Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Martin Kloth må kigge efter langt efter de otte millioner kroner, der nu er en del af kravet mod konkursboet efter Martin Storm Rasmussen. Foto: Oliver Agretoft Sørensen

Martin sagde ja til den forkerte investor og gik konkurs

For snart halvandet år siden var jeg på besøg hos psykologhuset Acindria for at tale om mental sundhed hos medarbejderne.

Det, jeg ikke vidste dengang, var, at det familiejede psykologhus kun få måneder senere ville ende i en konkurs, fordi de var blevet lokket i fælden af en uærlig investor. Investoren var Martin Storm Rasmussen, der lige nu sidder varetægtsfængslet, fordi han er sigtet for groft bedrageri for 307 millioner kroner.

Martin Storm Rasmussen lovede Acindria en million-investering, der skulle hjælpe dem med at vækste hurtigere, men pengene kom bare aldrig.

- Konsekvenserne af, at pengene aldrig kom, er fatale for sådan nogle som os, fordi vi har ikke lige en masse millioner på bogen til så bare at drive virksomheden videre med, fortæller Martin Kloth, tidligere CEO og hovedaktionær i Acindria.

I dagens nyhedsbrev åbner han op for hele processen med at få afviklet virksomheden, og om det tab, som han står tilbage med.

Du bliver naturligvis også opdateret på, hvad der i øvrigt rører sig i byens virksomheder.

God læselyst - og god Kristi himmelfartsdag

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Martin Kloth var direktør og hovedaktionær i psykologhuset Acindria, der for et år siden gik konkurs i kølvandet på svindelsagerne om Martin Storm Rasmussen. Pressefoto

Martin gik konkurs med sit psykologhus efter stor svindelsag: - Det var som at miste et familiemedlem

I vinteren 2022 var psykologhuset Acindria truet af økonomiske problemer og likviditetsudfordringer på grund af den bedrageri-sigtede Martin Storm Rasmussen. Rekonstruktionen lykkedes ikke, og virksomheden gik konkurs i 2023. 

Medarbejderne mistede tilliden til ledelsen, og flere fandt nye jobs efter konkursen, mens Acindrias ledelse og grundlægger-familien fortsat venter på afslutningen af Martin Storm Rasmussens sag.

Martin Kloth, direktør og hovedauktionær, er dog klar til at begynde på ny som iværksætter trods tabet af familie-virksomheden.

Psykologhuset Acindria gik konkurs i kølvandet på den bedragerisigtede Martin Storm Rasmussen. Det betød, at familievirksomheden gennem 15 år måtte afskedige alle medarbejdere og lukke tre kontorer. - Det var en tung proces, fordi vi ikke kunne dele hele sandheden, og der mistede medarbejderne tilliden til os, fortæller Martin Kloth.

Vinteren 2022 var særlig mørk og grå hos psykologhuset Acindria. Selvom alt på overfladen åndede fred og idyl, så var der røde lamper, der blinkede på de indre linjer.

Virksomheden er stiftet af psykolog Jette Goller Kloth, og de seneste 10 år har hendes søn Martin også været en del af virksomheden, senest som CEO. Derfor var det også Martin, som i vinteren måtte kalde alle medarbejderne sammen til et informationsmøde.

Baggrunden var alvorlig: Virksomheden havde problemer med likviditeten.

- Vi fortæller medarbejderne, at vi står i en svær situation og er på vej i en rekonstruktion. Det betyder for dem, at deres lønninger kan være forsinket, fordi de investeringer, vi var blevet lovet, ikke er kommet som aftalt.

Herfra bliver alle medarbejderne hjemsendt med løn, mens rekonstruktionen foregår. For at forstå, hvordan Acindria kunne ende her, spoler vi lige tiden lidt tilbage.

Historien om Acindrias nedtur og sidenhen konkurs både begynder og slutter med den bedragerisigtede Martin Storm Rasmussen. Han blev i juni 2022 varetægtsfængslet og sigtet for groft bedrageri for 307 mio. kroner, men nægter sig skyldig.

Han er tidligere direktør og ejer af MSAC Holding, der rummede en lang række selskaber, men i marts 2022 gik han personligt og med sine selskaber konkurs. Ifølge kurator Peter Krarup fra Mazanti-Andersen er der anmeldt krav for knap 750 millioner kroner, heraf er der krav fra Acindrias ejer Martin Kloth på otte millioner.

DR-dokumentaren Pengejægerne har fulgt sagen om Martin Storm Rasmussen igennem et år og forsøger her at give et indblik i, hvordan svindlen kunne finde sted.

Tilliden forsvandt

Det er ikke usædvanligt, at virksomheder går konkurs. Det sker faktisk hver eneste uge. Men omstændighederne omkring Acindrias konkurs hører til blandt nogle meget få af slagsen, og det gjorde det meget sværere at håndtere for Martin Kloth og den øvrige ledelse.

- Vi kunne ikke fortælle medarbejderne ret meget om, hvad der var sket, fordi vi slet ikke kendte omfanget, da vi i første omgang forsøgte med en rekonstruktion. Men man kunne med det samme mærke en uro og en usikkerhed fra medarbejderne.

Martin Storm Rasmussen - kort fortalt

Martin Storm Rasmussen lignede frem til foråret 2022 en succesrig erhvervsmand med en større portefølje af umiddelbart velkørte selskaber. Blandt andet det udskældte energiselskab Fauna Energi.

Men i marts erklærede Sø- og Handelsretten hans forretningsimperium og holdingselskab, MSAC Holding, konkurs - og med ét var luftkastellet sprængt.

Det var en gruppe af velhavende erhvervsmænd, Martin Storm Rasmussen skulle have lovet store afkast på investeringer og lån, der endegyldigt trak tæppet væk under manden, som siden er blevet kaldt en 'dansk Bernie Madoff' grundet beskyldningerne om, at han i virkeligheden i årevis har svindlet ved at få dem til at investere i fiktive aktiver som led i et større pyramidespil.

Konkret er der anmeldt krav i konkursboerne for omkring 750 millioner kroner. Og der har af flere omgange været spekuleret i, hvor vidt lyssky forbindelser fra den kriminelle underverden var involveret. For eksempel blev kurator Peter Krarup fra Mazanti Andersen tidligt i forløbet opsøgt af ukendte mænd, som påstod at have penge til gode hos Martin Storm Rasmussen, men siden aldrig formelt har gjort i kravet.

Det har desuden i DR-programmet 'Pengejægerne' været fremme, at Martin Storm Rasmussen op til konkurserne skulle have trukket to-cifrede millionbeløb i form af guld, kryptovaluta og kontanter ud af sine selskaber, som kuratorerne siden har prøvet at finde frem til.

Martin Storm Rasmussen har siden juni 2022 været formelt sigtet for groft bedrageri, hvorfor han fortsat sidder varetægtsfængslet, mens kuratorer og efterforskere undersøger det påståede bedrageris endelige omfang.

Han nægter sig skyldig og har tidligere sagt, at der er 'flere lag til historien', end der har været fremme offentligt.

- Jeg ville ønske, at vi kunne have gjort det på en anden måde. For folk begynder med det samme at værne om sig selv, og der bliver hurtigt trukket en front op mellem medarbejderne og ledelsen, fordi medarbejderne naturligt peger fingre ad ledelsen.

Martin Kloth fortæller, at medarbejdernes tillid til ledelsen hurtigt forsvandt.

- Det var svært, fordi selvom de måske troede på, at vi ville dem det bedste, kunne vi ikke fortælle ret meget om, hvorfor vi stod i denne situation.

Rekonstruktionen lykkedes ikke. For selvom der var en ny investor på banen, kunne det ikke lade sig gøre at få en aftale i hus i tide. Dermed var konkursen uundgåelig.

Den store oprydning

I juni 2023 blev Acindria begæret konkurs og samtlige medarbejdere opsagt.

- Herfra går der en proces i gang med kurator, og jeg hjælper med alt lige fra rømning af kontoret til koordinering med kreditorer. For eksempel hjælper jeg leasingselskabet med at hente deres IT-udstyr, siger Martin Kloth.

En del af den proces handlede også om, at kurator gennemgik Acindrias økonomi og undersøgte, om ledelsen eller bestyrelsen kunne stilles til ansvar for konkursen for ikke at handle rettidigt, men der blev ikke rejst noget krav i den forbindelse.

- Min primære opgave i den proces er at afvikle alle vores aktiver og hjælpe medarbejderne godt videre. Det gør vi ved at inddrage fagforeninger, netværk og give anbefalinger videre.

Sådan blev investorerne svindlet

Der er på overfladen intet nyt i den metode, Martin Storm Rasmussen angiveligt skulle have brugt til at svindle intetanende investorer.

Der er nemlig tale om et klassisk 'Pyramide-spil', der ifølge efterforskerne i Københavns Politi angiveligt er foregået således:

  • Martin Storm Rasmussen har overtalt en investor (Investor A) til at låne ham et antal millioner, som Martin Storm Rasmussen så ville investere i enten et konkursbo eller et nødlidende selskab, som han på kort sigt mente, at han kunne sælge videre med stor fortjeneste - hvorfor Investor A ville kunne få store afkast på lånet.
  • Samtidig fortæller han samme historie til en anden investor (Investor B), som han også modtager et lån fra. Men i stedet for som aftalt at investere pengene i et konkursbo, så bruger han Investor B's penge til at tilbagebetale Investor A. 
  • Og sådan kører karrusellen med Investor C, D, E, F og så videre, der tiltrækkes med lovning om høje afkast på investeringer, der i virkeligheden aldrig bliver foretaget - og i stedet går til at dække hullet fra tidligere gæld eller forsøde Martin Storm Rasmussens tilværelse.
  • Det er tilsyneladende de færreste i pyramidespillet, der nogensinde har set skyggen af et afkast på de penge, de havde betroet den sigtede.
  • Martin Kloth spekulerer selv i, at Martin Storm Rasmussen skulle bruge afkastet fra et eventuelt salg af Acindria Aps til at betale nogle af investorerne i pyramiden et afkast.

I psykologbranchen er der i øjeblikket mangel på arbejdskraft, og derfor var flere af medarbejderne hurtigt videre til det næste job, men for Martin Kloth er sagen fortsat ikke afsluttet.

- Nu er der snart gået et år, og ifølge kurator skal vi først forvente, at hele sagen om Martin Storm er afsluttet i 2024, hvis vi er heldige, forklarer Martin Kloth og fortsætter:

- At miste sådan en familievirksomhed, som man har kæmpet for i 15-20 år, er hårdt. Også fordi det er både mig, min mor og min bror, der har været involveret i den, og vi har mistet alt. I sådan en situation er det nemmere for medarbejdere, de kan hurtigere komme videre, men vi har haft hånden på kogepladen, og nu er den brændt.

Vakuum og ventetid

Lige nu befinder Martin Kloth og familien sig i et lidt underligt vakuum. Acindria er lukket og slukket, men der er lang vej til, at konkursboet fra Martin Storm Rasmussen bliver gjort op, og indtil da kan de ikke helt lukke døren bag sig

Det er uvist, om de nogensinde får de penge, de har gjort krav på, men erfaringer fra denne type svindelsager tyder på, at millionerne er tabt.

- Det er fortsat noget, der fylder, men det bliver heldigvis mindre og mindre. Og jeg har også dage, hvor jeg tænker på, om jeg kunne have gjort noget anderledes og reddet virksomheden. For vi kunne sagtens have valgt at vækste organisk i stedet for at få en investor ind.

- Men det var svært at vide, at Martin Storm Rasmussen ikke var reel. Hele vores vækstrejse med ham blev jo godkendt af vores rådgiver, bank og så videre.

Til trods for de dyrt købte erfaringer har Martin Kloth ikke mistet modet til at begynde forfra.

- Der er helt sikkert nogle mennesker, der vil være bange for at prøve igen efter denne situation. Men det ligger i mit DNA at være iværksætter, så jeg kommer helt sikkert stærkt igen, slutter han.

Tech-startup henter millioninvestering, digital pris til OK og succes for modul-byggefirma

Her får du tre udvalgte nyheder fra erhvervslivet i Aarhus.

Du kan altid finde alle ugens regnskaber fra Aarhus-virksomheder på erhvervslivaarhus.dk

Roccai lander aftale med investeringsfond

De tre stiftere fra venstre: Nanna Ulsøe, Nanna Bach Munkholm og Jane Houlind Ulsøe, der nu skal bruge deres investering til at få swipe-algoritmen ud i verden - men det er kun første produkt på hylden, lyder det. Foto: Sarah Bech

Iværksætter-trioen Roccai, der består af CEO Nanna Ulsøe, CTO Nanna Bach Munkholm og CPO Jane Houlind Ulsøe, har lavet Tinder for e-commerce, som de selv beskriver det. En intelligent algoritme, der hjælper webshops til at vise de rigtige produkter til potentielle kunder og dermed miste færre af dem.

Nu har de også fået deres første investor ombord og blandt flere interesserede faldt valget på Hands-on Mikrofonden, der hører hjemme i Vejle, og som har investeret 2,8 millioner kroner i Roccai. Fra fonden er det Niels Dam, tidligere vice president hos ProQuest Information Solutions i USA, og Pernille Lynggaard Frandsen, tidligere COO hos Frandsen Group, der skal hjælpe Roccai videre med deres erfaringer og sparring.

Læs mere om ambitionerne hos Roccai i Erhverv+.

Jytas udvikler forretning for cirkulært modulbyggeri

Jytas er grundlagt i Aarhus i 1910, og de har blandt andet bygget dette to-etagers kontorbyggeri på 4800 kvadratmeter til Statoil Refining Denmark A/S i Kalundborg. Pressefoto

Jytas, der er specialist i præfabrikeret modulbyggeri, har aflagt 2022-regnskab for moderselskabet og fire udlejningsselskaber. Regnskabet for 2022 viser fremgang i resultatet, der lander på 16,8 mio. kroner i 2022 mod 7,1 mio. kroner i 2021. 

- Væksten skyldes i stor udstrækning, at vores kunder har øget fokus på den cirkulære økonomi, og derfor vælger leverandører, der kan dokumentere et bæredygtigt produkt. Det kan vi, og det er baggrunden for, at vi har vundet flere store projekter i 2022, siger bestyrelsesformand Carl Erik Skovgaard.

OK-appen kørte hjem med en Danish Digital Award

Ifølge Lene Juel, digital chef i OK, er prisen først og fremmest en anerkendelse af en løsning, der letter og forbedrer kundeoplevelsen på meget generiske markeder. Foto: Max Rosborg

OK's app til alt fra tankning og opladning til parkering og bilvask vandt fredag guld ved Danish Digital Awards i kategorien Costumer Experience.

 - Appen gør det nemt for 700.000 kunder at få fuldt overblik og håndtere alle transaktioner forbundet med at være moderne bilist. 100.000 ratings og en score på 4,7 i App-store taler for sig selv, lød det i begrundelsen.

-  Vi arbejder hele tiden med at gøre kundeoplevelsen friktionsfri og har et fast fokus på bilistens gøremål som helhed. Det er vi enormt glade for, at der bliver sat pris på, siger Lene Juel, digital chef i OK.

overskrifter

Ditur vinder e-handelspris, Nrgi har vildledt kunder, og Wicotec Kirkebjerg samler sig i Aarhus

Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på det, der i øvrigt rører sig i det aarhusianske erhvervsliv.
  • Ditur vandt hele to priser ved Årets E-handler 2023, både i kategorien Tøj & Tilbehør, men også aftenens hovedpris, Årets Butik. Det skriver virksomheden på Linkedin. - Prisen uddeles af PriceRunner - A Klarna Group Company, men nomineringerne sker på baggrund af danskernes stemmer. Ditur har vundet for “godt købmandskab, uovertruffen kundeservice og et interessant vareudbud", og det rammer lige ned i alt det, vi arbejder for hver eneste dag, skriver de.
  • Den tidligere topchef for Molslinjen, Carsten Jensen, tager nu formandsposten i rederiet. Rokaden betyder samtidig et farvel til forhenværende DFDS-topchef, Niels Smedegaard, som træder tilbage som formand og forlader bestyrelsen helt. I stedet tiltræder han som formand i bestyrelsen i NFI (Nordic Ferry Infrastructure). Det skriver Søfart.
  • Elselskabet Nrgi har vildledt kunderne i markedsføringen af grønne el-produkter. Det skriver Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse. Ifølge retningslinjerne er det en betingelse for markedsføringen af grøn strøm, at el-handleren laver klimatiltag, der kompenserer for CO2-udledningen for en husstands årlige el-forbrug og det er ikke sket i tilstrækkelig grad, skriver Avisen Danmark.
  • Ørsted, aarhusianske Qampo, Enfor og DTU har i fællesskab udviklet prognose-modeller, der kan optimere handlen med grøn strøm og produktion af brint i det nordiske energimarked. Det er sket i innovationsprojektet Nordic Market Based Balancing System, der er nomineret til Årets Innovationsprojekt af Energy Cluster Denmark i 2023. Det oplyser Energy Cluster Denmark i en pressemeddelelse.
  • Wicotec Kirkebjerg har over de seneste år opbygget en betragtelig opgaveportefølje inden for teknisk service og Facility Management. Derfor samler koncernen sine to nuværende lokationer i Aarhus på en og samme adresse i større og mere tidssvarende lokaler. 28 af Wicotec Kirkebjergs funktionærer og 122 montører bliver tilknyttet adressen i Hasselager, som har både kontor- og mødefaciliteter, lager og værkstedsfaciliteter.