Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Iværksætterhuset Square One tilbyder fællesskab og et startupmiljø for de praktiske iværksættere. Foto: Square One

Håndværkerspirernes hus ligger i Gellerup

For et par uger siden kom Bjarke Bekhøj fra Become med en opsang i vores nyhedsbrev og opfordrede til, at vi husker at hylde og anerkende dem, han kalder dagligdagsiværksætterne.

Vi har lyttet til opfordringen, så i dette nyhedsbrev sætter vi fokus på nogle af de iværksættere, vi aldrig ser i Løvens Hule eller på mediernes forsider med et besøg hos iværksætterhuset Square One.

Square One ligger midt i Gellerup, og som et af de få steder i byen tilbyder de et startup-miljø for de praktiske iværksættere. Dem, der saver, syer og samler produkter på den ene eller anden måde.

Virksomhederne i Square One går ikke efter store kapitalindsprøjtninger eller enhjørning-status, men de arbejder for at skabe en bæredygtig virksomhed. Og når det lykkes, så flytter de gerne ud af huset for at åbne en butik eller få større lokaler.

Leder af Square One Lars Juul-Nielsen fortæller mere om, hvorfor huset har sin berettigelse, og hvad de kan tilbyde. Og projektkoordinator Shaymaa Najjar fortæller om hendes indsats med at skabe opmærksomhed og mere synlighed om huset - og ikke mindst de iværksættere, som bor der.

Vi håber, du kan lide dagens indhold, og du er velkommen til at dele det i dit netværk. Er du ny læser, kan du tilmelde dig nyhedsbrevet her.

God læselyst - og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Fra venstre: Borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard (S), salgsdirektør Mads Sørensen, CEO Louise Sørensen og formand for DI Østjylland Anders Strange ved overrækelsen af DI Østjyllands Initiativprisen. Foto: DI.

Det skal du vide fra ugen, der gik

Lystrup-virksomheden Sørensen Læder har fået overrakt DI Østjyllands Initiativpris for at trække verdensmålene ind i produktionen.

Wavell fik en investering med hjem fra Jan Dal Lehrmann og Christian Arnstedt i Løvens Hule.

Tidligere Google e-commerce industry lead, Niklas Fogander, skifter til Custimy.io, hvor han bliver senior vicepresident of sales.

Lædervirksomhed fra Lystrup modtager DI-pris for at sikre fremtiden

Lystrup-virksomheden Sørensen Læder har fået overrakt DI Østjyllands Initiativpris af borgmester Jacob Bundsgaard og formand for DI Østjylland Anders Strange. Sørensen Læder fik prisen for at trække Verdensmålene om bæredygtighed, dyrevelfærd og miljø ned på jorden og anvende dem konkret i produktionen.

Sørensen Læder arbejder blandt andet med omfattende krav til producenterne i forhold til miljøpåvirkning og dyrevelfærd. Det gælder blandt andet EU-krav om at minimere brugen af kemikalier til garvning.

- Sørensen Læder har iværksat en række initiativer, som i høj grad bidrager til, at de fremtidssikrer virksomhedens produkter. Det giver dem et godt afsæt for at styrke deres konkurrencekraft. I vores bedømmelse er det kriterier, som har vægtet tungt i år. Derfor er vi i bestyrelsen glade for at lade dette års Initiativpris gå til Sørensen Læder, siger Anders Strange, formand for DI Østjylland.

Wavell fik investering med hjem fra Løvens Hule

Jan Dal Lehrmann og Christian Arnstedt investerede sammen 200.000 kroner for 30 procent af virksomheden, der kæmper mod de etablerede mastodonter på markedet for høretelefoner. Et frugtbart ophold i Kina og en indædt passion for god lyd gav Hjalmar Kærn, Casper Christiansen og Emil Lucas Degn Mortensen blod på tanden og de fornødne kontakter til at starte produktionen af de første Wavell-høretelefoner op for tre år siden.

- Vi har tilsammen mere end 30 års erfaring med hi-fi, og vi har kundernes ord for, at vores produkter leverer den bedste lyd på markedet. Det skal vi bygge videre på, og med vores nye Løve-investorer ombord får vi nu endnu flere muskler og erfaring, så vi kan skalere vores vækst og modne virksomheden, siger Casper Christiansen, der er direktør i Wavell.

Wavell forventer at lancere endnu en høretelefon og nye Bluetooth-højtalere i løbet af 2022, hvor virksomheden forventer at omsætte for betydeligt mere end de godt 2,2 millioner kroner, Wavell landede på i 2021.

Tidligere e-commerce chef fra Google skifter til Custimy

Tidligere Google e-commerce industry lead, Niklas Fogander, skifter til Custimy.io, hvor han bliver senior vicepresident of sales.

Niklas kommer med en baggrund, hvor han har haft ansvaret for nogle af de største og mest succesfulde e-commerce virksomheder i Norden. Han ser frem til at hjælpe SMV e-commerce virksomheder med at få adgang til de samme indsigter som giganterne har haft reserveret til dem selv i årevis.

- Jeg kiggede faktisk ikke efter nye muligheder. Men gennem vores snakke blev jeg overbevist. Hele historien og ambitionerne i Custimy er lige mig. Og den globale mulighed for at kunne hjælpe e-commerce virksomheder med min viden gjorde et indtryk på mig. Der er nogle altoverskyggende udfordringer, som jeg vil være med til at løse, siger Niklas Fogander.

Iværksætterhuset Square One ligger på hjørnet af Karen Blixens Boulevard i Gellerup. Privatfoto

Her er iværksætterhuset for håndværkerne

Hos Square One i Gellerup finder man en anden type iværksættermiljø for design, arkitektur og håndværk, hvor målet ikke er enhjørninger, men hvor fællesskabet er i højsæde.

- Vi har skabt en niche med den håndværksmæssige tilgang, og så giver vi mulighed for, at man kan producere noget med sine hænder, der ikke kan laves de andre steder, fortæller Lars Juul-Madsen, leder af Square One.

I denne artikel giver vi dig indsigt i et anderledes iværksætterhus, der vil være et springbræt til det næste stop i livet, uanset om det er en bæredygtig virksomhed eller en uddannelse.

Midt i Gellerup ligger Square One, der er et anderledes iværksætterhus, der har fokus på håndværk - ting, du kan lave med hænderne eller maskiner. De kalder sig selv et springbræt til det næste stop i livet og håber at tiltrække flere iværksættere fra området.

Iværksætteri: Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Men midt i Gellerup kun et stenkast fra Blixens ligger der et iværksætterhus.

Square One er navnet, og det er et sted, hvor praktiske og kreative iværksættere kan få hjælp og sparring til at sætte handling bag deres idéer og få mulighed for at teste deres produkter af på markedet.

Square One slog dørene op i 2017 og var det første af en lang række tiltag, der skulle fremme miljøet for startups og iværksætteri i Gellerup. Bag initiativet stod Brabrand Boligforening, Aarhus Kommune og entreprenørvirksomheden A. Enggaard A/S.

- Der er overraskende mange iværksættertilbud i Gellerup, blandt andet Kollektivbyen og Den Gode By, men det, der er det særlige ved Square One, er den håndværksmæssige baggrund som vores iværksættere har, og så har vi jo maskiner, der gør det muligt at producere noget med sine hænder, siger fortæller Lars Juul-Madsen, leder af Square One.

Springbrættet

Iværksætterhuset blev oprindeligt født med den grundindstilling, at det praktiske iværksætteri er overset som en mulighed for mange i det vestlige Aarhus, og derfor skulle huset øge synligheden.

- Der er mange i Gellerup, der kan gå rundt med en iværksætter i maven, men de vil aldrig søge mod midtbyen for at opsøge nogle af de tilbud dér, som er rettet mod spirende iværksættere. Det handler om nærhed, fortæller Lars Juul-Madsen og fortsætter:

- Vi håber, at de lejere, der er i Square One, kan blive rollemodeller for andre i Gellerup, så de får øjnene op for nogle iværksættere, de selv kan spejle sig i.

Derfor vil Square One gerne se sig selv som et springbræt til det næste stop i livet. For nogle bliver deres lejemål i huset begyndelsen til en bæredygtig virksomhed, og når de flytter ud, handler det derfor om, at virksomheden er klar til det næste skridt.

For andre bliver Square One et stoppested i livet, hvor de finder ud af, at iværksætterlivet enten ikke er for dem, eller at de har brug for mere faglighed for at komme videre, og de flytter så ud for at begynde på en uddannelse.

- Begge dele er en succes for os, siger Lars Juul-Madsen.

Ingen konkurrence

Fordi Square One henvender sig til en særlig type af iværksættere, ser de ikke sig selv som en konkurrent til andre steder i byen som The Kitchen på Aarhus Universitet eller Incuba.

- Vi har skabt en niche med den håndværksmæssige tilgang, og så giver vi mulighed for, at man kan producere noget med sine hænder, der ikke kan laves de andre steder, forklarer lederen.

Square One

  • Square One er opført af foreningen Instant City, BBBO, Aarhus Kommune og A. Enggaard som en del af en række øvrige byudviklingsprojekter
  • Det er et co-working space for kreative, hands-on iværksættere, hvor man kan teste, udvikle og gro sin business.
  • Stedet er finansieret af midler fra helhedsplanen i Gellerup og åbnede i 2017.

En del af stedets DNA er også det særlige fælleskab, man siger ja til, når man flytter ind. Som en del af lejekontrakten hos Square One skal man acceptere at give fire timer af sin tid om måneden netop til at udvikle fællesskabet.

Det kan være i form af workshops, der er åbne for eksterne interesserede, eller mere regulære arbejdstimer, hvor man bruger sit håndværk på at vedligeholde huset.

Det bæredygtige fællesskab

I spidsen for det anderledes iværksætterhus står en bestyrelse med nogle stærke erhvervsfolk i front og en af byens mest erfarne bestyrelsesprofiler som formand, Carl Erik Skovgaard.

Square One er finansieret via midler fra helhedsplanen i Gellerup, men lige nu er deres primære indtægtskilde den husleje, de får ind. Selve huset er doneret fra A. Enggaard, og det betyder, at de ikke har udgifter til husleje, men kun driftsomkostninger.

- Vores mål er, at vi skal kunne drive stedet uden tilskud, og det er vi godt på vej til, slutter Lars Juul-Madsen.

Shaymaa Najjar har et alsidigt job i Square One, hvor hun hjælper iværksætterne med alt fra sparring til fondsansøgninger, og samtidig holder fokus på det gode fællesskab i huset. Foto: Kirsten Louise Laursen

Shaymaa Najjar skal skabe mere synlighed om Square One

På papiret var Shaymaa Najjar måske ikke den perfekte sparringspartner til en broget flok iværksættere. Med en baggrund som kulturformidler og erfaring fra teaterverdenen falder hun lidt uden for det klassiske iværksættermiljø.

Men der brænder en ægte ild i øjnene på hende, når det handler om at skabe de bedste forudsætninger for lejerne i Square One, og hendes helt unikke kendskab til lokalområdet giver en masse fordele i jobbet som projektkoordinator.
 
Her får du historien om at få iværksætterhuset Square One på landkortet i Aarhus og finde vej i det lukkede økosystem.

Shaymaa Najjar har skiftet teaterverdenen ud med et iværksættermiljø i Gellerup, hvor hun skal skabe mere synlighed om de muligheder Square One kan tilbyde og samtidig fremme områdets eget økosystem.

Iværksætteri: - Jeg skal helst være et sted, hvor jeg interesserer mig for det, jeg laver. Ellers kan jeg ikke være i det.

Sådan lyder det prompte fra Shaymaa Najjar, da hun fortæller om sit job hos iværksætterhuset Square One.

Hun er ansat som projektkoordinator, og det lå langt fra i kortene, at hun skulle ende med at være lige dele mentor, sparringspartner og praktisk projektleder for en broget gruppe af iværksættere, der har det praktiske håndværk som omdrejningspunkt.

Shaymaa Najjar er uddannet kulturformidler og har haft sin uddannelsesmæssige baggrund inden for teaterverdenen, men hun er også opvokset i Gellerup, og af forskellige omveje kom hun tilbage til udgangspunktet for at gøre en forskel for nogle kreative iværksættere.

- Jeg har ingen erfaring med iværksættere eller med iværksætteri. Men jeg har været frivillig, siden jeg var 15 år, og jeg ved, hvad det vil sige at indgå i et fællesskab og bruge sin arbejdskraft som valuta.

- Jeg er optaget af at gøre det, som er bedst for de iværksættere, vi huser og som bedst varetager husets interesser, fortæller hun.

En del af området

Shaymaa Najjar er på mange måder et talerør for Square One udadtil, og hendes stærke kendskab til lokalområdet er især vigtigt, for i Gellerup møder man nogle uskrevne regler.

- Jeg har på en måde en mentorrolle i huset, men sådan vil jeg aldrig beskrive det i Gellerup. For her i området har ordet mentor en negativ klang, fordi her er en historik med masser af mentorordninger, som ikke har været en succes, forklarer Shaymaa Najjar og fortsætter:

Shaymaa Najjar

  • Projektkoordinator hos Square One.
  • Uddannet i kultur og formidling fra SDU med speciale fra Det Kongelige Teater.
  • Tidligere studerende i arabisk og islamstudier på Aarhus Universitet.
  • 30 år, gift og har to børn. Bosat i Tilst.

- Derfor er jeg bevidst om, hvordan jeg kommunikerer i Gellerup og uden for Gellerup. Og stedet skal ikke sælges som et integrationsprojekt, for vi har faktisk flest etniske danskere i huset.

Et af de tiltag, hun har i gangsat, er at få Square One med i nogle af de lokale netværksorganisationer for at udbrede kendskabet til huset.

- Jeg bruger de muligheder, der findes i området som et talerør for, hvad vi har brug for, og hvad vi kan tilbyde.

Fordommene

En af de vigtigste opgaver for projektkoordinatoren er at få markedsført Square One både i Gellerup, men i også i resten af Aarhus. For på den lange bane er det den løbende tilgang af nye lejere, som skal sikre husets overlevelse.

- Jeg oplever, at der er rigtig mange, som ikke kender Square One, og at vi hurtigt kan blive stemplet som et projekt, hvor man tænker, at målet med huset er at få folk ud af Gellerup, og det kunne ikke være mere forkert.

- Vi er et fællesskab for de kreative og håndværksmæssige iværksættere, hvor de kan teste deres ideer eller forsøge sig som virksomhed. Og det, vi tilbyder, er helt sikkert en unik rummelighed, uanset om du kommer fra Gellerup eller et andet sted i Aarhus, siger Shaymaa Najjar.

Det lukkede økosystem

En af de udfordringer Square One og Shaymaa Najjar også møder er det manglende netværk i økosystemet. For selvom Aarhus efterhånden kan prale af et stærkt iværksættermiljø, hvor der findes flere iværksætterhuse, og ikke mindst samarbejder på kryds og tværs omkring startups og investeringer, så har Square One endnu ikke fået sig etableret i fødekæden.

- Jeg mangler helt sikkert det klassiske netværk blandt iværksættere, fordi jeg ikke selv har været en del af miljøet. Vi mangler det netværk for også at kunne hjælpe vores iværksættere videre, lyder det fra Shaymaa Najjar.

- Jeg ville gerne sørge for, at vi kom lidt bredere ud, og for eksempel fik taletid på konferencer eller lignende, men der bliver vi bare ikke inviteret, fordi vi er for ukendte. Det er noget, jeg bliver nødt til at opsøge aktivt.

Hendes erfaring er, at hun til gengæld bliver positivt mødt, når hun henvender sig til de mere etablerer institutioner i økosystemet.