Derfor skal du dele stress-sygemelding på LinkedIn
Stresssygemeldinger er traditionelt noget, vi forsøger at gemme og glemme.
- Jeg mener, at du kan hente meget – både professionelt og personligt – ved at dele og stå ved dine kvaler for eksempel på Linkedin. Oveni vil du hjælpe andre, der står i samme situation, skriver Signe Trier Simonsen, der er teamleder for marketing og event ved The Kitchen på Aarhus Universitet.
Som denne uges gæsteskribent deler Signe Trier Simonsen en sårbar situation og opfordrer mange flere til at gøre det samme.
- Hvis jeg bare knokler lidt mere. Holder ud. Så bliver det nok bedre i næste uge. Men det gjorde det bare ikke. Sådan begynder mit opslag om mine seks ugers sygemelding på Linkedin. Et opslag som fyldte mit kommentarspor og indbakke med beskeder fra mennesker, som livet har sendt til tælling.
For vi er mange. 12 procent af alle danskere har symptomer på alvorlig stress hver dag, det viser tal fra Danmarks Statistik. Alligevel er tabuet omkring at fortælle, at du er 'én af dem', stort. Skammen over ikke at kunne stå distancen og være 'robust' nok til at overleve i det privilegerede liv, mange af os lever i bedste velgående.
Jeg mener dog, at risikoen ved ikke at fortælle om en stress-sygemelding kan være startskuddet til en negativ spiral – og at der kan være respekt både fra dit professionelle netværk samt for dig selv at hente ved at stå ved din historie og tage kontrollen over den.
Jeg kan stadig huske første gang, jeg mødte en bekendt efter, at jeg var blevet sygemeldt. ”Nå men er du så tilbage på jobbet nu efter din barsel?”. AV – hvad skulle jeg sige? Jeg endte med at lyve og fortælle, at jeg havde forlænget min orlov.
Efterfølgende sank jeg dybere ned i den mudrede skam, jeg allerede følte over at være ”en af dem”, der er blevet sygemeldt. En af de svage, der faldt om på vej mod mållinjen i et kapløb, jeg ikke vidste, jeg var en del af.
I en sen nattetime indså jeg, at det var fordi, jeg ikke havde stået ved mig selv. Ved at lyve, lod jeg skammen over min sygemelding blive dybere. Ved at fortælle sandheden med så oprejst pande som muligt – og på en god måde – kunne jeg derimod genvinde kontrol og stå ved, at det var den HELT rigtige beslutning for mig. At trække stikket. Så slut med at lyve – og frem med sandheden.
Måden, jeg fortalte min historie på, var dog ikke tilfældig. Ord er magt. Brutalt sat op, kan det rette narrativ alt fra at lande dig drømmejobbet til at vælte regeringer. Så jeg skrev min historie ned. Fik luget ud i mine skamfulde vendinger og den humor, jeg ofte drysser udover svære ting, for at få dem til at glide lettere ned. Til sidst stod jeg med en mundret lille tekst, der nøgternt forklarede, hvorfor en stresssygemelding var det helt rigtige for mig, der hvor jeg stod i januar 2023.
Og så begyndte jeg at sige den højt, når jeg mødte folk fra mit netværk og kollegaer. Og så skete der noget vildt.
Mennesker, som jeg ikke anede havde været sygemeldt, kom mig i møde og delte deres historie. Kollegaer så det som en fælles referenceramme – og det har bragt os tættere. Og i stedet for at synke ned i det skamfulde mudder blev jeg løftet af deres ærlighed. Det var som en opadgående positiv spiral.
Ved at høre andres historier blev jeg bedre i stand til at acceptere min sygemelding og give mig selv den omsorg, som er nødvendig for at komme videre. Samtidig hjalp min egen bearbejdning af historien mig med at føle, at jeg gjorde noget aktivt. Handlede. Tog kontrol – og ikke bare så passivt til.
Den ultimative kulmination på forløbet blev det førnævnte Linkedin-opslag. Og selvom det – som en af mine kollegaer sagde – 'aldrig var noget, hun ville gøre' – så var det for mig et endeligt punktum for min sygemelding.
At få det helt. Ud. I. Det. Åbne.
Fordi det kan hjælpe andre – men i høj grad fordi det hjælper mig.
Så kære læser. Har livet sendt dig til tælling. Så find din historie og del det. Du vil hjælpe andre – men i høj grad også dig selv.