Henrik Lind fik kæmpe succes med energihandel, der satte Aarhus på landkortet - nu vil han give tilbage til byen
Henrik Lind har haft en vild professionel rejse, efter han var med til at stifte energihandelsselskabet Danske Commodities i 2004 og sidenhen solgte virksomheden for omkring 3 milliarder kroner. Det åbnede op for et nyt kapitel i livet.
I dag er han CEO i Lind Invest og bestyrelsesformand i den almennyttige fond, Lind Foundation, som han stiftede sidste år.
- Arbejdet med fonden hænger på mange måder sammen med min egen historie. Fordi man er født ind i det liv, man nu er. For mig betyder det, at jeg er opvokset i en arbejderfamilie. Men uanset ens rødder rummer alle mennesker et potentiale, men på grund af ens ophav er det ikke givet for alle at udfolde det, siger Henrik Lind.
KARRIERE: I 2004 skete der noget i Henrik Linds liv, som skulle vise sig at blive et vendepunkt for hele hans professionelle fremtid. For det var året, hvor han stiftede energihandelsselskabet Danske Commodities, og dermed blev frøet til en af byens største erhvervssucceser sået.
- Jeg havde ingen anelse om den rejse, som det endte med at blive. Ikke på nogen måde. Det blev den vildeste rejse på alle parametre. Både i forhold til at vokse en forretning, øge indtjeningen og lære at lede en virksomhed og en organisation. For vi blev bare flere og flere. Det havde jeg slet ikke noget begreb om, da jeg startede, har Henrik Lind tidligere fortalt til Børsen.
Hvis det skulle været gået nogens næse forbi, så solgte Henrik Lind i 2018 virksomheden til den norske olie- og energikæmpe Equinor, det tidligere Statoil. Prisen endte i omegnen af tre milliarder kroner. Dermed blev der åbnet for et nyt kapitel i hans liv.
I dag er han CEO i Lind Invest og bestyrelsesformand i den almennyttige fond Lind Foundation, som han stiftede sidste år.
- Noget af det, jeg bruger min tid på nu, er at være med til at bygge fonden op og sætte det hele i system. Det er på mange måder ligesom at bygge en virksomhed op, så det fylder mit professionelle liv. Men min exit fra Danske Commodities har også givet mig en anden balance, hvor der nu er mere tid til familien, fortæller Henrik Lind til Erhvervsliv Aarhus.
Udfolde potentiale
Henrik Linds tilgang til Lind Foundation er lige så strategisk, som var det en virksomhed. Fonden vil gentænke sociale indsatser og påvise samt udbrede de indsatser, der virker, ved brug af data og effektmåling. Baggrunden for hele initiativet er dog mere personligt.
- Arbejdet med fonden hænger på mange måder sammen med min egen historie. Fordi man er nu engang født ind i det liv, man nu er. For mig betyder det, at jeg er opvokset i en arbejderfamilie, og dermed var det ikke givet, at jeg blev iværksætter.
Henrik Lind
- HD i finansiering, bankelev i Danske Bank efterfulgt af en traineeplads i Jyske Bank.
- Karriere: Ansat i Energidanmark, før han stiftede først Lind Invest og så Danske Commodities.
- I dag ejer han fortsat investeringsselskaberne Lind Capital og Lind Invest
- 47 år og bosat i Risskov.
- Modtager af Erhverv Aarhus Prisen 2023.
- Men uanset ens rødder rummer alle mennesker et potentiale, men på grund af ens ophav er det ikke givet for alle at udfolde det. Og det er det, vi gerne vil støtte med, at hjælpe nogle mennesker med at mestre livet, som ellers ikke ville have fået chancen.
Investering i rødderne
Henrik Lind er barn af Aarhus, født og opvokset her, han tog sin studentereksamen fra Statsgymnasiet, og han har studeret på Aarhus Universitet. Han beskriver det selv sådan, at byen er en rød tråd i hans liv.
Udover de mange sociale projekter, der har fået støtte af Lind, såsom Fundamentet og Gallo Kriserådgivning, så faldt der i 2019 også en donation på 250 millioner kroner fra Lind Invest til projektet omkring Kongelunden, der blandt andet indbefatter et nyt fodboldstadion.
Her har Henrik Lind nogle helt særlige begrundelser for den generøse donation.
- Jeg er altid kommet på stadion, og jeg har selv spillet fodbold i mange år i AGF, og derfor vil jeg gerne give tilbage til byen. Kongelunden er en gave til borgerne og til byen.
- Med det nye stadion får vi en mere intens fodboldoplevelse, og det glæder jeg mig rigtig meget til.
Ingen energi
Med etableringen af Danske Commodities var Henrik Lind ikke kun med til at skabe en virksomhed med flere end 400 ansatte, han fik også for alvor sat Aarhus på landkortet som et centrum for energihandel i Danmark. For siden da er en række energihandelsselskaber dukket op i byen blandt andet Incommodities, der blev kåret som årets Gazelle i 2022, Nitor Energy og MFT Energy for blot at nævne nogle få.
- Jeg kan godt se det, når andre siger det. Men jeg har ikke tænkt over, at jeg på den måde har været med til at skabe en lille hub. Men der er ingen tvivl om, at byen er blevet et kompetencested og det, synes jeg, bare er fedt.
- Jeg kan på ingen måde tage hele æren, for der har været dygtige kollegaer, der har været med hele vejen sammen med mig.
Til trods for at energihandel kun er blevet en voksende industri i Aarhus, siden Henrik Lind forlod Danske Commodities, så er der ikke noget, der trækker i ham for at vende tilbage.
- Det er faktisk noget, jeg bliver spurgt om ofte. Men jeg følger ikke sektoren så meget mere. Jeg synes bare det fedt, at det går godt for de virksomheder. Det, at de vokser og giver overskud, er jo med til at bidrage til samfundet og skabe arbejdspladser. Så jeg kan kun kippe med flaget.
- Men jeg savner ikke at være en del af det. Jeg har taget et favntag på livet for at prioritere nogle ting anderledes i mit liv, og det har jeg det godt med.