Efteruddannelse kan løse manglen på arbejdskraft
Den alarmerende mangel på kvalificeret arbejdskraft kan løses hurtigt og effektivt, hvis bare virksomhederne vil gribe muligheden. Det er en løsning, der skaber værdi for både nye og eksisterende medarbejdere. Samtidig med at det kan styrke virksomhedens omdømme.
Løsningen er uddannelse. Det er en opkvalificering af medarbejderne, så de kan varetage nye opgaver eller begive sig ud i en ny branche. Virksomhederne tror selv på, at det kan løse en del af de aktuelle rekrutteringsudfordringer, men alligevel bruger de ikke muligheden, lyder det fra Erhvervsakademi Aarhus.
I denne artikel giver vi dig indsigt i, hvordan efteruddannelse kan løse problemerne med de manglende hænder, uden at det bliver på bekostning af driften.
REKRUTTERING: Manglen på arbejdskraft er lige nu et af de helt store samtaleemner i det aarhusianske erhvervsliv. For hvordan løser virksomhederne den udfordring, at de ikke kan få fat i de medarbejdere, de har brug for?
Det er også et emne, der allerede har fyldt her i Erhvervsliv Aarhus, da Ahmet Günes bad virksomhederne kigge bedre efter de ledige dimittender.
Hvis man skal tro Erhvervsakademi Aarhus, så findes der faktisk en enkelt og hurtig løsning på de manglende hænder, virksomhederne bruger den bare ikke.
- Vi satte gang i at lave en undersøgelse for at teste nogle hypoteser omkring rekruttering, og den endte med at vise, at halvdelen af virksomhederne i det østjyske rent faktisk tror på, at efteruddannelse kan løse en del af deres rekrutteringsudfordringer, siger Brian Jacobsen, der er markedschef ved Erhvervsakademi Aarhus.
Undersøgelsen han refererer til, er lavet af Megafon for Erhvervsakademiet og bygger på 150 telefoninterviews.
Tid er penge
Når nu virksomhederne selv kan se løsningen på deres problem, kan det være svært at forstå, hvorfor de ikke bare griber den. Men det er der, ifølge Brian Kruse Jacobsen, en ganske enkelt forklaring på.
- Den største barriere for virksomhederne i forhold til uddannelse er tid. De bliver optaget af driften og kan ikke gennemskue, hvordan de skal opretholde den, hvis de sender medarbejderne på uddannelse.
Brian Jacobsen
- Markedschef hos Erhvervsakademi Aarhus
- Uddannet markedsføringsøkonom og sidenhen en HD i afsætning og executive MBA.
- 50 år, gift med Lotte og har to børn.
Tid er som bekendt penge, men for langt de fleste virksomheder er det økonomiske aspekt af uddannelsen ikke en forhindring. Eller rettere sagt de kunne sagtens have råd til at finansiere det. Men tid behøver faktisk ikke stå i vejen for at opkvalificere medarbejderne.
- Det behøver ikke koste en masse tid at tage en efteruddannelse. Der er mange muligheder for onlineundervisning, undervisning om aftenen og på nogle fag kan det klares med fire til otte undervisningsdage henover en periode på tre-fire måneder. Så det betyder ikke, at medarbejderen er væk i flere uger, fordi de skal på efteruddannelse.
- Men det er klart, at det falder tilbage på os som uddannelsessted at blive bedre til at oplyse virksomhederne om alle mulighederne, så de ikke opgiver på forhånd.
Høj succesrate
Lige nu er det særligt inden for it-sikkerhed, bæredygtighed og digitalisering, at der er stor efterspørgsel fra virksomhederne. Og eftersom der kun bliver uddannet et begrænset antal med de kompetencer om året i det traditionelle uddannelsessystem, kan man risikere at vente længe på de nyuddannede eller på at headhunte de rigtige fra andre virksomheder. I sidste ende kan man indkøbe dyre konsulenter til at løse opgaverne.
Erhvervsakademiet har i samarbejde med Jobcenter Aarhus haft et uddannelsesforløb, hvor de sendte 32 ledige akademikere på et 10 ugers uddannelsesforløb om bæredygtighed. Først fem ugers undervisning og så fem uger i praktik hos en virksomhed. Efter endt forløb fik 28 af dem faste job.
- De her akademikere har masser af kompetencer med fra deres universitetsstudie, som de blot har brug for at bringe i spil i en anden kontekst, end det de kommer fra. Det kan vi hjælpe dem med, og det samme kan vi gøre for masser af medarbejdere, der sidder i eksisterende jobs, men som ville kunne varetage en ny funktion, hvis bare de blev opkvalificeret.
Øget trivsel
Udover at efteruddannelse kan løse virksomhedernes rekrutteringsudfordringer her og nu, så kan det også give dem goodwill hos medarbejderne på den lange bane.
- Kompetenceudvikling kan både øge trivslen hos medarbejderne, men det kan også være et middel til at komme mistrivsel til livs. Hvis der for eksempel er utilfredshed med en leder, kan efteruddannelse måske klæde vedkommende bedre på til at varetage sin rolle.
- Det er også en måde at tiltrække og beholde de dygtigste medarbejdere, fordi de bliver ved at få lov at udvikle sig.
Brian Kruse Jacobsen håber, at undersøgelse kan være med til at belyse de muligheder virksomhederne har, hvis bare de tør gøre brug af dem. Og så ser han gerne, at der generelt kommer et andet syn på uddannelse, så det ikke kun er noget man gør en gang i sit liv, men løbende gennem hele arbejdslivet.
- Hvis vi skal arbejde, til vi er 70 år, så bliver vi nødt til at supplere den uddannelse, vi engang har taget, hvis vi skal følge med udviklingen. Det giver mening for den enkelte, for deres virksomhed og for samfundet.