Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Carsten Holm er CEO i Woden, der arbejder ud fra tilgangen: Reduce, Reuse, Recycle, når det kommer til at producere deres sneakers til både kvinder og børn. Pressefoto

Skobrand har succes med at tænke grønt

- Når man begynder helt forfra, kan man vælge rigtigt fra begyndelsen.

Sådan lyder det fra stifter og CEO i Woden, Carsten Holm.

For knap 10 år siden skabte han skobrandet Woden, der primært er kendt for deres sneakers til kvinder. Udgangspunkt var, at skoene skulle være mere bæredygtige end sko, der allerede fandtes på markedet, og at komforten skulle være i top.

Carsten Holm har tidligere arbejdet for store mærker som Ecco og Hummel, så han ved, hvor svært det er at omstille en produktion til de bæredygtige alternativer. Derfor skulle Woden tage de rigtige valg fra begyndelsen.

Indtil videre er både vækst og omsætning kun gået op, og i dag beskæftiger virksomheden i Sydhavnen omkring 70 ansatte.

I dagens nyhedsbrev har vi fået lov at kigge inden for hos Woden for at blive klogere på, hvordan de fik gjort en klimasynder mere bæredygtig og bygget en stærk forretning op omkring det. Du får også Carsten Holms tre bedste råd til ledelse.

Har du noget, du selv vil dele, eller har du blot lyst til at invitere på en kop kaffe, kan du skrive til os lige her.

God fornøjelse - og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Carsten Holm, CEO i Woden, har selv været med til at tegne de første sneakers, da brandet blev født i 2013. Pressefoto

Woden: Bæredygtighed er nemmere, når man begynder helt forfra

Drømmen om at blive selvstændig havde levet lidt i det skjulte i mange år, men i forbindelse med en opgave på hans Executive MBA, skulle Carsten Holm, der er CEO og stifter af Woden, lægge en plan for fremtiden, og her blev målet om at gå selvstændig helt tydelig. Det betød også, at han begyndte at tage de første spæde skridt til at skabe Woden.

Bæredygtighed er et gennemgående tema, som fylder rigtig meget hos Woden, for som en del af modeindustrien, der hvert år udleder store mængder CO2, vil Carsten Holm gerne sætte et andet aftryk på verden.

- Bæredygtighed er en rejse og ikke en fase, og den dag man stopper med at have fokus på det, så tror jeg ikke på, at det giver mening, siger Carsten Holm. 

I denne artikel inviterer vi indenfor hos Woden, der har et mål om at lade bæredygtighed gå hånd i hånd med komfort, som middelklassen fortsat har råd til. Og derfor har de fra start bygget organisationen omkring det mål.

CEO Carsten Holm drømte om at skabe sin egen virksomhed og de perfekte bæredygtige sneakers. Sneakers-brandet Woden er skabt med en baggrund i bæredygtighed og komfort, og den præmis er fortsat det, der driver virksomheden fremad.

Indsigt: - Jeg har altid haft en drøm at blive selvstændig, og jeg ville ikke sidde som 75-årig og tænke, hvorfor gjorde jeg det aldrig, fortæller Carsten Holm, CEO og stifter i Woden.

Drømmen om at blive selvstændig havde levet lidt i det skjulte i mange år, men i forbindelse med en opgave på hans Executive MBA, skulle han lægge en plan for fremtiden, og her blev målet om at gå selvstændig helt tydelig. Det betød også, at han begyndte at tage de første spæde skridt til at skabe Woden og de perfekte sneakers.

Navnet Woden står for Works of Denmark, og det er ikke tilfældigt, at Carsten Holm har valgt at skilte med sit ophav.

- Jeg så et highend premium brand, som bygger på det nordiske, og derfor ville jeg også gerne skabet en identitet, der bygger på det skandinaviske, fordi der er grund til at være stolt ude i verden over, at man kommer herfra. Det handler om designværdier, det naturlige og ikke mindst bæredygtighed.

- Den største værdi for mig er at arbejde med bæredygtighed. Og her har det været en fordel, at vi er en mindre virksomhed, for hvis man sidder i en stor kommerciel virksomhed og siger, at nu skal vi være mere bæredygtige, men det koster 20 procent mere - jamen så kommer det ikke til at ske. Når man begynder forfra med sin egen virksomhed, så kan man gøre, som man selv vil.

Laksen fra Norge

Det særlige fokus på bæredygtighed bliver tydeligt, når man kigger nærmere på de sneakers, Woden er blevet så kendt for.

- Vi vil gerne lave mere end bare en sneakers, hvor der er respekt omkring håndværket. Vi vil gerne skubbe barren for at gøre produktionen af sko mere bæredygtig. Bæredygtighed er en rejse og ikke en fase, og den dag man stopper med at have fokus på det, så tror jeg ikke på, at det giver mening.

Modebranchen som helhed står for omkring 10 procent af verdens CO2-udledning, og det er blandt andet det tal, som Woden gerne vil være med til at nedbringe. Et af de steder, hvor de forsøger at skille sig ud fra mængden, er ved at bruge fiskeskind og kork i deres sko.

- Jeg ser vores fiskeskind som noget af det mest unikke, vi har, fordi det er 100 procent CO2-neutralt. Det er dyrere i bearbejdning end andre materialer, men det er selvfølgelig også derfor, at vi ikke laver hele skoen i fiskeskind. Og så passer det fint i vores fortælling om det skandinaviske brand, fordi det er fisk fanget i Norge, vi bruger.

Woden

  • Woden blev grundlagt i 2013 af skomager Carsten Holm, som med lang historik fra skobranchen vidste, at natur og skandinavisk design, kombineret med sneakers i høj kvalitet til en overkommelig pris ville være et rigtig afsæt.
  • Woden henvender sig især til kvinder mellem 25 og 35 år. Med respekt for miljø og omgivelser arbejdes der ud fra en bæredygtig tilgang og målsætning om reduce, reuse, recycle.
  • Woden har i vid udstrækning erstattet syntetiske materialer med kork og fiskeskind, der garves på en fabrik i Island. Der indgår mindst 10 procent genbrugsgummi i ydersålerne.
  • Woden beskæftiger cirka 70 ansatte.

For Carsten Holm og Woden handler bæredygtighed ikke kun om brug af materialer, for det er også vigtigt at få skabt en sko, der kan holde, så man ikke hele tiden skal købe nye. Det kan virke misvisende, når man lever af at sælge sko, men det bekymrer ikke stifteren.

- Vi har skabt en sko med høj komfort, og jeg ved, at det derfor er en favoritsko for mange. Og problemet er ikke det par sko, de slider op, men alle de par der ligger i skabet, som du aldrig bruger, fordi de ikke er gode at gå i.

En virksomhed i dvale

Det er særligt de seneste tre år, at det er gået rigtigt stærkt for skoproducenten i Sydhavnen, men det er også i de seneste år, at virksomheden blev ramt af store udfordringer.

- Da statsministeren lukkede landet ned første gang, der sad jeg derhjemme, lidt i panik, som alle andre. Vi tænkte på, hvordan kan vi sætte den her virksomhed i dvale? barberer den ned til ingenting og stoppe alle ordrer. Det endte med, at vi skar budgettet ned med 20 millioner kroner.

Alle medarbejdere blev sendt hjem og for at få økonomien til at hænge sammen, måtte Woden desværre også afskedige tre medarbejdere. Men det fungerede ikke for hverken medarbejderne eller direktøren at gå derhjemme, og derfor valgte virksomheden hurtigt en anden vej igennem nedlukningerne.

- Efter en måned tog vi alle medarbejderne tilbage igen og bad dem om at have fokus på, hvordan vi kunne hjælpe vores kunder bedst igennem krisen. Og al den tid vi havde i overskud, fordi vi ikke kunne lave det, vi plejer, den skulle bruges på at komme i bund med en helt masse projekter.

En af de ting, Woden ville få styr på, var at finde en anden logistikløsning, så de ikke var afhængige af eksterne leverandører. Det kom i stand ved hjælp af et Linkedin-opslag, hvor de efterlyste en ny logistikløsning, og her bød ProShop-ejer Poul Thyregod sig til, da de netop var ved til at flytte ud af deres gamle lokaler i Slet.

- Der gik knap 14 dage efter den kaffeinvitation, så havde vi et aftalegrundlag på plads.

Data er nøglen

Når verden forandrer sig og ydre omstændigheder pludselig sætter dagsordenen, er det vigtigt at kunne omstille sig hurtigt, og den egenskab er blevet dagligdag hos Woden.

- Det mantra vi efterhånden er blevet bevidste om, det er vores evne til at tilpasse os, til de omstændigheder, der er. Der synes jeg, at vi arbejder på at skabe en agil organisation. Det betyder også, at hvis man vil være bæredygtig, bliver man nødt til at bryde ud fra de normer, der er, hvis man vil være digital er det det samme.

- Man kan ikke tage den digitale omstilling og putte den ned i en eksisterende maskine, man bliver simpelthen nødt til at tilpasse sig det. Og det er blandt andet derfor, at vi laver indkøb ud fra markedsdata og ikke ud fra følelser.

For at understøtte mantraet har Woden også bygget sin organisation op på en lidt anden måde, end man traditionelt gør.

- Vi har ikke salg, marketing og design, men i stedet en planning and analysis, der laver indkøb ud fra data, customer relations der ikke laver kold canvas, men skaber kunderelationer.

- Vores nye logistikcenter er bygget op, så vi bedst kan servicere kunderne og ombytte varer i det tempo, der gør, at varerne performer. For i sidste ende så drejer det sig om, at vi skal have skoene ud til slutforbrugeren og ikke ud til retailers.

Det seje træk

Der er ingen tvivl om, at corona har trukket dybe spor for mange virksomheder i modebranchen, fordi de lukkede butikker fra den ene dag til den anden og ændrede vores indkøbsmønster. Men når man spørger Carsten Holm, hvornår det er svært at være ejerleder, så er det ikke kun corona, der er en udfordring.

- Det er svært hver eneste måned. Når man har en ung og dynamisk organisation, så sidder der ofte nogle og spørger til, hvordan gør vi det og det. Og så er det, jeg siger, at hvis det var nemt, så kunne alle bare gøre det.

Han fortæller, at han i en af de hårde perioder læste en bog om Nike-stifteren Phil Knight, der beskrev, hvordan virksomheden flere gange havde været ved at vælte fuldstændig, inden de fik skabt det imperium, Nike er i dag.

- Der fandt jeg ro i, at det nok er meget normalt, at det går op og ned. Det der går galt, det er nok, at jeg ikke har prøvet at tabe endnu, griner Carsten Holm.

Carsten Holm tror ikke på ledelse på afstand, så er det bedre at prioritere opgaverne. Pressefoto

3 gode råd: Det vigtigste er det, du gør, og ikke det du siger

- Jeg synes godt, det kan blive meget stereotypt, når man taler om ledelse. For mig handler det om, hvad man gør og ikke, hvad man siger. Sådan beskriver Carsten Holm, CEO og stifter i Woden sit forhold til ledelse.

Erhvervsliv Aarhus vil gerne inspirere både nuværende og kommende ledere til den svære disciplin, det er at lede andre mennesker. Derfor bringer vi løbende erfaringer og refleksioner fra nogle af dem, der står i det hver dag.

I denne uge er det CEO og stifter af Woden, Carsten Holm der deler sine tre bedste råd til ledere:

1. Drop ledelsesgloserne.

2. Gå helhjertet ind i opgaverne.

3. Spis udfordringerne bid for bid

Erhvervsliv Aarhus vil gerne inspirere både nye og erfarne ledere, derfor beder vi forskellige ledere på skift om at dele deres erfaringer. Dagens tre gode råd til ledere kommer fra CEO i Woden, Carsten Holm.

LEDELSE: - Jeg synes godt, det kan blive meget stereotypt, når man taler om ledelse. For mig handler det om, hvad man gør og ikke, hvad man siger.

Sådan beskriver Carsten Holm, CEO og stifter i Woden sit forhold til ledelse.

Han var med til at skabe skobrandet Woden i 2013 og har været en del af virksomhedens daglige drift lige siden. Han er ikke længere eneejer, men har med tiden fået investorer ombord.

- Det betyder ikke noget for mig at have det sidste ord. Når der skal træffes store beslutninger, så er det vigtigt for mig at sikre, hvordan jeg får alle med ombord.

Den 40-årige Carsten Holm er på mange måneder formet af skobranchen med en fortid ved Ecco, hvor han var trainee, og siden Hummel og Bestseller. Han har ikke nogen lang universitetsuddannelse bag sig, men tog for nogle år tilbage en executive MBA.

Da han sprang ud som iværksætter med Woden, var det for at forfølge drømmen om at blive selvstændig og skabe det helt rigtige produkt fra begyndelsen.

Privat er Carsten Holm gift med en bankdame, som han selv beskriver det. Far til to drenge, og familien er bosat i Højbjerg.

Her deler han sine tre bedste råd til ledere.

1. Drop ledelsesgloserne

- Når jeg læser ledelsesartikler, bliver jeg træt, fordi det ofte bliver en opremsning af smarte udtryk og moderne filosofier inden for ledelse. Jeg vil meget hellere læse om, hvad de gør i stedet for at få det hele pakket ind i smarte gloser.

2. Gå helhjertet ind i opgaverne

- Det er et spørgsmål om at prioritere og indse, at man ikke kan være alle steder på en gang. Det er bedre at være ordentligt til stede nogle få steder, end at være løst til stede mange steder.

- Jeg kan ikke gå ind i noget, hvor resultatet bliver ok. Det skal være helt rigtigt. Og det er vigtigt at vise ens medarbejder vejen ved at dele sin passion , når man går helhjertet ind i en opgave.

- Det er et mantra, jeg bruger meget i hele min dagligdag. For eksempel har jeg ikke min mail på telefonen, fordi jeg kan ikke være nærværende, hvis jeg også skal læse mails, når jeg er sammen med andre. Så når jeg læser mails, er det på min computer, og så er jeg på arbejde.

3. Spis udfordringerne bid for bid

- Som ejerleder er der ikke nogen, der løser problemerne for en. Jeg bruger gerne Braveheart som reference, som sagde, at skal man vinde en krig, må man selv gå forrest.

- De ting som medarbejderne kæmper med, er det mit ansvar at finde en løsning på. I en lille virksomhed møder man nye problemer hele tiden, og de skal løses bid for bid, for vi bygger højhuset, imens vi løber.

Medstifter og direktør i Skærsliberen, Jesper Lajer (t.v), ser frem til Mathias Ovdals indtræden i ejerkredsen. Foto: Joachim Nygaard

Startup får techprofil i ejerkredsen, Vestas må sluge stort underskud og borgmestre vil sikre mere grøn strøm

Her får du fire udvalgte nyheder fra virksomhederne i Aarhus.

Skærsliberen får erfaren techprofil med ombord

Fra venstre: Mathias Ovdal, Jesper Lajer og Anders Pedersen foran Skærsliberens kontor i Skødstrup. Pressefoto

Mathias Ovdal - den tidligere co-founder af et af landets største reklamebureauer, og nuværende medejer og CTO hos rengøringsplatformen Happy Helper, er indtrådt som teknisk partner i arbejdsplatformen Skærsliberen.dk. Dermed udgør han nu sammen med de to stiftere, Jesper Lajer og Anders Pedersen, ejerkredsen bag den 2,5 år gamle startup fra Aarhus. 

Mathias Ovdal driver i dag udviklingshuset Ovdal, der blev grundlagt i efteråret 2008. Ovdals projekter har igennem årene omfattet etablerede, større reklamebureauer som Hjaltelin Stahl og Nørgård Mikkelsen, danske virksomheder og organisationer som PostNord, Niras og Wonderful Copenhagen samt startups som Bolighed, Happy Helper og Pars (Digital Art Curation).

– I forvejen sidder jeg med et stort ansvar og bliver taget med på råd i mange af mine projekter, så i det daglige bliver der ikke de store ændringer. Men jeg glæder mig over at være blevet medejer af en fremadstormende, lidt atypisk startup og til at deltage aktivt i virksomhedens fremtidige udvikling, siger Mathias Ovdal.

Trecifret millionunderskud hos Vestas i første kvartal

Henrik Andersen er administrerende direktør for Vestas, der kæmper med at følge med efterspørgslen på vindmøller. Foto: Søren Bidstrup

Problemer med at skaffe de nødvendige dele og stigende udgifter til energi betyder, at vindmølleproducenten Vestas har svært ved at få forretningen til at løbe rundt. Selskabet har onsdag morgen offentliggjort regnskabet for andet kvartal i år, og det viser et minus på 139 millioner euro før skat. Det skriver Ritzau.

Omsætningen faldt med syv procent sammenlignet med samme periode sidste år og udgjorde 3,3 milliarder euro. Administrerende direktør Henrik Andersen sammenfatter årets første seks måneder således:

- Første halvår af 2022 var karakteriseret ved geopolitisk usikkerhed og forstyrrelser i forsyningskæden, omstændigheder, der har fået omkostningerne til at stige og har medført en energikrise.

- Denne udvikling understreger det akutte behov for en grøn omstilling og styrker den politiske opbakning til vedvarende energi verden over, men skaber samtidig et særdeles udfordrende forretningsmiljø, som påvirker Vestas’ finansielle resultater negativt, hedder det i en pressemeddelelse.

Festugedirektør forlænger kontrakten med to år

Rikke Øxner har været leder af Festugen siden 2015. Foto: Kissen Møller Hansen

I kontrakten var der to Festuger tilbage, men efter syv år som central spiller i det århusianske kulturliv, er direktør for Aarhus Festuge, Rikke Øxner, ikke på udkig efter nye græsgange. Nu har hun fået to år yderligere i spidsen for Aarhus’ største kulturbegivenhed og vil derved fortsætte frem til oktober 2025.

- Aarhus Festuge er en genkendelig kulturel base for byen, men det er befriende, at der ikke er en bestemt skabelon for, hvad en Festuge skal indeholde. Den skal være ny og spændende hvert år, mener Rikke Øxner.

Og de mange Festuger i bagagen har vist direktøren, at jobbet fortsat lover store muligheder.

- Kulturen har lov til at fylde på en helt anden måde i Aarhus end mange andre steder, og det mærker jeg jo på daglig basis i mit job. Fællesskaberne – og især de kulturelle af slagsen – spiller en helt særlig rolle her i byen. Derfor er jeg også meget stolt af, at vi for første gang i år får muligheden for at hylde den samhørighed, som skaber hele Aarhus i form af vores nyeste initativ 'komsammen', siger hun.

Business Region Aarhus vil sikre strøm til den grønne omstilling

Business Region Aarhus' nye strategi skal understøtte virksomhedernes største udfordringer: Nok strøm, kvalificeret arbejdskraft og god infrastruktur. På billedet ses: Business Region Aarhus formandskab, fra venstre, næstformand Kasper Bjerregaard (V), borgmester i Norddjurs, formand Jacob Bundsgaard (S), og næstformand, Frands Fischer (S), borgmester i Skanderborg Kommune. Pressefoto

12 østjyske borgmestre for en million borgere har sat sig for at sikre mere stabil strøm til den grønne omstilling af Danmark. Det er en hjørnesten i en ny fireårig strategi i Business Region Aarhus, som arbejder for bedre vilkår for østjyske virksomheder. De to andre fokuspunkter er udvidelsen af motorvejen til Randers N og de store rekrutteringsudfordringer, som virksomhederne står overfor.

Virksomhederne og kommunerne i Business Region Aarhus har en voksende bekymring for, at udbygningen af elnettet slet ikke er fulgt med forbruget af el. Trængselsproblemerne i elnettet vokser i takt med behovet for langt mere el i den grønne omstilling.

- Vi er alle enige om, at den grønne omstilling er vigtig og kræver el i meget stor skala, men der er alt for lidt fokus på, hvordan vi som samfund får bygget elnettes 'motorveje'. Lige nu er det en el-mæssig 'grusvej', vi som samfund kører på. Denne vigtige problemstilling er et omdrejningspunkt for Business Region Aarhus' nye strategi frem mod 2026, siger formand for Business Region Aarhus og borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard.