Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Janne Hallum måtte spejde langt efter et job i næsten tre år, før hun blev ansat hos DLA Piper. Foto: Kirsten Louise Laursen

Virksomhederne går uden om det grå guld

400 ansøgninger, 50 samtaler og nul jobtilbud.

Jeg ved ikke, om der er nogen, der læser med. Men det er vigtigt for mig at få lettet hjertet lidt. Og måske er der en af jer, der kan hjælpe mig. For jeg vil bare gerne tilbage på arbejdsmarkedet. 

At have et arbejde, hvor mine kompetencer bruges, giver mig en identitet. Jeg er 62 år, og jeg har altid haft et job. Jeg har været direktør, ledelseskonsulent, HR-specialist og radiograf. 

Lige nu har min motivation lidt et knæk.

Janne Hallum tog bladet fra munden i et meget ærligt opslag på Linkedin, måske har du set det, for opslaget gik viralt og fik 700.000 visninger. Men hvad vigtigere er, så hjalp det Janne med det, hun havde allermest brug for - et nyt job.

I dette nyhedsbrev fortæller Janne Hallum om sine erfaringer med at søge job i en moden alder, og så har hun et centralt budskaber til virksomhederne om ikke at lade alderen være afgørende for en ansættelse.

Hvis du har gode ideer til et emne, vi bør tage op på Erhvervsliv Aarhus, er du altid velkommen til at skrive til os. Du kan også gerne følge os på Linkedin.

God fornøjelse med læsningen

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Janne Hallum beskriver sin tid som jobsøgende som den hårdeste nogensinde: - Du er alene i usikkerheden, har ikke nogle kollegaer, og det stresser ikke at vide, hvornår det ender, siger hun. Foto: Kirsten Louise Laursen

Tidligere direktør sendte 400 ansøgninger uden at få et eneste jobtilbud

Janne Hallum er ikke flov over sin alder på 63 år, men den har vist sig at være en større forhindring for hende, end hun synes er rimeligt. Den tidligere direktør fra Aarhus Tech har prøvet det meste som jobsøgende, deriblandt at sende hundredvis af ansøgninger og været til masser af samtaler, men det gav ingen jobtilbud.

- Det begyndte at frustrere mig efter de første afslag, fordi hvad er det, jeg ikke selv ser, som andre ser? Og det har jeg ikke fundet ud af endnu, udover at min alder kan spille ind.

I et sidste forsøg på at trænge igennem muren, delte hun sin frustration på Linkedin i et personligt opslag, der blev mødt af en storm af medvind og fyldte indbakken med rigtige jobtilbud.

Jobsøgning på den anden side af de 50 år er en ekstra udfordring. Det måtte Janne Hallum sande, og det tog hende knap tre år at få overbevist en virksomhed om, at hun er værd at satse på - selvom hun er i sin tredje alder.

JOBSØGNING: Tilbage i efteråret 2019 måtte Janne Hallum sige farvel til stillingen som uddannelsesdirektør på Aarhus Tech.

- Det var begyndelsen på den udfordring, jeg fik med at komme tilbage i job igen, fortæller Janne Hallum.

Hvad hun ikke vidste på det her tidspunkt, var, hvor stor en udfordring der ventede hende for at lande det næste job.

- I begyndelsen fokuserede jeg bare på at søge job, men da det ligesom ikke gav noget, forsøgte jeg også som selvstændig konsulent ved siden af. Det blev dog aldrig en succes, fordi jeg ikke kunne finde motivationen i det at arbejde alene.

Den første forhindring

Knap et halvt år efter, at Janne Hallum blev ledig, ramte covid-19 Danmark, og som de fleste nok husker, vendte det for en stund verden lidt på hovedet. Heldigvis for Janne Hallum var der fortsat masser af ledige jobs at søge, der passede til hendes kvalifikationer, men muligheden for at møde sit netværk blev lukket fra den ene dag til den anden.

- Alt hvad der hed kaffemøder, lukkede ned.

I takt med coronaen gled hen over landet, begyndte de første frustrationer også at melde sig hos den tidligere direktør. For selvom ansøgninger blev sendt i en lind strøm, så gav det ikke ret meget resultat.

- Jeg er endda en af dem, der har været heldig, for jeg har været til over 50 første-samtaler på job. Men det begyndte at frustrere mig efter de første afslag, fordi hvad er det, jeg ikke selv ser, som andre ser? Og det har jeg ikke fundet ud af endnu på trods af opsøgende feedback, udover at min alder kan spille ind.

Janne Hallum

  • Uddannet cand.merc. i strategi og ledelse fra Aarhus BSS.
  • Har tidligere arbejde med HR i ledende stillinger hos Lego, Systematic og Aarhus Universitet.
  • Tidligere uddannelsesdirektør hos Aarhus Tech.
  • Siden oktober 2022 - senior HR-konsulent hos DLA Piper.
  • Bor i Skanderborg med sin mand.

Janne Hallum var fyldt 60 år, da hendes jobsøgning begyndte, og selvom hun ikke entydigt har mærket en aldersdiskrimination, så er det noget, hun er blevet spurgt til.

- Jeg har oplevet et par gange at blive spurgt til, hvordan jeg ser fremtiden, fordi jeg snart kan gå på pension. Så jeg kan ikke sige entydigt, at det er min alder, der spiller ind, men det er den følelse, jeg sidder tilbage med.

Det grå guld

Følelsen af at være en del det grå guld er blevet forstærket, når Janne Hallum mødtes med andre jobsøgende til netværksmøder, uddannelser eller i a-kassen.

- Jeg kan konstatere, at jeg igennem min årelange jobsøgning, har mødt rigtig mange jævnaldrende i min situation. Og det er en udfordring i dansk erhvervsliv, at man fravælger så mange i en aldersgruppe og det er ikke noget, man taler om.

Janne Hallum var her i efteråret 2022 til 'Fest for Fyrede', og her blev det tydeligt for hende, at der var en overvægt af hendes egen aldersgruppe til eventet.

Det er ikke, fordi hun har været kræsen i hendes jobsøgning. Til trods for hun kom fra en stilling som direktør, så har hun langt fra kun søgt lederstillinger.

-  For mig handler det om, at jeg gerne vil gøre en forskel og finde et job, hvor mine kompetencer kan komme i spil. Derfor har jeg søgt bredt.

Sidste udkald

Et af de værktøjer Janne Hallum flere gange har forsøgt i sin jobsøgning har været at udnytte sit netværk på Linkedin. Desværre har det ikke ført ret meget med sig. Men i sensommeren 2022 går hun et skridt videre med et meget personligt opslag, der måske bedst kan beskrives som et opråb:

'Jeg ved ikke, om der er nogen, der læser med. Men det er vigtigt for mig at få lettet hjertet lidt. Og måske er der en af jer, der kan hjælpe mig. For jeg vil bare gerne tilbage på arbejdsmarkedet.'

- Det var helt klart en overvindelse at lave det opslag, men jeg tænkte, at jeg ikke havde noget at tabe. For det kunne ikke blive værre, jeg havde jo ikke et job, fortæller Janne Hallum.

Og pludselig stak det helt af. Hendes opslag fik over 700.000 visninger, næsten 10.000 likes og mere end 600 kommentarer.

- Helt konkret fik jeg flere henvendelser på jobmuligheder, og jeg var til fire samtaler. Der var også nogle, der tilbød kurser og kaffemøder. Så det gav nogle muligheder.

En af dem, der så opslaget på LinkedIn var en HR-medarbejder fra DLA Piper, der tippede sin leder om, at her var en profil, de måske kunne bruge.

- Så kontaktede hun mig, vi tog en snak og ja, det faldt godt ud, og jeg begyndte hos DLA Piper 15. oktober som senior HR-konsulent.

Den næste forhindring

I første omgang er Janne Hallum ansat i et barselsvikariat hos DLA Piper til maj 2023. Det betyder, at selvom hun er glad for jobbet, så er den hellige grav ikke velforvaret, fordi jobbet har en udløbsdato.

- Jeg har stadig den bekymring, hvordan det bliver at skulle søge job igen, for jeg bliver jo ikke yngre i mellemtiden. Så det fylder fortsat meget. Det er irrationelt, for selvom jeg har gået ledig længe, så har jeg ikke hverken glemt, hvad det vil sige at gå på arbejde eller levere på jobbet.

Her og nu holder Janne Hallum en tiltrængt pause fra ansøgninger, men på den anden side af nytår vil hun så småt begynde igen, og så håber hun, at den nærende uro omkring hendes alder ikke bliver en udfordring i næste runde.

Janne Hallum er foreløbig ansat i et barselsvikariat hos DLA Piper frem til maj 2023. Foto: Kirsten Louise Laursen

Tre gode råd til at rekruttere de modne medarbejdere

Tre år, 400 ansøgninger og over 50 samtaler skulle Janne Hallum igennem, før hun fik lov at bevise sit værd og landede et job som en senior HR-konsulent hos DLA Piper.

Janne Hallum har årelang erfaring med HR og ledelse, men oplevede, at det var umuligt at få foden indenfor hos en virksomhed, fordi hun er over 60 år og dermed tæt på pensionsalderen.

Jo ældre du er, jo mere oplever du forskelsbehandling. Faktisk viser en analyse fra 2022, som Djøf har fået lavet, at hver sjette Djøf-medlem over 55 år har oplevet negativ forskelsbehandling på grund af alder.

- Det er et sindssygt vigtigt emne at få fokus på, for det er en udfordring, at vi fravælger en aldersgruppe, men vi taler ikke om det. Hvis vi sammenligner med Norge og Sverige, kunne der være mange flere i arbejde i den aldersgruppe, siger Janne Hallum.

Derfor deler hun tre fokusområder, som virksomhederne bør have for øje, så de ikke sorterer de modne medarbejdere fra.

Konsulenthuset Ballisager tilbyder også gode råd til jobsøgningen til seniorer.

1. Tænk i alternative ansættelser

- Virksomheder skal bruge de muligheder, der er for at ansætte seniorer i for eksempel vikariater eller interim stillinger. Det er en god måde at prøve medarbejderen af på og lade dem få en fod indenfor, hvor de kan bevise deres værd.

2. Se kompetencer - ikke alder

- Langt de fleste, der søger aktivt job på den anden side af 60 år, gør det, fordi de ikke har et ønske om at gå tidligt på pension. Men fordi de gerne vil gøre en forskel og bringe deres kompetencer i spil. Lang erfaring bør ikke være en ulempe.

3. Et sporskifte er motiverende

- Man kan sagtens have lyst til et karriereskifte sent i livet, og derfor skal virksomhederne ikke lade sig skræmme af, at man måske går et niveau ned. Der kan komme rigtig meget godt ud af at give folk en chance, for den der har besluttet sig for et karriereskifte, ved godt, at der skal ydes noget ekstra.

Eventyrsport vokser i hårdt marked, Hommelhoff investerer i børneudstyr, og Velas får Bitten Brun i bestyrelsen

Her får du fire udvalgte nyheder fra erhvervslivet i Aarhus.

Eventyrsport slår rekord på bruttofortjenesten

Sidste efterår var der stor efterspørgsel både i kædens butikker og webshop. Til gengæld har foråret generelt været mere afdæmpet, som følge af krigen i Ukraine, fremgår det af det nyudgivne regnskab. - Vi vækster egentlig stadigvæk, men det er også fordi, vi har åbnet de nye butikker, siger Lars Sejer Sørensen til Detailwatch. Foto: Jens Thaysen

Eventyrsport har boostet sin bruttofortjeneste med knap 10 mio. kroner til knap 85 mio. kroner - det højeste niveau i over 10 år i friluftskædens friske regnskab for 2021/2022. På bagkant af et halvt år med krig og stigende inflation er medejer, stifter og administrerende direktør Lars Sejer Sørensen derfor meget tilfreds med udkommet. Det skriver DetailWatch.

I næste regnskab, der lukkes om syv måneder, regner kæden med en positiv udvikling i omsætning og aktivitetsniveau, men en indtjening på et væsentligt lavere niveau.

- Vi er helt klart udfordret af inflation, både i samfundet og vores egne priser, der stiger. Samtidig er der ekstremt hård konkurrence i markedet, så det er virkelig svært at få pengene hjem for varerne, siger Lars Sejer Sørensen til mediet.

Hvis ikke du allerede har læst artiklen om Lars Sejer Sørensen og 'spøgelserne' i Eventyrsport, kan du finde den her.

BoligPortal ansætter ny CMO fra egne rækker

De vigtigste opgaver for Peter Vestergaard Kristensen bliver at bevare og udbygge positionen som den markedsledende platform for danskere, der søger en lejebolig. Samtidig får han en central rolle i brandingen af BoligPortal som en fullservice lejeboligplatform med tjenester målrettet udlejere. Pressefoto

Peter Vestergaard Kristensen, 37 år, skal fremover stå i spidsen for marketingarbejdet hos lejeboligplatformen BoligPortal. Han kom til virksomheden i 2019 og steg siden i graderne til Head of Digital Marketing i 2020 og nu til Chief Marketing Officer (CMO) med det øverste ansvar for marketingafdelingen med 10 medarbejdere under sig.

- Jeg overtager en marketingafdeling i topform, men vi ser potentiale for at nå ud til endnu flere. Det gælder både boligsøgende danskere og udlejere, som vi de seneste år har målrettet en lang række nye produkter til som vores digitale lejekontrakter og flyttesyn. Vi bringer stor værdi til begge målgrupper, og jo flere, der benytter sig af vores services, desto bedre datagrundlag har vi at give tilbage til udlejerne og ejendomsbranchen. Marketing er en af nøglerne til det, siger Peter Vestergaard Kristensen

Hommelhoff investerer i cykelhjelme til børn

Claus Hommelhoff og aktieselskabet CBH har købt sig til en ejerandel på 20 procent af Crazy Safety, der har base i Skanderborg. Foto: Axel Schütt

Hommelhoff-familiens investeringsselskab Aktieselskabet CBH har købt sig ind i firmaet, der står bag mærket Crazy Safety. De laver cykelhjelme til børn i alderen tre til syv år, og hjelmene er udformet, så de for eksempel ligner en zebra, giraf eller haj. Det skriver Finans

- Jeg kan selv huske, at jeg ikke kunne få mine børn til at bære cykelhjelm. Disse er sjove og sikre, og det var det, jeg faldt for ved det,  siger Claus Hommelhoff til mediet.

Velas udvider bestyrelsen med eksternt medlem

Bitten Brun sammen med Nis Kristian Hjort, bestyrelsesformand for Velas. Pressefoto

Som den første DLBR-virksomhed (branchesamarbejde bestående af 29 rådgivningsvirksomheder, red.) tager Velas nu et skridt imod at professionalisere sig yderligere. Det sker ved at udvide bestyrelsen med et eksternt bestyrelsesmedlem.

Det bliver Bitten Brun, der indtræder i bestyrelsen. Hun har en lang kommerciel baggrund fra særligt detailhandlen, hvor hun har bestredet flere topstillinger. CV’et tæller blandt andet marketingdirektør i Bilka, international marketingdirektør i Jysk, samt kommerciel direktør i både Stofa og GLS.

- Min rolle i bestyrelseslokalet bliver blandt andet at stille de spørgsmål, der skal til, for at vi sammen kan finde den rigtige vej at gå. Verden flytter sig hastigt i en mere bæredygtig retning – ikke bare på klima, men også på mennesker og ledelse - og det skal vi være klar til at agere på, siger Bitten Brun.