Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Black Friday er årets største indkøbsdag og falder altid fredagen efter den amerikanske helligdag Thanksgiving. Foto: Kim Haugaard

Black Friday tilbud til dig: Inspiration, indsigt og overblik

Black Friday er over os. Men for det aarhusianske erhvervsliv er det lidt en sort fredag. I går havde vi i Smilets By 50 procent chance for at hente prisen hjem som årets leder, idet både Helle Østergaard, Danske Commodities og Per Bank, Salling Group var blandt de fire nominerede til prisen, der bliver uddelt af Lederne. Hæderen kom dog ikke til Aarhus, men gik i stedet til fodbold-landstræner Kasper Hjulmand.

SynergyXR havde heller ikke heldet med sig, da de torsdag var nomineret til en Danish Design Award i kategorien better learning, og The Upcycl måtte også se sig slået i kampen om en designpris i kategorien save ressources. Til gengæld blev Signe Ungermand og Maria Herholdt Engermann fra Mannd belønnet med talentprisen. Så helt sort ser det ikke ud for byen.

Denne sorte fredag er en amerikansk tradition, som vi har taget til os her i Danmark, og som så mange andre amerikanske traditioner er den vokset år for år. For vi er gode til at lade os inspirere af amerikanerne, og det er netop, hvad du kan i dette nyhedsbrev, hvor SynergyXR klæder dig på med nye trends indenfor Extended Reality (XR).

Der er stor forskel på, hvordan erhvervslivet tackler Black Friday. Nogle gør klar til årets største indkøbsdag, mens andre går i den modsatte grøft og helt dropper de gode tilbud for i stedet at hylde bæredygtigheden. Så i dagens anledning opdaterer vi dig med nogle af de initiativer, som fylder i bybilledet, og som et ekstra godt tilbud til dig kan du lytte med i Erhvervsklubben, der blandt andet ser nærmere på hackerangrebet hos Vestas.

Dagens tilbud er ikke kun begrænset til dig. Du er velkommen til at dele det i dit netværk og nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

Vi ønsker god fredag - og god fornøjelse med dagens tilbud.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Beumer Group overvåger 50.000.000 pakker og ser frem til Black Friday. Pressefoto

Tre ting du bør vide om Black Friday i Aarhus

Beumer Group arbejder på højtryk i disse dage. Leverandøren af logistikløsninger overvåger over 50 millioner Black Friday-pakker for kunder i hele verden. 

Ikea gensælger brugte designklassikere. Helt ekstraordinært har møbelgiganten samlet 76 af deres mest unikke designikoner, som sættes til salg på Black Friday.

Silvan siger farvel til Black Friday og donerer fem procent af omsætningen til organisationen Plant et Træ.

BLACK FRIDAY: Beumer Group, der er leverandør af logistikløsninger, overvåger over 50 millioner Black Friday-pakker for kunder i hele verden. På kundelisten er blandt andet PostNord, DAO, DHL og FedEx.

- Vi regner med, at vores systemer i en global målestok står for sorteringen af over 50.000.000 pakker i løbet af Black Week, fortæller Stephan Heessels, som er Divisionsdirektør i Beumer Group.

Hos Beumer Group er det ikke forventningen, at der sker samme stigning i år som sidste år på grund af mere butikshandel og generelle problemer med global transport og forsyningskæderne. Men samlet over året er mængden af pakker stigende, og det sætter større krav til logistikopsætningen.

– Vi køber flere og flere pakker, der skal sorteres og transporteres. Det er en strukturel trend, og set over hele 2021 ser pakkemængden i Danmark stadig ud til at stige med en tocifret procentsats, selvom Black Week måske ikke bliver helt så vild i år, forklarer Stephan Heessels.

Ifølge Stephan Heessels er det en fordel for distributører og logistiksystemerne, at Black Friday de seneste år – blandt andet også på grund af corona – er blevet til Black Week.

– Det er afgørende for vores kunder, at deres systemer kan klare presset, fordi det vil have uoverskuelige konsekvenser, hvis sorteringen går i stå. Hos distributører kan det ende i en kæmpe millionregning, hvis for eksempel sorteringsanlæggene har svært ved at klare belastningen, tilføjer han.

Med initiativet Green Friday – Vintage Sale vil Ikea gensælger brugte designklassikere. Ikea vil lade deres gamle klassikere vække glæde i nye hjem. Det sker gennem Green Friday, hvor der er indsamlet 76 af møbelgigantens mest unikke designikoner, der alle er brugte og udgået af sortiment. De fem varehuse i Danmark modtager hver 14-16 vintagemøbler, som gennem lodtrækning giver kunder mulighed for at få fingrene i en af klassikerne. Og det er sågar til den originale pris fra, da møblerne i sin tid kom på markedet.

- Vi vil i igen i år benytte den sidste fredag i november til at slå et slag for et mere cirkulært forbrugsmønster på Black Friday, og vi er sikre på, at vi med vores Green Friday initiativ med brugte designklassikere netop kan inspirere vores kunder til anderledes forbrug, siger kommunikationsdirektør i Ikea Christian Mouroux og tilføjer:

- Vi oplever heldigvis en stigende tendens til, at kunder gennem vores services enten giver nyt liv til deres møbler eller sælger deres ting videre, så andre kan få glæde af dem. Vores møbler er designet og produceret til at holde i mange år, og i 2030 vil alle møbler desuden være fremstillet af genanvendte eller genanvendelige materialer.

Silvan gentager sidste års succes og erstatter Black Friday med Green Weekend, hvor fem procent af weekendens omsætning går ubeskåret til non-profit-organisationen Plant et Træ, hvis mål er at plante træer til gavn for miljøet.

Siden 1988 har organisationen plantet mere end 1,5 millioner træer i Danmark, og dette års donation vil støtte plantningen af nye skove i Danmark, som vil bidrage til et bedre miljø for os alle. Sidste år lød donationen på mere end 700.000 kroner.

– Vi indgik partnerskabet med Plant et Træ i 2020, fordi vi er overbeviste om, at det vil have en positiv effekt på miljøet og i lokalsamfundene. Efter den store succes sidste år, hvor Plant et Træ kunne donere frugttræsplantager til 58 børnehaver, er vi mere end glade for at kunne informere om, at vi vil gøre dette igen, siger Rasmus Kjærgaard, CSO i Silvan.

CEO Mads Troelsgaard var 10 dage i Silicon Valley for blandt andet at tale på AWE (Argumented World Expo), holde møde med Facebook og blive skarp på de vigtigste tendenser, som snart rammer markedet. Pressefoto

SynergyXR peger på de vigtigste trends inden for Extended Reality

SynergyXR er de største i Danmark, når det handler om brugen af Extended Reality i virksomheder. Det har de også lagt mærke til i det store udland. Derfor var SynergyXR inviteret til Silicon Valley for at tale ved årets største konference indenfor branchen.

Her var der også en god mulighed for at se de nyeste teknologier og få en fornemmelse af, hvad der bliver det næste hit.

CEO Mads Troelsgaard fortæller i denne artikel, hvad vi kan forvente af nye trends inden for XR.

SynergyXR, tidligere kendt som Unity Studios, har været en tur i Silicon Valley for at tale på årets største konference for XR og hente ny inspiration med hjem. Her giver CEO Mads Troelsgaard en kort guide til de mest interessante trends.

INSPIRATION: Det er en solbrun Mads Troelsgaard, direktør i SynergyXR, der møder os på en ellers grå novemberdag. Han er netop hjemvendt fra årets Augmented World Expo, der er den største konference i verden for mennesker, der er involveret i Augmented Reality, Virtual Reality og Wearable Technology.

SynergyXR var inviteret til Silicon Valley for at fortælle om virksomheders brug af Extended Reality og havde derfor en repræsentant fra Grundfos med, som er godt i gang med at udnytte 3D-verdenens muligheder.

- Det er et kæmpe event for XR-nørder. Alle dem, der er noget inden for branchen, er med, så det er det perfekte sted at netværke og få sat ansigt på folk. Derfor er det også en anerkendelse at blive inviteret til at være speaker, fortæller Mads Troelsgaard.

Han fortæller, at det var meget tydeligt på årets konference, at markedet er vokset eksplosivt under corona.

- Corona-pandemien har begrænset os, fordi vi ikke kunne rejse, og vi måtte ikke mødes fysisk. Så derfor er vores og andres teknologi inden for metaverset (3D-verden, red.) pludselig blevet meget relevant.

- Folk er blevet trætte af Zoom og Teams, men 3D er mere ægte, og derfor har det fået et kæmpe boost.

SynergyXR

  • SynergyXR er eksperter i udvikling af interaktive virtuelle løsninger til det brede erhvervsliv og arbejder blandt andet med industrivirksomheder som Novo Nordisk, Grundfos og Total. 
  • Fik i  2020 et tocifret millionløb i deres første investeringsrunde fra Vækstfonden og venturefonden North-East Venture.
  • Skiftede i 2021 navn fra Unity Studios til SynergyXR, som også er navnet på deres platform.
  • Stiftet i 2008 og har i dag 30 medarbejdere med hovedkontor i Aabyhøj.

En anden forklaringen på opblomstringen er, at flere af de store techgiganter har været ude at investere massivt i teknologien. Derfor var et besøg hos både Apple, Facebook og Microsoft også på programmet for Mads Troelsgaard.

- Det er generelt sådan med de her virksomheder, at vi må ikke sige for meget om, hvad der foregår bag de lukkede døre. Men det handler jo om at sikre os, at vores teknologi kan blive ved at spille sammen med deres. Så når Apple for eksempel kommer med et VR-headset, så kan det spille sammen med vores platform.

Og der var også masser af ny teknologi på AWE, som Mads Troelsgaard fik lov både at se og prøve. Herunder guider han os igennem tre produkter, som er væsentlige at holde øje med.

Forstå begreberne

XR er en samlet betegnelse af de tre nedenstående tilgange: VR, AR og MR.

VR: I Virtual Reality kan du bevæge dig rundt og opleve omgivelserne næsten, som hvis du var der i den virkelige verden. Du kan interagere med det du møder undervejs, men du befinder dig i er computerskabt verden. VR har et stort potentiale for træning og oplæring af processer, hvor man skal lære noget udenad. Det kan være sikkerhedsprocedure, gennemgang og oplæring i nye produkter, præsentationer på afstand med videre.

AR: I Augmented Reality er du i den virkelige verden, men ligger en form for lag ovenpå den virkelige verden. Et eksempel er ved brug af Ikea-appen, hvor du kan placere deres møbler hjemme i din egen stue. Ved at kigge gennem kameraet ser du det rum, du er i, og vælger hvilket møbel, du vil placere. I AR kan du også blive guidet til brugen af et produkt med visuelle instruktioner via QR- koder eller lignende.

MR: Mixed Reality er en udvidelse af AR, hvor du får adgang til de virtuelle informationer i din fysiske verden gennem en brille. Det kan både berige og højne oplevelsen, fordi du ikke er bundet af en mobiltelefon eller tablets skærmformat, men i stedet ser de virtuelle informationer smelte sammen med din fysiske verden i dit fulde synsfelt. Du har også i højere grad mulighed for at interagere med virtuelle objekter i MR, fordi du kan aktivere dem gennem dine håndbevægelser modsat AR, hvor du kommunikerer med den virtuelle information via tryk på din touch-skærm.

Solbrillen, der kan optage video

Kamerabrillen fra Facebook og Ray-Ban - de to små cirkler i stellet er kameraet. Privatfoto

- Noget, vi kommer til at vænne os til, er briller, der kan optage video. Jeg prøvede en solbrille, som Facebook har lavet i samarbejde med Ray-Ban, og den kommer meget snart til Danmark og i en prisklasse, hvor de fleste kan være med.

- Så folk vil snart kunne gå rundt og filme os med briller på. Den har indbygget højtaler og kan stemmestyres. Der er godt nok lavet en lille rød diode i hjørnet, som skal indikere om brillen optager, men det er ikke noget, man ser tydeligt.

- Tanken er, at man for eksempel kan stå på sit skateboard og have hænderne fri til at lave tricks i stedet for at skulle filme med sin mobil, da det jo kan være farligt.

Augmented reality og virtuel reality i ét

Mads Troelsgaard med et af de headset, som snart kommer på markedet. Privatfoto

- Det var i år, at vi for alvor begyndte at se, at AR og VR smelter sammen. Jeg har i flere år sagt, at nu kommer der et headset, der kan begge dele, men det er altså først nu, at de er godt på vej.

- Et af dem, der virkelig imponerede mig, var et headset fra den finske startup Varjo, der har specialiseret sig i at bygge VR-set, der har human eye resolution. Det betyder, at headsettet får det menneskelige øjes opløsning, så det er som at være der selv, og de har så indbygget en AR teknologi også.

- Udfordringen er, at det fortsat er et meget dyrt headset, og det kræver en meget stor computer at kunne bruge det.

Augmented Reality i en helt almindelig brille

Mads Troelsgaard med en prototype fra Displix, som er klar til at lancere en AR-brille i en helt almindelig brille. Privatfoto

- Der var et headset, som jeg ikke har set før. Det er en AR-brille, der ligner en helt almindelig brille, og det imponerede mig. De kommer til at lancere den til CES (Consumer Electronics Show) i Vegas i det nye år.

- Det er en meget imponerende prototype, så den kommer jeg til at holde øje med. Den kommer til at bestå af pico-projektorer, som bliver det, man kigger ind i i stedet for glas. 

Danmarks rigeste er kun blevet rigere under coronakrisen

Lyt: De rigeste i Danmark skovler penge ind - Bestsellerejer og Lego-milliardær mærker ikke meget til coronakrisen

Det er ikke helt til at vide, hvor hårdt Vestas blev ramt, da de for en lille uges tid siden blev udsat for et cyberangreb. Vestas har været meget fåmælte om detaljerne.

Ifølge aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen, så forventer han, at der kan gå meget lang tid, før vi bliver klogere på, hvem der stod bag angrebet, og om bagmændene har krævet en løsesum.

I podcasten Erhvervsklubben kan du få seneste nyt om angrebet og blive klogere på alt det vi ved, og alt det vi ikke ved. Du finder podcasten ved at klikke på den fulde artikel i nyhedsbrevet.

De to rigeste familier i Danmark - familien Kirk Christiansen og Holch Povlsen har tilsammen tjen 150 milliarder i coronaåret 2020.

I "Erhvervsklubben" ser din vært, Anne-Marie Lindholm, nærmere på de store historier fra erhvervslivet og gør dig sammen med tre gæster klogere på erhverv og økonomi.

I denne uge handler podcasten om:

1.17 - Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank: Timingen for hackerangreb mod Vestas kunne ikke have været værre.

9.08 - Per Hansen, aktieanalytiker Nordnet: Alt tyder på et dystert aktieår i 2022 med negative afkast.

22.01 - Jens Bertelsen, erhvervsredaktør på Avisen Danmark: Danmarks rigeste skovler penge ind på grund af kloge investeringer.

Signe Ungermand og Maria Herholdt Engermann fra virksomheden Mannd vinder årets talentpris ved Danish Design Awards. Pressefoto

Det skal du vide fra ugen, der gik i Aarhus

Erhverv Aarhus har afviklet generalforsamling og får Lone Ryg Olsen, erhvervsdirektøren på Aarhus Universitet, med i bestyrelsen i stedet for Thomas Pallesen, dekan samme sted.

Signe Ungermand og Maria Herholdt Engermann, der står bag virksomheden Mannd, har vundet årets talentpris ved Danish Design Awards.

Danske Commodities har indgået endnu en stor aftale med verdens største havmøllepark-projekt, som de nu bliver største aftagere på.

Kommunikationsbureauet Publico leverer rekordresultat i sit 20. vækst-regnskab på stribe og har nu udvidet ejerkredsen med tre partnere.

Her er fire udvalgte historier fra byens virksomheder i ugens løb.

RUNDTIBYEN: Erhverv Aarhus har netop afviklet generalforsamling 2021, der blandt andet bød på et nyt bestyrelsesmedlem og overrækkelsen af "Årets Netværker 2021". På generalforsamlingen var to bestyrelsesmedlemmer og en ny kandidat på valg. Mai Louise Agerskov fra Incuba og Jasper Kyndi fra Cowi, genopstillede og fortsætter i bestyrelsen.

Lone Ryg Olsen, erhvervsdirektør hos Aarhus Universitet, var på nyvalg og indgår nu også i bestyrelsen:

- Både Erhverv Aarhus og Aarhus Universitet brænder for at udvikle samfundet omkring os, og Erhverv Aarhus har ikke mindst et stort fokus på at hjælpe endnu flere af de dygtige dimittender ud og skabe værdi i virksomhederne. Det arbejde vil jeg støtte op om i bestyrelsen, ligesom jeg vil arbejde for et tættere samarbejde med de mindre virksomheder og bedre vilkår for innovation og entreprenørskab i regionen, siger Lone Ryg Olsen om sin nye bestyrelsespost.

Formand Terje Vammen er ligeledes begejstret:

- Med Lone Ryg Olsen får vi en profil, der både er tæt på universitetets iværksættermiljø i The Kitchen og en lang række andre erhvervsrettede aktiviteter, da hun som led i universitetets intensiverede erhvervsfokus netop skal bringe erhvervslivet og Aarhus Universitet tættere sammen. Derfor er vi naturligvis begejstrede for at få Lone Ryg Olsen med i bestyrelsen, og vi ser frem til at få sat yderligere skub i vores fælles dagsordner på området.

Til sidste års generalforsamling blev den nye pris "Årets Netværker" lanceret. Anerkendelsen gives til en person, der i særlig grad har udmærket sig som en stærk ambassadør for og et aktivt medlem af Erhverv Aarhus. Denne gang faldt hæderen til Hanne Hørup, Jydsk Emblem Fabrik.

Signe Ungermand og Maria Herholdt Engermann, der står bag virksomheden Mannd, har vundet årets talentpris ved Danish Design Awards. De er begge uddannet ved VIA Design på Film & Transmedia-linjen i 2017. Derefter har de startet deres egen virksomhed, som beskæftiger sig med brandet indhold, kommunikation og underholdning, hvor de benytter sig af XR (extended reality). Et af deres værker, X-Ray fashion, var også finalist i Message Understood-kategorien.

- Med en meget ligetil måde har Signe og Maria forbundet menneskelige virkeligheder på tværs af adskillige forhold. Gennem XR og VR forsøger de at åbne op for en større forståelse og empati for den verden, vi skaber gennem vores handlinger.

- Deres X-Ray Fashion installation gentænker måden, vi viser, hvad der sker bag catwalken på. Den gør mere end bare at fortælle historien; den lader folk opleve det på en fysisk og håndgribelig måde. Flere end 300.000 mennesker har besøgt installationen – og 80 procent af de besøgende siger, den har ændret deres opfattelse af mode, lød det i juryens begrundelse.

Danske Commodities har landet en kæmpeaftale med verdens største havmøllepark. De har indgået en 15-årig Power Purchase Agreement (PPA) på 480 MW med Dogger Bank havmøllepark. Det er tredje gang, Danske Commodities er valgt som aftager på det banebrydende havmølleprojekt.

Ifølge aftalen får Danske Commodities ansvaret for handel og balancering af en volumen på 480 MW fra Dogger Bank C. Havmølleparken Dogger Bank består af tre projekter: Dogger Bank A, Dogger Bank B og Dogger Bank C, som hver tegner sig for 1,2 GW af havmølleparkens samlede kapacitet på 3,6 GW. I august 2020 indgik Danske Commodities to 15-årige PPA’er på hver 240 MW med Dogger Bank A og B. Med de 480 MW, der nu er indgået aftale om med Dogger Bank C, får Danske Commodities et samlet aftag fra havmølleparken på 960 MW.

- Dogger Bank er et banebrydende projekt, der sætter nye verdensrekorder med nyskabende teknologi. Dogger Bank C bliver nu en del af Danske Commodities’ kontraktportefølje, og vi er stolte over at være blevet valgt som aftager på alle tre Dogger Bank-projekter, siger Tor Mosegaard, VP, Head of European Power Trading hos Danske Commodities.

Kommunikationsbureauet Publico har præsteret 14 procent vækst og rekordresultat i regnskabsåret 2020-2021, som er det 20. regnskabsår i træk med vækst og sorte tal på bundlinjen. Bureauet har samtidig udvidet ejerkredsen, som nu omfatter fire partnere.

- Vores analyse er, at medvinden skyldes en kombination af vores snævre segmentfokus og vores insisterende appetit på egen medicin. Vi fokuserer benhårdt på at hjælpe videnstunge virksomheder inden for fire specifikke segmenter. Det betyder, at vi får mange nye kunder inden for disse segmenter. Desuden gør vi en dyd ud af at tage vores egen medicin – vedholdende kommunikation til markedet – og det sætter os på landkortet over for endnu flere nye kunder, siger direktør Uffe Lyngaae.

Fra 2004 og frem til 2021 har Uffe Lyngaae været alene om ejerskabet af Publico. Men fra 1. juli 2021 er ejerkredsen blevet udvidet med følgende tre partnere, der alle sidder i Publicos ledelsesteam: Liv Soelberg Andersen, udviklingschef, Thomas Wilhelmsen, bureauchef  og Thomas Mandrup, kontaktchef i Publico. De tre partner har tilsammen købt 30 procent af anparterne i Publico.

– Jeg er glad og stolt over, at Thomas, Liv og Thomas har takket ja til at blive mine kompagnoner. De tre er nøglepersoner i Publicos fortsatte vækst og udvikling, og jeg er taknemmelig for at have fået knyttet dem endnu tættere til virksomhedens langsigtede succes, siger Uffe Lyngaae.