Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Til Aarhus Konferencen var der igen rig mulighed for at se både nye og gamle bekendtskaber i øjnene. Foto: Birthe Vembye

Kære netværk - vi har savnet jer

Det fysiske møde har haft det svært gennem det seneste halvandet år. Sammen med krammet og håndtrykket er det blevet gemt godt væk.

Sjældent har vi savnet noget så meget, som før coronaen tog magten, blot var noget, vi tog for givet.

For erhvervslivet har de manglende fysiske møder betydet, at der blev lagt en naturlig dæmper på netværket. Det er svært at danne nye relationer via en skærm, så derfor valgte mange det fra.

Men med vaccinernes komme er det nu igen muligt at mødes og se hinanden i øjnene. Det er endda tilladt også at give hånd.

Det betyder, at netværksarrangementer pludselig blomstrer igen, og akkurat som en første date, så kan det være helt akavet, første gang man igen er afsted.

Erhvervsliv Aarhus vovede pelsen og tog med til Aarhus Konferencen for at finde ud af, hvad der rører sig blandt byens virksomheder, og hvilke emner de lige nu er mest optaget af. Og bare rolig, vi har samlet de vigtigste pointer fra Erhverv Aarhus' årlige arrangement, så du nemt kan tale med om de aktuelle emner, næste gang du skal møde dit netværk.

Derudover kan du i dette nyhedsbrev også læse med om Triforks indtog i byggebranchen og blive klogere på, hvorfor CEO Jørn Larsen mener, at det er en nødvendighed.

Du er som altid velkommen i vores virtuelle netværk, og kender du flere, der bør have en plads, så hjælp dem med at tilmelde sig nyhedsbrevet lige her.

Måske ses vi snart derude. Og indtil da: God læselyst og god weekend

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Jørn Larsen, der er bosat i Schweiz, var i denne uge en tur i sin gamle hjemby for at holde oplæg ved Aarhus Konferencen. Foto: Birthe Vembye

Trifork vil forbedre verden med software

Trifork vil helst bo i bygninger, som de selv ejer, men de vil også gerne bo meget bæredygtigt. Og det har vist sig, at den kombination er svært at forene i Aarhus.

Derfor er softwarevirksomheden gået i gang med at bygge deres eget avancerede og bæredygtige kontorhus.

Softwarevirksomheden sætter barren højt og har kastet sig ud i et bæredygtigt byggeri, der skal være udstillingsvindue for de løsninger, Trifork tilbyder inden for smart building.

BYGGEMODEN:  Jørn Larsen, stifter og CEO i Trifork, er en mand, der er stærkt optaget af bæredygtighed og af at gøre verden til et bedre sted.

- Software er en del af mange ting, og mange klimaproblemer kan løses ved hjælp af software. Og det er det, vi vil, forklarer han.

Det ligger måske ikke lige for, at en softwarevirksomhed som Trifork skal begynde at bygge huse. Men hvis ikke man er tilfreds med de produkter, der er på hylden, må man skabe sine egne, og det er netop tankegangen hos Trifork.

- Vi er meget optaget af at forbedre verden, og vi vil ikke se passivt til. For verden er træg, og hvis ikke man griber fat udefra, så sker der ingenting. Så derfor er vi begyndt at udfordre byggebranchen ved at bygge vores eget kontor i Aarhus Nord, som skal bygges i træ og tænke innovative løsninger ind, og så skal det være et hus, der kan opgraderes, fortæller Jørn Larsen.

Bæredygtig business

Kontorbygningen i Lisbjerg Kontorpark skal hedde Trifork Smart Building One (TSBOne) og kommer til at fylde omkring 3000 kvadratmeter. Og Jørn Larsen glæder sig:

- Forretningsmæssigt giver projektet os en utrolig indsigt og erfaring, som vi kan udnytte sammen med og til gavn for vores kunder. Vi er overbeviste om, at Smart Building vil være et vigtigt forretningsområde i fremtiden.

Om Trifork

  • Trifork Group har hovedsæde i Schindellegi i Schweiz og kontorer i 11 lande i Europa, herunder også Aarhus og København, samt USA.
  • Det er en international it-virksomhed, der udvikler innovative softwareløsninger, og de er blandt andet kendt for at stå bag NemID-appen, MobilePay og senest coronapasset herhjemme.
  • Koncernen blev grundlagt af Jørn Larsen i Aarhus i 1996 og har nu mere end 800 ansatte i forretningsenheder, der fokuserer på tre vertikale områder – Digital Health, FinTech og Smart Buildings – og tre horisontale – Cloud Operations, Cyber Protection og Smart Enterprise.
  • Med GOTO-brandet og YouTube tech-kanalen betjener Trifork et verdensomspændende tech-fællesskab på mere end 215.000 personer og har haft mere end 20 millioner visninger siden sin lancering. 
  • Triforks forskning og udvikling er forankret i Trifork Labs, hvor Trifork løbende er med til at stifte og udvikle it-opstartsvirksomheder.

- Dertil kommer, at vi får det perfekte domicil designet til softwareudvikling med et fantastisk indeklima og miljø, samt en bygning, der både i konstruktions- og driftsfasen har en betydelig mindre klima- og miljøpåvirkning, har Jørn Larsen tidligere udtalt om projektet.

Efter planen flytter Triforks administrationsafdeling og enheden for smart building ind i den nye bygning i sommeren 2022.

Fuld fart frem

Udover ambitionerne om et intelligent kontorhus, så har Trifork også allerede indfriet sit mål om at vende tilbage på børsen. Det skete først på sommeren.

- Vi har været heldige, at tingene har flasket sig, og vi har fået nogle gode investorer med. Det har været en stor hjælp, at vi har prøvet det før, siger Jørn Larsen.

Det var også en del af planen, at Trifork skulle dobbelt noteres, så de også blev noteret på den schweiziske børs Six Swiss Exchange. Men denne del planen er p.t. udskudt, da det ikke er muligt at lave sådan en notering på grund af schweizisk lovgivning.

- Vi arbejder fortsat på det, men vi aner ikke, hvornår det kan realiseres, slutter Jørn Larsen.

Trifork har tidligere været børsnoteret, men i 2014 blev selskabet afnoteret fra Københavns fondsbørs.

Aarhus Konferencen handler først og fremmest om netværk. På scenen havde Michael Stubbe (t.v) VP i Kamstrup en snak med direktør i Erhverv Aarhus, Marc Perera Christensen, om netop det. Foto: Birthe Vembye

Aarhus Konferencen: Her er de vigtigste pointer

Hvordan skaber man innovation i virksomheden?

Hvad skal der til at for digitalisere?

Hvordan skal vi bedrive ledelse efter corona?

Hvad skal der til for at blive mere bæredygtig?

Det var nogle af de spørgsmål, som Aarhus Konferencen 2021 forsøgte at besvare.

Årets Aarhus Konference bød på masser af inspiration til den grønne omstilling, forretningsudvikling, digitalisering og ledelse.

INSPIRATION: Hvor går du hen for at finde ny viden, blive inspireret eller udvide netværket?

For 140 mænd og kvinder kunne svaret være Aarhus Konferencen, som Erhverv Aarhus i år kunne invitere til for 18. gang.

Årets temaer var grøn forretning, digitalt afsæt og den menneskelige motor. Og fortvivl ikke, hvis du gik glip af det, vi har samlet nogle af de vigtigste pointer her.

Jørn Larsen: Netflix viser vejen til innovation

Jørn Larsen grundlagde it-virksomheden Trifork i Aarhus for 25 år siden, men i dag er han bosiddende i Schweiz. Forleden var CEO'en dog på visit i sin tidligere hjemby og en af oplægsholderne på Aarhus Konferencen. Foto: Birthe Vembye

Jørn Larsen CEO i Trifork var første mand på scenen, og han skulle give deltagerne brugbar viden om, hvor man skaber innovation i virksomheder.

Hos Trifork er de blandt andet inspireret af Netflix, og Jørn Larsen opfordrer andre til også at kigge den vej.

Netflix laver alting selv, de innoverer teknologien, de spørger alle deres kunder hele tiden, de tester ideer, og så tilpasser de. Og det gør de mange gange om dagen.

Tre pointer fra Jørn Larsen:

  • Innovation handler om at se et problem eller en mulighed for forandring
  • Vedholdenhed er nødvendig, når der skal tænkes nyt. Bliv ved, indtil det lykkes.
  • Kreativitet vokser nemmest i små teams, som til gengæld skal de have stor handlekraft for at få succes.

Marianne Lyngby Pedersen: Nettet kræver nyt mindset

Marianne Lyngby Pedersen, administrerende direktør Indeks Retail, med direktør for Erhverv Aarhus, Marc Perera Christensen. Foto: Birthe Wembye

Marianne Lyngby Pedersen, administrerende direktør i Indeks Retail, der er kædekontor for Bog og idé, Boghandleren og Legekæden, var første kvinde på scenen, og hun fortalte om den rejse, Bog og Idé har været på med at skabe en stærkere digital tilstedeværelse.

Det er en proces, der har krævet en større omstilling af hele kæden, der er mest kendt for sine fysiske butikker, men som har skabt stærke resultater, selvom butikkerne har været tvangslukket på grund af corona.

Tre pointer fra Marianne Lyngby Pedersen:

  • Det kræver et ændret mindset, når man flytter sit fokus til online-markedsføring, fordi man her køber sig til omsætning.
  • Effekten af det øgede online-fokus drypper af på de fysiske butikker. Kunderne finder varen online, men de køber den i butikken.
  • Selvom markedsføringen er flyttet online, er det fortsat de fysiske butikker, der er kerneforretningen, for det er her, Bog og Idé adskiller sig fra konkurrenterne. I butikkerne kan vi tilbyde høj service og faglærte medarbejdere.

Thomas Burian-Hansen: Bæredygtighed for alle

Thomas Burian-Hansen er sales manager i Ikea Aarhus, som huser 600 medarbejdere og årligt har to millioner gæster. Foto: Birthe Vembye

Thomas Burian-Hansen er sales manager i Ikea Aarhus, og han brugte sin taletid på at fastslå, at bæredygtighed skal være tilgængeligt for alle.

Hos Ikea har de en vision om at skabe en bedre hverdag for mennesker ved at inspirere dem med løsninger og få mest muligt ud af ressourcerne.

Tre pointer fra Thomas Burian-Hansen:

  • Bæredygtighed skal ikke være for dem med mange penge, men være tilgængeligt for alle
  • Bæredygtighed skal ikke ske i det skjulte. Åben op for kommunikationen både internt og eksternt om, hvordan I arbejder med det.
  • Ingen er perfekte i rejsen mod en bæredygtig forretning, men vi skal fremad.

Jette Lindhard: Ledelse nu er new normal

Jette Lindhard anbefalede tilhørerne at bruge en stille stund på at læse bogen Spørg af Edgar H. Schein. Foto: Birthe Vembye

Jette Lindhard, administrerende direktør og partner i Ukon, der rådgiver om ledelse og organisationsudvikling. Hun tog temperaturen på ledelse efter corona og gav sit perspektiv på, hvordan ledelsen kan styrke udviklingen.

Tre pointer fra Jette Lindhard:

  • Husk at reflektere over din ledelse. Udviklingen sker i balancen mellem hastighed og ro.
  • Vi kan ikke spole tiden tilbage til før corona, så ledelse nu er new normal.
  • Du skal stille de gode spørgsmål: Hvordan går det egentligt? Og så skal du møde mennesket dér, hvor mennesket er.

Carolina Benjaminsen: Digitalisering er eksistentiel

Carolina Benjaminsen fra DigitalLead slog et slag for, at klyngerne kan skabe innovation og vækst i virksomhederne. Foto: Birthe Vembye

Carolina Benjaminsen er CEO i DigitalLead, der er Danmarks digitaliseringsklynge. Hun gav sine bud på, hvorfor digitaliseringen er så eksistentiel for fremtidens erhvervsliv, og hvordan DigitalLead kan hjælpe virksomheder med processen.

Tre pointer fra Carolina Benjaminsen:

  • Vi skal rykke hurtigt med digitalisering, for digitaliseringsgraden og dataanvendelsen stiger.
  • Innovation skaber mere innovation.
  • Hvis du vinder, vinder alle i den digitale omstilling.