Terje Vammen: Investeringer i kulturen skaber et positivt afkast til hele byen
Terje Wammen er til daglig senior director og partner hos analysevirksomheden Silverlining Research, der tilbyder markedsanalyser for forskellige brancher. Derudover er han et aktivt bestyrelsesmedlem og nok mest kendt for sin formandspost hos Erhverv Aarhus, som han har haft siden 2017.
Her får han lov at sparke stafetten i gang.
1. Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?
- I Silverlining Research mærker vi tydeligt, at luftfarten er på vingerne igen, og det præger efterspørgslen efter rejser over det meste af verden. I 2023 har vi indgået nye kontrakter om passagerundersøgelser i lufthavnene i Berlin, Dubai, Singapore, Bruxelles og Wien. Det er godt for virksomheden, at verden er ved at være åbnet op igen. Det betyder også, at ferie- og oplevelsessektorerne er kommet stærkt tilbage, og det giver travlhed med destinations- og attraktionsudvikling.
- Samlet betyder det, at vi har travlt på flere områder. Dels med at igangsætte længerevarende projekter i forskellige lande og dels med gennemførelse af kommercielle udviklingsprojekter på vegne af destinationsselskaber og attraktioner primært i Danmark.
2. Hvad eller hvem i din branche giver dig mest håb?
- Her vil jeg pege på Music City Aarhus 2022. Kulturen er en vigtig drivkraft og vækstmotor for byen og herunder også byens erhvervsliv. Virksomhederne i byen er afhængige af at kunne rekruttere de allerbedste medarbejdere lokalt såvel som internationalt, og netop her er en attraktiv og levende by med mange forskellige kulturelle tilbud afgørende, da det i høj grad er med til at tiltrække og fastholde borgere og dermed også medarbejdere til byen og vores erhvervsliv.
- Man skal også huske, at kultur er del af de vigtige kreative erhverv, der giver masser af erhvervsmæssig dynamik, omsætning og arbejdspladser i Aarhus.
- Endelig har såvel byens liv som musiklivet haft behov for en aktivering efter covid19, og det har skabt aktiviteter til glæde for borgerne, til gavn for restaurationslivet og detailhandlen, der hænger tæt sammen med en aktiv og levende by.
- Musikken er kommet til borgerne på mange scener, og projektet har givet mange forskellige oplevelser, som jeg selv, andre borgere og gæster i byen har nydt godt af. For investeringer i kulturen skaber et positivt afkast til hele byen, også erhvervslivet.
- I slutningen af maj kommer den globale kapsejlads Ocean Race til Aarhus Havn for stopover i 11 dage. Der bliver masser af oplevelser hele vejen fra Aarhus Ø over Dokk1 og til Mellemarmen. Silverlining Research er med som samarbejdspartner, og vi glæder os over, at sådan en event kommer til byen. Erhverv Aarhus går også sammen med Dansk Industri og Ocean Race om at arrangere en stor Business Summit under Ocean Race.
3. Hvad giver dig panderynker lige nu?
- Den globale uro er naturligvis ildevarslende på mange måder: Ruslands invasion af Ukraine og alle de implikationer det medfører om sikkerhedssituationen, flygtninge og energiforsyningen, ligesom pres på økonomien med inflation og faldende efterspørgsel i nogle brancher.
- Dertil kommer flere store sidedagsordener som Kinas forhold til Vesten, eller i Europa, hvor det er Tyrkiets rolle i NATO og situationen lige nu efter de store jordskælv. Endelig er der Storbritanniens permanente nedadgående spiral efter Brexit. Alle disse forhold kan jo hurtigt udvikle sig til at få endnu mere indflydelse på vores liv, økonomi og beskæftigelse.
4. Hvad går snakken i dine netværk oftest på for tiden?
- Generelt er det løbende drøftelser om, hvordan økonomien vil udvikle sig. De store bevægelser i inflation, renter, efterspørgsel eller beskæftigelse, som de enkelte virksomheder ikke har meget indflydelse på, selvom det betyder meget. Derfor taler man også om, hvordan man må være fleksibel og med de misbrugte ord agil og omstillingsparat i sin strategi, salgs-indsats og driftsoptimering.
- Et andet emne, der er drøftet meget i denne tid har været debatten om udvidelse af Aarhus Havn, som vi i Erhverv Aarhus har deltaget aktivt i. Vi er glade for, at byrådet har vedtaget en fremsynet og balanceret udvidelsesplan, der formår at tilgodese erhvervslivet, beskæftigelsen, klimaet, naturen og velfærden i vores område.
5. Hvad er det mest interessante, du har lært for nyligt?
- Hvordan store dele af økonomien og beskæftigelsen stadig går fornuftigt i starten af 2023,, i de fleste brancher, trods de dystre spådomme fremført af utallige eksperter i mange medier over længere tid. Det viser, at mange danske virksomheder heldigvis er robuste over for mange af de globale udviklinger og makroøkonomiske ændringer, der fejer henover os i denne tid.
6. Hvem sender du spørgsmålene videre til – og hvorfor?
- Jan Christensen, direktør for Musikhuset, fordi Musikhuset og andre i oplevelsesbranchen har fået gæsterne til at komme tilbage i stort tal. Det betyder meget for dagligdagen i vores by, at der er mange interessante aktiviteter for såvel borgerne som byens gæster.