Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

CEO i Plantorama Peter Vang Christensen er netop kåret til Årets Ejerleder 2021 - en hæder, der er kulminationen på flere års målrettet indsats. Foto: Tomas Bertelsen

Årets ejerleder: Oplevelser ligger i vores dna

- Det blev faktisk kørt op til at være en ret fantastisk oplevelse.

Sådan siger Peter Vang Christensen, CEO og ejer i Plantorama, om hvordan det var at vinde Årets Ejerleder 2021.

Han vandt prisen, fordi han gennem de seneste 25 år har udvidet Plantorama, så virksomheden i dag beskæftiger over 700 ansatte, og så har han været med til at udvikle det, kæden selv kalder en ”Oase af liv” i de 13 havecentre i Danmark.

Derudover har Peter Vang Christensen stået på sidelinjen til den digitale transformation i virksomheden, som vi på Erhvervsliv Aarhus tidligere har fortalt, der sikrede dem en rekordomsætning i forlængelse af pandemien, hvor alt lukkede ned.

Som du kunne læse i sidste uge, så mener ekspert i detailhandel Bruno Christensen, at fremtidens detailhandel tilhører de fysiske butikker, der kan tilbyde kunderne en oplevelse, når de kommer forbi. Og det er netop en del af Plantoramas dna at gøre indkøbene til et udflugtsmål for hele familien. En strategi, de har stået lidt alene med, men som de har holdt stædigt fast ved, fordi de tror 100 procent på konceptet.

I dette nyhedsbrev tager vi dig med på en rejse bag om Plantoramas succes - og du kan læse eller lytte, alt efter hvad der giver dig den bedste oplevelse.

Du er som altid meget velkommen til at dele nyhedsbrevet i dit netværk. Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her, og du er velkommen til at følge med på LinkedIn.

God fornøjelse - og tak fordi du deler.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist

Lyt til Erhvervsliv Aarhus her

CEO og ejer af Plantorama, Peter Vang Christensen, tror på, at uddannelse er vigtigt, og derfor bruger virksomheden to procent af lønsummen på efteruddannelse hvert år. Foto: Camilla Rønde/Plantorama

Plantorama-ejer: Vi går i vores egen retning

Plantorama er en af de detailkæder, de andre kigger til, når de skal forsøge at gøre indkøbsturen til en oplevelse for kunderne. For det er en af hemmelighederne bag Plantoramas succes, at de skaber oplevelser for hele familien og flytter fokus fra pris til følelser.

Havecenterkæden har gennemgået en stor udvikling de seneste tre år med helt nye butikker og en digital transformation, der har gjort dem til en omnichannel kæde. Den succes er nu blevet anerkendt med hele tre priser, senest som Årets Ejerleder. 

Erhvervsliv Aarhus har talt med CEO og ejer af Plantorama Peter Vang Christensen om, hvordan han lykkes med at gøre indkøb af planter til et udflugtsmål for hele familien.

Havecenterkæden Plantorama har være gode til at lokke kunderne ud i butikkerne, fordi de satser benhårdt på oplevelser. Som frontløber i detailhandlen har de formået at gøre Plantorama til et udflugtsmål for hele familien, og opskriften på succes er ganske enkel.

INDSIGT: Det har været nogle begivenhedsrige uger for Peter Vang Christensen, CEO og ejer af Plantorama, der på to uger er blevet hædret med hele tre priser. Først vandt de årets Succesvirksomhed i Region Midtjylland, senere samme dag vandt de regionsfinalen som årets ejerleder i Østjylland. Og så røg de videre til landsfinalen.

- Vi var egentlig lidt på bagkant med de her priser, jeg havde slet ikke været opmærksom på, at vi skulle afsted. Så da vi skal til landfinalen, tænker jeg bare, at den her vinder vi ikke, siger Peter Vang Christensen.

Han beskriver det som toppen af poppen, der er til stede til finalen hos PwC i Hellerup, og inden årets ejerleder bliver afsløret, bliver der først uddelt priser til et par andre kendte aarhusianere, nemlig Karin Salling - Årets Heltinde - og Anders Holch Poulsen, Årets Hæderspris. Sidstnævnte holder en længere takketale og bliver efterfølgende modtaget af sine forældre, som er med til overrækkelsen.

Men det var Peter Vang Christensen, der løb med guldregnen og hovedprisen som Årets Ejerleder.

- Jeg blev meget overrasket. Det var faktisk et stort øjeblik. Og jeg kunne ikke lade være at tænke på, at det var ærgerligt, at min far og mor ikke var der. Det er jo min far, der er grundlægger oprindeligt.

- På en måde er min historie ikke så forskellig fra Anders Holch Povlsen, selvom min virksomhed er noget mindre. Men min familie manglede. Jeg havde ikke lige fået nogen med udover min retailchef.

Kulmination på mange års arbejde

Heldigvis tog Peter Vang Christensen lidt revanche med fejringen dagen efter, hvor det i forlængelse af de to regionale priser allerede var planlagt, at samtlige medarbejdere i Plantorama skulle mødes online og skåle i champagne. Og så selvfølgelig spise hindbærsnitter, som direktøren elsker.

Han har ikke selv nogen endelig forklaring på, hvorfor det lige var nu, at Plantorama skulle hædres med flere priser.

- Jeg tror, det er en kulmination på mange års arbejde, hvor vi har formået at bygge noget op, der er blevet en succes. Jeg blev spurgt til finalen, hvad der gør Plantorama unik, og det er, at vi går i den anden retning end de andre.

Oplevelser i dna

En af de ting, der har gjort Plantorama unik, er deres måde at nytænke indkøbsturen på. Det handler ikke kun om at køre ud i en butik og købe varer.

Når man besøger Plantorama, skal det være en oplevelse for hele familien. Og det er en strategi, som virksomheden har holdt stædigt fast i, også selvom de fysiske butikker i flere år blev dømt ude til fordel for onlinehandel.

- Jeg tror, det ligger i vores dna at skabe oplevelser. Det stammer helt tilbage fra min far, som mente, at planter skulle sælges på en anden måde. De skulle sælges med værdighed og ikke bare fra et drivhus. Han lavede også arrangementer som bryllupsmesser og vinsmagning, og det er noget, vi har fortsat.

Peter Vang Christensen

  • CEO og ejer af Plantorama
  • Uddannet cand. merc i økonomistyring fra Aarhus BSS
  • MBA i retail mangement fra Sterling University
  • 53 år, far til to drenge og bor i Skæring.

- Det handler om at arbejde med oplevelsen strategisk og så få medarbejderne med på ideen. Så vi arbejder aktivt hver dag med, at vores butikker skal være et rart sted at komme. Det betyder, at parkeringspladsen skal stå flot, og kundetoiletter skal også indbyde kvalitet. Vi tror på, at vi kan sælge mere med oplevelser.

Når Peter Vang Christensen skal hente ny inspiration til oplevelserne med sit team, kigger de gerne til udlandet. For i Danmark er vi vokset op med fokus på pris og tilbud, så der er ikke mange, der er gået oplevelsesvejen, selvom det bliver mere udbredt.

- Rigtig mange detailbutikker forsøger at skabe oplevelser, men falder tilbage i tilbud og billigst, hvis salget ikke følger med med det samme. Og problemet med den strategi er, at der kun er en, der kan være billigst.

- Vi forsøger at arbejde med følelser og flytte fokus væk fra pris. Det betyder ikke, at vi ikke har tilbud, men det er ikke vores primære strategi.

Selvom Plantorama satser meget på de fysiske butikker, og hele tiden udvider og bygger større, så er det ikke fordi, at de ikke tror på onlinehandel. Som Peter Vang Christensen beskriver det, er de i dag en omnichannel-kæde.

Fokus på forretning

Peter Vang Christensen er i dag ene-ejer af Plantorama, hvilket er lidt usædvanlig for moderne virksomheder. Men igen er ligheden med den noget større Bestseller-koncern også tydelig, hvor det også er Anders Holch Povlsen, der har alle ejerandele. Forskellen er så, at Plantorama har en bestyrelse med eksterne medlemmer.

- Jeg har ikke nogen investorer inde og påvirke beslutningerne.

Bortset fra de seneste ugers festivitas har Peter Vang Christensen også levet et stille liv uden for mediernes søgelys, uden det har været et bevidst fravalg.

-  Jeg har været meget fokuseret på min egen virksomhed. Derfor sidder jeg heller ikke i nogle bestyrelser. Og jeg følger med i, hvordan det går i forretningen hele tiden.

Plantorama

  • Grundlagt af Søren Vang Christensen, far til Peter, i 1987 i Egå.
  • Har i dag 13 havecentre fordelt over Jylland, Sjælland og Fyn.
  • Beskæftiger omkring 700 medarbejdere.
  • Omsætning i 2020:  537 millioner kroner.
  • Resultat før skat 2020: 56,4 millioner kroner.

Han er ikke bange for at uddelegere opgaver - tværtimod. Så tror han på, at medarbejderne bliver mere motiveret af selv at have indflydelse på beslutningerne, og derfor tror han på den decentrale styring.

- Jeg vil gerne selv behandles uden kontrol, og derfor er det også sådan, jeg behandler mine medarbejdere. Man udvikler sig bedst ved selv at finde løsningerne.

Og der bliver brug for masser af løsninger, for ambitionerne er fortsat tårnhøje. Lige nu er Plantorama for eksempel i gang med et byggeprojekt i Tåstrup til 230 millioner kroner.

Så der er planer nok for fremtiden både omkring bæredygtighed og ambitioner om at få endnu flere kunder til at gå på opdagelse i Plantorama.

- Min langsigtede drøm er at kunne lave automatisk kundegenerering. Når vi bliver så gode, at rygtet om vores oplevelser bare spreder sig fra mund til mund, så vi ikke skal bruge energi på at markedsføre os selv, slutter årets ejerleder.

Anders Holch Povlsen har ekstra grund til at smile bredt udover at vinde Årets Hæderspris 2021 til Landskåringen ved Årets Ejerleder i sidste uge, kan han nu også glæde sig over et forrygende regnskab fra Heartland, hvor han er bestyrelsesformand. Foto: Tomas Bertelsen

Det skal du også vide om erhvervslivet i Aarhus

Heartland slår egne rekorder med et plus på syv mia. kroner. Milliarderne hentes fra både modekoncernen Bestseller samt investeringer i ind- og udland.

Der er sat Danmarksrekord på containerterminalen i Aarhus, da sidste års containerrekord blev slået medio november. En markant stigning i importen og stigende markedsandele er de primære årsager.

AGF er med i finalen ved TheStadiumBusinessAwards 2021, og sidst på måneden bliver det afgjort om klubben vinder den internationale pris.

Stjernekokken Wassim Hallal sælger dele af Restaurant Frederikshøj til Claus Hommelhoff og medarbejderne. Pengene skal løfte Frederikshøj til et nyt niveau.  

Vestas er lige nu ramt af et hackerangreb, der p.t. har skåret flere procent af Vestas-kursen, mens markedsværdien hurtigt dykkede med seks milliarder kroner.

Her er fem udvalgte historier fra byens virksomheder i ugens løb.

RUNDT I BYEN: Heartland samlede resultat nåede for året 2020/2021 op på syv mia. kroner før skat. Året før var resultatet væsentligt påvirket af Covid-19, som ramte flere virksomheder i Heartlands portefølje hårdt. Men forbedringen af årets resultat viser, at mange af partnerne er kommet godt igen.

– Vi er glade for resultatet. Men vi er allermest glade for, at det går godt hos mange af vores partnere. De fleste har gennem året opnået fremgang oven på et udfordrende år og nogle helt ekstraordinære omstændigheder, der pressede flere virksomheder, fortæller Lise Kaae, direktør i Heartland.

Resultatet er blandt andet positivt påvirket af Bestseller, der har haft et godt år, samt af børsnoteringen af tyske About You, en høj investeringsaktivitet i Klarna, hvor flere anerkendte, internationale investorer nu er med til at understøtte Klarnas fortsatte vækstrejse, og et frasalg af ejerandele i Flaschenpost.

I regnskabsåret har Heartland foretaget en række investeringer inden for fintech, e-commerce og innovative tech-løsninger.

På kun 10,5 måned er det lykkedes Aarhus Havn at sætte Danmarksrekord på containerterminalen, da sidste års containerrekord blev slået medio november. En markant stigning i importen og stigende markedsandele er de primære årsager til rekorden.

Ifølge CEO Thomas Haber Borch viser en analyse af omsætningen, at eksporten af containergods stadig er noget større end importen, men de største stigninger i 2021 er dog sket på importområdet.

- All time high på omsætning giver altid en god fornemmelse, som forstærkes yderligere, fordi vi har indtryk af, at flere importører vælger Aarhus som destination fremfor at sejle godset til Hamborg og derefter køre det til Danmark, fastslår Thomas Haber Borch.

Han peger på, at den – måske – ændrede adfærd både skaber flere arbejdspladser og mere vækst i Danmark samtidig med, at det er CO2-besparende at sejle godset hele vejen til Danmark.

- Vi kan se af de seneste tal fra Danmarks Statistik, at vi øger vores markedsandele i øjeblikket. Vi har i en lang periode haft cirka 65 procent af containeromsætningen her i landet, men nu nærmer vi os 70 procent. Det kan selvfølgelig være et udtryk for, at vi tager noget fra andre danske havne, men min fornemmelse er, at vi henter det meste i udlandet, siger Thomas Haber Borch.

Sidst i november afgøres det, om AGF får en international pris for klubbens arbejde med klima og bæredygtighed. Fodboldklubben er for første gang nomineret i finalen ved TheStadiumBusinessAwards2021.

Det er en pris, der er blevet uddelt siden 2010, hvor den internationale industriorganisation, The Stadium Business, anerkender aktører inden for sport, events og stadions verden over. AGF er den eneste aktør fra Danmark, der er nomineret til en pris i konkurrencen.

- Det er en stor ære at blive nomineret - det er et skulderklap for vores arbejde for mere bæredygtighed i sportens verden, og vi tager det som et tegn på, at der bliver lagt mærke til det ude i Europa. Her ser vi tendenser til, at fodbolden tager et større ansvar, når det kommer til klima-kampen, og det er godt, at der kommer fokus på området.

- For en pris gør jo i sig selv ingen forskel, men det kan være med til at kaste lys på vigtigheden af, at vi i fodbolden også tager ansvar for klimaet, siger Anne Jensen, der er chef for branding og bæredygtighed i AGF.

Om AGF vinder prisen afsløres ved prisuddelingen i Manchester tirsdag 30. november.

Wassim Hallal sælger ud af sin andel i Restaurant Frederikshøj. Han vil bruge pengene på at udvikle restauranten endnu mere. Formuepleje-stifter Claus Hommelhoff har købt sig ind i selskabet bag restauranten med en andel på 35 procent, mens fire medarbejdere på Frederikshøj samlet får en andel på 30 procent. Wassim Hallal beholder de resterende 35 procent.

Nu bliver Claus Hommelhoff en del af eventyret, og han fortæller til Finans.dk, at han ikke bliver en del af den daglige ledelse, men vil agere sparringspartner i forhold til udvikling af forretningen.

Wassim Hallal fortæller, at pengene fra salget skal bruges på at renovere og opgradere restauranten.

- Min drøm er at lave en lille oplevelseshave, hvor folk kan gå en tur inden eller mellem måltiderne eller gøre det bagefter. Det er en opgradering af konceptet, som jeg har ønsket i mange år, fortæller Wassim Hallal til Stiften.

Verdens største vindmølleproducent, danske Vestas, er ramt af et cyberangreb, som har givet uvedkommende adgang til virksomhedens it-systemer.

Mandag morgen led en af de store danske folkeaktier, Vestas, derfor et smerteligt tab, da fondsbørsen åbnede. Aktien faldt prompte med over tre procent, og den eneste logiske forklaring var, at investorerne var skræmte ved udsigten til endnu et cyberangreb i toppen af dansk erhvervsliv.

Faldet på godt tre procent svarer til et tab på over seks milliarder kroner på Vestas’ børsværdi.

Men hvad skete der lige? Få hele overblikket hos Avisen Danmark.