Plantorama-ejer: Vi går i vores egen retning
Plantorama er en af de detailkæder, de andre kigger til, når de skal forsøge at gøre indkøbsturen til en oplevelse for kunderne. For det er en af hemmelighederne bag Plantoramas succes, at de skaber oplevelser for hele familien og flytter fokus fra pris til følelser.
Havecenterkæden har gennemgået en stor udvikling de seneste tre år med helt nye butikker og en digital transformation, der har gjort dem til en omnichannel kæde. Den succes er nu blevet anerkendt med hele tre priser, senest som Årets Ejerleder.
Erhvervsliv Aarhus har talt med CEO og ejer af Plantorama Peter Vang Christensen om, hvordan han lykkes med at gøre indkøb af planter til et udflugtsmål for hele familien.
INDSIGT: Det har været nogle begivenhedsrige uger for Peter Vang Christensen, CEO og ejer af Plantorama, der på to uger er blevet hædret med hele tre priser. Først vandt de årets Succesvirksomhed i Region Midtjylland, senere samme dag vandt de regionsfinalen som årets ejerleder i Østjylland. Og så røg de videre til landsfinalen.
- Vi var egentlig lidt på bagkant med de her priser, jeg havde slet ikke været opmærksom på, at vi skulle afsted. Så da vi skal til landfinalen, tænker jeg bare, at den her vinder vi ikke, siger Peter Vang Christensen.
Han beskriver det som toppen af poppen, der er til stede til finalen hos PwC i Hellerup, og inden årets ejerleder bliver afsløret, bliver der først uddelt priser til et par andre kendte aarhusianere, nemlig Karin Salling - Årets Heltinde - og Anders Holch Poulsen, Årets Hæderspris. Sidstnævnte holder en længere takketale og bliver efterfølgende modtaget af sine forældre, som er med til overrækkelsen.
Men det var Peter Vang Christensen, der løb med guldregnen og hovedprisen som Årets Ejerleder.
- Jeg blev meget overrasket. Det var faktisk et stort øjeblik. Og jeg kunne ikke lade være at tænke på, at det var ærgerligt, at min far og mor ikke var der. Det er jo min far, der er grundlægger oprindeligt.
- På en måde er min historie ikke så forskellig fra Anders Holch Povlsen, selvom min virksomhed er noget mindre. Men min familie manglede. Jeg havde ikke lige fået nogen med udover min retailchef.
Kulmination på mange års arbejde
Heldigvis tog Peter Vang Christensen lidt revanche med fejringen dagen efter, hvor det i forlængelse af de to regionale priser allerede var planlagt, at samtlige medarbejdere i Plantorama skulle mødes online og skåle i champagne. Og så selvfølgelig spise hindbærsnitter, som direktøren elsker.
Han har ikke selv nogen endelig forklaring på, hvorfor det lige var nu, at Plantorama skulle hædres med flere priser.
- Jeg tror, det er en kulmination på mange års arbejde, hvor vi har formået at bygge noget op, der er blevet en succes. Jeg blev spurgt til finalen, hvad der gør Plantorama unik, og det er, at vi går i den anden retning end de andre.
Oplevelser i dna
En af de ting, der har gjort Plantorama unik, er deres måde at nytænke indkøbsturen på. Det handler ikke kun om at køre ud i en butik og købe varer.
Når man besøger Plantorama, skal det være en oplevelse for hele familien. Og det er en strategi, som virksomheden har holdt stædigt fast i, også selvom de fysiske butikker i flere år blev dømt ude til fordel for onlinehandel.
- Jeg tror, det ligger i vores dna at skabe oplevelser. Det stammer helt tilbage fra min far, som mente, at planter skulle sælges på en anden måde. De skulle sælges med værdighed og ikke bare fra et drivhus. Han lavede også arrangementer som bryllupsmesser og vinsmagning, og det er noget, vi har fortsat.
Peter Vang Christensen
- CEO og ejer af Plantorama
- Uddannet cand. merc i økonomistyring fra Aarhus BSS
- MBA i retail mangement fra Sterling University
- 53 år, far til to drenge og bor i Skæring.
- Det handler om at arbejde med oplevelsen strategisk og så få medarbejderne med på ideen. Så vi arbejder aktivt hver dag med, at vores butikker skal være et rart sted at komme. Det betyder, at parkeringspladsen skal stå flot, og kundetoiletter skal også indbyde kvalitet. Vi tror på, at vi kan sælge mere med oplevelser.
Når Peter Vang Christensen skal hente ny inspiration til oplevelserne med sit team, kigger de gerne til udlandet. For i Danmark er vi vokset op med fokus på pris og tilbud, så der er ikke mange, der er gået oplevelsesvejen, selvom det bliver mere udbredt.
- Rigtig mange detailbutikker forsøger at skabe oplevelser, men falder tilbage i tilbud og billigst, hvis salget ikke følger med med det samme. Og problemet med den strategi er, at der kun er en, der kan være billigst.
- Vi forsøger at arbejde med følelser og flytte fokus væk fra pris. Det betyder ikke, at vi ikke har tilbud, men det er ikke vores primære strategi.
Selvom Plantorama satser meget på de fysiske butikker, og hele tiden udvider og bygger større, så er det ikke fordi, at de ikke tror på onlinehandel. Som Peter Vang Christensen beskriver det, er de i dag en omnichannel-kæde.
Fokus på forretning
Peter Vang Christensen er i dag ene-ejer af Plantorama, hvilket er lidt usædvanlig for moderne virksomheder. Men igen er ligheden med den noget større Bestseller-koncern også tydelig, hvor det også er Anders Holch Povlsen, der har alle ejerandele. Forskellen er så, at Plantorama har en bestyrelse med eksterne medlemmer.
- Jeg har ikke nogen investorer inde og påvirke beslutningerne.
Bortset fra de seneste ugers festivitas har Peter Vang Christensen også levet et stille liv uden for mediernes søgelys, uden det har været et bevidst fravalg.
- Jeg har været meget fokuseret på min egen virksomhed. Derfor sidder jeg heller ikke i nogle bestyrelser. Og jeg følger med i, hvordan det går i forretningen hele tiden.
Plantorama
- Grundlagt af Søren Vang Christensen, far til Peter, i 1987 i Egå.
- Har i dag 13 havecentre fordelt over Jylland, Sjælland og Fyn.
- Beskæftiger omkring 700 medarbejdere.
- Omsætning i 2020: 537 millioner kroner.
- Resultat før skat 2020: 56,4 millioner kroner.
Han er ikke bange for at uddelegere opgaver - tværtimod. Så tror han på, at medarbejderne bliver mere motiveret af selv at have indflydelse på beslutningerne, og derfor tror han på den decentrale styring.
- Jeg vil gerne selv behandles uden kontrol, og derfor er det også sådan, jeg behandler mine medarbejdere. Man udvikler sig bedst ved selv at finde løsningerne.
Og der bliver brug for masser af løsninger, for ambitionerne er fortsat tårnhøje. Lige nu er Plantorama for eksempel i gang med et byggeprojekt i Tåstrup til 230 millioner kroner.
Så der er planer nok for fremtiden både omkring bæredygtighed og ambitioner om at få endnu flere kunder til at gå på opdagelse i Plantorama.
- Min langsigtede drøm er at kunne lave automatisk kundegenerering. Når vi bliver så gode, at rygtet om vores oplevelser bare spreder sig fra mund til mund, så vi ikke skal bruge energi på at markedsføre os selv, slutter årets ejerleder.