for at lære noget og være med på udviklingen.

Hvor kommer pengene fra?

- Aura Ventures har et årligt budget på omkring 10 millioner kroner, og det er penge, der kommer fra koncernen. Vi er ikke en fond. Det er penge, der bliver fundet på budgettet. Med den struktur vil de penge, der med tiden kommer retur, når vi laver et exit, komme tilbage og kan så enten geninvesteres eller komme retur på budgettet.

- Vi investerer tålmodigt, og det ligger godt til os, fordi vi er vant til at investere langsigtet som for eksempel med fibernettet.

Hvem er det, I investerer i?

- Indtil videre er den første investering i SynergyXR (som tidligere fortalt i Erhvervsliv Aarhus), der sætter et spændende hjørneflag for os. Vi har været meget opmærksomme på, at vi ikke skulle være sådan en investor, der kun investerer i energiting - altså ting, der ligger helt tæt op af vores kerneforretning. 

- SynergyXR repræsenterer fremtidens internet, og så er det et plus, at de er lokale, men det var ikke været et krav for os. Vi vil gerne blive ved med at have del i fremtidens internet ved, at vi leverer infrastrukturen, og nu får vi endnu en rolle i det.

Hvor stor er en typisk investering?

- Vi kigger gerne på tidlig stadie-startups med investeringer fra omkring en million og op til fem millioner kroner - i runde tal. Det er typisk i det spænd, vi gerne vil ligge. 

- Men hvis vi finder den rigtige investering, så er vi klar til at finde pengene. 

Hvorfor er det ikke et mål at investere lokalt, når nu I er et andelsselskab?

- Vi støtter lokalt på andre måder for eksempel til foreninger. Det handler om, at hvis man skal lave ventures, er det ret svært at begrænse sig til et område. Det er vigtigere for os, at det strategiske match er det rigtige frem for geografien.

- Det her er ikke et projekt, der handler om at skabe arbejdspladser. Det må det gerne på sigt. Men det er vigtigere for os, at det er investeringer, der for eksempel taler ind i den grønne omstilling. Og vi kommer aldrig til at investerer i noget, der ingen relevans har i forhold til koncernen eller vores andelshavere.

Hvor står I lige nu i forhold til energikrise og økonomisk ustabilitet?

- Startups koster ikke det, de gjorde for et halvt år siden, og det gør iværksætterne mere sultne. Vi har haft 60 dialoger på et halvt år, og nogle af dem, jeg talte med i foråret, står et andet sted i dag.

- Jeg tror på, at det, vi laver, giver mening. Det er ikke kun, fordi jeg synes, det er fantastisk at tale med startups og founders. Men jeg tror på, at vi kan bruge vores kapital til at forandre noget. Selv de virksomheder, der ikke kommer til at lykkedes - for dem vil der også være nogle af - kan vi lære noget af, og de har helt sikkert bevæget sig fremad i den tid, vi har været med.

AGF får en kvinde i bestyrelsen, Ild.pizza får påbud om kontantbetaling, og HFM sætter flytningen på pause

Her får du fire udvalgte nyheder fra erhvervslivet i Aarhus

Katja Moesgaard træder ind i bestyrelsen for AGF

Katja Moesgaard er tidligere administrerende direktør i DBU. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

For første gang i klubbens historie er der nu valgt en kvinde ind i bestyrelsen i AGF. Valget er faldet på 55-årige Katja Moesgaard.

Hun er til daglig CEO i Brandr, Mindshare, hvor hun har ansvaret for datadrevet brand activation, og så sidder hun også i flere bestyrelser – blandt andet for Lokale & Anlægsfonden og Spot Festival her i Aarhus, ligesom hun også er forperson for Kvindedivisionsforeningens bestyrelse. 

- AGF er inde i en rivende udvikling - både sportsligt og kommercielt – og der venter nogle spændende udfordringer i de kommende år. Ikke mindst med det nye stadion, som vil give AGF nogle helt andre muskler at spille med, og jeg glæder mig til at være med til at bringe mine kompetencer og erfaring i spil, så vi får udnyttet det fulde potentiale, siger Katja Moesgaard.

Ild.pizza tabte kampen mod kontanterne

Anders Grønborg, ejer af Ild.pizza. Foto: Jens Thaysen

En kunde klagede til Forbrugerombudsmanden og fik medhold i, at den aarhusianske pizzakæde ikke må afvise betaling i sedler og mønter. Efter Forbrugerombudsmandens opfattelse er der kun tale om et ubemandet selvbetjeningsmiljø, hvis salgsdelen kan fungere helt uden personlig betjening. Det skriver Stiften.

Indtil for tre måneder siden kunne man slet ikke købe en pizza i butikken. Hvis man kom ind direkte fra gaden, fik man besked på at bestille via sin mobiltelefon.

- Det har vi ændret nu, men idéen var, at det skulle være med Mobilepay. Kontanter giver en masse unødig administration, hvor vi skal sidde og føre kasserapporter, når der nærmest ingen kontant omsætning er. Vi argumenterede med, at det er en onlineshop. Men i og med man kan gå ind fra gaden, og der foregår et salg i butikken, så mener ombudsmanden, at vi skal modtage kontanter, siger Anders Grønborg, ejer af lld.pizza.

Højbjerg Maskinfabrik sætter flytteplaner i bero

Højbjerg Maskinfabrik har flytteplaner og rykker fra Aarhus til Skanderborg Kommune, men det er uvist hvornår. Foto: Morten Ravn

I marts kunne Erhvervsliv Aarhus fortælle, at Højbjerg Maskinfabrik planlægger at sige farvel til Aarhus for at bygge nyt og større domicil. Ifølge planen skulle det være en gang i 2024, at de rykkede til Stilling tæt på motorvejen.

Men nu er der noget, der tyder på, at virksomheden lige har brug for at tænke tingene igennem en ekstra gang. Det fortæller lokalmediet Skåde-Højbjerg-Holme.

- Det sidste, vi har hørt, er, at det er sat i bero lige nu, siger Lars Thesmer, der er projektudvikler hos A. Enggaard, som ejer den jord i Skanderborg Kommune, HMF har udset sig.

Det er ikke lykkedes Skåde-Højbjerg-Holme at få HMF selv i tale. Men i et mailsvar bekræfter virksomheden, at der er noget om snakken.

Det samme fortæller Skanderborg Kommune. Det peger dog stadig i retning af, at HMF flytter på et tidspunkt, men hvor længe flytningen er udsat, er pt uvist.

Copenhagen Fintech udvider til Aarhus

-  Aarhus er hjemsted for nogle af de sejeste og mest succesrige fintechs derude, herunder den eneste enhjørning Lunar, Anyday.io, Vibrant.io og vores universitetspartner, Aarhus Universitet. Derfor har vi åbnet et nyt kontor der! Du vil nu kunne finde flere af vores medlemmer og deres teams, der sidder på POP2, byens nye uofficielle fintech-klynge, siger Copenhagen Fintech på Linkedin.

- Der sker spændende ting. Vi ser frem til at bygge bro mellem de to fintech-samfund og bringe dem tættere på hinanden. Dette er kun begyndelsen, skriver de.

Erhvervsliv Aarhus har tidligere fortalt om den nye techklynge POP2, det kan du læse her.