Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Henrik Lind, i form af Lind Invest, ligger sammen med Salling Fondene 500 millioner kroner til projektet omkring Kongelunden. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Henrik Lind: Kongelunden er en gave til byen

Fredag aften blev Henrik Lind hædret med Erhverv Aarhus Prisen 2023. Direktøren, investoren og bestyrelsesformanden blev hædret for sin store indsats for Aarhus.

- Det er en af de største anerkendelser, man kan få her i Aarhus. Det er mine dygtige erhvervskollegaer og virksomhederne her i byen, der har peget på mig, og et stærkere dommerpanel kan man næppe få. Så jeg er både stolt og beæret over at modtage prisen, fortæller Henrik Lind til Erhvervsliv Aarhus.

Argumenterne for hvorfor netop Henrik Lind skulle være årets prismodtager stod nærmest i kø: Han har gennem en lang årrække udvist lederskab, forretningsevner, fremsynethed og ikke mindst hjerte for byen og sociale formål, lød det blandt andet i begrundelsen.

I dette nyhedsbrev forsøger vi at grave et stik dybere og give svar på, hvad det er Aarhus, betyder for Henrik Lind, og hvorfor byen har fortjent en donation på 250 millioner kroner til Kongelunden.

God fornøjelse - og god weekend

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Da Stiften sidste år kårede de 50 mest magtfulde mennesker i Aarhus, der har indflydelse på byens udvikling, endte Henrik Lind på en 15. plads. Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix

Henrik Lind fik kæmpe succes med energihandel, der satte Aarhus på landkortet - nu vil han give tilbage til byen

Henrik Lind har haft en vild professionel rejse, efter han var med til at stifte energihandelsselskabet Danske Commodities i 2004 og sidenhen solgte virksomheden for omkring 3 milliarder kroner. Det åbnede op for et nyt kapitel i livet.

I dag er han CEO i Lind Invest og bestyrelsesformand i den almennyttige fond, Lind Foundation, som han stiftede sidste år.

- Arbejdet med fonden hænger på mange måder sammen med min egen historie. Fordi man er født ind i det liv, man nu er. For mig betyder det, at jeg er opvokset i en arbejderfamilie. Men uanset ens rødder rummer alle mennesker et potentiale, men på grund af ens ophav er det ikke givet for alle at udfolde det, siger Henrik Lind.

Fredag aften blev Henrik Lind, investor, CEO og bestyrelsesformand, hædret med Erhverv Aarhus Prisen. Men i virkeligheden er det ham, der gerne vil hædre byen, der altid har været en rød tråd i hans liv.

KARRIERE: I 2004 skete der noget i Henrik Linds liv, som skulle vise sig at blive et vendepunkt for hele hans professionelle fremtid. For det var året, hvor han stiftede energihandelsselskabet Danske Commodities, og dermed blev frøet til en af byens største erhvervssucceser sået.

- Jeg havde ingen anelse om den rejse, som det endte med at blive. Ikke på nogen måde. Det blev den vildeste rejse på alle parametre. Både i forhold til at vokse en forretning, øge indtjeningen og lære at lede en virksomhed og en organisation. For vi blev bare flere og flere. Det havde jeg slet ikke noget begreb om, da jeg startede, har Henrik Lind tidligere fortalt til Børsen.

Hvis det skulle været gået nogens næse forbi, så solgte Henrik Lind i 2018 virksomheden til den norske olie- og energikæmpe Equinor, det tidligere Statoil. Prisen endte i omegnen af tre milliarder kroner. Dermed blev der åbnet for et nyt kapitel i hans liv.

I dag er han CEO i Lind Invest og bestyrelsesformand i den almennyttige fond Lind Foundation, som han stiftede sidste år.

- Noget af det, jeg bruger min tid på nu, er at være med til at bygge fonden op og sætte det hele i system. Det er på mange måder ligesom at bygge en virksomhed op, så det fylder mit professionelle liv. Men min exit fra Danske Commodities har også givet mig en anden balance, hvor der nu er mere tid til familien, fortæller Henrik Lind til Erhvervsliv Aarhus.

Udfolde potentiale

Henrik Linds tilgang til Lind Foundation er lige så strategisk, som var det en virksomhed. Fonden vil gentænke sociale indsatser og påvise samt udbrede de indsatser, der virker, ved brug af data og effektmåling. Baggrunden for hele initiativet er dog mere personligt.

- Arbejdet med fonden hænger på mange måder sammen med min egen historie. Fordi man er nu engang født ind i det liv, man nu er. For mig betyder det, at jeg er opvokset i en arbejderfamilie, og dermed var det ikke givet, at jeg blev iværksætter.

Henrik Lind

  • HD i finansiering, bankelev i Danske Bank efterfulgt af en traineeplads i Jyske Bank.
  • Karriere: Ansat i Energidanmark, før han stiftede først Lind Invest og så Danske Commodities. 
  • I dag ejer han fortsat investeringsselskaberne Lind Capital og Lind Invest
  • 47 år og bosat i Risskov.
  • Modtager af Erhverv Aarhus Prisen 2023.

- Men uanset ens rødder rummer alle mennesker et potentiale, men på grund af ens ophav er det ikke givet for alle at udfolde det. Og det er det, vi gerne vil støtte med, at hjælpe nogle mennesker med at mestre livet, som ellers ikke ville have fået chancen.

Investering i rødderne

Henrik Lind er barn af Aarhus, født og opvokset her, han tog sin studentereksamen fra Statsgymnasiet, og han har studeret på Aarhus Universitet. Han beskriver det selv sådan, at byen er en rød tråd i hans liv.

Udover de mange sociale projekter, der har fået støtte af Lind, såsom Fundamentet og Gallo Kriserådgivning, så faldt der i 2019 også en donation på 250 millioner kroner fra Lind Invest til projektet omkring Kongelunden, der blandt andet indbefatter et nyt fodboldstadion.

Her har Henrik Lind nogle helt særlige begrundelser for den generøse donation.

- Jeg er altid kommet på stadion, og jeg har selv spillet fodbold i mange år i AGF, og derfor vil jeg gerne give tilbage til byen. Kongelunden er en gave til borgerne og til byen.

- Med det nye stadion får vi en mere intens fodboldoplevelse, og det glæder jeg mig rigtig meget til.

Ingen energi

Med etableringen af Danske Commodities var Henrik Lind ikke kun med til at skabe en virksomhed med flere end 400 ansatte, han fik også for alvor sat Aarhus på landkortet som et centrum for energihandel i Danmark. For siden da er en række energihandelsselskaber dukket op i byen blandt andet Incommodities, der blev kåret som årets Gazelle i 2022, Nitor Energy og MFT Energy for blot at nævne nogle få.

- Jeg kan godt se det, når andre siger det. Men jeg har ikke tænkt over, at jeg på den måde har været med til at skabe en lille hub. Men der er ingen tvivl om, at byen er blevet et kompetencested og det, synes jeg, bare er fedt.

- Jeg kan på ingen måde tage hele æren, for der har været dygtige kollegaer, der har været med hele vejen sammen med mig.

Til trods for at energihandel kun er blevet en voksende industri i Aarhus, siden Henrik Lind forlod Danske Commodities, så er der ikke noget, der trækker i ham for at vende tilbage.

- Det er faktisk noget, jeg bliver spurgt om ofte. Men jeg følger ikke sektoren så meget mere. Jeg synes bare det fedt, at det går godt for de virksomheder. Det, at de vokser og giver overskud, er jo med til at bidrage til samfundet og skabe arbejdspladser. Så jeg kan kun kippe med flaget.

- Men jeg savner ikke at være en del af det. Jeg har taget et favntag på livet for at prioritere nogle ting anderledes i mit liv, og det har jeg det godt med.

Stort digital bureau dropper TikTok, Kamstrup leverer rekordomsætning, og Landfolk henter tocifret millioninvestering

Her får du fem udvalgte nyheder fra erhvervslivet i Aarhus.

Vidste du, at du altid kan finde alle ugens regnskaber fra Aarhus-virksomheder på erhvervslivaarhus.dk

Novicell indstiller alle aktiviteter på TikTok

- Så længe TikTok indsamler så mange personfølsomme data, som de gør, og så længe disse data er i en reel risiko for at falde i hænderne på et styre uden demokratisk kontrol, så kommer vi ikke til at arbejde med TikTok, siger CEO Per Kirchner. Pressefoto

Hvis man som virksomhed vil have hjælp til at markedsføre sig på det sociale medie TikTok, kan man ikke længere få hjælp fra et af landets største digitale konsulenthuse, Novicell. Beslutningen kommer efter, at Center For Cybersikkerhed (CFCS) gik ud og frarådede at installere TikTok på tjenstlige enheder, som anvendes af statslige myndigheder.

- Vi er en virksomhed, som tager stilling og har klare holdninger til, hvordan vi bør tjene vores penge. Og vi har bestemt ingen interesse i at understøtte en platform, der giver det kinesiske styre mulighed for systematisk at indsamle data på en masse unge mennesker, og derfor kan vi heller ikke på nuværende tidspunkt hjælpe vores kunder med at markedsføre sig på TikTok, siger Per Kirchner, administrerende direktør i Novicell.

Omsætningen i Kamstrup nærmer sig tre milliarder kroner

- Vi er naturligvis meget glade for det gode årsresultat. Helt frem til september havde vi dog massive udfordringer, og manglen på komponenter medførte store leveranceudfordringer. Forventningen er, at vi med udgangen af 2023 har en fuldt tilfredsstillende leveringssituation, siger Kim Lehmann, CEO i Kamstrup. Pressefoto

Trods udfordringer leverer Kamstrup et yderst tilfredsstillende resultat med en omsætning på 2,8 mia. kroner - en stigning på 18 procent sammenlignet med 2021. Resultatet før skat blev 308 millioner kroner – en markant stigning på 45 procent sammenlignet med 2021.

- Resultatet og væksten i nye markeder fortæller en historie om stigende global efterspørgsel på grønne teknologiske løsninger på verdens klimaudfordringer. Vi er i høj grad lykkedes med at imødegå den efterspørgsel gennem en succesfuld ekspansionsstrategi. Vi oplever stigende relevans globalt for vores intelligente løsninger, fortæller CEO Kim Lehmann.

Garderobe-appen Capsule henter sin første investering

Emilie Seegert (tv.) Nadia Wabra og Louise Linde er kvinderne bag Capsule. Foto: Maria Christensen

For to måneder siden lancerede tre unge iværksættere en digital garderobe-app, som skal hjælpe særligt kvinder til at få mere ud af deres garderobe og undgå fejlkøb. På kort tid er de stormet frem, og i øjeblikket har Capsule 11.000 brugere og 17.000 downloads. Det skriver Finans.

Nu har de sikret sig en kapitalindsprøjtning på lige over fire mio. kroner fra investeringsselskabet The Adventures, Unico Capital, og investor Martin Lykke Suhr. Pengene skal bruges til at skalere internationalt, videreudvikle appen og implementere en forretningsmodel.

I begyndelsen af året var Stiften forbi tech-startuppen, det kan du læse her.

Aarhus Airport henter ny chef for passagerservice i Randers

40-årige Mette Bræmer-Jensen rykker fra Randers City til Aarhus Airport 1. maj som ny chef for Passagerservice. Foto: Picasa

Nu skal passager-oplevelserne i Aarhus Lufthavn løftes til et nyt niveau, og det skal Mette Bræmer-Jensen, som kommer fra en stilling som citychef i Randers, være garant for.

-  Aarhus Airport har et stærkt fokus på at fastholde og optimere gæsteoplevelserne, og det matcher perfekt med mit karrieremæssige DNA. Samtidig er jeg købmand ind til benet, og jeg ser frem til at bringe mine erfaringer og kompetencer inden for ledelse, serviceoptimering og udvikling af kommercielle forretningsområder, siger Mette Bræmer-Jensen.

Landfolk henter 28 millioner kroner i ny kapital

I løbet af de to år Landfolk har eksisteret, har de skaffet adgang til mere end 1000 sommerhuse. Foto: Landfolk

Venturefonden Seed Capital har netop investeret 28 mio. kroner i Landfolk, der udlejer luksussommerhuse i Danmark, Norge og Tyskland. Det seneste år har de solgt 60.000 overnatninger, hvilket er fem gange så mange som året før. Det seneste årsregnskab halvvejs inde i 2022 viste et tab på over 10 mio. kroner, men det bekymrer ikke virksomheden.

- Sorte tal på bundlinjen er ikke et tema. Vi er en vækstvirksomhed, og vi er super optagede af at fortsætte med at investere i væksten. Alene Danmark er jo et milliardmarked, så der skal trykkes til, siger Christian Schwarz Lausten, medstifter og CEO til Børsen.

overskrifter

Aarhus rundt på ét minut

Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på det, der i øvrigt rører sig i det aarhusianske erhvervsliv.
  • Christian Schwartz Lausten, CEO og medstifter af Landfolk, er nyt bestyrelsesmedlem ved Moesgaard Museum. - Når man har som ambition at skabe kobling imellem den dybe verdenshistorie igennem årtusinder og moderne mennesker, skal man have solide digitale og analytiske kompetencer på holdet, skriver bestyrelsesformand Anne-Marie Dohm Linkedin.
  • Teknologisk Institut, Aarsleff og Stark er gået sammen for at undersøge materialespild på byggepladser. Samarbejdet skal ende med et katalog af konkrete løsninger til minimering af spild, og det forventes at være færdig september 2023. Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.
  • Kreativ direktør i Envision gennem mere end 16 år, Peter Boe, har sagt op på bureauet for at tage hul på et nyt kapitel i sin karriere. - Nu skal jeg prøve noget nyt, og planen og drømmen er at gå freelance, hvilket jeg nok skal fortælle mere om senere, skriver han på Linkedin.
  • Teitur Trophics har modtaget over 200 millioner i venturekapital. Bag virksomheden står forskere tilknyttet Aarhus Universitet, der er lykkedes med at bremse nedbrydning af hjerneceller i mus og rotter. Forskningen er så lovende, at den nu skal bringes til et stadie, hvor den kan bruges på mennesker, og det skal de tilførte midler hjælpe med. Det skriver Stiften.
  • Borgmester Jacob Bundsgaard vil forbyde benzin- og dieselbiler i Aarhus senest fra 2030. Den udmelding vækker både frygt og undren hos Cityforeningens direktør, Claus Bech. - Vi skal ikke gøre Aarhus til et eksperimentarium, hvor det er besværligt - ja, umuligt på længere sigt at køre ind til byen i en benzinbil, siger han til Stiften.
  • 2271 ansøgninger, en fremgang på 174 flere ansøgninger sammenlignet med sidste år, var tikket ind til Erhvervsakademi Aarhus, da ansøgningsfristen for de videregående uddannelser via kvote 2 udløb onsdag 15. marts
  • Trifork bliver hovedleverandør på en skræddersyet kort- og finansieringsplatform til Sparxpres, der er en del af Spar Nord. Aftalen dækker etablering af platformen samt fem års efterfølgende videreudvikling, support og drift. Den nye platform bygges i tæt samarbejde med Tuum, Nets og Visa og betyder, at Sparxpres får en fremtidssikret platform, hvorfra de også vil kunne udvikle nye produkter. Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.

Vores anbefalinger til dig 💡

Her får du vores bedste anbefalinger på tværs af Erhvervsliv-medierne fra den seneste tid.

Bestseller har investeret cirka 150 millioner kroner i teknologi i Taulov, hvor 79 robotter suser rundt, så modekoncernens forretninger får det rigtige tøj på hylderne. Flere robotter kan komme med tiden, fortæller operations manager Daniel Slot Ravnholt Stougaard, som skal sikre, at logistikken bliver 'best in class'.

Både ambitionerne og kemien skal være rigtig, når en virksomhed etablerer en professionel bestyrelse. Det kan de tale med om hos William Skilte, hvor ejerne Mette Brock og Jeppe Arbjerg hurtigt fandt ud af, hvor vigtigt det er, at bestyrelsen forstår virksomhedens kultur.

Med hjælp fra en af SMV-støtteordninger, der netop er åbent igen, har Dansk Scanning etableret en afdeling i Indien. Det har været en ubetinget succes, fortæller direktør Henning Kjærgaard: - Lige siden vi tog valget om at åbne en søsterafdeling i Indien, har det virkelig pyntet på vores årsregnskab.

Trivselsmålinger sker i mange virksomheder en-to gange om året, men sådan er det ikke hos Abtion. Her bliver medarbejderne spurgt til trivslen via surveys et par gange om ugen.  - Som leder er en af de største fordele, at systemet sørger for, du ikke overser noget, siger direktør Bo Kønskov.