Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Kirsten Louise Laursen, journalist, og Henrik Skov Anhøj, redaktør, udgør redaktionen bag Erhvervsliv Aarhus - det nye erhvervsmedie i Aarhus, der skriver om og for byens virksomheder. Foto: Mathilde Bech

Velkommen til Erhvervsliv Aarhus: Vi bygger byens nye erhvervsmedie - sammen med dig

Aarhus har brug for et nyt erhvervsmedie, der bringer byens gode kræfter sammen, hvor vi løfter i flok, og hvor du får forklaringen på både succeserne og fiaskoen. Det er missionen med Erhvervsliv Aarhus, som her i sin første udgave blandt andet kommer forbi et par lokale solkonger, og en Aarhus-virksomhed, der er på vej tilbage på børsen. Vi fortæller også, hvem vi er - og ikke mindst hvad vi vil være for dig.

Du læser netop nu de første linjer fra Erhvervsliv Aarhus. Et nyt og rigtigt erhvervsmedie til ejere, ledere, medarbejdere og andre med interesse i byens virksomheder og den lokale forretningsverden.

Et rigtigt erhvervsmedie, fordi vi ikke kun skriver om erhvervslivet - men også til jer, der lever i det og skaber vækst, arbejdspladser samt stolthed i og omkring Aarhus. Det er den udvikling, som vi gerne vil styrke, og det vil vi gøre ved at bringe byens gode kræfter sammen med udgangspunkt i kvalitetsjournalistik og flere ugentlige nyhedsbreve.

Vi kommer til at give dig indblik i det aarhusianske erhvervsliv, som når vi her i vores jomfru-udgivelse spørger de to stiftere af Obton Group om, hvad der driver dem i dagligdagen.

Anders Marcus og Peter K. Jørgensen har skabt en milliardforretning ved at investere i solenergi og var ved årsskiftet involveret i en af de største virksomhedshandler i Aarhus nogensinde.

Og nej, det er ikke pengene, der driver værket. Motivationen hos 'solkongerne' ligger et andet sted.

Vi sørger også for, at du får overblikket, når vi for eksempel vender nogle af ugens vigtigste erhvervs-historier fra Aarhus i kort form. Denne gang kommer vi for eksempel forbi den lokale skaber af Mobilepay, NemID og coronapasset, Trifork, som melder sig færdig med at spekulere over en mulig retur på børsen. Nu skal det være virkelighed.

Kort fortalt vil vi klæde dig på til at tage bedre beslutninger, dele viden på tværs af organisationer, inspirere til at gå nye veje i virksomheden, introducere mulige samarbejdspartnere eller konkurrenter - og hjælpe dig til at spare tid i hverdagen.

Men vi har også brug for din hjælp. At lancere et nyt medie er journalistisk iværksætteri, og nyhedsbrevet, du læser nu, er det første produkt. Kald det bare en prototype, for Erhvervsliv Aarhus er under udvikling.

Står vi stille, er vi gået i stå. Derfor håber vi, at du vil være med til at skabe byens nye erhvervsmedie sammen med os.

Vi kommer hver uge til at række ud til nye forbindelser, lytte til jer og lade os inspirere. Det ligger i vores dna, og vi er altid klar til at tage imod tip eller et godt råd om, hvordan vi bliver det rigtige erhvervsmedie for dig og resten af Aarhus.

Og nå ja, hvem er vi? Journalist Kirsten Louise Laursen og redaktør Henrik Skov Anhøj udgør redaktionen bag Erhvervsliv Aarhus, og vores mail er åben 24-7. Vi brænder begge for byens erhvervsliv og er klar til at gøre en forskel for fællesskabet - sammen med jer.

Du kan følge med på Linkedin og lære os bedre at kende på erhvervslivaarhus.dk, men først vil vi anbefale dig at læse nyhedsbrevet her til ende, så du får det hele med.

God fornøjelse og rigtig god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist

En af byens største virksomhedshandler nogensinde har ikke fået Obton-stiftere til at miste sulten

- Obton er den 9. største administrator af solcelleparker i Europa, men for at komme videre herfra havde vi brug for en kapitalindsprøjtning, fordi det fremover vil være de store olieselskaber, vi skal konkurrere med, for de er på vej ind i det grønne. Og i den liga har Anders og Peter bare ikke penge nok, fortæller Anders Marcus, som sammen med Peter K. Jørgensen solgte 45 procent af deres fælles virksomhed, Obton Group, til kapitalfonden FSN Capital i december. Foto: Jacob Rosenvinge

INDSIGT: Solen har i den grad skinnet på de to stiftere af Obton Group, Anders Marcus og Peter K. Jørgensen, der gik fra granatchok, da coronakrisen ramte i 2020, til at gennemføre en milliardhandel inden årets udgang. En af de største i Aarhus nogensinde ifølge makkerparret selv.

Men det var faktisk lidt af en tilfældighed, at de kastede sig over solenergi som investering i et land, der ellers satser på vind. Og de har fortsat masser af ambitioner for virksomheden og ser ikke længere det økonomiske afkast som et mål i sig selv.

- I begyndelsen er man drevet af penge, det er du for at vise omverden, at du har gjort det godt. Det er BMW-effekten, hvor mange stiller sig tilfreds og ikke behøver mere. Men der har Peter og jeg altid været hurtige til at sætte nye mål, fortæller Anders Marcus.

Den næste ledestjerne i solsystemet er en børsnotering, men først skal Obton Group være fire-fem gange større. Du får hele historien her.

Ugens virksomhed: De har travlt hos Trifork

Jørn Larsen stiftede Trifork i Aarhus i 1996, men hovedsædet flyttede et Schweiz i 2014. IT-virksomheden beskæftiger dog fortsat på den gode side af 200 ansatte i Aarhus svarende til hver fjerde medarbejder samlet set. Foto: Trifork

OVERBLIK: Det er slut med at tage tilløb til et comeback på børsen for Trifork, der blev grundlagt i Aarhus for 25 år siden.

Tirsdag lød startskuddet til noteringen, dagen efter et stort opkøb i it-virksomhedens nye hjemland, Schweiz, hvor koncernen har haft sit hovedsæde siden 2014.

Herhjemme er Trifork kendt for at stå bag udviklingen af blandt andet Danske Banks MobilePay, NemID og aktuelt det digitale coronapas. IT-koncernen har i dag sat treforken i jorden i 10 europæiske lande samt i USA og beskæftiger samlet set flere end 800 ansatte - hver fjerde af dem har deres arbejdsplads i Aarhus.

It-selskabet kan se tilbage på en gennemsnitlig årlig vækst på 23 procent siden 2007, og Trifork oplyser, at salget voksede med 38 procent i årets første kvartal til 290 mio. kroner.

Forventningen til 2021 er, at omsætningen vil runde 1 mia. kroner og nå et driftsresultat på op mod 200 mio. kroner.

Samlet set er vurderingen, at børs-comebacket vil bringe Triforks værdi op i nærheden af tre mia. kroner.

Læs mere her

Vestas-salg i modvind - men topchef sigter stadig højt

Henrik Andersen, CEO for Vestas, forklarer faldet i omsætningen i årets første kvartal som en fortsat effekt af covid-19. Foto: Søren Bidstrup Ritzau Scanpix

OVERBLIK: Coronaudbruddet og et lavere aktivitetsniveau har skåret milliarder af Vestas' salg i første kvartal af 2021.

Omsætningen er faldet til, hvad der svarer til 14,6 milliarder kroner. Det er 12 procent mindre end samme del af 2020. Det viser vindmølleproducentens regnskab offentliggjort onsdag 5. maj.

Bruttoresultatet steg dog alligevel til 1,4 milliarder kroner. Det er knap 20 procent mere end første kvartal sidste år. Facit for kvartalet blev et underskud på 572,6 millioner kroner før skat. Sidste år blev der i kvartalet tabt 795,7 millioner kroner.

Vestas-topchef Henrik Andersen peger på, at coronaudbruddet har forstærket logistiske udfordringer og flaskehalse i forsyningskæden på flere markeder.

- Selvom vi har startet året lidt langsommere end forventet, ser vi positivt på, at vi kan indhente det tabte i løbet af året ved at fastholde fokus på at eksekvere vores 2021-mål og strategiske prioriteter, siger han.

Vestas forventer for hele 2021 en omsætning på mellem 16 og 17 milliarder euro - svarende til 119 til 126,4 milliarder kroner. Dermed satser vindmølleproducenten trods coronakrisen på fremgang. Sidste år blev facit et salg på 110,2 milliarder kroner. /ritzau/

Meddelelse fra Vestas

Søstrene Grene indgår strategiske partnerskaber

Mikkel Grene er administrerende direktør og anden generation i Søstrene Grene, som blev etableret i Aarhus i 1973. Foto: Jens Thaysen

OVERBLIK: Den digitale transformation er i fuld gang hos Søstrene Grene, og det handler ifølge administrerende direktør og grundlægger-familiens anden generation på hovedkontoret i Aarhus, Mikkel Grene, om i endnu højere grad at møde kunderne, hvor de er og ramme deres behov.

Det sker digitalt ved, at Søstrene Grene udvider det eksisterende sortiment i webshoppen. Derfor er en række smykkebrands og hudpleje-produkter nu lukket ind på de virtuelle hylder.

- Hele tanken om at invitere eksterne brands ind i vores onlineunivers er en del af Søstrene Grenes nye vækststrategi, hvor netop strategiske partnerskaber skal være en vigtig fremtidig vækstdriver, forklarer Søstrene Grene-direktøren og fortsætter:

- Vi har set et behov for en udvidelse af vores online-sortiment, og det blev startskuddet til at indlede en dialog med udvalgte eksterne brands, som vi ser som stærke partnere inden for netop disse produktkategorier.

Meddelelse fra Søstrene Grene

Silkeborgvej har en særlig historie i Salling Group og Jysk

Karin Salling genåbnede torsdag 6. maj Nettos første butik i Aarhus. Næstformanden i Salling Fondene stod også for den officielle åbning i december 1989. Foto: Netto

KURIOSITET: For to af de største Aarhus-selskaber - Salling Group og Jysk - har Silkeborgvej en ganske særlig betydning.

Det var nemlig her, Lars Larsen åbnede Jysk-kædens første butik tilbage i april 1979, og det var her - lidt længere henne ad gaden - at Netto slog dørene op for sin første butik i Aarhus. Det skete i december 1989.

Torsdag 6. maj genåbnede Netto-butikken i Åbyhøj efter to års lukning grundet en større renovering, hvor både butiksarealet og det samlede antal kvadratmeter er fordoblet.

En anden kuriositet i den forbindelse er, at Karin Salling, næstformand i Salling fondene, stod i spidsen for åbningen i 1989, og gjorde det samme i 2021-udgaven, skriver stiften.dk.