Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mette Hejl har været partner og CEO i Pravda i over 15 år. Pressefoto

Bureau-bossen: De sejeste kan i modvind

Mette Hejl har haft en stejl læringskurve hele hendes karriere. Hun var 26 år, da hun overtog brandbureauet Pravda og kom med en begrænset erfaring og ditto uddannelse. Hun siger selv, at hun er selvgjort ved altid at have haft fingrene nede i mulden, fra hun begyndte som trainee i reklamebranchen.

- Når man overtager en virksomhed i en ung alder uden en masse forudsætninger og erfaring, så lærer man hurtigt, at vi kun er noget sammen, siger hun.

Pravda var ved at gå konkurs, da Mette Hejl tog styringen, men hun formåede at skabe en turnaround, og i dag tæller virksomheden 28 ansatte. I dagens nyhedsbrev kommer vi lidt tættere på bureau-bossen i vores serie: 9 hurtige til direktøren, når hun deler sine perspektiver på karriere og ledelse.

Vi tager dig også omkring ugens vigtigste regnskaber og korte nyheder.

God læselyst og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
CEO i C.F. Møller, Lone Bendorff, er tilfreds med årsresultatet, der er bedre end forventet. Foto: C.F. Møller Architects/Mew

Her får du de seneste regnskaber fra Aarhus

C.F. Møller Architects leverer årsresultat væsentlig bedre end forventet.

Stigende elpriser øger omsætningen i Aura, der kommer styrket ud af 2021.

GuestApart Aarhus har i 2021 leveret et godt regnskab, dog med et lille underskud. 

Vestas er udfordret og nedjusterer efter stop i Rusland.

Her er fire udvalgte regnskaber fra byens virksomheder.

C.F. Møller Architects leverer årsresultat væsentlig bedre end forventet

C.F. Møller Architects leverer et resultat før skat i 2021 på 21,4 mio. kroner mod et overskud i 2020 på 8,4 mio kroner. Resultatet er væsentlig bedre end forventet, og ledelsen betragter resultatet som meget tilfredsstillende. Efter skat er årets resultat i 2021 et overskud på 16,1 mio. kroner mod et overskud i 2020 på 7,0 mio kroner.

- Selv om Corona har skabt vanskeligheder og uforudsigelighed i markederne, så har vi netop lært og rustet os godt, siden pandemien gjorde sit indtog. Blandt andet har en styrket digital infrastruktur gjort os i stand til at opretholde en stabil produktion af høj kvalitet med den ekstra positive effekt, at vi har styrket vores måde at arbejde på tværs af kontorer til fordel for videndeling, innovation og fleksibel bemanding, siger Lone Bendorff, CEO og partner.

I alt 85 nye medarbejdere blev hilst velkommen i 2021, og C.F. Møller beskæftiger i dag cirka 330 medarbejdere fordelt i fem lande. Blandt de nye medarbejdere findes rådgivervirksomheden mtre, som er specialister i bygherre-, leje- leje og procesrådgivning, spaceplanning og brugerinvolvering, og som blev opkøbt af C.F. Møller i 2021.

Aura kommer styrket ud af 2021

CEO Carsten Höegh Christiansen og bestyrelsesformand Henning Kruse. Pressefoto

Omsætningen steg med 234 mio. kroner i forhold til året før, og dermed nærmer Aura koncernen sig en samlet omsætning på en mia. kroner. Årets resultat ender med et mindre overskud på 4 mio. kroner, og det skyldes alene udviklingen på Ørsted-aktien.

- Den store stigning i omsætningen kan hovedsageligt henføres til de kraftigt stigende elpriser i andet halvår, men også til omsætningen fra vores investeringer i vedvarende energiproduktion. Det samlede resultat er påvirket af, at vi er blevet ramt af et kursfald på Ørsted-aktien, som vi har som en langsigtet strategisk investering.

- I alle årene har aktien givet et betydeligt positivt afkast, både i forbindelse med børsintroduktionen i 2016 og i de efterfølgende år, så det er en investering, vi er overordentlig godt tilfredse med på den lange bane, siger CEO Carsten Höegh Christiansen.

I 2021 overtog Aura ejerandelen på 50 procent af K/S Thorup-Sletten, der en del af Danmarks største landbaserede vindmøllepark, og VE-forretningsområdet var, på trods af et dårligt vindår, en god forretning. Også fiber-forretningsområdet havde en markant positiv indtjening, og mod slutningen af året blev det besluttet at åbne fibernettet for eksterne indholdsleverandører, hvilket allerede er påbegyndt.

Hotel GuestApart oplever spektakulær fremgang i en udfordrende tid

Teamet bag hotel GuestApart. Pressefoto

GuestApart Aarhus har i 2021 leveret et flot regnskab med et resultat, der kun viser et lille underskud på minus 260.000 kroner mod et større underskud i 2020.

- Vi er meget tilfredse med resultatet. Vi har formået at drive hotellet optimalt under de svære omstændigheder, som covid-19 har medbragt branchen. Der har været større aktivitet på både værelser og vores møde- og konferencefaciliteter end forventet. Blandt andet fordi vores digitale infrastruktur og faciliteter kan håndtere covid-æraen og er et vartegn for fremtidens hotelkoncept. Vi kan samtidig konstatere, at den flotte efterspørgsel indtil videre er fortsat ind i 2022, udtaler direktør Mark Nykjær-Fisher.

Driftsselskabet GuestApart Aarhus er et helejet datterselskab til GA Ejendom A/S, der ejer ejendommen. GA Ejendom A/S har i sagens natur oplevet samme fremgang som driftsselskabet, og leverer i 2021 et lille plus på 117.000 kroner.

Vestas bliver straffet for stoppet i Rusland

Frem til nu havde vindmøllegiganten forventet at kunne omsætte for mellem 15 og 16,5 milliarder euro i regnskabsåret 2022. Det er nu nedjusteret til at lande på et sted mellem 14,5 og 16 milliarder euro. Det svarer til en nedjustering på 3,71 milliarder kroner. Det skriver Ritzau.

- I første kvartal af 2022 leverede Vestas en stærk ordreindgang og fortsatte med at hæve salgsprisen under meget udfordrende markedsbetingelser og en voksende energikrise. I kvartalet har vi foretaget enkeltstående nedskrivninger relateret til den russiske invasion af Ukraine og et efterslæb i udvalgte havvind-aktiviteter.

- For at adressere de nuværende forretningsbetingelser har vi også foretaget en strategisk omprioritering på udvalgte markeder og forventer at justere vores produktions-setup, hvilket sammen med nedskrivningerne relateret til Rusland, Ukraine og havvind-aktiviteterne havde en negativ indvirkning på vores finansielle resultater. Baseret på disse beslutninger og de uforudsigelige forretningsbetingelser opdaterer vi forventningerne til helåret, udtaler koncernchef og CEO Henrik Andersen i en selskabsmeddelelse.

Workfeed-teamet bestående af stifterne og de to første medarbejdere. Fra venstre: Palle Hauge Petersen, økonomichef, Jimmy Engelbrecht Sørensen, administrerende direktør, Rasmus Skovdal, kommunikationschef Kristian Emil Larsen og Thore Elbek. Pressefoto

Det skal du vide fra ugen, der gik

Workfeed får tocifret millioninvestering og får David Heinemeier med i bestyrelsen.
 
Stifter og CEO Morten Larsen træder nu helt ud af Hungry.

Norlys køber 95 procent af it-virksomheden Mjølner Informatics.

Koncenton præsenterer ny bestyrelse med markante navne.

Her er fire udvalgte historier fra byens virksomheder.

Workfeed får tocifret millioninvestering

Workfeed, tidligere kendt som Relion, har rejst et tocifret millionbeløb i en seed-runde med David Heinemeier Hansson, der tidligere har stået i spidsen for internationale succeser som projektstyringsværktøjet Basecamp, og Heini Zachariassen, administrerende direktør i Vivino. David Heinemeier indtræder også i virksomhedens bestyrelse, der nu er klar til at tage forretningen til det næste niveau.

Siden 2020 har virksomheden formået at tredoble omsætningen. Med ekstra kræfter ombord sætter Workfeed yderligere fart på vækstrejsen og øger sin tilstedeværelse både i Danmark og på nye markeder - herunder Sverige, Finland, Tyskland og Holland.

- At have erfarne iværksættere som David Heinemeier Hansson og Heini Zachariassen ved vores side er det muligt for os at ekspandere og drage fordel af deres erfaring i det stærkt konkurrenceprægede SaaS-område, understreger Rasmus Skovdal, CEO hos Workfeed.

Morten Larsen siger helt farvel til Hungry

Stifter af Hungry, Morten Larsen er snart klar til nye eventyr. Foto: Kirsten Louise Laursen

- Siden jeg stiftede Hungry i 2013 har der været fuld fart på med at opbygge en spændende forretning sammen med nogle dygtige mennesker. Rune Risom blev i 2013 indsat som direktør og partner, og vi har i parløb bygget forretningen.

- I oktober 2021 gik det hele op i en højere enhed, da vi fik solgt Hungry til verdens største inden for Quick delivery nemlig Delivery Hero. Både Rune Risom og jeg takker af i Hungry per 1.7.2022, og vi er nu i fuld gang med at videregive på en god måde til de nye ejere.

- Vi glæder os til at følge Hungry med nye ejere ved roret, det skal nok blive rigtig godt. Sommeren står for døren, og vi glæder os til at nyde en sommer uden kendskab til fremtiden, skriver Morten Larsen på Linkedin.

Erhvervsliv Aarhus har tidligere talt med Morten Larsen. Det kan du læse her.

Norlys køber IT-virksomheden Mjølner Informatics

Selv om Norlys fremadrettet vil eje 95 procent har Mjølner Informatics fortsat stor fokus på sine øvrige kunder, som efter planen skal udgøre mindst halvdelen af den samlede opgaveportefølje. Foto: Kasper Lau

Norlys står over for en stor IT-transformation, og behovet for IT-ressourcer og
-kompetencer er større end nogensinde. Det har fået energi- og telekoncernen til at afsøge nye muligheder, som nu har ført til aftalen om at købe 95 procent af Mjølner Informatics, der glæder sig over at finde en ny langsigtet ejer.

- En del af vores ejere har været med siden stiftelsen i 1988, så vi har vidst i et stykke tid, at vi stod overfor et generationsskifte i vores ejerkreds. Det har været vigtigt for os at vælge vores nye ejere selv, og med Norlys har vi fundet et rigtig godt match på både kultur og værdier, men også den høje faglighed, som vi er kendt for, siger Brian Gottorp Jeppesen, der fortsætter som CEO og medejer af en mindre andel af Mjølner Informatics.

Mjølner Informatics løser i dag en række opgaver for Norlys inden for softwareudvikling. De vil sammen med Norlys’ egne aktiviteter inden for softwareudvikling, test management og IT-integrationer blive flyttet til Mjølner Informatics i forbindelse med købet. Samtidig overgår 84 af Norlys’ IT-medarbejdere til Mjølner Informatics. Handlen er betinget af konkurrencemyndighedernes godkendelse, som forventeligt vil falde på plads inden for få måneder.

Koncenton præsenterer ny bestyrelse

De fire nye bestyrelsesmedlemmer fra venstre: Lars Denkov, Eivind Kolding, Anders Marcus og Bo Rygaard. Pressefoto

Med indsættelsen af en ny, professionel bestyrelse fortsætter Koncenton opsplitningen fra søsterselskabet Obton.

Bestyrelsen får den tidligere øverste direktør i containergiganten Maersk Line og storbanken Danske Bank Eivind Kolding i spidsen som formand. Han bliver flankeret af den tidligere Parken Sport & Entertainment-formand Bo Rygaard, partner hos FSN Capital Lars Denkov samt stifter og medejer af Koncenton Anders Marcus i den øvrige del af bestyrelsen.

- Det er et uhyre stærkt hold med en betydelig erfaring i virksomhedsdrift, strategi og udvikling på højeste plan. Vi ser virkelig frem til samarbejdet og føler os helt sikre på, at vi med den nye bestyrelse kan indfri vores meget ambitiøse vækstplaner for de kommende år, siger administrerende direktør og medejer af Koncenton, Peter Krogsgaard Jørgensen.

Mette Hejl er som CEO stolt af, at Pravda har en høj anciennitet blandt medarbejderne, hvilket er lidt usædvanligt i branchen. Pressefoto

9 hurtige til Mette Hejl: Jeg vil gerne have inputs fra piccolinen

Mette Hejl var blot 26-årig, da hun tog over som CEO i Pravda. Her 15 år senere er hun fortsat i spidsen for brandbureauet, hvor hun mener, at medarbejderne er det største aktiv. Hun har det, hun selv kalder et jysk motto: 'De sejeste mennesker kan i modvind', og det kan topchefen, der altid gerne giver en hjælpende hånd.

- Jeg arbejder det, der er nødvendigt. Jeg vil altid kaste mig selv ind i ligningen, hvis der er brug for et sæt ekstra hænder.

Mette Hejl bliver udfordret, når konjunkturerne rammer, og der skal træffes nogle beslutninger, hun ikke selv har kontrol over, men hun forsøger samtidig at se det som en udfordring, når der skal ageres i kaos.

Her svarer hun på 9 hurtige spørgsmål om karriere og ledelse.

Hvad er det bedste ved at være direktør? Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig? Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv? Sådan lyder tre af de ni spørgsmål, vi har bedt Mette Hejl, CEO og partner i Pravda om at svare på.

Q&A: Mette Hejl er frontfigur for, hvis ikke dét ældste, så et af de ældste bureauer i Aarhus. Pravda har rødder helt tilbage til 1969 og dermed er 50-års jubilæet for længst holdt. De beskriver sig selv som et brandbureau og ikke et reklamebureau.

- Det, vi tilbyder, lægger sig mere op af forretningsstrategi, og det handler om at finde ind til kernen i virksomheden, så det er de store seje træk, forklarer Mette Hejl.

Hun overtog posten som CEO i Pravda, der tidligere hed PP Partners, som 26-årig, og det var ikke en nem opgave i midten af 00'erne. Som ung blond kvinde stod fordommene i kø, men hun er ikke en del af metoo-bølgen, for hun mener, at kvinder har de samme vilkår som mænd, de skal bare selv række ud efter dem.

Mette Hejl har det, hun selv kalder et jysk motto: De sejeste mennesker kan i modvind, og det passer meget godt til hendes første år som topchef.

Den 42-årige CEO har ingen lang uddannelse bag sig, men ser sig selv som selvlært.

- Jeg er uddannet i branchen som trainee, og så er det vokset derfra, suppleret med nogle mini MBA-kurser, fortæller hun.

Privat er Mette Hejl mor til en teenager, og forude venter et bryllup med kæresten og livet som bonusmor til fire.

Her svarer hun på 9 hurtige spørgsmål om karriere og ledelse.

1. Hvad er den aktuelle status for Pravda?

- Jeg synes, det går godt. Vi arbejder dedikeret på at indfri den strategi, vi har lagt om at blive Nordens stærkeste brandbureau. Vores mål er, at alle b2b-virksomheder i Norden skal kende os. For fra vi banker på hos en virksomhed, kan der godt gå et par år, før de har brug for os.

- Styrken ved branding er netop, at man evner at påvirke beslutningstagere, der ikke nødvendigvis er i markedet her og nu - men som vil være det indenfor en årrække.

2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?

- Det har jeg faktisk tænkt en del over. Så jeg vil begynde med at sige min mand, for der er en del, der foregår på hjemmefronten, hvor man kan vende tingene på en anden måde end på jobbet.

- Jeg kunne også nævne min partnerkreds, men det er det meget traditionelle svar, for selvfølgelig bruger jeg dem. Men jeg synes, det er vigtigt at få input fra nogle mennesker, der ikke ligner en selv, og derfor kunne det lige så godt være et input fra piccolinen, der var værdifuldt.

- Så jeg vil sige, at det er de mennesker, jeg omgås til dagligt, og her tror jeg på, at den flade struktur kan bidrage til ny næring. For særligt mange yngre mennesker har et andet mindset end mig, og jeg holder af at få noget bredde på inputs.

3. Hvad er det bedste ved at være direktør?

- For mig personligt er det at være et kompas for kulturen og skabe harmoni mellem kultur og mennesker. Når man overtager en virksomhed i en ung alder uden en masse forudsætninger og erfaring, så lærer man hurtigt, at vi kun er noget sammen.

- Pravda er ingenting uden medarbejderne, og det er det bedste ved at være direktør, at jeg hele tiden kan blive ved med at håndhæve det faktum. Derfor stiller jeg mig gerne ofte på ølkassen for at rose alle de dygtige medarbejdere. 

4. Hvad har været en afgørende beslutning i dit arbejdsliv?

- Det har været at sige farvel til alle vores b2c-kunder. Det var en virkelig svær beslutning, hvor jeg holdt fast i bordpladen og følte mig delvis sindssyg og delvis intelligent.

- Det var vanskeligt, fordi de kunder udgjorde 50 procent af vores forretning, og det var en svær opgave at ringe til gode trofaste kunder og fortælle dem, at de nok skulle finde et andet bureau, når vi havde løst den igangværende opgave for dem.

- Nu er det en fem-seks år siden, og vi er ikke i mål endnu, men vi er godt på vej.

5. Hvor meget arbejder du?

- Tidligere ville jeg være stolt af at sige 70- 80 timer om ugen. Men jeg har skruet væsentligt ned, fordi det sender et dårligt signal til medarbejderne med ledere, der altid over-arbejder. Så jeg har grebet i egen barm og forsøger nu at undgå at være always on.

- Så i dag vil jeg sige, at jeg arbejder det, der er nødvendigt. Jeg vil altid kaste mig selv ind i ligningen, hvis der er brug for et sæt ekstra hænder.

- På den lange bane er det ikke mange arbejdstimer, der gør, at du får et godt liv, det skal man huske.

6. Hvad er det bedste ved dit job?

- Det er delt i to forskellige trin. Det ene handler om, når vi møder kunder, som skal skifte ståsted eller position, så oplever jeg, at det, vi laver, kan gøre en markant forskel for en virksomhed. Der er en tydelig forskel på start og slut og at se, at det virker, det er virkelig det bedste ved mit job. 

- Den anden del handler om at se medarbejderne udvikle sig - de bliver saftsusemig dygtige. Og det er vigtigt, at vi som arbejdsplads kan tilbyde medarbejderne den udvikling.

7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

- At arbejde med konjunkturer, der gør det nødvendigt at sige farvel til mennesker på grund af nogle ting, man ikke kan kontrollere. Det er mega svært.

- Men samtidig er det en spændende udfordring at prøve og finde de rigtige svar midt i kaos.

8. Hvad er dit bedste karriereråd?

- Det er simpelt: Lad være med at være bange for at fejle. Der er mange, der har behov for langsigtede planer, fordi de er bange for at fejle. Prøv i stedet at gå tilbage i dit eget hoved og vær på din egen bane, for en karriere kan skifte retning mange gange.

- Og det kan være en god idé at spørge sig selv: Hvad er det værste, der kan ske? Hvis man tager en uddannelse, man ikke får brug for eller at tage en chance, og det så ikke går. 

9. Hvad er det næste mål for dig og Pravda?

- Vi skal opnå en position som er mere international, og det kræver noget andet af os som virksomhed. Vi vil på landkortet, så vi kigger ud i verden for at finde ud af, hvad der skal til for at lykkes.

- En af de ting, vi gør, er at deltage i internationale award-shows for at gøre opmærksom på os selv, og så har vi engelsk som corporate sprog for at sikre en intern nudging.