Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Metaverset er et integreret netværk af en 3D, virtuel verden, som man kan tilgå gennem et VR-headset. Brugerne navigerer rundt i metaverset ved hjælp af øjenbevægelser, såkaldte feedback-controllers og stemmestyring. Foto: Kasper Hornbæk.

Se her, hvad der venter i metaverset i 2023

Hvis din udviklingsafdeling ikke allerede leger med VR-briller eller augmented reality, så kan 2023 meget vel blive året, hvor de digitale frontløbere dykker ned i det, som ofte bliver samlet under kategorien metaverset.

I sommer kunne vi fortælle, at Stibo Accelerator som de første i byen havde introduceret deres eget metavers med hjælp fra SynergyXR, der har specialiseret sig i metavers-løsninger til virksomheder. For at udvide kundekredsen er SynergyXR nu også rykket ind hos AI Innoavtion House i Vejle, hvor de håber, at områdets mange industrivirksomheder vil få øjnene op for metaverset.

- Når du kan "øve" dig på en maskine i en virtuel verden, så kan du øve en masse forskellige procedurer, uden at du påvirker selve produktionen, og det sparer mange ressourcer, siger Mads Troelsgaard, der er CEO i SynergyXR.

Vores søstermedie Erhvervsliv Trekanten har talt med Mads Troelsgaard om den nye satsning, som du kan blive klogere på i dette nyhedsbrev, hvor du også får fire bud på, hvad der venter i metaverset i 2023.

God fornøjelse

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
- Vi vil meget gerne ramme industrivirksomheder, og i dag er over 50 procent af vores kunder større industrivirksomheder, siger Mads Troelsgaard, der er administrerende direktør i SynergyXR. Pressefoto

Virksomheder sniger sig ind i metaverset for at spare tid og ressourcer

SynergyXR har rettet sit blik mod Trekantområdet på grund af områdets centrale placering og koncentrationen af industrivirksomheder, som kan bruge virksomhedens software-pakker til træning og optimering af forretningsgange.

SynergyXR har fokus på at ramme industrivirksomhederne, og halvdelen af deres kunder er netop industrivirksomheder. VR og AR kan hjælpe virksomhederne med uddannelse, onboarding og træning, så de kan minimere downtime gennem virtuel træning.

Den store fordel ved SynergyXR's løsninger er "activity based learning". Man husker nemlig bedre, når man ser og gør noget i stedet for kun at læse. Vores søstermedie Erhvervsliv Trekanten har talt med SynergyXR.

Hvis de i udviklingsafdelingen ikke allerede leger med VR-briller eller augmented reality, så kan 2023 meget vel blive året, hvor de digitale frontløbere dyrker ned i det, som ofte bliver samlet under kategorien metaverset. De større industrivirksomheder har opdaget, at de kan uddanne de ansatte på en smart måde i metaverset.

Trekantområdets centrale placering og koncentration af industrivirksomheder er medvirkende til, at en af landets førende inden for metaverset, SynergyXR fra Aarhus, har fået et brohoved i Trekantområdet i AI Innovation House i Vejle.

Virksomheden har blandt andet leveret software til husets HoloLens, hvor man med egne øjne kan se, hvordan du kan lægge et ekstra lag på virkeligheden. SynergyXR har indgået en aftale med huset for at have en central adresse i landet. Her har de en flyverplads og adgang til mødelokaler i forhold til fynske og sjællandske kunder.

- Der er et netværk i huset, som vi tapper ind i, og selve huset er jo bare superfedt, og så skal vi også udnytte, at vi har adgang til Quantum (Danmarks største og længste indendørs LED-skærm), fortæller Mads Troelsgaard, der er administrerende direktør, og som her sætter ord på, hvordan for eksempel industrivirksomheder kan udnytte teknologien.

  • Hvad er interessant ved Trekantområdet for SynergyXR? - Vi har i forvejen flere kunder i området. Vi har flere store koncerner, der bruger løsningerne til træning af deres ansatte. Og vi har nogle gode dialoger med virksomheder i området, der kan bruge vores softwarepakker, og en virksomhed som vores kan ikke nøjes med kun at være i Aarhus.
  • Hvilke type virksomhed går I efter? - Vi vil meget gerne ramme industrivirksomheder, og i dag er over 50 procent af vores kunder større industrivirksomheder. Vi kan tilbyde, at de kan optimere deres forretningsgange.
  • Hvor er det, at I kan løse en udfordring? - Meget ofte kan vi tilbyde noget i forhold til uddannelse, onboarding og træning af medarbejdere. Men det er i forhold til service og vedligeholdelse af udstyr, at den store værdi kommer - når virksomhederne kan minimere downtime, altså den tid hvor maskinen og mennesker står stille, fordi de kan øve sig i en virtuel verden. Når du kan "øve" dig på en maskine i en virtuel verden, så kan du øve en masse forskellige procedurer, uden at du påvirker selve produktionen, og det sparer mange ressourcer.
  • Hvad er den helt store fordel? - Det, vi kalder ”activity based learning”, er meget effektivt. Du ser udfordringen, og du får det ind i musklerne. Der trækker vi på en berømt teori fra Edgar Dales Cone, der siger noget om, hvordan du husker. Når du læser noget, så husker du måske 10 procent. Tallet stiger, når du læser og hører noget, og det kommer endnu højere op, når du gør noget. Det kan du udnytte inden for AR og VR. Vi kan visualisere tingene, så du er til stede i den rigtige kontekst, og du skal gøre noget. Det betyder, at læring og lagring kommer meget højt op.
- Jeg tror, at vi vil se flere shopping-kanaler eksperimentere med både VR og AR, lyder det fra Mads Troelsgaard, der er direktør i SynergyXR, som leverer software-løsninger til metaverset.  Pressefoto

Metaverset kommer: 4 ting du skal holde øje med

Den nye version af internettet, der har fået stemplet metaverset, vil de kommende år langsomt vinde frem. Det er de ikke i tvivl om hos Mads Troelsgaard fra SynergyXR, der er specialister i softwareløsninger, der kan hjælpe med at blande den analoge og digitale verden i større eller mindre grad.

Her kommer han med fire bud på, hvad der venter i 2023, når vi fremover kommunikerer, samarbejder og rækker ud til hinanden i metaverset.

Udrulningen af metaverset kommer op i gear

- I 2023 vil vi opleve en større teknologi-adoption, end vi har set nogensinde før. Virksomhederne begynder nu at indføre de her teknologi-former, som blandt andet VR og AR på arbejdspladserne i større eller mindre grad. Der er mange virksomheder, der køber headset til det.

Virksomheder kaster penge i udviklingen

- Når vi kigger internationalt, så er det meget tydeligt, at der er flere og flere virksomheder, der går ind i det her marked, og der bliver forsket og udviklet på tingene. Der er fortsat flere virksomheder, der kommer med ny hardware, der gør det nemmere, lettere og billigere.

Store forventninger til Apples lancering

- Den helt store ting, som mange forventer i år, det er, når Apple kommer med deres release. Det har vi ventet på i mange år i vores branche. Alle rygter går på, at de kommer med nyt i foråret, og at udstyret kommer til salg i efteråret. Det har vi store forventninger til i forhold til vores business-kunder.

Forbrugerne vil afprøve tingene digitalt

- Jeg tror, at vi vil se flere shopping-kanaler eksperimentere med både VR og AR. Det vil stille og roligt blive standard, og som forbrugere vil vi få adgang til for eksempel at "placere" produkter i vores hjem med mobilen, hvor man kan se, hvordan produktet ser ud i hjemmet. Er der plads i stuen? Det har Ikea gjort i mange år, men flere vil indoperere AR (augmented reality) i deres hjemmeside og markedsføring. Det gælder alt fra kaffemaskiner til døre og vinduer.

Truestory skifter ud i ledelsen, Erhverv Aarhus styrker den internationale indsats og indtjeningen bløder hos Vestas

Her får du fire udvalgte nyheder fra byens erhvervsliv.

Ny ledelse skal gøre oplevelsesplatform til Nordens største

- Vi ser i højere grad end nogensinde, at forbrugere ønsker at opleve mere i samværet med hinanden. Derfor skal Truestory gøre det nemmere end nogensinde at opleve mere sammen, og jeg glæder mig til at føre Truestory videre mod det mål sammen med et stærkt team, siger Vickie Mose, der tiltræder fra en stilling som CMO i Brandfix og med erfaring fra bl.a. RelationMedia og Salling Group. Foto: Anne Kring

Den nyudnævnte direktør i Truestory, Vickie Mose, overtager en virksomhed, der er vækstet med 100 procent, selvom oplevelsesindustrien har været maksimalt presset gennem coronaperioden og den aktuelle forbrugskrise.

I 2022 solgte Truestory således oplevelser for over 70 mio. kr., og sammen med e-handelsprofilen Poul Thyregod, der er nyudnævnt bestyrelsesformand, skal Vickie Mose nu styre virksomheden mod at blive Nordeuropas førende oplevelsesplatform.

Internationale indsatser samles hos Erhverv Aarhus

- Vi glæder os til at udfolde vores mange aktiviteter og komme endnu tættere på de mange virksomheder, som allerede er i gang, eller ønsker at komme i gang med at rekruttere internationalt. Vi fastholder vores fokus på alle 12 kommuner i Business Region Aarhus og samarbejder i øvrigt med markante aktører landet over, så vi kan udfolde best practice her i området, siger Helle Bastrup (nummer tre fra venstre), der her er sammen med det øvrige internationaliserings team hos Erhverv Aarhus. Foto: Erhverv Aarhus

Østjysk erhvervsliv skal have nemmere ved at tiltrække arbejdskraft – og i særdeleshed dygtige medarbejdere fra udlandet. Erhverv Aarhus og Business Region Aarhus samler deres respektive indsatser i Erhverv Aarhus med netop det formål.

- Teamet hos Business Region Aarhus har i en årrække markeret sig som en vigtig aktør for de virksomheder, der ønsker at rekruttere internationale medarbejdere. Med sammenlægningen forstærker vi indsatsen til fordel for erhvervslivet og bliver den naturlige samarbejdspartner for alle, der har fokus på udenlandsk arbejdskraft – eller ønsker at få det i fremtiden, siger Erhverv Aarhus’ direktør Poul Dalsgaard.

Kaffeselskabet La Cabra jagter global udvidelse og en omsætning på 100 millioner kroner

La Cabra er ejet af Esben Piper, hans bror Mathias Piper, Benjamin Evar og fem mindre medejere. Pressefoto

Det 12 år gamle kaffefirma La Cabra, der er vokset ud af en kaffebar i Graven, har fået vokseværk, og her udgør Danmark efterhånden en beskeden del af La Cabras forretning. En ny global udvidelse skal sikre yderligere vækst, og målet er at ramme en omsætning på 100 mio. kr. inden for to år. Det skriver Finans.

- Jeg har hele tiden vidst, at La Cabra kunne blive en god forretning. Det første år omsatte vi for 1 mio. kr., og i nuværende regnskab forventer vi at omsætte for over 50 mio. kr, siger Esben Piper, medstifter og ejer.

Vestas lander under forventning

Henrik Andersen, koncernchef i Vestas har flere gange slået fast, at prisen på vindmøller skal skrues markant op, hvis indtjeningen for både det danske selskab og resten af industrien skal tilbage på sporet. Foto: Thomas Lekfeldt

Indtjeningen bløder hos Vestas, der sidste år måtte kæmpe en hård kamp med inflation, knas i forsyningskæderne, forsinkelser samt ekstra omkostninger til reparationer og opgraderinger af vindmøller. Udfordringerne har også kostet på bundlinjen hos Vestas, der for 2022 kan fremvise en overskudsgrad (ebit-margin) før særlige poster på minus 8 procent. Det fremgår af en række foreløbige regnskabstal, som selskabet offentliggjorde fredag morgen.

Selskabet forventer et endnu lavere aktivitetsniveau i 2023 end i 2022, men dog “efterfulgt af øget aktivitet i 2024, hvor installationer i kernemarkeder ventes at stige." Presset fra den høje inflation og udsigten til færre installationer af nye vindmøller står derfor til at ville præge 2023, og den danske koncern kan ikke love investorerne, at den vil være i stand til at tjene penge i år. Det skriver Børsen.

Vores anbefalinger til dig 💡

Her deler vi nogle af den seneste tids bedste historier på tværs af Erhvervsliv-medierne:

Restaurationsbranchen er ikke kendt for at score højt på medarbejdergoder og trivsel. Her er i stedet skæve arbejdstider og en til tider skarp tone i køkkenet. Det rimer ikke på rekruttering, og derfor er Plates i Esbjerg nu gået i den modsatte retning og har ansat en trivselsminister til at toppe forholdene for personalet.

E-handelsvirksomheden Hesehus ændrer ikke på den overordnede strategi om at øge omsætningen med 25 procent i 2023, selv om tiden er præget af usikkerhed. På ét punkt sætter direktør Lars Hedal dog tempoet en smule ned, og det handler om virksomhedens ekspansion i Norge.

Bæredygtighed og økologi vinder frem på flere tallerkner, og sådan har det længe været på Regionshospitalet i Randers, der er kendt som frontløber på netop det felt. Cheføkonoma Mona Carøe giver her opskriften på succesen, som udtrykker sig i 96 procent tilfredshed blandt patienterne.