Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Steen Engelbrecht (t.v.) CEO, sammen med stifteren af Minimum Peder Tang. Foto: Asbjørn Christensen. 

Det svære skifte fra ejerleder til direktør

Det giver ofte uro på de indre linjer, når en ejerleder træder tilbage og overlader styringen af sit livsværk til en direktør.

Det er en æra, som slutter og et helt nyt kapitel, der begynder. Men det handler ikke om personer eller titler. Det er ikke et spørgsmål om magt.

Det er virksomheden, der er det vigtigste. Og fremtiden for både bundlinje og medarbejderne.

Det har de forstået hos Minimum, hvor stifter Peder Tang og CEO Steen Engelbrecht har kørt et stærkt parløb i overgangen til en ny leder i spidsen for virksomheden. Skiftet er gået gnidningsfrit, men det har ikke været nemt, for i forlængelse den nye organisering blev modevirksomheden ramt af en global pandemi.

I første afsnit af vores serie af sommerportrætter, hvor vi giver et indblik i de overvejelser og udfordringer, Minimum var igennem, da Steen Engelbrecht skulle tage styringen i en virksomhed, der var presset af ydre omstændigheder.

Henover sommeren bringer vi hver uge et nyt portræt af en interessant og inspirerende personlighed fra det aarhusianske erhvervsliv. Fælles for dem alle er, at de har noget på hjertet, som vi kan lære af.

Og hvis du kan lide, hvad du læser, så kan andre måske det samme. Derfor er du meget velkommen til at dele nyhedsbrevet her i dit netværk, så vi får spredt indsigten og inspirationen endnu længere ud.

Nye læsere kan i øvrigt tilmelde sig vores nyhedsbrev her. Det er den sikre vej til ikke at gå glip af næste sommer-portræt. I august vender vi tilbage til vores normale nyhedsbrevs-form.

God sommer - og tak, fordi du læser med.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Selv om Steen Engelbrecht er CEO i en modevirksomhed, så er det ikke ham, der vælger kollektioner. Han er nemlig farveblind, men ser det ikke som en udfordring, for han har fuld tillid til sine medarbejdere. Foto: Kirsten Louise Laursen.

CEO i Minimum: Det er ikke mig, der skal være i centrum

Det kræver et stærkt parløb, når man som CEO skal tage over i en virksomhed efter en ejerleder. Det ved de alt om hos modevirksomheden Minimum.
Som CEO skal du både have en stærk tro på egne evner og være ydmyg overfor den virksomhed, du kommer ind i. Som ejerleder kræver det evnen til at have blind tillid til din nye direktør.
Eller som stifter Peder Tang sagde til CEO Steen Engelbrecht, da corona-krisen rasede allerværst:
- Der er ikke plads til, at vi zigzagger nu. Og jeg tror, du tager mere rationelle beslutninger, end jeg gør lige nu. Så jeg kører hjem...

Det kræver en pæn portion ydmyghed at træde ind som CEO i en ejerledet virksomhed, men man skal turde vælge sin egen vej, mener Steen Engelbrecht, som gennem to år har stået i spidsen for Minimum.

INDSIGT: Der er højt til loftet på Minimums hovedkontor på havnen i Aarhus, der ligger i et af byens af gamle skibsværfter. Her er masser af farvekoordineret tøj i flere showrooms, som det hører sig til i en virksomhed, der lever af mode.

Chefen for det hele hedder Steen Engelbrecht, han er farveblind, hvilket er usædvanligt, når man arbejder med mode, men han er en ægte generalist.

- Jeg er ikke rigtig god til noget, og jeg er vant til at arbejde med folk, der er meget dygtigere end mig på mange fagområder. Så jeg behøver ikke at have en holdning til farverne på tøjet, antal af knapper eller bukselængden. Det er der nogle, som ved meget bedre end mig, siger Steen Engelbrecht, CEO i Minimum.

Fra medarbejder til medejer

Steen Engelbrecht kom til Minimum for små to år siden som CEO, da stifter Peder Tang tog beslutningen om at træde et skridt til siden og lade en anden føre virksomheden videre forretningsmæssigt.

I foråret trådte Steen Engelbrecht også ind i ejerkredsen. Han fortæller, at det har givet ham en ekstra dimension at være medejer, og at det for virksomheden giver en kontinuitet i ledelsen, der kan give ro og stabilitet.

Steen Engelbrecht vil ikke ud med, hvor stor en ejerandel han nu har i Minimum, men det er fortsat stifteren Peder Tang, der er hovedaktionær. Til gengæld vil han gerne fortælle noget mere om, hvordan det har været at tage styringen af virksomheden efter ejeren.

- Peder har haft en fantastisk evne til at finde balancen mellem at give slip og køre parløb med mig. Vi beslutter i fællesskab, hvad vi vil med virksomheden, men han blander sig ikke i, hvordan vi kommer i mål. Han har respekteret, at der kan være flere veje til målet, og det ikke nødvendigvis er den vej, han vil vælge, som jeg tager, siger Steen Engelbrecht.

Steen Engelbrecht

 • 55 år, bor i Kolding, gift og har to børn
 • Uddannet revisor fra Aarhus BSS
 • 2001-2007: Kædedirektør, Bianco Footwear
 • 2008-2009: Direktør, Falbe
 • 2009-2010: Direktør, Cospro
 • 2010-2012: Driftsdirektør, BTX Group
 • 2012-2015: Direktør, Aagaard Kranz & Ziegler
 • 2016-2018: Direktør, Bovictus
 • 2019-: CEO, Minimum

Et eksempel på Peders Tangs tillid til sin CEO udspillede sig under coronakrisen, hvor virksomheden var presset:

- Her siger Peder på et tidspunkt til mig, at der er ikke plads til, at vi zigzagger nu. Og jeg tror, du tager mere rationelle beslutninger, end jeg gør lige nu. Så jeg kører hjem, fortæller Steen Engelbrecht om episoden, der fortsat kan give ham gåsehud.

For Steen Engelbrecht var denne episode skelsættende. At man som ejer i en presset situation, tør skabe ro om ledelsen fremfor selv at tage over er usædvanlig. Men beslutningen gav ro om retningen for Minimum.

En finger i jorden

Vejen igennem coronakrisen blev altså den, Steen Engelbrecht foreslog, og indtil videre ser det ud til at have været en god vej for Minimum. Virksomheden kom igennem 2020 med et tilfredstillende resultat og foreløbig ser 2021 også fornuftigt ud.

Noget af det Steen Engelbrecht har kunne tilføre modevirksomheden er struktur og en strategisk retning.

- Peder er en kreativ og innovativ sjæl, og afstanden fra tanke til handling er ikke målbar med ham, siger Steen med et smil.

Han tilføjer:

- Derfor var der brug for at tilføre organisationen noget struktur og klar retning, og det er noget af det, som jeg er kommet med.

Minimum

 • Grundlagt i 1997 som en tøjbutik i Aarhus, men udviklede sig hurtigt til et selvstændigt tøjmærke.
 • I 1999 blev den første herrekollektion lanceret.
 • I 2007 kom den første damekollektion.
 • I 2015 blev mærket ”Moves” grundlagt som et såkaldt express fashion brand med hurtige kollektioner af standardtøj.
 • Tøjet sælges til butikker og netbutikker i Europa og Canada. Desuden sælger Minimum selv tøj til forbrugerne fra sin egen netbutik.
 • Minimum fik vendt virksomheden til at give overskud i 2020 efter et utilfredsstillende 2019. Resultatet før skat blev et plus på knap 3 mio. kroner mod et underskud året før på 9,3 mio. kroner.
 • Virksomheden beskæftiger 60 ansatte.

Han har fået en overvældende modtagelse af medarbejderne og oplever stor tillid til hans ledelsesstil, og en del af forklaringen ligger i hans erfaring.

- Når man kommer ind som ny leder i en virksomhed, er det vigtigt lige at stikke en finger i jorden og lære den at kende, inden man begynder at lave det hele om. Man skal give sig tid til at forstå de beslutninger, der er truffet - også dem man ikke er enig i. For ellers risikerer man at lave noget om, der faktisk fungerer, lyder det fra CEO'en.

Dirigenten der ikke kan spille

- Min succes afhænger af andres succes, konstaterer Steen Engelbrecht.

Og med det anerkender han at være 100 procent afhængig af sit hold og særligt sin ledergruppe. Han ser sig selv som dirigenten, der styrer et helt orkester, men ikke selv skal være den bedste til at spille violin.

- Min opgaver at få medarbejderne til at spille bedst muligt sammen, og fordi jeg ikke selv er fagspecialist, kan jeg ikke bare gå ind og tage over, hvis der pludselig er en medarbejder, der smutter.


For mig handler det om, at lederskabet skal være tydeligt, men jeg har ikke behov for at blive set. Det skal komme naturligt, det er kun de små hunde, der har behov for at gø.

Steen Engelbrecht, CEO, Minimum


- Det er en udfordring, men det giver et dejligt fravær af konflikt, for jeg skal ikke have en holdning til, hvordan knapperne skal sidde, men jeg forventer, at mine medarbejdere har det, siger han.

Og det er helt bevidst, at Steen Engelbrecht ikke vil gøre sig selv til ekspert, for han har mødt for mange eksempler på ledere, som ville have fingrene med i alt.

- Der er en talemåde, hvor man siger, at hvis man uanet tjener mange penge, så stiger ens intelligens. Så ved man pludselig noget om alt, fordi man har haft succes.

Lederen og holdet

Steen Engelbrecht er i virkeligheden mere introvert end ekstrovert. Men som leder må man tilegne sig det sidste, så man kan træde op på ølkassen og gå forrest for medarbejderne.

Men det er vigtigt for ham at understrege, at det ikke er ham, der tegner Minimum. Det gør de sammen som hold, uden at der er tvivl om, hvem der er anfører.

- For mig handler det om, at lederskabet skal være tydeligt, men jeg har ikke behov for at blive set. Det skal komme naturligt, det er kun de små hunde, der har behov for at gø, siger Steen Engelbrecht.

Han forklarer, at han tror på kollektivet, og det er efter hans overbevisning fællesskabet, der har drevet Minimum frem også oven på det seneste års nedlukninger.