Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

CEO i Ento Labs. Henrik Brink (t.v), adm. direktør i Incuba, Mai Louise Agerskov og business angel Poul Carstensen til Aarhus Investor Summit, hvor priserne blev uddelt. Pressefoto.

Investorer får Aarhus på landkortet - og de har penge med

Kapital er afgørende for at vækste en virksomhed. Det ved de i udviklingsmiljøet Incuba, der i denne uge samlede mere end 100 business angels, venturekapitalister, acceleratorer og familiekontorer til Aarhus Investor Summit, hvor fokus var investeringsrejsen.

Og for at anerkende den forskel, investorerne gør, uddelte Incuba også for første gang en pris til årets investor sammen med en pris til årets startup. Du kan møde begge vindere, Poul Carstensen og Ento Labs, i dagens nyhedsbrev.

Det med den afgørende kapital, kender de også til hos softwarevirksomheden Raptor Services, som netop er blevet opkøbt af den svenske kapitalfond Qntm for bedre at kunne konkurrere på det internationale marked.

- For at blive de bedste på det europæiske marked, skulle vi have flere muskler, og det får vi nu med Qntm i ryggen, siger CEO i Raptor, Kenneth Boll, og i nyhedsbrevet deler han flere af Raptors overvejelser om at få en kapitalfond ombord.

Hvis du er mere en lytter end en læser, så kan du også lytte til dette nyhedsbrev i vores podcast-udgave. Du finder lyttedelen herunder - og fra nyhedsmailen kan du komme til webudgaven via linket her.

Vi prøver lydformatet af i den kommende periode, for vi har lyttet os til, at flere af jer gerne vil kunne følge med, når I er på farten. Og vi lytter meget gerne til, hvad I synes om det.

Så har du input eller gode ideer til Erhvervsliv Aarhus, er du velkommen til at sende en mail.

Du kan også følge vores Linkedin-side, ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet her med dem, du kender. Nye læsere kan tilmelde sig her.

Tak fordi du lytter eller læser med - og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist

Lyt til Erhvervsliv Aarhus her

- Som iværksætter går det aldrig, som man har planlagt, men ambitionerne er intakte, og vi skal nok nå derhed, selvom det ikke bliver den lige vej, siger Kenneth Boll om rejsen mod at blive markedsledende. Pressefoto

Raptor vil være markedsledende om to år

Softwarevirksomheden Raptor Services har god fod på det danske marked, hvor de ikke ser nogle direkte konkurrenter.

Til gengæld kæmper de om kunderne med virksomheder i udlandet, og den kamp satser de nu på at vinde inden for få år med den svenske kapitalfond Qntm i ryggen.

Qntm har købt en majoritetsandel, der skal give Raptor Services de muskler, der er nødvendige for at begå sig på det internationale marked, og ambitionerne er tårnhøje, fortæller Raptor-CEO Kenneth Boll.

- Nu har vi fået musklerne til at ansætte lidt flere folk og lidt hurtige, fordi vi godt tør at investere foran. Men vi skal også ud at lave nogle opkøb af konkurrerende virksomheder i udlandet, lyder det fra direktøren.

Raptor Services har solgt en majoritetsandel til den svenske kapitalfond Qntm og har nu kursen rettet mod en hurtig vækst, der skal gøre software-virksomheden til europæisk markedsleder.

INVESTOR: Raptor Services er en virksomhed med store ambitioner, og med investeringen fra svenske Qntm er de nu godt på vej til at kunne indfri deres mål. Raptor ser ikke nogle direkte konkurrenter inden for landets grænser, men kigger mod virksomheder i Holland og USA, når de skal erobre nye markedsandele.

- Nu får vi flere muskler at spille med og kan for alvor begynde at se os selv i konkurrence med de store internationale virksomheder indenfor vores felt, siger Kenneth Boll, CEO i Raptor Services.

Med kapitalfonden Qntm om bord er softwarevirksomheden klar til at rykke tættere på de udenlandske kunder og herfra fortsætter konsolideringen. Qntms opkøb af Raptor var samtidig et startskud til en ny vertikal i koncernen med navnet Qntm Web Optimization Group, som Kenneth Boll bliver leder af.

Ambitionen for Qntm er at opkøbe adskillige andre specialiserede softwarevirksomheder, der har fokus på at gøre e-commerce platforme og websites mere effektive gennem højere konverteringer.

Mere end kapital

Det var ingen tilfældighed, at Raptor Services fik en kapitalfond inden for murene, tværtimod, så gik der mange overvejelser forud.

- Inden corona ramte landet, var vi i Raptor ved at se på muligheden for at åbne kontorer i Holland og Sverige, så vi kunne være tættere på vores udenlandske kunder. Men så lukkede landet, og alle planer blev sat lidt på pause.

- Men i den proces fandt vi ud af, at der var mulighed for at få en kapitalpartner ind, og vi valgte derfor at søge rådgivning eksternt for at gå videre den vej, siger Kenneth Boll.

Qntm og Raptor Services

Qntm:

 • Er et økosystem bestående af virksomheder, der inden for digital consulting, software og teknologibranchen understøtter digital transformation i store og mellemstore virksomheders salg og marketing værdikæde. 
 • I dag består gruppen af 11 virksomheder placeret i alle de skandinaviske lande. Ambitionen er at opbygge Europas største økosystem ved at opkøbe og integrere egnede digitale virksomheder i seks vertikaler.
 • Qntm er ejet af Altor fund V og prisen for opkøbet af Raptor er ukendt.

Raptor Services:

 • Er en danskejet virksomhed etableret i februar 2013.
 • Stiftet af Jan Skov (der i dag er COO), Thomas Garp og Henrik Drachmann, der begge arbejder som udviklere i virksomheden.
 • Raptor har fokus på at levere markedsledende personaliseringssoftware og Customer Data Platform, der aktiverer kundedata for at skabe mere relevante oplevelser på tværs af kanaler og platforme.
 • De har +300 kunder, primært mellemstore og store virksomheder.
 • Pt. er de 40 ansatte.

Raptor havde brug for hjælp til at vækste. Driften havde de helt styr på, og derfor blev kapitalfondene en interessant mulighed.

Det viste sig, at der var flere interesserede kapitalfonde, men Raptor blev hurtigt forelsket i Qntm, fordi de kunne tilbyde noget, de andre ikke kunne.

- Det med at komme med pengene, kunne de alle sammen. Men Qntm kunne også tilbyde, at vi blev en del af et teknologisk økosystem, og det er attraktivt for os, lyder det fra Kenneth Boll.

Gode aftaler

Når Raptor har kunne levere overskud år efter år og har godt styr på driften, kan det undre, hvorfor de pludselig skulle sælge en majoritetsandel, for med et salg følger også tab af suverænitet.

- Vi har taget kapital ind i erkendelse af, at vi stadig er for små internationalt. Og for at blive de bedste og største har vi brug for nogle muskler i ryggen. Derfor skal vi også være mange flere ansatte fremadrettet, siger Kenneth Boll.

Kenneth Boll

 • CEO i Raptor Services.
 • Medlem af en række bestyrelser.
 • Uddannet Cand. Merc. i financing fra Aarhus BSS
 • 41 år, gift og har to børn, bosat i Aarhus C.

Han frygter ikke, at Raptor med tiden bliver slugt af det store Qntm, selvom det kan være en reel frygt, når man bliver opkøbt.

- Vi har været meget grundige i denne proces, og vi har håndplukket Qntm. En del af processen har også været, at vi har aftalt nogle faste spilleregler for, hvordan vi skal samarbejde, så jeg føler mig helt tryg i den her handel, siger Kenneth Boll.

Opkøb og flere hænder

Der bliver travlt på kontoret i Ny Banegårdsgade, som Raptor faktisk forventer at vokse ud af inden længe, for herfra er der kun en vej, og det er fremad. Og opad mod at være markedsledende i 2023.

- Jamen, jeg kan bekræfte, at det mener vi, siger Kenneth Boll.

Han tilføjer:

- Nu har vi fået musklerne til at ansætte lidt flere folk og lidt hurtige, fordi vi godt tør at investere foran. Men vi skal også ud at lave nogle opkøb af konkurrerende virksomheder i udlandet.

- Vores ambition er ikke at vokse til markedsleder organisk. Jeg har fået masser af spændende emner til opkøb, som vi skal kigge nærmere på nu.

Det er svært at fjerne smilet fra direktøren, som føler sig godt rustet til de næste skridt.

- Det bliver helt sikkert ikke den lige vej, vi går. Sådan er det at være iværksætter, det går aldrig som planlagt. Men det bliver en god og lærerig vej, og vi skal nok have det sjovt undervejs, konstaterer Kenneth Boll med et grin.

To mænd, Henrik Brink (tv.) fra Ento Labs og Poul Carstensen, der havde fundet det helt store smil frem, da de blev kåret som vinder af årets startup og årets investor. Pressefoto

Incuba har kåret årets investor og årets startup

Forskerparken Incuba har for første gang uddelt to priser til henholdsvis årets investor og årets startup.

Tech-virksomheden Ento Labs og business angel Poul Carstensen blev de heldige - og overraskede - vindere af priserne.

Begge blev belønnet med et rejselegat til at blive endnu klogere på iværksætteri og ser frem til, at hæderen kan tiltrække opmærksomhed både til økosystemet i Aarhus og til deres virksomheder.

- Prisen er en anerkendelse af vores virksomhed og den forskel, vi prøver at gøre i startup-miljøet, så vi er selvfølgelig glade for den. Det giver os også noget opmærksomhed i forhold til kunderne og partnere, som er værdifuld for os, siger Henrik Brink, CEO i Ento Labs.

Tech-virksomheden Ento Labs og business angel Poul Carstensen modtog tidligere på ugen som de allerførste Incuba-prisen for 'Årets Startup' og 'Årets Investor'.

PRISUDDELING: Tirsdag 21. september blev Incuba-prisen uddelt for første gang under det årlige investor-arrangement Aarhus Investor Summit, der fandt sted på Aarhus Rådhus.

Den nystiftede pris har til formål at fremhæve startups og investorer i Region Midtjylland, der skaber markante resultater og i særlig grad bidrager til at skubbe det lokale økosystem fremad.

De to første vindere blev startup-virksomheden Ento Labs og business angel Poul Carstensen, der løb med hæderen og nu kan kalde sig henholdsvis  ’Årets Startup’ og ’Årets Investor’.

Årets investor

Poul Carstensen har været aktiv business angel i lidt over 10 år og er selv tidligere iværksætter. Han er blandt andet aktiv i startupmiljøet gennem bestyrelsesarbejde, rådgivning og som bestyrelsesmedlem i DanBan.

- Jeg blev vildt overrasket over, at jeg vandt og samtidig rigtig glad og stolt. Det er jo en anerkendelse af mit arbejdet og viser, at det gør en forskel, siger Poul Carstensen til Erhvervsliv Aarhus.

Han roser Incuba for at have tænkt prisen videre end blot at være en statuette, ved at give vinderne et rejselegat, som de i fællesskab skal bruge til at rejse ud i verden og søge ny viden og inspiration om iværksætteri. Og han tror på, at prisen kommer til at betyde noget fremadrettet.

- Jeg håber, at det kan hjælpe med til, at folk i økosystemet får øjnene op for mig og hjælper med at identificere det, jeg gør. Og det er stærkt set af Incuba med rejselegatet, for det vil give en indsigt, man virkelig kan bruge til noget, siger Poul Carstensen.

Poul Carstensen var en del af finalefeltet sammen med Bo Wase og teamet bag den nye, aarhusianske venturefond Founderment.

Årets Startup

Ento Labs er en aarhusiansk startup fra 2019 specialiseret i virtuel energirådgivning til erhverv og industri baseret på kunstig intelligens.

- Prisen er en anerkendelse af vores virksomhed og den forskel, vi prøver at gøre i startup-miljøet, så vi er selvfølgelig glade for den. Det giver os også noget opmærksomhed i forhold til kunderne og partnere, som er værdifuld for os, fortæller Henrik Brink, CEO i Ento Labs.

Han tilføjer:

- Vi havde ikke set os selv som forhåndsfavoritter til prisen, men når man er en ud af tre nominerede, har man jo en hvis chance. Og helt generelt tror jeg, det er godt for økosystemet, at man deler sådan en pris ud. Det er en hæder at stræbe efter.

Også hos Ento Labs er der begejstring for rejselegatet, som de håber kan give dem mulighed for at udvide deres netværk i udlandet og skabe grobund for samarbejde.

Ento Labs var en del af finalen med to andre startups, Bright Star Studios og Draupnir Bio.

Færch & Co. styrkede i foråret 2021 sin øverste ledelse, da Martin Lampe (t.h.) gik ind som medejer og direktør med ansvar for økonomi, HR og service. Det har givet mulighed for, at direktør Søren Worup (t.v.) i højere grad kan koncentrere sig om produktion og salg. Pressefoto

Det skal du også vide fra erhvervsugen i Aarhus

Entreprenørvirksomheden Færch & Co. har offentliggjort sit årsregnskab, der viser en fremgang på mere end 20 millioner kroner. Og det er særligt afdelingen i Aarhus, der trækker en stor del af overskuddet. Her har virksomheden haft en vækst i omsætningen på mere end 40 procent. 

Tidligere direktør for Aarsleff, Ebbe Malte Iversen, direktøren for Aarhus Business College Gitte Nørgaard og partner i DLA Piper, Peter Rønnow, er trådt ind i den nystiftede "Ejendomsfonden AIS". Fonden har til formål at sikre en udvidelse og renovering af Aarhus International School, fordi skolen spiller en afgørende rolle i rekrutteringen af højt specialiseret arbejdskraft til regionen.

Som et af verdens førende mejeriselskaber vil Arla aktivt deltage i at hjælpe med at løse de klimaudfordringer, som mejeribranchen står overfor. Derfor har Arla nu underskrevet en global erklæring om at reducere klimapåvirkningen fra mælkeproduktion.

Det seneste år har AGF tjent 25 millioner kroner. Det offentliggør selskabet bag fodboldklubben i sin årsrapport. Over de seneste tre år har AGF tjent 45 millioner kroner. Selskabet har dermed fået rygtet som en underskudsforretning rystet godt og grundigt af sig.

Energi- og telekoncernen Norlys er rykket ind i Incuba i IT-byen Katrinebjerg. Her har virksomheden etableret en afdeling i udviklingsmiljøet for at være tæt på IT-uddannelserne og synliggøre fremtidige karrieremuligheder for de studerende.

Vi giver dig her fem væsentlige nedslag fra de aarhusianske virksomheder i ugens løb.

RUNDT I AARHUS: Entreprenørvirksomheden Færch & Co., der har afdelinger i Aarhus, Aalborg og Odense har offentliggjort sit årsregnskab for 2020/2021. Det viser et plus på 8,9 mio. kroner før skat, hvilket er en fremgang på mere end 20 mio. kroner sammenlignet med året før, hvor to tabsgivende byggesager var årsag til underskud.

Den store motor i Færch & Co.’s forretning er Aarhus-afdelingen i Højbjerg, som har tredoblet resultatet efter skat til 6,6 mio. kroner efter en vækst i omsætningen på mere end 40 procent. Færch & Co. Aarhus har i stigende grad formået at slå sit navn fast som hoved- og totalentreprenør inden for især uddannelsesbyggeri og boligrenovering.

- Vi er tilfredse med resultatet, der er et udtryk for, at vi er kommet på den anden side af en større oprydning. Vi har brugt året på at styrke virksomheden hele vejen rundt, og det er vi lykkedes med. Samtidig er det en stor tilfredsstillelse, at alle afdelinger udvikler sig positivt og bidrager til resultatet, siger direktør Søren Worup.

Østjyske erhvervsfolk forsøger at samle penge ind til en udvidelse og renovering af Aarhus International School. Ambitionen er at skabe plads til 600 elever på én adresse.

En af initiativtagerne bag planerne om udvidelse og renovering er den tidligere direktør for Aarsleff, Ebbe Malte Iversen. Sammen med direktøren for Aarhus Business College, Gitte Nørgaard og partner i DLA Piper, Peter Rønnow, er den tidligere Aarslef-direktør trådt ind i den nystiftede "Ejendomsfonden AIS".

- Der er ingen tvivl om, at Aarhus International School spiller en afgørende rolle i rekrutteringen af højt specialiseret arbejdskraft til regionen. Skolen underviser på et højt niveau, hvilket afspejles i både de internationale og danske eksaminer.

- Men rammerne er alt for små og flere af de gamle lokaler nu så nedslidte, at det ikke kan forsvares at bruge dem til undervisning. Hvis Aarhus og den østjyske region fortsat skal kunne profilere sig internationalt, er det derfor helt afgørende, vi sætter ind nu, siger Ebbe Malte Iversen til Stiften.

Arla underskriver global erklæring om at reducere klimapåvirkningen fra mælke-produktion. Initiativet hedder Pathways to Dairy Net Zero, og formålet er at identificere og igangsætte nye klimatiltag i mejeribranchen. Samtidig skal ny forskning understøtte tiltagene med data om forskellige metoder, værktøjer og veje til at opnå en bæredygtig fremtid for mejerierne.

- Vi er utrolig stolte over, at Arla så tydeligt viser sit klare engagement i at reducere klimapåvirkningen i det nye initiativ. Med erklæringen forpligter vi os til fortsat at investere og forske i innovative måder at reducere udledningen af drivhusgasser på, helt fra de enkelte gårde og igennem hele værdikæden.

- Pathways to Dairy Net Zero understøtter derfor direkte Arlas nuværende rejse og vil styrke den indsats og de tiltag, vi allerede har igangsat for at fremskynde klimaarbejdet i mejeribranchen, siger CEO i Arla, Peder Tuborgh.

I denne uge kunne AGF fremlægge et overskud på 25 millioner kroner. Dermed har AGF over de seneste tre år tjent 45 millioner kroner.

Selskabet bag fodboldklubben har dermed fået rygtet som en underskudsforretning rystet godt og grundigt af sig. Det skriver stiften.dk.

- Vi holder den kurs, vi har udstukket, og vores sunde økonomi gør, at vi kan fortsætte med at styrke vores fundament både sportsligt og kommercielt og navigere efter vores vision om med tiden at etablere os blandt de bedste fodboldklubber i Skandinavien, siger AGFs bestyrelsesformand Lars Fournais i en pressemeddelelse.

Et nyt samarbejde mellem energi-og telekoncernen Norlys og udviklingsmiljøet Incuba skal bygge bro mellem IT-uddannelserne og erhvervslivet.

I forbindelse med studiestart er Norlys rykket ind i Incuba i IT-byen Katrinebjerg. Her har de etableret en afdeling i udviklingsmiljøet for at være tæt på IT-uddannelserne og synliggøre fremtidige karrieremuligheder for de studerende.

- Vi kan se, at vi i fremtiden i højere grad får brug for digital arbejdskraft, men allerede nu fordrer vores opgaver og udfordringer, at vi som virksomhed har adgang til den nyeste viden og de dygtigste specialister. Udviklingen går hurtigt, og det er vigtigt at være på forkant. Omvendt er det også vigtigt at vise de studerende, at der er relevante jobs både under og efter endt uddannelse, siger Morten Bilgrav, CIO i Norlys.