Martin gik konkurs med sit psykologhus efter stor svindelsag: - Det var som at miste et familiemedlem
I vinteren 2022 var psykologhuset Acindria truet af økonomiske problemer og likviditetsudfordringer på grund af den bedrageri-sigtede Martin Storm Rasmussen. Rekonstruktionen lykkedes ikke, og virksomheden gik konkurs i 2023.
Medarbejderne mistede tilliden til ledelsen, og flere fandt nye jobs efter konkursen, mens Acindrias ledelse og grundlægger-familien fortsat venter på afslutningen af Martin Storm Rasmussens sag.
Martin Kloth, direktør og hovedauktionær, er dog klar til at begynde på ny som iværksætter trods tabet af familie-virksomheden.
Vinteren 2022 var særlig mørk og grå hos psykologhuset Acindria. Selvom alt på overfladen åndede fred og idyl, så var der røde lamper, der blinkede på de indre linjer.
Virksomheden er stiftet af psykolog Jette Goller Kloth, og de seneste 10 år har hendes søn Martin også været en del af virksomheden, senest som CEO. Derfor var det også Martin, som i vinteren måtte kalde alle medarbejderne sammen til et informationsmøde.
Baggrunden var alvorlig: Virksomheden havde problemer med likviditeten.
- Vi fortæller medarbejderne, at vi står i en svær situation og er på vej i en rekonstruktion. Det betyder for dem, at deres lønninger kan være forsinket, fordi de investeringer, vi var blevet lovet, ikke er kommet som aftalt.
Herfra bliver alle medarbejderne hjemsendt med løn, mens rekonstruktionen foregår. For at forstå, hvordan Acindria kunne ende her, spoler vi lige tiden lidt tilbage.
Historien om Acindrias nedtur og sidenhen konkurs både begynder og slutter med den bedragerisigtede Martin Storm Rasmussen. Han blev i juni 2022 varetægtsfængslet og sigtet for groft bedrageri for 307 mio. kroner, men nægter sig skyldig.
Han er tidligere direktør og ejer af MSAC Holding, der rummede en lang række selskaber, men i marts 2022 gik han personligt og med sine selskaber konkurs. Ifølge kurator Peter Krarup fra Mazanti-Andersen er der anmeldt krav for knap 750 millioner kroner, heraf er der krav fra Acindrias ejer Martin Kloth på otte millioner.
DR-dokumentaren Pengejægerne har fulgt sagen om Martin Storm Rasmussen igennem et år og forsøger her at give et indblik i, hvordan svindlen kunne finde sted.
Tilliden forsvandt
Det er ikke usædvanligt, at virksomheder går konkurs. Det sker faktisk hver eneste uge. Men omstændighederne omkring Acindrias konkurs hører til blandt nogle meget få af slagsen, og det gjorde det meget sværere at håndtere for Martin Kloth og den øvrige ledelse.
- Vi kunne ikke fortælle medarbejderne ret meget om, hvad der var sket, fordi vi slet ikke kendte omfanget, da vi i første omgang forsøgte med en rekonstruktion. Men man kunne med det samme mærke en uro og en usikkerhed fra medarbejderne.
Martin Storm Rasmussen - kort fortalt
Martin Storm Rasmussen lignede frem til foråret 2022 en succesrig erhvervsmand med en større portefølje af umiddelbart velkørte selskaber. Blandt andet det udskældte energiselskab Fauna Energi.
Men i marts erklærede Sø- og Handelsretten hans forretningsimperium og holdingselskab, MSAC Holding, konkurs - og med ét var luftkastellet sprængt.
Det var en gruppe af velhavende erhvervsmænd, Martin Storm Rasmussen skulle have lovet store afkast på investeringer og lån, der endegyldigt trak tæppet væk under manden, som siden er blevet kaldt en 'dansk Bernie Madoff' grundet beskyldningerne om, at han i virkeligheden i årevis har svindlet ved at få dem til at investere i fiktive aktiver som led i et større pyramidespil.
Konkret er der anmeldt krav i konkursboerne for omkring 750 millioner kroner. Og der har af flere omgange været spekuleret i, hvor vidt lyssky forbindelser fra den kriminelle underverden var involveret. For eksempel blev kurator Peter Krarup fra Mazanti Andersen tidligt i forløbet opsøgt af ukendte mænd, som påstod at have penge til gode hos Martin Storm Rasmussen, men siden aldrig formelt har gjort i kravet.
Det har desuden i DR-programmet 'Pengejægerne' været fremme, at Martin Storm Rasmussen op til konkurserne skulle have trukket to-cifrede millionbeløb i form af guld, kryptovaluta og kontanter ud af sine selskaber, som kuratorerne siden har prøvet at finde frem til.
Martin Storm Rasmussen har siden juni 2022 været formelt sigtet for groft bedrageri, hvorfor han fortsat sidder varetægtsfængslet, mens kuratorer og efterforskere undersøger det påståede bedrageris endelige omfang.
Han nægter sig skyldig og har tidligere sagt, at der er 'flere lag til historien', end der har været fremme offentligt.
- Jeg ville ønske, at vi kunne have gjort det på en anden måde. For folk begynder med det samme at værne om sig selv, og der bliver hurtigt trukket en front op mellem medarbejderne og ledelsen, fordi medarbejderne naturligt peger fingre ad ledelsen.
Martin Kloth fortæller, at medarbejdernes tillid til ledelsen hurtigt forsvandt.
- Det var svært, fordi selvom de måske troede på, at vi ville dem det bedste, kunne vi ikke fortælle ret meget om, hvorfor vi stod i denne situation.
Rekonstruktionen lykkedes ikke. For selvom der var en ny investor på banen, kunne det ikke lade sig gøre at få en aftale i hus i tide. Dermed var konkursen uundgåelig.
Den store oprydning
I juni 2023 blev Acindria begæret konkurs og samtlige medarbejdere opsagt.
- Herfra går der en proces i gang med kurator, og jeg hjælper med alt lige fra rømning af kontoret til koordinering med kreditorer. For eksempel hjælper jeg leasingselskabet med at hente deres IT-udstyr, siger Martin Kloth.
En del af den proces handlede også om, at kurator gennemgik Acindrias økonomi og undersøgte, om ledelsen eller bestyrelsen kunne stilles til ansvar for konkursen for ikke at handle rettidigt, men der blev ikke rejst noget krav i den forbindelse.
- Min primære opgave i den proces er at afvikle alle vores aktiver og hjælpe medarbejderne godt videre. Det gør vi ved at inddrage fagforeninger, netværk og give anbefalinger videre.
Sådan blev investorerne svindlet
Der er på overfladen intet nyt i den metode, Martin Storm Rasmussen angiveligt skulle have brugt til at svindle intetanende investorer.
Der er nemlig tale om et klassisk 'Pyramide-spil', der ifølge efterforskerne i Københavns Politi angiveligt er foregået således:
- Martin Storm Rasmussen har overtalt en investor (Investor A) til at låne ham et antal millioner, som Martin Storm Rasmussen så ville investere i enten et konkursbo eller et nødlidende selskab, som han på kort sigt mente, at han kunne sælge videre med stor fortjeneste - hvorfor Investor A ville kunne få store afkast på lånet.
- Samtidig fortæller han samme historie til en anden investor (Investor B), som han også modtager et lån fra. Men i stedet for som aftalt at investere pengene i et konkursbo, så bruger han Investor B's penge til at tilbagebetale Investor A.
- Og sådan kører karrusellen med Investor C, D, E, F og så videre, der tiltrækkes med lovning om høje afkast på investeringer, der i virkeligheden aldrig bliver foretaget - og i stedet går til at dække hullet fra tidligere gæld eller forsøde Martin Storm Rasmussens tilværelse.
- Det er tilsyneladende de færreste i pyramidespillet, der nogensinde har set skyggen af et afkast på de penge, de havde betroet den sigtede.
- Martin Kloth spekulerer selv i, at Martin Storm Rasmussen skulle bruge afkastet fra et eventuelt salg af Acindria Aps til at betale nogle af investorerne i pyramiden et afkast.
I psykologbranchen er der i øjeblikket mangel på arbejdskraft, og derfor var flere af medarbejderne hurtigt videre til det næste job, men for Martin Kloth er sagen fortsat ikke afsluttet.
- Nu er der snart gået et år, og ifølge kurator skal vi først forvente, at hele sagen om Martin Storm er afsluttet i 2024, hvis vi er heldige, forklarer Martin Kloth og fortsætter:
- At miste sådan en familievirksomhed, som man har kæmpet for i 15-20 år, er hårdt. Også fordi det er både mig, min mor og min bror, der har været involveret i den, og vi har mistet alt. I sådan en situation er det nemmere for medarbejdere, de kan hurtigere komme videre, men vi har haft hånden på kogepladen, og nu er den brændt.
Vakuum og ventetid
Lige nu befinder Martin Kloth og familien sig i et lidt underligt vakuum. Acindria er lukket og slukket, men der er lang vej til, at konkursboet fra Martin Storm Rasmussen bliver gjort op, og indtil da kan de ikke helt lukke døren bag sig
Det er uvist, om de nogensinde får de penge, de har gjort krav på, men erfaringer fra denne type svindelsager tyder på, at millionerne er tabt.
- Det er fortsat noget, der fylder, men det bliver heldigvis mindre og mindre. Og jeg har også dage, hvor jeg tænker på, om jeg kunne have gjort noget anderledes og reddet virksomheden. For vi kunne sagtens have valgt at vækste organisk i stedet for at få en investor ind.
- Men det var svært at vide, at Martin Storm Rasmussen ikke var reel. Hele vores vækstrejse med ham blev jo godkendt af vores rådgiver, bank og så videre.
Til trods for de dyrt købte erfaringer har Martin Kloth ikke mistet modet til at begynde forfra.
- Der er helt sikkert nogle mennesker, der vil være bange for at prøve igen efter denne situation. Men det ligger i mit DNA at være iværksætter, så jeg kommer helt sikkert stærkt igen, slutter han.