Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Terje Vammen er den første erhvervsprofil til løbe af sted med vores nye stafet. Foto: Erhverv Aarhus

Stafetten er sendt afsted

Erhvervsliv Aarhus sætter nu gang i en stafet, som forhåbentlig kan give dig og andre læsere input og inspiration til, hvad andre går og tumler med i forhold til den rolle, de spiller i erhvervslivet i Aarhus.

Intentionen er, at vi bliver lidt klogere på, hvad andre erhvervsfolk går og tænker. Hvad snakker de om, hvad bruger de mest tid på lige nu, og hvad gør dem optimistiske for fremtiden?

Spørgsmålene lægger altså op til, at vi fremhæver de ting, der gør os håbefulde, men også de ting, der udfordrer os. Personen, der svarer på spørgsmålene, sender dem så videre til den næste, så det bliver altså jer - i erhvervslivet - der bestemmer retningen.

Partner hos Silverlining Research og bestyrelsesformand i Erhverv Aarhus, Terje Vammen tager den første tur med stafetten.

Du får selvfølgelig også de sædvanlige nyhedsoverblik, som samler op på stort og småt fra byens virksomheder.

God læselyst - og tak, fordi du følger med.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Terje Vammen er uddannet cand.scient.pol. ved Aarhus Universitet og har desuden en MBA fra Aarhus BSS. Privat er han gift med Mette Søgaard Vammen, der er dommer ved Retten i Aarhus, og de har to børn sammen. Pressefoto

Terje Vammen: Investeringer i kulturen skaber et positivt afkast til hele byen

Terje Vammen, partner hos Silverlining Research og bestyrelsesformand for Erhverv Aarhus, sætter gang i stafetten med seks spørgsmål, der giver dig et hurtigt skud inspiration og indblik i erhvervslivet i Aarhus.

Terje Wammen er til daglig senior director og partner hos analysevirksomheden Silverlining Research, der tilbyder markedsanalyser for forskellige brancher. Derudover er han et aktivt bestyrelsesmedlem og nok mest kendt for sin formandspost hos Erhverv Aarhus, som han har haft siden 2017.

Her får han lov at sparke stafetten i gang.

1. Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?

- I Silverlining Research mærker vi tydeligt, at luftfarten er på vingerne igen, og det præger efterspørgslen efter rejser over det meste af verden. I 2023 har vi indgået nye kontrakter om passagerundersøgelser i lufthavnene i Berlin, Dubai, Singapore, Bruxelles og Wien. Det er godt for virksomheden, at verden er ved at være åbnet op igen. Det betyder også, at ferie- og oplevelsessektorerne er kommet stærkt tilbage, og det giver travlhed med destinations- og attraktionsudvikling.

- Samlet betyder det, at vi har travlt på flere områder. Dels med at igangsætte længerevarende projekter i forskellige lande og dels med gennemførelse af kommercielle udviklingsprojekter på vegne af destinationsselskaber og attraktioner primært i Danmark.

2. Hvad eller hvem i din branche giver dig mest håb?

- Her vil jeg pege på Music City Aarhus 2022. Kulturen er en vigtig drivkraft og vækstmotor for byen og herunder også byens erhvervsliv. Virksomhederne i byen er afhængige af at kunne rekruttere de allerbedste medarbejdere lokalt såvel som internationalt, og netop her er en attraktiv og levende by med mange forskellige kulturelle tilbud afgørende, da det i høj grad er med til at tiltrække og fastholde borgere og dermed også medarbejdere til byen og vores erhvervsliv.

- Man skal også huske, at kultur er del af de vigtige kreative erhverv, der giver masser af erhvervsmæssig dynamik, omsætning og arbejdspladser i Aarhus.

- Endelig har såvel byens liv som musiklivet haft behov for en aktivering efter covid19, og det har skabt aktiviteter til glæde for borgerne, til gavn for restaurationslivet og detailhandlen, der hænger tæt sammen med en aktiv og levende by.

- Musikken er kommet til borgerne på mange scener, og projektet har givet mange forskellige oplevelser, som jeg selv, andre borgere og gæster i byen har nydt godt af. For investeringer i kulturen skaber et positivt afkast til hele byen, også erhvervslivet.

- I slutningen af maj kommer den globale kapsejlads Ocean Race til Aarhus Havn for stopover i 11 dage. Der bliver masser af oplevelser hele vejen fra Aarhus Ø over Dokk1 og til Mellemarmen. Silverlining Research er med som samarbejdspartner, og vi glæder os over, at sådan en event kommer til byen. Erhverv Aarhus går også sammen med Dansk Industri og Ocean Race om at arrangere en stor Business Summit under Ocean Race.

3. Hvad giver dig panderynker lige nu?

- Den globale uro er naturligvis ildevarslende på mange måder: Ruslands invasion af Ukraine og alle de implikationer det medfører om sikkerhedssituationen, flygtninge og energiforsyningen, ligesom pres på økonomien med inflation og faldende efterspørgsel i nogle brancher. 

- Dertil kommer flere store sidedagsordener som Kinas forhold til Vesten, eller i Europa, hvor det er Tyrkiets rolle i NATO og situationen lige nu efter de store jordskælv. Endelig er der Storbritanniens permanente nedadgående spiral efter Brexit. Alle disse forhold kan jo hurtigt udvikle sig til at få endnu mere indflydelse på vores liv, økonomi og beskæftigelse.

4. Hvad går snakken i dine netværk oftest på for tiden?

- Generelt er det løbende drøftelser om, hvordan økonomien vil udvikle sig. De store bevægelser i inflation, renter, efterspørgsel eller beskæftigelse, som de enkelte virksomheder ikke har meget indflydelse på, selvom det betyder meget. Derfor taler man også om, hvordan man må være fleksibel og med de misbrugte ord agil og omstillingsparat i sin strategi, salgs-indsats og driftsoptimering.

- Et andet emne, der er drøftet meget i denne tid har været debatten om udvidelse af Aarhus Havn, som vi i Erhverv Aarhus har deltaget aktivt i. Vi er glade for, at byrådet har vedtaget en fremsynet og balanceret udvidelsesplan, der formår at tilgodese erhvervslivet, beskæftigelsen, klimaet, naturen og velfærden i vores område.

5. Hvad er det mest interessante, du har lært for nyligt?

- Hvordan store dele af økonomien og beskæftigelsen stadig går fornuftigt i starten af 2023,, i de fleste brancher, trods de dystre spådomme fremført af utallige eksperter i mange medier over længere tid. Det viser, at mange danske virksomheder heldigvis er robuste over for mange af de globale udviklinger og makroøkonomiske ændringer, der fejer henover os i denne tid.

6. Hvem sender du spørgsmålene videre til – og hvorfor?

- Jan Christensen, direktør for Musikhuset, fordi Musikhuset og andre i oplevelsesbranchen har fået gæsterne til at komme tilbage i stort tal. Det betyder meget for dagligdagen i vores by, at der er mange interessante aktiviteter for såvel borgerne som byens gæster.

Schouw & Co. leverer bedste resultat nogensinde, Pilot skal styre lufthavnen, og Frameo er blandt Europas hurtigst voksende virksomheder

Her får du fire udvalgte nyheder fra og om virksomhederne i Aarhus.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Schouw & Co. sætter rekord i indtjeningen trods modvind i 2022

- I 2023 kommer vi til at se helårseffekten af GPV’s opkøb af Enics, og samlet set forventer vi en omsætning i intervallet 35,8-38 mia. kr., hvilket svarer til en fremgang på 10-15 procent sammenlignet med 2022, siger Jens Bjerg Sørensen, CEO. Foto: Lars Just

Selv om der var modvind i 2022 for industrivirksomheder i hele verden, fortsatte væksten hos det danske industrikonglomerat Schouw & Co., som består af de seks virksomheder BioMar, GPV, HydraSpecma, Borg Automotive, Fibertex Personal Care og Fibertex Nonwovens. Årets resultat på 2,3 mia. kr. før skat var det højeste i koncernens historie. Også omsætningen var rekordhøj og landede på 32,6 mia. kr.

- Vores samlede driftsomkostninger var 38 procent højere end i 2021, men virksomhederne har formået at øge effektiviteten og hæve salgspriserne i et næsten tilsvarende niveau. Det er et tegn på virksomhedernes styrke og robusthed, siger CEO Jens Bjerg Sørensen

Aarhus Airport lander pilot som ny CEO

45-årige Lotta Sandsgaard overtager styrepinden i Aarhus Airport 1. april. Foto: Kirsten Adler

Lotta Sandsgaard er vant til at se Aarhus Airport fra oven. Som passioneret fritidspilot er hun gået i luften mange gange fra den østjyske lufthavn. Nu lander hun direkte i direktørstolen og skal stå i spidsen for at realisere lufthavnens vækststrategi, hvor ambitionen er at løfte passagertallet til 1,5 millioner rejsende inden udgangen af 2029.

- Min passion for luftfart bliver en stor drivkraft i min nye rolle som CEO i Aarhus Airport. Men det er de ledelsesmæssige værktøjer og den teknik- og miljøerfaring, jeg har med i bagagen, der skal bidrage til at videreudvikle kulturen i lufthavnen og skabe et solidt fundament for vækst. Dertil vil jeg trække på mine mange års erfaring med at udvikle byer, infrastrukturanlæg og organisationer og samtidig sikre en smidig drift, siger Lotta Sandsgaard.

Frameo ligger højt på listen over Europas hurtigst voksende virksomheder

Frameo-teamet ved gazelle-uddelingen i efteråret. Pressefoto

Frameo er strøget ind som nummer 60 på listen FT1000: Europe’s Fastest Growing Companies 2023, den udarbejdes af mediet Financial Times og statistik- og dataportalen Statista. Placeringen som nummer 60 er den højeste blandt danske virksomheder, og Frameo indtager samtidig en 10. plads i kategorien IT & Software. Det skriver Finans.

Frameo har en vækstrate på 2036 procent, og det placerer altså virksomheden højt på Financial Times’ liste, der rangerer 1000 europæiske virksomheder.

- Vi har mange brugere rundt om i verden, men det her er et tydeligt tegn på, hvor godt det går, siger medstifter Kasper Borup Jensen til mediet.

David Adgill Larsen skal sætte retningen for Systematics strategiske forsvarsprojekter

David Adgill Larsen er uddannet Cand. Scient. Pol. fra Københavns Universitet og oversergent fra Hærens Ingeniørregiment. Pressefoto

1. februar lagde David Adgill Larsen legoklodserne på hylden og tiltrådte en nyoprettet stilling som Vice President, Defence Strategic Projects hos softwarevirksomheden Systematic. Efter knap tre år som far på fuld tid for sine to sønner skal han udvikle nye strategiske forretningsområder inden for forsvarsdomænet hos Systematic.

overskrifter

Aarhus rundt på ét minut

Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på det, der i øvrigt rører sig i det aarhusianske erhvervsliv.
  • Det eftertragtede Virksomhedsprogram imødekommer den store efterspørgsel og tilfører cirka 430 mio. kr. Programmet medvirker til at omstille og styrke væksten i SMV’er i hele landet. Det sker ved at støtte virksomheder i digitalisering, grøn omstilling, internationalisering og professionalisering i seks spor. I den nye pulje tilføjes også to nye spor, SMV:PRO og SMV:Grønne Kompetencer. Det skriver Erhvervshus Midtjylland i en pressemeddelelse. Flere af puljerne er netop åbnet.
  • I den årlige rangering af verdens bedste hospitaler lavet af det amerikanske nyhedsmagasin Newsweek kommer Aarhus Universitetshospital på en 24. plads ud af mere end 2300 hospitaler. Dermed forbliver AUH det bedst rangerede hospital i Danmark og er nu det 10. bedste i Europa. Det oplyser Region Midtjylland i en pressemeddelelse.
  • Generalforsamlingen i Økologisk Landsforening har genvalgt Louise Køster til posten som forperson. Hun vil de næste år arbejde for at styrke det økologiske fællesskab og for, at foreningen bliver endnu stærkere og får en mere vægtig stemme både politisk, i markedet og hos økologerne.
  • Den tyskejede discountkæde Lidl vil inden for få år åbne flere end 60 nye butikker rundt om i Danmark. Uagtet at dagligvaremarkedet er i opbrud med en række markante forandringer lige nu, holder Lidl fast i koncernens lagte strategi. Det skriver Finans.
  • Først rykkede topkokken Steffen Villadsen fra Molskroen, hvor han siden 2016 været køkkenchef, til Sjette Frederiks Kro. Nu får han følgeskab af Michelin-kokken, Dak Wichangoen, der også er kendt fra flere TV-programmer. Det skriver Stiften.